Великобритания обвини и един от "отровителите на Гебрев" за покушението срещу Скрипал

Снимка на човека, известен като Сергей Федотов, разпространена от британската полиция.

Снимка на човека, известен като Сергей Федотов, разпространена от британската полиция.Още един руснак е обвинен от полицията във Великобритания за връзка с отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал в Солсбъри с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок".


Това е Денис Сергеев, посочван като командира на терен за операцията, извършена според Лондон от известното със съкращението ГРУ руско военно разузнаване.

Сергеев е свързван в разследвания с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Той е и един от тримата регистрирали се в хотела до паркинга, където според българската прокуратура е отровен Гебрев. Възможно е (но не е доказано) и той да е човекът, видян на записи от камери, докато доближава автомобила на Гебрев и сина му, за да постави по дръжките вещество, подобно на "Новичок". Повече за Сергеев четете тук.

Връзката му с покушението срещу Скрипал е известна от разследвания на платформата "Белингкат", но досега полицията не потвърждаваше участието му. Сергеев е смятан за генерал и високопоставен член на звеното 29155 във военното разузнаване със специални задачи като саботаж, подривна дейност и убийства.


При покушението през 2018 г. британци, които нямаха нищо общо със Скрипал, се разболяха тежко, а жена почина. Тогава полицията свърза отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал с двама души, действали под имената Александър Петров и Руслан Боширов (едва сега се потвърждава от полицията известната им от руски медии самоличност като Анатолий Чепига и Александър Мишкин). Двамата по-късно се появиха по руска телевизия и обясниха че отишли в Солсбъри като туристи, да видят катедралата.
Сергеев обаче е свързван и с други действия из Европа. Според полицията той е пристигнал във Великобритания под името Сергей Федов на втори март, малко преди Мишкин и Чепига. Според Би Би Си полицията има доказателства, че мъжете са действали като екип и че и тримата са срещали много пъти в Лондон във въпросните дни.


Обвинения не могат да му бъдат повдигнати, защото първо трябва да бъде арестуван. Освен това все още има много неизвестни в разследването - например как веществото е било вкарано във Великобритания и къде се е намирало във времето между покушението през март 2018 г. и юни същата година, когато бе открито в захвърлено шише парфюм.


Базираната във Великобритания разследваща група "Белингкат" смята, че така (снимката в средата на долния ред) изглежда предполагаемият трети участник в покушението в Солсбъри.

Базираната във Великобритания разследваща група "Белингкат" смята, че така (снимката в средата на долния ред) изглежда предполагаемият трети участник в покушението в Солсбъри.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK