"По-добър партньор от Тръмп?" - съюзниците на Байдън ще го наблюдават внимателно в ООН

"По-добър партньор от Тръмп?" - съюзниците на Байдън ще го наблюдават внимателно в ООН

© Associated PressПрезидентът Джо Байдън отива тази седмица в ООН, нетърпелив да представи аргументите си за нуждата от бързи действия на света срещу коронавируса, климатичните промени и нарушенията на човешките права. Призивът му за по-задълбочено глобално партньорство идва в момент, когато съюзниците стават все по-скептични доколко американската външна политика наистина се е променила, откакто Доналд Тръмп напусна Белия дом.


Байдън възнамерява да ограничи времето, което ще прекара на сесията на Общото събрание на ООН, поради опасения от коронавируса. Той има планирана среща с генералния секретар Антониу Гутериш днес и ще говори пред Общото събрание утре, преди да прехвърли останалата част от дипломацията до края на седмицата към виртуални и присъствени срещи във Вашингтон.


На виртуална среща на върха за COVID-19, на която той е домакин в сряда, лидери ще бъдат призовани да засилят ангажиментите си за споделяне на ваксини, да вземат мерки срещу недостига на кислород в болниците по света и да се справят с други въпроси от критично значение, свързани с пандемията. Президентът също така покани във Вашингтон премиерите на Австралия, Индия и Япония, които са част от Тихоокеански съюз.
През цялото това време Байдън ще бъде обект на спокойна преценка от съюзниците: Изпълнил ли е


обещанието си от предизборната кампания да бъде по-добър партньор


от Тръмп? Преди началото на дипломатическата седмица главният пратеник на Байдън в ООН, посланичката Линда Томас-Грийнфийлд, предложи отговор в духа на хармонията. "Ние вярваме, че нашите приоритети са не само американски приоритети, те са световни приоритети", каза тя в петък.


През последните няколко месеца обаче между Байдън и съюзниците се появиха разногласия по редица важни въпроси. Имаше различия по изтеглянето на САЩ от Афганистан, темпото на споделяне на ваксините срещу COVID-19 и международните ограничения на пътуване, както и най-добрия начин да се отговори на военните и икономически ходове на Китай. Яростна френска реакция избухна през последните дни, след като САЩ и Великобритания обявиха, че ще помогнат на Австралия да се сдобие с подводници с ядрени двигатели.


Байдън започна президентският си мандат с декларация, че "Америка се завърна", и обеща международен подход, базиран на по-голямо сътрудничество. В същото време той насочи вниманието си към преоценка на приоритетите в националната сигурност


след 20 години, белязани от воденето на войните в Ирак и Афганистан


и противодействието на ислямистки терористи в Близкия изток и Южна Азия. Той се опита да защити идеята, че САЩ и демократичните им съюзници трябва да обърнат по-голямо внимание на парирането на заплахите, произтичащи от Китай и Русия в сферата на икономиката и сигурността.


Байдън срещна съпротива - на моменти и открит гняв - от съюзници, когато Белият дом вземаше важни глобални решения без достатъчно консултации със съюзниците, както някои смятат. Франция беше вбесена от сделката за подводниците, която беше предназначена да подсили способностите на Австралия да следи китайските военни в Тихия океан, но подкопа сделката за почти 100 милиарда долара за флотилия от дванайсет подводници, които трябваше да бъдат построени от френска компания.


Френският президент Еманюел Макрон отзова френските посланици в САЩ и Австралия за консултации в Париж. Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан каза, че и Австралия и САЩ са предали Франция.
"Това наистина беше удар с нож в гърба, каза той и добави: Много прилича на това, което правеше Тръмп."
Администрацията на Байдън и австралийски служители казаха, че Франция е била наясно с плановете им, а Белият дом обеща да "продължи да работи в идните дни за решаването на разногласията ни".


Сред съюзниците от групата на седемте водещи индустриални държави в света имаше разнопосочни реакции на призивите на Байдън, който се опита да убеди колегите си демократични лидери да представят по-единен фронт за икономическа конкуренция с Пекин. На тазгодишната среща на лидерите в Англия те се съгласиха да работят за конкуриране с Китай, но имаше по-малко единство за това колко антагонистична да бъде публичната позиция на групата.


Байдън влезе в конфликт с европейски лидери заради решението си да се придържа към крайния срок на 31 август за приключване на войната на САЩ в Афганистан. В резултат на това решение Съединените щати и западните съюзници напуснаха Афганистан, преди всичките им граждани да могат да бъдат евакуирани от превзетата от талибаните страна. Служители на администрацията смятат насрочените за тази седмица срещи за важен момент, който президентът може да използва, за да обясни приоритетите си и да събере подкрепа за справянето с множеството кризи с по-добра координация. /БТА/ /със съкращения

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK