Директорът на Немското училище в София: Тук отношението към коронавируса е различно

Бернхард Милес (с маската) при откриването на новата учебна година.

© ds-sofia.bg

Бернхард Милес (с маската) при откриването на новата учебна година.Бернхард Милес е германец. От няколко седмици живее в София, където работи като директор на Немското училище, разказва "Дойче веле". Какви са първите му впечатления от България? "Тук отношението към коронавируса е друго", казва той пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ).


"Като цяло се чувствам много добре в училището, в града, в държавата", казва Бернхард Милес в интервю за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Но признава: "Тук отношението към коронавируса е различно". Милес, който доскоро е ръководил гимназия във Франкфурт, споделя пред ФАЦ, че все още не е много ясно какви правила трябва да се спазват. Освен това масово тестване на учениците, каквото е имало в ръководената от него гимназия във Франкфурт, е тук немислимо, защото, както обяснява Милес, "съществува определена скептичност спрямо тестовете. Ако 90 процента от родителите в един клас се съгласят, може да се тества. Но както моите добре запознати колеги ме увериха, такъв дял е илюзорен".


"Много българи имат изключително позитивно отношение към Германия"


Пред ФАЦ Милес разказва, че Немското училище в София е "съвсем различен свят" в сравнение с франкфуртската гимназия - най-малкото защото става дума за учебно заведение, което включва всички фази на средното образование: от предучилищна до 12 клас. "Когато в някое от междучастията, разказва Милес, се разходя из двора, ще срещна 5-годишни, 10-годишни и 19-годишни." Освен това училището е смесено: 85 процента от децата идват от български семейства, останалите - от германски. В Немското училище в София работят 51 учители, а учениците са 380.
На въпроса защо толкова много българи решават да запишат децата си в Немското училище, Милес отговаря така: "Първите ми впечатления са, че много българи имат изключително позитивно отношение към Германия. Те искат да предоставят на децата си възможност да се докоснат до германската култура. А и добрите познания по немски език, които придобиват тук, им отварят вратите към немскоезичните университети", казва Милес и дава конкретен пример: "Тези дни имахме среща със завършили възпитаници на Немското училище. То съществува едва от 2008 година и затова все още няма толкова много завършили. Но всички млади хора, с които разговарях на тази среща, учат днес в Берлин, Мюнхен или Франкфурт и се чувстват много добре подготвени".


Какво разбуди любопитството ми


Що се отнася до онези 15 процента от учениците, които идват от германски семейства, директорът обяснява, че повечето от тях са деца на дипломати или на служители на германски компании в България. "От няколко години се завръщат и немалко българи, които дълго време са живели в Германия, но желаят да продължат професионалния си път тук. Те изпращат при нас децата си, които са родени в Германия и са посещавали там детска градина. В повечето случаи тези деца говорят добре български, но не могат да пишат на кирилица", обяснява директорът.


На въпроса защо е избрал да кандидатства за позиция точно в София, Милес отговаря, че той и съпругата му през последните години силно се интересуват от Източна Европа. "Любопитството ми разбуди и един познат от Франкфурт, който беше учител тук шест години. Разказа ми колко много харесва града и колко добре се е чувствал. Това окончателно ме подтикна да кандидатствам за позицията."

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 979 Разстроено

  По добре цар на село отколкото...................

 2. 2 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Експат контракт - мечтата на всеки средностатистически немец...

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  "Бернхард Милес е германец." - това казва почти всичко!
  Текста просто потвърждава онова, което човек си мисли, прочитайки първото изречение...
  Всъщност ето така изглежда и функционира това да си европеец!
  УВАЖЕНИЕ!!!

 4. 4 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално

  Българите са единствените, които имат добро отношение към Германия, но са скептични - "подлагай всичко на съмнение", което не е лошо според мен.

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  След повече от четвърт век събиране на опит по немските земи, мога да заявя, че когато образован немец каже "това е различно" - това означава "това е много зле". И още:
  "друга култура" = "простотия"
  "интересен вкус" = "отвратителен булумач"
  "той много се старае" = "този е гола вода"
  "жизнени деца" = "лошо възпитани деца"
  Та така...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Население от лоботомирани самоубийци...
  Горди, при това.
  Булгар, булгар!!!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  То че е различно си личи по много неща, особено по статистиката.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 8. 8 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Решил е немецът, че все пак и на него му се полага да поживее малко.

 9. 9 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Любопитно

  Не мога да разбера някои хора по форума. Твърдят,
  1. че като си ваксиниран си обезопасен,
  2. твърдят, че са ваксинирани, и следователно нямат грижи и
  3. стоят във форума и смърдят на неваксинираните.
  Ето аз съм се ваксинирал и не смърдя, всеки си има собствено мнение, и това не е въпрос на ваксъри-антиваксъри, а на Ковидисти и нормални хора без психически девиации.
  Ковидистите са като комунистите - основното качество на комуниста беше да казва на другите как да живеят, и ако не е по негово му, да ги репресира.

 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Да се слага акцентът върху коронавируса е тъпо! Много по-интересно е как вижда г-н Милес образованието в България, пречупено през опита му в преподаването в Германия. Подобни сравнения биха били изключително полезни за подобряване на образованието ни и за възприемане на успешни практики, както и за избягване на грешки, допуснати другаде.

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Любопитно

  До коментар [#9] от "georgievb":

  И връзката на това с директора на немското училище е?

 12. 12 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#10] от "ivanpopov":

  Как да го види за две седмици? Това, което е видял веднага е, че няма ясни правила. Сигурно е очаквал като в Германия да има някаква рамка, в която той да управлява, да се съобразява с това какво може и не може да се прави, за да прецени кое според неговия опит ще е полезно. А е открил един тотален хаос. Дали това ще доведе до добри или лоши резултати сигурно ще може да каже около 24-ти май, сега може да коментира липсата на ред.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 13. 13 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1003 Любопитно

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  "Като цяло се чувствам много добре в училището, в града, в държавата"
  А това какво означава?

 14. 14 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Малкият ми син беше кандидат в това училище.
  Когато отидохме на теста (да, има тест за 4 годишните, за предучилищна), ми направи впечатление, че е по-скоро на стадий килийно училище това немско училище. Знам, че звучи превзето или прекалено, но това е факт и след малко ще обясня защо и в сравнение с какво.
  Тестът се провеждаше в една стая от преустроен партамент в кооперациите, които очевидно са предназначени за отдаване на служители към посолството (училището се помещава в ареала на немското посолство в София, зад Интерпред). На теста имаше три възпитателки, от които една немкиня, която се усмихваше и мълчеше през цялото време, една много мила по-млада учителка, която провеждаше теста и една страшна и страшно гледаща лелка с наднормено тегло (да, като леките в нашите си детски гради), която мълчеше, гледаше лошо и записваше нещо (очевидно оценяваше различните елементи на теста).
  Синът ни беше напрегнат в началото, но пред очите ни изпълни всички елементи на теста и в края беше съвсем спокоен, усмихнат и разговорлив.
  След две три седмици получихме кратък имейл, че не е приет заради резултат 33 от 50 точки.
  ОК, щом така са решили, но пък аз им върнах любезно писмо с копие до директора, че недоумяваме какво е довело до такава оценка - вероятно началото, което говори за по-лоша социализация на детето, макар че всичко останало (смятане, рисуване, логическо мислене) беше без забележки и моля за разяснение как се стигнало до такава ниска оценка, и ако е нужно съм готов за среща наживо.
  Никакъв отговор не получих, дори едноредов, което за мен е доста показателно е намирам за напълно неадекватна реакция към официален записан кандидат.
  Друг пример оттам - детето на приятел, което е било в предучилищна миналата година, цяла година и са карали основно дистанционно, не го приеха да продължи в първи клас (!!!), защото не било научило немски добре. А то е учило при тях и ако не е научило, какво е виновно? За мен това не е нормално... И е психотравма за детето. Вероятно им е трябвало място за някой друг, дошъл от Германия.
  Детето ми мина по-сложен тест два месеца по-късно, без нас в стаята, в конкуренция с други деца, а не сам с нас и възпитатели (както беше в немското) във френския лицей, откъдето излезе с отличие по-големия ми син (защо тогава сме пробвали в немското - защото си бяхме наумили малкият да е различен от големия, де да знам). Вече е предучилищна там и съм щастлив, че не се случи грешката и имахме късмета да не бъде записано в немското училище.
  Френския лицей към френското посолство е истинско училище, с 900 ученика (най-голямото чуждо училище в България) и изцяло френска система на обучение, с френски учители и стандарти много над тези, на които сме свикнали у нас...
  Та така.
  Успех на новия директор, дано е с по-голям размах от предишния и да качи малко нивото на немското училище.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 15. 15 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Българите сме патили от социализма и затова сме недоверчиви към налаганите от политиците мерки!

  А на немците постоянно чрез медиите им промиват мозъците и те затова безрезервно приемат мерките покрай Ковид 19!

 16. 16 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#15] от "Дария Колев":
  Аз пък да ви кажа - вие немците, не ги мислете.
  Много сме силни да приказваме, ама откровенно каззано, коя сте вие и от каква позиция наричате една доказала се нация "промити мозъци"?
  Ние, българите, сме единствените непромити мозъци, свръхинтелигентни, красиви, успешни и ненадминати на световната сцена, в кухнята и в леглото.
  Не ставайте за смях, г-жа.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 17. 17 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Весело

  След повече от четвърт век събиране на опит по немските земи, мога да заявя, че когато образован немец каже "това е различно" - това означава "това е много зле". И още: "друга култура" = "простотия""интересен вкус" = "отвратителен булумач""той много се старае" = "този е гола вода""жизнени деца" = "лошо възпитани деца"Та така...
  —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град


  ++++

  Хахахаха...мдааа...

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Това и такъв тип училища не са тиични представители на обичайните образователни заведения. Няма страна в света и особено сред по-големите и силни държави, където за децата на изпратените диломати и други служители да не се устройват такива заведения и е въпрос на случайност, дали ще се получи прилично или не съвсем такова.
  Не виждам сериозни причини, ако човек иска децата му да научат добре някой от чуждите езици и да се докосне до културата на народите кото ги говорят, да не си запише детето, примерно както в случая дискутираме под този материал, в немската гимназия. Отделно има Гьоте институт ( както има аналози на него и за английски и френски) и нещата ще си бъдат съвсем наред. Децата ще получат едновременно много добро общо образование по всичките раздели и чудесно ниво на конкретния език. Има проблем и това са изискванията за приемане на децата, но благодарения на тази конкуренция тези наши училища са сред водещите. А ако става дума просто за овладяване на езика и добри произношение, може да се правят опити навсякъде, където има възможност.

 19. 19 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#18] от "tsvetko_51":
  Когато записваш дете там, целта не е просто да научи езика, а евентуално да го изтеглиш от, за съжаление, провалената, рухнала българска образователна система...
  Не е въпрос на елитарност, не е въпрос и на парженчщина, поне при мислещите родители.
  За жалост, естествено, кой ще дава зорлем пари, ако нашите училища бяха аналогични...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 20. 20 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  *парвенющина

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 21. 21 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Ей на Прокопиев Троловете без почивка

 22. 22 Профил на kodzilla
  kodzilla
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#6] от "pariah":

  Ти да видиш в Австралия колко руски тролове са излезли на протест....

 23. 23 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Какво очаквате да каже директорът на немското училище в интервю? На маса ако го питате, може да ви каже, че нещата в Германия са станали като при идването на Хитлер. Да бяхте питали защо българи се връщат и защо германците се ослушват да идват насам?

 24. 24 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Какво очаквате да каже директорът на немското училище в интервю? На маса ако го питате, може да ви каже, че нещата в Германия са станали като при идването на Хитлер. Да бяхте питали защо българи се връщат и защо германците се ослушват да идват насам?
  —цитат от коментар 23 на Лео


  Терминът "изпаднал германец", май скоро пак ще придобие актуален смисъл.

 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  "Много българи имат изключително позитивно отношение към Германия"

  Съвсем грешно предположение.

  Любовта ще спаси света!!!
 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Може да научат немски и немската история перфектно, но на матурите по бълг. език не са в топ 10.
  Според оценките от нво-то в 7 клас не са в топ 30 даже.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK