Вариантът "Мю": Защо учените го гледат с интерес и малко ги е страх

Засега разрешените за използване ваксини се смятат за достатъчно ефективни срещу всички по-разпространени мутации на коронавируса, включително на доминиращата в момента "Делта". Те намаляват вероятността от тежко протичане и смърт и позволяват на властите да сложат зад гърба си националните локдауни и широкомащабните ограничения

© Associated Press

Засега разрешените за използване ваксини се смятат за достатъчно ефективни срещу всички по-разпространени мутации на коронавируса, включително на доминиращата в момента "Делта". Те намаляват вероятността от тежко протичане и смърт и позволяват на властите да сложат зад гърба си националните локдауни и широкомащабните ограниченияКогато световната здравна организация (СЗО) реши да избегне политически усложнения с имената на щамовете на коронавируса, кръстени на държавите, където са открити, гръцката азбука изглеждаше добър заместител. Но само няколко месеца по-късно новите варианти вече я преполовиха.


Мю е 12-ата буква от гръцката азбука и най-новият вариант от интерес на вируса SARS-CoV-2, причиняващ COVID-19. Световната здравна организация съобщи, че започва да го наблюдава заради опасения, че той е в състояние да пробие имунитета на сега ваксинираните срещу инфекцията хора.


Откъде се появи "Мю"?


Първата идентификация на варианта "Мю" е направена през януари в Колумбия и повечето секвенирани проби все още са с произход Южна Америка. През последните седмици той беше засечен и в Европа и Азия. Засега само 0.1% от изследваните проби в света се свързват с този щам. Официалното му научно обозначение е VUI-21JUL-01 или В.1.621 в зависимост от използваната класификация.


Къде се среща "Мю"?
СЗО отбелязва, че за няколко месеца мутацията е станала значително по-разпространена в Колумбия и Еквадор, където вече представлява съответно 39% и 13% от случаите на COVID-19. До момента вариантът е изолиран в 47 държави, включително САЩ, Хонконг и Великобритания.


Японското министерство на здравеопазването потвърди, че два случая на "Мю" са били открити през юни и юли по време на летищни проверки, като първият е в пътник, пристигнал от Обединените арабски емирства, а вторият - от Обединеното кралство. И двамата са били безсимптомни. Великобритания от своя страна съобщава за поне 32 потвърдени случая на новия вариант.


Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова съобщи в четвъртък, че "Мю" досега не е бил засичан в секвенирани в България проби.


Защо "Мю" е интересен на епидемиолозите?


Това, което въодушевява учените и предизвиква тревога у СЗО, са няколко мутации на шипчетата на протеина на вируса, които са атакувани от ваксините. При "Мю се откриват две, обозначени като E484K и K417N, които могат да доведат до намаляване на ефективността на защитата на използваните сега ваксини по подобен начин на "Бета" варианта, открит в Южна Африка миналата година. Тогава страната се отказа от поръчка на ваксината на "Астра Зенека", която показваше под 50% предпазване от инфекция, при близо 70% спрямо останалите варианти.


Трета мутация в "Мю" варианта, наречена P681H, също предизвиква известна загриженост, тъй като потенциално може да направи варианта по-заразен, подобно на "Алфа" варианта, открит във Великобритания.


Британският в. "Гардиън" пише, че според августовския доклад на агенцията за обществено здраве на Англия (Public Health England) засега няма доказателства, че "Мю" е по-заразен от "Делта", и изглежда малко вероятно да се предава по-бързо.


Вариантът "Мю": Защо учените го гледат с интерес и малко ги е страх

© Associated Press


Какво означава вписването на "Мю" като вариант от интерес?


Информацията за "Мю" излезе от лабораториите и попадна в медиите, след като СЗО във вторник го обозначи като "вариант от интерес". Той е един от пет варианта от интерес на коронавируса, които се наблюдават от здравната агенция на ООН като потенциално опасни варианти, които биха подхранили нови вълни на инфекцията.
Мутациите на коронавируса са разделени в две категории: "варианти от интерес" и "варианти от безпокойство".
Вариантите от безпокойство, каквито са британският (Алфа), южноафриканският (Бета), бразилският (Гама) и индийският (Делта), са категория, за която има потвърждение, че са по-смъртоносни, по-вирулентни или по-устойчиви на ваксините от оригиналния вариант на вируса.


За разлика от тях нововъзникващите варианти могат да бъдат обозначени като "вариант от интерес", ако има съмнения, че те са по-заразни, разболяват повече или избягват защитата от ваксините, но данните са още недостатъчни. Вариантът от интерес може да се прехвърли в категорията "вариант от безпокойство", ако се появят повече доказателства, че той прави едно или повече от тези неща.


"Делта" вариантът, който сега доминира в света, също беше "вариант от интерес", когато се появи, но не всички наблюдавани мутации оправдават опасенията. СЗО има 11 такива мутации, които вече не следи.


Кои са останалите варианти от интерес?


В момента Световната здравна агенция наблюдава пет варианта от интерес, от които най-разпространен (отново в Латинска Америка) е "Ламбада", произхождащ от Перу. Освен него "Капа" от Индия, "Йота" от Австралия и САЩ, както и "Ета", чийто произход не се уточнява, освен че се открива в множество държави.


Наскоро учените откриха друг вариант в Южна Африка, който вече е тръгнал по света и вече е намерен, включително във Великобритания, Швейцария и Португалия. Той е обозначен като C.1.2 и е отбелязан като "вариант, който се наблюдава", тъй като се смята, че може да бъде по-заразен и да избягва защитата на ваксините, според ново проучване на Южноафриканския национален институт по заразни болести и KwaZulu - Националната платформа за изследвания и секвениране.


Засега C.1.2 си няма гръцка буква, защото СЗО смята, че наличните доказателства за него още са неясни. Вариантът е потвърден за пръв път през май 2021 г., като произходът му е проследен до варианта C.1, който не е засичан от януари насам. Новият вариант е мутирал значително в сравнение със С.1 и е на повече мутации от първоначалния вирус, открит в Ухан, отколкото всеки друг. Заедно с още 10 други мутации СЗО го държи под око, без още да го слага сред вариантите, които могат да се окажат потенциално опасни.


Кога ваксините ще се адаптират към мутациите?


Засега производителите на разрешените за употреба ваксини казват, че те са достатъчно ефективни срещу най-разпространението варианти и отговарят на критериите на СЗО за над 50% защита.


Производителите на ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" са убедени, че адаптирането ѝ към нов вариант, който би могъл да пробие ефективността на техния продукт, би отнело не повече от 100 дни, тъй като няма да се прави нова ваксина, а само действащата да се "настрои" спрямо мутациите. Процесът на одобрение от лекарствените регулатори също ще е по-къс. Засега всички производители и лекарствени регулатори смятат, че от корекции на техните ваксини няма нужда и ваксинационните кампании могат да се провеждат, както са планирани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (232)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Страх ги е, защото това е нечувана, яростна буря !

 2. 2 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Искам си живота без страх от идиотски букви. Без страх от грип и настинка, без носене на намордник. Плашещите новини трябва да бъдат игнорирани.

 3. 3 Профил на soc_gene
  soc_gene
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Предполагам че е "ламбда" а не "ламбада" вируса :) нищо че е от Латинска Америка

 4. 4 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Боцкай се за да живееш свободно.
  А дали е така?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1147 Разстроено

  Гледат го с интерес и търкат ръце. Това ще донесе още печалби.

 6. 6 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Най-много обичам да ми дават Израел за пример. Математически погледнато думите на израелският министър-председател означават, че 98.73% от умрелите са с поставени две дози ваксини. "78 of the 79 Israelis who died last week did not receive the required three doses of the vaccine." Можете да го прочетете тук: https://then24.com/2021/08/16/the-israeli-prime-minister-sparks-controversy-by-saying-that-the-elderly-are-in-mortal-danger-if-they-do-not-get-three-times-vaccinated-against-covid-19/

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги (Еф. 5:10-12).
 7. 7 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Каквито и внушения да се правят всеки ден и час аз съм преболедувал и не съм ваксиниран. Моята защита е доказано десетократно по-добра от тази на ваксинираните. Няма сила, която да ме накара да се набода.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3558 Любопитно

  Един въпрос ми се мота по главата и моля онези, които са наистина вещи и имат необходимите познания, да отговорят на него. И така:

  Добре, човек е завършил т.нар. пълен цикъл на ваксинация с "Пфайзер/БионТех" в половината на март '21. Някъде през юли контактува със заразено лице и става носител на заразата, но без каквито и да било симптоми, т.е. не знае, че пренася. Въпросът ми е ДОКОГА ТОЗИ ЧОВЕК Е ОПАСЕН, ДОКОГА В НЕГО ВИРУСЪТ НЕ Е ПРЕСТАНАЛ С ДЕЙСТВИЯТА СИ И КОГА ПРАКТИЧЕСКИ ТОЗИ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ СМЯТА ЗА БЕЗОПАСЕН?

  На отговорилите благодаря предварително.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Делта още не е отминала, не знам какво стана с ламбадата, Те вече за мю заговориха. А за варианта "Шут" в дирника да са чували?

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Най-много обичам да ми дават Израел за пример. /
  —цитат от коментар 6 на Разобличител


  Вие сте тези, които обичате да давате Израел за пример, разбира се, игнорирайки комплексността на данните от там.

 12. 12 Профил на Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Делта още не е отминала, не знам какво стана с ламбадата, Те вече за мю заговориха.
  —цитат от коментар 9 на pontius_glarus


  Ами като ги има, искаш да НЕ говорят за тях ли, гений?

 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Добре, че гръцката азбука е една от най-късите, само 24 букви.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 768 Неутрално

  още страх, още паника, още държане на темата в новините.
  И ЯКО ПЕЧАЛБИ ЗА БИГ ФАРМА. ЛЪЖАТ ВИ, УБИВАТ ВИ И ВИЕ СТЕ КАТ ДРЪЖКИ НА МИКРОФОН ЗА ТЕХНИТЕ ТЕЗИ И ПРОПАГАНДА?
  Е браво, е нека.

 15. 15 Профил на Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Рейтинг: 85 Неутрално

  още страх, още паника, още държане на темата в новините.И ЯКО ПЕЧАЛБИ ЗА БИГ ФАРМА. ЛЪЖАТ ВИ, УБИВАТ ВИ И ВИЕ СТЕ КАТ ДРЪЖКИ НА МИКРОФОН ЗА ТЕХНИТЕ ТЕЗИ И ПРОПАГАНДА?Е браво, е нека.
  —цитат от коментар 14 на scott


  Е, важното е, че ти си се спасил и прекрасния живот те очаква! 😀😀😀

 16. 16 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Много малки бизнеси унищожиха и много едри бизнеси преуспяха с пандемията. Има и малки изключения като авторката, която също захлебва.

 17. 17 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Лека опитват почвата, че май """ваксините""" можело и да се окажат безполезни срещу """Мю"""-то ... и ще трябва още боц-боц ..... и съответно мъни-мъни в нечии гушки ...

 18. 18 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До 12 от "Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ":

  ами има и други болести, бе професор нанайчо! И всяка една болест, или неразположение на организма си е опасно! Ама за дофтурите ковида е най-готин, с него милионери станаха. Само гледай покрай политиците да не вземат и дактурите бой да ядат, и то не само от ромите!

 19. 19 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Леко опипват почвата, че май """ваксините""" можело и да се окажат безполезни срещу """Мю"""-то ... и ще трябва още боц-боц ..... и съответно мъни-мъни в нечии гушки ...

 20. 20 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Добре, че гръцката азбука е една от най-късите, само 24 букви.
  —цитат от коментар 13 на Един вампир броди из Европа


  Не се безпокой, като стигнат до омега, ще измислят "омега-алфа", и ваксината за тях ще е с 4 боцкания + бустер!

 21. 21 Профил на Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Много малки бизнеси унищожиха и много едри бизнеси преуспяха с пандемията.
  —цитат от коментар 16 на Lazarus


  Оу, сакън. Събрали са се едрите бизнеси и изфабрикували Ковид, за да убият малките бизнеси. Това ли твърдиш, гений?

 22. 22 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Дано при всички антиваксъри в България населението да не е достатъчно, за да се пръкне места мутация, че да се прочуем с простотията си. И сигурно този път дори македонците няма да се опитат да си я припишат.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Лека опитват почвата, че май """ваксините""" можело и да се окажат безполезни срещу """Мю"""-то ... и ще трябва още боц-боц ..... и съответно мъни-мъни в нечии гушки ...
  —цитат от коментар 17 на Alex Ivanov


  Хората ти дават ваксините безплатно, гений. В комунистическото ви съзнание, обаче, никой не бива да печели много, нали така?

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на inchhighliliput
  inchhighliliput
  Рейтинг: 213 Весело

  Няма да се давате!
  Чипчето на Гейтс е на шипчето на китайския вирус!
  А, сте се ваксинирали, а Гейтс е научил номера на банковата сметка, и ви е обрал!
  Но нъл' сме си умнички, ние ще изиграем и Гейтс и Пфайзер!
  Няма да се давате!

 27. 27 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Накрая китайските мърльовци ще платят масрафа. Само да се върне правилният човек в Белия дом.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 28. 28 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  [quote#24:"Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ"][/quote]

  На този свят няма нищо безплатно, моето момченце. Това че ти бъркат не директно, а "заобиколно" в джоба, не значи, че е безплатно.

 29. 29 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#24] от "Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ":

  ТОВА ТИ Е3 НАЙ-ГОЛЕМАТА ЛЪЖА У ФОРУМЪТ - ЕВЪР!
  БИГ ФАРМА ГИ ПРОДАВА НА ПРАВИТЕЛСТВАТА! ИЗЛЕЗНАХА И ЦЕНИ, ЧЕ И ПОСКЪПВАТ.
  Правителствата, затва я водът таз пропаганда, щото купуват безполезни неща за милярди и не искат да изглеждат глупаци. Нема как биг фарма да ми ПРОДАДЕ вакцина лично, но я ПРОдава на едро и без мой контрол и съгласие на правителството ми. ЦИНИЗЪМ!

 30. 30 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#24] от "Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ":

  > Хората ти дават ваксините безплатно, гений.

  Кои са тия дето ти я дават безплатно ? Тия ли ?

  > The US group Pfizer ... upgraded its 2021 revenue forecast for the shot to $33.5bn from the $26bn it had predicted in the previous quarter.

  Очакваните им приходи за 2021-ва са 10 пъти повече приходите им за първото тримесечие. Това без третата и четвъртата доза дето стават популярни напоследък. И без боцкането на деца под 12.

  Безплатно е само сиренцето...

  કટાક્ષ
 31. 31 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#25] от "Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ":

  Да ти кажем: жените психясват и подлудяват сичко около тех. мъжете не ни пука мног,много. По-добре си беше с турските серияли.

 32. 32 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#28] от "Alex Ivanov":

  > На този свят няма нищо безплатно ...

  Има.

  Сиренцето...

  કટાક્ષ
 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Сигурно е 8кратно по-заразен от Делта, който е петкратно по-заразен от британския щам който беше три пъти по-заразен от китайския

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Ганьо фуриозише балканише
  Ганьо фуриозише балканише
  Рейтинг: 119 Весело

  Цъъъък, със сертификатчето.....

 36. 36 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Само дето не става ясно какво да правят тези, които са се ваксинирали в началото на годината. В това отношение Израел ще е във фокуса, тъй като те бяха ваксинирали първи доста голям % с Пфайзер основно.
  Май се очертава да не отпадат маските и локдауни дори и в страни с голям % ваксинирани.

 37. 37 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#34] от "Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ":

  „Крайният успех на всяка корпорация зависи от нейната основна стока или услуга. Задължително изискване е потенциалният консуматор да бъде убеден чрез агресивни рекламни похвати, че продуктът или услугата е от изключително значение за него, ако е възможно — дори за самото му съществуване.“

  „Икономически закони на Шепърд“ Книга СССХХ1, Глава 173

  ----

  The ultimate success of any corporation is dependent upon its major product or service. It is imperative that the projected consumer be convinced through aggressive public relations techniques that the product, or service, is essential—to his very existence, if possible.
  Shepherd’s Laws of Economics:
  Book CCCXXI, Chapter 173

  કટાક્ષ
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ан Он":В смисъл, заради това, че Файзер печелят, НЯМА ковид, НЯМА и ваксини, които работят. Това ли ти е "логиката", о гений на гениите?
  —цитат от коментар 34 на Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ


  Ми очевидно, щом и """ваксинираните""" ги карат да ходят с парцали на лицето и да спазват ограничения ....

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  За съжаление ковидният вирус най- вероятно ще замени грипните вируси! Почти няма грипни инфекции и настики вече, Ковид и варианти.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 982 Весело

  "Кога ваксините ще се адаптират към мутациите?"

  Е, че това нали става с един малък ъпдейт на нанографените чрез 5G?

 44. 44 Профил на Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Ми очевидно
  —цитат от коментар 39 на Alex Ivanov


  Какво имаш предвид под "очевидно"? "Очевидно" няма ковид, понеже и ваксинираните трябва да са с маски ли?

 45. 45 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2162 Любопитно

  До коментар [#39] от "Alex Ivanov":

  Каква е разликата между количеството свобода, което ти отнема парцалът на лицето срещу парцала на задните части? Защо за единия се протестира, а за другия не? Или планът е такъв, днес като спечелим с протести срещу този на лицето, утре продължаваме за правото да ходим по голи задници?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 46. 46 Профил на inchhighliliput
  inchhighliliput
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#28] от "Alex Ivanov":
  До коментар [#29] от "scott":
  До коментар [#30] от "Ан Он":

  Добре, де!
  Разбрах че Пфайзер и Модерна са маскари, но имате ли проблем със Синовак ; Спутник-V или Казахстанската ваксина?
  Те не са "гадни империалисти", а алтруисти, действащи за вашето благо😁!

 47. 47 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  За съжаление ковидният вирус най- вероятно ще замени грипните вируси! Почти няма грипни инфекции и настики вече, Ковид и варианти.
  —цитат от коментар 41 на Realist


  Нали .... грипът се уплаши от ковида и изчезна .... или пък ковидът го изяде ??!

  ВЕрно ли вярвате в подобни щуротии ??! .... на мен пък по ми мяза, че вече май и грипа го водят за Ковид, така може да се помпят бройките ударно, всичко Ковид, всяка кашлица и настинка, освен Ковид, друго не остана, ха ха ха ...

 48. 48 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#38] от "Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ":

  АМА ВЕРНО ЛИ?
  НА СЕКА ГРАНИЦА - СЕРТИФИКАТ И КАРНТИНА! Се едно ти рекламират пътуването така: Заповедайте в нашта военна зона. Имаме мини, ше ви подложим на кръстосан огън, глад и жажда. може да ви земем в плен за десетина дни. Много ще ви хареса!
  А запоят сам у къщи му викат домашен алкохолизам, ТЪПАКО!

 49. 49 Профил на Ганьо фуриозише балканише
  Ганьо фуриозише балканише
  Рейтинг: 119 Весело

  Накрая китайските мърльовци ще платят масрафа. Само да се върне правилният човек в Белия дом.
  —цитат от коментар 27 на venci4


  Ам че той нали се върна август? Или щеше да се връща август? Ахахаха....

 50. 50 Профил на inchhighliliput
  inchhighliliput
  Рейтинг: 213 Разстроено

  До коментар [#48] от "scott":


  До коментар [#38] от "Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ":...ТЪПАКО!
  —цитат от коментар 48 на scott


  Хм...
  На още един изтрещял не му издържаха нервите...

 51. 51 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Под такива статии в стил ”всички шъ Омрем”,
  останаха да пишат само плоскоземци, които още се чудят дали не са се прецакали, като не са се ваксинирали. И се лъжат един друг какви са тарикати и как ще умрат неваксинирани, но свободни и нечипирани от Биг фарма, Бил Гейтс и продажните правителства. Явно ваксинираните слабо ги засяга и си живеят живота.

 52. 52 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Дали журналистката Йовка си дава сметка, че с последния абзац от статията си почти срина гръмогласния ефект от всичко казано до него? Да не бъда разбран погрешно, всичко е точно така, както жената го е написала, обаче двете групи факти взаимно се "бият"...

 53. 53 Профил на yly08391955
  yly08391955
  Рейтинг: 545 Неутрално

  "В момента Световната здравна агенция наблюдава пет варианта от интерес, от които най-разпространен (отново в Латинска Америка) е "Ламбада", произхождащ от Перу" от статията.

  Според мен става дума за вариант " Ламбда"

 54. 54 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#45] от "fpyyh":

  Знаеш ли полицейския похват, в който те слагат на стол, ама предните му крака са незабележимо по-къси. Уж е едно нищо, а създава лека физическа пречка и непрекъснати сензорни сигнали да си оправиш позицията. Това неусетно изморява човека и има ефект да свали някои психични защити и да подкопае волята.

  Маската на лицето за повечето хора има подобен ефект - уж нищо, а дребен дискомфорт. Достатъчно, колкото да не си в топ нахакана форма и цветущо настроение, колкото малко да ти "свие перките". Това абсолютно си е вратичка за нъджове и други леки психически похвати за насочване на хората. Никаква конспирация, просто така работи човешката природа. Да, има някакви, които казват, че "свикват" и не им пречи, но то е именно това- заучена безпомощност и капитулация.

 55. 55 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Искам си живота без страх от идиотски букви.
  —цитат от коментар 2 на Oliver


  Свободата не иде даром, а трябва да се извоюва. За да си истински Свободен, треба да си с последния ъпдейт на Ваксината и да спазваш Мерките.

  ДОКОГА ТОЗИ ЧОВЕК Е ОПАСЕН, ДОКОГА В НЕГО ВИРУСЪТ НЕ Е ПРЕСТАНАЛ С ДЕЙСТВИЯТА СИ И КОГА ПРАКТИЧЕСКИ ТОЗИ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СЕ СМЯТА ЗА БЕЗОПАСЕН?
  —цитат от коментар 8 на дедо Андро


  УчЕните още нямат ясен отговор на въпроса. Обсъжда се решение всички ваксинирани да носят спецялни шапки да могат останалите лесно да ги разпознават и се предпазват.
  https://www.amazon.com/Pandemic-Foam-Party-Virus-Hat/dp/B086W1FNDR

 56. 56 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#8] от "дедо Андро":

  След около десет дена му минава и е безопасен за околните. Същото е и за не ваксинираните, които карат леко заболяването.

 57. 57 Профил на Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Рейтинг: 85 Неутрално

  ВЕрно ли вярвате в подобни щуротии ?
  —цитат от коментар 47 на Alex Ivanov


  За да вярваш или не вярваш в нещо, трябва да имаш някаква компетентност. Ако нямаш, вярваш на огромната част от хората, които имат тази компетентност. Много е просто.

 58. 58 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#24] от "Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ":

  Безплатен обяд няма, Стюпи. Платени са с пари от държавата, а тя ги събира от данъкоплатците. Е, ако бяха подарени от фирмите - друга работа.

 59. 59 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Под такива статии в стил ”всички шъ Омрем”,останаха да пишат само плоскоземци, които още се чудят дали не са се прецакали, като не са се ваксинирали. И се лъжат един друг какви са тарикати и как ще умрат неваксинирани, но свободни и нечипирани от Биг фарма, Бил Гейтс и продажните правителства. Явно ваксинираните слабо ги засяга и си живеят живота.
  —цитат от коментар 51 на Котаракът на Шрьодингер

  Покрай тази пандемия лъсна под прожекторите цялата човешка простотия... Нищо неочаквано, но шокиращото са мащабите и дълбочината на тази простотия. Разбираш, че познати, та дори близки и роднини, се оказват невменяеми идиоти, и се чудиш как чак сега го разбираш...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на digitalmarketing
  digitalmarketing
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#42] от "Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ":

  Има Ковид и не е смъртоносен за над 90 % от хората, за по-младите не е смъртоносен на 99 %.

  Ваксините не помагат.

  Сега щастлив ли си?

 62. 62 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Първо, не е вариант, а "щам", клети драскачи такива.

  Второ, убеден съм, че ще минете през цялата гръцка азбука само и само да поддържате истерията. Изобщо не ме изненадвате.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 63. 63 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#41] от "Realist":

  Има ги, но тестовете ги отчитат, като ковид.

 64. 64 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  Айде бе - откога чакам тая новина. Западните черни станции от една седмица тръбят за тоя Мю. Подгответе се да празнувате Коледа и Нова година (или "Сезонните"/"Зимните" празници, както им викат старите американски анти-расисти като Стюпида и Гирляндата) сами на свещи, в отделни стаи с жената и децата.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 65. 65 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#60] от "Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ":

  Нали знаеш мемето - кой те радикализира. Ми такива като тебе.

  Като гледаш как медии, силоваци, лекари, бюрокрация, технологични компании всички се координират на глобално ниво в една посока - при това видимо, какво да си мисли човек? Че това са едни алтруисти, правещи всичко с цел да оптимизират живота за благото на хората?

  Също така е смешно, че цялата тая машина се страхува от някакви лелки и няколко ФБ постъра. Те направо скриват топката на Палантир и Кембридж Аналитика взети заедно, на целия апарат за изследване и побутване на мнения.

  Между другото нъдж теорията си е изцяло валидна...

 66. 66 Профил на Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Знаеш ли полицейския похват, в който те слагат на стол, ама предните му крака са незабележимо по-къси. Уж е едно нищо, а създава лека физическа пречка и непрекъснати сензорни сигнали да си оправиш позицията. Това неусетно изморява човека и има ефект да свали някои психични защити и да подкопае волята. Маската на лицето за повечето хора има подобен ефект - уж нищо, а дребен дискомфорт.
  —цитат от коментар 54 на lil_alex


  Вероятно хирурзите докато правят многочасови операции, постоянно са подложени на дискомфорт, нали гений? Вероятно някой е измислил носенето на маски от хирурзи за да им свали някои психически защити, нали така?

 67. 67 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Изключително любопитно сега с този Мю ще е ситуацията във Великобритания, те предимно използваха Астрата, която пък се оказа най-преодолима от мутациите.

 68. 68 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#10] от "Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ":

  Виж сега понякога и най сложните проблеми и материя могат да се разберът и от обикновен човек.
  С помоща на така нареченият Житейски опит.
  Седя на Двора и слушам колко често сврят сирени.
  Влизам в Нета и търся Светъл положителен пример.
  Интересувам се конкретно за моят си Случай(Преболедувал с Антитела) но Отговор не намирам сред хората с Висока експертиза.
  Не казвам че от Ковид не се умира.
  Не призовавам да не се ваксинира просто си гледам моят личен интерес както и на моето Семейство.
  Считам че след осигурявнето на ваксини за всеки желаещ ролята на Държавата се изчерпва.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#46] от "inchhighliliput":

  Те не се ползват у нас. А "Спутник V" май само в Словакия и Сърбия. Официално регистрираните в ЕС са "Пфайзер", "Модерна", АЗ и "Янсен".

 71. 71 Профил на Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Рейтинг: 85 Неутрално

  До коментар [#10] от "Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ":Виж сега понякога и най сложните проблеми и материя могат да се разберът и от обикновен човек.
  —цитат от коментар 68 на dedoliben


  Не, не могат.

 72. 72 Профил на Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Интересувам се конкретно за моят си Случай(Преболедувал с Антитела) но Отговор не намирам сред хората с Висока експертиза.
  —цитат от коментар 68 на dedoliben


  Хората с висока експертиза ти казват да се ваксинираш, нищо, че си преболедувал. Това, че не намираш отговор в нета не значи, че отговор няма, също както и обратното - не всичко, което го пише в нета, е вярно.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#69] от "Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ":

  Тук сметката е проста. Май сме поръчали 18 млн дози средно по 20 евро прави 720 млн лв грубо. По 100 лв на човек. Най-груба бакалска сметка.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#66] от "Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ":

  О, да, това е съвсем същото. Ами не, не е същото, първо хирурзите са елит и имат мотивация да правят това действие. Второ, и те самите знаят, че страдат от маските, а някои си ги носят и под носа. Трето, правят го над отворен корем примерно, а не просто защото трябва да са в една стая с други здрави хора - едва ли в лекарското кафене пак стоят с маски, нали?

  Също така за човека е много подтискащо психически да изпълнява дадено правило само защото е правило, макар да има публична тайна, че няма смисъл, ама трябва всички да се правим...

 77. 77 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Любопитно

  До коментар [#51] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Има и доста "плоскоземци", привърженици на страшилището ковид и ваксините му. Беше интересно в началото, но после се премина на лични обиди. А спора започна с, има ли странични ефекти от новите препарати и доколко са лоши и страшни за здравето.

 78. 78 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1003 Разстроено

  За 17 месеца (до 11.05) - четири, след още три - нови 8.
  Един форумец ентусиазирано пишеше - ваксините действат. Заглавието малко го опровергава.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 79. 79 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  Според мен това е добре написана информативна статия. Описва реалното положение на нещата, не създава илюзии че всичките ни проблеми са решени, но и не дава усещане за безнадеждност защото създателите на съществуващите ваксини са готови да ги модифицират за новите мутации. Друг е въпроса доколко в сегашната ситуация читателите са готови да възприемат обективна информация. Това което виждам под тази и подобни статии са основно две безкомпромисно противоположни мнения. Едното е "боцкайте се сега веднага и няма да имаме проблеми", другото е "няма смисъл от всички тези ваксини". Реалността е по-сложна от тези две опростени виждания. И да, ваксинацията нарушава личните ни права, ефективността не е такава каквато бихме желали, биг фарма използва момента за да си реши финансовите проблеми за следващото столетие, но факта че като цяло ваксините помагат си остава факт.

 80. 80 Профил на Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Рейтинг: 85 Неутрално

  До коментар [#69] от "Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ":Тук сметката е проста. Май сме поръчали 18 млн дози средно по 20 евро прави 720 млн лв грубо. По 100 лв на човек. Най-груба бакалска сметка.
  —цитат от коментар 74 на doctor.no


  Ако сте поръчали 18 млн дози по 20 евро, то значи, че дозата е 20 евро, не ли?

 81. 81 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#73] от "Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ":

  Специфично тия неща относно нъдж теорията, съзнанието и сензорните данни съм ги учила в университет, не от нета. Валидни са и се използват за всичко от интериорен дизайн до маркетинг...и за обществено побутване и патерналистични намеси с цел по-гладко протичане на деня на хората. А понякога и с малко по-задни цели...

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#74] от "doctor.no":

  Сложи в сметката съхраняване, дистрибуция, ваксинационни пунктове и персонал, маркетинг и пропаганда, управление. Сметката става 100 х Х пъти.

 85. 85 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#8] от "дедо Андро":

  Иди питай в бегемама, там са най-компетентните специалисти.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#80] от "Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ":

  Да де, така поне обявиха. 18 млн по 20 евро са 360 млн евро или 720 млн лв. Сега има и грешка вероятно, защото от Астрата бяха най-много а тя е 3 евро. Но там някъде. Сумата разхвърляна на глава население не е драматична.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#1] от "sim4o":

  Так е, ще се мре, Яростно ще се мре! Така че тичайте за... хм, тя тази коя игла се пада? Да вземем и на "иглите" да слагаме букви че вече се обърквам.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 90. 90 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  Ба ха ха ха. Някой имаше ли съмнение, че грандиозния тъпанар Тифлека, едно от най-тъпите парчета в тоя форум, ще е в кюпа с анти-ваксърите?
  —цитат от коментар 75 на Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ


  Ти измисли нов феномен - анти-ваксър дето е ваксиниран. Стюпид, Стюпид - най-мъдър ти...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Цялата истерия , вкл. тук, май е базирана на това ,че всички с влята течност усещат че са се минали. Инак не мога да разбера омразата (наистина) към неваксинираните. В карайна сметка като са толкова тъпи (неваксинираните) да си мрат, а умните и съобразителни да си живеят живота. Вместо с пяна на уста да убеждават и други колко добре се чувстват.
  Някои даже им се изпилиха съвсем нервичките, та заслужават награда за цялостно творчество. Орльо умен, земи се потупай по гърба, че са ми заети ръцете...

 93. 93 Профил на Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Рейтинг: 85 Неутрално

  И не - няма да ти кажа къде пак го сбърка
  —цитат от коментар 88 на Тюфлекчия


  Разбира се, че няма да кажеш 😀😀😀

 94. 94 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#69] от "Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ":

  Сметни си сам. Има брой ваксини, купени за България, цена за всяка, умножи по броя дози и получаваш общо, колко пари са платени. Кеф ти в $, кеф ти в €, а може и в левове. За по-лесно раздели получената сума на брой население и получаваш личното участие на всеки един българин. Понеже половината не са данъкоплатци, сумата ще е по - ниска, но майната му.

 95. 95 Профил на Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Ти измисли нов феномен - анти-ваксър дето е ваксиниран
  —цитат от коментар 90 на Тюфлекчия


  Не аз - ти го измисли.

 96. 96 Профил на Ганьо фуриозише балканише
  Ганьо фуриозише балканише
  Рейтинг: 119 Неутрално

  На първо място по смъртност, на последно по ваксинации... какво да говорим повече.

 97. 97 Профил на Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Еж НАНАЙ
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Цялата истерия , вкл. тук, май е базирана на това ,че всички с влята течност усещат че са се минали.
  —цитат от коментар 92 на ThePal


  Така ли? Я поясни с какво сме се минали?

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#84] от "Хелиана":

  Да и енергото намазва, хладилниците харчат ток, но пък плаща заплати и внася ДДС в бюджета.

 100. 100 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 237 Неутрално

  На първо място по смъртност, на последно по ваксинации... какво да говорим повече.
  —цитат от коментар 96 на Ганьо фуриозише балканише


  Поне 10 пъти повече хора умират от конвенционални болести като рак, инфаркт и инсулт, от колкото от грипа. Обаче не е модерно. Идете на кардиолог, спасява живот. Наистина, не като маската, която просто позволява да ходите небръснат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK