Китай разцепва финансовия бизнес на "Алибаба" с пряк достъп до потребителски данни

Китай разцепва финансовия бизнес на "Алибаба" с пряк достъп до потребителски данни

© Associated PressПекин планира да раздели бизнеса на финансовото поделение на гиганта "Алибаба", "Ант груп", на две, като доходното поделение за заеми ще се обслужва от отделно приложение, а държавата ще получи пряк достъп до потребителските данни.


Това пише "Файненшъл таймс". След като вече бе наредено на "Ант" да отдели две от по-развитите си звена (за малки заеми и за услуги, подобни на традиционната кредитна карта) и да ги отвори за външни акционери, същите тези звена сега трябва да работят с отделно приложение.


Освен това "Ант" ще трябва да предаде потребителските данни, на които се основават решенията за даване на заеми, на нова, специална компания за кредитна оценка. Тя ще е съвместно предприятие с държавата според двама запознати с процеса.
Последната стъпка е решаваща в работата на Китай по националната система за социален кредит, която надхвърля работата по отпускане на заеми; приложения, оценяващи действията на китайците, се разработват в редица провинции, както и от трите технологични гиганта - "Алибаба", "Тенсент" и "Байду", и планът бе те да съдействат за изграждане на националната кредитна система до 2020 г., но задействането ѝ се забави.

Нито един от трите технологични гиганта обаче не получи лиценз за системата си за оценки за потребителски кредит - в Китай са издадени само три такива лиценза, и то на държавни компании. "Ант" няма да може вече сама да взима решения на кого да се даде кредит; преди спряното от държавата излизане на борсата миналата година тя твърдеше, че в момента кредитни решения се вземат "за секунди".

"Правителството вярва, че монополната власт на големите технологични компании идва от контрола на данните, казва източник, близък до финансовите регулатори в Пекин. То иска да прекрати това."


Двете посочени поделения на бизнеса на "Ант", обединени в компанията CreditTech, за пръв път надхвърлят по приходи основния източник за групата - бизнеса ѝ с обработка на плащания - през първата половина на 2020 г. и достигат 39% от приходите. Компанията е издала една десета от потребителските кредити без ипотека в Китай за миналата година.


Бивш служител на централната банка на Китай обяснява за "Файненшъл таймс", че заради "взаимното доверие" "Ант" ще има значително право на глас в управлението на съвместното предприятие, оценяващо кредитния риск (според друг източник кадри на основателя на "Алибаба" Джак Ма ще оглавяват съвместното предприятие засега). "Но новият формат ще гарантира и че "Ант" слуша партията, когато става въпрос за жизненоважни решения."


Изданието добавя, че не само "Ант" ще бъде засегната от новите правила (т. е. атаката не е само срещу Джак Ма). Това лято централната банка е съобщила на бранша, че решенията за отпускане на заеми трябва да се базират на данни от одобрени компании за кредитни оценки. В една от другите компании смятат, че това ще доведе до "умерено" свиване на печалбата, защото ще означава, че компанията вече не може да използва собствените си данни, за да взема решения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Разстроено
 2. 2 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Поредният диктатор готов за затрие страната си но да задържи позициите си.

  -voxy
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3325 Весело

  "Правителството вярва, че монополната власт на големите технологични компании идва от контрола на данните"

  А, не бе!

  "То иска да прекрати това".

  Ми - гледат как мечката игра у съседите - САЩ. Където монополните дори си позволиха да цензурират и после даже баннат самият Президент!
  И са си направили изводите, разбира се ...

 4. 4 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 790 Весело

  "държавата ще получи пряк достъп до потребителските данни".

  Китайските другари поне не се крият. А в останалият свят думите "лични данни" са свещенни, но фейса, гугъл, безбройните апп-ове... старателно събират данни и ги ползват както си искат. Същото е.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Дано спечелят битката с мегакорпорациите. Те са държава в държавата и диктуват и определят обществените настроения. С парите си купуват медии / в китай този похват не е позволен/ и ни дезинформират ежедневно.
  Във Фейса онзи ден ме баннаха, защото написах под статия за един педофил, хват в храстите с 13 годишно дете, да му избият поне прадните зъби, за да не му се връзват малките момиченца.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3325 Весело

  "държавата ще получи пряк достъп до потребителските данни".Китайските другари поне не се крият. А в останалият свят думите "лични данни" са свещенни, но фейса, гугъл, безбройните апп-ове... старателно събират данни и ги ползват както си искат. Същото е.
  —цитат от коментар 4 на libretto


  Нищо не разбирате! Не, не е същото!

  При нас е демократично и правилно, а при тях е недемократично и неправилно!

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3325 Весело

  Поредният диктатор готов за затрие страната си но да задържи позициите си.
  —цитат от коментар 2 на voxy


  Ъхъм.
  Също както диктаторът Теодор Рузвелт!

 8. 8 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#3] от "xm...":

  щото пък в китай не се е чувало и виждало за цензура и държавата не филтрира целия интернет.

  китай тепърва има да страда

 9. 9 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Очаквам USA да удари много здраво комунистическия сатрапски режим в Китай, унищожавайки сметната псевдоикономика, превърната в клептокрация от режима.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  До коментар [#8] от "karatista":

  Бъркате круши с ябълки.

 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Различните бази данни, съдържащи информация за нас и нашия живот, се кръстосват, наслагват, сортират, категоризират, и профилират по програмен път, с цел създаването на психологически и психографски профили, както и всевъзможни досиета, като по този начин се достига до такова познание за нас, каквото ние самите нямаме за себе си.

  Огромната изчислителна мощ на най модерните компютри работи със самообучаващ се изкуствен интелект и всевъзможни алгоритми. Математически, статистически, психологически, социологически, всякакви алгоритми...Те преравят базите данни и определят, групират, сортират и профилират, всеки профил(човек). Този процес се нарича Data Mining(добиване на информация) но реално се състои не в добив, а в анализ на информация и намиране на модели в нея, които впоследствие биха могли да се използват за различни цели. Много от тези модели са незабележими за човешкия мозък.

  Полученото в резултат на тези процеси познание е легална собственост на корпорациите и остава тайна за обществеността. Те го използват по свое усмотрение, както намерят за добре. Твърди се, че тази употреба е единствено за маркетингови цели. Дори и само това би било достатъчно за да тласне света в дистопична посока. Но реално подобна власт може да се използва за всевъзможно манипулиране на обществените и икономически поцеси, за упражняване на социален инженеринг(моделиране на обществото според определени визии и политики), както дори и за налагане на тотален контрол спрямо населението.

  Представете си някой да знае за вас всичко. Просто всичко. Вашият здраволсловен статус, работа, материално положение, кредитна история, адрес, ежедневният ви маршрут, записан за всеки ден през последното десетилетие, контакти, интелигентност, начин на мислене, вярвания, всякакви предпочитания, податливост към внушения, неврози, личен живот и партньори, проблеми с партньора, други проблеми, интереси, хобита, страхове, фобии, комплекси, желания, надежди, темперамент и и характер, сексуална ориентация, сексуални фантазии и предпочитания, кои са вашите врагове, кои са вашите прители, на които вярвате, планове, заблуди, вярвания, политическа ориентация, слабости, тайни, страсти, психологически статус, рискове, прегрешения пред закона, податливост към въздействия и степен на лековерие и т.н. И освен това да може с огромна точност да предвиди вашето поведение и реакции в редица ситуации.

  Представете си сега тази информация да е на разположение на психолози, ПиАр специалисти, социолози, политолози, маркетинг експерти, социални инженери, всевъзможни анализатори, вашият шеф и т.н. Как би повлияло това на вашия живот и на обществото като цяло?

  Ако някой разполага с подробния ви психологически профил, разкриващ личността ви в най подборните, дори интимни детайли, той със сигурност би могъл да я използва по много начини. И тук не става въпрос само за вашата съпруг/а, шефът ви, партньорите ви, родителите, децата, приятелите, обществото(всички от които също биха могли да станат „случайни“ реципиенти на определена информация за вас), а за могъщи корпорации, със свои планове за обществото и света.

  Днес това е факт.

  Всеки профил попада в редица категории, които са обект на определени политики и въздействия както в дигиталния, така и в реалния живот. И едва ли става въпрос само за предизборни и рекламни кампании.
  Фазите в дигиталната манипулация са три:

  1. Събиране на информация(от поведението както в интернет, така и в реалния живот)

  2. Профилиране(анализ на тази информация, създаване на психологически профили)

  3. Микротаргетиране и манипулация(презентиране на въздействаща персонализирана информация, на базата на психологическия профил)

  https://unbrain.eu/?bg

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#8] от "karatista":Бъркате круши с ябълки.
  —цитат от коментар 10 на xm...


  не ми е ден явно. и славитата от сутринта ми обясняват че нещо не съм разбрал.

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3325 Весело

  До коментар [#12] от "karatista":

  Явно.
  Напълно ви съчувствам!

  Едно кафе може ида помогне ...

 14. 14 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2512 Весело

  Анти монополни мерки , нормално действие ...какво да се коментира ! В либералния РАЙ , тези структури вече превземат правителствата , банките , системите за сигурност ......., но си остават глупави !! Гугъл ,Фейзбук ,Туитър ., Ютуб ...тепърва ще губят ! Китай и Русия са пред решения за ограничаване , пресяване на информацията от тези "глобални медии" . Видими ще са неща , които са в унисон с националните закони ...

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  До коментар [#11] от "Боян Таксиров":

  По миналата година, в извънреден урок по "Информационни", учителката подробно разясни на децата тази тема. Не, че повечето от тях не го знаеха.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Весело

  " Пекин планира да раздели бизнеса на финансовото поделение на гиганта "Алибаба", "Ант груп", на две, като доходното поделение за заеми ще се обслужва от отделно приложение, а държавата ще получи пряк достъп до потребителските данни."


  Ма вече няма контрол на компанията, която създаде ! Т.е не вече, а от известно време ! Другарите в Пекин са решили да му припомнят какво правят с бизнесмените, станали милиардери с тяхна активна подкрепа и повярвали си, че могат да критикуват финансовата им система ! Следващият мераклия за кой ще бъде ?

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  До коментар [#16] от "samoedin":

  Ма съвсем други неща го вълнуват, от една година насам...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 18 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Че нали това е уж частна компания, какво я разпарчетосват тия комунисти? А де го Джак Ма?

 19. 19 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#11] от "Боян Таксиров":

  Статията и постът ви фокусират върху събирането на информация за потребителите. За да е по-пълна картината, трябва да се има предвид, че в Китай охранителните ССТВ камери на публични места са също свързани с централна система. Видеоматериалите се записват и има работеща фейс-рекогнишън система, която бе активно използвана в локализирането на хора при ограничаването на Корона заразата. Така че партията майка не само знае вашите потребителски данни, предпочитания, покупки и кредитна история, но и къде ходите и кога.

 20. 20 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  малко се предозира. като знам колко данни е събрал гугъл за мен си звучи страшно, ама като видя какво ми предлага алгоритъма на youtube на първа страница се успокоявам като гледам кака плява излиза там. в общи линии ако човек ползва и епъл и гугъл, че и майкрософт горе долу поравно е горе долу безопасно. виж ако гугъл и епъл се слеят ще стане кофти.

  щом и нещо просто като карането на кола не са го сметнали засега не са толкова напред.

 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU Fighter":

  Не става. Двете икономики са тясно свързани и удар по Китай, ще рефлектира в САЩ.

 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#18] от "pinoccio":

  Частна компания, но пречи на държавни решения. Изследва лека корекция в политиката ѝ. Съобразно интересите на държавата. Или на партията.

 23. 23 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Очаквам USA да удари много здраво комунистическия сатрапски режим в Китай, унищожавайки сметната псевдоикономика, превърната в клептокрация от режима.
  —цитат от коментар 9 на EU Fighter


  Китай бързо се превръща в техно-фашистка диктатура, но USA изостава съвсем мъничко. В САЩ техно-монополите си позволиха да цензурират действащ президент, в момента във Фейсбук, Туитър, Ютюб ... и каквото там се сетиш всичко се цензурира зловещо. Не само техно-монополите, но и мнозинството традиционни масмедии са в ръцете на комунисти, които с всяка година отиват все по-наляво.

 24. 24 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Всичко е много яко, когато добрата държава громи лошите корпорации. Кофти е когато чичо Ли не получава кредит за бизнес или за обучение на детето или за нещо друго, щото не е слушкал партията.

 25. 25 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#19] от "Густав":

  Знам, и това съм го писал в книгата си, но постът щеше да стане още по дълъг. В Китай цялата надзорна система е свързана и със системата за "социален кредит", която определя правата на човека на базата на въпросния "кредит" - числово измерение на гражданските права. Например - стоял си до късно в кръчмата, понижават ти кредита и нямаш право да пътуваш с влак във първа класа. или със самолет. Ако само говориш с някой, който има нисък социален кредит, понижават и твоя... На Запад нещата са по завоалирани, но също са в тази насока...

  Конвергенция...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 26. 26 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  Те ЗНАЯТ, че и пушенето е вредно, но го РАЗБИРАТ след години...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 27. 28 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  [quote#23:"Ментор"][/quote]

  В САЩ беше цензурирано часното лице Доналд Тръмп или с други думи частните му акаунти, но не и акаунтите на президентската администрация.

 28. 29 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1354 Неутрално  Технологията всъщност е американска и е собственост на Бил Гейтс :) Фирмата собственик на технологията е TerraPower. В щатите няма търсене на тази технология и заради това Гейтс търси в Китай пилотни проекти. След като Тръмп идва на власт и заради ембаргото върху износ на технологии към Китай проектът спира.

 29. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Весело

  До коментар [#26] от "Боян Таксиров":

  Знаят го, но не им пука, така, както на нас преди доста години не ни пукаше.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 31 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1584 Весело

  До коментар [#11] от "Боян Таксиров":

  "..Представете си някой да знае за вас всичко. Просто всичко. Вашият здраволсловен статус, работа, материално положение, кредитна история, адрес, ежедневният ви маршрут, записан за всеки ден през последното десетилетие, контакти, интелигентност, начин на мислене, вярвания, всякакви предпочитания, податливост към внушения, неврози, личен живот и партньори, проблеми с партньора, други проблеми, интереси, хобита, страхове, фобии, комплекси, желания, надежди, темперамент и и характер, сексуална ориентация, сексуални фантазии и предпочитания, кои са вашите врагове, кои са вашите прители, на които вярвате, планове, заблуди, вярвания, политическа ориентация, слабости, тайни, страсти, психологически статус, рискове, прегрешения пред закона, податливост към въздействия и степен на лековерие и т.н. И освен това да може с огромна точност да предвиди вашето поведение и реакции в редица ситуации.."

  ДОБРЕ ДОШЛИ В ПРОФИЛА СИ В ГУГЪЛ...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 31. 32 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Поиграха си на свободна икономика, стига толкова.

 32. 33 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  В САЩ беше цензурирано часното лице Доналд Тръмп или с други думи частните му акаунти, но не и акаунтите на президентската администрация.
  —цитат от коментар 28 на alabalko


  Действащият президент не е часТно лице.
  Комунистическия произвол в САЩ е потресаващ - особено сега, когато страната се управлява от анонимна клика.

 33. 34 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 674 Неутрално

  "................... А в останалият свят думите "лични данни" са свещени, но фейса, гугъл, безбройните апп-ове... старателно събират данни и ги ползват както си искат. Същото е.
  —цитат от коментар 4 на libretto


  Ползват ги и едни трибуквени агенцийки на който горните "любезно" са задължени да им ги предоставят. Иначе не биха ги оставили да съществуват.

 34. 35 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  "Комунисти, Сър"!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Държавният и партиен монопол се връща в Китай...От комунист пазарно стопанство да очакваш да прави е смехотворно...Патологичният лъжец,измамник, крадец и тоталитарист Си Дзинпинчо( мечето Пух) ги слага хубаво китайците...

  shlshlshlshl
 35. 36 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  [quote#33:"Ментор"][/quote]

  Вярно е,че сега САЩ се превръщат във втори Китай при управлението на левундерите от ДП и слийпи Джо....

  shlshlshlshl
 36. 37 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#9] от "EU Fighter":

  Аз пък очаквам САЩ да направи същото като Китай ,не че вече не са го правили де

  ГоШо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK