Меркел намекна в Тирана, че общият пазар е по-важна цел от "Отворени Балкани"

Меркел намекна в Тирана, че общият пазар е по-важна цел от "Отворени Балкани"

© Associated PressБерлинският процес "не може да бъде заменен" като средство за приближаване на Западните Балкани до ЕС и регионът трябва да продължи с него. Същевременно балканските страни трябва да разчитат на това, че който и да е следващият германски канцлер, той няма да ги забрави.


С тези послания приключи и прощалната балканска обиколка на германския лидер Ангела Меркел преди оттеглянето ѝ от политиката след изборите на 26 септември. Тя се срещна с премиерите на Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Албания, Косово и Босна и Херцеговина като част от Берлинския процес.


Меркел бе критикувана от някои наблюдатели (и чужди лидери) за избора на Сърбия - най-големия търговски партньор в региона - като част от тази прощална обиколка предвид състоянието на демокрацията, медиите и върховенството на закона в страната. Канцлерът не пропусна да насърчи Белград да прави повече за укрепване на законността, но от години е обвинявана, че подкрепя партньори като Вучич, носещи стабилност за сметка на европейските ценности. Тя все пак защити премиера с думите, че "не дава фалшиви обещания, а се опитва да изпълни" вече направените.
По-топли думи бяха запазени за следващата вечер в Тирана, когато Албания бе поздравена за напредъка в съдебната система (нейното състояние бе сред причините Нидерландия да блокира началото на преговорите с ЕС до тази пролет). Тя изтъкна успехите на Северна Македония, отговаряща на критериите за начало на преговори (пречка по пътя ѝ, а следователно - и по албанския - в момента е България).


Очаквано Меркел чу и критики от поне един свой събеседник - босненския премиер Зоран Тегелтия - че у Западните Балкани се е създало впечатлението за "илюзия на разширяването", в която вече не може да има напредък. При раздвижване това според Тегелтия би дало тласък на нужни реформи.


Общият пазар и "Отворени Балкани"


Меркел настоя на ролята на Берлинския процес в подготовката на Западните Балкани за евроинтеграция. Като част от него тя е привърженик на изграждането на регионалния общ пазар, споразумения за който бяха подписани миналата година на виртуална среща в София по време на българско-македонското председателство на процеса. Това включва падане на редица бариери между всички държави в региона с цел създаване на повече икономически възможности.


Започнатата от Меркел инициатива през 2014 г. цели сближаване на региона чрез икономически, инфраструктурни и други проекти и засилване на политическото сътрудничество като част от реформите, нужни паралелно с формалната евроинтеграция.


Присъединителните преговори обаче са в застой по различни причини; най-напредналите, Сърбия и Черна гора, не бележат напредък, Северна Македония и Албания трябва да ги започнат, но не могат заради българското вето, а Косово и Босна и Херцеговина са много далеч от тях.


В тази обстановка лидерите на Сърбия, Албания и Северна Македония започнаха проекта "Отворени Балкани" (и приел неправилното име Open Balkan на английски), продължение на предишния регионален вариант на Шенген и предвиждащ премахване на границите и икономическо сближаване - също като проекта за Регионален общ пазар. Критици гледат на "Отворени Балкани" като сърбоцентричен и обслужващ интересите основно на Белград, защитниците - като алтернатива на застоя в евроинтеграцията (повече четете тук).


И македонският премиер Зоран Заев, и албанският Еди Рама защитиха "Отворени Балкани" като част от усилията за по-добър живот на гражданите и допълнение на присъединителните усилия. Меркел, чийто екип е поставял проекта под въпрос заради участието само на три от шестте държави, обаче заяви на пресконференцията си с Рама, че смята Берлинския процес за "центъра" на усилията и че ако целите му се постигат по-бързо само от няколко страни, това няма как да подмени Берлинския процес.


Рама опита да защити "Отворени Балкани" с уверението, че не е "антидот" на Берлинския процес, а негов "потомък" и е "механизъм за ускоряването му", позволяваща регионът да не чака "други да направят нещо" за него.


Меркел обясни, че е "за" общия регионален пазар, но "не всички са се присъединили веднага", а някои държави "още мислят" по въпроса и това е тема между нея и шестимата лидери. След срещата си с нея косовският премиер Албин Курти се застъпи за Берлинския процес и отхвърли "Отворени Балкани", като обясни, че инициативата на Германия е единственото помощно средство по пътя към евроинтеграцията.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2684 Весело

  Изграждането на регионален общ пазар от 6 страни е УМНО решение за "натиск" към ЕС и другите страни ! Виждам че " невидимата пазарна ръка" , в случая МЕРКЕЛ е против ...:))
  Те искат пазара , а когато искаш да влезеш със стока на техния ...ще трябва да търсиш 999 сертификата за съответствия :)

 2. 2 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  Много ясно, че бабичката ще е против пазар, който не може да контролира!

 3. 3 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Бабата не ги ли накара да приемат още доктори и инженери? Че иначе няма да се справят и ЕС ще остане мираж...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 4. 4 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 854 Весело

  Каквито и празни приказки да говорят, накрая всичко опира до пари, пазари и влияние.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2810 Весело

  Бабата не ги ли накара да приемат още доктори и инженери? Че иначе няма да се справят и ЕС ще остане мираж...
  —цитат от коментар 3 на rumen_s


  Принципно нещата вървят на там , за ЕС западните Балкани да станат център за логистика на пришелец ислямисти , тези които са по-умни и красиви - на запад а тези дето са отдадени силно на религията и имат радикални подбуди за бъдещето да си останат на Балканите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на examiner
  examiner
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Много ясно, че бабичката ще е против пазар, който не може да контролира!
  —цитат от коментар 2 на stargate


  Изнъредно неуважително изказване за политик, който е на светлинни години пред който и да е български съвременен политик. Ако сред нашите лидери имаше такива хора като г-жа Меркел, щяхме да сме на съвсем различен хал. За съжаление и политиците ни и част от пишещият тук материал са на много примитивно ниво и това е повод за голям песимизъм за перспективите пред българското общество.

 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Меркел намекна в Тирана, че общият пазар е по-важна цел от "Отворени Балкани"

  Естествено, че Общият пазар е по-важен. Преди ЕС имаше ЕИО (Европейска Икономическа Общност) или Общт пазар и Европа се развиваше.

 8. 8 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Първо, този пазар е потенциален, защото не всички изброени държави са се присъединили към идеята, а не се вижда и как ще се реализира при такива противоречия.

  Второ, за истинско изграждане на общ пазар трябват десетилетия, механизми, регулации, общи структури, контрол, а не само стискане на ръцете или подписване на декларация за намерение.

  Трето, с максимум 17-18 млн. население, при това най-бедното в Европа, няма как да диктуваш правила и да изискваш поведение. Да, стои по-сериозно като партньор, но всички знаят, че това не е монолитен блок, а изключително крехка и по-важното - неработеща конструкция.

  Това, което представлява "Отворени Балкани" е опит на Сърбия да бъде лидер на Западните Балкани, с което никой освен РСМ не е съгласен. А единственият непосредствен ефект би бил отдалечаване на страни като Албания и Черна гора от истински важният Берлински процес, което впрочем си е целта на Сърбия.

 9. 9 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#6] от "examiner":

  Изнъредно неуважително изказване за политик, който е на светлинни години пред който и да е български съвременен политик. Ако сред нашите лидери имаше такива хора като г-жа Меркел, щяхме да сме на съвсем различен хал. За съжаление и политиците ни и част от пишещият тук материал са на много примитивно ниво и това е повод за голям песимизъм за перспективите пред българското общество.
  —цитат от коментар 6 на examiner


  Какво уважение очаквате за тази бабичка. Неведнъж съм казвал, че трябва да е в затвора за национално предателство. Кой нормален политик пуска 4 милиона човека в държавата си, без дори да им провери документите и да ги регистрира! Уважение! Дано се шегувате!

 10. 10 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#8] от "famousandco":

  Напротив! Албанците са съгласни, защото ще получат на тепсия Косово и Северна Македония.

 11. 11 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1223 Гневно

  До коментар [#6] от "examiner":
  Муньо, благодарение на този велик политик и партията и , Борисов си разиграваше коня 12години и мафията си има държава. Видно е от подкрепата и за Вучич, сръбския по интелигентен вариант на Борисов, но със същите мафиотски наклонности , че фрауто много харесва мафиотски босове начело на балкански държави.
  За проекта отровени балкани, освен че е яко сърбомански си е опит да реанимират бившето творение на запада Югославия.

  Тиква под наем.
 12. 12 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1223 Любопитно

  До коментар [#8] от "famousandco":
  тъпото е че Сърбия е руско китайско прокси, а западняците в лицето на шантавата баба натискат за нова Югославия начело със сърбите която не ясно защо си мислят че ще играят както някога при Тито по тяхната свирка. Мисля че и този път сърбите ще седнат на трикракото столче, само че обърнато с краката нагоре .

  Тиква под наем.
 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  " Тя изтъкна успехите на Северна Македония, отговаряща на критериите за начало на преговори (пречка по пътя ѝ, а следователно - и по албанския - в момента е България)"

  Само това е напълно достатъчно, за да си направи човек трезва оценка за думите на Меркел и колко съдържателни са те ! В Скопие се прекланят пред паметника на Тито, тя ги вижда като готови за интеграция в ЕС ! Да не говорим за омразата и гоненията срещу всеки, който дръзне да разкрие българското си самосъзнание......

 14. 14 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#6] от "examiner":

  Меркел, мойто момиче, е един от убийците на европейската идея сред европейците.

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 15. 15 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1973 Любопитно

  Аз пък не виждам противоречие между двата проекта. единият е политически, а другият е икономически. Би трябвало двата проекта да са свързани, а не да си противоречат.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 16. 16 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1973 Любопитно

  До коментар [#6] от "examiner":Муньо, благодарение на този велик политик и партията и , Борисов си разиграваше коня 12години и мафията си има държава. Видно е от подкрепата и за Вучич, сръбския по интелигентен вариант на Борисов, но със същите мафиотски наклонности , че фрауто много харесва мафиотски босове начело на балкански държави. За проекта отровени балкани, освен че е яко сърбомански си е опит да реанимират бившето творение на запада Югославия.
  —цитат от коментар 11 на TzZar


  Небих казал че Югославия е западен проект. Никоя световна сила не желае други силни играчи. Два примера:

  1. Има слухове че Георги Димитров е жертва на Сталин след едно непремерено изказване за обединение на всички изтчно европейски славянски страни по примера на Югославия, при което естетвено на Сталин му прилошало Ами ако се било случило.

  2. От лични разговори със словенци съм останал с впечатлението, че всички те разбират важната роля на Югославия. Все пак голяма и силна държава по-добре защитава интерсите си и по-трудно се контролира.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  Кауфлановете и Лидълите вече са нетърпеливи...

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK