Орбан подари на папата писмо с предупреждение за монголската инвазия през 13 в.

Орбан подари на папата писмо с предупреждение за монголската инвазия през 13 в.

© Associated PressУнгарският премиер Виктор Орбан избра подарък със силно политическо послание при продължилата едва седем часа визита на папа Франциск в страната му.


Папата получи от Орбан копие от писмо, изпратено от крал Бела Четвърти до папа Инокентий Четвърти през 1250 г. с призив за помощ срещу монголската инвазия, заплашила християнска Унгария, предадоха унгарски и световни медии.


Двамата са на диаметрално противоположни позиции за една от големите политически теми в Европа в последните години - миграцията. Въпреки това в прессъобщението на Ватиката срещата бе описана като "сърдечна"; според църквата тя е засегнала теми като грижата за околната среда и насърчаването на семейните ценности.


Миграцията отново на дневен ред
Орбан се готви за парламентарни избори след малко повече от половин година. Те ще са вероятно най-оспорваните от връщането му на власт през 2010 г., отчасти защото опозицията се придържа към плана си да се изправи обединена срещу него на вота, за да сложи край на управление, поставило под въпрос върховенството на закона в страната и довело до наказателни процедури от ЕС.


"Кралят предупредил за нарастващата опасност от татарската инвазия и призовал за единството на Европа", пише в туитър Балаж Орбан, политическият директор на администрацията на Орбан. "Бил пренебрегнат. Трийсет и пет години по-късно Унгария отблъснала татарите с големи кръвопролития."


Европа очаква нова мигрантска вълна заради събитията в Афганистан. Макар някои прогнози да са за по-малък брой пристигащи в сравнение с кризата от 2015 г., властта в Унгария отново използва ситуацията, за да се представи като защитник на християнската цивилизация, както и преди шест години.


Това се повтори и миналата седмица, когато на поредното междуправителствено заседание със Сърбия Орбан обяви намерението на двете държави да изградят наново Централна Европа и да пазят Запада от мигранти.


"Бъдете като кръста"


След меса в Будапеща пред десетките хиляди, събрали се да го видят, папата също така призова унгарците да са "земни и отворени" хора. Той обясни защо според него кръстът трябва да е "мост между миналото и бъдещето":


"Кръстът, забит в земята, ни приканва не само да имаме здрави корени, но и се издига и разтваря ръцете си към всички. Кръстът ни призовава да имаме здрави корени, но без да се затваряме; да черпим от извора, но и сме отворени за жаждата на мъжете и жените от нашето време. Желанието ми е да сте такива: земни и отворени, с корени, но загрижени."


папа Франциск

Пред унгарски епископи папата нарече съжителството на етнически и религиозни групи в страната "огромна възможност" заради "мултикултурната среда", в която е превърнало страната.


"Помолих папа Франциск да не позволява християнска Унгария да загине", написа Орбан във фейсбук. С годините близки до него медии са го наричали "антихристиянски" настроен заради съчувствието му към бягащи от конфликти по света.


Папата разговаря и с президента Янош Адер. Показателен за дълбоките различия между двамата лидери е и контрастът между посещенията му в Унгария и Словакия. Във втората страна, където той става днес първият посетил я папа от от 18 години, Франциск ще прекара три дни и ще посети поне четири града, ще има срещи с различни части на обществото, включително с представители на ромската общност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK