Западът още мисли как да помага на Афганистан, а Китай и Пакистан вече действат

Западът още мисли как да помага на Афганистан, а Китай и Пакистан вече действат

© Associated PressДокато международните дарители се събират днес в Женева, за да дискутират хуманитарна помощ за управлявания от талибаните Афганистан, съседните Китай и Пакистан вече предоставят помощ и обсъждат бъдещо съдействие за страната. Икономиката на опустошената от конфликт държава е в криза, а се задава и хуманитарна криза, казват експерти.


Въпреки това САЩ и други западни държави не са склонни да предоставят средства на талибаните, докато ислямисткото екстремистко движение не даде гаранции, че ще зачита човешките права, в частност правата на жените.


Притежаваните от страната близо 10 млрд. долара авоари в чужда валута, които се намират в чужбина, също са замразени. "Разбираема цел е достъпът до тези фондове да бъде отказан на де факто талибанското правителство", каза тази седмица пред Съвета за сигурност на ООН Дебора Лайънс, специален представител за Афганистан на генералния секретар на ООН. "Неизбежният ефект обаче ще бъде сериозен икономически срив, който може да обрече още много милиони души на бедност и глад, може да генерира масова бежанска вълна от Афганистан и да върне развитието на страната с поколения назад", добави тя.
Друг възможен ефект може да бъде да се тласне Афганистан към по-близки връзки с неговите съседи и близки съюзници - Пакистан и Китай, които вече изпратиха самолетни пратки с помощи за Афганистан. Те показаха признаци също, че са отворени към по-силно ангажиране с Афганистан.


Китай обяви миналата седмица, че ще изпрати продоволствена и медицинска помощ на стойност 31 млн. долара на Афганистан - едно от първите обещания за чуждестранна помощ, откакто талибаните завзеха властта миналия месец. Пакистан миналата седмица изпрати помощи като олио и лекарства на властите в Кабул, а пакистанският външен министър призова международната общност да осигури помощ без допълнителни условия и да размрази авоарите на Афганистан.


Природни ресурси и екстремизъм


Пакистан има тесни връзки с талибаните и е обвиняван, че е помагал на групировката във войната с подкрепяното от САЩ правителство в Кабул в продължение на 20 години - нещо, което Исламабад отрича. Китай, който е близък съюзник на Пакистан, също поддържа връзки с талибаните. Някои анализатори казаха, че Пекин е изкушен от природните богатства на Афганистан, включващи големи залежи от литий - ключова суровина за производство на електрически автомобили.


Китай изразява също тревога от екстремизма, който може да се разпространи от Афганистан през границата, и Пекин иска правителството на талибаните да помогне за сдържането му. Отделно от хуманитарната помощ някои експерти и служители в региона казват, че мащабният проект на Китай "Един пояс, един път" (ЕПЕП) може да осигури на Афганистан дългосрочна икономическа жизнеспособност.


Една от възможностите е Афганистан да се присъедини към Китайско-пакистанския икономически коридор (КПИК) - ключова част от ЕПЕП, в рамките на който Пекин е обещал над 60 млрд. долара за инфраструктурни проекти в Пакистан, по-голяма част от които под формата на заеми. "Талибаните биха приветствали присъединяването си към КПИК, а Китай също много би се радвал на това, каза бившият пакистански посланик в Афганистан Рустам Шах Мохманд.


Китай не е коментирал въпроса за ЕПЕП, но китайският външен министър Ван И каза, че Пекин е готов активно да обсъди подновяването на товарния жп транспорт между Китай и Афганистан и да улесни взаимодействието на афганистанските власти с външния свят, по-специално достъпа им до доставки на хуманитарна помощ. Нито пакистанското външно министерство, нито говорител на талибаните засега са отговорили на запитванията за коментар по темата.


Контакти между талибаните и Китай


Талибански лидери през последните седмици казаха, че искат добри отношения с Китай.
Високопоставен източник от средите на талибаните каза, че са водени преговори с Китай в Доха за евентуални възможности за инвестиции.


Китай е заинтересован в частност от добива на полезни изкопаеми, но за всякаква дейност в сектора ще се провеждат търгове, каза източникът. "Талибаните приветстват чуждестранните инвестиции, които са от полза за страната", допълни той. Двама запознати с въпроса източници от Афганистан и Пакистан казаха, че Китай активно насърчава Афганистан да се присъедини към КПИК от години, но е срещал незаинтересованост от страна на предишното, подкрепяно от САЩ, правителство.


Талибаните, които се нуждаят от икономически стимули и международно признание, изглеждат по-ентусиазирани. "Най-добрият път напред и непосредствено съществуваща алтернативна възможност за икономическото развитие на Афганистан е КПИК, който включва Пакистан и Китай", каза Мушахид Хюсейн Сайед, пакистански сенатор и бивш председател на Китайско-пакистанския институт. "Новото правителство в Кабул също е положително настроено и ентусиазирано от това", добави той.


За Китай, който вече има интереси в минната промишленост в Афганистан - страна, опитваща се да се оттласне от мъртвата точка, всяка допълнителна инвестиция обаче ще е свързана с рискове предвид нестабилната ситуация със сигурността в страната. "Категорично сигурността и стабилността на Афганистан също е от значение за Китай", каза Ван Хуейяо, председател на мозъчния тръст "Център за Китай и глобализация". "Важни са обаче и връзките с Централна Азия и свързаността чрез "Един пояс, един път". Всичко това е свързано с регионалната стабилност и просперитет... За Китай залогът е от значение." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Правилно мисли. Това че Китай действа не значи че знае какво прави.

  Да кажем не на педерастията!
 2. 2 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Дивашки народи, като пакистанци, афганистанци, африканци трябва да стоят далеч от Европа и цивилизацията

  Човешката глупост се разпространява по- бързо и от скороста на светлината
 3. 3 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  Цитат:
  Докато международните дарители се събират днес в Женева, за да дискутират хуманитарна помощ за управлявания от талибаните Афганистан, съседните Китай и Пакистан вече предоставят помощ и обсъждат бъдещо съдействие за страната. Икономиката на опустошената от конфликт държава е в криза, а се задава и хуманитарна криза, казват експерти.
  Ройтерс
  -----
  Тцъ, тцъ, тцъ...

  Ройтерови ни броят за канарчета...
  Че тия талибани няма месец откак уж са на власт...
  Как така (цитирам!) "икономиката на опустошената от конфликти страна" става предмет на загриженост, а преди месец (цитирам!) "икономиката на опустошената от конфликти страна" не беше предмет на загриженост...

  Доколкото ни е спускана информация през последния медец не е имало някакви особени сражения и бойни действия, за да рухне икономиката.
  А преди този месец Афганистан години наред нали се управляваше от някакъв жълтопаветник - т.е. икономиката е цъкала като швейцарски часовник.

  Чисто и просто не ми стана ясно как преди един месец никой не се тревожеше за икономиката на Афганистан, а сега всички се притесняват.

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  "Ван Хуейяо, председател на мозъчния тръст "Център за Китай и глобализация"

  Центърът май е център за китайска "глобализация"! Т. е. център за колонизиране от Китай!

 5. 5 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Западът още мисли как да помага на Афганистан, а Китай и Пакистан вече действат
  ===
  Малко ми прилича да мислят как да се откупят (специално за запада), а не как да помагат, ама и тъй може да се каже.
  ПП
  Един от министрите на новото афганистанско правителство е в списъка на най-търсените терорист на ФБР, а за главата му има награда от няколко милиона.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Весело

  Ха ха ха.... Правилно.....!
  Запада е по мисленето..... И докато го измисли минават две поколения и три прехода.....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Ролята на Китай ще бъде много интересна. Афганистан има граница с ислямската уйгурска провинция, където от 2014-та се води геноцид. Един износител на радикализъм е последното нещо, което китайците искат.

 8. 8 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  Ха ха ха.... Правилно.....!Запада е по мисленето..... И докато го измисли минават две поколения и три прехода.....
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  Турция нито по мисленето,нито по подпомагането,ря е в орбитата на САЩ и ЕС,а и вече на Китай и Русия...Многоколониална държавица и банкрутирала ои ердогански!!!Хихи!!!

  shlshlshlshl
 9. 9 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  Дивашки народи, като пакистанци, афганистанци, африканци трябва да стоят далеч от Европа и цивилизацията
  —цитат от коментар 2 на Bulexit


  Знаят дамо да сеят макове,но да управляват държавата си искат някой друг да подпомага технологично и финансово и най-вече от Запада!!!

  shlshlshlshl
 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  От самото начало беше ясно, че Китай ще се възползва. А сътрудничеството с Пакистан е част от общата стратегия да се образува фронт срещу общия враг - Индия. Само наивници или неосведомени хора могат да си мислят че Китай няма дългогодишна външнополитическа и икономическа стратегия

 11. 11 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  "Ван Хуейяо, председател на мозъчния тръст "Център за Китай и глобализация"Центърът май е център за китайска "глобализация"! Т. е. център за колонизиране от Китай!
  —цитат от коментар 4 на vassilun


  Турция е в това колонизиране на Китай!!!Бавно и мъчително задушават финансово,банкрутирала Турция на Ердоганчо!!

  shlshlshlshl
 12. 12 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Има ли учудени? Те талибаните са си създадени и спонсорирани от Пакистан, а Пакистан пък е ключов съюзник на Китай..

  Freedom of speech
 13. 13 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ролята на Китай ще бъде много интересна. Афганистан има граница с ислямската уйгурска провинция, където от 2014-та се води геноцид. Един износител на радикализъм е последното нещо, което китайците искат.
  —цитат от коментар 7 на


  Афганистан няма граница с Китай. Според мен не е нужно да им се помага, защото те си имат свой начин на живот и затова изгониха и руснаците и американците. Възможно е да обичат да пазят диета и от време на време да гладуват!

 14. 14 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  И защо въобще трябва да се помага на тия ??? Искаха си талибаните, сега да се оправят. Грам съпротива не им оказаха. Но глупавият Запад пак искал да им дава ....

 15. 15 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  До коментар [#13] от "pernikforbg":

  Имат обща граница.

 16. 16 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 879 Весело

  пакистан винаги е подкрепял талибаните,ако го нямаше пакистан нямаше да има талибани...........те са си пакистанско прокси

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Ма приемайте млади мъже от там :)

  Тъкмо талибаните няма да имат кой да наемат :)

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Китайците няма да пропуснат подземните богатства на Афганистан.

 19. 19 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1800 Весело

  До коментар [#9] от "dfjftriktrcdt":

  нищо не си разбрал от цялата работа
  Синтетичните наркотици победиха тези органик

 20. 20 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1499 Весело

  Афганистан и Пакистан имат много общо, все пак национално животно на пакистан е козата :))) Не се шегувам :))))

 21. 21 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1499 Весело

  До коментар [#18] от "Роси":

  Роси, няма да те подценявам, все пак си мъдра и дори показваш талант на велик политически стратег, но ето какво скромния аз мисли, че ще стане..

  Китай ще се опита да стигне до богатствата както всички останали преди нея и ще влезе в конфликт с местното население, ще започне нова война и най накрая или ще използва ядрено оръжие или ще се изнесе, щот й коства мнооооого повече от ресурсите, които може да извлече от козенланд

 22. 22 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1499 Весело

  До коментар [#21] от "Ramon Asvalda":

  Единствените хора, които могат да ги цивилизоват са другите със сходни култури и вярвания, уви като цяло всички са разбрали цивилизацията накриво и не виждам това да се случи в близките 500 години :))) Иначе да кажа нещи хубаво и за тях... Техните пижами са наистина удобни за носене.. Завиждам им, че могат да се разхождат навсякъде по пижама..

 23. 23 Профил на
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#13] от "pernikforbg":

  Ти да не си от еднокнижните на Баце? Естествено, че имат обща граница и е точно с ислямската провинция на Китай.

 24. 24 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Мисля, че е крайно време държава, която се управлява от хора със средновековни разбирания да спре да гълта милиарди, време и ресурси на цивилизования свят.
  Пък и в крайна сметка е време Афганистан да спре да е проблем на Запада и да стане малко проблем и за Китай . Един вид на ротационен принцип :)

 25. 25 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Ха ха ха.... Правилно.....!Запада е по мисленето..... И докато го измисли минават две поколения и три прехода.....
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  В случая е доста по-добре да помисли, преди да засили милиарди в ръцете на брадати фанатици ;) Нещо от любимата Турция по въпроса, м ? :)))

 26. 26 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Въпреки това САЩ и други западни държави не са склонни да предоставят средства на талибаните, докато ислямисткото екстремистко движение не даде гаранции, че ще зачита човешките права, в частност правата на жените.
  =======
  “Правата на жените”- това е добре. Но защо забравяте ЛГБТ2+++общността. Нима в Афганистан няма такава. Тях на кого ги оставяме?

 27. 27 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#18] от "Роси":Роси, няма да те подценявам, все пак си мъдра и дори показваш талант на велик политически стратег, но ето какво скромния аз мисли, че ще стане..Китай ще се опита да стигне до богатствата както всички останали преди нея и ще влезе в конфликт с местното население, ще започне нова война и най накрая или ще използва ядрено оръжие или ще се изнесе, щот й коства мнооооого повече от ресурсите, които може да извлече от козенланд
  —цитат от коментар 21 на Ramon Asvalda


  Споделям в известна степен мнението Ви, но мисля, че китайците няма да се посвенят и да преминат някои червени линии с повечко зверства, така че мисля, че дори и да им струва скъпо, китайската ком-партия ще се опита да прибере това, заради което сега "помага" на афганистанския "народ" :)
  Цената ще я плати китайския мат'рял, но при тях е по-лесно, защото няма "не искам" и няма протести :)

 28. 28 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  До коментар [#9] от "dfjftriktrcdt":нищо не си разбрал от цялата работаСинтетичните наркотици победиха тези органик
  —цитат от коментар 19 на 1001


  Талибаните и изобщо ислямските пещерни терористи не могат да си произведат синтетични наркотици и за това маковите насаждение са много важни за финансиране.Този който бъкел не разбира си ти!

  shlshlshlshl
 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Весело

  До коментар [#22] от "Ramon Asvalda":

  "Единственните хопа, които могат да ги цивилизоват са другите със сходни култури"

  Ами, давай! Заемай се да цивилизоваш талибаните! :-)

 30. 30 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Китай ще се опита да стигне до богатствата както всички останали преди нея и ще влезе в конфликт с местното население, ще започне нова война и най накрая или ще използва ядрено оръжие или ще се изнесе, щот й коства мнооооого повече от ресурсите, които може да извлече от козенланд
  —цитат от коментар 21 на Ramon Asvalda


  А че защо Китай ще влезе в конфликт с местното население? Китай може да каже на местното население - "На вас пари трябват ли ви? Искаме да КУПИМЕ богатствата." И те така.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 31. 31 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  Притежаваните от страната близо 10 млрд. долара авоари в чужда валута, които се намират в чужбина, също са замразени.
  _______________________________________________________________

  Да, ама кой ги е замразил?

  А иначе се събират в Женева да решават как да помагат, ами освободете им авоарите като начало!

 32. 32 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Притежаваните от страната близо 10 млрд. долара авоари в чужда валута, които се намират в чужбина, също са замразени.
  Да, ама кой ги е замразил?А иначе се събират в Женева да решават как да помагат, ами освободете им авоарите като начало!
  —цитат от коментар 31 на Дария Колев


  А-а-а!! Авоарите не са за всеки. Някой животни са по-равни от другите. Аз затуй с притежаваните от мене авоари съм нащрек. Като първа стъпка не се намират нито в чужбина, нито у комшията. Да не би някой да му хрумне да ми ги замрази.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#32] от "sablezub":

  Човек и държава са различни "неща".

 34. 34 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  "Ха ха ха.... Правилно.....!
  Запада е по мисленето..... И докато го измисли минават две поколения и три прехода...."
  ===========
  Абе, донякъде си прав. Ама не се гъбаркай с клиентите, които чакаш.
  Бърши масите и столовете, репетирай "сахиб"...
  Това си го можете.

  Еретик
 35. 35 Профил на vng101064644
  vng101064644
  Рейтинг: 32 Неутрално


  До коментар [#24] от "debruckere":
  Хубаво ги мислиш тези неща, но някак много бързо забравяш ролята на същия този Запад в подпомагането на ислямистите в Афганистан и докарването на страната до дова положение. Само кратичка историческа справка - създателят на движението Талибан - Мохамед Омар е бивш муджахидин обучаван от САЩ, продължаваме нататък създателят на мрежата Хакани, чиито представители дори ще са част от управленските кръгове в новото правителство е Джалалудин Хакани, отново борец за свобода срещу съветския агресор през 80-те.
  Това разче как добрия Запад много искал да помогне на Афганистан, но виждаш ли дивашките привички на местното население правели нещата невъзможни, леко ми идва в повече.

 36. 36 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  Правилно мисли. Това че Китай действа не значи че знае какво прави.
  —цитат от коментар 1 на wwwwww


  Точно,правят се грешни стъпки,Китай иска да окупира и подчини с пари тези държави от БИ и не само там.

  shlshlshlshl
 37. 37 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#32] от "sablezub":Човек и държава са различни "неща".
  —цитат от коментар 33 на deaf


  Че да, когато си прав - прав си. Човек може да ограби друг, банда може да ограби едно стотина-двеста човека, а държава като граби - там мащаба е сериозен! Докато се обърнеш - и хопа - замразили ти авоарите.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 38. 38 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  Има ли учудени? Те талибаните са си създадени и спонсорирани от Пакистан, а Пакистан пък е ключов съюзник на Китай..
  —цитат от коментар 12 на Petar Ivanov


  Ами който ги е създал трябва и да ги поддържа.Само,Турция не може,защото е в тежка икономическа,финансова и политическа криза и това е било от време оно...Светско или ислямско, в Турция положението е окаяно...

  shlshlshlshl
 39. 39 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#13:"pernikforbg"][/quote]

  Извинявам се - Китай има обща граница с Афганистан около 80 километра!

 40. 40 Профил на ydn091065851
  ydn091065851
  Рейтинг: 135 Неутрално

  [quote#28:"dfjftriktrcdt"][/quote]

  ама ти верно нищо не си разбрал.. ще ти го опиша по-бавно... синтетиката е по-евтина, по-лесно се произвежда и по-лесно се пласира. произвежда се най-вече в китай, и прецаква пазара на макчетата. .. а и пъти по-силен наркотик.. поне така показват изследванията.

 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#37] от "sablezub":

  Човече,ти можеш да отидеш сега и да си купиш кило банани от магазина с левове. Но държавата на талибаните трябва да ги купи с долари,защото само срещу долари се продават на световният пазар.

 42. 42 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#41] от "deaf":

  Ти песничката "доларите в марки..." барем през плет чувал ли си я?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 43. 43 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#42] от "sablezub":

  Е и,откъде ще намерят марки,тоест евро?

 44. 44 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#42] от "sablezub":

  Е и,откъде ще намерят марки,тоест евро?

 45. 45 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#42] от "sablezub":Е и,откъде ще намерят марки,тоест евро?
  —цитат от коментар 44 на deaf


  Ми явно отникъде, щото
  ...държава като граби - там мащаба е сериозен! Докато се обърнеш - и хопа - замразили ти авоарите.
  —цитат от коментар 37 на sablezub


  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Весело

  " Една от възможностите е Афганистан да се присъедини към Китайско-пакистанския икономически коридор (КПИК) - ключова част от ЕПЕП, в рамките на който Пекин е обещал над 60 млрд. долара за инфраструктурни проекти в Пакистан, по-голяма част от които под формата на заеми"


  Само талибаните не са разбрали все още какво значи да влезеш в дълговия капан на Пекин и , като гледам, май именно натам са се запътили.......

 47. 47 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  А бре другарите от Ройтерс може ли да ни дадат пример за страна цъфнала и вързала от китайска и пакистанска помощ.

 48. 48 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Само талибаните не са разбрали все още какво значи да влезеш в дълговия капан на Пекин и , като гледам, май именно натам са се запътили.......
  —цитат от коментар 46 на samoedin


  Те най-вероятно смятат, че един ден Аллах ще им върне дълговете, иншааллах. Ха-ха-ха!

 49. 49 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#48] от "gianni":

  " Те най-вероятно смятат, че един ден Аллах ще им върне дълговете, иншааллах. Ха-ха-ха!"

  Сигурно се надяват, че кранчето от търговията с опиум и морфин няма изобщо да секне, а Китай е доста голям пазар за нея.......

 50. 50 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Афганистанците си харесват талибаните и те се върнаха, защото мнозинството ги предпочита пред демокрацията.
  Ами като ги харесва - да си носи резултатите от това решение.
  Като няма хляб - да се молят на Аллах да им прати.
  Не виждам смисъл и едно евро от ЕС да отиде за тях!
  Ще им помагаме, ако се вдигнат на въстание срещу талибаните и пожелаят да си променят манталитета!

 51. 51 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 925 Неутрално

  На тия мракобесници помощ само пусната от самолет във вид на бомби !!!

 52. 52 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1685 Весело

  До коментар [#7] от " ":

  "Износителя" обаче едва ли би си помислил да изнася радикали към Китай.
  Най-много да станат шестия "автономен" регион. :)

 53. 53 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  След няколко дни в Душанбе ще се състои поредната среща на високо ниво на страните на Шанхайската Организация за Сътрудничество. Очаква се да приемат и Иран за член:
  https://eadaily.com/ru/news/2021/09/13/si-czinpin-ne-priedet-na-sammit-shos-v-dushanbe
  Още, щели да предоставят и статуса на партньори на ШОС на Египет, Саудитска Арабия и Катар. Въпрос на време е и Афдганистан на инкорпорират.
  В срещата ще участват ( онлайн) Моди, Син Цзинпин, а лично Путин, пакистанския премиер Имран Хан, Лукашенко, президентите на Казахстан, Тадшикистан , Пашинян и др.

 54. 54 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Мисля, че е крайно време държава, която се управлява от хора със средновековни разбирания да спре да гълта милиарди, време и ресурси на цивилизования свят.Пък и в крайна сметка е време Афганистан да спре да е проблем на Запада и да стане малко проблем и за Китай . Един вид на ротационен принцип :)
  —цитат от коментар 24 на debruckere

  Защо трябва да е проблем на някого, нека си живеят както знаят. Сега ако на накого трябва да е проблем то би трябвало да е на САЩ, като последни окупатори- преди тяхната инвазия нямаше емигрантски вълни от там! Затова от турската граница влак, пристанище и емигрантите при тях, да си сърбат попарата.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2481 Любопитно

  "Икономиката на опустошената от конфликт държава е в криза, а се задава и хуманитарна криза, казват експерти."

  Не беше ли икономика на 20 годишно миро-опазване и изграждане на "евро-атлантически ценности"!?
  А хуманитарната криза в Афганистан си е от 1979 години, с нахлуването на съветските войски и въоръжаването на муджахидините от САЩ с крилати ракети. Или експертите още не са били родени тогава? Или са експерти, които смятат, че Светът започва от тях!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK