Животът в едно от най-големите гета в Европа

Животът в едно от най-големите гета в Европа


Занемарени панелни блокове, прозорци с решетки, боклуци: обикновено никой не посещава Луник IX, едно от най-големите ромски гета в Европа. Папата обаче реши да отиде точно там. Визитата вдъхва надежда на словашките роми, разказва "Дойче веле".


Луник IX е едно от най-големите ромски гета в Европа. Намира се на 15 минути пеша от историческия център на словашкия град Кошице. Обикновено хората, които не са оттук, заобикалят това място отдалеч. В редица онлайн публикации то е посочено като "опасно".


Но тези дни в него цари оживление: жителите му го облагородяват, оправят зелените площи и тротоарите, засаждат нови дръвчета, метат се улици, а боклукът, който е навсякъде, се и
Как възниква Луник IX


Програмата на първата задгранична обиколка на папа Франциск от месеци насам включва и визита в ромското гето в Кошице. Много от местните хора питат свещеника защо папата идва при тях, на което той им казва: "Идва заради теб - да се срещнете лице в лице и да ти подари една усмивка. Само от теб зависи какво ще направиш от всичко това."


В Луник IX живеят около 6000 души. През 1970-те години тук възниква нов смесен жилищен квартал, в който започват да настаняват и роми от района на Кошице. Идеята е да им се осигурят нормални жилища, да уседнат на това място и да си търсят работа. След края на комунизма обаче в Луник IX остават само ромите. През 90-те години те били около 10 000. Постепенно панелните блокове западнали и често кварталът оставал без ток, вода или газ.


Днес 90% от хората в гетото са без работа и живеят от социални помощи и изплащаните им детски надбавки. Държавата отпуска пари за едно основно училище и една детска градина. А за хората се грижат отец Петер и неговият орден. Преди 9 години те открили свой център с църква. На прозорците са поставени решетки. Директно зад нея започват панелните блокове. По много от жилищата обаче прозорците са изпочупени или липсват изцяло.


Пастор Петер си мечтае обитателите на квартала да се интегрират в обществото и един ден ромското гето просто да изчезне. Но за това е нужно хората да имат желание за такава промяна, а на много от тях то просто им липсва, казва свещеникът през "Тагесшау".


"Тук децата само могат да пропаднат"


За много словаци ромското гето е нагледен пример за провалената интеграционна политика на държавата. Голяма част от словашкото общество не вярва, че ромите са дискриминирани. Мнозина гледат на Луник IX като на срамно петно и се тревожат за това как ще се отрази на имиджа на страната идването на папата на това място, на което никой не иска да живее.


Животът в едно от най-големите гета в Европа


Милан Туртак и съпругата му разказват, че дъщеря им, която работи като чистачка в Англия, им е изпратила пари, за да си извадят задгранични паспорти. "Казахме ѝ да замине, защото тук децата само могат да пропаднат", казва госпожа Туртакова. Тя живее в гетото от 15 години. Опитва се да поддържа апартамента си чист и спретнат. Но признава, че в Луник IX няма бъдеще.


Тези дни местните хора се радват, че папата идва при тях. Мнозина обаче се питат какво следва. В тази връзка Милан Туртак казва: "Сега държавата ни подкрепя. Но един Господ знае какво ще стане след това."


"Не всичко се прави заради папата", уверява католическият свещеник Петер Заткулак. По думите му хората трябва да видят, че така може да се живее по-добре.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK