Русия е в международна изолация, смятат мнозинството руснаци

Русия е в международна изолация, смятат мнозинството руснаци


Мнозинството руснаци смятат, че страната им се намира в международна изолация, показва актуално допитване. А почти всеки втори анкетиран е на мнение, че към Запада Русия трябва да се отнася като към съюзник, коментира "Дойче веле".


Повече от половината руснаци (57%) виждат страната си в международна изолация, според ново изследване на социологическия институт "Левада". На обратното мнение са 38 на сто от анкетираните.


Според социолозите няма настъпила съществена промяна в нагласите от 2018 г., когато по същия начин са отговорили съответно 56 и 37 процента.


Младите: "Западът ни е съюзник"
В същото време 44 на сто от руснаците смятат, че Русия трябва да третира Запада като съюзник. Най-вече така мислят младите хора на възраст от 18 до 24 години. Други 29 процента от руснаците виждат у Запада съперник на Русия, 13 на сто - приятел, а 5 процента от анкетираните смятат Запада за враг.


И още няколко числа: допитването показва, че 39 на сто от руснаците са уверени, че повечето развити страни гледат на Русия като на конкурент, 25 на сто виждат в нея свой враг, а 13 процента я възприемат като приятел.


Положителни нагласи към страните от ЕС


Проучването показва още, че от пролетта на тази година до август, когато е проведен сондажът, е настъпила положителна промяна в отношението на руснаците към страните от Запада и Украйна. И ако спрямо САЩ и Украйна все още преобладава негативното отношение, то към страните от ЕС мнозинството руснаци определено се отнася положително.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK