Климатичните промени може да тласнат 200 млн. души към "горещи миграцонни точки"

Наводненията в Сомалия през 2019 г.

© Associated Press

Наводненията в Сомалия през 2019 г.Климатичните промени може да принудят над 200 млн. души по света да напуснат домовете си в идните три десетилетия и да доведат до създаването на горещи миграционни точки. Това може да бъде избегнато, ако се предприемат спешни действия за намаляване на парниковите емисии в глобален план и за намаляване на различията в устойчивото развитие на страните по света, се казва в доклад на Световната банка, цитиран от "Асошиейтед прес".


В документа се проучва как въздействието на бавно настъпващите климатични промени като недостиг на вода, намаляване на добива от посевите и покачването на морското равнище може да стане причина за появата на милиони климатични мигранти до 2050 г.


В доклада са представени различни сценарии в тази насока. Най-песимистичният включва високо ниво на парникови емисии и неравномерно устойчиво развитие на страните по света. При него 216 млн. души може да са принудени да напуснат родните си страни в няколко региона - Латинска Америка; Северна Америка; Субсахарска Африка; Източна Европа и Централна Азия; Южна Азия, а също Източна Азия и Тихия океан.
При най-позитивния сценарий, при който има ниски нива на емисии и приобщаващо, устойчиво развитие, броят на мигрантите може да бъде с 80 процента по-малък, но пак ще се изразява в преселване на 44 млн. души.


В доклада се предупреждава, че горещи миграционни точки могат да се появят през идното десетилетие и броят им да се увеличи до 2050 г.


Документът препоръчва на властите да планират действия както в районите, които милиони хора ще бъдат принудени да напуснат заради климатичните промени, така и в районите, където тези хора ще се преселят, превръщайки ги в горещи миграционни точки. Сред препоръчаните действия е постигане на нулеви нетни емисии до средата на века, при което би могла да се изпълни целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий. Препоръките включват и инвестиране в "зелени и устойчиви" решения за развитие в съответствие със споразумението за климата от Париж. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Аз не вярвам, чо човек може кой знае колко да повлия на климата, въпреки че Грета Тунберг ми го казва. Да, определени мерки трябва да има, но не толкова драстични, че да останем без ток или пък с прекалено скъп ток. Един вулкан ще промени климата повече, отколкото нашите героични усилия. Колкото до мигрантите, дойде време за яки бетонни стени, камери сензори, както и съответната охрана. Удоволствието стана скъпо, всички бедняци иската Европа и Америка. Това е. Сега левите либерали са много великодушни, но в интернет, забележете. Плъзне ли това предимно мюсюлманско нашествие навън, друга песен ще запеят. Тогава и жълтите павета ще потъмнеят...

 2. 2 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1556 Весело

  Ама разбира се! Няма да ги тласнат войните и икономическата мизерия, а климата ще ги тласне. Като че ли през последните 3-4 години климата ги тласка от Сирия, Либия, Афганистан и други такива "климатично горещи" точки.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  За съжаление сме в хипотезата, в която НЕ "може", а "ЩЕ"...въпросът е само :"кога"!!!
  Климатичните мигранти са поредна опасност за Европа!

 4. 4 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Ще си спомним за т. нар. "гранични войски".

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 5. 5 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Разбира се.

  Климатични промени е имало винаги, и с човека, и без човека. Имало е ледникови периоди, имало е екстремни жеги и суши, имало е, има и ще има. Това са фактите. Другото са манипулациите на нео марксистите, целящи да "разтоварят" джобовете на по-развитите общества.

 6. 6 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Една и съща пропаганда ни навират от 30г вече все едно сме пълни дебили - ей ООН-то 2005 ни плашеше със същото

  https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/environment/2005/oct/12/naturaldisasters.climatechange1


  Някой да си ги спомня тия тълпи "климатични мигранти" 2010?!?

 7. 7 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  За съжаление сме в хипотезата, в която НЕ "може", а "ЩЕ"...въпросът е само :"кога"!!!Климатичните мигранти са поредна опасност за Европа!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Няма никакви климатични мигранти, има търтеи, търсещи лесен живот на чужд гръб. Те не бягат от никакъв климат, те търсят кой да ги хрантути наготово.

 8. 8 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  ”В документа се проучва как въздействието на бавно настъпващите климатични промени като недостиг на вода, намаляване на добива от посевите и покачването на морското равнище може да стане причина за появата на милиони климатични мигранти до 2050 г.”

  Недостига на вода няма нищо общо с въглеродния диоксид и температурата. Добивите в световен мащаб не само не намаляват, но се увеличават точно заради повечето въглероден диоксид и по-благоприятни климатични промени. Никъде по света няма и не се очаква такова покачване на морското равнище, което да застраши населението. Тоест, цялата статия е една глупост, която да плаши баламурниците, докато болшевиките им прибират парите.

 9. 9 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Много просто-всички към Сибир.Хем не е горещо,а и няма голяма населеност.Има вода,не е пустиня.Дано тези мигранти свалят Путин и комунистите

 10. 10 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Какви времена настъпиха...
  Навремето давахме пари да спасявахме световния мир, днес ще спасяваме климата.
  Червената чума пълзеше от изток на запад, сега настъпва от запад на изток. Панта рей...

 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  като цяло резултатът от климатичните промени е благоприятен за хората

  въпросът е дали тези благоприятности не ще бъдат калпаво (както винаги) използвани от политиците

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 12. 12 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#8] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Ааа - ООН-то много напират да бъде призната новата категория "климатичен бежанец", на който да не може да се откаже статут когато ти дойде на крака на границата. Щото малко неудобно беше когато си черен сенегалски негър да обясняваш, че бягат от войната в Сирия.

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  Дано тези мигранти свалят Путин и комунистите
  —цитат от коментар 9 на Сд

  дано, ама... за какви комунисти говориш?

  червените се спихнаха, от 20 години върви интензивна реалибитация на "белогвардейството", без да се отказват от "героичните" (измислени или разкрасени) деяния на болшевиките (които НЕ СА комунисти, а държавни капиталисти, батковците на фашистите и националсоциалистите)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  До коментар [#8] от "Котаракът на Шрьодингер":

  за всичко си прав... но инициативата за климатичната истерия не е на болшевиките

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4259 Любопитно

  Аааааа ясно, сега и за това ще се направи още едно финансиране и богатите държави ще трябва да плащат за всички останали....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#10] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Прав си. Червените и зелените им събратя (които са като дините, червени отвътре), не могат да живеят спокойно, без да се борят срещу нещо.
  Борбата срещу климатичните промени няма ка да се увенчае с успех, дори и да станем като първобитните хора. Винаги може да се каже: "Земята загива, дайте още пари!"
  Най-много да се сбъдне отколешната мечта на всички търтеи и полезни идиоти-марксисти: всички да сме равни в бедността.
  Затова и левичарите се опитаха да прокарат и т.нар. пакт за миграцията и включат вътре и климатичните бежанци: т.е. всеки безделник, търсещ сравнително сносен живот без да работи може да се обяви за такъв и държавата приемник да е длъжна да го обгрижва.
  Този пакт май се провали, все пак надделя някакъв здрав разум.

 17. 17 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  Някои мислеха, че емигрантите са новите роби и така ще се намалят претенциите на собствените им народи. Но стана обратното робите не желаят да работят. Само не се знае до кога ще издържат социалните им системи.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 18. 18 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  На тези нагелци от ООН-то не им ли пораснаха носовете. Тези опашати лъжи ги разпространяват от 40 години. Истински световни калинки! Една полезна работа не са свършили. Само газове отделят.

 19. 19 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Така е, но болшевиките не могат да признаят очевидното. Основните фактори, които влияят върху климата и промените в климата са слънчевата активност, отдалеченост от слънцето, наклона на земната ос, тектоничната и вулканичната активност. Човечеството е доста далеч от възможността да премести Земята, да наклони земната ос, да екранира Слънцето и да спре изригването на вулкани и падането на астероиди.
  Очевидно, цялата борба на марксистите е за едни милиарди и трилиони, нищо общо с опазването на климата, щото климата по никакъв начин не се влияе от нашите желания.

 20. 20 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#9] от "Сд":

  Знаех си аз че комунистите (и Путин) са виновни за глобалното затопляне...
  https://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs&t=6s
  А мигрантите тръгнаха след като информацията се глобализира. Както по-горе спомена колега, търтеи, тъсещи лек живот на социалка в развита Европа (без нас) и Америка. Естествено Европа е доста по-уязвима

 21. 21 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Само забележете какви абсурдни теории се развиват от Затоплистите от Седмия ден.
  Щяло да настъпи суша? И откъде накъде?
  Щото в основното училище се учи за изпарението, че при по-висока температура, изпарението се засилва, тоест валежите ще са повече. Разбира се, ако не изсечем горите като източник на изпаренията, за да използваме дървесината за зелено еко гориво, както искат затоплистите и както е предвидено в Зелената сделка в ЕС.
  Второ, щели да намалеят добивите? От какъв зор?
  Всъщност, в последните години добивите от земеделски култури се увеличават и са рекордни, включително в България. И децата знаят, че с повишаване на въглеродния диоксид, се увеличава растежа на растенията и се повишава биомасата.
  Само затоплистките учЕни не го знаят. Защо ли?
  Трето, има ли смисъл да продължавам?

 22. 22 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Климатичната мафия си действа още от средата на миналия век когато лъжеше за задаващата се ледникова епоха....

  -voxy
 23. 23 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Още от сега трябва да се подготвим с гранични съоръжения, но нали е неоконсервативно да се отрича.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 24. 24 Профил на Down Tempos
  Down Tempos
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Правилно ли разбирам, световна банка говори за климатични промени и миграции?

 25. 25 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Под "Климатичните промени" имат в предив "Климатичните манипулации"! Да, повечето пожари, земетресения и урагани в последните години са създадени или подпомогнати от човека, или по-точно - глобалистите!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 520 Весело

  Нищо ново под небето, експертите на световната банка са открили топлата вода (като следствие на глобалното загряване, демек аванта) и са изобретили велосипеда (от който бил паднал един фараон, та се гътнал, но то се случило доста преди загряването):

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Велико_преселение_на_народите

  Та да напомня, дали ще са 44 или 216 милиона при почти 8 милиарда население е просто слаба ракия спрямо процента на хората в движение към уседналите по време оно. Или като обобщение, експертите на световната банка искат да кажат всяка жаба да си знае гьола, но не го казват на жабешки език.

  73! Go Go
 28. 28 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 45 Разстроено

  И пак Европа, ще трябва да поема разни диваци от Африка и Близкия изток

  Човешката глупост се разпространява по- бързо и от скороста на светлината
 29. 29 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#26] от "EU Fighter":

  Очаква се от еко талибаните затоплисти, щото само те са в състояние да превърнат България в пустиня. С тия планове за Зелената сделка за стимулиране на горенето на дървесина като приоритетно зелено гориво, като нищо болшевиките ще ликвидират горите и ще ни превърнат в пустиня. Подкрепяш, нали?

 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Весело

  До коментар [#24] от "Down Tempos":

  Очевидно И доста ДРУГИ неща не разбирате...
  Кой колкото може...

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Не че сега са се спрели. Едни бягат от война, други от бедност, трети търсят просто някой да се грижи за тях. И целта е главно Европа.

 32. 32 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#26] от "EU Fighter":


  Очаква се в бъдеше БГ да е превърната в пустинна зона от климатичните промени и българетата ще мигрират къде? Дали някой ще ги пусне?
  —цитат от коментар 26 на EU Fighter


  Очаква се умноркрасивите да поумнее, ама колкото България ще стане пустинна зона, толкова и умнокрасивите ще поумнее.

 33. 33 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#30] от "selqnin":


  До коментар [#24] от "Down Tempos":Очевидно И доста ДРУГИ неща не разбирате...Кой колкото може...
  —цитат от коментар 30 на selqnin


  Въй, баш ти ли си се притеснил, че някой друг нещо не разбирал. Драма!

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Пропагандата на климатичните талибани върви с пълна пара.

 35. 35 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1091 Любопитно

  Айде спрете се беее, ООНееее-то! И вий сте кат онези от СЗО, дето 1.5 години вече квичат, че всички ще измрем от някакъв си Ковид, де*ба мамиц*та ви и търтеи. Вярна си е приказката, че човешката алчност (най-вече за пари) граници няма...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK