Новият британско-американски пакт разгневи Франция и накара Европа да мисли за бъдещето

Новият британско-американски пакт разгневи Франция и накара Европа да мисли за бъдещето

© Associated PressФранция реагира гневно, Китай - нападателно, а Европа - с поглед към бъдещето, след като Съединените щати, Великобритания и Австралия обявиха новия си пакт в сигурността, изкуствения интелект и други области в Индо-Тихоокеанския регион, неофициално за възпиране на Пекин.


На пръв поглед именно Франция сред най-тежко засегнатите от новината, но вече се появиха коментари, че тя е знак за геополитическото пренареждане, свързано с Тихия океан, и в деня, когато Европейският съюз се готвеше да представи собствената си стратегия за региона, е знак за нуждата от промяна е единство.


"Прилича много на онова, което правеше Тръмп"


Голямата болка за Париж дойде от факта, че Канбера разтрогна договор за 31 млрд. евро (който преди това се бавеше заради двустранни спорове) за доставка на френски конвенционални подводници. Причината за решението е, че Австралия няма да се нуждае от тях - с американска помощ тя ще стане една от едва седемте държави, които притежават ядрени подводници.
"Казано на добър френски, това беше наистина удар в гърба", възмути се френският външен министър Жан-Ив льо Дриан пред радио "Франс ентер" (цитатът е по БТА). Той каза, че е ядосан и изпитва горчивина заради случилото се. "Установихме с Австралия отношения на доверие. Това доверие беше предадено", допълни Льо Дриан, който сключи по времето, когато беше френски министър на отбраната, с Австралия договора за построяването и доставката на 12 конвенционални подводници. Тогава този договор между Франция и Австралия бе определен като "договора на века"; сега, отбелязва Льо Дриан, Канбера ще трябва да обясни как смята да излезе от него.


Той дори сравни сегашния американски президент Джо Байдън с предишния, след чиято загуба на миналогодишните президентски избори и Берлин, и Париж си отдъхнаха:


"Това едностранно, брутално и непредвидимо решение прилича много на онова, което правеше Тръмп."Министърът на отбраната Флоранс Парли нарече обявеното "много лоша новина за спазването на дадената дума". Лондон междувременно заяви, че не иска да "дразни" Париж с пакта, тъй като "французите са сред най-близките ни съюзници в Европа". "Отношенията ни с Франция, военните ни отношения с Франция... са здрави като скала," каза в парламента британският премиер Борис Джонсън.


"Трябва да оцеляваме сами" - въпросите пред Европа


Новото партньорство дойде в деня, когато ЕС представя официалната си стратегия за засилване на присъствието си в Индо-Тикоокеанския регион.


Говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза днес, че блокът не е бил информиран за новото партньорство в областта на сигурността и че се опитва да получи повече информация за него. Този въпрос ще бъде обсъден със страните членки, за да се направи оценка на последиците, които ще има това стратегическо партньорство, заяви говорителят Петер Стано.


В обичайния си прям стил Борел обясни, че "не е доволен" от новото партньорство (иначе включващо три западни държави, две от които - съюзници в НАТО, където са и повечето членки на ЕС), но то показва колко навременна е европейската стратегия.


"Трябва да оцеляваме сами, както правят и другите," каза Борел като част от представянето на новата европейска стратегия. Той използва и изрази като "стратегическа автономия", свързана с нуждата Европа да увеличи собствения си ангажимент към сигурността си отвъд американския чадър, за което говори френският президент Еманюел Макрон. ЕС е "длъжен" да работи за това и да търси сам пътя си - особено след като Лондон е бил потърсен за партньорство с блока, но не е проявил интерес.


Какво ще прави Европа


В представената нова стратегия, изготвена преди обявяването на новия съюз, се споменава както акцентът в сегашните действия в отбраната, търговията и други области с азиатско-тихоокеанските партньори (Индия, Китай и други), така и бъдещите "приоритетни области" на взаимодействие:


- изследване на начините засилване на военноморското присъствие на държави от ЕС в региона;


- работа с партньорите за укрепване на веригите на добавена стойност, завършване на водените в момента търговски преговори и сътрудничество в стратегически сектори;- укрепване на правилата за защита на международната търговия срещу нелоялни практики, икономическа принуда и принудителни технологични трансфери;


- насърчаване на свързаността с партньорите;


- съдействие в редица области - дигиталното управление, здравеопазването, зеления преход и управлението на водните ресурси.


В стратегията, разработена независимо от новия съюз, се дават още примери с полупроводници, за чиято разработка ще се търсят партньори като Япония, Корея и Тайван.


"Безотговорно" мислене "от Студената война"


Китай не се споменава никъде изрично от трите държави, сключили новия съюз AUKUS (името му е съкращение от имената им на английски), но негласно се смята за основна причина за него. Досега водещ формат бе групата Quad, която ангажираше Индия и Япония (заедно със САЩ и Австралия); двете азиатски държави обаче не фигурират в новия формат за разлика от Великобритания, която обяви тази година префокусиране на политиката си в сигурността и отбраната към Индо-Тихоокеанския регион.


Пред Би Би Си министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс обясни, че Китай "се впуска в един от най-големите случаи на военни разходи в историята" и "разширява флота и военновъздушните си сили" изкючително бързо, включително в "оспорвани" морски зони и "партньорите" в тези региони трябва да могат да отстояват позициите си.


Според Пекин пактът "подкопава регионалния мир и стабилност и ускорява оръжейната надпревара", включително заради "изключително безотговорната" сделка с подводниците.


"Сътрудничеството между САЩ, Великобритания и Австралия във връзка с ядрените подводници подкопава сериозно регионалния мир и стабилност, засилва надпреварата във въоръжаването и подкопава международните усилия за неразпространение на ядрените оръжия", каза пред журналисти говорителят на китайското министерство на външните работи Чжао Лицзян, цитиран от БТА. Той обвини трите страни, че показват "манталитет от Студената война" и че използват ядрените оръжия за геополитически цели.


От година и половина напрежението между Пекин и Канбера е засилено. Говорителят на китайското министерство на външните работи обаче определи придобиването на американските подводници като противоречащо на поетите от Австралия ангажименти в областта на ядреното неразпространение.

Ключови думи към статията:

Коментари (208)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Накрая Германия ще почне да дялка Фау-3 . Те тогава ще стане напечено:)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 2. 2 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Франсетата ги боли, че Австралия ще купи подводници от САЩ, а договора с Франция отива на кино. Ама и те на много велики се правеха като не продадоха на Русия военна техника за милиарди при подписани и предплатени договори. Така им се пада!

 3. 3 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  “Борел в обичайния си прям стил”…
  Някой нещо доста се е объркал.

 4. 4 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 324 Любопитно

  Време е меките европейски политици да започнат да действат, зе ще тичаме поак след събитията.

 5. 5 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 324 Любопитно

  Време е меките европейски политици да започнат да действат, зе ще тичаме поак след събитията.

 6. 6 Профил на Петров
  Петров
  Рейтинг: 0 Неутрално

  САЩ е враг на Европа...... а в Австралия са в тотален потрес : а влиятелният зелен лидер Адам Банд днес заяви, че „опасният“ ход поставя „плаващия Чернобил в сърцето на австралийските градове“.
  „Това прави Австралия по -малко сигурна, увеличава риска от конфликти в нашия регион и ни поставя на огневата линия. Зелените искат да се борят с този зъб и нокът “, каза той в Twitter.

 7. 7 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Външната политика на САЩ не се смени, нито коренно, нито косвено след смяната на властта.

  "когато Европейският съюз се готвеше да представи собствената си стратегия за региона, е знак за нуждата от промяна е единство."


  Стратегията трябва да се казва "Какво ще прави Европа, когато САЩ 'внезапно' решат да спрат да финансират НАТО"

  'progressives' is the politically correct word for communists
 8. 8 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Коле3, аз смятам, че правата на ЛГТБ обществото в ЕС е много по важно отколкото някакви си съюзи. Все пак, правете любоФ, а не война. 😂😂

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Не мисля че САЩ и УК дейатват умно в случая.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  "Трябва да оцеляваме сами, както правят и другите," каза Борел като част от представянето на новата европейска стратегия.'

  Я, осъзнаване?
  Малко късно, ама ако този път се вземат мерки за еманципирането на Европа, може и да има успех.

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#2] от "pernikforbg":

  То не е късно да обърнат палачинката. Заводите им няма да стоят без поръчки, щото Австралия се отметнала...

  Въобще не се усещат как сами си правят живота сложен... после Путин им бил виновен, Китай им бил виновен...
  :)

 12. 12 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Накрая Германия ще почне да дялка Фау-3 . Те тогава ще стане напечено:)
  —цитат от коментар 1 на schwimmwagen


  Кой точно ще ги дялка? Някой зелен травестит ли? Тя Меркел тотално унищожи партията на Аденауер и Кол, от зелени и леви няма как да очакваш нещо полезно от друга страна. Сегашната председателка на ЕК Урсула в качеството си на министър на отбраната, какво направи с бундесвера и като цяло военната промишленост? Търсеше нацисти из редиците им и успя да ги обезглави подобно на Сталин и чистките му. Сега имат политически коректни и естествено некадърни структури, направо чудно.
  Ако стане нещо в Европа, пак всички ще вият като линейки и да се молят Британци и Янки да дебаркират и да спасяват положението.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 13. 13 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#6] от "Петров":

  Зор ще видят “Зелените… да се борят с този зъб и нокът”

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  От кога им разправям на байгънпетата,че техния идол не е в състояние да направи собствена политика,а да копира успешната политика на Тръмп...Да си записват всички ердоганистчета,сидзинпинчета,путинисчета и байдънисчета..Весолрчо къде е да му прочета поредните безплатни лекции????

  shlshlshlshl
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  После Китай е бил агресор.....!
  Истинските агресори си личат.....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  „Новият британско-американски пакт разгневи Франция и накара Европа да мисли за бъдещето“

  Споко. За бъдещето на Европа мисли Путин:

  „Бивш френски премиер започна работа в руската компания „Зарубежнефт“
  Фийон е поредния бивш европейски политик,
  присъединили се към руските компании за изкопаеми горива.
  Австрийският бивш външен министър Карин Кнайсел,
  която нашумя с танц с президента Владимир Путин на сватбата си през 2018 г., беше назначена през юни в борда на петролния гигант „Роснефт".
  Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е председател на борда на „Роснефт“ от 2017 г., като печели 600 000 долара годишно, председател е на съвета на директорите на Nord Stream 2 AG (Швейцария) и е председател на Комитета на акционерите на Nord Stream AG (Швейцария).“, 03.07.2021 г.
  bgnes.bg/news/bivsh-frenski-premier-zapochna-rabota-v-ruskata-kompania-zarubezhneft/
  А г-жа Меркел отиде на крака при Путин, за да разбере на място какъв пост ще получи, като отплата за решаващата й помощ за реализирането на СП2.

 18. 18 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  До коментар [#15] от "dfjftriktrcdt":

  Недей, че ей сега ще се появи и ще задръсти форума с глупости от типа как Тръмп е бил пионка на Китай примерно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 19. 19 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Не мисля че САЩ и УК дейатват умно в случая.
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  Според мен пък отдавна трябваше САЩ и Британската общност да се отделят и да оставят хората, които дават само акъл и разчитат на тях да се оправят сами.
  Тръмп не ми беше особено симпатичен, но тоя рев за 2% за отбрана си беше абсолютно резонен. Не може да подпишеш споразумение и да поемеш дадени ангажименти и след това да не ги спазваш и да чакаш някой друг да те покрива. Да се налагат преговори и какво ли не за да те накарат да си спазваш ангажиментите. Еми в един момент почват да те избутват и да те оставят с такава политика.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 20. 20 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Не мисля че САЩ и УК дейатват умно в случая.
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  Според мен пък отдавна трябваше САЩ и Британската общност да се отделят и да оставят хората, които дават само акъл и разчитат на тях да се оправят сами.
  Тръмп не ми беше особено симпатичен, но тоя рев за 2% за отбрана си беше абсолютно резонен. Не може да подпишеш споразумение и да поемеш дадени ангажименти и след това да не ги спазваш и да чакаш някой друг да те покрива. Да се налагат преговори и какво ли не за да те накарат да си спазваш ангажиментите. Еми в един момент почват да те избутват и да те оставят с такава политика.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 21. 21 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#2] от "pernikforbg":То не е късно да обърнат палачинката. Заводите им няма да стоят без поръчки, щото Австралия се отметнала... Въобще не се усещат как сами си правят живота сложен... после Путин им бил виновен, Китай им бил виновен... :)
  —цитат от коментар 11 на diegos


  Путин и Си Дзнпинчо са в ъгъла,политиката на Тръмп е успешна и ги затири в трета дивизия..Байдънчо горкият, сляпо следва политиката на Тръмп,понеже неговата е в остър дефицит.Левите кога са вършили нещо качествено,че и сега??

  shlshlshlshl
 22. 22 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Разстроено

  Ами продължавайте да се моткате с европейската армия докато други си правят отделни военни съюзи.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 23. 23 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Франсетата ги боли, че Австралия ще купи подводници от САЩ, а договора с Франция отива на кино. Ама и те на много велики се правеха като не продадоха на Русия военна техника за милиарди при подписани и предплатени договори. Така им се пада!
  —цитат от коментар 2 на pernikforbg


  САЩ е световен хегемон,независимо кой е на власт.Байдънчо няма собствена политика и копира тази на Тръмп,няма лошо,но да не бяха го избрали с фалшификации,а да си стои в къщи и си харчи пенсията...

  shlshlshlshl
 24. 24 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Постепенно европейските политици ще започнат да поизтрезвяват от факта, че по широкия свят не всичко се върти около брюкселското зеле, Айфеловата кула и бирфеста в Мюнхен...

 25. 25 Профил на Петров
  Петров
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#13] от "zocho1":

  Машинен превод. "Със зъби и нокти" каза , че ще се борят . Абсолютно на тъмно беше взето това решение и неочаквано за всички партии в Австралия. https://www.pm.gov.au/media/australia-pursue-nuclear-powered-submarines-through-new-trilateral-enhanced-security

 26. 26 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Цяла статия чета 3 пъти и нищо не разбирам
  Ясно е че съм много тъп
  Ама на стари години уча френски и се зачетох
  Ама наистина съм много тъп
  Щях да съм интересен по френската тема-пък то гол едиакво си

 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  Франсетата ги боли, че Австралия ще купи подводници от САЩ, а договора с Франция отива на кино. Ама и те на много велики се правеха като не продадоха на Русия военна техника за милиарди при подписани и предплатени договори. Така им се пада!
  —цитат от коментар 2 на pernikforbg


  И не защото Русия се отказа а под американски натиск което е още по-срамно и унизително за Франция която претендира да води самостоятелна политика.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Дневник, договорът за френските подводници не е за 31млрд. евро, а за над 70млрд. Наистина иде реч за огромна сума и французите, а и логично покрай тях всички страни в ЕС, има защо да са бесни.

 29. 29 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Отчаяно действат.
  САЩ останаха водещи единственно при продажбата на оръжейни системи, напоследък и там започнаха да изостават. Договора на Австралия с Франция за подовдниците е един от няколкото договора които Франция има за подводници, другите са с Индия и Бразилия, с Чили, останалите държави пък купуват немски подводници, то те са си наполовина френски, на практиката немският и френският доставчик преди бяха едно съвместно дружество...
  Та САЩ по стар техен обичай се опитват със сила да се върнат там където конкуренцията ги изтласка..

 30. 30 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  После Китай е бил агресор.....!Истинските агресори си личат.....
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  На вашите уйгури им го кажи,че Китай не бил агресор..Благодари се на САЩ,че им стопират мераците,вие си трайте под крилото на САЩ..Хихи..

  shlshlshlshl
 31. 31 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#12] от "Henry":

  Германия въпреки ограниченията е един от водещите износители наноръжие в света. Лично аз смятам за изключително вредно да им се оказва натиск за възобновяване на водещета позиция на тази индустрия в икономиката им, същото важи и за Япония.
  Историята ни е научила че на Германия и на Япония не може да се има вяра и е по добре да си стоят неразвити във отношение на военната индустрия.
  За съжаление заради пустите пари ще се направим на забравили уроците от миналото и ще възроди. немската и японска оръжейни индустрии...
  Да видим кога някоя от двете ще се сети че пак трябва да де преразпределят силово някакви парчета баница...

 32. 32 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#15] от "dfjftriktrcdt":Недей, че ей сега ще се появи и ще задръсти форума с глупости от типа как Тръмп е бил пионка на Китай примерно.
  —цитат от коментар 18 на Тюфлекчия


  Аз му знам номерата,но не на мен тия...Срам го е да признае,че неговия Байдън е неспособен да управлява и копира политиката на Тръмп..Да беше я копирал и във вътрешен план,но уви...Горкият Байдън всеки ден гафи,но вече не смогват от неговата администрация да му крият гафовете..Не помни за какво се изказва,а камо ли да види някаква политика..

  shlshlshlshl
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Европа няма защо да се гневи. Да се вземе в ръце и да помисли за своята сигурност.

 34. 34 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 592 Неутрално

  но тоя рев за 2% за отбрана си беше абсолютно резонен. Не може да подпишеш споразумение и да поемеш дадени ангажименти и след това да не ги спазваш и да чакаш някой друг да те покрива.
  —цитат от коментар 19 на Henry


  Там е заровено кучето. Европа, с нейните крайно леви лидери и граждани няма да отдели тепърва въпросните 2%. Да не говорим, че половината от стрниате членки на НАТО са в такива дългови спирали, че само отбраната им е на главата (с изключение на Гърция може би)

  'progressives' is the politically correct word for communists
 35. 35 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 630 Весело

  "Казано на добър френски, това беше наистина удар в гърба", възмути се френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан пред радио "Франс ентер" (цитатът е по БТА). Той каза, че е ядосан и изпитва горчивина заради случилото се. "

  Добре дошли в клуба. На нас също не ни дадоха да строим Южен поток, но за Северен Поток-2 само поскачаха малко и решиха, че не трябва излишно да ясосват Владимир Владимирович. А за това че сме двойно пре**ани мога да добавя и темата с таралясниците на книга, дето не само бяха по-скъпи от европейските Грипени, но и ни накараха да ги предплатим като изтеглим милиарди заеми. За спрения Белене да не споменавам, за него тепърва има да роним сълзи като почне дискотеката през зимата.

  Who the fuck are you to lecture me?
 36. 36 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 630 Весело

  "Говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза днес, че блокът не е бил информиран за новото партньорство в областта на сигурността и че се опитва да получи повече информация за него."

  Борел никой не го бръсне за слива. След като отиде в Москва с празни ръце, но поиска да му пуснат Пацеиента от зандана, а в отговор руснаците му показаха къде зимуват раците, сега и краварите и останалите англо-сакси го вземат за мезе :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 37. 37 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Не се разсейвайте с дребнотемие...Правата на афганистанските лезбийки са под заплаха! И ако има някоя чеченска лезбийка, да се обади, че 20 човека в офиса получаваме финансиране да й защитаваме правата, а пък още не сме й научили името... И Англия има право да се пази от китайския агресор в Тихия океан.

 38. 38 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 630 Любопитно

  "Трябва да оцеляваме сами, както правят и другите," каза Борел като част от представянето на новата европейска стратегия.

  Е, ние как да оцеляваме сами, като ще зависим от краварите за самолетите си, които тепърва ще ги получим някога във светлото бъдеще?

  Who the fuck are you to lecture me?
 39. 39 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#33] от "Роси":

  70млрд. пропуснати евро и работа за хиляди европейци и нямало за какво да сме гневни? Част от тези пари щяха да влязат дори в България както чрез донякъде набъбнали евросредства, така и под икономическа заетост в частен план (строежът на морски съдове обхваща огромен брой и други индустрии). Тук говорим само за икономическия аспект. Дипломатическите и политически последици дори не засягаме, а са съществени.

 40. 40 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#28] от "goofy":

  Айде сега, ще се заяждаш.
  Нали знаеш че това са журналисти, те от числа не разбират.

  Panta rhei....
 41. 41 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Гърците купуват 18 рафала от Франция за 2.5млрд Е, от които 8 чисто нови, модел 2000г. Ние купуваме самолети второ поколение от 1962г - 8бр. за 2.5 млрд $...

  Слугинажа на Тиквата е умилителен. Той ограби авиацията ни с 10 самолета! Заедно със шкембе войвода са престъпници.

 42. 42 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Аз му знам номерата,но не на мен тия...Срам го е да признае,че неговия Байдън е неспособен да управлява и копира политиката на Тръмп..Да беше я копирал и във вътрешен план,но уви...Горкият Байдън всеки ден гафи,но вече не смогват от неговата администрация да му крият гафовете..Не помни за какво се изказва,а камо ли да види някаква политика..
  —цитат от коментар 32 на dfjftriktrcdt


  Не е само Веселор. Списъкът е дълъг - Норман Фейкът, Доге и плеяда анонимници. Политиката на Тръмп няма алтернатива, обаче късно се разбра от масите.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 43. 43 Профил на Петров
  Петров
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Съобщението за партньорството, известно като AUKUS беше осъществено на тъмно и без никакво обсъждане. Недоволството в Австралия е огромно и следващите дни най вероятно ще има размирици. Беше казано че относно т.н „Включване на системите“ беше тайна, за която само шепа хора на които имахме доверие да я пазят знаеха. Абсурдно за демокрация! Канбера се отказа от сделка за 90 милиарда долара с френската морска група за изграждане на 12 подводници с конвенционално задвижване, губейки повече от 2,4 милиарда долара в потънали разходи и компенсации. Говори се за огромна корупционна схема!!! подводниците щели да са "само" с ядрен двигател. В паниката си днес г-н Морисън заяви пред медиите, че новият флот от подводници с ядрен двигател ще бъде построен в Аделаида и подчерта, че правителството „не се стреми да създаде ядрени оръжия или да установи граждански ядрени способности“.

 44. 44 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Че кой се отказва от договор за милиарди и от кога външната политика и оръжейната индустрия в САЩ зависи от това кой бил президент, та се правим на учудени дето Байдън правел като Тръмп. Тръмпунгел просто беше тъп и беше директен. Байдън ще прави същото, но с повече такт. Това е единствената разлика. Странно е, че ЕС още не е разбрал, че трябва да се стяга и да работи самостоятелнобез да разчита на САЩ. Всъщност може да разчита на САЩ, че ще разбутат бунището и от там ще напъплят тълпи емигранти към Европа. САЩ, Канада и Австралия, а след Брекзит и Великобритания, ще избират кого да пускат в страната си, а ние ще се чудим откъде ни е дошло.

 45. 45 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Тръмп не ми беше особено симпатичен, но тоя рев за 2% за отбрана си беше абсолютно резонен. Не може да подпишеш споразумение и да поемеш дадени ангажименти и след това да не ги спазваш и да чакаш някой друг да те покрива.
  —цитат от коментар 20 на Henry


  От какво да те покрива? Заплахите за ЕС в момента идват 1) терористи 2) вълни бежанци - и двете създадени от краварите и самите европейците, които сляпо ги следваха във военните им авантюри.

  Who the fuck are you to lecture me?
 46. 46 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3378 Любопитно

  Франсетата 60 години го играят "суверенни" и водят полика в разрез с европейските и американски принципи....Те подслониха навремето аятолах Хомейни,те даваха пари и технологии на аятоласите в Техеран....Имено французите играят двойна игра в отношенията с Расия и Китай...Заслепени от пари !В някой отношения на задминават дори германците в ролята на нагаждачи....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 47. 47 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Франсетата 60 години го играят "суверенни" и водят полика в разрез с европейските и американски принципи....Те подслониха навремето аятолах Хомейни,те даваха пари и технологии на аятоласите в Техеран....Имено французите играят двойна игра в отношенията с Расия и Китай...Заслепени от пари !В някой отношения на задминават дори германците в ролята на нагаждачи....
  —цитат от коментар 46 на Willy Messerschmitt


  Точно,за това Тръмп негодуваше и беше прав.Добре,че турчето Джонсън в Лондон се укроти,австралийците винаги са били лоялни на САЩ и заслужават американска протекция.

  shlshlshlshl
 48. 48 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  ЕС няма работа в Тихоокеанският регион. Там действат Австралия, САЩ и Англия, пнеже Австралия е част от Британската Общност. Европа следва да се занимае с Русия и да води двойствена политика. От една страна да може да я възпре военно, а от друга - да запази търговските отношения, защото в момента Китай пренасочва руските доставки към себе си. Балансът е много сложен и тънък. Тайван трябва да бъде зашитен на всяка цена поради това че е доставчик на чипове, заедно с Южна Корея. Така че ЕС не е зле да помисли в тази посока. Много е желателно тайванско и корейско производство на електроника в ЕС, а и развитие на европейското производство на чипове. Китай е враг номер едно и инвазията му Европа трябва да се възпре. Камшик за Сърбия и Черна гора - агенти на Китай.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 49. 49 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Дневник, договорът за френските подводници не е за 31млрд. евро, а за над 70млрд. Наистина иде реч за огромна сума и французите, а и логично покрай тях всички страни в ЕС, има защо да са бесни.
  —цитат от коментар 28 на goofy


  70млрд ама австралийски долари. - 31 млрд щатски. Пак е огромна сумата.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 50. 50 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  [quote#42:"Сатана Ликующий"][/quote]

  Само,че ги е срам да си признаят,че Тръмп е бил прав и вече са станали тайни тръмписти...Хаха...

  shlshlshlshl
 51. 51 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 591 Неутрално

  "Трябва да оцеляваме сами" - въпросите пред Европа
  =============================================
  Ами раздвижете си дебелите задници и вкарайте в употреба целия финансов ресурс на Европата, щото поданиците на кралицата и янкитата уса си гледат собствения интерес. По-вредни са за нас от която и да е друга общност.

 52. 52 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Гърците купуват 18 рафала от Франция за 2.5млрд Е, от които 8 чисто нови, модел 2000г. Ние купуваме самолети второ поколение от 1962г - 8бр. за 2.5 млрд $...Слугинажа на Тиквата е умилителен. Той ограби авиацията ни с 10 самолета! Заедно със шкембе войвода са престъпници.
  —цитат от коментар 41 на otrqdnik


  Точно++++++++++

  shlshlshlshl
 53. 53 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  [quote#12:"Henry"][/quote]

  Е ..това ,дето го гледаш са назначените им политици . Докато всичко с икономиката им е горе-долу ок, германците ще кротуват. Сговнясат ли се нещата , глей к'во става, американците в Рамщайн ич няма са достатъчни да ги удържат.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 54. 54 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2680 Весело

  Австралия :))) Над 50 % от износа е за Китай !!?? Китай да спре да внася вино , руди и метал .............и тия ще се върнат при аборигените !

 55. 55 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 820 Любопитно

  "Новият британско-американски пакт разгневи Франция и накара Европа да мисли за бъдещето..."

  Европа може да помисли не само за бъдещето, но и за недалечното минало, когато преди няколко месеца с ГОРДОСТ И НАЗИДАТЕЛНОСТ не позволи на Великобритания да достави на Австралия няколко милиона дози АстраЗенека, които се съхраняваха в складове на британо-шведския гигант в заводи на територията на ЕС...

  Мисля, че някъде горе-долу по това време се е взело и решението какво ще се случва с поръчаните подводници.

  Британците все пак успяха по-късно да доставят на Австралия ваксини и да си спазят обещанието.

  Та с други думи: приятел в нужда се познава...

 56. 56 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#28] от "goofy":

  А защо французите предлагат дизелови подводници. Те се артефакт от 60-те години и не могат да се противопоставят на китайски ядрени подводници. Франсетата да предложат подводници с ядрено задвижване, но те не са сертифицирани за американско ядрено и конвенционално оръжие. Американците и руснаците имат най-голям опит в строителството на такива подводници. И освен това Франция не е част на Англосферата и се дели десетилетия вече от тях.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 57. 57 Профил на mun4o
  mun4o
  Рейтинг: 188 Неутрално

  Много добър урок за Франция и Европа! Отворете си очите и си стъпете на краката! Първа стъпка военно-промишлен единен комплекс и въоръжени сили! Втора и успоредна с първата- тотално отхвърляне и дори забрана на джендър социалната технология! Трета -задраскване на мулти културалния модел! Само така Европа ще стане силна и ще накара света да се съобразява с нея! Нищо от това обаче няма да направите, затова ще си траете като ви настъпва ънкъл Сам!

 58. 58 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Тези тупани чак сега ли решиха да се замислят за бъдещето?

 59. 59 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  [quote#52:"dfjftriktrcdt"][/quote]

  Е па то нашата сделка е по добра - 1 млрд евро 8 нови Ф-16.
  Тъпотията да се сравнява блок 70 с нещо от 1970 г не е за коментиране . Само погледни апг-83 радрът на блок 70 и на тия от преди 40 години и до тук с спора.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 60. 60 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#28] от "goofy":А защо французите предлагат дизелови подводници. Те се артефакт от 60-те години и не могат да се противопоставят на китайски ядрени подводници. Франсетата да предложат подводници с ядрено задвижване, но те не са сертифицирани за американско ядрено и конвенционално оръжие. Американците и руснаците имат най-голям опит в строителството на такива подводници. И освен това Франция не е част на Англосферата и се дели десетилетия вече от тях.
  —цитат от коментар 56 на Сатана Ликующий


  Щото държавната австралийска поръчка, която печелят на търг е била с такива параметри.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 61. 61 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Любопитно

  "Говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза днес, че блокът не е бил информиран за новото партньорство"

  И защо точно Борел си мисли, че някой трябва да го уведоми? Това е споразумение между държави които нямат нищо общо с ЕС.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 62. 62 Профил на Петров
  Петров
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#54] от "dejmos":

  "Австралия :))) Над 50 % от износа е за Китай !!?? Китай да спре да внася вино , руди и метал .............и тия ще се върнат при аборигените ! "_________ това от година вече е факт и в Австралия хората са бесни на американските слуги. Цели индустрии умряха...... само Ковид мерките ги спират за сега хората да ги попилеят ...... на практика няма парламент а някакъв режим.

 63. 63 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Тъкмо излязоха от Афганистан (да не говорим как) и казаха че няма да налагат демокрацията с военни средства, и се появи надежда за години с по-малко конфронтация, и сега бац, оказа се че една конфронтация ще се сменя с друга. Но Китай не е Афганистан и нещата може да загрубеят много повече.

 64. 64 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2680 Весело

  Иначе Франция е права ! Или Европа става самостоятелен играч или тя се разпада ! САЩ са готови да продадат /направят сделка със всичко !

 65. 65 Профил на Петров
  Петров
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Тежка" американска корупция и г-н Морисън ще бъде съден! 100%!

 66. 66 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Весело

  " Голямата болка за Париж дойде от факта, че Канбера разтрогна договор за 31 млрд. евро (който преди това се бавеше заради двустранни спорове) за доставка на френски конвенционални подводници. Причината за решението е, че Австралия няма да се нуждае от тях - с американска помощ тя ще стане една от едва седемте държави, които притежават ядрени подводници."

  Разбирам ги французите ! 31 милиарда евро са прекалено сериозна сума за да се изпусне току така ! Воят за нарушените интереси, пардон, доверие, тепърва предстои.......

 67. 67 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Все повече ще набира скорост идеята за Европейска армия

 68. 68 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Много правилно решение на Австралия, Англия и САЩ. С брюкселските мулти-култи либерасти сигурност и просперитет не може да има.
  Това са червени млекопитаещи, които държат да съсипят Европа със Зелени кражби, мулти културна джендър дискриминация и миграция на орки от Африка. Очевидно е, че Брюксел отказва да води отговорна към европейските граждани политика и ЕС не е фактор в световната политика. Борелци и Лайенци никой не ги бръсне за нищо по света дори един Султан открито им се подигра и държа права госпожата с претенции да е нещо, в негово присъствие. Но в Брюксел са се примирили, че са последната дупка на кавала и се направиха, че не забелязват, че се гаврят по света с тях. Срам!

 69. 70 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  До коментар [#63] от "Oleg Iliev":

  По тази сделка явно се работи не от днес или вчера, а приказките на политиците са си приказки. И Обама, И Тръмп се хвалеха с това колко големи договори за производство и износ на оръжие са подписали и как ще спечелим от това, колко работни места ще се създадат и подобни. Явно ще има подобно хвалене и в Австралия, как най-накрая са влезли в елита на държавите произвеждащи подводници с атомни двигатели по американски технологии.
  Затова американците казват: "Как да познаеш че един политик лъже?"
  Отговор: "- Отваря си устата."

 70. 71 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#41] от "otrqdnik":

  Написал си глупости. Ф-16 блок-72 няма нищо общо с Ф-16 1962 година... това е в навечерието на Виетнамската война, ставаш смешен.
  И рафала е конструиран миналия век... и Миг-29 и Ф-16 и Еурофайтъра...

 71. 72 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  С такива политици в ЕС толкова. Трябват нов нип хора като Орбан!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 72. 73 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Браво на англосаксонците. Сегашните от Брюсксел не стават и за чеп.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 73. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Здрави като скалата Гибралтарска...
  поздрави.
  След като Брекзитира и ЕС Единство руши.

  И къде Лонсон реши та се укри и
  сцепи отношения добри с Париж?

  В далечна Австралия!
  В Индо-Тихоокеански регион

  "Лондон междувременно заяви, че не иска да "дразни" Париж с пакта,
  тъй като "французите са сред най-близките ни съюзници в Европа".

  "Отношенията ни с Франция, военните ни отношения с Франция... са

  здрави като скала,"
  каза в парламента британският премиер Борис Джонсън.

  "Трябва да оцеляваме сами" - въпросите пред Европа

  Новото партньорство дойде в деня, когато ЕС представя
  официалната си стратегия за засилване на присъствието си

  в Индо-Тикоокеанския регион."

 74. 75 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#63] от "Oleg Iliev":По тази сделка явно се работи не от днес или вчера, а приказките на политиците са си приказки. И Обама, И Тръмп се хвалеха с това колко големи договори за производство и износ на оръжие са подписали и как ще спечелим от това, колко работни места ще се създадат и подобни. Явно ще има подобно хвалене и в Австралия, как най-накрая са влезли в елита на държавите произвеждащи подводници с атомни двигатели по американски технологии. Затова американците казват: "Как да познаеш че един политик лъже?" Отговор: "- Отваря си устата."
  —цитат от коментар 70 на daskal1


  Ясно е че такива неща не стават за един-два месеца. Трудно е по една публикация в Дневник да се направят сериозни изводи, на мен ми се губи информация. За ме два въпроса са важни.
  1. Дали наистина този съюз е насочен срещу Китай (дали ще го наричат сдържане или нещо друго, не е съществено). Тук трябва да кажа че не съм следил събитията там и не знам дали Китай се държи неадекватно и тръбва да бъде сдържан, или съседни държави имат търкания които по-добре да решат на своето ниво, отколкото да се създават блокове което неминуемо ще увеличи напрежението. А и не занм дали обявяваенто на този съюз случайно съвпада спериод на сериозно влошаване на отношенията на Китай и Австралия.
  2. Дали притежаването на атомни подводници попада или не попада под призивите за неразпространение на ядреното оръжие.

 75. 76 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  До коментар [#71] от "diegos":

  Не обръщайте внимание на червени тролове...бивши фуражки!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 76. 77 Профил на Петров
  Петров
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Затова не си избирайте американски подлоги хора, да ви управляват , защото Вие ще плащате масрафа после !

 77. 78 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Това е тихоокеанското НАТО. Мисля, че Индия, Япония и Южна Корея ще бъдат привлечени чрез Quad. След тях още по- малки страни- Филипините, Виетнам, Тайван и т.н.

  Китай е сам, а Русия е както винаги, разкрачена!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 78. 79 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Можеха поне да търсят учат с проби/грешки...
  Как Think tank акъл (на КАТ под храст) да слушат ;)

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не мисля че САЩ и УК дейатват умно
  в случая.

 79. 80 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3202 Весело

  Ако сте следили събитията, Австралия поиска разследване за появата на коронавируса, а Китай им наложи търговско ембарго за китайският пазар,

  Е, това е резултата, Китай получи едни мъжки отговор!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 80. 81 Профил на Хаджи Смион
  Хаджи Смион
  Рейтинг: 46 Неутрално

  От години го казвам - САЩ не са приятел н Европа. Трябва да се освободим от отровното им влияние.

 81. 82 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  До коментар [#75] от "Oleg Iliev":

  Австралийските политици доста ясно формулираха причината" Китай използва влиянието си в Индонезия и Филипините за икономически и политически натиск върху Австралия. Китай от поне три години натиска Австралия с редуциране на квотите на купуваното от тях вино, метали и т.н. Е, явно има нужда от "големия брат" да отвори пазари и да подаде яка десница. Засега има успокоителни моменти с "Ама те двигателите са атомни, оръжието за тези строени в Австралия подводници е конвенционално." Ако тези подводници се строят по американски образци, съвсем ясно даже за слабо запознати с техническата страна на въпроса хора като мен е, че при необходимост оръжието може да стане ядрено, след като подводницата има пускови механизми за него.
  Интересно беше изказването и на британския представител, че " Една атомна подводница дава възможност за дългосрочно пребиваване в скрит режим, без нужда да изплува с месеци." Нормално, в такъв режим, освен по време на занятия, не се минава освен при повишена възможност за конфликт. А потенциалният конфликт явно ще е в региона на Тихия Океан, и не с Япония.
  А отговора дали попада или не под спогодбите за неразпространение на ядрено оръжие - не, след като оръжието ще бъде конвенционално, само двигателят е ядрен. А ако се наложи превъоръжаване с ядрено оръжие то няма да е до спазване на съглашения...

 82. 83 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Значи, китайските подводници са доста шумни. Технологията им е още 70-те години на миналият век. Китай от друга страна стана много агресивен. Китайски подводници бяха засичани и от американски военни кораби, и преди седмици, близо до японски териториални води.

  Всичко това е да се контрира Китай с хай- тек технология на 21-ви век. Военната технология на Китай, макар и в огромни количества е все още съветска.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 83. 84 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 949 Весело

  После Китай е бил агресор.....!Истинските агресори си личат.....
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  И как по-точно си личат ве мисир?Някой нападна Китай или какво?
  Те като си подписват договори някой да е казал нещо?Аре иди сипи на козите и лягай.

 84. 85 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Първо: Еманципиране на ЕС.

  Максималисте, едно по едно.
  Не можеш еманципира Европа при факта за Эвразийска окупация
  на полуостров Крим в Централна Европейска Украйна.

  Эврази държаат клета и Европейска Беларус.
  А има и други...

  До коментар [#10] от "Molossian":

  "Трябва да оцеляваме сами, както правят и другите,"
  каза Борел като част от представянето на новата европейска стратегия.'

  Малко късно, ама ако този път се вземат мерки за еманципирането на Европа,
  може и да има успех.

 85. 86 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1658 Весело

  Великобритания в Европа ли е......

 86. 87 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 949 Любопитно

  "Трябва да оцеляваме сами, както правят и другите," каза Борел като част от представянето на новата европейска стратегия. Е, ние как да оцеляваме сами, като ще зависим от краварите за самолетите си, които тепърва ще ги получим някога във светлото бъдеще?
  —цитат от коментар 38 на Helen of Bikini


  Да ве,знаем къде те стиска обувката.Не искаш да зависим от краварите,а от пияниците.Е,няма да стане оди се тричай.
  И кравар е в пъти по-добре от пияница.Понял?

 87. 88 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 949 Разстроено

  Гърците купуват 18 рафала от Франция за 2.5млрд Е, от които 8 чисто нови, модел 2000г. Ние купуваме самолети второ поколение от 1962г - 8бр. за 2.5 млрд $...Слугинажа на Тиквата е умилителен. Той ограби авиацията ни с 10 самолета! Заедно със шкембе войвода са престъпници.
  —цитат от коментар 41 на otrqdnik


  Престъпници са родителите ти,защото не са ти дали нормално образование.
  И сега тролиш за копейки.

 88. 89 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  До коментар [#56] от "Сатана Ликующий":

  не могат да се противопоставят на китайски ядрени подводници.

  Гяволе, подводниците не се бият помежду си.

 89. 90 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Новият Свят Америка...
  Двете Америки са Европейски продукт.

  И Австралия.
  Южна Корея... прочее страни с демократично съдържание.

  По вашта перверзна логика:
  България следва пак да освободи света,
  след Освобождение 1918 г,
  от продукта на световна Българщина Русия?!?

  До коментар [#81] от "Хаджи Смион":

  От години го казвам - САЩ не са приятел н Европа.
  Трябва да се освободим от отровното им влияние.

 90. 91 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3192 Любопитно

  До коментар [#65] от "Петров":
  и г-н Морисън ще бъде съден! >>>> Магнитски за Морисън.:) Интересно дали Байдън се е пошегувал, като пак е употребил култовото преименуване - " онзи гай там" за Скот Морисън( на срещата с Джонсън и него) .

 91. 92 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#46] от "Willy Messerschmitt":

  Франция нищо не играе те СА суверенни.
  Може би забравяш, че Франция си е там от има.няма 1700 години, винаги е била голяма, мощна и независима държава, имя интереси и територии по целия свят и към момента след САЩ е втора глобална сила...

 92. 93 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "Трябва да оцеляваме сами" - въпросите пред Европа"

  "Сетила са Мара, да са побара"!
  Ма не се притеснявайте, Путин каза, че Русия може да открива подводниците навсякъде и да ги унищожава.
  А Франция сбърка, като не даде купените от Русия хеликоптероносачи. Много сбърка.

 93. 94 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#48] от "Сатана Ликующий":

  ЕС в ли ето на Франция има бая територии в тихоокеанският регион. Може да се каже че са съпоставими с тези на САЩ и по големи от австралийските, към това добави че в жният индийски океан всичко е горе доло френско и ше добиеш представа в каква грешка си.

  Де факто Франция има повече отвъдморски територии от Великобритания.

 94. 95 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#56] от "Сатана Ликующий":

  Защото има едно нещо със седалище във Виена което следи за разпространението на ядрени технологии и де юре не можеш да предлагаш такива с военно приложение на други държави.
  САЩ вече е ясно че са над формалностите и го карат през просото без да им пука много много. Французите го играят дипломатично и формално спазват правилата.

 95. 96 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#82] от "daskal1":

  Австралия ще получи атакуващи подводници. Стратегически няма да получи. Принципно ядрено оръжие се поставя на стратегически подводници, а не на атакуващи. Също така принципно атакуващите подводници не разполагат с възможност да изтрелват балистични ракети, независимо от това с каква техмология на производство на енергията са. Наскоро имаше сгатия за Южна Корея, която прави подводница от тип атакуваща и поставя система за изстрелване на балистични ракети на нея. Цялото това йпражнение е малко безмислено според мен доколкото това бяха ракети с малък обсег.
  Сега някой подводници от атакуващите могат на теория да изтрелят крилати ракети с ядрена бойна глава, което ако беше цел би следвало Австралия да си остане з френският доставчик. Нивото на сътрудничество в тази област между Великобритания и Франция е много по голямо отколкото между Великобритания и САЩ. ОК и Франция имат разработени крилати ракети за изтрелване от подводниците им, съвместна разработка. Подобни ако не греша няма за американски ракети. На практика с френското решение Австралия щеше да може да се снабдява с въоръжение за подводниците си от Великобритания или от Франция. Самериканското решение ще може са о от САЩ...

  Та въпросът е изцяло политически.

 96. 97 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  До коментар [#83] от "Realist":

  Май не си толкова добре запознат с развитието на китайските военни технологии. От доста време те са вече на етапа "фюжън" - да крадат най-добрите технологични решения и да ги обединяват в оръжейните си системи, например в авиацията, където тежкият стелт изтребител-бомбардировач J-19 е на базата на F-11B с елементи заимствани от най-новите руски решения.
  Политически, под ръководството на Ши , се извърши един обрат от "граждански-военен фюжън" към военно-граждански фюжън". Китайците все още са далеч от нивото на САЩ, но напредват много бързо и много масово.
  https://thediplomat.com/2021/07/at-the-nexus-of-military-civil-fusion-and-technological-innovation-in-china/
  Прочети и какво казва по въпроса за напредъка на китайските военни технологии и изоставането на руските директорът на американското военно разузнаване генерал-лейтенант Скот Бериер през април т.г. Особено внимание заслужава цитираното от него двойно увеличаване на ядрените носители в Китай само за последните шест месеца от 200 на 400:
  https://www.airforcemag.com/dia-says-chinas-weapon-technology-advancing-fast-while-russia-falls-behind/

 97. 98 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 146 Неутрално

  До коментар [#28] от "goofy":

  Франция не можаха да изпълнят договора и сега ще си носят последствията - Ролс Ройс вече ще изпълнява поръчката, а те работят с американските реактори от 1958г. Това е много добра новина за ОК и като цяло много добър завършек на седмицата (вчера започна технологичната инициатива на финансовото им министерство).

  Относно ЕС - без обща външна политика и общо снабдяване, европейска армия не може да има. За сега няма консенсус по тези въпроси и се съмнявам държави с големи военни индустрии като Швеция, Финландия, Франция и Италия да се съгласят.

 98. 99 Профил на Петров
  Петров
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Манталитета от студената война е това . САЩ се държи като враг на съюзниците си и вреди на Европа! Факт! С изнудвания и тежки корупционни практики търси икономическа полза. Срамно поведение за страна като САЩ...... САЩ доказа че е враг на Европа.

 99. 100 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  "Новият британско-американски пакт разгневи Франция
  и накара Европа да мисли за бъдещето"

  "За Бъдеще Сега!" [R]

  Веднага Европа стана по-свързана ;)
  Железопътнически.
  Експрес!

  Влак фучи, #Connecting Europe, гастролира из Европа.
  В момента: в София.
  Всички като посети... ще успокои "разгневен" Париж.

  Спирка: пред Триумфална арка.
  Опакована от Кристо...

  https://www.mediapool.bg/sofiya-posreshtna-vlaka-ekspres-svarzana-evropa-news326399.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK