Брюксел трябва да приеме и Северна Македония, и разправии вътре в ЕС

Брюксел трябва да приеме и Северна Македония, и разправии вътре в ЕС


Време е Брюксел да покани Северна Македония на масата за преговори. Ще бъде ли обаче допуснато един съсед, който вече 100 г. е измъчван от македонската си фантомна болка, да блокира процеса, пита проф. Улф Брунбауер в анализ, цитиран от "Дойче веле".


Северна Македония празнува 30 години независимост. За тези години обществото и политиката постигнаха изумителни неща, въпреки че страната - за разлика от повечето други в региона - трябваше да се бори срещу абсурдни съпротиви, идващи от държави в ЕС. Крайно време е тази "история на успеха" да бъде възнаградена с прием в ЕС. За целта обаче Брюксел ще трябва да се примири и с разправии вътре в Евросъюза.


Това пише в началото на обширния си анализ професор Улф Брунбауер, директор на Института за източно- и югоизточноевропейски изследвания "Лайбниц". Тук ще цитираме само няколко пасажа от този анализ, който започва с припомнянето, че България първа е признала независимостта на новата държава.


Една балканска история на успеха

"Северна Македония има много проблеми: широко разпространена безработица, ниски заплати, свиващо се население, голяма емиграция, корупция и дефицити в правовата държава. Но въпреки това в много отношения тя е истинска балканска история на успеха. А преди 30 години многобройни наблюдатели имаха големи опасения за страната. От една страна между македонското мнозинство и голямото албанско малцинство имаше и продължава да има напрежения. От друга: от края на 19 век Македония се превърна в ябълка на раздора между България, Гърция и Сърбия, които с историко-етнически аргументи претендират за права над региона, независимо от това като какви се идентифицират хората там."


По-нататък професор Брунбауер подробно анализира извървения оттогава път и многото препятствия пред младата държава.


Период на стабилизация след Груевски


"Сред македонското население надделява демократичното съзнание. За пореден път това бе доказано със свалянето на правителството на ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, чието управление в периода 2004-2016 година постепенно придобиваше все по-авторитарен и националистически облик. Част от съмнителното наследство на това правителство е опитът да се предаде античен облик на столицата. Много модерни сгради в Скопие бяха накичени с отвратителни класицистични фасади, а центърът на града беше загрозен с многобройни исторически паметници на македонски герои, започвайки от Филип, бащата на Александър Велики. По този начин трябваше да бъде доказано, че македонският народ е продължител на древните македонци."


Във втората част на анализа си професор Улф Брунбауер стига до въпроса за еврочленството на Северна Македония:


"ЕС предложи перспектива за членство на държавите от Западните Балкани, ако изпълняват Копенхагенските критерии. Откакто през 2017 година на власт дойде правителството на социалдемократите и Зоран Заев, Северна Македония неизменно следва реформаторски курс. Този курс доведе и до едно уникално решение в историята на Европа, за което премиерът пое сериозен политически риск: смяната на държавното име. ()


Спорът със София


Но правителството в Скопие си беше направило сметката без българския лъв, който отново откри своята македонска обсебеност. Защото във въображаемата карта на българската нация Македония стои като територия, която всъщност трябва да е българска, а за мнозина българи и до ден-днешен е трудно да приемат македонците като самостоятелна нация, камо ли пък македонския като самостоятелен език. От Академията на науките, та чак до пословичния шофьор на такси, но включително и в правителствените кръгове: в България са твърде привързани към митологията, че историята на Македония преди 1944 г. е част от българската история, а времето след това, включително и възникването на македонската нация, са просто някаква наложена от Тито заблуда.


От миналата година, а за последно на срещата на ЕС на високо равнище през юни 2021, българското правителство налага вето на старта на преговорите за еврочленство със Северна Македония. Като условие за това София изисква от Северна Македония историко-политическо подчинение. Например да признае, че до 1944 година там се е говорел български диалект, че личности от българската история не бива да бъдат обявявани за македонци, че учебниците и учебните програми трябва да се пригодят към "общата история", а надписите, които подклаждат "омраза към българския народ", да се заличат. Зад последното искане най-вероятно се крие възгледът, че не са удобни онези надписи, които напомнят за престъпленията на българската окупационна власт по време на Втората световна война.


Брюксел трябва да приеме и Северна Македония, и разправии вътре в ЕС


Очевидно е, че нито едно от тези изисквания няма нищо общо с Копенхагенските критерии за еврочленство - още повече, че в самата България по отношение на върховенството на закона и медийната свобода векторът сочи в неправилната посока."


100 години "македонска фантомна болка"


В края на обширния си анализ Улф Брунбауер подчертава, че Северна Македония толерира многообразието, а гражданите ѝ демонстрират вяра в демокрацията и стремеж към ЕС. Според него, членството на страната в Евросъюза е важно не само на фона на тъжното ѝ икономическо състояние, но и поради опасността, която създават недемократични тенденции, идващи отвън - от Русия, от Турция, от Сърбия, че дори от Унгария. В края на статията четем:


"Повече от ирония е, че това членство блокира тъкмо страната, която се представя за най-големия приятел на Северна Македония, и която би трябвало да има жизнен интерес от приемането ѝ в ЕС. Това може да набъбне до истинска трагедия не само за Северна Македония, но и за без друго вече увредения имидж на ЕС на Западните Балкани, където хората се чувстват хванати в капана на вечното очакване и се натъкват на все нови и нови изисквания. Перспективата за членство в крайна сметка е единственият ефикасен външнополитически инструмент на ЕС - и сега Евросъюзът ще допусне да му го вземе тъкмо една страна, която в момента дори не е способна да излъчи свое правителство, но затова пък вече 100 години страда от македонската си фантомна болка."


Заглавието е на "Дневник". Оригиналното заглавие е "Проф. Брунбауер: Северна Македония заслужава да започне преговори с Брюксел".

Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  " Защото във въображаемата карта на българската нация Македония стои като територия, която всъщност трябва да е българска, а за мнозина българи и до ден-днешен е трудно да приемат македонците като самостоятелна нация, камо ли пък македонския като самостоятелен език"
  ==============
  Къш!
  Писна ни от облъчване.

  Еретик
 2. 2 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Какъв е този тюрлюгювеч!
  Препишете статията!
  Това е някакъв неграмотен преразказ.

 3. 3 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1119 Неутрално  Тоя изпаднал Германец по какво точно е професор ? 4. 4 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Народното събрание трябва да приеме закон който да казва, че ще вдигнем ветото тридесет години след последното поругаване на български симво. Точка!

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 5. 5 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Евролицемери,
  Ще спечелите Северна Македония (закратко).
  Ще загубите България (завинаги).

 6. 6 Профил на woh30700054
  woh30700054
  Рейтинг: 18 Гневно

  Дневник, много Ви сакам, но по темата "Македония" упорито настъпвате мотиката с копирането на ДВ, които гледат на проблема от интереса на Германия, на която добре са и дошли евтина работна ръка и нови територии за техните ритейл вериги.
  Твърде много българска кръв е пролята там, за да клякаме на когото и да е било, в това число САЩ и Германия.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#8] от "svoboden":

  "Това писание дали не финансирано от една държава, отвъд океана, която смята, че политиката на България трябва да е функция на нейната."
  ============
  Да.

  Еретик
 10. 10 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  В Северна Македония първо да си научат историята, пък тогава да имат всякакви други претенции

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Гневно

  "За тези години обществото и политиката постигнаха изумителни неща, въпреки че страната - за разлика от повечето други в региона - трябваше да се бори срещу абсурдни съпротиви, идващи от държави в ЕС"

  СМ прекара и кратка гражданска война, в която и помогнахме, премълчава се кои наши "врагове" също и помогнаха. Но материалът е предназначен за потенциални български идиоти.
  Те разсъждават така: Щом от Брюксел и Вашингтон така казват - така да е!

  Еретик
 14. 14 Профил на esk431063202
  esk431063202
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Това може да набъбне до истинска трагедия не само за Северна Македония, но и за без друго вече увредения имидж на ЕС на Западните Балкани, където хората се чувстват хванати в капана на вечното очакване и се натъкват на все нови и нови изисквания.

  България е пример за това как се приема в ЕС без изисквания и как се дават пари от ЕС без изисквания.
  Напълно погрешно е написаното от този професор.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 926 Весело

  Щом личности от българската история могат да бъдат обявявани за македонци, не би трябвало да има пречка и личности от германската история да бъдат обявявани за македонци или руснаци. Професорът може да отблокира процеса, като обяви Лутер за руснак, а Меркел за македонка.

 17. 17 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 660 Неутрално

  този австрийска фашага Брунбауер си позволи да отрече Баташкото клане, като го приписа на фантазията на един полски художник, който е рисувал касапницата 10 години след случването и. Помня как пред хотел Арена ди Сердика го чакаха едни юнаци да го поразпитат за писанието му преди 6 години. Плъхът се скри в хотела и на всяко отваряне на вратата подскачаше от страх. В Скопие пък изнася лекции за "старата история на СевМак", която нямала нищо българско. Чудя се на подлеца Андреев от комунистическото радио Хоризонт , сега шеф на Българската редакция на Дойче веле, не го ли е страх да се върне за малко в родината си и да обясни появата на австрийския лъжец на страницата на някога уважаваната медия.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  Оф-ф-ф-ф-ф...! Тоя пък откъде го изкопаха? Съвсем доскоро ни пробутваха някакъв белгиец.
  Стига се ревали...! Македония ще влезе в ЕС, ама по-нататък.

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  Улф, спри наркотиците!
  Или поне недей да пишеш след като си ял от магическите гъби!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Поиде почитания към проф. Улф Брунбауер, явно е някакво светило в нАуката, че да го търсят за коментари. Да си държи личното мнение за себе си. И да не се меси нашите междудържавни отношение така, както ние не се месим във френско-германските отношения.

  Иначе и ние утре можем да излезем с мнение, че е време Франция да получи справедливост за Първата световна война. Германците за върнат Райнланд като независима държава и демилитаризирана зона. На какви точно исторически извори да основен това наше мнение? На никакви. Защото и македонците нямат такива, но ни крадат историята и националните герои. Още на следващия Съвет на Европа трябва да поставим въпроса за Райнланд. Не че ни пука много дали тази област ще бъде френска или немска. Но щом един немец смее да дава мнение за балканските спорове между две държави, защо и ние, българите, да не пиоискаме справедливост за Франция и Райнланд, превзета от диктатора Хитлер с фабрикувани референдуми и военна сила?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 23. 23 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Оф-ф-ф-ф-ф...! Тоя пък откъде го изкопаха? Съвсем доскоро ни пробутваха някакъв белгиец.Стига се ревали...! Македония ще влезе в ЕС, ама по-нататък.
  —цитат от коментар 19 на Petleshev


  Ха изкопали , па тоя шушлек е на щат по темата от десетилетие, бре .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 24. 24 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 846 Неутрално
 25. 25 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#21] от "СЕНСЕЙ НАНАЙ Ежко НАНАЙ":

  Ти пък разбери че не е задължително някой да ни разбира, докато си следваме интереса.

 26. 26 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 926 Неутрално

  "Зад последното искане най-вероятно се крие възгледът, че не са удобни онези надписи, които напомнят за престъпленията на българската окупационна власт по време на Втората световна война."

  Обаче да се пише за "германскиот нацистичен окупатор" е "расистично" и "фашистично", нали?

 27. 27 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Предвид предстоящото разделяне на света на валутни зони , след Брекзит ЕС панически се нуждае от разширяване на всяка цена. Дори на цената да вкарва в себе си тежки конфликти, ненавист омраза.
  Няма време за губене,няма място за обичайно присъщата им мимикрия. Маските са захвърлени, целесъобразността взема връх над всички записани в документите принципи, правила.

  Не ща да влизам у затвора!
 28. 28 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#21] от "СЕНСЕЙ НАНАЙ Ежко НАНАЙ":

  Брунбаер и подобните нему,след словоизлиянието си,спокойно може да се оттече в канала.Стюпида тоже,за да бъде маята в този канал.Вето,докато не започнат да спазват Договора точ в точ.Останалото са езикови флатуленции.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Че РБ няма правителство първо не е вярно и второ е най-малкия проблем. Дивотията е в друго - в това, че от първата до последната партия, барабар с широките народни маси, много или малко се намират във вмирисаното блато на патриотарството, от където няма да излязат, щот искат гласове и власт. Пък видиотеното население няма да си даде гласа за либерали, соросоиди и хуйвейбинствуващи нео-тройкисти и въобще за нормални политици, които и без туй са кът тука. И тка капаня е казал "щрак" и туйто. Остава лелките от ЕС-то да изкомандват. Пък РБ-то като иска да си прай оглушки - вратата е отворена и на навънка.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  От какъв зор Брюксел за приема Северна Македония > да стане антички ли ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Иван Николов: Пендаровски, Заев, Мицковски и… европейските ценности


  Ясно е. Македонските държавници, политици, интелектуалци не искат да ревизират идеологизираната представа за себе си.
  И не само това. Стремежът им да разпрострат днешното си самосъзнание върху далечното и близкото минало на народа, граничи с параноя…

  На XVI Бледски форум за Западните Балкани на 1 септември т.г. премиерът и президентът на Словения Янез Янша и Борут Пахор, направиха реверанс към Заев. Дали поради домакинска вежливост или поради съживени представи за Македония от времето на Едвард Кардел те го подкрепиха в стремежа му да наложи нарисуваното от ЮКП лице на Македония като европейска ценност! С този жест на „приятелство“ настоящата председателстваща ЕС, Словения, само поощри младата държава да продължи да се самоунижава.

  За елитите в братската страна битката не е за истината. При тях водещ е страхът от истината. Страхът да се признае, че учениците на Св .Св. Кирил и Методий са приети в Плиска от княз Борис Покръстителя и че той изпраща св. Климент в област с център Охрид, че Братя Миладинови сами озаглавяват своя сборник „Български народни песни“, че Григор Пърличев в изповедната си творба „Автобиография“ около 36 пъти се самоопределя като българин, че Райко Жинзифов в поемите, стихотворенията и публицистиката си дебело подчертава българската си народностна принадлежност. Примерите са безброй…

  Всичко това плаши македонските елити. Те са се сраснали с лъжата, с комплекса за малоценност и това избива в някакви смехотворни политически действия и декларации.

  Когато в края на юни т.г. държавният секретар на Португалия по европейските въпроси Ана Пола Закариаш, изтъкна съвсем обосновано, че „езикът на РС Македония“ някога е бил част от българския език…“, в Скопие настъпи смут. Държавници, политици, езиковеди, публицисти се заеха да хулят португалския министър, и да доказват, че тя е представител на „…ОБНОВЕНИОТ ЕВРОПСКИ ФАШИЗАМ ПО ХИТЛЕР И САЛАЗАР…“ (Ефтим Клетников, „И португалската потврда за обновениот европски фашизам по Хитлер и Салазар“ , в. „Нова Македония“, 7 юли, 2021 г.)

  Нека в Брюксел да анализират задълбочено тази оценка, но и цялата атмосфера не търпяща и най-малкия намек на критичност към канонизираните заблуди!

  На 29 юли т.г. Собранието в Скопие прие резолюция за македонските „црвени линии“. Това беше връх на заслепението по отношение на собствената си същност и духовни корени. И каква пародия! Водещи при изработването на тези „црвени линии“ са „учените“ от МАНУ, начело с председателя й, академик Люпчо Коцарев.

  В личния си фейсбук-профил преди известно време, историчката от Скопие Велика Ивковска, разказва как се добрала до експонатите на Военния музей в Анкара, които не са постоянно изложени. Като докторант в Истанбулския университет тя пожелала да види черешовото топче „симболот на Македонскиот непокор“, както пише тя.

  Голямото й разочарование обаче идва, когато видяла не едно, а две черешови топчета, които били означени като БЪЛГАРСКИ, каквато е действителността. Тя бързо преодоляла стъписването си и започнала да „просвещава“ музейните служители в „истината“ за черешовото топче…

  Ето от какви учители, с осакатени представи за предците си, са образовани и президентът Пендаровски, и премиерът Заев, и лидерът на опозиционната партия ДПМНЕ Мицковски… Но защо те, именно поради отговорните им държавни постове не са пожелали, поне от любопитство и с проницателен поглед да преоценят, наследените от Лазар Колишевски „познания“ за себе си и за народа си? Защо допускат позора да бъдат духовно препарирани и да стоят като мумии в музея на някогашната югопропагандата?

  Да се чудим ли тогава, че във водеща медия в Скопие може да се прочете следният „бисер“ на невежеството: „…СЕПАК ИСТОРИЧАРИТЕ ИСТАКНУВАТ ФАКТИ ДЕКА ДВЕТЕ ВОСТАНИJА (Илинденското и Преображенското – б.а. ) СЕ СОСЕМА НЕЗАВИСНИ, А НИВНОТО ПОВРАЗУВАНЬЕ ВО БУГАРИJА СЕ СЛУЧУВА СО ПОЛИТИЧКИ ДЕКРЕТ, ОДНОСНО СО РЕЗОЛУЦJА НА ТОГАШНИОТ ЛИДЕР НА БУГАРСКАТА КОМУНИСТИЧКА ПАРТИJА, ТОДОР ЖИВКОВ, ВО 1968 г…“( Jасмина Павловска, „Со хегемонистичниот речник за Македониjа не им се усреки на бугарските политичари“, в.“Нова Македониjа, 29 юли 2021 г. )

  Четири години след Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, както виждаме, в Скопие продължава да се вихри това дресирано, мрачно вдъхновение на осакатяваща злоба и омраза към „источниот сосед“
  Място за спор няма. Има безобразно безчинстване върху наследството от миналото..

  В интервю на 2 септември т.г. за радио „Гласът на Америка“, бившият премиер Владо Бучковски също се присъедини към хористите с гарвановите гласове. Като почерпи самочувствие от реплики на някои европейски и американски фактори и противно на заявяваната нееднократно по-рано от него позиция, той похвали ДПМНЕ за предложените „црвени линии“ в разговорите с България…

  И ако изтънченият слух на Европа все още не долавя децибелите на тези фалшиви звуци, България е длъжна да й помогне.

  Нали Европейският съюз е съюз на ценностите!

  Кой тогава настоява пластичната хирургия върху самосъзнанието на един народ да се възприема като политическо и духовно постижение !?

  Отговорът на този въпрос не може повече да се отлага… /БГНЕС.
  https://bgnes.bg/news/ivan-nikolov-pendarovski-zaev-mitckovski-i-evropeiskite-tcennosti/

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Весело

  Професорът е последователен в отношението си към България :)

  "Батак като място на паметта : изложба / съставители Мартина Балева, Улф Брунбауер"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1788 Весело

  Този май бил австриец, а не германец. Нищо, и на австрийците да им таковаме ******.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Рано или късно ветото ще бъде вдигнато. България има полза от влизането на Македония в ЕС.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 37. 37 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Пак ли мнението на някакъв луд крайно ляв "професор", който не различава Прищина от Скопие или Тирана?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 38. 38 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Германия и ЕС поемат твърде много битки, за да смачкат Източна Европа.
  СССР не успя, та тези ли ...
  Когато в Германия признаят австрийския език за матерен, и че германците произхождат от древните австрийци, можем само да им се изплюем в лицето.
  БЮРМ-РСМ в ЕС, само след сато спази договора си с нас.
  Просто е!!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 39. 39 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Весело

  До коментар [#34] от "Lou":

  Колкото австрийците говорят австрийски, толкова и македонците - македонски...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  България трябва да започне активно лустриране на югославските приносители на български паспорти и постепенното им изолиране...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 42. 42 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  От Мощ
  "Народното събрание трябва да приеме закон, който да казва, че ще вдигнем ветото тридесет години след последното поругаване на български символ. Точка."
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Б Р А В О
  Айде от мен да мине може и само 20 години.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1776 Любопитно

  "...за мнозина българи и до ден-днешен е трудно да приемат македонците като самостоятелна нация, камо ли пък македонския като самостоятелен език".....
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов

  Интересно, как стои въпросът с австрийската нация и дали германците я приемат.
  Или пък с швейцарската нация.....лихтенщайнската нация.....

 45. 45 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1910 Неутрално
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Тоя изпаднал Германец по какво точно е професор ?
  —цитат от коментар 3 на bxr35608444


  По нео марксизъм. Това е нео комунист. Платен.

 48. 48 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1531 Весело

  Ни влаа. И в буркана ни влаа.

  Демек - коминтерн НАНАЙ въпреки напъните на разни нелепи умнокрасиви кукли на крепостна служба на гьобелсовата умнокрасива пропаганда :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 49. 49 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#46] от "schwimmwagen":

  Много си овчи ...
  С тоза Германия пробва общестените нагласи.
  Липсвъ ти елементарна логика, памет, мислене за да навържеш
  Този отрича и Баташкото клане !
  А ти си безродник!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 50. 50 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Този дрогар е по-добре да се занимае с германските фантомни болки и да спрат да дигат крак на мамашата. Ако не бяха американците

 51. 51 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  Наскоро, "балканска история на успеха" отново поруга националният ни флаг, имаше нота от Външно, което естествено, от "Дневник" не намериха за нужно да отразят, а евробюрократите и либералдемократи, загрижени за ценностите, европейските, пък да вземат някакво отношение, щеше да е невероятно, ако се бе случило.
  Та так, напук, няма да правим правителство, ще има странни сбирки в НС, за да не вземем положително решение за "балканска история на успеха"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 52. 52 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#50] от "gianni":

  .,.още щяха да прескачат стената.

 53. 53 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  А такива професОри, да вземат да декларират преди да пишат подобни статии, взели ли са хонорар от "балканската история на успеха", или не?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 914 Весело

  Господин професор, заповядайте на гости в Батак. Местните много Ви уважават и се говори, че имат голямо желание да Ви направят почетен гражданин на градчето им.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 57. 57 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  От доста време в Западна Европа господстват конформистки режими, която за някоя стинка повече забравят всички принципи и са готови да прегърнат всеки.

 58. 58 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Същият боклук, който курира гаврата с жертвите на Баташкото клане. Не се учудвам.

 59. 59 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Много рядко ми се случва да се задъхам докото чета нещо. Надявам се да има достатъчно умни българи да атакуват гнусното писание на тварта, кичеща се с титла професор. Аз не бих си губил времето с писане, а и не ми е отръки. Иначе, ако разбера кога и къде гнусната твар ще пребивава в България, ще поема съответната инициатива... С Божията помощ и духа на Ванчето.

 60. 60 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  До коментар [#49] от "ironhorse":

  Знам много добре тоя п...л какви ги пише. Каква Германия, като там никой не го знае там. Тоя и нашите, дето го пропагандират , са на служба в мултинацинална корпоративна мрежа , която няма общо ни с България , ни с Германия.
  Ти да си чул , прочел становище на сериозен германски историк , а те имат много такива.?
  Ядосвам се че сте такива будали да се ловите на плоски врътки в стил "разделяй и владей".

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 61. 61 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  ," Но правителството в Скопие си беше направило сметката без българския лъв, който отново откри своята македонска обсебеност"

  Много ми е интересно как ще реагират пишещите подобни бисери ако утре някой поиска да си присвои тяхната собственост, в която живеят ? А парите от банковата им сметка ? А името им ? Що да не, нали трябва да сме толерантни един към друг ? Да се обичаме, уважаваме, да приемаме различията....! Що трябва да си защитаваме правата и да сме обсебени от това ? 😂👍

 62. 62 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#59] от "ivangabrovo":

  С такива, като тоя отвратителен боклук няма смисъл да се цапа човек. Това са влечуги, които за пари са готови да плюят дори майките си.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 63. 63 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Какво ли не препечатват платените джурналисти за някой грант повече.

  И в морето ми е до колене .....................
 64. 64 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Това л-но авторчето, няма начин самостоятелно де е решил да напише този бълвоч.
  Известен е с писанията си за Баташкото клане.
  Значи е тлябвало да бъде издирена точно такава мижитурка да напише и това.
  Македонците до къде изпаднаха - да намират и търсят най-долната помия, само да се докопат до ЕС.
  Всъщност постигат точно обратното.

 65. 65 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Всяка жаба да си знае гьола, включително педали от Австрия.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 66. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Дойче веле: "Северна Македония има много проблеми:
  широко разпространена безработица,
  ниски заплати,
  свиващо се население,
  голяма емиграция,
  корупция и
  дефицити в правовата държава."

  Дефицити в... няма такава.
  Има пропуск... в проблемите:

  Безпричинно напусна Афганистан?

 67. 67 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#60] от "schwimmwagen":

  Точно така.
  Изключително грешно е да се съди по този шут за настроенията в Германия или Австрия. Напомням че ако някой в ЕС беше приритал толкова за РСМ, можеха да са ги приели много преди да им наложим ние вето.

 68. 68 Профил на Диана
  Диана
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Били сме измъчвани от "македонска фантомна болка"?!...Историята на успеха на РСМ била в борбата й с нас?!...Мамма миа!...Така, така...ЕС вижда каквото вижда за пореден път...Този лобира за РСМ, но как, мамма миа?! Как може един професор да ни напада така първобитно, с толкова гнусни измислици и манипулации? Колко ли са му платили сърбите?! Ако не изберем бързо силно правителство, рискуваме цяла Европа да ни смята за точно такива, каквито ни описва този негоден нещастник...Защото ние много ясно сме декларирали причините за нашето отношение към приемането на РСМ в ЕС, но този тук си измисля такива мръсотии, каквито не сме и сънували - това са лъжи, които не трябва да се отминават просто така - този негодник трябва да се съди за обида на страната ни! Нека почнат да си плащат тези негодници - ще си покрием поне малко разходите по ковид-а...Нищо лошо!

 69. 69 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Срамно е, при такива средства с които разполага държавата, за откраднатите отделно, да не се отделиха 2-3-5 млн. лв., за създаване на лобистка група, съставена от международно признати учени, които да обясняват в Брюксел и в част от страните в ЕС за какво иде точно става дума, с исторически данни, документи, и т. н.
  Преди месеци, един декан от катедра за изучаване на български език в " Втори пекински университет за чужди езици", бе споделил, че имало сериозни напъни от СМ този университет да създаде и катедра по изучава на северномакедонски език, на което с писма, китаецът им отговорил, че те на български имат такава катедра, и друга не им трябва...
  Китайците защитават със историческо знание нашият език, а ние да не може да обясним за какво става дума на евробюрократите, е просто потресаващо!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 70. 70 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 354 Неутрално
 71. 71 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  И защо е необходимо отново да четем антибългарските пасквили на този учЕн?
  Колко пъти вече Дневник ще публикуват псевдонаучните му творения на тема "Македония" и българска история? Този господинчо явно е решил да прави кариера на гърба на българите и тяхната история.

  Пазете се от доносника vesolr
 72. 72 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  По въпроса за Македония, Дневник ще ударят на камък.

  ВЕТО

  Любовта ще спаси света!!!
 73. 73 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  До коментар [#21] от "СЕНСЕЙ НАНАЙ Ежко НАНАЙ":

  Както обикновено, написал си някаква абсолютна безмислица под тема, в която си се излагал стотици пъти. Ако няма какво да кажеш, моля ти се не пиши тъпизми.

  Пазете се от доносника vesolr
 74. 74 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  До коментар [#69] от "hamiltonf":

  Това точно съм си го мислил много пъти.
  Според мен не става въпрос за срам, а за изцяло сгрешен манталитет на управление.
  В България нямаме навик да влагаме пари за нещо, за което мислим че е common sense.
  По същата причина и вместо да дадат по 50 лв на ваксинация и да си гарантираме поне 50% ваксинирано население, нашите тръгнаха да ги "убеждавали" по махалите.
  ... А истината е че от кеша по - убедителен аргумент няма.

 75. 75 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#59] от "ivangabrovo":

  "Надявам се да има достатъчно умни българи да атакуват гнусното писание на тварта, кичеща се с титла професор."
  =============
  Няма да са от този сайт, който му дава трибуна.

  Еретик
 76. 76 Профил на IMRO
  IMRO
  Рейтинг: 280 Неутрално

  С такива статии се делигитимирате като вестник.

  Рупори на чужди посолства имаме достатъчно, ако си мислите, че хората ще ви припознаят като алтернатива с подобни материали, сте много в грешка, казвам го за н-ти път.

 77. 77 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  "Много модерни сгради в Скопие бяха накичени с отвратителни класицистични фасади, а центърът на града беше загрозен с многобройни исторически паметници на македонски герои, започвайки от Филип, бащата на Александър Велики. По този начин трябваше да бъде доказано, че македонският народ е продължител на древните македонци."

  Авторът почти признава, че макитата са побърканяци, но настоява да им бъде простено.
  Брюксел да търси и намери начин да си ги приеме без наша благословия, ние не си плюем на сурата. А и се наситихме вече на евроатлантически демократични ценности, чак ги повръщаме. Нека макитата да се налапат на такива.

 78. 78 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Брюксел трябва да приеме и, че една Тиква и едно Прасе разсипаха страната и им обраха еврата ама надали.

 79. 79 Профил на The investor
  The investor
  Рейтинг: 226 Неутрално
 80. 80 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#69] от "hamiltonf":


  Срамно е, при такива средства с които разполага държавата, за откраднатите отделно, да не се отделиха 2-3-5 млн. лв., за създаване на лобистка група, съставена от международно признати учени, които да обясняват в Брюксел и в част от страните в ЕС за какво иде точно става дума, с исторически данни, документи, и т. н. Преди месеци, един декан от катедра за изучаване на български език в " Втори пекински университет за чужди езици", бе споделил, че имало сериозни напъни от СМ този университет да създаде и катедра по изучава на северномакедонски език, на което с писма, китаецът им отговорил, че те на български имат такава катедра, и друга не им трябва... Китайците защитават със историческо знание нашият език, а ние да не може да обясним за какво става дума на евробюрократите, е просто потресаващо!
  —цитат от коментар 69 на hamiltonf


  Не че нещо, но европейците много добре знаят кое как е. :-) Въпросът е, какъв е техният интерес. А той не е същият като на България. Какво да им обясняваш. Не са паднали от Марс, за разлика от "макетата". :-)

 81. 81 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#23] от "schwimmwagen":

  Чудех се аз... Откъде ми е познат...!

  Бивш tww09306483.
 82. 82 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  "Време е Брюксел да покани Северна Македония на масата за преговори. Ще бъде ли обаче допуснато един съсед, който вече 100 г. е измъчван от македонската си фантомна болка, да блокира процеса," – пита проф. Улф Брунбауер в анализ, цитиран от "Дойче веле".
  Ако след таз приовокация не е извикан посланика на Белгия за обяснение (нищо, че е от учен), ние не сме държава!
  ЧУЙТЕ НЕЩО МНОГО ВАЖНО!
  Никой не си дава сметка как ще се отрази на България и в часност на българите, ако тази несправедливост бъде потулена и как поколенията българи ще преосмислят този акт на подмяна на историята, което ще доведе до много силен демогравски, исторически и ценностен упадък на населението ни! Това е желанието на ЕС –периферните държави в Съюза да спрат да имат идентичност и принадлежност и да се претопят в големите държави (колонизаторки)!
  Гърция не го допусна, НИЕ ЩЕ ГО ДОПУСНЕМ ЛИ!

  Аз не знам тази статия дали да не се вкара и в съд, НО СЕГА ЩЕ ГЛЕДАМЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ?

 83. 83 Профил на kqi091074483
  kqi091074483
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Пред българската история има три планини.
  Те не са Тяншан, Имеон или Балкана - това са гръцката, немската и еврейската истории."

  https://dolsineq.blog.bg/history/2012/04/10/urfil-systaviteliat-na-bylgarskata-azbuka.937823

 84. 84 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  До коментар [#33] от "penetrating":

  " Професорът е последователен в отношението си към България :)

  "Батак като място на паметта : изложба / съставители Мартина Балева, Улф Брунбауер""

  Интересно защо не вземат да доведат децата си в Баташката Света София и да видят костниците, пълни с черепи и кости на деца, жени, старци ? Да видят опушените тавани и изтърганите от ноктите на обсадените възстаници стени, да видят картините с разпръснати човешки останки из църквата и двора и башибозука, нанизващ невинни хора на ятагана си, изнасилващ жени, убиващ де що види наред, пък после да ги питам дали биха изкали да имат подобно " присъствие" в живота си !!!

 85. 85 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Този недоучил проф. Улф Брунбауер както какъв дава своето мнение?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 86. 86 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  “..в България са твърде привързани към митологията, че историята на Македония преди 1944 г. е част от българската история…”

  Брюкселската зелка - автор на материала ще прощава, но не става въпрос за митология, а за исторически факти - до преди 80 години населението на днешна Македония е било с българско самосъзнание, та чак до 10 век.

 87. 87 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#79] от "The investor":
  ВЕТО !!!
  ––––––––––––––––––
  В Е Т О до дъно!

 88. 88 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Рано или късно ветото ще бъде вдигнато. България има полза от влизането на Македония в ЕС.
  —цитат от коментар 36 на kaiser


  Да, ще го вдигнем когато СРМ тотално промени политиката си! Може да е след 20 години, зависи само от тях!

 89. 89 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 877 Весело

  Ни влаа. И в буркана ни влаа.Демек - коминтерн НАНАЙ въпреки напъните на разни нелепи умнокрасиви кукли на крепостна служба на гьобелсовата умнокрасива пропаганда :)
  —цитат от коментар 48 на Syzygy


  коминтерн НАНАЙ е жалка картинка. Вече не е забавно да му доказваш колко е тъп и какъв лъжец е.
  Тъжно е.

  Ама все пак е донякъде и весело :)

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 90. 90 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Напълно в духа на ДБ и Киро Харварда си е статията, ко не й харесвате?

 91. 91 Профил на riemann
  riemann
  Рейтинг: 138 Весело

  С Фантомна болка на сърцето
  Ще Ви друснем яко ВЕТО!

  Сенсею, специално на теб ти броя предчувствията за влизане на скопяните в ЕС. Ще ти кажа точната бройка към Нова година, защото ти още ще предчувстваш. Само да сме живи, защото утрото не е обещано никому -знам го, това ми е професионална деформация.

  noblesse oblige
 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Превърнахме се в пример за една доста объркана нация, която не знае нито какво да прави, нито какво иска.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Редно е да се отбележи, че възвишена Германия е над някакви суетни спорове за историята. Тя се интересува от разрастване на ЕС. Па да отворят Лидъл и Алди на воля.

  Между другото върл защитник на китайската инвазия в Европа е германската баба, която се опасява да не ядоса Китай. Защото немската индустрия изнася здраво за Китай. Дреме и на нея за останалите европейци. Скоро ще и намерят място в някоя руска фирма за въглеводороди. На оня френския пишман десен Фийон, назначил жена си за сътрудник, вече му намериха.

 95. 95 Профил на kqi091074483
  kqi091074483
  Рейтинг: 0 Неутрално

  “..в България са твърде привързани към митологията, че историята на Македония преди 1944 г. е част от българската история…”Брюкселската зелка - автор на материала ще прощава, но не става въпрос за митология, а за исторически факти - до преди 80 години населението на днешна Македония е било с българско самосъзнание, та чак до 10 век.
  —цитат от коментар 86 на мики маус


  ... не лично и единствено към Вас, господине, въпросът ми, но бихте ли дефинирали що е то "българско самосъзнание". Не ви иронизирам. интересувам се, а и имам мнение по въпроса...

 96. 96 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 412 Весело

  израза "професор по тъпите науки" за тоя е измислен :)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 97. 97 Профил на kqi091074483
  kqi091074483
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Превърнахме се в пример за една доста объркана нация, която не знае нито какво да прави, нито какво иска.
  —цитат от коментар 92 на Роси


  ... госпожо Роси, за Вас не зная от каква нация сте, но ние, Българите не сме "нация", а народ... Всъщност, ние сме Народът, който е направил много, а и ще продължи да прави още от същото...

 98. 98 Профил на kqi091074483
  kqi091074483
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#88:"Дария Колев"][/quote]

  ... мда... когато скопските комунета и мафиоти започнат да се отчитата не в белград, а в банкя.... тъй ли? ))))

 99. 99 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До прокопчовите нещастници дебари: продължавайте да преписвате подобни л....на на немски и секви други откачалки, милички. Увеличете бройката, слагайте по десетина на брой и на първа страница.Давайте, ще ми бъде голям кеф когато вие барабар с канадската ви ливада отидете в канализацията с мизерните ви 8-10% . Дори и хероинята мустафова, та и шефът и с идиотското име няма да ви помогнат, гнус такава.

 100. 100 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  Абсолютен лобист,представящ се за специалист по балканска история,а всъщност е лъжец и манипулатор.Сега ни се представя и като медиатор между София и Брюксел и съветник на бюрократите от ЕС ,а е никой в световната историческа общност.Сега заради него,ЕС ще си промени правилата ,за да прескочи България и нейното мнение.А утре може да му се прииска и Афганистан да вкарва в съюза.Клоун.ВЕТО на СМ за ЕС. Те си знаят защо,грантаджията също.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK