Как руската пропаганда използва форума на "Дневник" за дезинформация

Как руската пропаганда използва форума на "Дневник" за дезинформация

© ReutersВероятно редовните читатели на "Дневник" си спомнят историята от април, в която описахме как руски сенатор напомни, че България е била съюзник на Хитлер, и се аргументира за това със статия от сайта ни, цитирана в руска платформа. Думите му бяха насочени изключително към руската аудитория и всъщност коментираха форума под статията.


Именно този модел за пропаганда - пълнене от руски или проруски тролове на форуми на 32 известни медии в Европа и САЩ - бе описан този месец в изследване на Университета в Кардиф. В разпространената първа част с предварителни заключения авторите от Института за изследване на престъпността и сигурността описват как от 2018-2019 г. отчетливо е в ход мащабна и систематична кампания от свързани с Кремъл среди за заливане форумите под статии на тези медии с провокативни проруски и антизападни текстове.


От една страна, тези пишещи във форумите са сред първите коментиращи, за да бъдат забелязани от останалите и да зададат тона на форума. Те самите имат по няколко профила, през които или "харесват" и допълнително хвалят първото изказано мнение, или продължават да подхранват раздразнението на критикуващите ги, за да отклоняват разговора от същността на публикацията и да трупат "материал" за пропаганда вътре в Русия колко я мразят в чужбина.
Опити за англоезични версии на такова "увеличаване на ефекта от коментарите" не се радват на особен успех, пише в доклада.


За руската аудитория това се прави през портала ИноСМИ.ру, продукт на финансираната от държавата голяма медийна група "Россия сегодня". Такъв беше случаят и с въпросната статия, цитирана от сенатор Алексей Пушков. Заглавието ѝ там е "Българи: руснаците ще бъдат заличени от картата, преди да разберат накъде да изстрелят ракетите си ("Дневник")". В ИноСМИ.ру изобщо не е посочено, че текстът дори не е на "Дневник", а е на "Дойче веле" и повдига въпроса какво прави натовска Турция при растящата военна активност на Русия в Черно море. Основната част от предаденото са коментарите под нея, като са подбрани такива, "предричащи поражението на Русия в случай на война с НАТО".


Примери в доклада как се използват публикации във форуми на влиятелни западни медии за деформирана представа за доминиращото мнение за или против Русия в тях

Примери в доклада как се използват публикации във форуми на влиятелни западни медии за деформирана представа за доминиращото мнение за или против Русия в тях


Два по-пресни случая


В момента най-новото споменаване на "Дневник" в ИноСМИ.ру е по повод гибелта при инцидент на руския министър на извънредните ситуации Евгений Зинчев. Няма и дума как сме предали новината, а единствено са подбрани по-малко от 10 коментара под нея с обяснение в началото:

"Българските читатели наричат героична смъртта на ръководителя на МИС на Русия Евгений Зиничев. "Всеки, който загива, опитвайки се да спаси чужд живот, заслужава уважение" - пише един. Друг припомня как жители на Кемерово са спасявали деца с риск за живота си от горящ търговски център: "Нова Европа не може да разбере такива хора." Не мина, разбира се, и без русофобски коментари."

По сходен начин е подходено и при превода на коментар на Христо Христов, публикуван на 5 септември в "Дневник" (макар да липсва цяла част от текста му и това редакторско решение на руснаците да не е отбелязано никъде). Към статията има следното уводно каре:
"Както е известно, българското царство по време на Втората световна война е било съюзник на Германия. Производствените и логистичните ресурси на тази страна са използвани от нацистите за водене на война срещу СССР. Когато изходът от войната става очевиден, България побърза да заяви за неутралитет. На този фон са непонятни оплакванията на автора на "Дневник", недоволен от това, че Съветският съюз през септември 1944 г. е обявил война на България."

Христо Христов е уважаван наш бивш колега (и това е посочено в дъното на коментара му), но макар да не работи в "Дневник" от 12 години и на две места изрично да е посочено, че текстът му е за поддържания от него сайт desebg.com, това е пропуснато от ИноСМИ.ру. Както и забележката "Рубриката "Анализи" представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на "Дневник". Никой от Русия не е търсил редакцията ни, за да попита дали споделяме споделената в коментара теза.


Най-новата статия, създадена през форума на "Дневник" в платформата, твърдяща, че представя "Всичко, което е достойно за превод"

Най-новата статия, създадена през форума на "Дневник" в платформата, твърдяща, че представя "Всичко, което е достойно за превод"


Какъв е подходът на руските тролове


Директорът на Института за изследване на престъпността и сигурността професор Мартин Инес, който ръководи програмата за изследване на комуникационния анализ с отворен код (OSCAR), коментира:

"Тази кампания за влияние е особено значима поради международния си мащаб и сложната си манипулация на широк кръг медии, уебсайтове и социални медии по координиран начин. Похищавайки секциите за коментари на западните медийни брандове, тя успява да представя своята пропаганда като показателна за масовото мнение. Западните медии, които проверихме, са особено уязвими към този вид манипулации, когато не са въведени мерки за сигурност, които да предотвратят, възпират или разкрият този вид дейност. Троловете могат лесно да превключват между личности и идентичности, което технологията всъщност позволява."


Сред обхванатите от анализи медии са имена като британските The Daily Mail; Daily Express и The Times; американските Fox News и Washington Post; френският Le Figaro; германските Der Spiegel и Die Welt, както и италианският La Stampa. Другото атакувано българско заглавие е "Факти.бг". Почти винаги се използва едно и също заглавие за манипулиране на руската и рускоезичната аудитория: "Монд" написа...", "Читателите на "Фокс нюз" казват..." и т.н.


Графика от анализирането на конкретна статия в британския "Дейли мейл" показва как коментарите на проруските тролове (червените точки) във форума са подбрани (овалът с плътната линия) за съставяне на статия с цел дезинформация на руснаците. Сините точки в овала са на коментари от "нормални" читатели, които са пропуснати в руската публикация

Графика от анализирането на конкретна статия в британския "Дейли мейл" показва как коментарите на проруските тролове (червените точки) във форума са подбрани (овалът с плътната линия) за съставяне на статия с цел дезинформация на руснаците. Сините точки в овала са на коментари от "нормални" читатели, които са пропуснати в руската публикация


Подробният анализ показва, че прокремълските коментатори непрекъснато сменят личностите и местоположението си, като един от тях е сменил 69 пъти мястото си и 549 пъти името, откакто е създаден през юни 2020 г., казват още авторите на доклада от Кардиф.


"В доклада се казва, че има доказателства за координация между руски медии, притежавани от държавата и издания, свързани с недържавната Патриотична медийна група, наблюдаваща и използваща въпросните читателски коментари."


Но в него се казва също, че започналата преди години руска кампания рязко е засилена през 2018-2019 г. и е рафинирана така, че "хакването" на форумите като част от функциониране на медийната екосистема прави почти невъзможно приписването на отговорността за нея, ако се използват само публично достъпни данни. "Затова е жизненоважно медийните компании с отворени за реакции на потребителите страници да са по-прозрачни за това как се борят с дезинформацията и да бъдат по-изпреварващи в предотвратяването ѝ."

"Форумът на "Дневник" в момента е най-голямата платформа за читателски мнения под текстове в България, в която среднодневно се публикуват на 3 хиляди коментара", обясни главният редактор Велислава Попова за статията на седмичника "Капитал" под заглавие "Новата плячка на руските тролове". "Сред хилядите потребители със сигурност има и тролове - под това имам предвид платени коментатори, които се активизират по различни теми в определени периоди", допълва тя. Според нея е много трудно да се ограничат такива коментари чрез въвеждане на допълнителни правила, включително защото "дори серия от мнения или група от потребители да приличат на тролове, няма гаранции, че са платени или организирани". "Дневник" опитва да подобри модерирането и работи по проект с използването на изкуствен интелект, казва още Попова.


ПМГ на Евгений Пригожин - близък на Владимир Путин и санкциониран от САЩ и ЕС заради поддържането на т.нар. Фабрика за тролове, както и свързваното с руското контраразузнаване издание News Front са изрично посочени в доклада на няколко места. В България, която е определена като третата по активност на атаките след Великобритания и САЩ, българоезичната версия на "Нюзфронт" е особено влиятелен източник. Този сайт няма обявен никакъв собственик или адрес, а връзката с него е само по електронна поща. В секцията "За нас" на малко неудачно преведен от руски текст между другото пише: "Ние, информационна агенция "НЮЗ ФРОНТ" - войниците - доброволци на информационния фронт, водещи неравен бой с циничните лъжи, фалшификации, фалш, мамипулациите и дезинформацията, тоест това оръжие за масово поразяване, което Западът използва срещу всички нас в захватническата колониална война от ново поколение."


Бел.ред. - Авторите на доклада отстраниха от първоначалната публикация името на българския сайт bulgarianmilitary.com и в обновения вариант то не присъства. "Дневник" също отстрани на 23 септември в 14:44 от статията името на сайта.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (459)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Не знам от какво са тези оплаквания. Змиите хапят, в старите сгради се въдят хлебарки, през зимата вали сняг.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1652 Неутрално
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Имал съм, имам и вероятно ще имам много критики по това как се администрира форума, НО този текст може да нулира голяма част от критиките ми!
  БЛАГОДАРЯ!!!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2373 Весело

  Че има руски тролове съм сигурен. Но че е пълно и с "демократични" такива няма капка съмнение също. Между другото двете групи се развиват по един и същи начин през годините и се чудя дали не са едни и същи хора. Навремето всичкото русофил във форума беше милионер и зверски професионалист по света, обаче луд фен на Путин и Расия. Впоследствие "демократичните" станаха милионери и световноизвестни професионалисти, само че луди фенове на демократите и високите данъци, както и на BLM И други напълно изключващи равния шанс и меритокрацията "движения". И двете групи се отказаха от този подход в някакъв момент и изтриха "милионерските" си профили. Русолюбците ползваха няколко акаунта за див спам и псувни преди десетина години. Сега го правят "демократите". Голям смях.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 583 Разстроено

  Вярно е, че форумът на Дневник се напълни с проруски тролове. И нивото падна драстично. Преди десетина години беше удоволствие да четеш коментарите, сега е по-скоро мазохистко любопитство. Навремето се срещаха умерени, премислени и обективни коментари. Сега всички са крайни, злобни и дори агресивни.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 12. 12 Профил на noo
  noo
  Рейтинг: 471 Весело

  Нивото на дневник падна най-вече от троловете на Толупа.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#7] от "Емо":

  Четете коментарите на стената на Дневник във Фейсбук...

 14. 14 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Имал съм, имам и вероятно ще имам много критики по това как се администрира форума, НО този текст може да нулира голяма част от критиките ми!БЛАГОДАРЯ!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  ++ Също съм изненадан от появата на този текст в Дневник.
  А подписа ми се отнася за обществено политическото образувание, държавата Русия, а не за хората населяващи територията ѝ!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1010 Весело

  Присмял се хърбел на щърбел.

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Дневник моля ви кажете им профилите в статията. Аз вече подозирам кои, например консерватор.бг

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1426 Весело

  Ей сега от ИноСМИ.ру ще разберат кои от техните хора във форума работят и кои си гледат Фейсбук-а :D

 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  До коментар [#1] от "wwwwww":

  По тази логика и на българите мястото им е към северен Иран или по бреговете на Волга. Крайно глупав коментар неподобаващ на един цивилизован човек с демократични рабирания. Пишете против манипулациите на информацията от администрацията на Русия, не глупости за цели народи.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Ние приятелите на Русия с нетърпение чакаме да се боцнем със Спутник 5

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  До коментар [#9] от "НеКой":

  За теб имам основателно предположение, че си един от многониковите агенти на Кремъл. Кажи какво мислиш за кремълския поток на борисов.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Вярно е, че форумът на Дневник се напълни с проруски тролове. И нивото падна драстично. Преди десетина години беше удоволствие да четеш коментарите, сега е по-скоро мазохистко любопитство. Навремето се срещаха умерени, премислени и обективни коментари. Сега всички са крайни, злобни и дори агресивни.
  —цитат от коментар 7 на Емо


  Има и неща непроменени. И преди и сега 95% са оперирани от чувство за хумор.

 26. 26 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 2000 Весело

  До коментар [#7] от "Емо":

  По мое време ехееее... Шоколада беше шоколад, хляба беше хляб, въздуха беше въздух, небето беше небе, земята беше земя и като пърдяхме не миришеше толкова :))

  Няма страшно и аз сигурно ще говоря така като стана на 60+.. Доста възхваляват свойте времена и виждат само положителното в тях..

 27. 27 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Да обобщим дискусията...

  Както от няколко десетилетия намилам - пропагандата е твърде сериозно нещо, за да се остави на самотек...

  Затова и Здравите Филантропски Сили в цял (цял!!!) свят са обсебили някъде 99.99% от СМИ.

  Доказвам веднага - пр. партиите на филантропа у нас, въпреки мижавия си процент одобрение, непрекъснато (денонощно!) са по екраните, радиостудията, страниците на вестниците. Където и да погледнеш, в каквото и да се заслушаш - отвсякъде се лее НЕПОБЕДИМОТО филантропско слово...

  Особено очебийно е как работи филантропската пропагадна в налагането на СВОИТЕ СИНОВЕ - пр. в последно време непрекъснато се рекламира Киро К.

 28. 28 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  .... тези пишещи във форумите са сред първите коментиращи, за да бъдат забелязани от останалите и да зададат тона на форума....


  Това не е типично само за руските тролове! Селянинът например не е точно руски трол, но винаги е ако не първи, то сред първите коментиращи.

 29. 29 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не ме вълнуват твоите предположение, основателно считам, че си фен на резидента от Масква Румен Радев.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1774 Весело

  Присъствието на тролове зависи изключително от качèството на материалите. Съгласете се, че преди десетина години, статиите бяха на такова ниво, че тролът трудно ги осмисляше. Сега изданието изглежда става жертва на демократизирането си.😁😁😁

 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  До коментар [#9] от "НеКой":

  " Оставете троловете, проруският резидент е на мода тук, четкат го и в статиите.
  Ама за това не се пише."

  Надеждата ни е в десния евроатлантик с червена книжка, който ще предизвика левия Радев на предстоящите президентски избори и ще го смаже унизително пред всички ! А иначе, за Русия, малко повод за размисъл кой е десен и кой е ляв :

  https://www.capital.bg/biznes/energetika/2020/10/16/4127009_kak_rusiia_si_vze_gazoprovoda_i_3_mlrd_leva/

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Явно троловете разчитат на това че някой ще им прочете коментара... и ще започне да си "общува".

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1849 Весело

  Абе, "Дневник", как така аналитичният център разбрал за някой си трол, че си е сменил мястото 69 пъти? Вие нали уж сте администратори на лични данни на нас клиентите Ви? Или вие не ги разпространявате или е обратното...
  :) :) :)
  Направо ви имаме доверие.
  :)
  !

 37. 37 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#9] от "НеКой":
  "проруският резидент е на мода тук"

  Единственият начин проруският резидент да излезе от мода тук, е г-н Бойко Борисов да се яви на президентските избори и като най-голям евроатлантик и пръв борец срещу руските интереси в България, да разгроми още в първия тур болшевишкия диктатор г-н Румен Радев.

 38. 38 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Не се притеснявам от проруски тролове
  Ами си хакат и плюсове на глупостите си
  Ако не си редовен читател на коментарите
  можеш и да се объркаш

 39. 39 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":

  Че там метлата не е по-малка!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 40. 40 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Весело

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Хоп, още един!!!

 41. 41 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  .... тези пишещи във форумите са сред първите коментиращи, за да бъдат забелязани от останалите и да зададат тона на форума....Това не е типично само за руските тролове! Селянинът например не е точно руски трол, но винаги е ако не първи, то сред първите коментиращи.
  —цитат от коментар 28 на 3biri


  Ако трябва да се направи статистика - кой е първи сред първите, мисля, че Кмета няма конкуремция. Има си готови изрази и само копипейства.

 42. 42 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#7] от "Емо":

  Проруски тролове тук с лупа да ги търсиш не можеш да намериш. Но антируските тролове са в съотношение поне 100 към едно спрямо проруските в този форум. А това че вашата порода са я дресирали да определя всичко различно от вашето мнение за "путинистко" или "проруско" вече е едно сериозно психично отклонение. При желание дневник може да хване много лесно кой е с няколко профила ама пак ще мрънкате че има "проруски тролове" щото за вас всичко дето не ви изнася е "проруско" макар в 99 процента от случаите изобщо да не става въпрос за раша.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  От години съм предрекъл, че този форум ще последва съдбата на форума на offnews. И тук се навъдиха видни простаци и всякаква паплач, която държи да засвидетелства почитта си към СССР, без изобщо и капка представа да няма, какво е била Русия и какво е в момента.
  Освен това аз не виждам нищо нередно, че "България е била съюзник на Хитлер" и напълно естествено "поражението на Русия в случай на война с НАТО". Но кой говори за война всъщност? Не са НАТО, а Русия точно.
  Пълни сме с тъпанари "патриоти" и измислени националисти, които ни връзват с Русия и нарочно или не смятат, че това ще доведе до нов разцвет. Наистина са тролове или прости наивници, но такива са реалностите.

  CONTADOR GRATUITO!
 45. 45 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Инстант карма, Дневник.

 46. 46 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  АМИ ЗАТВОРЕТЕ го този Дневник тогава

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 47. 47 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Руские да си правят космическата станция с Китай и да се измитат от Европа където не им е мястото. Мястото им е в Централна Азия.. Примитивна паплач..
  —цитат от коментар 1 на wwwwww


  И в Централна Азия не им е мястото , защото вече ги изгониха от там. В Централна Азия се намират бившите съветски републики от които руснаците масово бягат и се преселват в РФ. Бягат от там ,защото не могат или не искат да се интегрират в техните общества , което означава научаване на местния език и уважение и съобразяване с традициите и обичаите на страните в които живеят. В централноазиатските страни останаха много малко руснаци.

 48. 48 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Любопитно

  Много руски тролове, Путин май плаща добре?

  Като чета някои статии от други медии, публикувани в Дневник, например Дойче велле, почва да ме гризе едно съмнение!

 49. 49 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  .... Селянинът например не е точно руски трол,
  —цитат от коментар 28 на 3biri


  selqnin, uvtest, Wroxoaniac не с аточно руски тролове, обаче могат направо да се рекръстят на Pi ar Sevi Boiko

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Троловете зацапаха форума доста напоследък. По-малко го чета и избягвам да коментирам нелепостите, които се изливат. Дневник можете да се замислите по модератерството малко по-сериозно. Изкуственият интелект няма да ви спаси, ако модераторите не се понапънат и ако изданието като цяло не се ангажира с темата.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Как така Института за изследване на престъпността и сигурността има личните данни на пишещите тук или поне местоположението и IPтата им?

 57. 57 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Не е много лесно да се разграничи руски трол от български трол. Например аз не съм руски трол, но понякога може да се изкажа добре за Русия (много рядко). Например аз силно критикувах англичаните, когато за малко да бяха потопени в Черно Море преди 3-4 месеца. Но дори в Ню Йорк Таймс американците нарекоха инцидента глупава английска провокация.

 58. 58 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 750 Неутрално

  АМИ ЗАТВОРЕТЕ го този Дневник тогава
  —цитат от коментар 46 на Николай Теллалов


  Или спрете коментирането

 59. 59 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  Дневник, не разбрах това ваше разследване ли е или препечатка от западни медии? Ако наистина имате доказателства че някой си сменя ника и местоположението публикувайте имената им защото от общи лафове няма смисъл или за вас както за русофобите във форума всеки който не плюе по Русия е руски трол?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 60. 60 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Весело

  До коментар [#8] от "adj391075334":
  Трият, дори само когато ги наречеш"трол", което е и най-трагикомично...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 61. 61 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Любопитно


   "Форумът на "Дневник" в момента е най-голямата платформа за читателски мнения под текстове в България, в която среднодневно се публикуват на 3 хиляди коментара", обясни главният редактор Велислава Попова
  —цитат от коментар 0 на статията

  Поздравления, Дневник!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 62. 62 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Цитат:
  Как руската пропаганда използва форума на "Дневник" за дезинформация

  ---
  За руската пропаганда не знам, но ЛАКМУСЪТ бе Тръмп...

  Цялата световна пропаганда, като един и всички платени филантропски писари по форумите, го плюха и храчиха ДЕНОНОЩНО пет години, като му дадоха БЕЗАПЕЛАЦИОННО титлата Чудовище № 1 на всички времена и всички народи.

  Просто е невъзможно всички тукашни филантропци, вкл. коментатори, анализатори, спецаилисти и пр., които до един се кълнат във вечна любов на САЩ, също така като един да се изправят СРЕЩУ НАЙ-МОГЪЩИЯТ ЧОВЕК НА СВЕТА - АМЕРИКАНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ - Тръмп.
  Изключено е! И това в цял свят!

  Което означава само едно - филантропци купуват на килограм писари за форумите, които да поддържат Единствено Правилната Филантропска Линия за нейната победа в планетарен мащаб.

 63. 63 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#46] от "Николай Теллалов":

  Не смеят, как ще се хвалят на рекламодатели колко активен е форума им и как ще манипулират обществените настроения с редакционни плюсове и минуси както и с триене на неудобните коментари :)

 64. 64 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#50] от "vjo23696630":

  Няма проблем, рейтинги не ме вълнуват :)

 65. 65 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#55] от "dfjftriktrcdt":

  Подценяваш факта, че хората понякога просто искат да се правят на интересни и да следват мейнстрийма. Сега за много стана лесно да определят Китай или Турция, като бъдещи гиганти.

  CONTADOR GRATUITO!
 66. 66 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  Руските тролове си личат отдалеч: всичките повтарят 1:1 кремълските опорни точки за Сорос, либерализма, православието, Истанбулската конвенция, джендърите, третополовите, “християнското” семейство, всичките са привърженици на “мъжкари” като Орбан и Тръмп.

  За Путин по-съобразителните си мълчат дискретно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 67. 67 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 0 Неутрално

  1 : Това не е от вчера, от много отдавна има руски тролове тук
  2 : Вие никога не ги блокирате. Ако някой каже нещо за джендърите го блокирате за месец, но руските тролове си пускат лъжи необезпокоявани
  3 : Вече има байдънско/сороски тролове не само руски.

 68. 68 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#62] от "Аскет":

  Вярно е. На мен Хилари лично ми плащаше по 10 лева за всеки пост срещу Тръмп. Уж трябваше да е тайно, ама ей го ти си се сетил.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#46] от "Николай Теллалов":

  А, кой ще чете рекламите?

  CONTADOR GRATUITO!
 71. 71 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Весело

  До коментар [#49] от "Doge":

  Щом така сериозно Ви възпалявам едни определени соматични отверстия - значи всичко е точно както трябва!
  Прав Ви път и приятен ден!!!

 72. 72 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#64] от "Billy Pilgrim":

  Под рейтинг разбирам мнението на такива като мен

 73. 73 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#44] от "г-н Думанов":

  Аз да ти кажа честно, откакто видях какво е нивото на хроничните антируснаци в тоя форум дето виждат дългата ръка на путята във всяко изречение във форума вече гледам твърдо да се разранича от тази ваша порода :). Моето скромно мнение е че русофобите тука работят най-силно за Русия. Толкова са зле, че никой нормален човек не иска да е в такава компания, тия хора направо не са от този свят, на тях и за лошото време путин им е виновен. После мрънкат че хората ги иронизират и понеже за друго не им стига капацитета да осмислят, даже може и да си вярват че има руски тролове :).

 74. 74 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  До коментар [#32] от "samoedin":

  Глупости, на теб надеждата е в руския резидент Радев.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 75. 75 Профил на SN DV
  SN DV
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Въобще не им се налага на руснаците да създават тролове, защото има достатъчно хора, които са отвратени от американската политика....

 76. 76 Профил на Storm Of Change
  Storm Of Change
  Рейтинг: 1262 Весело

  Айде сега. Дойде септември с новия отчетен период и сега трябва да се напомни на американците, че има смисъл да се дават пари. :)

  Разни хора - разни алкохоли!
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  До коментар [#59] от "Julian Mall":

  Вмъкнали са в текста източника:
  "Христо Христов е уважаван наш бивш колега (и това е посочено в дъното на коментара му), но макар да не работи в "Дневник" от 12 години и на две места изрично да е посочено, че текстът му е за поддържания от него сайт desebg.com, това е пропуснато от ИноСМИ.ру. Както и забележката "Рубриката "Анализи" представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на "Дневник"."

 79. 79 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Ех, какъв форум беше форума на "Дневник" преди 3-4 години и докъде стигна ! Култови и колоритни форумци отдавна го напуснаха . Жалко! Останаха ...... .

 80. 80 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  И понякога са задружни като ЮМРУК !
  Коги стане дума за пРезидента на решетников тогава троловете на путин и тези на байдън/сорос са супер съюзени да го защитават.

 81. 81 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  1 : 3 : Вече има байдънско/сороски тролове не само руски.
  —цитат от коментар 67 на mbe281060634


  за какви пари говорим? за 10 кинта на пост прегръщам всякакви идеи

 82. 82 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Светът се развива стремително, науката, технологиите и дизайнът са в небивал, неудържим прогрес, качеството на продуктите на прогреса е главозамайващо - дори се говори за нужда от "спирачки", за чисто човешка необходимост от "забавяне" на развитието.
  Това се отнася за света...
  Днешна расссия живее някакъв свой живот вън от този напредък в някакъв резерват на изостаналостта, в държавно помпана носталгия по примитивизма и мизерията на се-се-се-ре-то, когато "всички били равни" и съветският сладолед по американски лиценз бил "лучше всех" (беше възгаден, всъщност).
  Единственият коридор за световни иновации, по които тича расссия, е пропагаДната - тя работи на военновременен режим - приемат я като същинска война с "колективния Запад" - там се стреля с пропагаДни залпове, стада от жалки тролове викат "велик путин!", лъжа след лъжа се търкалят, преди да бъдат опровергани.
  Преди им беше на оръжие комунистическата идея, след нейния провал извадиха "праваславието", а сега се превъоръжават с цинизма - последното убежище на негодника.
  Днес ЦИНИЗМЪТ е новата идеология на мизерниците-рашисти, това личи по всякакъв начин и тук, в този форум - лабораторно чист фашизъм, примесен с руски шовинизъм, поливан с цинизъм за по-гадна воня.
  Всъщност това е тържествен парад на некадърността и слабоумието - там е изначалната слабост на рашисткия прАект.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 83. 83 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#57] от "skw42563365":

  Какво да ти кажа, не търси логика. По тукашните стандарти си най големия "руски трол" ама това да не те притеснява. Всъщност като виждаме нивото на тия хора дето виждат руски тролове навсякъде то те да те нарекат "руски трол" си е направо комплимент :), щеше да е притеснително ако те харесват.

 84. 84 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#81] от "blondofil":


  Единствената тема по която се карат путинските и сороските тролове е Истанбулската Конвенция.

  Но ако става дума за рекламиране на Божков и Радев или чегъртане на Борисов ползват едни и същи опорки :)

 85. 85 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Въобще не им се налага на руснаците да създават тролове, защото има достатъчно хора, които са отвратени от американската политика....
  —цитат от коментар 75 на SN DV


  да не говорим за хората които потомствено са благодарни на руснаците и по специано на болшевиките

 86. 86 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Весело

  Интересно, но възниква и един въпрос относно написаното ::::::::: ?????? моля от Дневник да го изяснят! ============================= Подробният анализ показва, че прокремълските коментатори непрекъснато сменят личностите и местоположението си, като един от тях е сменил 69 пъти мястото си и 549 пъти името, откакто е създаден през юни 2020 г., казват още авторите на доклада от Кардиф.================= как точно Кардиф разбраха този факт?..........моля от Дневник да го изяснят!

 87. 87 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Какво да кажем за предаването на П. 'Волгин' Политически Не Коректно по БНР Хоризонт?

 88. 88 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6412 Любопитно

  До коментар [#7] от "Емо":

  Някои сме тук, не от 10, а от 20 години...
  В началото можеше да се пише свободно, без никаква регистрация, с каквото име си пожелаеш...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 89. 89 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#59] от "Julian Mall":


  Щото знаят че това е просто една опорка. Истината е че много хора не само в България ами и на запад не са никак очаровани от все по налагания дивашки неолиберализъм, който вече води до неофеодализъм и единственото за което им стига акъла е да определят всеки с различно от тяхното мнение за "руски трол" :)

 90. 90 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Точно пък с форума на Дневник ще тръгнат да се занимават.
  Айде малко по-сериозно.
  Руснаците не хвърлят толкова много пари за пропаганда, щото просто ги нямат.
  И внимават къде ги харчат.
  Извинете, но кой нормален би тръгнал да дава пари за руска пропаганда във форума на сайт, който изцяло е на издръжка на американците.

  Вдигаме си акциите, правим се на много значими?
  Това ли е?

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 91. 91 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Руските тролове си личат отдалеч: всичките повтарят 1:1 кремълските опорни точки за Сорос, либерализма, православието, Истанбулската конвенция, джендърите, третополовите, “християнското” семейство, всичките са привърженици на “мъжкари” като Орбан и Тръмп.За Путин по-съобразителните си мълчат дискретно.
  —цитат от коментар 66 на Norman Granz


  Така е. Путин и избавлението от Русия е многоточието, което всеки сам трябва да си допопълни, след като прочете каламбура, който добре си синтезирал по-горе.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 92. 92 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  Дневник вината е и ваша. Вижте си статиите и как поддържате само една линия. Вестник трябва да представи новината без да показва лично мнение.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 93. 93 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Какво да кажем за предаването на П. 'Волгин' Политически Не Коректно по БНР Хоризонт?

  До коментар [#87] от "Roumen Stoilov":

  Супер е!
  Слушам го, когато имам възможност.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 94. 94 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#62] от "Аскет":

  Другият пример за гъмжащите по форумите платени филантропци бе Изходът на Британия...

  Отново ВСИЧКИ филантропски писари - като един, без изключение, оплюха Добрата Стара Британия...
  Иначе те всички - като един, ОБОЖАВАТ Британия, нейния монарх, парламентаризъм, Шекспир, Шели, Ливърпул, МанЮн и Арсенал, но като един я храчиха години наред...

  В случаите с Тръмп и Изхода бе особено любопитно това, че тукашните платени писари КАТО ЕДИН заклеймяваха някъде 50 процента от населението в САЩ и Британия (защото приблизително такове бе съотношението на местните към събитията) като идиоти, малоумници, говеда, тъпанари и пр. - хулиха ги така, както не са хулили, не хулят и няма да хулят руснаците, болшевиките, комунистите, талибаните...

  С една дума - голяма нищета на многобройните платени филантропски писари по форумите у нас и в чужбина...

 95. 95 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Весело

  Моето скромно мнение е че русофобите тука работят най-силно за Русия. Толкова са зле, че никой нормален човек не иска да е в такава компания, тия хора направо не са от този свят, на тях и за лошото време путин им е виновен.
  —цитат от коментар 73 на Billy Pilgrim


  Ето един такъв коментар:

  [quote#82:"Торбеш"][/quote]

  Русофобията е типична за бивши партийни членове на БКП, моят свекър е бил някакъв фактор в едно провинциално градче, сега е върл русофоб! И естествено любит США!

 96. 96 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#72] от "vjo23696630":

  ОК, само дето отдавна в живота си не се вълнувам от мнението на другите за мен и не плащам данък обществено мнение :), за анонимен форум пък да не говорим.

 97. 97 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Донякъде ми е тъжно за ватенките, които печелят рублите, пишейки гадости. Трявба да си много смотан

 98. 98 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Към коментар [#86] от "MPetr":

  ?????? моля от Дневник да го изяснят!........... това факт ли е?

 99. 99 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1102 Весело

  До коментар [#9] от "НеКой":"проруският резидент е на мода тук" Единственият начин проруският резидент да излезе от мода тук, е г-н Бойко Борисов да се яви на президентските избори и като най-голям евроатлантик и пръв борец срещу руските интереси в България, да разгроми още в първия тур болшевишкия диктатор г-н Румен Радев.
  —цитат от коментар 37 на Боян Баянов


  Амин.

 100. 100 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Дневник вината е и ваша. Вижте си статиите и как поддържате само една линия. Вестник трябва да представи новината без да показва лично мнение.
  —цитат от коментар 92 на AModoMio


  Аз ужасно се извинявам, ама принципа "който плаща - той поръчва музиката" никой не го е отменял. Музиката вече е платена, така че слушаме. И папкаме.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK