Потомци ли са талибаните на древните евреи? Така мислят някои учени

Потомци ли са талибаните на древните евреи? Така мислят някои учени

© Associated PressВниманието на света отново се насочи към Афганистан покрай връщането на власт на талибаните, но векове преди това там е една от интригуващите нерешени мистерии в историята на евреите: съдбата на някои от Десетте изгубени племена на Израил.


Това пише за в. "Джерузалем пост" Майкъл Фройнд, като отбелязва, че макар възможността, изразена в тази хипотеза, да звучи на някои нелепо, доказателствата не предполагат тя да се заклеймява.


Темата периодично се появява във вестниците в Израел и повдига отново и отново въпроса "дали пущунските племена, към които спадат повечето талибани, са всъщност наши отдавна изгубени роднини, потомци на Бану Исраил, изпратени в изгнание от Асирийската империя преди над 2700 години," пише Фройнд, основател на организацията Шавей Исраел, която изследва (и помага на потомци на) скрити еврейски общности и Десетте изгубени племена.
"Смята се, че пущуните или патани наброяват десетки милиони хора, като повечето живеят в Пакистан, Афганистан и Индия. Състоят се от няколкостотин клана и племена, които ревностно пазят наследството си насред вълни от чужди завоевания и окупация," пише Фройнд.


На какво се опира теорията


"Преди възхода на ислямския фундаментализъм в региона много от пущуните се самоопределят като Бани Израел (Синовете на Израел), устна традиция, която прадедите им предават през поколенията." Това отбелязват и неколцина ислямски пътешественици и историци, още от 13 в., когато далеч не може да се получи полза от говоренето за древна израилска идентичност в Централна Азия. В такава възможност се убедили през 19 в. и западни посетители: цитиран е Жозеф-Пиер Ферие, написал през 1858 г. в книгата си "история на афганистанците", че главатарят на едно от главните пущунски племена, Юсефзаите (синове на Йосиф) предал на персийския шах Надер Шах Афшар като подарък "Библия, написана на иврит, и няколко други предмета, използвани при древното им богослужение, които са съхранили."


Друго свитеделство е от майор Хенри Белю, слушил в британската колониална армия в Индия и написал в труда си The Lost Tribes през 1861 г. за пущуните, че "номенклатурата на племената и районите им, както в древната география, така и днес, потвърждава тази универсална традиция." Според него в имената на спирките по пътя на Бану Исраил от Мидия до Афганистан и Индия ясно се отбелязват "етапите от дългото и тежко пътуване".


В друго изследване, от 1957 г., отбелязва Фройнд, покойният президент Ицхан Бен-Цви е посветил цяла глава на "афганските племена и традициите на произхода им". Тези племена, "сред които евреите са живели поколения наред", са "мюсюлмани, които до днес пазят невероятната си традиция за произхода си от Десетте племена". Доказателствата са оскъдни, признава, но е красноречив фактът, че тези племена пазят традицията.


Освен индийски изследовател от пущунски произход, като автор от по-ново време е цитиран д-р Еял Беери, водещ израелски учен по темата за пущуните, отбелязал идентични с тези на евреите традиции и обичаи: обрязване на осмия ден след раждането; въздържание да се смесват месо и мляко; палене на свещи преди шабат; левират (братът на покойник е длъжен да се ожени за вдовицата му).


"Дори само възможността за споделена идентичност"


Фройнд продължава с други научни аргументи като сравнение с древния пущунски племенен код и израелски традиции. Признава, че доказателствата от ДНК анализи също са ограничени, но цитира изследване от 2017 г. за "генетична връзка" с хатак - пущунско племе, което наброява над 3 млн. души.


Традициите не умират въпреки усилията на талибаните, а според някои изследователи доказателствата са убедителни, но не бива да се забравят крайните "антиизраелски" нагласи на талибаните и "не е известно пущуни да са показвали никакъв публичен интерес за връщане към еврейските корени." Дори да се докаже историческата и "биологична" връзка, както казва д-р Беери, това не означава, че "утре ще приемат юдаизма" и ще дойдат да живеят в Израел. Дори самото говорене по темата може да попречи на регионалното сътрудничество и разбирателство, казва той.


Въпреки това - и въпреки съществуването на съвсем различни теории за пущуните - демографската им роля в Азия предполага, че би било "разумно за евреите" да търсят диалог; основа за дискусия може да е "дори само възможността" за споделена историческа идентичност. А това би могло да подобри перспективата за бъдещето. Диалогът трудно може да се води с фанатичните талибани, но има "много други пущуни по света", с които трябва да се търсят мостове, "независимо дали човек вярва или не, че са наши отдавна изгубени братовчеди".

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Весело

  Изобщо не съм учуден😂

  Не знам дали третата световна война ще започне от някой друг, но вече е сигурно, че ще бъде, за да се определи чия е майката земя. На евреите или на Македонците 😂😂
  Очаквам скоро статия в която да се обясни, че Макетата са били още преди евреите в талибания и Израел трябва да си сменят името защото са потомци на "единствената" изконна нация У СВЕТО 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Интересно. Но също малка част от сегашните евреи имат общо с древните евреи. Ашкенази евреите са всъщност хазари, но не афгански хазари.

 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Интересно. Но също малка част от сегашните евреи имат общо с древните евреи. Ашкенази евреите са всъщност хазари, но не афгански хазари.

 5. 5 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Те са антиреклама на самобръсначките

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Щом пущините са брад’чеди евреите, дали пущинаците на са?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Лингвистично не са евреи. Става въпрос за индоевропейски език, близък с персийския.
  Фенотипно (по видими белези) не са семити - светли са, много са с пъстри и зелени очи.
  Но ислямът има много близки черти с юдаизма - основан е на забрани и заповеди.
  Ако имат няккакво генетично родство - то ще е с ашкеназите, доколкото и у тях семитската кръв е до 5% и преобладават арийски гени.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  Мдааа - поредният мразещ себе си евреин чудещ се каква простотия да напише. Не знам защо такива си мислят, че има нужда да предизвикват света да мрази евреите с глупости, като реално техните сънародници като Сефгей Брин, Цукърбърг и журналистите от NYT се трудят денонощно без да го правят целенасочено?!?

  П.П. Тия "теории" са на същото ниво като тези на Йоло Денев за произхода на българите. Очаквам Дневник и тях да публикува, щото явно се връзва.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Страшна "теория" - той целия ислям е една мешавица от неграмотно преведени Тора и Тайм и апокрифни християнски книжлета обяснени като за неграмотни камилари.

 15. 15 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1662 Весело

  До коментар [#5] от "Сд":

  що бе едне метросексуални мъже, нали беше куул да не се бръснеш - гледай Секса и града

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  ""Преди възхода на ислямския фундаментализъм в региона много от пущуните се самоопределят като Бани Израел (Синовете на Израел), устна традиция, която прадедите им предават през поколенията.""

  Не съм хич сигурен, че някои от каменните физиономии на талибанските главатари, които днес ги изтипосаха в Дневник, ще са въз възторг от идеята да се нарекат Бен израел ( син на Израел, израилев син), нито тяхните жени ще са банот Израел ! По - скоро с обявяването на емирство, те твърдо търсят близост с арабските династии и приемственост с наследниците на Мохамед ! Не че арабите и евреите не произлизат от един и съши баща - Авраам, но това е съвсем друга история.......

 17. 17 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тюфлекчия":

  Има валидни аргументи за и против, разбира се позволено е само разглеждането на нещата догматично от една гледна точка и нападането на другите аргументи фанатично, независимо от възгледите, думите и доказателствата на изказващите ги..

  Тоест до истината не може да се стигне.. Като цяло хората ги интересува само една истина, тяхната :))) Щом го чувства тъй, значи е истината :)))

 18. 18 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  До коментар [#13] от "Тюфлекчия":

  Оообаче! Умнокрасивитета се 'присмива на плоскоземците, антиваксърите и наукооотрицателите'!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 19. 19 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ако и смърдят като богоизбраните, значи са синове Авраамови.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#18] от "Syzygy":

  присмива на плоскоземците, антиваксърите
  😢
  Гадно! Знам.
  Досега да се правиш на талибан или поне муджахидин, а да се окаже че си обикновен пустиняк, даже 18ти брад’чед на евреите.
  Същите евреи които въртят всичките конспирации по света.
  Гадна работа, най-гордото, пущиняческото да ти изиграе мръсен еврейски номер.
  Опаааа, не е мръсен, нали сте брад’чеди?

 22. 22 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  “ Дори самото говорене по темата може да попречи на регионалното сътрудничество и разбирателство, ”
  ——
  Малко вероятно, но поне е извинение за писането на тия глупости… друго извинение не виждам

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  До коментар [#13] от "Тюфлекчия":Оообаче! Умнокрасивитета се 'присмива на плоскоземците, антиваксърите и наукооотрицателите'!
  —цитат от коментар 18 на Syzygy


  Точно това намеквах, ама ако не го беше казал, в редакцията, както и електоратът на ДеБъ никога нямаше да се сетят. +1

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  Признава, че доказателствата от ДНК анализи също са ограничени, но цитира изследване от 2017 г. за "генетична връзка" с хатак - пущунско племе, което наброява над 3 млн. души.
  *
  След като ДНК доказателствата са ограничени можем да смятаме, че въпросната теория се базира предимно на предположения. Освен това какъвто и да е произходът на талибаните, факт е, че мозъците им са промити от ислямския фундаментализъм и далечните им предци са приели исляма по всяка вероятност насилствено.
  Що се отнася до традициите, ако става дума за номадски пленена то те възприемат някой от традициите на други племена, които са срещнали по пътя си.

 26. 26 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1387 Весело

  До коментар [#21] от "Таралеж":

  Слабо, Беберона те води по нелепост неколко обиколки, забързай темпото, изоставаш!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 27. 27 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Весело

  “Потомци ли са талибаните на древните евреи?“

  Не!
  Потомци са древните македонци! Както и всички ние оттук до Лондон, че дори отвъд Атлантика. Ако питате Заев, Груевски и академията им на науките, това ще ви кажат. Навремето дори докараха един поуплашен пакистанец и си го провъзгласиха цар и наследник на Александър Велики!

 28. 28 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Значи да разбираме - нашият форумен Моше не е горе у пикапа с чалма и автомат , само щото племето му е имало късмет да се завърти тъдява. ?!
  а бе ... не съм сигурен ,че ще му хареса тази много теория :))))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 29. 29 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Работите ще потръгнат, когато "Жилет" стъпи здраво на афганския пазар.

 30. 30 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  ======Потомци ли са талибаните на древните евреи? ======Със сигурност не всички.......но: В Афганистан е имало еврейско население от близо 2000 години с доказано над 40 000 евреи, живеещи в страната в началото на 1900 -те години. По -голямата част започнаха да имигрират в Израел или САЩ през 50 -те години на миналия век и до 1979 г. съветската инвазия голяма част от общността беше изчезнала......... Еврейско гробище в Херат, Афганистан. (Снимка: Wikimedia Commons): https://do94x2ubilg42sdsl48mfdqk-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/Herat_Jews_Cemetery.jpeg.webp

 31. 31 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#29] от "Тони КОСТОВ":

  Жилет стъпи здраво на пазара благодарение на войната.
  А тя току Що свърши в Афганистан. Обаче съм абсолютно сигурен, че американските миротворци все пак ще измислят нещо и пак ще подпалят чергата. Та нищо чудно Жилет да се наместят и там.

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  Изключително полезна статия....
  Информацията която тя дава....е най вече полезна с актуалността към темата "афганистан".....
  Браво на редакцията...!

  Наистина....... Афганистан е съвкупност от племена..... НО...с малко известния факт, че част от тях носят еврейските ценности от преди около три хилядолетия.....
  Тази държава е нещо като "машина на времето".....и е обект на изследване.
  В продължение на около 20 години, САЩ май правеха нещо такова.
  В Афганистан евреи почти няма, но има ценности наподобяващи до известна степен на еврейските.....
  И това е следствие на 'великите преселения на народите '.....когато те се преселват от една точка към друга, заедно със своите традиции и ценности.
  В последствие местното население ги претопяване, но ценностите им остават.....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 618 Неутрално

  А, оставете ги малко на мира тия талибани, че цяла държава имат да връщат в каменната ера.

 34. 34 Профил на Georgi Petrov
  Georgi Petrov
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Излагате се с тези глупости от жълти сайтове.
  Талибаните са религиозна секта а не етническа група. Повечето са пущуни.

 35. 35 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  https://www.nytimes.com/2021/09/10/world/asia/us-air-strike-drone-kabul-afghanistan-isis.html
  Те това е новината от Афганистан.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 36. 36 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  https://www.nbcnews.com/news/world/u-s-drone-strike-targeting-isis-afghanistan-kills-10-civilians-n1278062
  Ето по сбито, пак от официално уважавана медия .
  По времето на Тръмп , за такова нещо вече 10 статии щеше да има.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 37. 37 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално  Всички сме потомци на Адам и Ева.

  В Азия всеки пети е потомък на Чингиз Хан, направил деца на стотици жени. Тогава общият брой на човеците е бил доста по-малък. 38. 38 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#37] от "Нинов":

  В Азия всеки пети е потомък на Чингиз Хан
  ++
  Може да добавиш и Европа.

 39. 39 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#34] от "Georgi Petrov":

  Талибаните са религиозна секта
  🐒
  Секта звучи малко обидно?
  По скоро са учение.

 40. 40 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  NYT съобщава, че разследването е установило, че нито един боец ​​на ДАЕШ не е убит в резултат на атака на американски дрон в Кабул. Всички убити, включително 6 малки деца, са цивилни. „Терористът от ИДИЛ“, който според „точната информация на ЦРУ“ е унищожен от „високоточна ракета“, се оказва прост работник на хуманитарна организация.

  Убитият афганистанец е работил 14 години с Nutrition & Education International, американска неправителствена организация, която се бори с недохранването. Той помагал в управлението на соеви фабрики, ремонтирал оборудването, транспортирал колеги и разнасял храна със своята Corolla на афганистанци, изселили се от зоните на бойни действия.
  ЦРУ представя обичайните му пътувания за раздаване на храна като подготовка за терористична атака....

  Като цяло, още едно очевидно военно престъпление на САЩ (убиване на 10 цивилни, включително 6 деца), което ще остане ненаказано!!!

  Анонимни служители на Пентагона вече обвиняват, че всичко ще бъде обяснено с лична инициатива на командири от ниско ниво, които имат правото да вземат самостоятелни решения...

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 41. 41 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#38] от "Таралеж":


  Интересно видео тук как се е развил броя на населението на европейските държави от 1600 г. до 2020 г.

  https://youtu.be/dkhcNoMNHA0

  най-интересно е развитието на Прусия и Османската империя.

  Зад тези числа стои цялостното развити на континента, вкл. войни, епидемии, тех. прогрес, медицина.

 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4048 Неутрално

  Спекулативно разсъждение. Реално, корените на идеологията на талибаните са в един малък град на 150 км на север от Ню Дели, където индийските мюсюлмани по време на британското владичество основават медресето-школа Дарул Улум Деобанди през 1866 година. Идеята е да се развие съпротивата срещу британците като ислямско движение.
  От там се взема и определението за идеологията на талибаните като "ислям от деобанди тип". Разбира се, общността на деобанди там днес твърди, че талибаните са се отклпнили много сериозно от учението проповадвано като "деобанди", но са готови за диалог с талибаните именно на верско-идеологическа основа. Правителството на Индия се надява да използва тази връзка за да установи едни по-конструктивни отношения с талибаните и да негира, доколкото е възможно, влиянието на Пакистан.
  Ето линк за Школата Дарум Улуум Деобанди в Индия на английски:
  http://www.darululoom-deoband.com/english/

 43. 43 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Пишат талибаните,а се оказват пущуните. Талибаните не са само пущуни.Поредната статия с гръмко заглавие,което няма общо със съдържанието.

 44. 44 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Според генетични проучвания пуштуните имат по-голяма R1a1a * -M198 модална халогрупа от евреите ..... "..... проучване демонстрира генетични прилики между патани от Афганистан и Пакистан, които се характеризират с преобладаване на хаплогрупа R1a1a * -M198 (> 50%) и споделяне на един и същ модален хаплотип ... Въпреки че са предложени гърци и евреи като предци на Патан, техният генетичен произход остава двусмислен ... Като цяло ашкенази евреите проявяват честота от 15,3% за хаплогрупа R1a1a-M198 " — „Афганистан от гледна точка на Y-хромозома“, European Journal of Human Genetics........ Афганистанското кралско семейство има добре известна история за произхода, според която техен прародител е еврейският пророк Яков, известен още като Израел . Той също така твърди, че те са потомци на израилския цар Саул от племето Вениамин, последният син, роден от Яков и Рахил.......

 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#37] от "Нинов":

  Тогава общият брой на човеците е бил доста по-малък.
  =======
  Но всичко е било по добро и качествено за човека.....
  Нямало е салами с 80% съдържание на соя.... Не е имало консумация на домати на връх нова година...... Моретата били чисти...без никакви пластмасови отпадъци......и се е ловяла риба САМО за колкото е необходимо, а не замръзнала с милиони тонове в огромни хладилници.

  Bukalemun
 46. 46 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Виждате ли разликата между евреите и северномакедонците. Евреите - да се търси диалог за намиране на обща идентичност. СМак. - да се търси диалог за разделение.

 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#41] от "Нинов":

  Зад тези числа стои цялостното развити на континента, вкл. войни, епидемии, тех. прогрес, медицина.
  =======
  Добро и поучителни видео.....
  А моя извод е, че след датата 1789....се дава началото на всички демографски катаклизми.....

  Bukalemun
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  "Потомци ли са талибаните на древните евреи?
  Така мислят някои учени"

  Мислят въпроси.
  Така и баба знае.

  Защо не.
  Въпрос:

  Какво е (било) отношението на въпросните учени под въпрос.
  Момент.
  Към достиженията на партията и правителства на императора
  Александър Македонски Велики?

 50. 50 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  Изобщо не съм учуден😂Не знам дали третата световна война ще започне от някой друг, но вече е сигурно, че ще бъде, за да се определи чия е майката земя. На евреите или на Македонците 😂😂Очаквам скоро статия в която да се обясни, че Макетата са били още преди евреите в талибания и Израел трябва да си сменят името защото са потомци на "единствената" изконна нация У СВЕТО 😂😂😂
  —цитат от коментар 1 на padrino


  Интернет има архив!

  Много отдавна съм извел,че Земята е едно добро място за живеене, т.к. Израел и Македония НЯМАТ обща граница...

 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  До коментар [#29] от "Тони КОСТОВ":
  "Работите ще потръгнат, когато "Жилет" стъпи здраво на афганския пазар."

  Ще стъпи в последствие.

  Работата е там, че США отвлече огромно количество афганистан,
  разглезен там с вносна демокрация,
  за да го глези и развращава на свой терен.
  Крайна цел: "подем" десант на голобради еничери... в Афганистан.

  Аналогично безумно на десант на голобради кубинци еничери
  в Кубински "Залив на свинете" в по-предни векове.

  Тогава без успех.
  Ама сега...

 52. 52 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Това дали е предисловие към териториални претенции ?? :) :)

 53. 53 Профил на anx55520847
  anx55520847
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Това рилича малко на "Мисия Туран" :)

 54. 54 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Весело

  =====Потомци ли са талибаните на древните евреи? ======А Потомци ли са евреите на древните талибаните ?

 55. 55 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Това е толкова възможно, колкото, ако го умножиш по 10 е невъзможно!

 56. 56 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 465 Неутрално

  от засечените 613 Мицви на Яхвето поне половината са преляли в исляма

  и понеже талибаните са стремят да са по-близо до първоизточника затова и техния вариант на Шериата е подчертано родствен на юдаизма

  иначе самите евреи да изкуствена общност, продукт на социално инженерство
  а като добавим и факта ,че дори в Израел семитите са малцинство ...
  ..
  няма как да си истински евреин без да си семит, все пак
  може само да си юдеизиран, да си прозелит, да си ционист и т.н.

 57. 57 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Всички сме потомци на Адам и Ева.В Азия всеки пети е потомък на Чингиз Хан, направил деца на стотици жени. Тогава общият брой на човеците е бил доста по-малък.
  —цитат от коментар 37 на Нинов


  200 милиона имат гени на Чингиз Хан, това е доста по-малко от една пета, дори и само за Азия.

 58. 58 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 507 Любопитно

  Нещо се объркАх! Пущините не беха ли антички македонци?

  Бог да благослови Америка за България!
 59. 59 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Весело

  До коментар [#40] от "schwimmwagen":

  Нищо чудно утре да се появи поредното съобщение за кръволока Асад и някаква химическа атака. Ей така, за отвличане на вниманието.

 60. 60 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Весело

  ….Анонимни служители на Пентагона вече обвиняват, че всичко ще бъде обяснено с лична инициатива на командири от ниско ниво, които имат правото да вземат самостоятелни решения...
  —цитат от коментар 40 на schwimmwagen


  Горе долу като онзи толуп, дето напълни гащите и свали пътническия самолет над Персийския залив.

 61. 61 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#57] от "bobyb":

  Чингиз Хан е попрекалил с извънбрачните деца. Сега кой ще ги изхрани тез 200 млн. гърла?
  Пък и айфон, биткойн & мачове си сакат от топ на кльопачката.

 62. 62 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 456 Весело

  Дневник, утре чакам поне малко хипотези за връзката на макетата с Александър Велики.

  I had a dream, Joe
 63. 63 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#34] от "Georgi Petrov":Талибаните са религиозна секта🐒Секта звучи малко обидно?По скоро са учение.
  —цитат от коментар 39 на Таралеж  До коментар [#39] от "Таралеж":

  Исус Христос също е създал секта с учението. Всяко нещо на тоя свят може да се използва както за лошо,така и за добро. Важи и за сектите.

 64. 64 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално
 65. 65 Профил на EEE
  EEE
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Afghanistan is sitting on deposits estimated to be worth $1 trillion or more, including what may be the world's largest lithium reserves — if anyone can get them out of the ground.24 Aug 2021

  May the light shine upon you and guide you on your way
 66. 66 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#64] от "MPetr":

  От някаква специална статия ли е картинката?
  Може ли линк към материала?

 67. 67 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално
 68. 68 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 0 Неутрално

  С тез нови моди за "стайлинг и бербери" процента брадати на Витошка е много по-голям от процента брадати в авганистан.

 69. 69 Профил на diy16648649
  diy16648649
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Работите ще потръгнат, когато "Жилет" стъпи здраво на афганския пазар.
  —цитат от коментар 29 на Тони КОСТОВ


  Работите ще потръгнат ако дойде някой на власт като Петър Първи в Русия : Или брадата или брадата заедно с главата ! Ако изобщо в руснаците има нещо европейско то е благодарение на него.

 70. 70 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  Ааа,на Атлантида са потомци,може и на извънземните от Сириус 4

 71. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  "В Афганистан евреи почти няма, но има ценности наподобяващи до известна степен на еврейските....."
  До коментар [#32] от "eti mehter":

  А ние като приехме евроатлантическите демократични ценности, евроатлантически демократи ли сме вече? Само питам, за да знам какъв съм.

 72. 72 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#61] от "Нинов":

  А, не знам, да не съм "цар на царете", че да ги мисля.

 73. 73 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Талибаните са кръстоска между магаре и пръч, толкова са инат и толкова
  смърдят !!! !!!

 74. 74 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#42] от "daskal1":

  ========Реално, корените на идеологията на талибаните са в един малък град на 150 км на север от Ню Дели,========= ?.......... https://www.easyatm.com.tw/wiki/ 艾哈邁德沙·杜蘭尼

 75. 75 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Към коментар [#74] от "MPetr": съкратих линка че се бъгва https://bit.ly/38ZmNpD

 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#71] от "Judjuk":

  А ние като приехме евроатлантическите демократични ценности, евроатлантически демократи ли сме вече?
  ======
  Първо..... Нека уважим миналото....
  Онова минало пълно с мечти и благородни цели....една от които бяха и евро атлантическите ценности....
  Те бяха стимул за един по пълноценен и хубав живот.....но на теория.
  На практика се получиха съвсем други резултати.....
  Сякаш една невидима но по висша сила прекърши очакванията на стотици милиони хора.....
  Накрая се стигна до ситуацията на онова мото, изразено в народния правоговорен стил..... "много хубу не е хубу"....!
  Днес вече.....всеки е спрял да мечтае.....

  Bukalemun
 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#75] от "MPetr":

  Между другото.....покрай централната тема за Афганистан, много други новини оттичат в канала.....
  Летището в град Ербил на три пъти бе обстрелвано от ракети.
  А Иран обстрелва североизточен Ирак....

  Bukalemun
 78. 78 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#76] от "eti mehter":

  Никой, всички, никога и всякога не са човешки категории. Само Бог има право на тях, защото Негова е вечността.

  Та ако жие не изповядвате и не цените, аз и доста мои приятели изповядваме евро-атлантическите, както и юдео-християнските ценности (т.нар. Декалог - 10-те Божии Заповеди), не сме разочаровани от развитието и мечтаем.
  Виждаме кусурите по пътя, но помним добре какво е рекъл Бог на Мойсея в пустинята - че в Обетованата Земя няма да влезе никой, който е видял Египет. Ние видяхме и живяхме по-страшно от Египет, съветско робство, значи няма да видим края на пътя. Но ако ние не го вървим днес, как децата ни да минат Йордан?
  Ще дойде и някой като Валаама, пророк на Всевишния, подкупен от противниците ни, да ни разубеди да не ходим нататък, но ако трябва ослицата му ще проговори и ще го изобличи в лъжа и корупция.
  Ако поне сме благословени като Мойсей, да се качим на планината Мория и от там да погледнем (аз съм се качвал, между другото) и да видим и да вкусим от добрите плодове на оная земя.

  E PLVRIBVS VNVM
 79. 79 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Весело

  До коментар [#78] от "PavelCZ":

  ако жие не изповядвате и не цените, аз и доста мои приятели изповядваме евро-атлантическите, както и юдео-християнските ценности (т.нар. Декалог - 10-те Божии Заповеди), не сме разочаровани от развитието и мечтаем.
  "=======
  " Не лъжи....!"....е една от тия заповеди....
  Ама лъжете и то на поразия.....
  После при попа за покаяние..... :)
  Намерили сте му цаката....

  Bukalemun
 80. 80 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  "Днес вече.....всеки е спрял да мечтае....."
  До коментар [#76] от "eti mehter":

  Ааа, не всички! Некое другаре продължават да мечтаят...., но срещу заплащане. Пазарна икономика, кво да прайш!?

 81. 81 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#75] от "MPetr":Между другото.....покрай централната тема за Афганистан, много други новини оттичат в канала.....Летището в град Ербил на три пъти бе обстрелвано от ракети.А Иран обстрелва североизточен Ирак....
  —цитат от коментар 77 на eti mehter


  В канала отиде и друга новина Мими..Вчера в Идлиб,Сирия кюрдите са ликвидирали двама турски войници,поредните убити от ПКК..За резил станахте,като съе слабички не си врете гагата в чужди дела,защото ядете як бой!!!!А уж бяхте ликвидирали ПКК??Дръжки..Кюрдите ви ликвидират и ви показват кой командва парада!!!Слабаци!!!

  shlshlshlshl
 82. 82 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Потомци ли са талибаните на древните евреи? Така мислят някои учени
  ------------------  Bomb Has Been Planted

 83. 83 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Надушили са евреите някаква далавера в Афганистан и сега од девет дерета вода ще докарат, за да оправдаят "сътрудничеството".

 84. 84 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Лингвистично не са евреи. Става въпрос за индоевропейски език, близък с персийския. Фенотипно (по видими белези) не са семити - светли са, много са с пъстри и зелени очи.Но ислямът има много близки черти с юдаизма - основан е на забрани и заповеди. Ако имат няккакво генетично родство - то ще е с ашкеназите, доколкото и у тях семитската кръв е до 5% и преобладават арийски гени.
  —цитат от коментар 12 на PavelCZ


  Пущуни?
  Китайците вече са ги завладяли.
  Присъствието на Росия и САЩ ебило заради едни голи скали вкоито се намира цялата менделеева таблица и редки метали . Най вече литии за новите батерии .
  Но като гледат планините , преди това някой ги е преорал .Въпреки това има достатъчно .
  Не зная какво накара американците да ги напуснат .
  Навярно са измислили някакви нови технологии за батериите на ел. автомобилите .

 85. 85 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#71] от "Judjuk":А ние като приехме евроатлантическите демократични ценности, евроатлантически демократи ли сме вече?======Първо..... Нека уважим миналото....Онова минало пълно с мечти и благородни цели....една от които бяха и евро атлантическите ценности....Те бяха стимул за един по пълноценен и хубав живот.....но на теория.На практика се получиха съвсем други резултати.....Сякаш една невидима но по висша сила прекърши очакванията на стотици милиони хора.....Накрая се стигна до ситуацията на онова мото, изразено в народния правоговорен стил..... "много хубу не е хубу"....!Днес вече.....всеки е спрял да мечтае.....
  —цитат от коментар 76 на eti mehter


  Каквито и да са ценностите факт е че човек сам трябва да си изработи хубавия живот.
  Разбира се от ценностите зависи това да стане по бързо.
  Не може с ценности от минал век да градиш хубав живот.

 86. 86 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Всички сме потомци на Адам и Ева.В Азия всеки пети е потомък на Чингиз Хан, направил деца на стотици жени. Тогава общият брой на човеците е бил доста по-малък.
  —цитат от коментар 37 на Нинов


  Чингизидите наброяват около 19-20 милиона и повечето от тях знаят с точност произхода си. Познавам човек в Азербайджан, който на вид е като Германските пропагандни плакати - модел на чист Ариец, рус, синеок, много светъл. Когато го попитах дали е Руснак, той отговори - Да ничего общего, у меня отец Азер, а мать Татарка. - помълча малко, и добави - Из Батуханов! Те знаят от кой точно клон на Чнигизидите произлизат и това е не само за индивиди, но и за цели групи като Чагатай Тюрклери, Удегей Тюрклери и пр. От Бату Хан всъщност са всички Ординци - Златната Орда. Такива със сигурност има и в България, понеже през 13-ти век, Златната Орда има доста вземане-даване с България. Даже цар, царувал една година в Търново - Чака, мисля, че е от Ногайския клон на Ордата. Най-видните Чингизиди имат нещо като ежегодна конференция. Простират се от Източна Европа до Казахстан. А бе - истински Евразийци!

 87. 87 Профил на op
  op
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lazarus":

  А хазарите са тюрки.

 88. 88 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  "Не зная какво накара американците да ги напуснат ."
  До коментар [#84] от "oua58686497":

  Само ти не знаеш. Ми те янките сами си признаха, свършиха им парите за курорт в Афганистан. 20 години малко ли са?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK