"Ще те пратим на параолимпийски игри": само НПО застават срещу китайските компании, замърсяващи Балканите

Изграждането на магистралата Бар-Боляре доведе до изменения в коритото на река Тара

© Reuters

Изграждането на магистралата Бар-Боляре доведе до изменения в коритото на река ТараСредносрочно и дългосрочно, с негативния си ефект проектите на китайски компании на Западните Балкани активно участват в процеса на отслабването на върховенството на закона и замърсяването на околната среда въпреки положителната роля за индустриалното производство и заетостта.


Неправитерственият сектор обаче е движещата сила в опитите проблематичен китайски капитал да бъде подложен на проверка и контрол и бизнесът от азиатския гигант да се съобразява с местното законодателство. Затова организациите се сблъскват със силен натиск и дори заплахи в търсене на справедливост.


Това сочи публикувано тази седмица изследване на ролята на китайските проекти върху околната среда в държавите от Западните Балкани. Според него, при пълната липса на диалог с местните власти, гражданските организации имат основна роля не само в наблюдението и съдебните дела срещу нелегална дейност, но и в ангажирането на местните общности.


"Късогледство е да се говори само за геополитиката"
Изследването с автор Мирела Петкова се публикува от платформата China Observers in Central and Eastern Europe (CHOICE) и цели да покаже как китайските проекти се отразяват на местните общности, здравето и качеството на живот в засегнатите региони. В списъка на разгледаните проекти са топлоцентрали в Тузла и Станари, Босна и Херцеговина, за магистралата между Бар и Боляре в Черна гора, за металургичния комплекс в Бор, стоманодобивния "Хестийл" и фабриката за губи на компанията "Линглонг" в Сърбия.


Посочените в изследването примери утвърждават впечатлението, че каквито и законови проблеми да създават китайските проекти, основен проблем е свързан със здравето. Топлоцентралата в Тузла, според данни на Центъра за екология и енергиката на базата на проучване на Световната здравна организация, за година причинява над 170 хоспитализации заради респираторни заболявания и загуба на 131 хил. работни дни. В Бор изследване на Института за обществено здраве в Сърбия сочи, че гражданите са в много по-голям риск от развиване на злокачествени тумори и при тях се регистрира по-високо ниво на смъртност заради нивата на индустриалното замърсяване. При допустими стойности от 350 микрограма на куб. метър серен диоксид на 4 август стойностите варират между 1969 и 3800 микрограма - до 11 пъти над нормата. След скандал с безвъзмездното предоставяне на обработваема земя за фабриката на гуми в Зренянин има и притеснения за възможно замърсяване на питейната вода.


В случая с черногорската магистрала проблем е промяната в коритото на река Тара, където се изхвърлят значителни отпадъци (защитен обект на ЮНЕСКО).


"Изглежда като късогледство, че стратегическите последици от китайската икономическа намеса в Европа обичайно се обсъждат основно през призмата на геополитиката и заплахите, произтичащи от секторите за сигурност и технологии," се казва в доклада, предвид въздействието на тези дейности върху човешкото здраве и местното управление.


Остава отворен и въпросът защо финансово нежизнеспособни проекти, нанасящи вреди на здравето и околната среда, се подкрепят от политическите лидери; Соня Ристеска, проектен мениджър за Югоизточна Европа от "Агора енергивенде" обяснява това със "страха от промените и страха от загубата на каквато и да било хватка върху определени интереси". Корупцията, свързана с поръчките, надделява в енергийния и индустриалния сектор в Западните Балкани, остават в сила и икономическите интереси. Местните се опасяват, че при завишени изисквания за околната среда инвеститорите биха си тръгнали.


Пренебрегват се и националното законодателство, и местното ниво


Западните Балкани не са изключение от тенденцията за отпечатъка на китайската икономическа дейност, особено предвид слабия контрол дали проектите отговарят на изискванията за околната среда. "Това означава, че освен ако съответната държава не прилага собствените си закони за околната среда, няма механизъм за наблюдаване и санкциониране при щети за околната среда."Данните сочат, че компаниите, които управляват фабрики, депонират боклук или директно замърсяват околната среда, често не се сблъскват с никакви пречки. Китайски компании съзнателно са пренебрегнали местното законодателство, което в разгледаните случаи ги задължава да изготвят оценка за въздействие на околната среда, макар това да не важи за китайското.


Нещо повече, китайските компании съзнателно са оспорили съществуващите законови изисквания и са запазвали мълчание в случаи на съмнения, че се е стигнало до нарушения.


"Във всички разгледани случаи има действащо законодателство, което би позволило на държавата да изисква съобразяване с регулациите за околната среда, но то не се прилага."


В други ситуации специални закони се изготвят в полза на проектите или (и в трите сръбски примера) се класифицират като част от "националния интерес".


Изтъква се и липсата на дискусия с местните общности в районите, където се осъществяват проектите - диалогът за китайските играчи е основно с представители на националните правителства. Протести на неправителствения сектор и граждани остават напълно пренебрегнати. Липсва напълно комуникация на местно ниво и за това носят отговорност както "правителствата, така и китайските компании". Липсват не само публични консултации, а и достъп до "основна информация", макар този проблем да се наблюдава и по други свързани с климата въпроси на Западните Балкани.


Заплахите към гражданския сектор


Заради потайността на проектите щетите обикновено се установяват на късен етап. Основна роля в изобличаването на подобни случаи играят неправителствените организации; както местни активисти, така и граждани обвиняват основно правителствата.


Има два примера - в случая с черногорската магистрала и медния комплекс в Бор - в които китайските компании са избрали диалога. В голяма степен причината са били действия на правителствата, повдигнали въпроса за отпечатъка на проектите и заплашили със съд. Когато китайски компании обаче се ангажират с подобни обещания, местните активисти изразяват тревога, че целта им е просто да се съобразят със законодателство, което е трябвало да бъде спазено още от самото начало.


Ролята на активистите обаче върви ръка за ръка с усилията на властите да окажат натиск както върху тях, така и върху работниците. "Не можете да си представите" натиска върху работниците, които искат да ходят на протести срещу замърсяването, в Смедерево, цитиран е Никола Кръстич, координатор на движението "Тврджава". "Обаждат се на съпругите, децата им... хората силно се опасяват. Не само страх да не загубят работата си, но и физически страх, (да не бъдат) бити от някого."


В Зренянин Иван Живков, член на неправителствената организация "Граджански преокрет", разказва, че получил заплаха по СМС и макар номерът да не е бил скрит, полицията и прокуратурата не казали кой я е изпратил. Посланието е кратко: "Спри да лаеш и да шантажираш или ще те пратим на Параолимпийските игри." Подобни заплахи обаче са отправяни само от сърби. Натискът и автоцензурата в такава ситуация същевременно се подхранват от факта, че всички изброени проекти са в малки и средноголеми градове. В процеса участват и проправителствени медии, набелязващи активистите.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5702 Неутрално

  Китайците завладяват бивша Югославия и Гърция, само ние все още се държим. В Сърбия се хвалят и с арабски инвестиции.

 2. 2 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5702 Неутрално

  Дано Македония се вразуми и я приемем в ЕС, да не попадне и тя в китайската прегръдка.

 3. 3 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Дано Македония се вразуми и я приемем в ЕС, да не попадне и тя в китайската прегръдка.
  —цитат от коментар 2 на Тsonkooo


  Ако си мислиш, че само ние пречим на макетата да влязат в ЕС, значи живееш в някаква сериозна самозаблуда. За момента е просто по-удобно да ни ползват като основна причина, нито Холандия, нито Дания ги иска. Ние поне имаме някакво стратегическо разположение, докато те и това нямат.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на ctx43648508
  ctx43648508
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Друго си е да настроиш стотици мини ВЕЦ-ове по планинските реки, унищожавайки живота в тях, за да изпълниш народостопанския план на ЕС за възобновяема енергия ... Ама там нещо НПО-тата мълчат, с изключение на WWF, защо ли?

 6. 6 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Някой може ли да открие от къде идва финансирането на China Observers for Central and Eastern Europe. Аз се опитах, но както с повечето НПОта и особенно с международните такива, това е много трудно и не успях. Съмнявам се, че идва от индивидуални донори с по €20 дарения. Не че нещо, ама…

 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Склонен съм да вярвам на всичко написано.
  Най-вероятно е истина, макар, естествено, не цялата истина.
  Китайците си пазаруват на едро и влияние и ресурси.
  Нещо повече, вече имат самочувствието на господари.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5702 Неутрално

  До коментар [#3] от "chepokalipsis":

  А Албания, има ли против, там има море.

 9. 9 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Китайски инвеститор - звучи като заплаха с опасни бъдещи последици. Раздават подкупи и анихилират вичко попътя си. Вън китайската чума. Между другото Бор е опасен и за България поради река Тимок

  malart.blog.bg
 10. 10 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2449 Весело

  Обширни разкази на тема лош Китай ...и измислени факти ! Кой може да провери дали Китай не са спазвали процедури ?? Доколкото знам в Черна гора няма възможности за ИН хаос...

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Като стана въпрос за Китай, та се присетих за Кристалина.

  Като се присетих за Кристалина, ми изплува и Саудитска Арабия.

  Следващата асоциация беше повече от лесна:

  https://mobile.frognews.bg/article/226153/

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2262 Весело

  "Средносрочно и дългосрочно, с негативния си ефект проектите на китайски компании на Западните Балкани активно участват в процеса на отслабването на върховенството на закона и замърсяването на околната среда въпреки положителната роля за индустриалното производство и заетостта."

  Аце - тая върховна мисЛЪ сам ли я генерира, или ти я пратиха от "Америка за България" като готов шаблон (или "темплейт", както викате умните и красивите про-европейсики и демократично настроени българи)?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2262 Весело

  Китайски инвеститор - звучи като заплаха с опасни бъдещи последици. Раздават подкупи и анихилират вичко попътя си. Вън китайската чума. Между другото Бор е опасен и за България поради река Тимок
  —цитат от коментар 9 на malart


  Нали - позволява се само американски инвеститор в Китай, където не само подкупи има, ами направо им се предоставят роби от лагерите за работа. Или в България - под формата на кол център бълващ нискоквалифицирани папагали, добре облъчени от модерната американска "корпоративна култура" да не използват "gendered pronouns" и да пишат "Black" с главна буква, а "white" с малка, както и да не прекъсват жени и "people of color" независимо какви глупости говорят. Така се прави икономика, мдаа...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Китай - враг номер едно на балканската селищтна система, другаря автор нищо старо не е забравил и нищо ново не е научил. Без изненади!

 15. 15 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 641 Весело

  Добре е, че "обзървърката" Мирела е написала "рипорт", ОБАЧЕ хората надават ухо какви съвети реди баба Кристалина Георгиева нежели някаква непеошка.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#15] от "Бубенце":

  “ОБАЧЕ хората надават ухо какви съвети реди баба Кристалина Георгиева ...”

  Обаче, както се оказа, и бате Бойко е в кюпа.

  Та много скоро таквиз като теб ще я обявите за светица и ще престанете да й викате Сталинка.

  Ха-хаааа, какви шеги си прави животът с глупаците....

  😆😆😆😎  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Китайците завладяват бивша Югославия и Гърция, само ние все още се държим. В Сърбия се хвалят и с арабски инвестиции.
  —цитат от коментар 1 на Тsonkooo


  Само в района на Печ китай влага половин милиард долара, с цел да направят Сърбия втора в Европа, след Полша, по добив на мед.

 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4199 Любопитно

  Някой може ли да открие от къде идва финансирането на China Observers for Central and Eastern Europe. Аз се опитах, но както с повечето НПОта и особенно с международните такива, това е много трудно и не успях. Съмнявам се, че идва от индивидуални донори с по €20 дарения. Не че нещо, ама…
  —цитат от коментар 6 на Nedyalko Lazarov


  CHOICE is run by the Association for International Affairs (AMO), a prominent Prague-based foreign policy think tank and NGO.

  IVANA KARÁSKOVÁ
  Founder and leader of CHOICE & China Research Fellow, Association for International Affairs (AMO), Czechia

  [email protected]

  +420 728 408 495


  FILIP ŠEBOK
  Project Manager of CHOICE & China Research Fellow, Association for International Affairs (AMO), Czechia

  [email protected]

  +420 792 476 046

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4199 Любопитно

  Някой може ли да открие от къде идва финансирането на China Observers for Central and Eastern Europe. Аз се опитах, но както с повечето НПОта и особенно с международните такива, това е много трудно и не успях. Съмнявам се, че идва от индивидуални донори с по €20 дарения. Не че нещо, ама…
  —цитат от коментар 6 на Nedyalko Lazarov


  https://www.amo.cz/en/people/

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 20. 20 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Уффф, срещу някой лев ще наемем хора, които да регистритат сдружения с гръмки имена като институт, интернешанъл и т.н., които ще оплюват Китай, ще наемем и няколко медии, които ще публикват оплюванията им във възходяща градация...

 21. 21 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Друго си е да настроиш стотици мини ВЕЦ-ове по планинските реки, унищожавайки живота в тях, за да изпълниш народостопанския план на ЕС за възобновяема енергия ... Ама там нещо НПО-тата мълчат, с изключение на WWF, защо ли?
  —цитат от коментар 5 на ctx43648508


  До колкото следим темата, друго сдружение е водещо - Балканка и редица други организации реагираха по темата с минивецовете.

 22. 22 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  Нищо ново, европейските държави също са изнесли мръсните си производства в бедни региони като Африка. Половината италиански фаянс се прави в Египет, защото не искат да си цапат ботуша, а пустинята спокойно изливат химията. Та и китайците като забогатяха, поумняха и започнаха да изнасят боклукчивите неща навън.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 23. 23 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Трудно може да се промени корито на река в този терен с проломи и дефилета.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Китайците за въздуха в Китай не се притесняват, ще пазят Европа. През май там са измерени опасно високо количество на азотен диоксид, серен диоксид и озон, като нивото на последния газ скоро ще се доближи до рекордните показатели през 2018 г.

 25. 25 Профил на o2411870
  o2411870
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Китайските инвестиции корумпират, за разлика от "усвояването" на европейски фондове.

 26. 26 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Заглавието да се разбира - всички са доволни, с изключение на американското посолство и прилежащият му башибозук.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 27. 27 Профил на Петров
  Петров
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ______само НПО застават срещу китайските компании, замърсяващи Балканите ____________ само поръчково платени НПО-та могат да делят "замърсяващите" компании на китайски и некитайски ! Ако действително тези НПО-та екологични цели преследваха, такова деление нямаше да има в "докладите" Хората не са толкова прости колкото си мислят "прокопците"_____

 28. 28 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Любопитно

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  В случая с възхода на Китай и доклада на Кристалинка, кое е причината и кое е следствието?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 29. 29 Профил на Петров
  Петров
  Рейтинг: 0 Весело

  _____НПО застават срещу американските компании, замърсяващи Балканите _____ подобна статия възможна ли е?

 30. 30 Профил на ctx43648508
  ctx43648508
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#21] от "ilegal":

  Балканка е риболовен клуб и е ясно защо реагират, но от екологичните организации единствено съм чул от WWF да повдигат въпроса.

 31. 31 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Китайските комунета трябва да бъдат изритани от ЕС и да си стоят в оризищата от където изпълнява.

 32. 32 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#17] от "venelingeologia":

  Сръбският Печ е в Косово.

 33. 33 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 257 Весело

  Хммм ... снимката и примера с „Изграждането на магистралата Бар-Боляре доведе до изменения в коритото на река Тара“ не пасва към статията и заглавието й. През май 2006 г. когато бе открита „Централна гара“ в Берлин, за едно от хидроинжинерните постижения от световна величина, се смяташе изместването на коритото на река Шпрее (на места реката стига до ширина 150 – 200 м!) както и прокарване на подземния тунел на част от градската магистрала под реката. Защо ли сега някой се тръшка на китайската агресия в световната икономиката.
  Апропо ама съвсем не съм фен на китайците с тяхната политическа система.
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  robin ot Crusoe
 34. 34 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 446 Весело

  Аре по-кротко де. Големият брат, слънцето, въздуха и кеша на прокопчовите и сие непеошници воюва с великата жълта река. Кат гледам, колатерално в таз война ще паднат и кристалинката, и оня, дянков. Е, знаете ли колко ни дреме? - НИКАК. Ако сме умни, трябва да изстискваме каквото можем и от едните, и от другите - за малка страна няма друг изход. А подобни пропагандни бълвочи колко са чистички били едните, па колко лошички другите, заврете си ги знаете къде.

 35. 35 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1872 Весело

  До коментар [#34] от "poitoucharante":
  "Ако сме умни, трябва да изстискваме каквото можем и от едните, и от другите - за малка страна няма друг изход. "

  Както казваха старите търговци преди 9.9.1944 г. Най лесно е да спечелиш пари, като измамиш хора, които искат да спечелят лесни пари.

  подпис
 36. 36 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Кого го боли от възхода на Китай? Не е Русия. Не е Иран. Не е половин Африка и половин Латинска Америка. Не виждам причина и Европа да я боли, освен островната й отделена част. А, Австралия и САЩ. Което пък почтените хора в мнозинство ги радва.

 37. 37 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Очаквам в следващата си дописка г-н петров да обясни как американските бомби с обеднен уран подобриха околната среда на Сърбия, разрушиха вредната й енерго структура, разчистиха стари мостове за ново еко строителство, как въобще подобриха здравето на сърбите и как прочистиха персонала на вредното китайско посолство в Белград.
  Нали така, г-н политкоректен петров?!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Да, има такива... гръмки плагиати... Галъп Интернашанъл.

  пп
  Досаден бизнес.
  Отегчителен.
  Профешанъл burn out?

  Ами... смени окупацията.
  Смени занаята?

  До коментар [#20] от "svoboden":

  Уффф,
  срещу някой лев ще наемем хора,

  които да регистритат сдружения с гръмки имена като институт, интернешанъл
  и т.н., които ще оплюват Китай,
  ще наемем и няколко медии, които ще публикват оплюванията им
  във възходяща градация...

 39. 39 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Задният двор на Европа се превръща и в заден двор на Азия.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 40. 40 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Не се и съмнявам, че има сериозни екологични проблеми поради мащабните инфраструктурни дейности на китайски компании в Западните Балкани, но ми се струва, че основната причина за появяване на подобна статия е друга. Е, винаги е полезно да се види и алтернативна гледна точка." Пращането на параолимпийски игри" ( изнесено в заглавието) определено внася ..драматизъм.:)

 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Възхода на ККП.
  Доклада на КП Кристалинка представлява маловажно козметично помпане на имидж, ако изобщо се е случвало.

  Вместо тъпи въпроси, Незнайко,
  питай мнозинството Китайски Народ, целокупното болшинство:
  приятно ли му е да го отъждествяват с КП?

  До коментар [#28] от "Незнайко в Слънчевия град":
  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  В случая с възхода на Китай и доклада на Кристалинка,
  кое е причината и кое е следствието?

 42. 42 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тsonkooo":

  Сръбското правителство подарява охотно земи на всеки, който иска да инвестира... Но, и там както в България кандидатите са главно китайци и араби, като зад арабите обикновено стоят неясни структури /виж Турски поток у нас/, а китайците наемат местни само работници и средни кадри, а думата "екология" им звучи както за нас напр. думата нищология

 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  секи 4ти км

  Кога Китай си флаг забий на връх Олимп,
  сред снеговете, къде спортуват богове,
  по-друга песен ще запейш, съзвучна с ветровете.

  ККП!
  ККП!
  ККП!

  До коментар [#40] от "тулса":

  Не се и съмнявам, че има сериозни екологични проблеми поради мащабните инфраструктурни дейности на китайски компании в Западните Балкани,
  но ми се струва, че основната причина за появяване на подобна статия е друга.
  Е, винаги е полезно да се види и алтернативна гледна точка.

  "Пращането на параолимпийски игри"
  ( изнесено в заглавието) определено внася ..драматизъм.:)

 44. 44 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#33] от "робин от Крузо":
  Защото ако Китай променя коритото на реката е ЛОШО.
  Ако Германия или Америка го прави е ДОБРО.
  Важно е да се плюе.

 45. 45 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Китай колонизора здраво напредва по всички фронтове. Европа Азия Африка Австралия Южна Америка и Канада.

 46. 46 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Половината италиански фаянс се прави в Египет, защото не искат да си цапат ботуша, а пустинята спокойно изливат химията. Та и китайците като забогатяха, поумняха и започнаха да изнасят боклукчивите неща навън.
  —цитат от коментар 22 на fpyyh


  А боклука го изнасят в България, чрез братя Бобокови, ама те са от добрите олигарси.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 47. 47 Профил на Krasimir Petrov
  Krasimir Petrov
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Няма икономически растеж без производство. Китайците са това, което са, защото са “работилницата на света“. Постъпиха много умно впрочем - докато останалите им се смееха и прехвърляха производства в Китай, където работниците бяха доволни и на купичката ориз като заплащане, Китай овладя спецификите в немалко области. Междувременно точно китайските студенти пълнеха американските университети и учеха дисциплини като химия, физика и други инженерни науки, участваха в перспективни области на развитие на науката и технологиите, а после голяма част се връщаше в Китай и оглавяваше отдели и фирми, където да прилагат наученото от американците. Целият свят им доставяше ноу-хау напълно доброволно, все пак главното условие да се произвежда в Китай беше чуждата фирма да работи чрез смесена компания с китайски партньор. Малко по малко китайците се замогнаха станаха конкуренция на Запада и чрез своята хитрост и упоритост днес разполагат със същия че и по-висок интелектуален потенциал, а останалите държави купуват китайското производство.

  Когато си говорим обаче за замърсяването, нека споменем американския фракинг, добива на кобалт в Африка, дрехите от Индия, Малайзия, Пакистан, кафето, произвеждано от хора, живеещи в недостойни условия... Бързо ще установим, че ВСЯКА индустриална държава е минала по този път и все още не се е отървала напълно от тези практики. И ако прочетете повече по темата, Китай от поне 20 години насам е критикуван за замърсяването и неприемането на квотите за въглероден диоксид, с които не е съгласен, защото индустриалните държави са това, което днес са, именно минавайки целия този път. В момента, в който благосъстояниетого позволи, китайците също ще се ориентират към по-малко замърсяващи технологии.

 48. 48 Профил на Larry Laffer
  Larry Laffer
  Рейтинг: 41 Неутрално

  [quote#19:"padrino"][/quote]

  Напълно непрозрачно финансиране - последния "Annual report" е от 2013, даже и там не е ясно кой дава парите.

 49. 49 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Де що са инвестирали Китайците само обвинения, пасквили — друго си е някой Американски Тец да заработи на балканите 😄 А Тец 2 си е направо пречиствател на въздуха в сравнение с “мръсните” Китайски тецове. Мафиотите, които горят боклуци и те реално са в услуга на обществото.
  Канадците със златодобива в Родопите — добре че бяха те да изчистят реките там!

  Само и единствено Китайците са проблема и през ден се пускат статии за няколкото им завода и Теца на Балканите или там каквато друга инвестиция имат. А всички останали пумийни ями с местни и чужди инвеститори всъщност са кристално чисти карстови езера!

  Трябва да сме политкоректни все пак!!

 50. 50 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nedyalko Lazarov":

  Най вероятно от National Endowment for Democracy - “не”правителствена организация спонсорирана изцяло с пари от Американския бюджет.

  В общи линии NED са като подизпълнители на ЦРУ.

 51. 51 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Тяхните проекти и стратегии не са мръднали от времето на Студената война. Бяха идеални за развиващите се страни в Африка. Сега с малки модификации ги пробутват, да не кажа - ги натрапват брутално, където смогнат в Европа. Полза - временна, за това пък грижите след това няма свършване. Така е и със комуникационните им технологии: супер модерни боклуци. Просто използват всяка страна като плацдарм, след което правят следващата крачка. А Западните Балкани са идеален терен за завладяване и настаняване китайски човечета. Да сте виждали китайско гробище? Изчезва човек по различни причини и на това място се появява нов. Тихо и дискретно.

 52. 52 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#19] от "padrino":
  Да, това го видях, но къде е бюджетната структура; от къде е финансирането?

 53. 53 Профил на Puhon
  Puhon
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#36] от "Dimitar Kunev":

  Не става дума за възхода на Китай, а за замърсяването на природата в следствие на китайското производство в Европа.

 54. 54 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Китайски инвеститори = от гладен бизнесмен чакай пари 😂

 55. 55 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 668 Весело

  Намерихте за какво да оплюете и Китай значи...
  Демек , Китай строи инфраструктура , там където никой друг не се наема,ама т'ва не е важно...Важното било ,че ''замърсявали''
  Не е казано точно ,какво и КА ''замърсяват'' , ама ,авторите на настоящият пасквил, не се чувстват длъжни да обясняват подробности на простолюдието ...
  А междувременно ,Мариците бълват ли бълват черен дим, обаче щото са американски , за тях нито думичка.
  Горят и боклуците , внесени от ГЕРБави ''бизнесмени'' , обаче ...Тишина всемирная .

  Натрапва се изводът , че оплюването на КНР за к'вото се сетите ,днес се явява ''адженда'' на де що има грантоед под слънцето.

  Да оставим факта, че Китай строи инфраструктура по цял свят , докато САЩ в последните 50 години ,само разрушават...Пак по цял свят!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 56. 56 Профил на Krasimir Petrov
  Krasimir Petrov
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#55] от "onemanband":

  Демек , Китай строи инфраструктура , там където никой друг не се наема,ама т'ва не е важно...Важното било ,че ''замърсявали''
  Да оставим факта, че Китай строи инфраструктура по цял свят , докато САЩ в последните 50 години ,само разрушават...Пак по цял свят![/quote]

  Това е манипулативно твърдение. Китай строи инфраструктура за която е ясно че правителствата нямат пари да си я платят. Това е конкретно за черногорската магистрала - тя е невероятно скъпа и непосилна за местното правителство. Страшно труден терен.

  Може би си прав че лобистите плюят китайските инвестиции в полза на американски и други. Напълно нормално Това е форма на конкуренция. Срещам се с това непрекъснато. Нелоялна практика но ефективна. И в българския политически живот се среща - плюйте този за да не ни развали рахата и хвалете онзи който ще ни позволи да крадем...

  Китай използва непрозрачни методи за финансиране и кредитиране на разлините държави обхванати от интереса му във връзка с китайската инициатива „Един пояс - един път“. Тази инициатива е насочена към изграждането на база за извършване на пазарна експанзия на китайското карго и влияние в цял свят. Не става дума просто за строеж или разрушаване по американски тертип /американците преследват същите цели за доминация/ а за дългосрочен натиск над останалото световно производство. Държавите на пътя на Китай се съгласяват за да получат пари и част от потока на китайски стоки без да разъждават дългосрочно и аналитично че така смазват местното производство.

  САЩ имат горчив опит в търговията с Китай. Комунистическата партия съзнателно обезценява юана с десетилетия за да може китайският износ да бъде по-конкурентоспособен на американския и т.н. износ. Едва Тръмп предприе мерки по въпроса но твърде закъснели.

  Голямата трагедия на Европа е че тепърва ще се сблъска с последиците от китайската експанзия - Китай е готов да продава на безценица за да съсипе европейското производство а после да извлича огромни печлаби в условия на монопол.

 57. 57 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Много плитка публикация!
  Значи китайските инвестиции са токсични, а от френския завод за двигатели в Русе мирише на теменужки и рози.

  https://www.google.com/amp/s/utroruse.com/amp/?id=778784

 58. 58 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1625 Весело

  До коментар [#55] от "onemanband":

  Саждите на Мариците са партньорски, даже миришат на свобода и демокрация.

 59. 59 Профил на jko24687229
  jko24687229
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nedyalko Lazarov":


  [quote#19:"padrino"][/quote]

  А те са субсидирани от обичайните заподозрени. Списъка е на страница 2 от техния Annual Report 2013 (няма по актуален???). Там са USAid, NATO, Friedrich Nauman Foundation и др. приятели, така че всичко е наред - вервайте ми.

  https://www.amo.cz/wp-content/uploads/2016/02/amo-annual-report-2013.pdf

 60. 60 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Китайските комунета трябва да бъдат изритани от ЕС и да си стоят в оризищата от където изпълнява.
  —цитат от коментар 31 на EU Fighter


  Сърбия и Черна Гора не са в ЕС.

 61. 61 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nedyalko Lazarov":[quote#19:"padrino"]
  —цитат от коментар 59 на jko24687229
  А те са субсидирани от обичайните заподозрени. Списъка е на страница 2 от техния Annual Report 2013 (няма по актуален???). Там са USAid, NATO, Friedrich Nauman Foundation и др. приятели, така че всичко е наред - вервайте ми.https://www.amo.cz/wp-content/uploads/2016/02/amo-annual-report-2013.pdf [/quote]
  Благодаря за помощта. Не съм и очаквал друго. Ние може да сме прост народ, но имаме мъдри пословици: “Който плаща, той поръчва музиката.”

 62. 62 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 822 Весело

  ВЕднага една конвенция за защита на нпо-истите! Да станат недосегаеми за законите и да могат да дишат на воля!

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK