СЗО затегна критериите за замърсяване на въздуха

СЗО затегна критериите за замърсяване на въздуха

© ReutersСветовната здравна организация (СЗО) направи по-строги насоките си за качеството на въздуха в сряда за първи път от 2005 г., надявайки се да стимулира страните към въвеждане на чиста енергия и предотвратяване смъртта и болестите, причинени от замърсяването.


Новите препоръки, включително за прахови частици и азотен диоксид - двете се съдържат в емисиите от използване на изкопаеми горива - биха могли да спасят "милиони животи", се казва в съобщението, цитирано от "Ройтерс".


Замърсяването на въздуха убива най-малко 7 милиона души преждевременно всяка година. Изследванията показват, че дори при много ниски нива "замърсяването на въздуха засяга всички части на тялото - от мозъка до растящото бебе в утробата на майката", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аденом Гебреесус на пресконференция.
СЗО, която е част от структурите на Организацията на обединените нации, се надява, че промяната ще насърчи 194-те страни членки към действия, водещи до намаляване емисиите от изкопаеми горива, които също водят до изменението на климата. В световен мащаб страните са под натиск да обещаят смели планове за намаляване на емисиите преди конференцията на ООН по климата през ноември в Глазгоу, Шотландия.


Учените аплодираха новите препоръки, но и изказаха притеснения, че някои държави ще имат проблеми с прилагането им, като се има предвид, че голяма част от света не отговаря и на по -старите, по -малко строги стандарти.


През 2019 г. цели 90% от световното население са дишали въздух, считан за нездравословен според насоките от 2005 г., сочат данните на СЗО. А някои страни, като Индия, все още имат национални стандарти, които са по-либерални от препоръките от 2005 г.


В Европейския съюз, който има стандарти, които са значително по-високи от по-старите препоръки на СЗО, някои държави се провалиха въпреки ефекта от антипандемичните мерки. Средногодишните нива на замърсяване останаха близо до и над законовите лимити през 2020 г., дори при спиране на промишлеността и транспорта заради коронавируса.


Експерти заявиха, че усилията за ограничаване на замърсяването чрез намаляване използването на изкопаеми горива биха донесли двойна полза - както за подобряване на общественото здраве, така и за намаляване на емисиите, затоплящи климата.


Новите препоръки намаляват наполовина границите на СЗО за праховите частици, известни като PM2.5, които са по-малки от 2.5 микрометра (по-малко от една трета от ширината на човешки косъм). Това е достатъчно малко, за да навлезе такава частица дълбоко в белите дробове и дори да попадния в кръвта.

Съгласно новите граници, средногодишните концентрации на PM2.5 не трябва да са по -високи от 5 микрограма на кубичен метър.


Старите препоръки определят средногодишния лимит на 10 микрограма. Но учените са установили, че дългосрочното излагане на дори толкова ниски концентрации все още допринася за сърдечни и белодробни заболявания, инсулт и други отрицателни въздействия върху здравето.


Най-тежко засегнати са тези, които живеят в страни с ниски и средни доходи, разчитащи на изгарянето на изкопаеми горива за производство на енергия.


"Доказателствата са доста ясни, че по-бедното и социално по-неравностойното население ще бъдае повече изложено на вредно въздействие, само заради мястото, където живее", казва Джонатан Григ, педиатър и изследовател от Лондонския университет "Куин Мери". Като цяло, каза той, тези групи отделят по-малко замърсяване, но се сблъскват с повече от неговите последици.


Спазването на новите препоръки не само би подобрило цялостното здраве, но би могло да работи за намаляване на неравенството в здравеопазването, каза той.

При обявяването на новите насоки СЗО заяви, че "почти 80% от смъртните случаи, свързани с PM2.5, биха могли да бъдат избегнати в света, ако сегашните нива на замърсяване на въздуха бъдат намалени".


Средното ниво на PM2.5 в Китай през първата половина на тази година е 34 микрограма на кубичен метър. За Пекин нивото беше 41, същото като миналата година. Предварителни данни от станциите за наблюдение в Русе и Варна, например, поазват средногодишно съдържание от малко под 14 микрограма, т.е. над нормата на ЕС, но все пак далеч от тези в множество азиатски градове.


"Най-важното е дали правителствата прилагат ефективни политики за намаляване на емисиите на замърсители, каквито са прекратяване на инвестициите във въглища, нефт и газ и приоритизиране на прехода към чиста енергия", казва Айдън Фароу, международен учен от "Грийнпийс", който работи в британския университет на Екзитър.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Другарят Тедрос изпълнява поръчките на господарите си в Пекин - всяка нова "препоръка" и "ограничение" което спъва бизнеса на Западна е добре дошло за ККП.

 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Европейският съюз да не може да осигури достатъчно еленергия за жителите си е трагично смешно.

 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Неутрално

  А маргарините? Кога СЗО ще ги подкара?

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  "Най-важното е дали правителствата прилагат ефективни политики за намаляване на емисиите на замърсители, каквито са прекратяване на инвестициите във въглища, нефт и газ и приоритизиране на прехода към чиста енергия", казва Айдън Фароу, международен учен от "Грийнпийс", който работи в британския университет на Екзитър."
  -----------------------
  Абсолютно вярно!

  Вече преходът, към нисковъглеродна енергия започна..

  България заменя милиони кубометри природен газ!

  ----------------------
  "ГАЕА - Зелена Алтернативна Енергия" ЕАД, е джойн венчър на "ТИТАН Цимент" АД, и Evolution Environmental Group LLC (“E2”).. .. Чрез работата с алтернативни горива спестихме над 80 000 тона емисии от въглероден диоксид, с което намалихме значително не само собствения си въглероден отпечатък, но и спомогнахме за подобряване състоянието на околната среда в страната като цяло...
  Алтернативни горива

  Източници на алтернативни горива, които компанията използва:

  Стари Гуми– понастоящем „Златна Панега Цимент” АД има две работещи линии за подаване на стари гуми към двете пещи на завода.

  RDF(подбрани отпадъчни горива)– това са горива, направени от подбрани отпадъчни материали, като пластмаса, хартия, каучук, текстил ... Тези материали се нарязват на много малки парченца, хомогенизират се, след което се подават към горелките на пещта.

  Биомаса – СО2неутрална. Първият вид биомаса са отпадъчни материали от индустриални процеси, например месокостно брашно от екарисажи и утайки от пречистването на битови води.."
  -----------------

  Това е бъдещето!

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin

 5. 5 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Спасяваме животи, понасяйки ограничения заради короната....
  Спасяваме животи, вървейки пеша....
  Абе...я у лево! А моят живот?

 6. 6 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2043 Любопитно

  СЗО затегна критериите за замърсяване на въздуха
  —цитат от коментар 0 на заглавие  Аз предлагам да въведат "карантина"
  и задължително носене на противогази
  в най-замърсените -"червените зони"!
  Също така в знак на солидарност с всички "анти -путинисти",
  да спрем всяка електроцентрала построена със съветско-руска помощ
  и да спрем да ползваме руска газ!
  Готов съм да стоя на тъмно и на студено!

 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  А маргарините? Кога СЗО ще ги подкара?
  —цитат от коментар 3 на Веселин Дечев


  А "монсанто", и там какво беше другото?

 8. 8 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1575 Весело

  Най-мощен източник на въглероден диоксид е Човекът. Почти осем милиарда източника. На прахови частици също. Особено на микрочастици амортизаран епидермис. Почти осем милиарда източника. Дори без да допълваме за сополите и изпражненията. Почти осем милиарда източника.
  И всичко това бълва ежесекундно!
  Единствено правилен извод - тотална ликвидация на основния замърсител! Всичките осем милиарда.
  За един по-добър свят!
  :)
  !

 9. 9 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1575 Весело

  До коментар [#5] от "sfl32583434":

  Твоят живот им пречи. На тях и м трябва планетата.
  :)
  !

 10. 10 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Кой вярва на тази китайска организация...

 11. 11 Профил на further
  further
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Чакай да се подмажа на СеЗеО-то: другари, водата е вредна. Тя съдържа въглероден двуокис, уууупс, прося за извинение, въглероден ДИОКСИД, и, да видите вие, отделя го ффффффф атмосфффферата когат' си поиска. Има ли възможност таканякакси, да "затегнете критериите" и по отношение на тая пущина, водата -- тя унищожава планетата всеки ден, по много и най-различни начини! Най-добре ще бъде да я унищожите веднъж завинаги, да си отдъхнем най-сетне и ние!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 569 Любопитно

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  Защо да е смешно Ти какъв резултат очакваше от политиката за кривите краставици и щастливите кокошки

  ГоШо
 14. 14 Профил на further
  further
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Ся стана ли ви ясно, че са решили да ни затрият?

 15. 15 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#12] от "Alex Ivanov":

  ЗАПАДЪТ ИМА И ОРЪЖИЯ, ЧЕ И МОЖЕ ДА СЕ БИЕ!
  САМО ТРЕБЕ ДА ПОЧНЕ!

 16. 16 Профил на further
  further
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Всички на оръжие срещу унищожителите на човечеството!

 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5321 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  +++++++++++++++

 18. 18 Профил на further
  further
  Рейтинг: 796 Неутрално

  2, не "не може", а "не ИСКА".

 19. 19 Профил на further
  further
  Рейтинг: 796 Неутрално

  1, няма Запад, няма Изток -- подкарали са ни всички на заколение. Какво ще стане в Европа през зимата? Мммм? Ковид + Студ=Комунизъм

 20. 20 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1091 Любопитно

  А от глад колко човешки живота се затриват годишно? А от катастрофи? А от болести? А от старост?

  Бе тия от СЗО за какви се мислят? Щели да спасят... Ще спасят дръжки, за ник'ъф чеп не стават в тая (и не само в тая) организация. Ми добре, щом ще спасяваме въздуха, давайте да спираме цялата икономика от раз, спиараме движението и... лягаме да мрем, щото то ебаси живота ще ни очаква...

 21. 21 Профил на further
  further
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Крайно време е ВСИЧКИ да спрем да мислим, че подобни креатури като СЗО са глупаци. Не, те са оръжия, прицелени в нас; те са средства за масово унищожение. Или те, или ние!

 22. 22 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Весело

  СЗО се държи като министерство на здравето на Световното правителство!

 23. 23 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#21] от "further":

  не знам какви са оръжията и кой е против човечеството ,но ако температурите скочат с още няколко градуса лятото ще е смъртоносно за цялото население по земята и без СЗО да ни дава заключения и няма значение коя нация колко ще е развита .

 24. 24 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Тая компрометирана пасмина тунеядци, с нулево доверие, но сериозно финансиране, си е време за затваряне.

 25. 25 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 939 Разстроено

  Тая компрометирана пасмина тунеядци, с нулево доверие, но сериозно финансиране, си е време за затваряне.
  —цитат от коментар 24 на ermack


  Тръмп ги подкара , но му орязара крилцата !!!

 26. 26 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#11] от "further":
  "другари, водата е вредна. Тя съдържа въглероден двуокис, уууупс, прося за извинение, въглероден ДИОКСИД"

  Грешиш. Всъщност съдържа смъртоносната отрова дихидрогенмонооксид.

 27. 27 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Ако се съди с критериите, с които подходи към коронавируса..., и тук са си оставили ръцете.

 28. 28 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  СЗО-то отдавна дразни. Мръсотиите са в Китай, тайланд, изобщо в Азия. Между другото в Париж въздухът е даже чист, странното е, че дори и газовете от автомобили им са като че ли напрафюмирани.

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#11] от "further":

  "да видите вие, отделя го ффффффф атмосфффферата когат' си поиска. "

  Не е когато си поиска, а като огрее слънце. Като залезе, си го връща обратно, хем се разтваря повече на студено, хем се десоциира на карбонатни аниони. Ако случайно някой я подкисли (пика калциеви йони), СО2 изчезва завинаги от атмосферата под формата на варовик (калциев карбонат) ... докато някой циментов завод не реши да получи "негасена вар" чрез изгарянето на "въглеродно чисти" гуми и RDF (за тия въглеродни източници няма "въглеродни квоти" и полученият от тях СО2 е екологично чист). Тъй де, с екологично чистият СО2 растенията трябва да фотосинтезират, че току виж сме останали без дърва и въглища.

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Весело

  До коментар [#28] от "pontius_glarus":

  "автомобили им са като че ли напрафюмирани."

  Ами то парфюмите замърсяват въздуха, много по опасно от СО2 като предизвикват алергични реакции и "отнемат милиони човешки животи" 😁 Екоталибаните няма да въведат парфюмни квоти или да изпраскат един акциз като по Татово време!? Тъй и тъй връщаме комунизма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK