Борба с "екстремизма" и "чуждите агенти" - как Кремъл заглуши критиците си преди изборите

Борба с "екстремизма" и "чуждите агенти" - как Кремъл заглуши критиците си преди изборите

© Associated PressУтрин в края на лятото. Представител на Федералната служба за съдебни пристави влиза в офис на "Гугъл" в известен бизнес център, за да съобщи официално на компанията за издадена забрана: тя няма право да показва на потребителите словосъчетанието "умно гласуване", защото така се нарича местен търговец на овча вълна.


Годината е 2021-ва, мястото - Русия, обстановката - предизборна. Издадената забрана е съвсем малка част от необявена, но недвусмислена кампания, с която ден преди изборите руснаците на теория нямат достъп до мисли, идеи и инструменти, изразявани от открити критици на властта.


Независимите медии съществуват, но някои от тях са обявени за "чуждестранни агенти", част са икономически съсипани. Критици на Кремъл могат да говорят срещу него, но част от тях са разследвани или напуснали Русия. Журналисти попадат под ударите на закона и вчера влиятелна международна организация прекрати дейността си в страната, за да ги защити.
Партията на властта "Единна Русия" е силно непопулярна, с одобрение от едва 28% според близкия до управляващите институт ВЦИОМ. По-висок остава рейтингът на президента Владимир Путин, както и на министри от близкото му обкръжение (на отбраната Сергей Шойгу и външния Сергей Лавров), но това не е достатъчно за печелене на стотици депутатски места.


"Дневник" обобщава основните моменти в тази кампания. Краткият разбор на основните методи сочи, че всички те целят критичните гласове да бъдат изтикани на заден план - гражданите да взаимодействат по-малко с тях, а по възможност - да ги смятат и за нежелани.


Навални


Алексей Навални бе най-известният критик на президента Владимир Путин. След успеха на неговия екип на изборите за Московската градска дума той и други негови привърженици имаха шансове за представителство в парламент, където всички различни от "Единна Русия" партии често са разглеждани като казионни и като част от обслужващата властовата вертикала система.


Навални обаче бе изпратен в затвора за две години и половина през февруари. Това стана след замяна на негова условна присъда по дело от 2014 г. с ефективна, защото не се явявал за подписка в Русия по време на лечението си в Германия след отравяне с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок" през август 2020 г.


Осъждането му, съпроводено от многохилядни (според критици на Навални - недостатъчно големи и недобре организирани) протести, извади опонент на Путин от политиката поне до втората половина на 2023 г. (месеци преди следващите президентски избори).


При една от последните си появи пред съда - по видеовръзка - Навални продължи с атаките срещу властта

© Associated Press

При една от последните си появи пред съда - по видеовръзка - Навални продължи с атаките срещу властта


"Екстремизъм"


То обаче не спря работата на основания от него Фонд за борба с корупцията (ФБК) и регионалните му щабове. След задържането му през януари ФБК публикува неговото разследване от над два часа за свързван с президента Путин "дворец" край черноморския курорт Геленджик на стойност милиарди долари.


През април руската прокуратура поиска ФБК и и регионалните щабове на Навални (структурите на екипа му "по места") да бъдат признати за екстремистки организации, защото "се занимават със създаване на условия за дестабилизиране на социалната и обществено-политическата ситуация" под прикритието на либерални лозунги.


Преди няколко години филмът на ФБК за богатството на бившия премиер Дмитрий Медведев изкара десетки хиляди руснаци на улицата. Четири години по-късно, с обявяването на ФБК за екстремистка организация, ръководство, служители и дори симпатизанти се оказаха заплашени от глоби и затвор. ФБК бе призната за екстремистка и заличена преди две седмици, а ръководителите ѝ се разследват.


Прокуратурата спря и дейността на щабовете, които малко след това бяха разпуснати, т.е., който пожелае, би продължил да се занимава с политика, но местната му организация вече няма да е свързана с Навални.


Освен това със специален закон екипът на Навални загуби шанс който и да било от съратниците му да бъде регистриран на изборите.


Адвокат Иван Павлов, защитавал ФБК и щабовете на Навални, избяга от Русия

© Associated Press

Адвокат Иван Павлов, защитавал ФБК и щабовете на Навални, избяга от Русия


"Санитарното дело"


Атаки срещу ФБК, както и срещу други опозиционери имаше и чрез т.нар. санитарно дело. Организатори на зимните протести в поддръжка на Навални бяха дадени на съд, защото нарушавали противоепидемичните норми и правилата за безопасност при демонстрации.


Сходни присъди бяха наложени на юриста на ФБК Любов Собол и прессекретаря на Навални Кира Ярмиш - съдът ограничи за известно време свободата им да излизат вечер и участват в митинги. Ярмиш напусна страната, откъдето миналата седмица продължи с прекъснатата за месеци серия видеоклипове за руския елит, този път - за богатството на първата жена космонавт (от съветско време) и депутат от "Единна Русия" Валентина Терешкова.


Протест в защита на Навални, 31 януари 2021 г.

© Associated Press

Протест в защита на Навални, 31 януари 2021 г.


Мрежата на Ходорковски


Няколко критични сайта - медии и правозащитни организации - свързани с някогашния враг на Путин Михаил Ходорковски, станаха обект на друга атака месеци по-късно. Близки съратници на Ходорковски бяха подложени на обиск или задържани, бивш директор на неговата "Открита Русия", Андрей Пивоваров, арестуван, като за целта бе свален от самолет (макар че на Пивоваров бе разрешено да се регистрира като кандидат за изборите и да води кампания от ареста).


По-късно три сайта, финансирани от Ходорковски, обявиха, че се закриват в името на безопасността на журналистите си, след като регулаторът Роскомнадзор ги блокира.


Бивш съратник на Ходорковски, известният опозиционер Дмитрий Гудков, се премести в България.


"Чуждестранни агенти"


Други руски издания също се оказаха на прицел. По обвинение във "финансиране от чужбина" или че са "базирани в чужбина", някои от тях бяха включени в списъка на "чуждестранните агенти", включвал преди това организации като американските "Свободна Европа" и "Гласът на Америка" (отвъд медийния сектор там години бяха ФБК и социологическият институт "Левада").


По принцип организации, заминаващи се с политическа дейност за "въздействие на приети от държавни органи решения", се добавят в списъка. През април в него бе добавено базираното в Рига издание "Медуза", основано от журналисти от няколко - закрити или преструктурирани - руски медии. Последва VTimes, създадена от бивши журналисти от в. "Ведомости", след като той премина в приближени до Кремъл.
VTimes се закри седмици по-късно, а "Медуза" обяви кампания за финансиране от читателите; причината е, че това обозначение притеснява мнозина рекламодатели на руския пазар.


Друго известно разследващо издание, "Проект", стана "нежелателна организация" като "заплаха за конституционния строй на Русия", а негови журналисти - "чужди агенти". Телевизия "Дождь" и разследващият сайт "Важные истории" влязоха в същия регистър за "получаване на средства от благотворителни фондове".


Което от тези издания оцелее, ще трябва и занапред (както се прави и сега) да обозначава материалите си с посланието: "Това съобщение (материал) се разпространява от чуждестранно средство за масова информация, изпълняващо функциите на чуждестранен агент и (или) руско юридическо лице, изпълняващо функциите на чуждестранен агент."


Впоследствие "белязаните" и други руски медии разказаха за случаи, в които обозначението е в резултат на сигнал от лица, свързвани с властта.


"Умно гласуване"


Защо властите погнаха ФБК? Последното видео на Кира Ярмиш напомня за това - в края тя даде пример как в избирателния район на Валентина Терешкова може да се приложи стратегията "Умно гласуване".


Борба с "екстремизма" и "чуждите агенти" - как Кремъл заглуши критиците си преди изборите

© Associated Press


Накратко този похват призовава руснаците да подкрепят кандидата с най-много шансове срещу кандидата на Кремъл, посочен обаче от екипа на Навални. Това оставя някои руснаци със смесени чувства заедно с обединението на "всички срещу Путин" - в списъците влизат и кандидати на иначе казионната опозиция, например комунисти или крайнодясната Либералдемократическа партия на Владимир Жириновски. На изборите през 2019 г. обаче пожъна плодове.Регулаторът "Роскомнадзор" блокира услугата "Умно гласуване" заради връзката ѝ с ФБК (заедно със сайта на Навални), а месец преди това поиска "Гугъл" да прекрати поддръжката на сайта, включително защото сървърът на "Умно гласуване" се намирал в САЩ. Руски съд се обърна към "Гугъл" и "Епъл" с препоръка приложението да бъде изтрито от магазините им. С друго решение на "Гугъл" и "Яндекс" се забрани да показват словосъчетанието "умно гласуване" в резултати от търсене, защото така се регистрирал търговец на вълна.


Русия дори предупреди "Гугъл", "Епъл" и "Яндекс", че ще смята несъобразяването с решенията за "умното гласуване" за намеса в изборите.


Друга използвана тактика са "клонингите" на "Умно гласуване" на регионално ниво, объркващи избирателите. Един от тях се казва "Разумно гласуване" и в описанието му се казва, че заменя "Умното гласуване" в Краснодар.

Това не попречи на екипа на Навални да обяви списък с кандидати като част от "Умно гласуване". Той изчака до момента, в който кандидати на изборите не може да бъдат изтеглени, за да представи списък с 1234 имена.

Дали "умното гласуване" ще проработи отново? На това се надява разследваният координатор на забранените щабове на Навални Леонид Волков. Той заяви преди няколко седмици, че ако е необходимо, цял ден ще чете онлайн имена на кандидати в "Ютюб", ако няма друг начин за разпространяване на тази информация.


Руснаците вече могат да решат дали да се възползват от списъка. Ако резултатите в някои избирателни райони съвпадат с него, това ще означава, че "несистемната опозиция" е способна да влияе на изборите, дори да е много далеч от победата. Ако не, Кремъл вероятно е постигнал целта си десетки милиони руснаци изобщо да не го отворят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално
 2. 2 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3220 Весело

  Ха, познатата комундерско- милиционерска тактика, ка-ге-бешниците нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 3. 3 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3220 Весело

  Как беше:

  Народа принадлежи на милицията !

  Ииии....

  30 години комунизъм, 30 години цирк!

  Класика!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 897 Весело

  О, Боже! Демокрацията е в опасност! Не е както в една друга държава, стожер на демокрацията, където частни компании решават просто така да блокират профили на президент и много негови подържници, да манипулират новини и да работят индиректно за друг кандидат.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 6. 6 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Там в империята на злото Русия нещата са ясни,лек вариант на режима който е в Северна Корея.
  Проблема е,че тук ОПГ БКП-ГЕРБ, БКП-ДПС, БКП-БСП тласкат България в същата посока като в Русия,а това вече е сериозен проблем.
  Материала,материала.

 7. 7 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#6] от "anty":

  Ако не бяхме в ЕС, нашенското ОПГ щеше да си е на власт все още и владетелят на зайчарника открито ще заяви любовта си към своя идол от североизтока.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Разстроено

  В североизточните степи и блата "екстремист" и "чужд агент" е всеки, който мисли сам и следователно мисли различно от бункерния!!!
  И така вече 104 години!!!
  "Болшевики, Сър"!!!

 9. 9 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Навални подкрепи комунистите, за да отслаби Путин
  По призива на опозиционера хората трябва да приложат "Умно гласуване"

  https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/navalni-podkrepi-komunistite-za-da-otslabi-putin

  Сам съм, други няма...
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Весело

  До коментар [#6] от "anty":

  Е нали затова измислиха "гласувай умно".

  https://segabg.com/hot/category-foreign-country/navalni-podkrepi-komunistite-za-da-otslabi-putin?fbclid=IwAR1RRfyym9B7OR1feyhwgk72rTOoe4axv6YQ8Rwzo0VZcF7oXq99A4jiaIA

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1727 Весело

  Ама те просто се опитват да се борят с троловете и как беше, да "подсилят демокрацията":)

 12. 12 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Екипът на Навални изтъкна имената на 1234 кандидати за гласуване в долната камара и на местни избори, като заяви, че те са в най-добра позиция да победят кандидатите, свързани с Кремъл.

  В столицата Москва те препоръчаха кандидати на Комунистическата партия в 11 от 15 области.

  В националния списък фигурират и близо 50 имена на кандидати, представляващи лявоориентираната партия „Справедлива Русия“ и 20 кандидати на ултранационалистическата Либерално-демократична партия, ръководена от пламенния си лидер Владимир Жириновски.

  Сам съм, други няма...
 13. 13 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  То вярно, че в едночудовищния свят първостепенна задача на всеки жълтопаветник е да громи Чудовище № 1 Путин, но не бива да се пропускат и по-малките Чудовища - да кажем Чудовището Ким.

  Пр. Чудовището Ким стреляло с ракети от теснолинейка...

  North Korea says it tested rail-launched ballistic missiles
  https://www.msn.com/en-xl/asia/top-stories/north-korea-says-it-tested-rail-launched-ballistic-missiles/ar-AAOuJkM?ocid=msedgntp

 14. 14 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 864 Неутрално

  "Изборите" в Русия са едно чекистко мероприятие, което няма нищо общо с демокрацията, волята на народа и правото на избор. Задачата му е да напълни псевдо-парламента с послушковци на Пут-ин, от които се иска само едно - да натискат бутона "за".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 15. 15 Профил на д-р Гален
  д-р Гален
  Рейтинг: 47 Неутрално

  Интересно в сащ щяха ли да допуснат някой , като Навални. Нали излязоха данни от лаптопа на сина на президента Байдън -веднага всичко бе потулено. Непрекъснато обвиняват Путин и Русия , че се намесвала в изборите в сащ и англия, но факти не посочват. Защо медии финансирани от вън ще критикуват властта в Русия и тя, властта ще търпи подобно вмешателство. Тук в България ние нямаме медии защитаващи нашите интереси. Постоянно от тв слушаме за сащ и великобритания, те не са в ЕС но за страните от ЕС нищо не говорят. Сащ и англия са в устите на водещите . Българската политика е никаква, каквото ни свирнат това правим и тази статия е в същия дух- Русия и Путин лоши . Защо се месите във вътрешните работи на Русия. Да не би изборите в сщ да бяха честни, и при тях се появи костинбродския синдром. Оставете Русия на мира, нека укрепне , тя сега изгражда демокрацията си и в много отношения е по-демократична от западните. Унас има анархо-демокрация с външно управление, когато ние станем независими и пример за света , тогава ще имаме прави на мнение а не да изпълнямаве чужди поръчки , както в тази статия.

 16. 16 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Типично по Жуженски

  Човешката глупост се разпространява по- бързо и от скороста на светлината
 17. 17 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2318 Весело

  . С друго решение на "Гугъл" и "Яндекс" се забрани да показват словосъчетанието "умно гласуване" в резултати от търсене, защото така се регистрирал търговец на вълна.


  Това е уникално ! Първата компания, която регистрира търговска марка и не иска да бъде намирана в търсачките. Ако изобщо имаше нещо общо с нормалният бизнес.

  Руснаци, сър.

 18. 18 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  ... Оставете Русия на мира, нека укрепне , тя сега изгражда демокрацията си и в много отношения е по-демократична от западните.
  —цитат от коментар 15 на д-р Гален


  Тя, тази Русия укрепва вече няколко века и все неуспешно. Да изградиш демокрация е възможно, когато народът е свободолюбив и умен. Когато е съставен от хора, в които крепостничеството е генетично вложено е чиста химера.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 19. 19 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#5] от "libretto":

  Хаххаха кай честно :) “Уааа блокираха ми профила”.
  Частна компания блокира профила на БИВШ президент, за нарушаване на цял списък от правилата за ползване.
  Знам, че ти е трудно да усетиш разликата, но тук в света на възрастните тея неща имат значение :)

  България, къде е нашия change we can believe in?
 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Весело

  Лелеее! Демокрацията е в опасност! В Русия ще има избори! Смешен плач на либерастите! 😀

 21. 21 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 897 Весело

  Най-много до месец ще започнат жалостивите статии пробутвани от разни нпо-та, как хората там страдат, как морално право е да приемем всеки бежанец от Афганистан или да им се гласуват няколко милиарда помощи, как не можем просто така да остави нещата!!!

  Това ще са пламенни статии писани от лаптопа след 1-2 латета от уютното апартаментче в някоя сигурна държава, където се спазват основните човешки права, статии за помощ на режим, където няма да има проблем жени да бъдат пребивани, малтретирани, омъжвани на 12, където християните ще са извън закона и където в правителството няма член несвързан с някой терористичен атентат.

  Но добротата е най-важна. И грантовете, естествено.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 22. 22 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Крайно време е в Русия да се приеме закон, че освен Путин, друг не може да бъде избиран и да се приключват тия драми !

 23. 23 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  👍🏻👏🏻👏🏻👏🏻 Браво на Автора и браво на Дневник.
  Събрани и описани почти всички престъпления на путенска власт, което грабна властта и я удържва със сила.
  Гарантирано ще има по този повод статия в ИноСМИ и РИА Новости.

  "Чуждестранен агент"
 24. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Аз тълкувам събитията в Русия така:
  КПСС създаде КГБ като свой юмрук срещу противниците. 70 години отглеждаше своят юмрук чак до смъртта на СССР.
  След смъртта на СССР юмрукът захвърли черупката си наречена КПСС и от тогава КПСС е маргинална партия. Днес КГБ е успешна корупционна организация и дори се подиграва на КПСС.
  В България стратегията е същата. Държавна сигурност - ядрото на БКП се преобрази в корупционна бизнес партия и не разчита на БКП.
  Ето за това ще гласувам за Радев.

  подпис
 25. 26 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 897 Весело

  Най-много до месец ще започнат жалостивите статии пробутвани от разни нпо-та, как хората там страдат, как морално право е да приемем всеки бежанец от Афганистан или да им се гласуват няколко милиарда помощи, как не можем просто така да остави нещата!!!Това ще са пламенни статии писани от лаптопа след 1-2 латета от уютното апартаментче в някоя сигурна държава, където се спазват основните човешки права, статии за помощ на режим, където няма да има проблем жени да бъдат пребивани, малтретирани, омъжвани на 12, където християните ще са извън закона и където в правителството няма член несвързан с някой терористичен атентат.Но добротата е най-важна. И грантовете, естествено.
  —цитат от коментар 21 на libretto


  Ахахаха, объркал съм статията :)

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 26. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  Днешна Русия е лошо и извратено копие на СССР.
  Повторение на СССР вече като фарс.
  Няма нищо по перверзно от това МИЛИЦИОНЕРСКА КГБ ХУНТА
  ДА ЦАРУВА по СЪВЕТСКИ модел.
  Нещо като след ХИТЛЕР на власт да дойдеше ГЕСТАПО

 27. 28 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#5] от "libretto":Хаххаха кай честно :) “Уааа блокираха ми профила”.Частна компания блокира профила на БИВШ президент, за нарушаване на цял списък от правилата за ползване. Знам, че ти е трудно да усетиш разликата, но тук в света на възрастните тея неща имат значение :)
  —цитат от коментар 19 на Gavril


  И кои правила по-точно? И каква е разликата със санкциите срещу човек като Навални, с бурно минало, наричал мюсулманите хлебарки, яростен бивш националист и расист?

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 28. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Неутрално


  Ахахаха, объркал съм статията :)
  —цитат от коментар 26 на libretto  ФЛАШКАТА с ОПОРКИТЕ си объркал

  Статията си е тази.....

 29. 30 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  г-н Путин излезе ли от бункера или още се крие от злия ковид ?

 30. 31 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1820 Весело

  Според гласувания преди две години от Думата закон чуждестранни агенти бяха само организации финансирани от чужбина. Сега излиза, че за ЧА могат да бъдат обявени и организации финансирани от Русия. Ако на някой махмурлия с фуражка, му хрумне това ...

 31. 32 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1820 Весело

  До коментар [#20] от "Vlado Nikolov":

  Младок, избори в Русия имаше и при Сталин и Брежнев... Знаеш ли кои ги печелеха ? "Блокът на комунистите и безпартийните" /кагебисти/

 32. 33 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Тази дописка звучи твърде нелепо като се има предвид, че само преди 10 месеца Съединените щати показаха на света, че не е важно какво иска избирателят; това което е важно е какво иска Диип Стейт.
  Сега човек може да размени имената на държавите и нищо няма да се промени. И двете държави имат мумии. Но едната я държи в мамвзолей с контролирана температура и влажност, а другата я мъчи да ходи насам-натам и да чете от телепромптър.
  Голям майтап.

 33. 34 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Ха, познатата комундерско- милиционерска тактика, ка-ге-бешниците нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили!
  —цитат от коментар 2 на Realist


  Що, при вас нещо по-различно ли е ??! Диктатура на ЛГБТИК++++ и чернокожите, всяко инакомислие се преследва брутално, а политпропагандата те залива отвсякъде ....

 34. 35 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Русия се бори с “екстремизма”. Всички демократи сме покрусени. В същото време Федералния окръг Вашингтон поставя в бойна готовност 20 000 войници от националната гвардия, защото стотина супер-ултра-крайно-десни-бели-супремасисти ще протестират срещу третирането на демонстрантите от 6и януари.
  Голям майтап.

 35. 36 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Дневник, дами и господа!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 36. 37 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#28] от "libretto":

  наричал мюсулманите хлебарки, яростен бивш националист и расист?
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Дай линк! Путенофили, стига с тези нелепи лъжи

  "Чуждестранен агент"
 37. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  "По обвинение във "финансиране от чужбина" или че са "базирани в чужбина", някои от тях бяха включени в списъка на "чуждестранните агенти", включвал преди това организации като американските "Свободна Европа" и "Гласът на Америка""

  И децата знаят, че "Свободна Европа" и "Гласът на Америка" са исконно руски медии, следващи славянските и руските исторически традиции и демократичните норми и правила.

 38. 39 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  Това е жалката картинка в Турция и Русия и за това са псевдодемокрации от ислямски и болшевишки тип.

  shlshlshlshl
 39. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Чудя се на хората, които макар и чисто теоретично (или може би доста практично, някоя и друга пара не е излишна) подкрепят сегашния режим в Русия.
  Да владееш голяма част от територията на Земята годна за живот, да имаш население горе долу като на Япония, да си заринат от всякакви природни богатства и да го добуташ до там, че стандарта ти на живот да е далеч от стандарта на страни като Холандия, Италия (за Япония да не говорим, дето е на няколко голи камъка хвърлени в морето), си е диагноза.
  Все пак си мисля, че не глупост и лудост, а чиста прагматика води някои хора да се преструват на русофили. Казвам преструват, защото не съм чул емигриращите българи да са си счупили краката да ходят в Русия или да си пращат децата там.

 40. 41 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3367 Неутрално

  Като че ли у нас е по-различно. Да припомням ли общонационалната истерия срещу Кирил Петков?

 41. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  Герболяка няма какво да се подиграват на путинджиите, защото са същите като тях: който не харесва кражбите, корупцията и беззаконието, е “соросоид”, “либераст”, “третополов джендър”, “непеошка” и, разбира се, “грантаджия на Америка за България”.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  До коментар [#13] от "Аскет":

  “... първостепенна задача на всеки жълтопаветник е да громи Чудовище № 1 Путин...”

  Ето за това става дума в предишния ми коментар.

  Участникът Каскет симпатизира на Путин и Бойко.

  И за него естествени врагове сме жълтопаветниците.

  Хихи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 44 Профил на aresega
  aresega
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Брадатия от снимката с няколко жени как се връзва с "традиционното християнско семейство", което използват всички фашизирани комунисти и т.н. националисти?

 44. 45 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  И децата знаят, че "Свободна Европа" и "Гласът на Америка" са исконно руски медии, следващи славянските и руските исторически традиции и демократичните норми и правила..
  —цитат от коментар 38 на Judjuk


  И "Свободна Европа" и "Гласът на Америка" са точно толкова СЛАВЯНСКИ

  колкото са "славянски" МУРОМА, МЕРЯ, ИЖОРА...... и другите обитаващи

  БЛАТАТА около днешна МОСКВА блатни, говорещи на Блатните си езици

  Блатни племена, НАУЧЕНИ впоследствие на КНИЖОВЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

  от БЪГАРСКИ учители, свещениби и граматици,

  и ОКРАДНАЛИ името "РУС" от КИЕВСКАТА РУС !!!!

  която КРАЖБА НА ИМЕТО е ВСИЧКОТО ОБЩО на БЛАТНИЦИТЕ

  с "исконно руското" както си го изписал !!!!!!

 45. 46 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Типично
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Абсолютно типично!

  ---------------
  "Санитарното дело"
  Атаки срещу ФБК, както и срещу други опозиционери имаше и чрез т.нар. санитарно дело. Организатори на зимните протести в поддръжка на Навални бяха дадени на съд, защото нарушавали противоепидемичните норми и правилата за безопасност .."
  -----------------

  Ковиден фашизъм!

  Кремъл е взел на въоръжение КОВИДНИЯ ФАШИЗЪМ!


  А масовите отстранявания от работа, покрай ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ВАКСИНАЦИЯ??
  Русия - вакстърският Мордор!

  А нашите вакстърски русофили, беснеят по форумите - те искат и у нас, да е като в Матушката им ..

  В коя страна, ковидните фашисти не са диваци и варвари?

 46. 47 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Гледай Русия и мисли за България - това е модела за нашето развитие в пипалата на Организираната Престъпна Група Борисов-Пеевски-Гешев.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 47. 48 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  Брадатия от снимката с няколко жени как се връзва с "традиционното християнско семейство", което използват всички фашизирани комунисти и т.н. националисти?
  —цитат от коментар 44 на aresega


  Връзката е Почти 7 МИЛИАРДА ДОЛАРА ДАНЪК,

  който ДАНЪК ПУТИН Му ПЛАЩА и НАДПЛАЩА всяка година

  късайки от ЗАЛЪКА на руските ПЕНСИОНЕРИ

 48. 49 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Герболяка няма какво да се подиграват на путинджиите, защото са същите като тях:
  —цитат от коментар 42 на Norman Granz


  А това е напълно вярно!

  В коя страна ковидистките диктатори не са диваци и варвари?
  А пропутиновите вакстърски тролове.. ??

  Беснеят над бащино ни огнище по форумите !

  Ето и действията на герберските власти - сравнете с Русия, вакстърският Мордор..

  -----------------------
  "786 души са осъдени през 2020 г. за нарушаване на карантината. Това става ясно от данните, предоставени от Върховната касационна прокуратура .
  Ефективно са осъдени 8 души, 244 са получили условни присъди, а 528 са наказани с пробация.
  През първата година , са образувани 3253 разследвания за нарушаване на карантината. На съд са предадени 971 души. Прокурорите са внесли в съда 484 обвинителни актове, 474 споразумения и 2 предложения за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоба. Оправдани са 12 души..."
  ---------------------------

 49. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 51 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Гледай Русия и мисли за България - това е модела ..
  —цитат от коментар 47 на mastikata


  Абсолютно вярно!

  Путин въведе ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ВАКСИНИ .. нещо подобно се мъти и у нас - троловете са активирани..

  Путин уволнява неваксинирани , изправя пред съд, забранява .. у нас глобяват по 5000 , блокират градове с жандармерия, остават хора с малки деца по улиците на Банско ..ю

  А защо в РУСИЯ ИМА НЕДОСТИГ НА ЧИПОВЕ, точно след началото на ваксинацията? За какво ли взема Путин чиповете?

  Путин властва ЧРЕЗ СТРАХ!

  Да припомним ТОЙ ЗАТВОРИ ЦЯЛАТА СИ ДЪРЖАВА С КАРАНТИНА!

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/04/02/4049676_putin_obiavi_april_za_neraboten_v_rusiia_zaradi/
  -----------------
  "Путин обяви април за неработен в Русия заради коронавируса"
  -----------------
  Неговите медии подклаждат истерии, самият той донагнетява напрежение и уж се крие вдън земя в ковиден бункер!
  Той печели, ако на населението му се всаждат идиотски страхове ..

 51. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  Когато в една държава няма политическа свобода, в която има политически затворници то тя е авторитарна (или тоталитарна) диктатура. Това е Русия днес! В статията са дадени достатъчно подробности за тамошната диктатура и местния диктатор Путин.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 53 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  👍🏻👏🏻👏🏻👏🏻 Браво на Автора и браво на Дневник. Събрани и описани ...
  —цитат от коментар 23 на putinxujlo


  Русия е вакстърският Мордор !

  Най-накрая една медия у нас се осмели да пише за ковидните преследвания в Русия!

  А руската опозиция не се предава!

  Руснаците издигат глас и срещу уволненията заради задължителните ваксини, и за налудната забрана на коли с бензин и дизел ..

 53. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  До коментар [#17] от "Хай Буй":

  Абсолютно! +++

  Режима на Путин е срам за Русия!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 55 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Умно гласуване..................... Вместо това:
  1. Интелигентно гласуване
  2. Разумно гласуване
  3. Мъдро гласуване

 55. 56 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#15] от "д-р Гален":

  Интересно в сащ щяха ли да допуснат някой , като Навални
  ▪️▪️▪️▪️▪️
  1. И какво не е така с Навални?
  2. В САЩ дори човек като Тръмп успя да стане президент.:))
  3. Вашето д-р - това е другар или доктор?:))

  "Чуждестранен агент"
 56. 57 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Весело

  До коментар [#32] от "fkm26555709":

  Тогава защо се впрягате? Не бяхте толкова активни при фалшификациите за Байдън! Никакви ви нямаше при фалшификациите и купения вот в България. Също благодаря за подмладяването.

 57. 58 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Весело

  До коментар [#33] от "Nedyalko Lazarov":

  Нямат си мавзолей. Затова.

 58. 59 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  До коментар [#28] от "libretto":наричал мюсулманите хлебарки, яростен бивш националист и расист?
  ▪️▪️▪️▪️▪️
  Дай линк! Путенофили, стига с тези нелепи лъжи
  —цитат от коментар 37 на putinxujlo


  Навални си беше наше момче, участник в ДПНИ..

  Исторически факт ..
  Ти не знаеш ли?

  А иначе в Русия е вакстърският Мордор!

  Но руската опозиция се мобилизира - ето, вече хората се събират за да откажат подкрепа на преследвани от властите в Кремъл , заради ваксинацията!

  --------------------------------
  " .. В соответствии с ч. 2 ст. 21 Конституции РФ, никто не может быть без добровольного согласия подвергнут медицинским, научным или иным опытам.

  Согласно ст. 7 Международного пакта о гражданских и политических правах, принятого 16.12.1966 Резолюцией 2200 (XXI) на 1496-ом пленарном заседании Генеральной Ассамблеи ООН (есть в СПС «Консультант Плюс»), никто не должен подвергаться пыткам или жестокому, бесчеловечному или унижающему его достоинство обращению или наказанию. В частности, ни одно лицо не должно без его свободного согласия подвергаться медицинским или научным опытам. .."
  -------------------------------

  Ако се е подписал и е доброволец - ДА.. да си се боцка..

  НО ВЛАСТИТЕ НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА МОГАТ ДА ГО ЗАСТАВЯТ !!

  Ако иска - се ваксинира, ако иска - не!

  Не може Путин да организира масови преследвания на хора , уволнения, съдебни разправи ..

  И сравнете със преследванията и ограниченията на ковидната диктатура и у нас ..!

  В коя страна, ковидните диктатори и вакстърите не са диваци и варвари !

 59. 60 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  ОПГ на путенска власт сега ще заблокира работата на десетки хиляди офиси в Русия, само за да блокира списъка с „Умное голосование“ от Алексей Навални:
  ©️ " Руските оператори започнаха да блокират Google Docs в Русия, Проектът GlobalCheck за мониторинг на руската система за блокиране на интернет, докладван късно на 15 септември ...
  Според него сайтът docs.google.com е блокиран от операторите МТС, Мегафон и Ростелеком. Проектът Roskomsvoboda съобщава, че прекъсвания се наблюдават и сред потребителите на Tele2.
  Блокирането е свързано с публикуването на списъците за "Умное голосование" в ресурса на Google Документи“, казва GlobalCheck."

  А сега нека путенофили да разскажат за "никой не познат и нищо не значим блогър". М?! :))))

  "Чуждестранен агент"
 60. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  "....някои от тях са обявени за "чуждестранни агенти""


  Като ги гледам какво пишат западнити, като чета нашите, те не са даже чуждестранни, а вражески.

 61. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 63 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 897 Весело

  ФЛАШКАТА с ОПОРКИТЕ си объркал

  Статията си е тази.....
  —цитат от коментар 29 на Hawaii


  Абе ти мен ме остави и гледай да не изоставаш - толкова статии на ден, а във всяка трабва да пуснеш по едно антируско коментарче или поне една ода за човек, призоваващ да се гласува за Зюганов :)

  Не е лека и твоята.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 63. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  "Руснаците издигат глас и срещу уволненията заради задължителните ваксини, и за налудната забрана на коли с бензин и дизел ."
  До коментар [#53] от "sim4o":

  И у нас и навсякъде е така. Разликата е само, че в Русия литър бензин струва 1 лев.

 64. 65 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 747 Неутрално

  И Русия е псевдодемокрация като България. И тук партиите са недемократични. Основателите им залагат такива устави, които ги правят несменяеми лидери доживот. После самите партии се пълнят с муджахидини-идеалисти, тарикати-кариеристи и случайно объркали се свестни и нормални хора.
  От такива продукти е забъркана всяка партия и съответно готовият продукт е сегашното политическо статукво, а от там и икономическото развитие.
  Защо партиите нямат смелост да направят вътрешни номинации и избори за кандидати за президент? Защо регионалните структури не избират своите т.н. "народни представители" в листите?

 65. 66 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 747 Любопитно

  Интересно е да си припомним началото на Путин като президент и сега.
  Интересно е да си припомним и началото на кариерата на Борисов и сега.
  Помним Сакскобурготски.
  Интересно е да видим развитието на Радев нататък.
  Общото между всички примери е едно- наивен народ, надяващ се на една личност да го "оправи". Партиите са формалност, защото нямат ценностни характеристики и възможност за демократична смяна на ръководството си. Всяка партия е феодална собственост на основателите си с множество крепостни селяни- членове, които я крепят с наивността или келепирджийството си.

 66. 67 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#65] от "magnas":

  Голяма е разликата с България.
  В България, опозицията е в Парламента.
  В Русия, тя е в гроба, в затвора или в изгнание.

 67. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Ами, ако Путин не се беше справил с опозицията, отдавана нямаше да е президент на Русия. Той си действа с методите на Сталин.

 68. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Ами, ако Путин не се беше справил с опозицията, отдавана нямаше да е президент на Русия. Той си действа с методите на Сталин.

 69. 70 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1838 Весело

  Днешна Русия е лошо и извратено копие на СССР.Повторение на СССР вече като фарс.Няма нищо по перверзно от това МИЛИЦИОНЕРСКА КГБ ХУНТАДА ЦАРУВА по СЪВЕТСКИ модел.Нещо като след ХИТЛЕР на власт да дойдеше ГЕСТАПО
  —цитат от коментар 27 на Hawaii


  Хайванчо, съветският модел 2.0 (така, или иначе) ПРЕДСТОИ... Още е далеч, от реализацията му, така че не спиши... 😉

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 70. 71 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  .. И Русия е псевдодемокрация като България. ..
  —цитат от коментар 65 на magnas


  И тук, и там е ковиден фашизъм!

  Прочете ли статията? :

  --------
  .. " т.нар. санитарно дело. Организатори .. бяха дадени на съд, защото нарушавали противоепидемичните норми и правилата за безопасност .. "
  --------

  И помниш ли, как у нас бяха блокирали Банско с жандармерия??
  Как хората с малки деца, останаха с колите си на улиците?

  И ето факти и от България :

  -----------------------
  "786 души са осъдени през 2020 г. за нарушаване на карантината. Това става ясно от данните, предоставени от Върховната касационна прокуратура .
  Ефективно са осъдени 8 души, 244 са получили условни присъди, а 528 са наказани с пробация.
  През първата година , са образувани 3253 разследвания за нарушаване на карантината. На съд са предадени 971 души.
  Прокурорите са внесли в съда 484 обвинителни актове..
  ------------------

  В коя държава, ковидните диктатори , не са диваци и варвари ?

  До коментар [#65] от "magnas":
  Голяма е разликата с България.
  —цитат от коментар 67 на atmanpg


  Задължителната ваксина , уволненията на несъгласните и преследванията??
  Да , разлика има ! Русия е вакстърският Мордор!

  Но и у нас се отива, към пълна вакстърна путинизация .. платените вакстърски тролове подготвят почвата из форумите !

 71. 72 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#15] от "д-р Гален":

  Виж какво приятелю, ти бил си някога в Русия....знаеш ли за какво иде реч....там демокрация е невъзможна...!!!

 72. 73 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  До коментар [#15] от "д-р Гален":Виж какво приятелю, ти бил си някога в Русия....знаеш ли за какво иде реч....там демокрация е невъзможна...!!!
  —цитат от коментар 72 на chedeuvre


  Там е ковиден фашизъм!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK