Вучич пред Меркел: Знаем, че eврочленството зависи от кризата с Косово, не искаме замразен конфликт

Вучич пред Меркел: Знаем, че eврочленството зависи от кризата с Косово, не искаме замразен конфликт

© Associated PressДобре знаем, че условието за влизане в на Сърбия в ЕС е решаването на въпроса с Косово", но е нужно компромисно решение, което няма да унижава сърбите. Същевременно "не мисля, че замразеният конфликт е решението и знам, че никой в Сърбия няма да се зарадва от тези думи."


Това бяха част от коментарите на сръбския президент Александър Вучич при срещата с германския канцлер Ангела Меркел в Белград, предаде телевизия N1.


Меркел е на прощална визита на Балканите, като утре ще е в Албания за среща с премиерите на държавите от Западните Балкани.
Сръбският президент, който вече нарече "голяма чест" визитата на германския канцлер, изрази и опасенията си как ще изглежда Европа след Меркел, защото не знае "кой от Европа ще ни се обажда и ще ни казва, че трябва да сме по-отговорни" и ѝ благодари за "всичко направено за Западните Балкани и Република Сърбия".


"Ангела Меркел е неоспоримият лидер на Европа. Тя може да вдигне телефона и да се обади на когото и да било от нас и да влияе на събитията в региона."


Александър Вучич,

президент на Сърбия


Меркел действително влезе в описаната вече роля. Тя обясни на Вучич, че "все още предстои дълъг път, преди Сърбия и целият регион най-накрая да станат членове на Европейския съюз, каквато е общата ни цел". Канцлерът призова Сърбия да направи повече за върховенството на закона, но се обърна и към ЕС с надеждата всички в блока да имат предвид, че е "абсолютен геостратегически интерес" да бъдат включени държавите от региона в ЕС.


Вучич увери Меркел, че регионът се променя - ако преди неговото управление последната премиерска среща между Сърбия и Албания е през 1947 г., днес той и премиерът Еди Рама се чуват "веднъж на всеки 7 до 10 дни", виждат се всеки месец, строят пътища и "отварят граници" (Вучич бе премиер до 2017 г., когато спечели президентските избори).


Други знаци дойдоха от малкия протест на сръбската опозиция, организиран за визитата на Меркел, пред президентството. Няколко партии обвиниха канцлера, че дълги години е подкрепяла "диктатурата" в Сърбия и трябва, като си отива, да отведе Вучич със себе си. Други противници на Вучич използваха времето около визитата в опит да преговарят за условията, при които ще тече предизборната кампания през пролетта.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  "Ангела Меркел е неоспоримият лидер на Европа. Тя може да вдигне телефона и да се обади на когото и да било от нас и да влияе на събитията в региона."

  А на Путин друго викаше

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 2. 2 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Меркел и в края на управлението си допуска грешки. Влезе ли Сърбия в ЕС значи влиза и Русия. Сърбия постоянно беше галеника на Австро-Унгария ( даже те я спасиха от превземането на Белград през 1885 г. във войната с Княжество България) и накрая и забиха ножа ( Сараево) и пламна Първата световна война. През 1941 г. сърбите с духова музика и салтанати тържествено влязоха в Тристранния пакт, подписаха договора с Германия, Япония, Италия и на следващия ден им забиха ножа в гърба и се отметнаха от договора. Огромна армия беше ангажирана да превзема Югославия и да отваря пътя към Гърция и Средиземноморието за да се помага на закъсалия Мусолини. Това предопредели и съдбата на България, която след унищожената си от Версайл войска трябваше да отвори пътя на юг за дислоцираните в Румъния германски съединения. Това фатално забави плана Барбароса и Германия загуби Втората световна война. Никога не вярвай на сърбите.

 3. 3 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Показателно е колко са й признателни из Сърбия, Русия, Китай, Турция на Меркел. И с право, често поставя техните интереси пред тези на европейците и немците.

  Обичана от всички псевдо и същински диктатори, които работят против Европа, подкрепяща партии на далаверите из Хърватия, Кипър, България; обявила за основен враг европейски страни като Полша, ненужно противопоставяйки изток и запад - това е истинската оценка за политиката без принципи и със замитане под килима на всички проблеми, решени в стил "клан, клан, недоклан" (Гърция, евро, Китай, Балкани). Няма да забравим и Германия от 2020 и безпринципната, прозрачно интересчийска атака към България.

  Меркел оставя Германия в незавидна форма, сравнено с това къде я намери. След нея и потоп. Под килима има планини от заметени проблеми. Чудесен избор на прощална визита - при Вучич.

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  За 20 години начело на най-голямата икономика в Европа Меркел наистина се сдоби със сила за да оказва влияние върху политиката не само на страни извън ЕС и на малки страни членки (като България), но дори и над Италия и Франция. От моя гледна точка управлението на Меркел бе успешно в общи линии! Ще останат и горчиви чувства от управлението на мигрантската криза и клякането и пред Путин! Но няма как да е успешна във всяко едно отношение.

 5. 5 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  ....През 1941 г. сърбите с духова музика и салтанати тържествено влязоха в Тристранния пакт, подписаха договора с Германия, Япония, Италия и на следващия ден им забиха ножа в гърба и се отметнаха от договора. Огромна армия беше ангажирана да превзема Югославия и да отваря пътя към Гърция и Средиземноморието за да се помага на закъсалия Мусолини. Това предопредели и съдбата на България, която след унищожената си от Версайл войска трябваше да отвори пътя на юг за дислоцираните в Румъния германски съединения.....
  —цитат от коментар 2 на dorn

  България влезе в Тристранния пакт преди Югославия.

 6. 6 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Ако наистина искаше да помогне на Балканите, можеше да се отбие в Черна гора, но в типичен стил отиде да се прегръща с насилника им, без (публично, което е фоста важно в случая) да отвори дума по случая. Как черногорците да гледат на Европа? Какво е съобщението? Съседната статия казва "Европа е безсилна", напротив силна е, но с такъв лидер е цинично безпринципна. Дано следващият канцлер има по-работещ морален компас и да умее да вижда по-ясно европейския интерес, а именно слаба Сърбия и силна Европа от всичките й страни.

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#2] от "dorn":

  "Влезе ли Сърбия в ЕС значи влиза и Русия."

  Имам една мечта. Мечтата ми е моята Родина да граничи само със страни от ЕС! Това означава Северна Македония, Сърбия и Турция да са членки на Съюза. Северна Македония има само един противник за членството си в ЕС и това против всякаква логика е... България! Сърбия има подобен "проблем" + Косово. А Турция е най-далеч от ЕС заради Ердоган. А Турция води "преговори" за членство от доста години!

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  То да беше само от Косово ... Имаме и един геницид в Македония организиран от Сърбия, дето трябва да разгледаме

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  ПатрЕотизмът дребнав не ни е от полза! Такъв патпЕотизъм може да е временно в полза на агент Иван и Валери релсата! Но няма как да е полезен за България!

 10. 10 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Това е тезата и на Меркел, че едва ли не всекиму се полага, без никакви усилия, да влиза в ЕС или да се ползва с пазар/визи. Такъв ЕС се обезсмисля, понеже нито тези вътре имат общи принципи, нито след това има смисъл другите да кандидатстват. Ако Сърбия, РСМ, Турция покрият изискванията и напълно приемат европейската идея, то тогава са добре дошли и ще се радвам да ги видя, както сигурен съм и мнозинството българи. За момента европейската идея реално са прегърнали Черна гора и Грузия и бихме спечелили много и ние и ЕС тези поведения да бъдат стимулирани. Но Меркел вместо тях, стимулира анти-българизма в Скопие и махленските лидери на Турция и Сърбия, които движат страните си в обратна посока.

 11. 11 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Затвърди икономическото господство на Германия в Европа и отложи превръщането и в световен играч. времето ще покаже дали краткосрочните успехи ще се превърнат в трайна доминация.

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Весело

  До коментар [#10] от "observador":

  Аз съм Меркел!!!! Аз съм Велик! Дайте ми да управлявам Европа! 🤣

 13. 13 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Сърбия сърби я.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 14. 14 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  "Нужно е компромисно решение, което да не унижава сърбите"?????? Кога се вземане компромисно решение от сърбите спрямо българите? Да припомня :
  - 1878г.- повече от половин година преговори между Руската империя и Сърбия за включване в руско-турската страна. Преговорите продължават толкова дълго заради металите на Сърбия да откъсне голяма част от територия населена с българи и да я приобщи. Успява, като се включва във "войната" няколко седмици преди сключването на Сан Стефанския договор и като" победител" заграбва наши територии;
  - 1885г ноември месец, сръбския крал Милан първи се възпротивява на Съединението на България и решава да пие кафе в София докато сръбската армия прави парад на победата по улиците на същата тази българска столица;
  - асимилиране на българското население в Македония, в опит да ги превърни в сърби и след като не успява измислят народ "македонци"
  И още, и още епизоди в общата история.

  Косово е малко, направо миниатюрно наказание за всички злини причинени от сърбите на балканите с подкрепата на руската сатрапия

 15. 15 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  "Нужно е компромисно решение, което да не унижава сърбите" Вучич иска косоварите да признаят сърбите за господари и да прекломят глава като северомакедонците.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 16. 16 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Я някой по запознат да каже , след като обвиниха Милошевич за престъпления срещу човечеството, кога да очакваме , Путьо , Бавен, Тръмпи, Бама да влязат в затвора като най големите престъпници срещу човечеството избили и прогонили стотици милиони?

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 17. 17 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 568 Неутрално

  На снимката - Крачун и Малчо.

 18. 18 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":Това е тезата и на Меркел, че едва ли не всекиму се полага, без никакви усилия, да влиза в ЕС или да се ползва с пазар/визи. Такъв ЕС се обезсмисля, понеже нито тези вътре имат общи принципи, нито след това има смисъл другите да кандидатстват. Ако Сърбия, РСМ, Турция покрият изискванията и напълно приемат европейската идея, то тогава са добре дошли и ще се радвам да ги видя, както сигурен съм и мнозинството българи. За момента европейската идея реално са прегърнали Черна гора и Грузия и бихме спечелили много и ние и ЕС тези поведения да бъдат стимулирани. Но Меркел вместо тях, стимулира анти-българизма в Скопие и махленските лидери на Турция и Сърбия, които движат страните си в обратна посока.
  —цитат от коментар 10 на observador


  Меркел просто и излиза най евтино да сиплати политиката.
  Например плаща на Турция за имигрантите.
  Има пари и купувана далавера.
  Привика Сърбия на червеното килимче.Има пари ,ще гикупи.
  Не е зле да се поучим от нея и тихичко да си провеждаме политиката с Македония.Да не развяваме толкоз шумно знамена.
  Да се замислим Македония, Сърбия чий да са? На Россия или Германия??
  Кое ни е най близко.

 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Ако наистина искаше да помогне на Балканите, можеше да се отбие в Черна гора, но в типичен стил отиде да се прегръща с насилника им, без (публично, което е фоста важно в случая) да отвори дума по случая. Как черногорците да гледат на Европа? Какво е съобщението? Съседната статия казва "Европа е безсилна", напротив силна е, но с такъв лидер е цинично безпринципна. Дано следващият канцлер има по-работещ морален компас и да умее да вижда по-ясно европейския интерес, а именно слаба Сърбия и силна Европа от всичките й страни.
  —цитат от коментар 6 на observador


  Поздравления за поста. Щах да пиша нещо подобно , но си ме изпреварил.
  Меркел до последните си дни като канцлер ще работи против интересите на ЕС и ще толерира диктатори като Вучич е Путин.

 20. 20 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#18] от "oua58686497":

  "Меркел просто и излиза най евтино да сиплати политиката."

  Да, но Меркел няма да е тук, когато тази платена любов изветрее и ако нищо освен пари не е в основата на това разбирателство, всички тези заметени (а често и платени) проблеми ще избуят. Заради Меркел, Европа вече има твърде много платени приятели. Това е скъпо, опасно и в един момент ще донесе проблеми. Може би не от Сърбия, но от някои техен ментор в Пекин например. Меркел не може да види по-далече от носа си. Така си купи и мигранската криза. Сега е тихо, платено, но кой ще плаща след 20 години, когато в Германия ще има следващоо неинтегрирано поколение, АфД ще са с 30% вот, а континента отново разделен изток-запад... Така става като си купуваш проблемите, вместо да ги разрешиш принципно.

  Както българския соц замиташе проблеми като демографията, които избуяват сега, така и ерата на Меркел ще ни гони с години, заради дълбоките нерешени и /или купени проблеми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK