Накъде след Меркел - балканските лидери чакат последната вечеря с канцлера

Албанската столица Тирана бе избрана от германския Канцлер Меркел за последната среща на започнатия от нея Берлинския процес, в която участва като най-дълго управляващия към момента лидер в ЕС. Въпреки смесените резултати на процеса, а и на интеграционната политика на Балканите, някои лидери се питат как ще изглежда тя след отпътуването на най-силния ѝ поддръжник в Европа.


Срещата на върха на този форум за диалог на Западните Балкани, Западна Европа и други избрани държави в ЕС (сред които вече и България) ще е съчетана с разговори с всеки един от западнобалканските лидери. Тя също така ще постави въпроса за бъдещето на разширяването в ЕС, което и в момента е в застой, но разчиташе на дългогодишни дипломатически усилия на Германия, за да може това да се промени.


Визитата на Меркел в Албания, а преди това - в Сърбия е последната ѝ в региона като канцлер. Изборите на 26 септември ще са краят на кариерата ѝ като германски лидер, тъй като не участва в тях и след съставяне на правителство ще спре да заема поста.
За 16-те години, в които е канцлер обаче, тя се утвърди като един от застъпниците на евроинтеграцията на региона. Още като кандидат за канцлер преди вота през 2005 г. тя избра Косово за първото си пътуване в чужбина, почти три години преди Прищина едностранно да обяви независимост от Сърбия.


Сигнали, наследство и несигурност


Германският посланик в Белград увери миналата седмица, че визитата е сигнал за важната роля на Белград в германската политика. И там, и в Тирана тя е била за последно през 2015 г.


Година по-рано е първата среща на Берлинския процес, замислен като механизъм за насърчаване на връзките между Западните Балкани и Западна Европа, а и между самите държави на Балканите. Целта да се подпомогне работата по полезни за свързаността и взаимодействието в региона проекти и с укрепване на икономиките, инфраструктурата и политическите отношения да се подготви почвата за времето, когато държавите ще са част от ЕС.


На теория инициативата, която привлича и средства от международни финансови институции и чиито резултати се описват от наблюдателите като нееднозначни през последните години, е само допълнение на процеса на евроинтеграция, с очакване, че улесни балканските страни преди и по време на членството им.


В действителност последните срещи на върха се превърнаха в повод балканските лидери да отбележат застоя в евроинтеграцията. От 2018 г., когато българското председателство на Съвета на ЕС изкара темата на най-високото място в дневния ред на блока за шест месеца, европейската перспектива на държавите се появява в дневния ред на последвалите председатели, но процесът е в застой. Причините са различни, но последната фактическа спънка (определена от Меркел като непредвидима) дойде от България с ветото, наложено на началото на преговорите на Северна Македония. Двете заедно с Албания бяха страните, които се надяваха да отбележат най-голям напредък през последните няколко години.


Меркел заяви през юли на друга среща с балканските лидери, че евроинтеграцията е не само в техен интерес, а и в интерес на ЕС. Оттеглянето ѝ от политиката е скок в неизвестното за балканската политика на Германия, особено ако се потвърдят прогнозите за поражение на нейните християндемократи на изборите другата седмица.


Победа на социалдемократите, които също даваха приоритет на Западните Балкани и положиха усилия да убедят държави като Нидерландия и България да оттеглят съпротивата си (срещу съответно Албания и Северна Македония), може да означава продължаване на опитите.


Възможно е обаче Европа да остане без лидер на водеща икономика, който да е недвусмислен поддръжник на евроинтеграцията на Западните Балкани. Франция и Нидерландия са скептични, президентът Еманюел Макрон се готви за избори догодина, а в страната му разширяването е непопулярно. Испания е сред държавите, които внимават в региона, защото не признава независимостта на Косово.


Между деловите отношения и "сръбския свят"


Индивидуална работна вечеря Меркел имаше (снощи) само с президента на Сърбия, най-важния регионален икономически партньор на страната. Срещата с шестимата лидери на държавите от Западните Балкани ще е следващата вечер, след разговори с албанския премиер Еди Рама по-рано през деня (Вучич няма да има втори разговор с нея, тъй като форматът на събитието е премиерски и той ще изпрати в Тирана министър-председателя Ана Бърнабич).


Предвидени са и двустранни срещи с премиерите на Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Косово. Балканската обиколка включва и разговори с представители на неправителствения сектор от шестте страни.


Вчера около 17 ч. българско време канцлерът кацна в Белград. Вучич нарече визитата на Меркел "огромна чест" за Сърбия, за която Германия е водещ търговски партньор. Лидерите обсъдиха двустранните си отношения, икономиката, политиката и европейските въпроси, но и размениха недвусмислени послания пред медиите по теми като Косово и върховенството на закона.


Сръбският президент, който невинаги е коментирал ласкаво ролята на Германия на Балканите, същевременно добави, че гостуването ѝ е "възможност да благодари на Меркел за всичко, което е направила за Сърбия и региона по време на дългата си и успешна работа като канцлер".


Меркел и Вучич същевременно са на различни позиции по много въпроси (въпреки по-топлите отношения на Меркел с него, отколкото с предшественици като Борис Тадич).


Бившият сръбски президент Борис Тадич (снимката е от 2011 г.) твърди, че при по-топли отношения с Меркел може би е щял да се задържи повече на власт.

© Associated Press

Бившият сръбски президент Борис Тадич (снимката е от 2011 г.) твърди, че при по-топли отношения с Меркел може би е щял да се задържи повече на власт.


Берлин е внимателен в оценките си за проекта "Отворени Балкани" (преди известен като "Мини-Шенген") за интеграция между Сърбия, Албания и Северна Македония, по инициатива най-вече на Белград, въпреки че той отчасти съвпада с ангажиментите за създаване на общ регионален пазар, поети на срещите на върха на Берлинския процес.


Този проект, както и опитите за промяна на границите между Сърбия и Косово, събитията в Черна гора и други в региона съживиха отново дебата за "сръбския свят" - политиката на Белград за единството на всички сърби на Балканите, независимо в коя държава, и последиците ѝ за региона.


По-познатата и в двете държави тема е Косово, което Сърбия не иска да признае за самостоятелна държава.
Преди около десетилетие именно Меркел бе лидерът, обяснил на сръбското ръководство, че нормализацията с Косово е неизбежна част от присъединителния процес, дори да не фигурира в критериите на Брюксел.


"Дали Меркел не иска повече от прощаване с Балканите"


Мнозина се питат дали пътуването е само прощално, или Меркел не иска нещо повече, отбелязва агенция ДПА. Тя отбелязва, че политиките, застъпвани от Меркел на Балканите, винаги са поставяли на преден план интересите на германската икономика и стабилността, а не демокрацията. Според публикацията визитата може да се превърне в част от "пътната карта" на бъдещи правителства за Западните Балкани.


В региона демокрацията, към чието утвърждаване почти всички бяха направили крачки, в последните години е в отстъпление. В Сърбия опозицията фактически отсъства и сега преговаря с президента Вучич за честна кампания, за да реши дали да не бойкотира отново изборите догодина. В Албания властта по времето на Еди Рама не успява да отбележи очакваните резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Дори Косово, където връщането на Албин Курти като премиер създаде надежда за промяна, наблюдатели говорят за нови проблеми с демокрацията, след като коронавирусът стана повод за отлагане на местните избори тази есен.


Регионът все пак ще съжалява, когато Меркел се оттегли, пише "Ханделсблат". Проблемът е, че в отсъствието ѝ балканските държави "губят важна поддръжка в ЕС и сега им предстои да още дълго да останат в чакалнята".

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2040 Весело

  Представете си, г-жа Меркел да покани само г-н Борисов от България.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Ако не беше допуснала бруталната историческа грешка с мигрантите Меркел имаше шанс да остане в историята, като един от големите европейски политици през последните 50 години...!

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2765 Весело

  Лъжи,лъжи,лъжи и само лъжи...

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1167 Весело

  Кво ще вечерят в Албания ???

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хай Буй":
  Краставите кучета се подушват през 9 баира, но БХ е нонсенс за всички!

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Уж туй-онуй, пък накрая Несигурност. Което всъщност показва как е управлявала Меркел. Както тая подкрепяше една Проста Българска Мутра, такава й е била и политиката на Балканите... Забравете за тоя германски Отпад ък.

 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Меркел просто се провали. Вместо да защитава европеските ценности и демокрацията, се опита да увеличава влиянието на Германия, подкрепяйки компрометирани мафиотски режими, като този на ГЕРБ в България. А в самата Германия демонтира социалната държава в услуга на немските концерни.
  Радвам се, че бабето - фюрер най сетне се разкарва.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Среща със сръбския президент, защото са най - важния икономически партньор на Германия. Къде останаха хвалбите на вожда, колко сме важни и без нас нищо не става? Май, никой не ни е.ава за слива. А след Меркел ще има друг, който да държи тоягата и да кара стадото в нужната посока.

 9. 9 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хай Буй":

  По нощница на свещи ли ?

 10. 10 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1126 Любопитно

  Защо е необходимо да се организира ВЕЧЕРЯ?!?
  Ако иска да се видят нека просто се организира СРЕЩА.
  Необходимо ли е да ядат за да си изприказват, каквото имат да си кажат?!?

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#1] от "Хай Буй":

  Борисов може само в Москва да го поканят, ама и това не е сигурно. ;)
  За последно Борисов беше в Турция при неговия приятел Тайпи. Не се разбра, защо в залата за среща имаше само един стол. ;)

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Меркел беше разумен държавник докато не покани мигрантите, след това
  пропадна като такъв !!!

 13. 13 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Значи !!!
  За да започне преговори Сърбия с ЕС, трябва да реши проблема с Косово, но България била длъжна да пусне СРМ (БЮРМ) за преговори, ако че имаме проблеми и демонстративно не си изпълняват Договора за добросъседство с нас.

  Ето пример за очеизбождащ двоен стандарт на ЕС и Танте.
  Имам новина за Брюксел и Танте...
  НЯМА ДА МИНЕ НОМЕРА !!!
  СРМ ще започне преговори с ЕС, когато си изпълни договора. Точка !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2318 Весело

  До коментар [#1] от "Хай Буй":Борисов може само в Москва да го поканят, ама и това не е сигурно. ;)За последно Борисов беше в Турция при неговия приятел Тайпи. Не се разбра, защо в залата за среща имаше само един стол. ;)
  —цитат от коментар 11 на Petleshev  До коментар [#11] от "Petleshev":

  Жените и прислугата стоят диван-чапраз пред султана! ;)

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Начи ...

  Обиколката на Меркел там е не просто "прощална", а си е явно със заявка.
  Веднъж - че Германия не е загърбила региона.
  Второ - че Германия си държи на "Берлинския процес" и разните му американски и местни активности а'ла "Отворените Балкани" би трябавало да се съобразяват с това

  И за нас немаловажният "ясен знак и силен сигнал" - че Меркел не направи персонална среща с брат'чеда Зайо, който ще вземе участие само във финалната и сбирка с масовката от региона.
  Тепърва ще видим какво ще произлезе, но засега поне на прима виста ми се струва, че Германия, а да не забравяме и "двете Европи" на Макрон", оставя брат'чедите северомАкета в орбитата на влияние на Гърция и американците.

 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2318 Весело

  Цитат:"Срещата на върха на този форум за диалог на Западните Балкани, Западна Европа и други избрани държави в ЕС (сред които вече и България) ще е съчетана с разговори с всеки един от западнобалканските лидери. Тя също така ще постави въпроса за бъдещето на разширяването в ЕС"

  И к'во?! Място за "най-големият западнобалкански политик и държавник", на тази вечеря, не можаха ли да намерят?!
  Неблагодарници!

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  Ако не беше допуснала бруталната историческа грешка с мигрантите Меркел имаше шанс да остане в историята, като един от големите европейски политици през последните 50 години...!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  По-големият грях на Меркел е нейното вето за влизането на Грузия и Украйна в НАТО. През 2008 г. тя спъна двете държави по техния път за членство в Североатлантическия военен съюз. Това развърза ръцете на Путин за агресии към тези две държави и анексии и окупации на територии от тези държави. Така Меркел още тогава обслужи геополитическите мераци на Путин.

 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  Преди срещата с лидерите на страните от Западните Балкани, Меркел посети Сърбия като така и обърна специално внимание , сякаш да насърчи нейната деструктивна политика в Черна гора. Меркел до последните си дни като канцлер работи против интересите на ЕС и в полза на диктаторски режими като тези на Вучич и Путин.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Каквото и да говорят за Меркел, тя беше лидер и оставя Германия в цветущо състояние.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK