Има студена война с Китай, но българите не се смятат за част от нея

Има студена война с Китай, но българите не се смятат за част от нея

© ReutersЗначителна част от анкетираните в 12 страни от ЕС вярва, че се води студена война между САЩ и Китай и САЩ и Русия, но в пъти по-малко са онези, които смятат, че собствената им страна е част от такова противопоставяне.


В България (когато не се смятат 17%, отговорили с "Не знам") нищожните 3% са казали, че има такъв конфликт между страната им и Китай. Категоричните 80% казват, че няма такова нещо. Освен това България, заедно Унгария, е страната от включените в допитването, където има положителна оценка за това как Пекин се справя с основни съвременни предизвикателства.Данните са разпространени от Европейския съвет за външна политика, възложител на допитване, проведено в България от "Алфа рисърч" през май и юни с национално представителен характер.
Сред основните заключения след като се включат и данните от другите държави е това, че по-скоро институциите на ЕС са в студена война с Китай и Русия, отколкото собствените правителства. От една страна това може да се разчита като прехвърляне на Брюксел да предвожда европейското участие в глобалната геополитическа конкуренция. От друга, това може да отваря пропаст между евроинституциите и националните правителства и европейците.


Което, в крайна сметка, означава, че няма обществен консенсус в Европа, че се задава свят на растяща конкуренция между демокрацията и авторитаризма. И в него политиците ще трябва да намерят различен и не толкова идеологизиран начин да събират подкрепа за силен трансатлантически съюз, казват авторите.В контекста на говоренето за европейска стратегическа автономност, засилено от слабостите и степента на зависимост на Европа, разкрити от пандемията, данните по-скоро сочат, че идеята за "нова студена война" ще раздели европейците от американците вместо да ги обедини в защита на демократичния свят.Иван Кръстев, който заедно с Марк Ленард е съавтор на доклада, представящ данните от проучването, коментира:


"Ако е уловило трайна тенденция, това ново проучване разкрива, че европейската общественост не е готова да гледа на растящото напрежение с Китай и Русия като на нова Студена война. Засега само европейските институции, за разлика от европейската общественост, са готови да гледат на утрешния свят като на растяща система на съревнование между демокрацията и авторитаризма.


Резултатите от проучването не са непременно знак за намаляващото значение на Западния съюз.


Иван Кръстев,

председател на УС на Центъра за либерални стратегии


Но са сигнал за това, че понастоящем държавите членки на ЕС предпочитат да действат като меркантилистични сили, които възлагат защитаването на принципите на ЕС. Фактът, че именно Брюксел отстоява важни позиции или налага санкции на авторитарните режими, го прави да изглежда като гласа на Америка в Европа, вместо гласа на Европа в света."


Ленард, който е директор основател на ЕСВП, допълва:


"Европейското общество смята, че се води нова война, но не иска да има нищо общо с нея. Нашето проучване установява, че рисковете от политика на "студена война" отблъскват европейските избиратели. За разлика от първата студена война, те не виждат непосредствена екзистенциална заплаха за територията на Европа или чувство за идеологическа взаимовръзка в свободния свят.


Политиците повече не могат да разчитат на напрежението с Русия или Китай да убеждава електората в стойността на силен Атлантически съюз.


Марк Ленард,

директор на ЕСВП


Вместо това, те трябва да разгледат случая от гледна точка на европейските интереси, като покажат как един отново балансиран съюз може да укрепи и възстанови суверенитета на европейските граждани в един опасен свят."Ето част от заключенията в доклада:


- 62% от гражданите на Европа смятат, че се води нова "студена война" между САЩ и Китай, а 59% виждат зараждането на подобен конфликт между САЩ и Русия


- в целия ЕС респективно само 25% и 15% смятат, че тяхната страна понастоящем участва в конфликт с Русия или Китай; само 15% от европейците са на мнение, че собствената им страна е в конфликт с Китай, докато 59% не мислят така; по отношение на Русия 25% са на това мнение, а 46% не го споделят.


- преобладаващият възглед в почти всяка държава членка е, че това "не се случва", като повечето от запитаните в България, Унгария, Австрия, Португалия и Италия са дали този отговор


- налице е все по-голямо "прекъсване на връзката" между политическите амбиции на водачите в Брюксел и отделните държави членки на ЕС; това може да подкопае ефективния европейски отговор в случай на ескалиращо напрежение с Китай или РусияВ очите на европейците изглежда, че "Западният съюз" срещу Китай и Русия днес е коалиция между Вашингтон и Брюксел, отколкото между САЩ и Европейските държави. Тъй като националните правителства се различават по отношение на политиките си спрямо Китай или Русия, респондентите в почти всяка държава членка (с изключение на Полша) днес гледат на Брюксел като на европейския защитник на външната политика що се отнася до тези авторитарни сили. Сред 12-те страни от проучването, ЕСВП установи, че 31% смятат, че ЕС е в "студена война" с Пекин, докато относно Москва мнозинството от 44% са изразили това мнение.


Данните на ЕСВП не подкрепят хипотезата, че в резултат на Брекзит европейците са завладени от германската сила. Много малко хора очакват прилив на сили за Германия в Европа след Меркел. 34% от запитаните смятат, че златният век на Германия е в миналото. Само 10% изразяват възгледа, че златният ѝ век предстои, докато 21% свързват славните дни на страната с настоящето. (Подробности по тази част "Дневник" публикува на 14 септември, можете да ги прочетете тук.)Авторите твърдят, че докато политически лидери, като френския президент Макрон, са хранели надежди, че инвестирането в колективния суверенитет на ЕС би намалило прекалената зависимост на някои от неговите държави членки от САЩ, "сега изглежда се случва обратното" и че в очите на повечето европейци, когато стане дума за конфронтация с Китай и Русия, Брюксел, а не националните правителства, отстоява позициите си заедно с Вашингтон.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Готови сме да посрещнем китайските беатя освободители с мляко с ориз.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  България не е и не трябва да бъде част от каквато и да било война!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Последният абзац си противоречи...

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Макрон е бесен задето ги прецакаха със сделката за подводниците. Винаги най-важни са парите. Другото е лъскава опаковка за раята.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Французите са най-алчните за пари европейци. Ако приемем,че ДНЕШНА Франция е европейска,а не повлияна силно от арабския и даже африканския свят.

  Само в обърканата глава на Макрон сделката за подводниците е "прецакана". Нормално е когато обстоятелствата се променят,тогава и сделката да се промени или отмени.

 6. 6 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Противоречи си българският народ. Харесва как Китай се справя с пандемията, а именно - чрез репресивни мерки (масово и постоянно тестване, затвор по домовете и т.н.), в същото време пищи за себе си - "ограничават ни правата". При положение, че нашите ограничения са "мижи да те лажем" - нито са нещо сериозно, нито се спазват, нито институциите наказват за неспазване.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  САЩ от държава за пример и държава мечта се превърнаха в посмешище. Китайците навремето правеха само нокторезачки сега са устремени към първа икономическа сила.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  САЩ от държава за пример и държава мечта се превърнаха в посмешище. Китайците навремето правеха само нокторезачки сега са устремени към първа икономическа сила.
  —цитат от коментар 8 на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо  До коментар [#8] от "Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо":

  САЩ построиха най-големият круизен кораб в света World of the Seas предназначен за Китай,но сега като видяха накъде отиват нещата,отказаха да го дадат на Китай,а самите американци ще го ползват. И европейци.
  Понеже Китай са "устремени към първа икономическа сила",не могат да си построят круизен кораб,та трябва да го поръчват от САЩ.

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Което, в крайна сметка, означава, че няма обществен консенсус в Европа, че се задава свят на растяща конкуренция между демокрацията и авторитаризма. "

  Трогателно, свят в който има квоти за наемане на работа, свят в който дори и в киното налага квоти и забрани, свят който забранява изрази.... бил демокрацията дето пазела света от авторитаризъм

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Категоричните 80% казват, че няма такова нещо
  🐒🐒🐒
  Пак ли прослувутите 80%?
  Със бе юнаци и юначки!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 819 Неутрално

  На глупави въпроси - глупави отговори. "Има ли студена война между ЕС и Русия?" - има агресия на Русия срещу Украйна, а ЕС заради зависимости от руски енергоносители се снишава. "Има ли студена война между ЕС и Китай?" - император Си прави, каквото си иска, Китай ни прати като подарък коронавируса, а ЕС се ослушва. Особено тъп въпрос е "Преминаха ли златните времена на Германия?" - а ако не ги е имало изобщо?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 14. 14 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  САЩ от държава за пример и държава мечта се превърнаха в посмешище. Китайците навремето правеха само нокторезачки сега са устремени към първа икономическа сила.
  —цитат от коментар 8 на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо


  Не е невярно, но е непълно.

  Устремът им е толкова силен, че ще е огромно икономическо чудо да не доведе до големи крахове в един момент.

  като сегашния например.

  Хай-тековете им са надолу - Алибаба, Тенсент, АнтГруп, Хуауей - всичко търпи огромни корекции надолу в момента. И фрапантното е, че сами си го причиняват (вероятно за да избегнат още по-голям проблем в бъдеще).

  В имотите всички в момента тръпнат да видят дали най-голямата им фирма с дълг 320 милиарда долара (!!!) ще бъде срутена или спасена - първото ще доведе до големи сътресения, а второто - до връщане към социалиситчески модел, което пак ще е големи сътресения, но от друг характер.

  Подгонили са казината, обучението, П2П плащанията...изобщо...и нямат друг избор освен да печатат юани....

  Въпрос на време е.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 15. 15 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Трябва да се признае, че Иван Кръстев е с класи над всички гламари на които е дадена възможността да пишат op-eds (мнения, за които редакцията не поема отговорност, т.е. с които не е задължително съгласна) в Ню Йорк Таймс.
  Не трябва да си супер политопог за да знаеш, без каквито и да било анкети, че Брюксел и Вашингтон живеят в “паралелни вселени” с хората, които претендират да представляват. Ама те са се подплатили с хиляди и хиляди мислещо танкисти (think tanks), които са като музиканти в симфоничен оркестър - свирят по нотите пред тях и гледат диригента. Българския народ, както всички знаем, е много прост, но има умни пословици: Който плаща, той поръчва музиката. Представете си, как щеше да изглежда тази анкета, ако пропагандата разпространявана от казионната медия (тази, която германците от ПЕГИДА наричаха лъже-преса), не бълваше небивалици 24/7.
  А въпросът за това на кого принадлежи бъдещето - на демокрацията или авторитаризма (фалшива дихотомия, родена от посредствени мозъци) е твърде сложен дори за най-умните възпитаници на ЦЕУ.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Каквото не е наредено отвъд океана на "независимите" кьопеци, това не са изпълнили.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  САЩ от държава за пример и държава мечта се превърнаха в посмешище. Китайците навремето правеха само нокторезачки сега са устремени към първа икономическа сила.
  —цитат от коментар 8 на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо


  Не точно; правеха много хубави гуменки и кецове, както и много хубави моливи HB, а също и гумички за триене.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  [quote#19:"Nedyalko Lazarov"][/quote]

  Пропуснах. Тедратките им за писане, както чиниите и чашите за чай и кафе, както и зеленият им жасминов чай (заедно с кутийките, които използвахме за подправки) бяха много хубави. Изпих много китайски зелен чай, преди да знам, че има антиоксиданти и да стане модерен.

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Весело

  До коментар [#15] от "Nedyalko Lazarov":Трябва да се признае, че Иван Кръстев е с класи над всички гламари..

  И Тайпи си го бива... Където не успеят Кръстев и редакцията се включва Тайпи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Готови сме да посрещнем китайските беатя освободители с мляко с ориз.
  —цитат от коментар 1 на blondofil


  Виж какво, който си има някакви дрязги с Китай, да си ги води той. Ние проблем с Китай нямаме и не желая да водим чужди "студени войни".

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  Вече втори ден Дневник пропуска ООН новините....
  А те не са малко.....
  Талибаните заявиха че са готови да представляват Афганистан в международната организация.....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Вече втори ден Дневник пропуска ООН новините....А те не са малко.....Талибаните заявиха че са готови да представляват Афганистан в международната организация.....
  —цитат от коментар 27 на eti mehter


  Мими,вашите талибани са бита карта.Искат заоадна помощ,но няма да ги огрее.Турция и Русия са банкрутирали,а Китай го е страх поради терора в Афганистан на талибаните ,Ал Кайда и ИД ,все турско-арабски терористични организации.А Ердоганпо в централата на ООН в Ню Йорка никой не го бръсне за слива.Всеки е вперил поглед към световните лидери и най-вече на САЩ...Разбра ли бе баклава захаросана???

  shlshlshlshl
 29. 29 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Има китайофили във форума,коити и душата си дават за комунизъм,сепаратизъм,антидемократизъм...

  shlshlshlshl
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#28] от "dfjftriktrcdt":

  Ердоганпо в централата на ООН в Ню Йорка никой не го бръсне за слива.
  =====
  Речта която направи Ердоан снощи....няма да се забрави дълго време...
  Ти въобще гледаш ли какво става в Ню Йорк....?
  Нали живееше в Америка.. :)....!

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Форумът на Дневник потвърждава добре известният “труизъм” (извинявам се за чуждицата, но все пак живеем в англоезично доминиран свят), че няма нужда да се опитваш да превърнеш хората в овце; това им е в природата. Можеш само да го насочваш.
  “The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society. Those who manipulate this unseen mechanism of society constitute an invisible government which is the true ruling power of our country. ...We are governed, our minds are molded, our tastes formed, our ideas suggested, largely by men we have never heard of. This is a logical result of the way in which our democratic society is organized. Vast numbers of human beings must cooperate in this manner if they are to live together as a smoothly functioning society. ...In almost every act of our daily lives, whether in the sphere of politics or business, in our social conduct or our ethical thinking, we are dominated by the relatively small number of persons...who understand the mental processes and social patterns of the masses. It is they who pull the wires which control the public mind.”
  ― Edward Bernays, Propaganda

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#31] от "Nedyalko Lazarov":

  но все пак живеем в англоезично доминиран свят
  ======
  Откога бе колега....?
  Не бяхте ли член на европейския дом....?
  На колко места едновременно живеете....?

  Bukalemun
 33. 33 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#28] от "dfjftriktrcdt"
  Вперени са в Байдана, че го чакат да мре, че Камалата да го яхне кончето.

 34. 34 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  На глупави въпроси - глупави отговори. "Има ли студена война между ЕС и Русия?" - има агресия на Русия срещу Украйна, а ЕС заради зависимости от руски енергоносители се снишава.....
  —цитат от коментар 13 на stein


  И пак ни затвори кранчето с газта. Междувременно в цяла Европа громят китайския ковид, и умуват какви да са "зелените" сертификати, и за 6 или за 3 месеца.

 35. 35 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#14] от "Боби Колев":

  Въпрос на време е. Защото захапаха ръката, която ги храни (дава им поръчки, и купува стоките им). Интересно сега на кого ще продават? На Индия, пакистан, или на талибаните в Афганистан?

 36. 36 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1108 Весело

  "Тайна мрежа от глобални елити"... :Д Лудница, бате! :Д

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#31] от "Nedyalko Lazarov":но все пак живеем в англоезично доминиран свят======Откога бе колега....?Не бяхте ли член на европейския дом....?На колко места едновременно живеете....?
  —цитат от коментар 32 на eti mehter


  Слушай Ети, на теб мога да го призная; понеже си симпатяга и приятел. Нямам дом. Единственият дом, който имам е в главата и сърцето.

 39. 39 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#34] от "pontius_glarus":

  Очаквам с нетърпение да чуя за новите инициативи в ЕС с борбата с короната и как върви ваксинирането.
  А, и какви пропуски ще имаме за кафенета в австрийските ски курорти?

 40. 40 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#28] от "dfjftriktrcdt":Ердоганпо в централата на ООН в Ню Йорка никой не го бръсне за слива.=====Речта която направи Ердоан снощи....няма да се забрави дълго време...Ти въобще гледаш ли какво става в Ню Йорк....?Нали живееше в Америка.. :)....!
  —цитат от коментар 30 на eti mehter


  Какво забравяне ма Мими???Ердоганчо е НИКОЙ в Америка и по света,хората не се интересуват от банкрутирала и малка Турция...Твърде нищожна еТурция и нейният банкрутирал ислямис..т,че някой да му обръща внимание.САЩ са първа икономическа и военна сила,а американците се интересуват да живеят все по-добре с по-големи доходи и охолен живот...Ислямис..т банкрутирал...

  shlshlshlshl
 41. 41 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#28] от "dfjftriktrcdt" Вперени са в Байдана, че го чакат да мре, че Камалата да го яхне кончето.
  —цитат от коментар 33 на ръмжо


  И това е вярно,но САЩ са най-могъщата държава в света и може сама да се управлява...

  shlshlshlshl
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Добре ми дойде със сутрешното кафе тази информация. Най ми хареса въпроса "Кой най-много влияе на това как се управлява света?" и предложенията за отговори. А анализ на резултатите му няма в статията.
  Даже направо бих казала - развесели ме този въпрос в това проучване на тези хора.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на Ivan431
  Ivan431
  Рейтинг: 70 Неутрално
  [quote#9:"deaf"][/quote]

  Между другото World of the Seas е построен във Франция !

 48. 48 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#13] от "stein":

  Точно това искат да чуят архитектите на тези конфликти. Проблемите между Русия и Украйна започна с превратът дирижиран от Вашингтон. Колко и доказателства да ви удрят и замерват по главите на тази тема вие винаги ще си знаете едно и също - бееее беее беее🐑🐑🐑.
  Такива проучвания ясно показват, че Брюксел е на американска каишка за разлика от повечето държави и население. Американците се провалят за поредна година с опитите си да променят мнението на обикновените хора. Колкото и пари да изливат за валшиви новини в издания като Дневник, разни фейсбук парцали като Клуб $$$ т.н резултатите са все зле.

 49. 49 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#29] от "dfjftriktrcdt":

  И русофили и русофили. Да те е*а в нещасн*ка 😁😁😁🖕🖕🖕

 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Една жена слушала ТАСС, разказала на втора, трета преразказала на четвърта.
  Така... изгубили свежестта на речта.
  Първоисточна...

 51. 51 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#24] от "Alex Ivanov":

  Е как да нямаш. Кой ти унищожи икономиката. Чии стоки купуваш. В света на икономиката който превземе пазарния дял на фирмите ти е твой враг. Китай унищожи стотици хиляди работни места у нас. Китайци и руснаци продават УНСС, но не внасят българска продукция.това е война

 52. 52 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  Напротив. Трябва да правим бойкот на китайските стоки боклуци.
  Купувайте български продукти.

 53. 53 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  ...Между другото World of the Seas е построен във Франция !
  —цитат от коментар 47 на Ivan431


  Малка грешка в името - "WONDER OF THE SEAS", построен в Сен-Назер. Обичаме да се прехласваме пред чудесата в Азия, пренебрегвайки нашите в Европа. През 80-те години се прехласвахме по японските влакове-стрели, а най-бързият тогава се движеше във Франция. Някои наши съграждани се прехласват пред 5 хилядната цивилизация в Китай, а пък първият им император, който не е легенда, е от 15 в. пр.н.е. Великата китайска стена била на над 2 хил. години (първите градежи били от 3-2 в. пр. Хр.), но европейските археолози не са открили градежи отпреди 13-14 в.

 54. 54 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#51] от "rexdog2004":

  Китай не може да ни унищожи икономиката щото ние произвеждаме качествено и изнасяме машини не само за Китай..
  Едно габровско свредло струва 100 пъти по-скъпо от едно китайско ама се продава навред.

 55. 55 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  До коментар [#24] от "Alex Ivanov":Е как да нямаш. Кой ти унищожи икономиката. Чии стоки купуваш. В света на икономиката който превземе пазарния дял на фирмите ти е твой враг. Китай унищожи стотици хиляди работни места у нас. Китайци и руснаци продават УНСС, но не внасят българска продукция.това е война
  —цитат от коментар 51 на rexdog2004


  Икономиката ни е унищожена още '90-те. Кадърните и млади хора избягаха, какъв Китай е унищожил българската икономика ?! Тук останаха основно пенсионери и цигани. Китай ни е последният проблем.

 56. 56 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#53] от "pontius_glarus":

  круизния кораб WONDER OF THE SEAS

  https://www.youtube.com/watch?v=7PvVFGOEZa0

 57. 57 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#55] от "Alex Ivanov":

  Кое ти е унищожено, комунистчо?!
  България тази година ще изнесе стоки за 65 милиарда лева. По 9300 лева на човек експорт. Румъния за 5300 лева на човек, Турция-3900 лева. Китай по 1500 лева на човек.

 58. 58 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  савцките хора, родени в източния блок, си остават савецки хора. Ей ги тука - русофилите - си мислят че като СССР се спихна, но Китай ще "победи" "империалистите". Как точно си я представят тази победа не знам, но пращат децата си за всеки случай в "Гнилой Западе"

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 59. 59 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#58] от "Apophenia":

  Ама Демократични ми "приятелю" изрича без да се замисляш лъжа след лъжа. Не Китай са заплахата, не Китай са източника на проблемите, не Китай играят мръсни игри, не Китай налагат санкции, не Китай използват мръснишки номера с "дългата ръка на пазара" . Да продължавам ли или ще продължиш да бееее беее 🐑🐑🐑?

 60. 60 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 979 Весело

  От 6-те милиона българи останали на територията, 2 милиона от които пенсионери с половин летящт самолет сега се очаква и с Китай ли да воюват? Ще падна от смях! Ако не беше Китай 70% от сънародниците нямаше да могат да си позволят да притежават дори и смарфон.

 61. 61 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#57] от "Да вярваме на истината":

  Типичен коментар на куха демократична гъдулка. БЪЛГАРИЯ Е РАЗСКОСТЕНА след 90 те и (почти) няма светлина в тунела. Човешки и всякакви други ресурси са унищожени и откраднати безвъзвратно. Може да дрънкате за измислената ни демокрация, още по смешният ЕС, хамерикснските ни "приятели" и т.н, но това няма да ни спаси. Часовникът тик така неумолимо.

 62. 62 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Ако някой си мисли че външнотъргоският баланс е нещо измислено се лъже.

 63. 63 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  .... Човешки и всякакви други ресурси са унищожени и откраднати безвъзвратно......
  —цитат от коментар 61 на mario_m35


  Откраднати или изгонени?
  Още си спомням Станишев и Масларова, които като се връщаха от задгранично посещение как с плам и радост се отчитаха, че уредили българите да отиват там да работят, и повече да не се връщат. И в наши дни хиляди нашенци, млади и по-малко млади обикалят из Европата като гастарбайтъри, и се чудят де да се цанят на работа, но не и да се връщат в татковината си, в която са се разбеснели милиционери и русофили.

 64. 64 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#59] от "mario_m35":

  прави ми впечатление когато някой обвинява хората че са овце, обикновено сляпо вярва в глупсоти... проекция някаква явно

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 65. 65 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  До коментар [#40] от "dfjftriktrcdt":

  " Какво забравяне ма Мими???Ердоганчо е НИКОЙ в Америка и по света,хората не се интересуват от банкрутирала и малка Турция...Твърде нищожна еТурция и нейният банкрутирал ислямис..т,че някой да му обръща внимание.САЩ са първа икономическа и военна сила,а американците се интересуват да живеят все по-добре с по-големи доходи и охолен живот...Ислямис..т банкрутирал..."

  Точно затова почвам да се чудя кой ще измъква от калта фалирата му сатрапия на султана, след като се изпокара и охлади отношенията си с най - големите си съюзници ! Китайцте ли ?

 66. 66 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#61] от "mario_m35":

  Хахаха.
  Ами това са реални числа, бе мой човек.
  Демографската криза си е факт, но с развитието на икономиката неминуемо ще дойдат и хора. То и сега живеят или работят в България 700 000 чужденци.
  В натура спрямо най-успешната година на соца България произвежда 3 пъти повече.
  Средната заплата е 6 пъти по-голяма от соца при 2,35 пъти по-високи цени на 200 продукти:)

 67. 67 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Студената война предполага политически акции, санкции, дипломатически ограничения, тарифни и нетарифни мерки, забрана за износ на високи технологии, валутни и търговски ограничения и др. Нищо такова не е налице спрямо Китай. За каква студена война иде реч?

 68. 68 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  България не е и не трябва да бъде част от каквато и да било война!!!
  —цитат от коментар 2 на дедо Андро


  Лошото е, че за едното congratulations нашите политици ни вкарват в чужди битки, от които губим и хора и пари - Камбоджа, Ирак, Афганистан…

 69. 69 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Това преди френските подводници е, или след това? По-скоро - преди. Щеше да бъде интересно мнението на европейците, по-точно французите, след случая. Засега Франция извика посланика си от Вашингтон. Никога преди подобно нещо не се е случвало между европейци и американци. Очертава се Океания /по Оруел/ САЩ, Канада, Австралия, Великобритания/ доминиращ, мощен и пр. Как бяха другите, там... и пр. Звучи несериозно. Просто заигравка. Шутка/шега/ - както каза тракайки със зъби, Юрий Никулин в "Кавказка пленница" на Шурик.

 70. 70 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 712 Неутрално

  То българина изобщо няма чувство за принадлежност, чергар по душа и манталитет! Всеки за себе си....

 71. 71 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това е единият постулат на съвременния свят.
  Другият, разпространен масово отвъд Атлантика е, че на Америка по право ѝ принадлежи огромната част от баницата.

  Някои световни лидери говорят за второто от десетилетие без да бъдат чувани, но най накрая и една Западна демокрация се опари.

 72. 72 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  Вече втори ден Дневник пропуска ООН новините....А те не са малко.....Талибаните заявиха че са готови да представляват Афганистан в международната организация.....
  —цитат от коментар 27 на eti mehter


  Това не е новина.Още от своето създаване ООН е говорилня на всякакви диктаторски и деспотични режими , каквито са комунистическите и ислямистките, както и военни и всякакви други подтиснически режими. Взелите властта талибани е напълно нормално да представляват Афганистан в ООН.

 73. 73 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Ще се наложи да се включим в тази ''война'' както и да не ни харесва! Това е глобален процес и в различна степен засяга всяка една държава.

 74. 74 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  Това изследване , ако не е нарочно манипулативно, тогава е изследване , което измерва степента на промиване на мозъците от левичарската пропаганда , която се лее в западните СМИ. За първи път след ВСВ в Европа има агресия на една държава , която е анексирала и окупирала чужди земи на европейски страни, но видите ли, голяма част от европейците това не им прави впечатление и те считат , че нямало студена война с Русия. От друга страна внушават , че имало студена война с Китай , който е на другия край на света и нито е извършвал агресии нито има опасност да анексира и окупира европейски земи. Измества се проблема от болната на здравата глава.
  Не се изненадвам , че роля в тази манипулация има Иван Кръстев.

 75. 75 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Като страна от третия свят, напълно изолирана и непозната, БГ не е фактор в нищо. А Китай трябва да се удря, докато няма пълна промяна и демокрация.

 76. 76 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Мислех си "на идеологическия фронт нищо ново", ама не. Честно казано по-неполиткоректна статия от тази не съм чел. Дневник даже не може да лъже.

 77. 77 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Весело

  До коментар [#75] от "EU Fighter":

  Не знаех, че ЕС е третият свят:)

 78. 78 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1872 Весело

  "22 септември - Ден на независимостта, донесъл ни свободата да избираме"

  Донесъл ни е свободата ама ние напук не искаме да избираме.
  Чакаме другите да ни поделят като газели, който чакат самците да се избият един друг и който остане взема всичко.

  подпис
 79. 79 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Ми другарето соросоидес само три троцента ли са? Аз мислех, че са 4%.

 80. 80 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1872 Весело

  До коментар [#2] от "дедо Андро":
  "България не е и не трябва да бъде част от каквато и да било война!!!"

  Правилно. Всички щат не щат ще участват в угощението но България ще участва като част от менюто.

  подпис
 81. 81 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#40] от "dfjftriktrcdt":" Какво забравяне ма Мими???Ердоганчо е НИКОЙ в Америка и по света,хората не се интересуват от банкрутирала и малка Турция...Твърде нищожна еТурция и нейният банкрутирал ислямис..т,че някой да му обръща внимание.САЩ са първа икономическа и военна сила,а американците се интересуват да живеят все по-добре с по-големи доходи и охолен живот...Ислямис..т банкрутирал..." Точно затова почвам да се чудя кой ще измъква от калта фалирата му сатрапия на султана, след като се изпокара и охлади отношенията си с най - големите си съюзници ! Китайцте ли ?
  —цитат от коментар 65 на samoedin


  Китайците вече им сложиха хомота на врата и лекичко ги поробиха финансово.В Турция се изкупуват масово имоти от чужденци и най-вече от китайци.Арабите ги асимилираха генетично,а китайците финансово...Турция е изкупена и превзета без война...

  shlshlshlshl
 82. 82 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#74] от "tacheaux":

  Китай анексира работните места на милиони европейци. Няма работни места- не се раждат деца, няма квалифицирани работни места, ето ти само мюсюлмани да събират боклука и да раждат деца.и ето ти боклучарска нация и държава.

 83. 83 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#77] от "Да вярваме на истината":

  EU не, вие сте !

 84. 84 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  За разлика от първата студена война, те не виждат непосредствена екзистенциална заплаха за територията на Европа или чувство за идеологическа взаимовръзка в свободния свят.
  —цитат от коментар 0


  Ако нашествието на пълчища човекоподобни в Европа не е "екзистенциална заплаха", просто не знам кое е.
  Китай не изглежда да е директно замесен в това, но всъщност много умело подклажда тези процеси (както и невижданата инвазия на паразити в САЩ през последните месеци).

  Разбира се, основната вина за съществуването на проблема е на "прогресивните" левичари в цивилизования свят.
  Тази измет е готова да извърши ритуално самоубийство, стига това да прецака капитализЪма и буржоазията и да доведе до необратима победа на работниците с червени потници. Само дето работниците скоро ще останат без потници ....

 85. 85 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  До коментар [#61] от "mario_m35":Хахаха. Ами това са реални числа, бе мой човек. Демографската криза си е факт, но с развитието на икономиката неминуемо ще дойдат и хора. То и сега живеят или работят в България 700 000 чужденци. В натура спрямо най-успешната година на соца България произвежда 3 пъти повече. Средната заплата е 6 пъти по-голяма от соца при 2,35 пъти по-високи цени на 200 продукти:)
  —цитат от коментар 66 на Да вярваме на истината


  Каква икономика ще развиеш без хора ??! Населението буквално се топи, особено българското. Основната маса вече са пенсионери и цигани. Неслучайно Фолксваген, дори след като му пропадна строенето на завод в Турция, по-скоро реши да закрие проекта, отколкото да го прехвърли у нас .... просто тук бъдеще няма. Пенсионери и цигани.

 86. 86 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 129 Неутрално

  До коментар [#75] от "EU Fighter":

  На Китай икономиката в момента е в имплозия заради дълговете на Евергранд и балона, който имат в строителния сектор и недвижимите имоти.

  Другото е, че правителството им иска политика на изолация и повече контрол върху компаниите, което ще изгони инвеститорите.

 87. 87 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 786 Неутрално

  +/-До коментар [#2] от "дедо Андро":

  Първо за да участваш във война ти трябва армия иначе лошо, а ако искаш и мир ще ти трябва и силна армия иначе още по-лошо. Това нашите узрели тикви не го разбират, важното е държава където болшинството вземат 1000лв заплата +/- 100-200лв, капацитети като Барни Рабъл и оня от ББР да карат лимузини за по 300 хиляди евра. А една такава лимузина сама по себе си може да въоръжи цял взвод с пълно бойно снаряжение и то по стандарт сравнително по-висок от настоящия.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 88. 88 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#6] от "dorko":

  Мйерк'й, ле? :)
  https://youtu.be/WwBehEUQuY8

  Да виждате затворено нещо? Особено по тъмно? Само не ми казвайте, че е зарад' часовата разлика, че са отворени нощем! :)

 89. 89 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5702 Неутрално

  Ние не съдим за хората по това къде са родени и къде живеят, това е национална черта.

 90. 90 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Да българите правят точно обратното както винаги застават срещу Света и така губят и биват наказвани най много от всички.
  Като членки на НАТО това ще стане недупостимо да останат в блока ползвайки китайски мобил телефони и връзки много скоро и ако не излезнат от тях ще са опасност за алианса. Очаквам да последват наказания много скоро при следващия президент на САЩ и излизането ще им бъде по скъпо от влизането . Китайските телефонни връзки са опасни и западна Европа ги отхвърли докато България е само на тях.

 91. 91 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Нама как българите да изпитват враждебност спрямо Китай.
  Те получиха масов достъп до промишлени стоки именно благодарение на китайското производство - пряко, като закупуват стоки, произведени там, и косвено, като закупуват стоки, произведени в други държави, но предлагани вече по-разумни цени заради китайската конкуренция.

  Не ща да влизам у затвора!
 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Българите, както винаги, вятър ги вее.

 93. 93 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#91] от "хитрушко":

  Да ама щеше да е още по-добре, ако китайците правеха повече промишлени инвестиции у нас, да речем завод за стомана или машиностроене и уредостроене и т.н.

  За съжаление корупцията в България е толкова голяма, че и китайците ни отбягват като чума. Нито пък САЩ откога не са правели големи инвестиции у нас, от които имаме огромна нужда. Купиха едни ТЕЦове отдавна ама само толкова.

  Без борба с корупцията нито американски инвестиции ще видим ни китайски.

 94. 94 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Цитат:
  Демокрации или автокрации се справят по-добре с.

  ----
  Винаги съм твърдял, че няма нищо по-примитивно от филантропската пропаганда...

  Единот аргументите ми е: кой от нас не е чел, не е чувал кой е НАЙ-МОГЪЩИЯТ човек на Света, което НЕПРЕКЪСНАТО се дъни от най-най-най-най-меродавните СВЕТОВНИ рупори (само наште да бяха - с мед да ги намажеш и грант да им отпуснеш!)

  След като този човек е най-могъщият на света, сл. в него е съсредоточена НАЙ-ГОЛЯМА власт - не само в собствената страна, но и извън нея - нали е най-могъщ на света!

  Което води до НЕОБОРИМИЯ извод - държавата, от която е този човек, е АБСОЛЮТНА АВТОКРАЦИЯ - подчинена е на НАЙ-МОГЪЩИЯ ЧОВЕК, защото тази държава е част от цялото - света.

  А след като се прави ясно и представяно като антагонистично РАЗГРАНИЧЕНИЕ демокрация и автокрация, и тази държава е абсолютна автокрация, то сл. тя не е демократична.

  Затова филатропската пропаганда следва да преразгледа едни от най-втръсналите и примитивни пропагандните тези, защото се оказва, че едноличната власт на НАЙ-МОГЪЩИЯ (автокрацията) не се вързва с демокрацията.

  Много пъти съм казвал и друго - всеки, абсолютно всеки, ако се замисли за десета от секундата, би могъл веднага да разбера примитивността на филантропската пропаганда.

 95. 95 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 946 Неутрално

  значителна част от анкетираните в 12 страни от ЕС вярва, че се води студена война между САЩ и Китай и САЩ и Русия

  Я ме поправете ако греша - значи САЩ воюват на два фронта? Мъдро така да се каже и предвидливо от тяхна страна, да? Ние знаем, че всички страни воювали на два фронта са побеждавали, не?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 96. 96 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 946 Неутрално

  важното е държава където болшинството вземат 1000лв заплата +/- 100-200лв, капацитети като Барни Рабъл и оня от ББР да карат лимузини за по 300 хиляди евра. А една такава лимузина сама по себе си може да въоръжи цял взвод с пълно бойно снаряжение и то по стандарт сравнително по-висок от настоящия.
  —цитат от коментар 87 на Deadpudding


  Ти не сфащаш и си със старо комундерско мислене. На капацитети като Барни Рабъл и оня от ББР не им трябват въоръжени цели взводове с пълно бойно снаряжение. Те като стане напечено ще се метнат на лимузините и частните си самолети и брррръм - ще отлетят на хладно. Въоръжени цели взводове с пълно бойно снаряжение трябват на СОЦА с диктатура на пролетариата, щото там пролетариата е важен, демек всеки един от нас! Да пазят всички нас. А днес всеки от нас - не е важен. Важни са Барни Рабъл и оня от ББР. Анадъммо?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 97. 97 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 327 Неутрално

  И кой ги караше тия европейци да си местят производствата в Китай и да внасят гастарбайтери.Собствената им капиталистическа система, която разчита друг да върши черната работа, ако може без пари, а те (европейците/ американците) да си живуркат.
  Китай им бил крив. Русия им била крива. Защо да нямат право да се еманципират.
  А Бг няма интерес да се конфронтира.
  Неутралитет, пълен.

  До коментар [#82] от "rexdog2004":

 98. 98 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#96] от "sablezub":

  Така ли ? Аз си мисля, че ни трябват на нас като гранична държава на ЕС и НАТО и като държава която е на първа линия на един "мигрантски" поток, който няма какво да се лъжем си е един очеизваден троянски кон. Или твърдо вярваш, че карикатурите на турската карта в която 2/3 от България е в рамките на Турция наистина са за вътрешна употреба и предизобни агитации. Аз се сещам за една крайно-лява партия която я боядисват като крайно дясна, която 30те пускаше подобни "вицове" до момента в който не се превърнаха в трагедия. И ще те разочаровам, не съм фен на другата крайно лява партия която за разлика от тази която споменах, не дискриминира между собственото си население и малцинствата си.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 99. 99 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 164 Весело

  Пропусната е една важна графа: САЩ срещу ЕС! Пропусната е, защото не е в полза на пропагандата, която се разпространява от този канал. А има интересни резултати този въпрос, особено напоследък.

 100. 100 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Викате имаме Динко, мутри и тем подобни хайдути. Войска не ни трябва така ли. Плача. Плача от смях, за съжаление ако продължаваме в същия дух няма да се смеем след време. Може и на преклонна възраст да съм, но човешката природа не се мени. Казах.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK