Иран направи малка отстъпка пред ООН за наблюдението на ядрените обекти

Иран направи малка отстъпка пред ООН за наблюдението на ядрените обекти

© Associated PressАгенцията на ООН за ядрена енергия е постигнала пробив в разговорите с Иран, получила съдействие е получила съгласие да поддържа камерите за наблюдение на иранската ядрена програма, съобщи директорът ѝ. Тя също така ще има възможността да замени картите с памет на картите, макар съхранението им засега да е възможно само в Иран.


Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) смята това за "най-спешния въпрос" в отношенията с Техеран и приветства решаването му. Според генералния директор на агенцията Рафаел Гроси това създава възможност за разширяване на дипломатическите усилия около ядрената програма на ислямската република.


Европейският съюз приветства решението с коментара, че то отваря пространство за дипломация.


Малка крачка
Това е само малка крачка в преговорите. Инспекторите все още няма да имат достъп до данните, които съхраняват камерите, и те ще се съхраняват в Иран (заради закон, приет през декември). Освен това в последните дни изтекоха поверителни доклади на МААЕ, в един от които се говори за необясними следи от уран на стари, неоповестени като инфраструктура за преработка и съхранение на уран места. Въпреки това Гроси нарече контструктивна визитата си.


Иран и шестте световни сили САЩ, Китай, Великобритания, Германия, Франция и Русия водят непреки преговори (в които между американската и иранската делегация няма контакт) за връщане на ислямската република към ядреното споразумение, от което Вашингтон се изтегли по време на президентството на Доналд Тръмп. С решението на Тръмп се върнаха и американските санкции срещу Иран, а Техеран започна системно да нарушава условията, ограничаващи ядрената ѝ програма и възпрепятстващи създаването на ядрена бомба. Иран винаги е настоявала, че програмата е единствено с мирни цели.


Гроси посети Иран преди среща на управителния съвет на МААЕ, където заявката на западните държави за възможна резолюция, критикуваща Техеран, може да повиши напрежението и да намали шанса за нов кръг преговори. Посещението на МААЕ бе издействано от Русия в последния момент, за да се избегне подобен сценарий.


Защо споразумението все пак е пробив


В тази ситуация обсъждането на ядрената сделка с Иран, връщането на САЩ към която би задължило страната да свали санкциите, е в застой от месеци. Заради американските санкции споразумението бе пред разпад преди повторното сядане на масата за преговори тази година.


И този диалог обаче влезе в задънена улица, защото Иран настояваше първо да бъдат свалени санкциите, тежко ударили икономиката му, а след това да се върне към спазване на всички условия (а това на свой ред да даде на САЩ сигурност, за да се върнат към сделката).


Днешната договореност с МААЕ е пробив, защото Техеран отказваше възможността агенцията на ООН да взаимодейства с камерите, преди санкциите да бъдат свалени, с подновяване на ядрената сделка от 2015 г. Остава условието за премахване на ограниченията, за да получи МААЕ достъп до самите карти с памет.


Някои от камерите бяха унищожени при инциденти в последно време, но те ще бъдат сменени при следващо (и вероятно - скорошно) посещение на Гроси в Техеран.


Иранският президент Ебрахим Раиси, който пое властта миналия месец и е близък до върховния водач Али Хаменей (и санкциониран от САЩ), е заявявал, че би подкрепил "всякакви дипломатически планове" за свалянето на санкциите. В края на август той назначи нов ръководител на иранската агенция за ядрена енергия - Мохамад Еслами, с когото се срещна и Гроси по време на визитата си.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK