Китай поиска да влезе в търговско споразумение, от което Тръмп изтегли САЩ

Кадър от срещата на Транстихоокеанското партньорство в Чили, 2019 г.

© Associated Press

Кадър от срещата на Транстихоокеанското партньорство в Чили, 2019 г.Китай е подал днес заявка за присъединяване към транстихоокеанската търговска сделка Всеобхватно и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (ВПСТТП). Това съобщи китайското министерство на търговията, цитирано от ТАСС и БТА.


Съответното писмо е било изпратено до министъра на търговията на Нова Зеландия. Китай отправи искането ден след като САЩ, Великобритания и Австралия обявиха нов съюз за сигурност в Индо-Тихоокеанския регион в противовес на Пекин.


Ръководителите на търговските ведомства на двете страни са разговаряли и по телефона и са обсъдили стъпките, които Китай трябва да предприеме след подаването на официалната заявка за присъединяване към пакта.
Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (ВПСТТП) премахва 95 процента от митата между членуващите страни.


Първоначалното споразумение за ТТП (TPP), след седем години преговори, бе сключено на 6 февруари 2016 година в Нова Зеландия. Документът е подписан от представители на 12 държави - Австралия, Бруней, Виетнам, Канада, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, САЩ, Чили и Япония. Веднага след встъпването си в длъжност обаче американският президент Доналд Тръмп обяви оттеглянето на страната си.


Затова останалите 11 държави подписаха нов документ за създаване на зона за свободна търговия - ВПСТТП.


Споразумението влезе в сила на 30 декември 2018 година. В момента 13 процента от БВП на планетата се пада на страните от тази асоциация, в които живеят около 500 милиона души. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1357 Весело

  Хахаха...битката се разгорещява...

 2. 2 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  ..............
  Цаката, както казват, беше в това, че всъщност един от най-големите пазари на китайските стоки са самите Съединени щати. Британската империя тръпнеше от Made in Germany, а сега американската и наследница с трепет следи заливащият я поток Made in China.

  ПУТИН, ТРЪМП И БРЕКЗИТ

  Ако излезем от утъпканите пътеки на хлъзгавото дипломатико-политическо говорене съвременният свят може да се обрисува като няколко обособени географски блока, които имат своята икономическа и политическа основа. Картинката, млади ми приятелю, не е застинала, но е достатъчно стабилна, за да може да се обрисува към момента, а и да ни даде всъщност отговори на много въпроси.
  - Атлантически блок – САЩ с прилежащите им Америки;
  - Европейският съюз с част от Северна Африка;
  - Китай + Югоизточна Азия;
  - Бившият Съветски съюз, начело с Русия.
  Ако се върнем на нашите любими високо технологични тенджери, можем да кажем, че всяка от тези групи има свои интереси и в някакъв смисъл е конкурентна на всяка от другите. Разбира се, производството на тенджери и най-вече тяхната продажба изискват сложни отношения между тези политико – икономически блокове, така че те едновременно се съревновават и си сътрудничат, в зависимост от територията. Та драги ми млади читателю, преди няколко години се правеше опит всичко това да се обедини под ръководството на САЩ, в един голям американски нов ред. Предвиждаше се тъй нареченото евроатлантическо обединение, което трябваше да премахне всякакви граници между САЩ и ЕС. Също така даже беше направено едно тихоокеанско такова обединение, което пък включваше САЩ и се наричаше Споразумението за тихоокеанско партньорство (TPP). Двете трябваше да наложат американският начин на правене на високотехнологични тенджери и тяхното търговско разпространение. Само че драги ми приятелю, производителите на тенджери от другите блокове не бяха съгласни с това и цялата завера се разсъхна – евро-атлантическото обединение (TTIP) не се подписа, а известният ви президент Тръмп изтегли САЩ от тихоокеанското.
  Така се очертаха „фронтовите линии“, които след кратка (от гледна точка на галактиката) и (надявам се) безкръвна схватка трябва да определи производството и продажбата на високотехнологични тенджери в света.
  Големият кошмар на американците, както преди това беше на британците, е възможността да се създаде едно икономическо пространство, което се разпростира от Португалия до Жълтата река. Трите блока – ЕС, Русия и Китай са единно географско пространство, което постепенно, поради слабата си морска позиция може да се обедини в единна икономическа сухоземна зона. Това е и мечтата на полковник Путин, като един от най-вероятните пътища за спасение на остатъците от Руската империя.
  Великобритания излезе от ЕС, преди началото на тази тежка и с непредсказуем край игра, така че да запази своята свобода да взема решения, като стои формално извън лагерите, но засега явно залагайки на най-естественият си съюзник – САЩ и атлантическият блок.
  Доналд Тръмп, драги ми приятелю, дойде на власт опирайки се на онази част от американското общество, която смята, че е време за решителни мерки. За да го обясним, нека да се върнем отново към тенджерите, но този път летящите. Да кажем в ЕС се произвеждат много хубави летящи тенджери, такива каквито преди това произвежда само САЩ. В един момент летящите тенджери насищат пазара и става все по-трудно да се продават, като американците пречат на европейските летящи тенджери, като твърдят, че са дотирани. Производителите на европейски тенджери, твърдят същото за американските летящи тенджери, като твърдят, че това става чрез поръчки през военния бюджет.
  В същото време, част от елита в Русия решава, че само със суровини и без летящи тенджери, няма да просъществуват дълго. Затова се появява полковник Путин и сега се готвят самостоятелно и заедно с Китай да произвеждат летящи тенджери. И така някой трябва да отстъпи или в един момент производството на летящи тенджери ще стане губещо за всички.
  Доналд Тръмп беше извикан на власт именно от тези процеси, млади ми приятелю. Вече има доста претенденти, които искат да ръководят пазарите на тенджери, тяхното финансиране, цените на суровините и т.н. Идеята му по принцип е правилна от американска гледна точка – да минимизира печалбата на Китай, така че да не може да влага толкова в развитието на нови високотехнологични тенджери. Това трябва да стане по два начина – като ограничи печалбите му на американския пазар и като ограничи печалбите му на колкото може други пазари. Разбира се, стои и вариантът при който Китай се съгласява, сам да се ограничи като смирено свежда глава, както направиха японците през 90-те години на миналия век.
  За целта Тръмп трябва да държи под контрол ЕС, така че последния да не се договори с Китай. В същото време трябва да се неутрализира Русия, така че да не конкурира със свои тенджери, да не подпомага Китай и в същото време да остане заплаха за една непослушна Европа.
  Играта, както виждаш млади приятелю е в общи линии, всеки срещу всеки, защото в нея е заложено бъдещето на света за поне 50 години напред. В момента ЕС е най-слабото звено, защото това е хлабав съюз от държави, много от които, особено източноевропейските са под американски контрол. Борбата на Тръмп ще бъде да направи ЕС отново управляем, да го елиминира като конкурент, като в същото време не му позволява съюз с Русия или Китай. Дали европейците ще търпят това и каква ще бъде реакцията им ще се види в идните няколко години.
  От друга страна Путин се опитва да вбие клин точно между ЕС и САЩ, като в същото време предлага на Пекин съвместно да си пазят гърба.
  Китай е заинтересован от единно евразийско пространство, което да бъде обединено точно от старите пътища на коприната – от Пекин през Москва до Лисабон. Но пък от друга страна китайците никога не са били експанзионистична сила и е възможно да сметнат за по-мъдро да се договорят с Тръмп, като застанат на американска страна срещу другите играчи.
  Решенията взимани при такива кризи преди, изглеждат неприложими в днешно време поради един фактор от военно-техническо естество – наличието на ядрено оръжие. Идеята Европа и Русия да се хвърлят едни срещу други, а с Китай да се разправят през това време самостоятелно е много изкушаваща за САЩ, но много опасна за цялата цивилизация. Затова Тръмп води една сложна игра, смес от заплахи, санкции, обещания и откровени изнудвания, като се опитва да реши ребуса без да се изпусне контролът над ситуацията.

  Из MADE IN GERMANY , ТЕНДЖЕРИ, ГЛОБАЛИЗАЦИЯ И БРЕКЗИТ
  Декември 2019 г. Борис Георгиев

 3. 3 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  ... и Китай веднага се настанява там, където САЩ отстъпва.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 4. 4 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 371 Неутрално

  ... и Китай веднага се настанява там, където САЩ отстъпва.
  —цитат от коментар 3 на dark'star


  Лека поправка - МОЛИ да се настани там където САЩ не им е било интересно...

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3423 Весело

  Въобще що ги подписват разни споразумения като траят ден до пладне и всеки влиза и излиза когато си поиска и най важното никой не може на никого да търси никаква отговорност.

 6. 6 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Великобритания също подаде молба да се включи, но сега май ще има леко замразяване на присъединителния процес на желаещите.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Китай трябва да бъде спрян, НО определено не по неумният начин на оранжадата...!

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4256 Любопитно

  "Китай е подал днес заявка за присъединяване към транстихоокеанската търговска сделка Всеобхватно и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (ВПСТТП)."

  Това е добро решение от страна на китайската страна. Въпросът е дали тяхната заявка ще бъде одобрена от страните участнички във ВПСТТП. Това предстои да разберем.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Безмитна търговия с Китай? What could possibly go wrong?

 10. 10 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Още преди три-четири години се заговори за разделяне на света на валутни зони и неочаквано бързо поведението на Великобритания и САЩ започна да дава потвърждаващи го сигнали.
  Китай има свой глобален проект и това е ясно отдавна.
  Дали по своя идея или в неизбежност поради действията на другите ЕС също осъзнава, че трябва сам да се справя.
  Счита се, че абсолютният минимум за оформяне на конкурентна и жизнеспособна зона е единен пазар с население поне половин милиард.
  Разгарът на битката тласка ЕС към разширяване на всяка цена и внос на мигранти от Африка, Азия.
  Най-неизвестна остава съдбата на Русия, която разполага с огромна територия и природен ресурс, но има огромен проблем с човешкия фактор, не само по брой, но и по етноструктура.

  Не ща да влизам у затвора!
 11. 11 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Сега, когато ще закипи жестока борба за по-голямо парче от баницата, Европейски съюз съвсем скоро ще спре да се церемони с България относно нейното упорство по приемането на нови членове. Ще извади тоягата.
  Време за губене няма и и никой няма да търпи капризите на своенравни балканци.
  За България ще остане единствен избор това, да формулира в по-мека форма неизбежната си капитулация така, че да не изглежда крайно позорна.

 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Лека поправка - МОЛИ да се настани там където САЩ не им е било интересно...
  —цитат от коментар 4 на misinformed_808


  Въпрос на изразяване , което не променя същността на процеса.
  :-) ако те успокоява приеми го така

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 898 Весело

  Китай изпълва празните пространства, които САЩ оставя след себе си - Афганистан, Пакистан, ВПСТТП. Хубаво е, че прехвърлянето на световното лидерство става по мирен път! Явно САЩ и алгосаксите са в стратегическо отстъпление и новите разделителни линии ясно се виждат. Да видим нас на кого ще ни джиросат.

 14. 14 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 371 Весело

  Въпрос на изразяване , което не променя същността на процеса.
  :-) ако те успокоява приеми го така
  —цитат от коментар 12 на dark'star


  О, да променя го и още как :) След като Австралия е една от държавите, които трябва да одобрят китайското включване, изгледите Китай да заеме място, което САЩ дори са ЗАХВЪРЛИЛИ клонят към... 0, кръгла ;)))

  Ама ако мисълта, че същността на процеса не се променя, те успокоява, повтаряй си го :)

 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Свято място празно не остава.

 16. 16 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1210 Любопитно

  До коментар [#14] от "misinformed_808":

  Ти поглеждал ли си какво и за КОГО изнася Австралия?
  Как налагаш вето на най големият си клиент?

 17. 17 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Попитали Марк Твен защо тръстовите магнати не го обичат. Вместо да отговори направо, той подал на своите събеседници да прочетат следната негова отпечатана във вестника литературна скица: “Една муха имала две дъщери, които много обичала. Веднъж тя прилетяла с тях в една сладкарница, по-малката поискала от майка си позволение да си близне малко от хубавите червени бонбони. Но щом кацнала върху бонбона, крилцата й потреперели и тя паднала мъртва. Бонбоните били отровни, понеже били производство на американския бонбонен тръст. След тази трагична случка мухата заобичала още повече дъщерята, която й останала. Един ден на малката й се доял колбас. Майка й я завела в близкия деликатесен магазин. Но едва си близнала от един салам, и малката мушица се загърчила в конвулсии и след няколко мига се проснала с вирнати нагоре крачка. Саламът бил отровен, защото бил производство на американския колбасарски тръст. Мъка стегнала майчиното сърце на мухата, тя не намирала смисъл повече да живее и за да сложи бърз край на живота си, алчно започнала да ближе отровата на една книжна мухоловка. Обаче смъртта не дошла. Хартията –мухоловка се оказала съвсем безвредна, понеже била производство на американския мухоловен тръст.”

  Комунистите са виновни!
 18. 18 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 771 Любопитно

  Ще бъде интересно, защото се очаква Великобритания първа да се присъедини догодина...

 19. 19 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Голяма грешка беше на оранжадата. Тихоокеанското сътрудничество беше замислено именно срещу Китай. Сега ако те се намърдат там, ще бъде голям грях за Тръмп.

 20. 20 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2437 Любопитно

  До коментар [#16] от "mso011053684":

  Пред вид канския рев който Китай нададе след обявеното намерение на Австралия да се сдобие с атомни подводници, дали няма самите те да се опитат да накажат австралийските износители? Или геополитиката си е геополитика, ама суровините и виното си требват?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK