"Меркелизмът" вече не може да бъде поддържан, сочи европейско проучване

"Меркелизмът" вече не може да бъде поддържан, сочи европейско проучване

© ReutersСпоред новия доклад на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), основан на резултатите от социологическо проучване в 12 държави - членки на ЕС, европейците гледат на Ангела Меркел като на сплотяваща личност и очакват Германия да продължи да бъде лидерът в съюза. От друга страна, самите германци са скептични за ролята си в съюза.


Въпреки че страната ни е извън еврозоната, сред българите се откроява силна подкрепа за германско лидерство в икономическата сфера и широко одобрение на факта, че председателят на Европейската комисия идва от Германия.


В "Отвъд меркелизма: Какво очакват европейците от Германия след изборите", авторите на доклада Пьотр Бурас и Яна Пулиерин твърдят, че политиците в Берлин ще трябва да променят отношенията си с ЕС, ако искат да запазят добрата репутация на страната и доверието в нея, натрупано през последните две десетилетия. Според тях новото правителство ще трябва да се справи с двете най-големи заплахи за ЕС през следващите години: нарушенията, свързани с върховенството на закона в ЕС, и геополитическата маргинализация на съюза.
Проучването на ЕСВП установява, че дори след 15-годишното ѝ управление начело на Германия Ангела Меркел все още се радва на подкрепата на европейците. При хипотетична ситуация за избор на президент на ЕС 41% от тях биха предпочели да видят в тази роля Ангела Меркел, докато само 14% биха избрали Еманюел Макрон.


Европейците се доверяват на Германия за защитата на интересите им по редица въпроси, включително икономическата и финансовата политика (36%), въпреки критиките към строгата финансовата програма на Меркел по време на дълговата криза в еврозоната и schwarze null ("черната нула") - правилото за балансиран бюджет без трупане на нов дълг. 35% от европейците биха се радвали Берлин да поеме водеща роля в защитата на демокрацията и правата на човека. На това мнение са дори и респондентите в Унгария (49%) и Полша (23%).

Данните показват разминаване между начина, по който европейците виждат Германия, и начина, по който Германия вижда себе си. Само когато става въпрос за защита на демокрацията и правата на човека, повече от една трета от германските респонденти смятат, че Берлин може успешно да защити интересите на ЕС. Един на всеки петима запитани в Германия заявява, че страната му е неспособна да ръководи политиката на съюза по който и да е от въпросите в проучването.


Доверието в способността на Берлин да е потенциален лидер в геополитиката обаче е значително ниско в цяла Европа. Само един на всеки петима смята, че Германия може да ръководи съюза в отношенията му с Русия, а още по-малко (17%) са тези, които смятат, че Берлин може да защитава интересите на ЕС спрямо Китай. Само една четвърт (25%) от респондентите биха се доверили на Германия да управлява отношенията на Брюксел с Вашингтон. Значителни разлики обаче съществуват в данните от 12-те изследвани държави. От всички европейски страни България има най-малко доверие в германското лидерство в отношенията на ЕС с Китай (7% разчитат на Германия) и със САЩ (11%).


Тези данни показват, че Ангела Меркел е успяла да затвърди позицията на Германия като голяма европейска сила, но фундаменталните принципи на нейното управление - неутралитет и търсене на консенсус в политиката, няма да са достатъчни, за да се запази единството в ЕС през следващите години.


"Меркелизмът" вече не може да бъде поддържан, сочи европейско проучване

© Reuters


Основни заключения от социологическото проучване на ЕСВП:


● Европейците все още имат вяра в Ангела Меркел и визията ѝ за Европа. При хипотетично запитване за кого биха гласували за този пост при избор между Ангела Меркел и Еманюел Макрон множеството граждани в повечето страни биха подкрепили Меркел - Холандия (58%), Испания (57 %), Португалия (52%). В България тя също е предпочитаният кандидат (31%). Резултатът в полза на Меркел в България обаче е под средния резултат за всички държави от проучването (40%). В България най-голям брой от респондентите споделят, че не биха гласували на такива избори или че не знаят как биха гласували (56%).


● Същевременно българите намират за нещо добро оглавяването на Европейската комисия от германец (37% от респондентите споделят това мнение, което поставя България единствено след Испания (38%).


● Повече европейци вярват, че ако Меркел не беше канцлер на Германия, в света би имало повече конфликти. Това мнение е най-силно изразено сред запитаните в Испания (33%), Холандия (30%) и Португалия (28%). Повечето българи смятат, че управлението на Меркел не се е отразило върху глобалните конфликти (44%, наравно с Италия, вторият най-висок процент за Европа след Унгария с 56%).


● Въпреки спазването на строга икономическа програма по време на дълговата криза в еврозоната в ЕС съществува значителна подкрепа за германското лидерство в икономиката. Тя е най-силно изразена в Унгария (50%), въпреки че страната не е член на еврозоната, както и в Испания, където малко под половината са на това мнение (45%). Холандия, член на групата на т.нар. пестеливи страни в ЕС, следва с 43%. Подкрепата за Германия по този въпрос е най-ниска в Италия с 24%. Българите силно подкрепят (44%) Германия като лидер по икономическите и финансовите въпроси.


● Когато става въпрос за геополитика обаче, доверието в Берлин е ограничено. Ниска е подкрепата за германско лидерство в отношенията на ЕС с Китай (17%), Русия (20%) и САЩ (25%). На тази идея най-скептично гледат запитаните във Франция, Полша, Италия и България.


● От всички анкетирани страни самите германци са най-песимистично настроени към бъдещето на страната си (наравно с австрийците, които също споделят това виждане). Само 24% от анкетираните вярват, че Германия се намира в "златната си ера" сега или че тя им предстои. Донякъде това виждане споделят и другите европейци - повече от една трета са съгласни, че звездата на Германия залязва. 34% от анкетираните европейци казват, че "златната ера" на Германия е отминала, а само 10% - че тя ѝ предстои. България е втората най-оптимистично настроена страна след Унгария - 18% от българите са на мнението, че "златната ера" на Германия предстои.


● Малцина се боят от пробуждане на национализма в Германия. Едва 19% от германците виждат такъв риск при 27% в другите анкетирани страни. 36% от германците предвиждат, че управляващите все повече ще се ориентират към подпомагане на другите европейци. Българите са раздвоени между два сценария за германското развитие през следващото десетилетие. 22% от българите вярват, че Германия ще се обърне към национализма, 20% - че страната ще се обърне към Европа, а 21% - че няма да поеме по нито един от тези два пътя.


"Меркелизмът" вече не може да бъде поддържан, сочи европейско проучване

© Reuters


Авторите на доклада твърдят, че новото ръководство на Германия ще трябва да преосмисли външната си политика - да премине отвъд меркелизма, за да оправдае очакванията на гражданите и да защити европейския ред.


Авторите посочват „геополитическото маргинализиране“ на Европейския съюз като заплаха пред „меркелизма“.Дните, в които Европа можеше да разчита на САЩ за лидерство и защита, са в миналото. Според Пулиерин и Бурас Германия има ключова роля в защитата на европейските принципи и интереси и трябва да използва икономическото и политическото си влияние, за да работи съвместно с Байдън за трансатлантически подход към Китай. Част от завета на Меркел е, че "немската сила може да бъде използвана за европейските интереси". Сега Берлин трябва да намери начин да използва тази сила и в бъдеще.


Пулиерин и Бурас призовават Берлин да заеме принципна позиция по европейските ценности и да развие стратегия как да ги защитава на глобалната сцена. Това според тях ще бъде "най-добрият начин наследството на Меркел да надживее меркелизма".


"Основното предизвикателство пред този, който спечели предстоящите избори, ще бъде да убеди германците, че е необходима сериозна промяна в отношенията на Германия с ЕС. За наследника на Меркел може да се окаже изкушаващ подходът, който стана определящ за много от политиките на ЕС в ерата на Меркел - подход, според който преди всичко стои кохезията в ЕС. Но на прага на международни кризи и вътрешни притеснения относно ролята на Германия в ЕС стратегията "още от същото" навярно няма да бъде успешна.


За да задържи статута си на двигател на политиките в ЕС, Германия ще трябва да се изправи пред важните за германските граждани проблеми и да предостави на европейските си партньори ясни идеи как ЕС може да е конкурентен в един разединен свят. Наследниците на Меркел ще трябва да демонстрират защо един постатлантически подход към външната политика е ключов в момента. Същевременно те ще трябва да убедят германските гласоподаватели колко важна е немската лидерска позиция в Съюза. Германските лидери не могат да си позволят да останат неутрални или да запазят статуквото", споделя Яна Пулиерин.


"Меркелизмът" вече не може да бъде поддържан, сочи европейско проучване

© Reuters


"Ангела Меркел се превърна във въплъщение на една силна и стабилна Германия. Меркел поддържаше стабилността в Европа повече от десетилетие, изпълнено с различни кризи. Тя изгради ролята на Германия в съюза. Но докато европейците възлагат надеждите си за лидерството на Берлин в ЕС, германците не са сигурни относно завещаната им роля.


"Меркелизмът вече не може да бъде поддържан и следващият канцлер на Германия ще трябва да намери нов път напред. През последните 15 години Меркел умело поддържаше статуквото на континента, но предизвикателствата, пред които Европа е изправена днес (пандемията, климатичните промени и геополитическата надпревара), изискват радикални решения. Европейският съюз се нуждае от една визионерска Германия, която да отстоява ценностите на съюза и да защитава мястото му в света", добавя Пьотр Бурас.


Докладът и препоръките в него са част от по-голям проект на ЕСВП, който изследва европейските нагласи спрямо външнополитически теми. Други доклади - част от програмата Unlock Europe's Majority, изследват как COVID-19 предначерта политическите виждания и идентичности през последните 18 месеца, както и европейските нагласи и очаквания спрямо САЩ по време на управлението на Тръмп и на Байдън.


Заглавието и акцентите в текста са на "Дневник".

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2025 Гневно

  Къш, комунистическа лельо!!! Достатъчно мръсотия сътвори!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Според законите на физиката когато дълго време махалото се държи в едната посока, после когато се пусне неизбежно отива в другата крайна посока.
  Да му мислят германците.
  Или австрийците.
  Каквото сами са си направили, никой не може да им го направи.

  кратък
 4. 4 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Убийцата на европейската цивилизация. Още до края на този век Европа ще мяза на ЮАР. Дори и расово.

 5. 5 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Любопитно

  Какво точно е "Меркелизъм"? Корпоглобализъм със сос от мигрантофилия?

 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Стига бе. Нищо не може да сломи любовта ни към педераслъка.

 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Гледам не са пропуснали и да напишат, колко голямо е доверието в Урсулка. Ама вярно ли? Защото май за да се отърват от нея в Германия където едни хубави ги забърка, я натресоха на ЕК. Колко е адекватна си пролича най-добре на килимчето при Ердоган...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Неутрално

  Баси откритието!
  Да не говорим за изкривения "поглед" от камбанарията на Добрият старец - Филантроп... :)

  Ми естествено, бе дрогарки и дрогаре!
  Меркел държа каруцата в коловоза, който бе прокаран за една друга епоха.
  Коловозът бе определен преди Меркел и каруцата пое по него преди Меркел. А тя я пое, държа здраво юздите и не я обърна в хендека. Както би трябвало и да бъде!

  Затова и обвиненията към нея за липса на "визия" са по същество глупави, защото де факто предполагат "алтернатива", която би била или да обърне каруцата, или да я юрне нейде из чукарите или из 'дън гори тилилейски.

  Сега тази епоха свърши. И ще трябва тепърва да се чертае нов път за през новата.
  Меркел имА историческият и политически късмет да и съвпадне управлението с една епоха. И тя се справи! Моите уважения!

  ПрОблемът е в това, която ще я наследи. И което ще трябва тепърва да чертае новия път за тепърва и евентуално изясняващата се "нова епоха".
  И те' с тези "визии" поне засега сме зле! А времето не чака.
  В ситуация сме "петима Петка на чакат", а май наш Петко е все още "нероден" ...

 9. 9 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Весело

  Според законите на физиката когато дълго време махалото се държи в едната посока, после когато се пусне неизбежно отива в другата крайна посока.Да му мислят германците.Или австрийците.Каквото сами са си направили, никой не може да им го направи.
  —цитат от коментар 3 на Мариана Кълвачева


  Според законите на физиката, махалото си се мандахерца нагоре надолу и никой не го държи. Само политиците се опитват. Апропо едно от малкото диференциални уравнения, които математиката решава без озползване на числени мегоди е имено уравнението на махалото, но без намеса на политици.

 10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 480 Весело

  "Европейците все още имат вяра в Ангела Меркел и визията ѝ за Европа. При хипотетично запитване за кого биха гласували за този пост при избор между Ангела Меркел и Еманюел Макрон множеството граждани в повечето страни биха подкрепили Меркел...:

  При тази дилема и аз бих гласувал за Меркел. Разбира се, предпочитам да гласувам за лидер и визионер от типа на Рейгън, Тачър, Буш-младши, но за съжаление в днешна Европа не виждам такива...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 11. 11 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Меркелизмът във външната политика е меркантилизъм и затова не им се има доверие на германците за отношенията с Расия и Китай.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  "Резултатът в полза на Меркел в България обаче е под средния резултат за всички държави от проучването (40%). В България най-голям брой от респондентите споделят, че не биха гласували на такива избори ...."

  Интересът към Меркел, Германия и Брюксел става все по-символичен. Какво има Европа? Ресурси? -няма. Технологии - половината свят вече я изпреварва. Работоспособно население - пенсионери и мигранти. Интелектът е на зомби. Даже хуманизмът и солидарността са на нивото на 19-ти век.
  Ние сме в Европа, за да има кой да стои на дъното.

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Весело

  Гледам не са пропуснали и да напишат, колко голямо е доверието в Урсулка. Ама вярно ли? Защото май за да се отърват от нея в Германия където едни хубави ги забърка, я натресоха на ЕК. Колко е адекватна си пролича най-добре на килимчето при Ердоган...
  —цитат от коментар 7 на rumen_s


  Мдам.

  Ако се вгледаме по-внимателно, то манипулацийката е явна.
  Хем "пробутват" колко евромат'рялът люби и е щасТлиФ от Уши, хем ... не са посмяли да попитат направо. Защото си знаят ...
  Та затова въпросът е "усукан" до "Кефи ли ви, че ЕС се оглавява от "германЕЦ?".

  То вярно, че такава формулировка грубо уж попада в целта на изследването, която е за мястото и ролята на Германия, ама "екстраполацийката" нататък до "извода" си е типична соросоидна манипулацийка.

 14. 14 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#9] от "3biri":

  Както казваше Тончо Токмакчиев в онзи скеч с хамалите:
  "Те хората ме разбраха какво искам да кажа."

  кратък
 15. 15 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  И слава Богу,че меркелизмът си отива!Доста беди сътвори комсомолката за европейците,като отвори широко вратите за ислямските нашественици и плати милиарди от парите на европейския данъкоплатец!

  shlshlshlshl
 16. 16 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#15] от "dfjftriktrcdt":

  Да и тоя СП дето го прекара ама сега ще дойдат зелените и ще го спрат

  ГоШо
 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Меркелизмът е немски колониализъм и диктатура на концерните и корпорациите. Меркелизмът е угодничество на САЩ и Израел и предателство на европейските ценности, демонтиране на социалната държава и демокрацията. Превръщане на обществото във фабрика.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 18. 18 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Меркелизмът? WTF? До къде стигна Европа, да има "меркелизъм", идеология и политика значи на една източно германска комсомолска секретарка! Ако го видят европейските лидери от 60тте и 70тте като ..Митеран, Вили Бранд, Хелмут Шмит, Маргарет Тачър....незнам незнам, ялова работа.

 19. 19 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3147 Неутрално

  Меркел се оказа послушна затова се задържа толкоз години. Иначе имаше с какво да я свалят от тази власт.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 20. 20 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#17] от "Боян Таксиров":

  По-просто четвъртия райх!

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Весело

  Меркелизмът е немски колониализъм и диктатура на концерните и корпорациите. Меркелизмът е угодничество на САЩ и Израел и предателство на европейските ценности, демонтиране на социалната държава и демокрацията. Превръщане на обществото във фабрика.
  —цитат от коментар 17 на Боян Таксиров


  :)))))))))))))))))))))))))))))))

  Тъй, тъй ...

  При Шрьодер Германия смени "модела" от "soziale Marktwirtschaft" на "liberale Weltmarktwirtschaft". За да се впише в новата епоха и задаващият се Глобализъм.
  Затова тогава и Лафонтен се разбишка със Шрьодер, като достигна накрая до "die Linke", повеждайки лявото крило на SPD и обединявайки се накрая съвсем естествено с PDS.
  А вече "Меркелизмът" е воденето на каруцата в коловоза, начертан от германският елит и индустрия по времето на Шрьодер, по-точно през втория му мандат.

  Та констатациите са принципно верни, само терминологията трябва да се пооправи ...

 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Тук е мястото за една обща методологическа препоръка: когато ни сервират подобни проучвания, подбираме с мишката 'Европейски съвет за външна политика', цъкваме с дясното копче и после на Search with Google. После гледаме 'Кои сме ние', 'Нашите партньори' и евентуално ако има за спонсорите. Нищо лично, просто така се прави.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  И слава Богу,че меркелизмът си отива!Доста беди сътвори комсомолката за европейците,като отвори широко вратите за ислямските нашественици и плати милиарди от парите на европейския данъкоплатец!
  —цитат от коментар 15 на dfjftriktrcdt  В своето принципно неразбиране на необходимостта от други партии канцлерката-слънце стана по-червена от социалдемократите, по-зелена от Зелените и т.н. Но сега май и това не е достатъчно за някои (кои ли ще са те?)

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Щото това е като "Няма място за други освен за БСП, сочи изследване на АОНСУ".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Весело

  Тук е мястото за една обща методологическа препоръка: когато ни сервират подобни проучвания, подбираме с мишката 'Европейски съвет за външна политика', цъкваме с дясното копче и после на Search with Google. После гледаме 'Кои сме ние', 'Нашите партньори' и евентуално ако има за спонсорите. Нищо лично, просто така се прави.
  —цитат от коментар 22 на Един вампир броди из Европа


  Не, че нещо, ама ... тези "Европейски" и т.н. високопарности за заблуждаване на мат'ряла са отдавна известна с вида на косъма си кантора.

 26. 26 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  "Никога не питайте жената за нейната възраст,
  мъжът за неговата заплата,
  немската компания за това, с какво се е занимавала в периода от 1933 г. до 1945 г."

  кратък
 27. 27 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#24] от "Един вампир броди из Европа":

  Абсолютно точно.
  Оттатък в другата стая имахме тази сутрин подобен спор, за това кому трябва да се вярва и защо не трябва да се вярва на всеки, за предубедеността и т.н.

  кратък
 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  "Доверието в способността на Берлин да е потенциален лидер в геополитиката обаче е значително ниско в цяла Европа. Само един на всеки петима смята, че Германия може да ръководи съюза в отношенията му с Русия, а още по-малко (17%) са тези, които смятат, че Берлин може да защитава интересите на ЕС спрямо Китай. Само една четвърт (25%) от респондентите биха се доверили на Германия да управлява отношенията на Брюксел с Вашингтон. Значителни разлики обаче съществуват в данните от 12-те изследвани държави. От всички европейски страни България има най-малко доверие в германското лидерство в отношенията на ЕС с Китай (7% разчитат на Германия) и със САЩ (11%)."

  За това си има съвсем логични причини ! Германия на Меркел направи твърде много за маргинализацията на ЕС в политическо отношение спрямо страни като Китай и Русия, а в същото време реши да приема милиони мюсюлмани под претекст, че били бежанци от техните режими ! Последната тенденция изобщо не е приключила, а резултатите от нея ще бъдат фатални за етническия състав на страните от обединена Европа........

 29. 29 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Елементарни внушения, облечени във форма на "проучване" и "допитване" от едноличен поръчител и изпълнител нямат никаква стойност.
  Европейският съвет и чиновниците от Брюксел много добре знаят, какво е отношението на обикновените хора спрямо тях и ситуация, при която "само един от пет" е настроен спрямо тях критично е "доклад, писан в розовите им сънища" .
  Истината е, че едва ли ще намерят "един от пет", който да одобрява бездарната им, манипулативна, користна, лобистка и лицемерна политика
  и този процент намалява.

 30. 30 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  "Никога не питайте жената за нейната възраст,мъжът за неговата заплата,немската компания за това, с какво се е занимавала в периода от 1933 г. до 1945 г."
  —цитат от коментар 26 на Мариана Кълвачева


  Защо да не попитам една млада жена за възрастта й, след като видимо изглежда прекрасна?
  Защо да не попитам един мъж за доходите му, ако по всичко личи, че е добре обезпечен и заможен?
  Защо да не попитам една фирма с какво се занимава днес, вчера или по всяко едно време, след като всички фирми , във всеки период и момент се занимават и са се занимавали с едно и също - да реализират печалба?

 31. 31 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Да си вземе буда и да отлетят към вечните ловни полета.

 32. 32 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  "Същевременно българите намират за нещо добро оглавяването на Европейската комисия от германец."
  *
  Да, стига да е разумен, а не някакъв си зелен или левичар.

 33. 33 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Интересни са изводите на двама евробюрократи, но "само за сведение".
  Меродавно е настроението на германския избирател. Историческата "цикличност" в новата им история подсказва, че след дългата 14-17 хегемония на християндемократите следва идването на власт на социалдемократите.
  Тази тема за мен е наистина интересна, доколкото смяната на политическата хегемония може да "освежи" визията на Германия като евролидер.


  От идиоти отговор не чакам
 34. 34 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Меркел отдавна трябваше да е в затвора за това, че наводни Европа с отвратителна, примитивна измет и превърна чудесния континент в мултикултурна кочина, където не смееш да излезеш по тъмно.
  "Меркелизмът" всъщност е идиотизъм, и никой с подобна 'визия' не ни е нужен. Ако Меркел бъде заменена с друг прогресивен идиот който смята, че в Европа трябва да дойдат още диваци, може направо да отпишем т.нар. стар континент и да търсим къде да се спасяваме.

 35. 35 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Тази Лелка донесе на съюза само нещастия и проблеми, със своята нерешителност и неотклонно защитаване на бюргерските интереси. Макар на германците да им изглежда, че е работила добре за тях, истината е, че в дългосрочен план нейното управление с компромиси ще им донесе и на тях негативи.

 36. 36 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#15] от "dfjftriktrcdt":Да и тоя СП дето го прекара ама сега ще дойдат зелените и ще го спрат
  —цитат от коментар 16 на Гошо


  Дано го спрат,както и измисленият "Турски поток" също..Няма да се хрантутят Русия и Турция ,за този дето клати гората...

  shlshlshlshl
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Всяко време си има своите лидери. Меркел изигра своята роля, да влиза следващия.

 38. 38 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  "Европейски съвет за външна политика"
  Какво има да се коментират писанията на тези! Няма никакъв смисъл, при положение че вътре са мантри и пожелания нямащи връзка с реалността.

 39. 39 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Бабичката трябва да е в затвора за национално предателство! Те обясняват, как хората щели да я изберат за "президент на ЕС". хахах Съвсем са загубили връзка с реалността!

 40. 40 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1158 Весело

  "● Въпреки спазването на строга икономическа програма по време на дълговата криза в еврозонат"

  "● ЗАРАДИ спазването на строга икономическа програма...", мама ви д'еба кръвопийска

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 41. 41 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Какво точно е "Меркелизъм"?
  —цитат от коментар 5 на jazzdevil


  Меркантилизъм имитиращ либерализъм.

 42. 42 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Проблема не е в "Меркелизма"
  Проблема в в Байдънизма.
  Който Германия е принудена да спазва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK