Експериментът на талибаните - армия от военни, бойци и терористи с оръжия от САЩ

Експериментът на талибаните - армия от военни, бойци и терористи с оръжия от САЩ

© Associated PressТой искаше да увери света, че "в близко бъдеще" страната му ще има "редовна, дисциплинирана и силна" армия, но попадна в световните новини с уверението, че тя "ще смаже дисидентите", а всички "противопоставящи се на талибаните ще бъдат арестувани" - независимо дали действат в името на "дадена раса", "съпротивата" или "демокрацията"


Кари Фасихуддин, началникът на все още неоформените въоръжени сили на талибаните, пое поста тази сряда. "Няма да допуснем гражданска война," каза още етническият таджик (част от усилията на талибаните е да разширят апарата си отвъд пущуните, най-голямата група в страната). Думите му към опозицията може да са остри за Запада, но сред съседи като Пакистан, а и за свикалата четвърто учение за два месеца Русия, сигурността на Афганистан е основен приоритет. Без обединени въоръжени сили това е трудно осъществимо.


Какво е известно до момента за плановете на талибаните и какви трудности ще срещнат?


След разпада
Колко точно са самите бойци на талибаните, част от които най-вероятно ще влязат в бъдещата армия, не е известно - споменавани най-често са числа между 70 и 80 хил. във времето преди началото на последната офанзива. През април, според Пентагона, са били 75 хил; други публикации говорят за сериозни колебания в много по-малък брой - между 28 и 40 хил. души.


На книга афганистанската армия значително ги превъзхождаше и наброяваше над 300 хил. души; на практика числеността ѝ е неизвестна и тя се разпадна в хода на офанзивата, с която талибаните овладяха страната това лято.


Каква е съдбата на тези военнослужещи? Част от тях може да са избягали (а някои бяха евакуирани от Запада), други - да се се присъединили към съпротивата, а трети - към талибаните (вероятно от икономически съображения или заради семействата си).


Желанието за привличането на досегашната афганистанска армия към редиците на новата власт не бе тайна от самото начало. С обявяването на всеобща амнистия за работилите с бившето правителство (която, според някои сведения, не се спазва навсякъде) талибаните открито призоваха военни - и особено пилоти - да работят с тях.


Експериментът на талибаните - армия от военни, бойци и терористи с оръжия от САЩ

© Associated Press


Част от въоръжението на тези разпаднали се сили (армия) е в ръцете на талибаните и, внесено от САЩ между 2002 и 2017 г., е на стоност поне 28 млрд. долара. Друга военна техника бе унищожена от изтеглящите се американски сили, съобщава се и за изнесени най-малко 46 правителствени самолета към Узбекистан, за да не се окажат в ръцете на талибаните.


Дори без унищожената или изнесена техника талибаните вероятно (според източници на движението за "Ройтерс" разполагат поне 2000 американски бронирани машини, а самолетите, хеликоптерите и дроновете са над 40, сред тях и машини на съюзници на САЩ от НАТО (сред придобивките им обаче има и руски Ми-17; според Русия само заловените военни хеликоптери са общо най-малко 100). Броят на огнестрелните оръжия е шестцифрен.


Експериментът на талибаните - армия от военни, бойци и терористи с оръжия от САЩ

© Associated Press


Плановете на талибаните


Как точно движението ще се справи с изграждането на нова национална армия? Местните медии, останали в голяма степен без близки до властта източници в последния месец, често могат само да предават само обявените от новата власт намерения. Сигурни са две неща: първо, талибаните се надяват всички професионално обучени да се върнат; второ "заварените" военни и завладелите Афганистан бойци ще трябва да бъдат интегрирани.


Водещата частна телевизия "Толо нюз" разговаря с новия началник на армията Фасихуддин, според когото ще се наемат и военни, и офицери от досегашните структури. "Обучените професионалисти трябва да се използват в нашата нова армия," казва.


Министерството на отбраната на ислямистите вече поиска връщане на логистичните и технически поделения на работа на обекти като летището в Кабул. Според катарската телевизия "Ал Джазира" (Доха поддържа активни връзки с талибаните) едва малцина са се отзовали; източник от бившата власт поставя сред причините липсата на доверие. Говорителят на талибаните Забихулла Муджахид изрази надежда пред същата медия, че военните ще се върнат на работа при "малки реформи в ръководството" и ще работят рамо до рамо с бойците, превзели Афганистан, защото последните ще са "важна част" от редовната армия.


Има професионален капацитет, на който талибаните със сигурност няма да могат да разчитат; обучените от САЩ специални части бяха евакуирани при изтеглянето, а някои пилоти, избягали в Узбекистан, вече отлетяха за Обединените арабски емирства (въпреки натиска на талибаните върху Ташкент).


Трудна задача


"Обучението" на тази армия предстои, ако се съди по думите на Фасихудин и основната ѝ цел ще е да "защитава" Афганистан.


На теория силната армия би трябвало да е важна не просто за борба срещу инакомислещи и срещу съпротивата, отхвърляща визията на движението за бъдещето. Талибаните са длъжни да имат силна армия, ако искат да изпълнят поетия миналия февруари в Доха ангажимент, заради който Съединените щати изтеглиха войските си (и талибаните се озоваха на власт): да гарантират, че Афганистан никога повече няма да е пристан и развъдник за терористи.

На практика интеграцията между талибаните и мрежата "Хакани" (която движението, но не и Пакистан отрича, че същестува), чийто ръководител стана вътрешен министър и отговорна за редица кървави атентати в последните години, също може да постави процеса под въпрос. Към "Хакани" от години има обвинения от бившето правителство в КАбул, че тя оказвала техническа помощ на "Ислямса държава" за нападения. в Кабул. Припомняните от базираната в Дубай "Ал Арабия" критики, ако отговарят на действителността, означават и че "Хакани" е въвлечена в двойна игра, тъй като години наред се смята за важна свръзка с "Ал Кайда".

Какво ще споява бъдещата армия, е сложен въпрос. За "Ал Джазира" анализаторът Хамза ал Хакими коментира, че талибаните може да разполагат и с кадри, и с оръжия, и с оборудване, но за армия ще трябва да изградят и идеологическа структура, и чувство на принадлежност. Той дава примери в историята на страната - като оказалото се пагубно за армията насаждане на комунистическата идеология след преврата преди 40 години или американското създаване на армия с доктрина срещу талибаните.


Анализаторът изхожда от твърдението, че движението е в сърцевината на афганистанците и грешката е била да се настройват въоръжените сили срещу него. Други експерти в последните месеци виждаха по-скоро неспособността да се изгради национално чувство към армията и доверие към корумпираното, неефективно, неспособно дори да плаща заплати правителство, допускало лошо управление и в армията.


Действително талибаните срещат поддръжка в част от афганистанското население, включително идеологическа, но милиони не възприемат светогледа им. Освен това няколко изследователи писаха за "Вашингтон пост" преди няколко седмици, че предизвикателство пред движението ще са трудностите в самата организация предвид автономния военен апарат, децентрализацията и слабите институционални механизми.


Афганистански специални части през 2020 г. Основна цел пред афганистанската армия - така, както я изградиха САЩ - бе борбата срещу талибаните и местни и глобални джихадистки организации.

Афганистански специални части през 2020 г. Основна цел пред афганистанската армия - така, както я изградиха САЩ - бе борбата срещу талибаните и местни и глобални джихадистки организации.


Трансформацията от въоръжени отряди към въоръжени сили и удържането на лоялността на новата структура е доказано сложна задача предвид другите прецеденти от 1945 г. насам, пишат авторите. Талибаните може да имат някои предимства (богат арсенал, предишен опит във властта), но липсата на повсеместна подкрепа и вътрешните разделения (впрочем извадени на показ и от кризата около съставяне на правителство) може да са проблем. Например фактът, че военното крило, появило се през 2002 г., с голямата си автономия е помогнало за оцеляване през войната, то поставя под въпрос вътрешното единство и възможността за политически контрол. Политическото ръководство не внедрява комисари и други контролиращи на терен и след светкавичното овладяване на градовете захващането с тази задача отначало вероятно ще е трудно.

В новата национална армия, както я виждат талибаните, освен това ще трябва да съжителстват сили, чиято история е белязана от конфликт и желание за мъст - едните са се учили да се сражават с другите и обратното дълги години, отбелязва "Ал Джазира". "Изниква въпросът: как ще може един войник да промени възгледите си за онези, срещу които до вчера се е сражавал?"

За нова, национална армия в Афганистан призовава и Пакистан, но се чуват и мнения, че при сложните си отношения с талибаните Исламабад (изгубил част от влиянието си върху тях за сметка на Доха) може да е пречка.


В началото на месеца шефът на пакистанското разузнаване посети Кабул и според източник на "Файненшъл таймс" сред темите е нуждата да се създаде "централизирана военна командна структура", която да обедини въоръжените сили и племенните бойци, тъй като наличието на множество въоръжени групи е притеснително; "не може добре въоръжени групи да са разпръснати навсякъде".


Един от събеседниците на "Ал Джазира", свързан с властта преди талибаните, обаче казва, че Пакистан е против изграждането на армия от над 70 хил. души, защото тя би била заплаха за националната сигурност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 734 Неутрално

  На блока зад тях ,ако има един снайперист и с тези е свършено.Ако се пратят няколко хиляди партизани да трепят талибани ,доста ще ги раздрусат

 2. 2 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Българската армия целокупно за една седмица се трансформира и влиза във война с довчерашния си съюзник в края на ВСВ.
  Слагат им по едно талибанско ЗКПЧ и са готови.

 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2945 Любопитно

  "Анализаторът изхожда от твърдението, че движението е в сърцевината на афганистанците и грешката е била да се настройват въоръжените сили срещу него. "

  Трябвало е явно изобщо да не воюват против тях. Армията на една държава защитава устоите и след като те са светски разбира се че ще воюва с всички въоръжени ислямистки групи включително и с талибаните това е азбучна истина. Сега те ще правят явно ислямистка армия която да се моли по пет пъти на ден. Трудно ще намерят пилоти и други квалифицирани специалисти освен ако не си внесат от приятелски ислямистки режими.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 875 Разстроено

  Освен американското оръжие, начина по който терористите си държат показалеца до спусъка, показва че са обучени от американски военни инструктори.

 5. 5 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Америка е играчка в ръцете на Ал Кайда.

  Влиянието на САЩ е системно премахвано в голяма част от мюсюлманския свят. Това е процес, подтикван от собствените грешки на Вашингтон

  Али Суфан е бивш специален агент на ФБР и автор на книгата „Анатомия на терора“. Той разследва изключително чувствителни и сложни случаи на тероризъм, включително самоубийствена атака,извършена от терористичната организация Ал Кайда срещу кораба „Коул“ и атентатите, извършени на 9/11. Той е председател и главен изпълнителен директор на „Суфан груп“.

  САЩ днес нямат посолство в Афганистан, Иран, Либия, Сирия или Йемен и очевидно има малко влияние върху номиналните си съюзници като Пакистан, който помага на талибаните от десетилетия, и Саудитска Арабия, която продължава конфликта в Йемен. В Ирак, където почти 5000 американски и на съюзниците войници загинаха от 2003 г. насам, Америка трябва да търпи театъра, разиграван от политическите лидери, които парадират с членството си в подкрепяните от Иран групировки, някои от които САЩ ги смята за терористични организации.

  Двадесет години след атентатите от 9/11, изхарчените трилиони долари и безбройните загуби на човешки животи, влиянието на САЩ е системно премахвано в голяма част от мюсюлманския свят - процес, подтикнат от собствените грешки на самите САЩ. За съжаление голяма част от всичко това беше предвидено от самите терористи, които извършиха тези атаки.

  През 2004 г. Ал Кайда публикува трактата, озаглавен „Управление на дивачеството“. Книгата кодифицира съществуващата стратегия на Ал Кайда, разделяйки я на три фази, първата от които включваше използването на насилието за създаването на съседни „райони на дивачеството“, където заповедите на традиционните правителства нямат никакво значение.

  И сега виждаме успеха на тази стратегия. Изненада е да се осъзнае каква голяма част от мюсюлманския свят е в ръцете на недържавни играчи.....................
  https://trud.bg/америка-е-играчка-в-ръцете-на-ал-кайда/

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1790 Любопитно

  До коментар [#3] от "Julian Mall":

  Съдейки по часовника на ръката му, едва ли талибанът на снимка 1 е див овчар. Стига да има пари, специалисти ще се намерят. А пари има в Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ....
  Да не забравяме и Китай...
  Друг е въпроса, че стрелково оръжие, стари хеликоптери и витлови изтребители едва ли са толкова ценни, че да струват милиарди долари.... По-скоро някой е препирал арабски пари, давани за въоръжаване на Афганистан...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  Българската армия целокупно за една седмица се трансформира и влиза във война с довчерашния си съюзник в края на ВСВ.Слагат им по едно талибанско ЗКПЧ и са готови.
  —цитат от коментар 2 на k_


  Там проблемът не е бил дали ще воюват против довчерашният съюзник Германия, а да не направят военен преврат срещу новата власт затова и след войната повечето царски офицери са уволнени и заместени с верни партийни кадри.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2440 Неутрално  през посл. 20 години само САЩ трошеха в Афганистан средно по $273млн. на ден * 7304 дни = $2трл.

  После дават зор европейците да харчели повече за въоръжаване.

 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  До коментар [#1] от "Сд":

  И, кой ще подкрепя тези партизани?

 10. 10 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1391 Весело

  На блока зад тях ,ако има един снайперист и с тези е свършено.Ако се пратят няколко хиляди партизани да трепят талибани ,доста ще ги раздрусат
  —цитат от коментар 1 на Сд


  Твърде много филми за Рамбо сте гледал!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  До коментар [#2] от "k_":

  Ние сме едно национална държава. В страна в която съвета на старейшините решава възникналите проблеми и "моя род, моята долина" са най - важните за индивида, трудно се създава национално единство.

 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  До коментар [#1] от "Сд":

  През 2010 г. американската армия в Афганистан наброяваше 120хил души, с които не успяха да бастисат талибаните.
  В посл. 20 години през Афганистан са минали общо 800 хил. американски военнослужещи.

 13. 13 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5951 Неутрално

  Талибаните какво, страхуват се от Русия ли, вече няколко пъти правела учения в близост до Афганистан?

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  До коментар [#12] от "Нинов":

  Американците не са свикнали с работа на терен. След ВСВ те нямат голями сухопътни операции с участието на голями сили редовна армия/пехота. Дори и в първата и втората иракска война, основната тежест бе върху авиацията и крилатите ракети. Едва след тоталното размазване на противника, в Ирак влязоха моторизирана пехота и бронетанковите части.

 15. 15 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#6] от "mitko11":

  Китай? Я пак! Китай си има проблеми с най-западната си част, където има проникнал сред населението ислям...Та според теб Китай дават аванти на талибаните?

  мурзилка
 16. 16 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3118 Весело

  Мисля си, че е крайно време светът да остави талибаните да се оправят с управлението на Афганистан както го разбират и както могат, това си е тяхната държава. И най-важното - никакви пари за въоръжение, да ги видим муниции и поддръжка за хамериканските оръжия откъде ще вземат.

 17. 17 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 334 Любопитно

  най-големият им проблем е че и малкото жени които имат бягат повсеместно от "справедливият" режим, в съседни и не толкова съседни държави... Или скоро армията ще трябва да води война за завоюване на бройки от другия пол или ще трябва да се обучи да живее без такива...

 18. 18 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Ех добре, че Байдън ми обясни, че начина, по който САЩ се изтеглиха от там бил епохален успех, че нещо ме гризеха съмнения като ги гледах тия талибани с хайтек американско въоръжение...

 19. 19 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1790 Любопитно

  До коментар [#15] от "Маршалов":

  Китай не дава аванта на никого. По-скоро взаимно-изгодни сделки - Китай инвестира в Афганистан срещу решаване от талибаните на проблеми с китайските уйгури...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 20. 20 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1790 Весело

  До коментар [#18] от "jazzdevil":

  Джип "Тойота" и витлов изтребител "Чесна" или "Ембраер" - хайтек американско въоръжение?
  Не разсмивай народа рано сутрин...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#6] от "mitko11":Китай? Я пак! Китай си има проблеми с най-западната си част, където има проникнал сред населението ислям...Та според теб Китай дават аванти на талибаните?
  —цитат от коментар 15 на Маршалов


  Да ... Китайската народна република поиска помощ от талибаните за справяне с религиозните вълнения в мюсюлманските си провинции = талибните са по-вещи в тънкостите на исляма от партийните секретари. Китай и талибаните са есествени съюзници срещу ИДИЛ.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Талибаните какво, страхуват се от Русия ли, вече няколко пъти правела учения в близост до Афганистан?
  —цитат от коментар 13 на Тsonkooo


  Русия демонстрира сила за успокение на съюзниците си в Средна Азия
  = мюсюлмански републики близки по религия и етнически с талибаните.
  Русия вече се догори талибаните да не изнасят идеологията си в тази посока и към огромните маси мюсюлмани в самата Русия ... но иска да е сигурна .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  До коментар [#14] от "Vlado Nikolov":Американците не са свикнали с работа на терен. След ВСВ те нямат голями сухопътни операции с участието на голями сили редовна армия/пехота. Дори и в първата и втората иракска война, основната тежест бе върху авиацията и крилатите ракети. Едва след тоталното размазване на противника, в Ирак влязоха моторизирана пехота и бронетанковите части."" "" ""


  Това е защото в Америка се цени човешкия живот и разполагат с добра военна техника. А и защото нямат заградителни отряди вървящи след атакуващата пехота които да разстрелват всеки които се е уплашил и дезертирал😉

 24. 24 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1600 Любопитно

  До коментар [#19] от "mitko11":

  И какво е инвестирал, подшушнал им е, че е ядрена сила и ако се опитат да изнасят ислям в Китай и да подпомагат китайските мюслими, може на талибаните да им стане радиоактивно горещо?

  мурзилка
 25. 25 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Американците много хитро ги качиха на доларовата въртележка.
  То американското оборудване добре им дойде без пари но подръжката му е скъпа, части и муниции се купуват с долари. Сега ще трябва отнякъде да и намерят.

 26. 26 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1790 Любопитно

  До коментар [#24] от "Маршалов":

  https://nova.bg/news/view/2021/09/04/338737/талибаните-китай-е-нашият-най-близък-съюзник/

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Там проблемът не е бил дали ще воюват против довчерашният съюзник Германия, а да не направят военен преврат срещу новата власт затова и след войната повечето царски офицери са уволнени и заместени с верни партийни кадри.
  —цитат от коментар 7 на Julian Mall


  Подмяната на царските офицери и фелдфебели ТУК продължи 20-25 години.
  Първоначално и от царската полиция над 60 % остава в милицията.
  Справедливо осъдени са само УБИЙЦИТЕ на септемврици и партизани.
  :-)
  Естествено е и талибаните да привлекат някаква част от афганската армия.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 171 Любопитно

  Положителната страна на нещата е, че американските оръжия са чупливи и крехки и в среда на неподдръжка ще се прецакат в рамките на няколко месеца. През пролетта талибаните на практика ще бъдат невъоръжени и всеки ще може да ги контролира.

 29. 29 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#27] от "dark'star":

  Глупости на търкала.
  Ето какво пишат свидетелите на това време:
  "...Министърът от Министерството на войната Дамян Велчев посочва, че в броя разстреляни влизат 7 630 души, които са били свързани с армията. Миналият през ада на комунистическите затвори и лагери военен летец Дянко Марков се съмнява, че всички избити или отвлечени военни са били офицери, тъй като в армията на Царство България е имало не повече от 8 000 офицери. „Най-страшният ми спомен от годините на комунистическия гнет бе когато узнах, че докато ние двамата с по-възрастния ми брат Марко, доктор на юридическите науки от швейцарски университет, се биехме във войната срещу Германия, комунистическите терористи, които вилнееха в тила под защитата на Червената армия, са извели баща ни и са го погубили без съд и присъда. И до ден-днешен не се знае къде е гробът му“, споделя Дянко Марков.
  Съдебните убийства, постановени от „народния“ съд, отнемат живота на десетки офицери и генерали. Осъдени са повече от 300 висши военни, а 35 от жертвите са убити „превантивно“ – без съд и присъда. Сред разстреляните е началник-щабът на българската войска – героят от войните за обединението на България генерал Трифон Трифонов. Парадоксалното е, че войната срещу Германия е спасила живота на значителен брой царски офицери. Зловещото ежедневие на незаконни арести и брутални убийства принуждава военния министър Дамян Велчев да разреши употребата на оръжие срещу комунистическите шпицкоманди, които отвличат или разстрелват офицерите му на място. Но под натиска на съветските окупационни власти и министрите-комунисти Велчев е принуден да отмени своето „Окръжно номер 4“, което дава възможност на нарочените от комунистическия терор жертви да избегнат преследванията, ако покажат особени заслуги във войната срещу Германия.

  Българският "червен терор"

  Чистките в българската армия продължават дори сред воюващите на фронта бойни части. Опитът да бъдат заместени репресираните офицери с политкомисари обаче пропада заради неграмотността и пълната неадекватност на изпратените на фронта партизани. Същата констатация важи и за повечето от избраните от БКП да учат за офицери бивши партизани и освободени криминални затворници. Военното училище в София ги връща обратно на Партията на основание „липса на начално образование“, свидетелстват документи от новия сборник на Комисията по досиетата за ролята на ДС в съдбата на царските офицери. Няма никакво съмнение, че кампанията за обезглавяване на българската армия е била дирижирана от Кремъл и Георги Димитров – първият от общо шестима съветски граждани, избирани за министър-председатели на България от 1946 до 2009 година.Съществуването на оцелелите след кървавите погроми на „народната” власт е обречено на мизерия, постоянни гонения и пълна забрана за всякакъв обществен живот в НРБ. Близо 3 000 офицери незабавно са уволнени за „груби фашистки прояви“ непосредствено след войната. Инсценираните по сталински образец показни процеси срещу „военни заговори“ завършват с десетки смъртни присъди. „Помилваните“ бивши царски офицери поемат към затворите и лагерите на българския ГУЛАГ или са заточени в най-глухите краища на страната. Всички, които са завършили военно училище преди 1945 г. и са служили в царската армия, влизат в полезрението на Държавна сигурност. Задачите по тяхното следене и тормоз се свеждат до установяване на връзките на царските офицери с представители на капиталистически страни, с бивши лидери на опозиционни партии и с „изменници на родината“, свидетелства новият документален сборник на Комисията по досиетата.

  По-късно Държавна сигурност установява, че „...водените на отчет и установените лица от контингента „бивши царски офицери“ са в пенсионна възраст, което не им позволява да извършват активна вражеска дейност“.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1600 Любопитно

  До коментар [#26] от "mitko11":

  Те талибаните могат да лъжат колкото си искат. Всъщност, напълно е възможно да са подкокорорани от сащ, да направят такова изявление, ако въобще това не е фейк, сътворен от онова НПО, състоящо се от един единствен човек, от което излизат разни такива "изявления", забравих му заглавието, който беше някакъв де да знам от каква народност и е ситуиран не помня къде в Близкият изток. То(й) пише всякаква пропаганда против Ирак, Афганистан, Сирия, Иран и т.н. но сега една от модерните теми за оплюване е Китай и понеже и там има мюслими, може и да се е заел да манипулира и против Китай. Извинявам се, че толкоз не помня кой беше въпросният пич...Ама НПО-то му, си имаше някакво гръмко наименование, започващо с нещо от рода на "Агенция...", или Институт...еди за какво си.

  мурзилка
 32. 32 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Първото нещо, което трябва да направят талибаните, след, като "завзеха" властта е да захвърлят джапанките и да ги заменят с обувки. Може и кубинки.

 33. 33 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  най-големият им проблем е че и малкото жени които имат бягат повсеместно от "справедливият" режим, в съседни и не толкова съседни държави... Или скоро армията ще трябва да води война за завоюване на бройки от другия пол или ще трябва да се обучи да живее без такива...
  —цитат от коментар 17 на sw51


  Има и друго решение - да приеме както собствения си пол, така и околната фауна за приемлив заместител на другия пол. И двата подхода вече се ползват с огромна популярност. Исляма винаги е бил религия на сексуалната незадоволеност, и правоверните обикновено успяват да намерят временно решение на проблема докато чакат 72-те девици в рая. Примерно, съжителствайки с коза.

 34. 34 Профил на poly_na
  poly_na
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Нивото на грамотност там е около първи клас. Нивото на неграмотност е потресаваща. Каква армия, какво чудо, те не могат да четат, пишат и смятат...

 35. 35 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#15] от "Маршалов":
  Служил ли си в Плевен 2а батарея? 77-78 г.

 36. 36 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 853 Весело

  Ех добре, че Байдън ми обясни, че начина, по който САЩ се изтеглиха от там бил епохален успех, че нещо ме гризеха съмнения като ги гледах тия талибани с хайтек американско въоръжение...
  —цитат от коментар 18 на jazzdevil


  Изтеглянето беше планирано още при Тръмп и за никой не е било тайна какво ще последва.

 37. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  " Дори без унищожената или изнесена техника талибаните вероятно (според източници на движението за "Ройтерс" разполагат поне 2000 американски бронирани машини, а самолетите, хеликоптерите и дроновете са над 40, сред тях и машини на съюзници на САЩ от НАТО (сред придобивките им обаче има и руски Ми-17; според Русия само заловените военни хеликоптери са общо най-малко 100). Броят на огнестрелните оръжия е шестцифрен"

  Ако всички тези оръжия бяха предоставени на страни като нашата, щяха да са и в сигурни ръце и да се затвори устата на много русороби като се покаже на дело съпричастност на американците към модернизацията на армията ни, при напълно поносима цена при това......а сега са в талибански ръце......Еми, честито, какво друго да напиша ?

 38. 38 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#19] от "mitko11":И какво е инвестирал, подшушнал им е, че е ядрена сила и ако се опитат да изнасят ислям в Китай и да подпомагат китайските мюслими, може на талибаните да им стане радиоактивно горещо?
  —цитат от коментар 24 на Маршалов


  Колкото СССР хвърли атомни бомби над Афганистат, толкова ще хвърли и Китай.
  Пък и училите 8 ми клас знаят, че радияцията от взривените атомни бомби си отива без проблем в Китай. А срещу нея белите чаршафи не помагат, колкото и странно да ви се струва.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 39. 39 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#35] от "Nedyalko Lazarov":

  Не, но не изключвам някой по-възрастен роднина от страничните клонове на предходящото ме поколение, да е служил там. Аз служих през 1990-91г.

  мурзилка
 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#29] от "mitko11":

  получили са справедливо възмездие за избити септемврици , партизани , ятаци ... за докзани престъпници и съучастници на Хитлер ли плачкаш ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 935 Весело

  в Афганистан еднополовата любов е много сериозно разпространена...а също и такава с козички ,магаренца ,овце и подобни животинки...магаренцата с водещ дял мисля...не мисля че липсата на жени ще им се отрази,те са си свикнали да се джасат по между си...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 42. 42 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#37] от "samoedin":

  Що ние да не сме смотльовци. Само на смотльовците се правят подаяния. Ние си купуваме с нашите пари.
  И по-важното. Не трябва да слушате руските тролове. При талибаните няма тежко американско оръжие. Няма танкове, бойни самолети и въртолети, тежка артилерия и ракети. Единственото което българската армия би могла да ползва са 30 годишните американски карабини дето ги виждаш по снимките. Американската армия ползва доста по-нови модели.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 43. 43 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Ако всички тези оръжия бяха предоставени на страни като нашата, щяха да са и в сигурни ръце и да се затвори устата на много русороби като се покаже на дело съпричастност на американците към модернизацията на армията ни, при напълно поносима цена при това......а сега са в талибански ръце......Еми, честито, какво друго да напиша ?
  —цитат от коментар 37 на samoedin


  В твоето съзнание, а и на останалите колеги, би следвало още да кънти оная Моя Бележка съсвсем в началото на панаирите, че с това оръжие Афганистан би могъл да стане равноправен член на НАТО със стремеж да бъде сред челниците...

  Ако пък това оръжие беше предоставено на нас, то друга Моя Бележка, че Хитлер се оказа просто момче, т.к. не е сформирал няколко дивизии от тукашните фашаги, неофашаги и профашаги, които за нула време биха изорали Русия от Кьонигсберг до Курилите, особено с таково въоръжение...

 44. 44 Профил на DROD
  DROD
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#1] от "Сд":

  И сега като в Сирия уж ще ги бият а те ще стават по силни.....и изведнъж ще почнат да излизат снимки я с колони цистерни я армия с чисто нови Toyota. Я българско и американско оръжие в тях .... Онли Хуй Ноус

 45. 45 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  До коментар [#23] от "constatator":

  Мантрата с опазване на човешкия живот отдавна се изтърка. Особено след милионите цивилни жертви, цинично наречени "съпътстващи".

 46. 46 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  До коментар [#35] от "Nedyalko Lazarov":

  Там ли си бил? Аз бях 76-77 противотанкист при Оху боху.

 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3162 Весело

  До коментар [#46] от "Vlado Nikolov":
  Аз бях 76-77 противотанкист ...>>> Новобранци:) Ех Плевен, град на българската воинска слава и ..общителни девойки.

 48. 48 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Талибаните винаги са били с оръжия от САЩ и винаги са били циркаджии с които да се плашат хората! Талибаните са създадени от ЦРУ!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 49. 49 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  в Афганистан еднополовата любов е много сериозно разпространена...а също и такава с козички ,магаренца ,овце и подобни животинки...магаренцата с водещ дял мисля...не мисля че липсата на жени ще им се отрази,те са си свикнали да се джасат по между си...
  —цитат от коментар 41 на не на безразличието


  интересно , и как според тебе
  афганистанците са станали около 40 млн население

 50. 50 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#19] от "mitko11":И какво е инвестирал, подшушнал им е, че е ядрена сила и ако се опитат да изнасят ислям в Китай и да подпомагат китайските мюслими, може на талибаните да им стане радиоактивно горещо?
  —цитат от коментар 24 на Маршалов


  Глупости.Това мурзилките сте м@лоумни.Само 1 ЯО да бъде изстреляно означава край на планетата.Ама къде ти от милиционери акъл...

 51. 51 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 928 Разстроено

  Защото другите и те ще атакуват и отиде тя...Индия и Пакистан са ядрени държави,и много се обичат.Ще стане стой та гледай за секунди...

 52. 52 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2592 Любопитно

  До коментар [#18] от "jazzdevil":

  Я покажи как при предложеното от Тръмп изтегляне през януари 2021 талибаните са щели да предадат всичкото оръжие.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 53. 53 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1716 Любопитно

  До коментар [#52] от "vesolr":

  Байдън затова ли ги въоражи до зъби брадатите?

 54. 54 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#35] от "Nedyalko Lazarov":Там ли си бил? Аз бях 76-77 противотанкист при Оху боху.
  —цитат от коментар 46 на Vlado Nikolov

  Не знам кой е Оху-боху. Може би говориш за един глупав дебел сержант, оператор на ПТУРС. И аз бях противотанкист, на 100 мм гладкостволно оръдие. Старшина Толубски. Батарейният беше кап. Митков.

 55. 55 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  До коментар [#54] от "Nedyalko Lazarov":

  Беше командир на батареята и дойде от Звездец. Капитан. СПГ9, 85 мм противотанково оръдие и тогава дойде 100 мм гладкостволно.

 56. 56 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Какви симпатични екземпляри !!!

  Комунистите са виновни!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK