Звездният готвач, който иска да съживи Северозапада

И новият мост над Дунава не успя да съживи региона.

И новият мост над Дунава не успя да съживи региона.Българският Северозапад се обезлюдява осезаемо. За да обърне тенденцията, един международно известен звезден готвач е решил да отвори там ресторант и да привлича платежоспособни клиенти от цял свят, разказва "Дойче веле".


Цели 18 години Филип Захариев е обикалял света, за да работи в най-различни кухни. Последната му спирка е била звездният ресторант "Gruvelagaret" на норвежкия остров Шпицберген. Преди 1 година той се върнал в родния си край - в Северозападна България, която е един от най-бедните райони в целия ЕС. Хората масово го напускат, населението застарява, цели села западат или направо измират. И точно на това място - в родното си село Стакевци на 70 км от Видин и на 3 км от сръбската граница 35-годишният Захариев е решил да открие звезден ресторант и две къщи за гости. И по този начин да даде надежда на хора като Иванка Петракиева.


Преди в селото е имало живот


Преди 60 години Петракиева се заселва в Стакевци, след като се омъжва за военен. Тогава е била на 18 години. Тя ясно си спомня какъв бурен живот е кипял някога в селото: "Беше хубаво. В селото тогава живееха 3000 души - все добри хора. Всяка неделя на мегдана играехме хоро", спомня си жената, която всички в селото наричат "баба".
Това, което най-много липсва на Иванка днес, са хората. Днес в селото живеят не повече от 130 души, повечето от които са на възраст между 70 и 80 години. "Не зная защо стана така. Хората просто избягаха, а селото западна. Сега има само чакали и прасета, нищо друго", казва Иванка.


Филип Захариев се надява, че ресторантът му ще привлича хора от цял свят и така ще помогне за съживяването на района. Само че не всички местни хора вярват, че чудото може да се случи.


Много други села в Северозападна България имат същата съдба като Стакевци. Обезлюдяването е огромен проблем за цяла България. За 30 години населението на страната е намаляло с една пета - от 9 милиона през 1989 година на малко над 7 милиона днес. Тази масова емиграция надхвърля по мащаби дори онази в страни като Сирия и Босна, в които са се водили войни.


България "се обезкървява"


Негативната тенденция ще се задълбочава през следващите години, сочи изследване на германската фондация "Фридрих Еберт" в София. Очакванията са, че през следващите 20 години населението на страната ще спадне от 7 на 5,8 милиона души.


Драматичните последици от това развитие се виждат най-добре в бедните райони на страната като Северозапада. Някогашният икономически център на Дунава - град Видин - днес е бледо подобие на себе си. През последните 10 години той е загубил една четвърт от населението си, което продължава да намалява с 16 процента годишно, сочи изследване на софийския Институт за пазарна икономика.


Според експертите основните причини за този негативен тренд са продължаващото бягство на хората и високата смъртност на населението, която се дължи на лошото качество на живота и липсата на достъп до здравеопазване. Междувременно 30 на сто от населението на Видин е на 65 години или повече.


Районът на Видин има най-лошите показатели в цяла България относно доходите и качеството на живот. През 2019 година средният годишен доход на домакинство е възлизал на 3437 лева, което е два пъти по-малко от средния за страната (6013 лева). Безработицата е достигнала 19 процента (при 5% средно за страната), а 35 на сто от жителите на Видин живеят под границата на бедността.


Ресторантът на Филип Захариев отдавна вече би трябвало да е отворил, ако не бяха пречките, с които готвачът постоянно се сблъсква - включително с администрацията. Така разходите постоянно растат, а спестяванията на Филип вече свършват. Но той е твърдо решен да завърши започнатото и така да допринесе за по-доброто бъдеще на един от най-бедните региони в Европа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK