Растеж в Русия не се очертава

Растеж в Русия не се очертава


Изборите в Русия привличат и вниманието на борсите, разказва "Дойче веле". Но ако там в Москва се отбелязват рекорди, положението на предприятията в страната изобщо не е розово.


"Добър ден! Да видим фондовия пазар, който днес бележи сериозен ръст. Московската фондова борса се покачва с четири процента и регистрира нов рекорд." Няма ден, в който новинарските емисии в Русия да не обръщат внимание на цените на акциите. Водещият индекс RTS се е увеличил с над 25 процента от началото на годината - повече от DAX във Франкфурт.


Някои акции растат особено много, казва инвестиционният банкер Евгений Коган от борсовата компания "Московски партньор": "Виждаме, че цените на редица руски компании са се повишили. Като например на "Газпром". Причината е ясна, казва Коган: "Те печелят от високите цени на газа."


Кремъл оказва натиск на бизнеса
Макар на Московската фондова борса да се наблюдават рекордни курсове, икономистите далеч не са въодушевени от перспективите пред бизнеса. Растежът в бързоразвиващите се страни е забавен от години. Корупцията, държавната икономика и политическите пререкания пречат на руските предприемачи, отбелязва банкерката Даря Орлова. "Липсата на предвидимост означава, че компаниите не са склонни да правят големи инвестиции. Понякога процедурите за получаване на разрешение отнемат години и преминават през трудни процеси."


И това е меко казано. Защото натискът и намесата от страна на държавата са се увеличили. В супермаркетите има ограничения на цените на някои храни. Обменните бюра вече нямат право да посочват публично курса на рублата. Корупцията е широко разпространена. А частните предприемачи са изправени пред постоянни проверки: на храните, на работата, на сигурността.


Проверяващите следват свои собствени "закони", обяснява Александър Либман от Свободния университет в Берлин. "Ако една контролна агенция влезе в компания и не намери нищо, служителите на тази агенция в крайна сметка ще получат по-малко бонуси. А руските служители получават над 70 процента от заплатата си като бонуси, които зависят от тяхната дейност."


Изборите няма да донесат промяна


При тези условия сериозен икономически ръст е немислим. Промяна не се очаква и след изборите, които, по всичко личи, "Единна Русия" ще спечели отново, и отношенията със Запада няма да се подобрят.


Дори игнорирайки факта, че почти всички наблюдатели смятат промяната във властта за почти невъзможна: големият въпрос е дали нещо би се променило, ако опозицията застане начело на Русия, дали тя би могла да скъса бюрократичните окови. Експертите се съмняват.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK