Сирийски мигранти, които бяха пуснати в страната от Меркел, ще избират нейния наследник

Сирийски мигранти, които бяха пуснати в страната от Меркел, ще избират нейния наследник

© ReutersИзбори 2022

Тарек Саад няма търпение да помогне на други сирийски бежанци, които са избягали от войната в родината си, да намерят нов дом в Германия и според него федералните избори на 26 септември са възможност да направи точно това.


В провинцията на балтийския бряг Шлезвиг-Холщайн, където се е установил, Саад агитира за социалдемократите, партия, към която се е присъединил през 2016 г., само две години след пристигането си в Германия с две огнестрелни рани, получени в Сирия.


"Помислих, че нещата, които правят моя живот по-труден, сигурно измъчват и други хора. За да се справи с тях възможно най-бързо, човек трябва е в политическа партия", каза двадесет и осем годишният студент по политология. "Нашите родители дълги години са живели в друга политическа система (в Сирия)... Това е възможност да изградим ново поколение (в Германия)", добави Саад, който, както много други бежанци, ще гласува за първи път като германски гражданин.
Решението на канцлера Ангела Меркел за приемане на стотици хиляди сирийски бежанци през 2015 г. беше важен въпрос по време на предизборната кампания преди последните германски федерални избори през 2017 г. Не всички натурализирани неотдавна бежанци са наясно като Саад за кого биха гласували. "Радвам се, че имам тази възможност, но съм предпазлив и може би няма да гласувам", каза Махер Обаид, на 29 години, който живее в град Зинген, близо до швейцарската граница. Обаид, който е натурализиран през 2019 г., каза, че причината за колебанието му е липсата на яснота за външната политика на партиите, особено по отношение на Сирия.


Да се включиш


Според федералната статистика броят на сирийците, получили германско гражданство, се е повишил със 74 процента през 2020 г. до 6700. Смята се, че общият брой на сирийските бежанци е много по-висок - над 700 хил., но получаването на гражданство изисква време и усилия.


Проучване от 2020 г. на Експертния съвет по интеграция и миграция показа, че само 65 процента от мигрантите с германско гражданство са гласували през 2017 г. за разлика от 86 процента от германските граждани по рождение. Според проучването владеенето на езика и социално-икономическото положение са два фактора, определящи участието на мигрантите, както и откога са в страната.


В него се казва, че "колкото по-дълго човек пребивава в Германия,... толкова по-вероятно е той да чувства, че разбира и може да участва в политическия живот". Изследване на Германския институт за стопански проучвания показа, че традиционно мигрантите от Южна Европа и Турция, които пристигат като гастарбайтери, припознават социалдемократите като партията, която най-добре представлява интересите им.


За разлика от тях сирийците е по-вероятно да подкрепят консерваторите на Меркел, които определяха политиката за миграцията от 2013 г. до 2016 г., когато повечето от тях са пристигнали в Германия. Но сега, когато Меркел излиза от политиката след 16 години начело, много сирийци си правят други сметки. "Сирийците трябва да са много разумни... Това, което Меркел направи, беше правилно, но какво прави нейният наследник", попита Абдулазиз Рамадан, ръководител на организация за интеграция на мигрантите в Лайпциг, получил гражданство през 2019 г.


Неформална анкета сред членове на група на сирийски мигранти във фейсбук показа, че ако имат право на глас, повечето от тях сега биха гласували за ГСДП. На второ място са Зелените. На трето място е отговорът "Не се интересувам". Махмуд ал Кутайфан, доктор, живеещ в югозападния град Фрайбург, е сред малкото сирийци, натурализирани навреме, за да гласуват на изборите през 2017 г.


"Воден от емоциите, гласувах за партията на госпожа Меркел, тъй като тя подкрепи бежанците", каза той.
Въпреки че не съжалява за решението си, той като много други германски гласоподаватели, размишляващи за ерата след Меркел, не е сигурен за кого да даде гласа си този път. "Датата на изборите наближава, но, честно казано, все още не съм решил", каза той. /БТА

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK