Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

В Маями започна изграждането на небостъргач, "подготвен за пандемии"

В Маями започна изграждането на небостъргач, "подготвен за пандемии"

Виж видеото
Електроцентрала беше зрелищно разрушена във Великобритания

Електроцентрала беше зрелищно разрушена във Великобритания

Виж видеото
"В Средиземно море настъпват промени": Първата подводна "жива" лаборатория в Италия

"В Средиземно море настъпват промени": Първата подводна "жива" лаборатория в Италия

Виж видеото
"Тук идва почти цялото правителство": Любимите ресторанти на германските политици

"Тук идва почти цялото правителство": Любимите ресторанти на германските политици

Виж видеото
Астронавти тренираха за мисията на Марс в израелската пустиня

Астронавти тренираха за мисията на Марс в израелската пустиня

Виж видеото

Град Пломари на гръцкия остров Лесбос е известен на много места по света с производството на любимото на многозина узо. В града има 5 места за производство на алкохолната напитка. В някои от тях от столетия почти нищо не се е променило, докато други са превърнати в модерни предприятия.


Гледайте в това кратко видео на "Дойче веле" как изглеждат отвътре някои от местата за производство на узо на остров Лесбос.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 3870 Весело

    Ούζο Πλωμαρίου!!!

    Оооооооох, на дядо сладура! С много лед. Какво ти уиски, какъв ти джин!!!
    😍😎😊😉😙😚😍😎😊😉😙😚

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  2. 2 Профил на boevbisser
    boevbisser
    Рейтинг: 3195 Весело

    Филмът е много глупав и неверен. Всъщност, огромното мнозинство гърци си правят и пият ципуро - нещо като нашата и турската анасонлийки, около 45-50 градуса. Узото винаги е било експортен продукт. Не че аз не пия узо, а и го харесвам, но е хубаво да не се пускат подобни щуротии.

  3. 3 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 3407 Неутрално

    Съжалявам, че ще разваля калимерата,
    ама няма нещо по-гнусно и противно от МАСТИКАТА,
    та дори тя да се кичи с името УЗО

  4. 4 Профил на Lazarus
    Lazarus
    Рейтинг: 972 Неутрално

    До коментар [#2] от "boevbisser":

    Истинската гръцка ракия е ципуро. Ципуро ме гликанизо, значи ципуро с анасон. Ципуро хорис гликанизо - без анасон се произвежда масово от домакинства и се продава по пазарите. Ципурото с анасон е допълнително дестилирана със семена от анасон. В узото има само около 20% гроздов дестилат.

  5. 5 Профил на taratanki
    taratanki
    Рейтинг: 2342 Неутрално

    Филмът е много глупав и неверен. Всъщност, огромното мнозинство гърци си правят и пият ципуро - нещо като нашата и турската анасонлийки, около 45-50 градуса. Узото винаги е било експортен продукт. Не че аз не пия узо, а и го харесвам, но е хубаво да не се пускат подобни щуротии.
    —цитат от коментар 2 на boevbisser


    Има и безанасоново ципуро.

  6. 6 Профил на pontius_glarus
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3247 Неутрално

    От толкова много реклама за Гръцко и гръцките продукти намразвам всичко гръцко, не само гъркините. Между другото анасоновите напитки са популярни в целия средиземноморски свят, дори и в Турция. Само тяхната ракъ се прави с винен дестилат, а наскоро и българската топ мастика "Имане", докато гръцките със спирт от "земеделски произход", който може да бъде зърнен спирт, може и да е от меласа.

  7. 7 Профил на pontius_glarus
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3247 Неутрално

    От толкова много реклама за Гръцко и гръцките продукти намразвам всичко гръцко, не само гъркините. Между другото анасоновите напитки са популярни в целия средиземноморски свят, дори и в Турция. Само тяхната ракъ се прави с винен дестилат, а наскоро и българската топ мастика "Имане", докато гръцките със спирт от "земеделски произход", който може да бъде зърнен спирт, може и да е от меласа.

  8. 8 Профил на zxp53317185
    zxp53317185
    Рейтинг: 2146 Неутрално

    За радост на доста от обичайните коментиращи - алкохол от сутринта 😊

  9. 9 Профил на boevbisser
    boevbisser
    Рейтинг: 3195 Весело

    До коментар [#4] от "Lazarus":

    До коментар [#5] от "taratanki":

    Опитвал съм и от двата вида, повече харесвам анасоновото ципуро. Както и да е, за филма ставаше дума....

  10. 10 Профил на spiegel
    spiegel
    Рейтинг: 1692 Неутрално

    "Пломари" е твърде купешка и изфинена напитка. Ако не се лъжа, пак в Пломари има друг производител - Барбаяни, чието узо е по-добро... защото го докарва повече до турската ракъ. А една Йени ракъ винаги бих предпочел пред което и да е узо. Пред турската ракия пък бих предпочел българската анасонлийка, но никой вече не я прави както едно време - от сливи, с анасоново семе и сакъз.

  11. 11 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 6091 Неутрално

    Остров Лесбос, ама че име - там нямаха ли проблеми с имигрантите.

  12. 12 Профил на vankata1
    vankata1
    Рейтинг: 1075 Неутрално

    До коментар [#7] от "pontius_glarus":

    Думата е една и съща, с малки разлики - в България е ракия, в Турция е ракъ, по-надолу в Сирия и Ливан е арак. Изглежда е стара дума.
    Узото е хубаво, но има и по-добри образци анасонлийка.

  13. 13 Профил на Pomak
    Pomak
    Рейтинг: 755 Неутрално

    Аз Узото го ползвам като ваксина.
    Редовно по две дози.
    Мдааа
    Понякога и бустер доза.

  14. 14 Профил на roonex
    roonex
    Рейтинг: 257 Неутрално

    Леко дразнещо в клипа е неправилното произнасяне на Пломари с ударение на грешното място. Наратора е можело да провери къде точно е ударението преди да си свърши работата. https://en.wikipedia.org/wiki/Plomari

  15. 15 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 6091 Неутрално
  16. 16 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 805 Неутрално

    Хубаво нещо е узакито, но нашата балканска карловска анасонлийка е по-добра. Най-доброто узаки е от Лесбос, но не е Пломари, което е плод на реклама.

    Колкто до ципурото, разкошна гроздовица, от Крит съм пил истински елексир, който отстъпва само на някои мускатови ракии.


    Джибромицините са друга бира, там има по цялото средиземноморие.

  17. 17 Профил на pontius_glarus
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3247 Неутрално

    "Пломари" е твърде купешка и изфинена напитка. Ако не се лъжа, пак в Пломари има друг производител - Барбаяни, чието узо е по-добро... защото го докарва повече до турската ракъ. А една Йени ракъ винаги бих предпочел пред което и да е узо. Пред турската ракия пък бих предпочел българската анасонлийка, =====но никой вече не я прави както едно време - от сливи, с анасоново семе и сакъз.
    —цитат от коментар 10 на spiegel


  18. 18 Профил на pontius_glarus
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3247 Неутрално

    ".... но никой вече не я прави както едно време - от сливи, с анасоново семе и сакъз.
    —цитат от коментар 10 на spiegel


    Сакъз (дъвка или мастик) - ил смолата от мастиковото дърво вече масово я забравят, а точно тя дава специфичният аромат от Източното Средиземноморие, и мекота на напитката. На някои етикети е написано "мастиково масло", но това е екстракт от плодовете и листата на същото дърво, не няма ефекта на смолата (дъвката). Факт е, че тази смола е много трудно разтворима, и все пак

  19. 19 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 6091 Неутрално

    До коментар [#18] от "pontius_glarus":

    Оттам ли идва името на българската мастика. В Гърция узото се предлага навсякъде със салата - домати, краставици, лук и сирене.

  20. 20 Профил на pontius_glarus
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3247 Неутрално

    нашата мастика е тотално губеща с този стандарт от 47 градуса пред узото, което е 40, или 37,5, където акцизът е по-нисък. не разбирам защо не й намалят градуса на 45, дори на 42, и малко да подобрят технологията.
    И да забравят тъпнята "страст на кристали", защото няма нищо приятно в устата ти да се мотаят кристалите на анетола.

  21. 21 Профил на pontius_glarus
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3247 Неутрално

    До коментар [#19] от "Тsonkooo":

    Точно от там - мастик или сакъз.
    Ако си любител на анасоновите напитки напоследък се появи едно нова, малко крафт мастика, с марка "Имане". Вярно че е малко по-скъпичка (18 лв), но е супер. Направена е с винен дестилат (а не някакъв земеделски), звездовиден анасон, анетол, фенел, добавено мастиково масло, няма спомени дали имаше дъвка, подсладена с мед вместо със захар, и разни други билки. Много повече си заслужава цената от гръцкото узо, освен това е 47 градуса.
    Пък и нека да подкрепим българското, или местните усилия по създаването на качествени продукти.

  22. 22 Профил на Кум Лисан
    Кум Лисан
    Рейтинг: 382 Неутрално

    По-хубаво от узакито е узана ;)
    Иначе любима напитка, която употребявам с кеф. Пломарито е експортен продукт, в България се намират около 30 други вида, но ги няма във всеки магазин. Лично аз съм пил около 15 вида, има тройно дестилирани и са малко по-скъпи.

    Много хитър
  23. 23 Профил на petyo9
    petyo9
    Рейтинг: 742 Неутрално

    Не че се заяждам, но узото и мастиката не се правят с анасон а с резине. Верно е че те са генетично много близки - като брат и сестра, но ароматът на всяко от двете е различен от другото. Резинето е много капризно за отглеждане, защото много лесно се опрашва от ансона и копъра (другия родственик) и затова е много трудно да се намери терен далеч от по-разпространените им родственици. Опрашването на резинето с анасон или копър разваля качеството на резинето и то придобива дъх на анасон. Анасона (чистият анасон) е също много предпочитана подправка за спиртни напитки, но смесеният аромат (като на карнобатската мастика) се счита за недостатък, за лошо качество.

  24. 24 Профил на Manol Nedyalkov
    Manol Nedyalkov
    Рейтинг: 587 Весело

    До коментар [#1] от "дедо Андро":
    Не си прав за джина! Много си е хубаво коктейлче с джин, пинк тоник и грейпфрут ... добавям и няколко боровинки. Наздраве!

  25. 25 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1383 Неутрално

    До коментар [#23] от "petyo9":

    "резене" е названието.

  26. 26 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 2842 Неутрално

    До коментар [#10] от "spiegel":

    Има май една такава работа... Барбаяни-то е по-добро и според мен. И с по-висок градус, както се полага. Синият етикет е 46 градуса, зеленият е 42 ако не се лъжа.
    На Лесбос има още няколко марки узо, които по нищо не отстъпват. За Митилини, Мини, Вето се сещам веднага. Вето също е много прилично и в интересни алуминиеви бутилки.

    Бивш tww09306483.
  27. 27 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 1831 Неутрално

    Ούζο Πλωμαρίου!!!Оооооооох, на дядо сладура! С много лед. Какво ти уиски, какъв ти джин!!!😍😎😊😉😙😚😍😎😊😉😙😚
    —цитат от коментар 1 на дедо Андро


    Не съм сигурен, че на узото се слага лед.

  28. 28 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 2842 Неутрално

    До коментар [#11] от "Тsonkooo":

    Има много паплач, която се изсипва там. Но така е по всички острови, които са срещу Турция. Превозването на емигранти е организиран бизнес.

    Бивш tww09306483.
  29. 29 Профил на CINZANO
    CINZANO
    Рейтинг: 989 Любопитно

    Само в Пломари имало пет "пивоварни" и ти показват спиртоварна за узо!? Тези въобще преглеждат ли си текста преди да го прочетат?

    Мома, връщай 12 и 12А!
  30. 30 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7868 Неутрално

    До коментар [#12] от "vankata1":

    И аз харесвах повече на баба ми анасонлийката. Беше по-хубава от Узо.

  31. 31
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  32. 32 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 2842 Неутрално

    Да допълня, че на Лесбос лозя почти не видях. Та тия фабрики са по-скоро нещо като места за забъркване и бутилиране. Нещо като с шотландското уиски, за което казват, че дори и цяла Шотландия да е бъчва, пак не може да произведе толкова уиски, колкото се продава. ;)

    Бивш tww09306483.
  33. 33 Профил на stargate
    stargate
    Рейтинг: 2411 Неутрално

    До коментар [#3] от "Hawaii":

    Така е! За вас руските другари само водката е истински алкохол!

  34. 34 Профил на stargate
    stargate
    Рейтинг: 2411 Неутрално

    До коментар [#6] от "pontius_glarus":

    Дядо ми в пловдивско едно време си правеше ракия анасонлийка. Хубава ставаше.

  35. 35 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 2842 Неутрално

    До коментар [#31] от "Бони и Клайд":

    Трудна работа... Като се има в предвид, че постоянно приижда нова мохамеданска пасмина откъде ли не.
    Емигрантския лагер на Лесбос беше препълнен още преди няколко години. Сега мога само да си представям, какво чудо ще е...! И каква разкошна цигания...!
    А Митилини е много приятен град. На мен много ми хареса. Островът ми допадна някак си. Не е типично гръцки и туристически.

    Бивш tww09306483.
  36. 36 Профил на stargate
    stargate
    Рейтинг: 2411 Неутрално

    Аз лично Пломарито не го харесвам. Предпочитам Барбаяни, 12, че дори и българското Паралия. Въпрос на вкус!

  37. 37 Профил на pontius_glarus
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3247 Неутрално

    Не че се заяждам, но узото и мастиката не се правят с анасон а с резине. Верно е че те са генетично много близки - като брат и сестра, но ароматът на всяко от двете е различен от другото. Резинето е много капризно за отглеждане, защото много лесно се опрашва от ансона и копъра (другия родственик) и затова е много трудно да се намери терен далеч от по-разпространените им родственици.....
    —цитат от коментар 23 на petyo9


    Постингът ти е интересен, но съм почти сигурен, че с изключение на "Имане" в никоя друга българска мастика не се добавя резине (фенел, див копър), дори е написано на етикетчето "анетол". В някои от гръцките узо освен анасон се добавя и фенел (в Пломари, споменават го в клипа), и в "Sans Rival" (гръцко узо с френско име), в която има добавена и мастикова смола - мисля, че това е най-доброто узо продавано у нас (мое мнение).
    Фенелът е задължителен за френските пастис, разбира се и анасона. добавят и "женско биле" (май сладка папрат?). Може би си прав, че фенелът е с по-фин аромат.

  38. 38 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 1819 Неутрално

    Филмът е много глупав и неверен. Всъщност, огромното мнозинство гърци си правят и пият ципуро - нещо като нашата и турската анасонлийки, около 45-50 градуса. Узото винаги е било експортен продукт. Не че аз не пия узо, а и го харесвам, но е хубаво да не се пускат подобни щуротии.
    —цитат от коментар 2 на boevbisser


    :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;
    Да не кажа и 99% пият ципуро , което е прекрасен продукт !
    Ако не си го правят лично , навсякъде има майстори откъдето можеш да си купиш истинско ципуро !
    Не е евтино , около10- 15 евро за литър !

  39. 39 Профил на pontius_glarus
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3247 Неутрално

    До коментар [#37] от "pontius_glarus":

    Рецепта за домашен френски пастис:
    4 лъжици анасоново семе
    2 лъжици семе от резине (копър)
    4 звездички анасон
    1-2 пръчки по 15 см сладка папрат
    4 лъжици захар
    1 л плодова ракия
    Смесват се в бъркан (шише) и се оставя 1 седмица.. След седмица имате чудесен пастис, но с по-слаб анасонов аромат. Е, с малкоесенция мастика нещата могат да се подобрят.

  40. 40 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 4497 Неутрално

    UNITED EU UNION

    Не потребяваме узо.
    Не потребяваме анасон.

    Що за антички пагански-рекламни Лесбос/Бакхус вакханалии?

  41. 41 Профил на Гарван
    Гарван
    Рейтинг: 918 Неутрално

    До коментар [#10] от "spiegel": Анасонлийката в Карловския край се прави от гроздови джибри. Къде правят анасонлийка от сливи? От анасоновите алкохолни напитки аз най харесвам Перно.

  42. 42 Профил на ykv43523606
    ykv43523606
    Рейтинг: 597 Неутрално

    Отврат! Това е алкохол за алкохолоци, нормални хора не могат да пият подобна помия.

  43. 43 Профил на spiegel
    spiegel
    Рейтинг: 1692 Неутрално

    До коментар [#18] от "pontius_glarus":

    Да, сакъзът е незаобиколима съставка на анасонлийката. Гърците имат една мастика, която е като ликьор, без анасон, но само с мастикова смола.

  44. 44 Профил на spiegel
    spiegel
    Рейтинг: 1692 Неутрално

    До коментар [#41] от "Гарван":

    Точно в карловския край анасонлийката се правеше от сливи допреди 30-тина години. На малко места в България се прави анасонлийка, като в Сопот, Карлово и Калоферско това е свързано с гурбетчилъка в Цариград. А в Средна гора гроздето е кисело и става само за дворна сянка.

  45. 45 Профил на spiegel
    spiegel
    Рейтинг: 1692 Неутрално

    До коментар [#18] от "pontius_glarus":

    За съжаление, напоследък и анасонът го заменят в домашните ракии с анасоново масло. Разлика от небето до земята. Помня като дете чувалите с анасоновото семе.

  46. 46 Профил на karatista
    karatista
    Рейтинг: 2751 Неутрално

    майстори са гърците да си продават носталгията по ваканцията и след като си се прибрал.

  47. 47 Профил на Ogyges
    Ogyges
    Рейтинг: 281 Неутрално

    До коментар [#32] от "Petleshev":

    Има, но наистина са малко лозята и стигат само за двете винарни на острова. високо-концентриран винен спирт се внася от Франция. Относно нелегалните емогранти - вече са 2000, а бяха над 30 000.
    Що се отнася до облика - ами не, не си прав, просто е близо до Мала Азия, но и там си е било гръцко...

    Опитах в един пост да ти отговоря на няколко твои.

    Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
  48. 48 Профил на Ген. Колев
    Ген. Колев
    Рейтинг: 559 Неутрално

    Узото се казва Варваяни - синьо, Евзон или Афродита, ама последните две рядко ги срещам по гръцките магазини, 100 винен дестилат са. Бабаджъм е другата хубавя марка, но трябва да се взима това , 100% дестилат. Голяма част от всичко останало са спиртове с есенции и трябва да се избягват. Друга алтернатива си е хубавото ципуро с анасон.

  49. 49
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  50. 50 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 2842 Неутрално

    До коментар [#47] от "Ogyges":

    Какво му е на облика? На мен ми допадна като цяло Лесбос. На някои сигурно ще им се стори скучен. Да, близо е до Мала Азия и това го прави малко по-различен.
    Някой ден пак ще отида... Само не знам кога ще остане време.

    Бивш tww09306483.
  51. 51 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 464 Неутрално

    Аз наскоро открих едни приятни ракии на Кюстендил, на Исперих са класика. Иначе за узо харесвам 12 или Мини, но не го възприемам като сериозно питие. Карловската анадонлийка е много хубава, но и си е цифра.

  52. 52 Профил на Едмон Дантес
    Едмон Дантес
    Рейтинг: 17 Неутрално

    В мастиката от дълго време ползват синтетичен китайски анетол.

  53. 53 Профил на Гарван
    Гарван
    Рейтинг: 918 Неутрално

    До коментар [#44] от "spiegel": Родът на майка ми е от Карлово. Дядо ми беше агроном и годишно вареше/печеше поне 120л ракия анасонлийка. Войнишките изпращания и сватбите на рода се поливаха обилно само с такава ракия. Винаги от грозде ( карловски мискет и др.). С времето анасонлийката все по-малко се пиеше и затова спря да я вари/пече. За тези които искаха такава имаше една огромна дамаджана със смес от двоен припек ракия и взето от българска роза анасоново масло.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK