Заев изреди приемливите засега отстъпки пред София, докато ЕС и САЩ засилват натиска за решение

Заев изреди приемливите засега отстъпки пред София, докато ЕС и САЩ засилват натиска за решение

© Associated PressСеверна Македония има готовност да изпълни повечето от исканията на България, за да се сложи край на блокадата по пътя ѝ към европейската интеграция.


Това следва от коментари на македонския премиер Зоран Заев. Те бяха публикувани в момент, когато от кабинета му идват сигнали за продължаване на диалога и с второто служебно правителство и когато Европа и САЩ увеличиха усилията да тласнат София и Скопие към решение.


Свидетелство за този натиск, отвъд посещението на еврокомисаря за разширяването, е и изразеното от новия специален пратеник на Съединените щати за Западните Балкани Габриел Ескобар, заявил пред "Свободна Европа", че е "грешно България да използва двустранен спор, за да спре стремежа на Северна Македония към ЕС". "Превръщат го в многостранен спор, който засяга всички ни," смята още Ескобар, според когото САЩ биха искали Скопие и Тирана да започнат преговори до края на годината.


Какво може да се промени
По-малко впечатление от старото (направено преди четири години) обещание на Заев за премахване на думата "български" от фразата "български фашистки окупатор" в учебниците направиха другите уверения на Заев за стъпките, които на практика е готова да изпълни Северна Македония за решаване на спора. Всъщност те заемат по-голямата част от списъка, с който Българиа аргументира ветото си миналата година.

Тези стъпки никога не са изглеждали неизпълними, но формулирането им сега напомня, че голяма част от проблемите в списъка, защитаван от България покрай първото вето през ноември 2017 г., ще намерят решение.

Това са:


- изпращане на дипломатическа нота, в която ще се казва, че краткото име на Северна Македония означава същото като Република Северна Македония и че по тази логика Скопие няма никакви териториални претенции;


- изричен ангажимент за ненамеса във вътрешни български въпроси и претенции за малцинства, защото това са "български граждани" (още едно българско искане, вече уредено в Договора за добросъседство);


- премахването на "български" от уроците за "фашисткия окупатор" е част от усилията за предотвратяване на "словото на омразата" и да се избягват институционални провокации на "враждебност по отношение на паметниците" (борбата със словото на омразата бе формулирана по-късно като важно българско искане);


- изготвяне на пътна карта за Договора за добросъдество (този документ, обхващаш редица области на сътрудничеството между двете страни, обаче може да е подводен камък).


Това са почти всички официално обявени искания на София. Очерталият се като най-деликатен от въпросите - формулата за македонския език - по-рядко се споменаваше от външното министерство в последните месеци като част от българските условия. В последното - след срещата на еврокомисаря за разширяването Оливер Вархеи с министър Светлан Стоев - се говореше за нуждата на България Северна Македония да даде "конкретни действия и гаранции за трайно и необратимо изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.".


Еврокомисарят за разширяването Оливер Вархеи с македонския външен министър Светлан Стоев.

© Пресцентър МВнР

Еврокомисарят за разширяването Оливер Вархеи с македонския външен министър Светлан Стоев.


Разговорите със служебния кабинет са възможни


Коментарите на Заев бяха последвани от други сигнали от външния министър Буяр Османи. Той обяви вчера пред журналити, че комуникацията с българското служебно правителство е подновена, два месеца след като твърдеше, че реалистичното е да се водят такива разговори едва когато има редовно избран кабинет. В други свои изказвания в последните месеци тонът му е бил по-скоро песимистичен.


Вчера той обясни, че словенското председателство на Съвета на ЕС е направило предложение, което е "основа за преодоляване на различията", а двете страни продължават с диалога на "министерско ниво".

Дипломатически източници на "Дневник" в София са изразявали очакване, че продължаваща работа на служебно правителство в София в идните месеци всъщност ще даде шанс за пробив в кризата в по-голяма степен, отколкото това ще е възможно при продължаващо редовно.

В навечерието на поредната среща на върха ЕС - Западни Балкани - която организира словенското председателство на 6 октомври - в България започна работа втори служебен кабинет, чиято работа ще продължи поне в следващите два месеца, а междувременно ЕС и Съединените щати отново обърнаха внимание на проблема. Ден след визитата на Вархеи - на която обаче не е известро да е постигнат напредък - Османи също заяви, че "комисията продължава усилията", а Скопие разчита на Любляна като посредник в момента.


Словенският министър за европейските въпроси Гашпар Довжан същевременно предупреди след Съвета по общи въпроси във вторник, че на съвета не е имало възможност "да решаваме двустранни въпроси, които спъват разширяването". Той добави, че макар предстоящата среща на върха на 6 октомври да не "за разширяването", а за сътрудничеството региона, повечето от спорните въпроси между София и Скопие ще бъдат обсъдени.


Междувременно, докато в Северна Македония тече отлагано с 20 години преброяване на населението, Османи повтори призива си към самоопределящите се като българи да отчетат това в регистрацията си, за да бъдат вписани в конституцията (по този въпрос се забелязват различия между него и Заев).


Това би било жест към България, която иска гаранции за правата на определящите се като българи граждани на Северна Македония. Според Османи подобна стъпка не би трябвало да включва ангажимент за реципрочност (т.е. да се иска от България да признава "македонско малцинство" в замяна) заради разликите в конституциите и концепцията за малцинствени общности на двете държави.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (157)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5014 Неутрално

  Заев да изчака редовно правителство и работещо НС.
  А какво ще е решението ще го решат те.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Щом нашите "съюзници" така ни натискат за такива екземпляри като фиромците , значи не ни броят за живи.... Как беше - "с такива приятели, врагове не ни трябват"....

  Dum Spiro, Spero
 3. 3 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 338 Неутрално

  "Българиа"!?! Сериозно ли???

 4. 4 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  "Готовност" на езика за сърбодонците означава "няма да стане"!Айде у лево- като се научат да четат исторически документи да се обадят!

 5. 5 Профил на ceg22697604
  ceg22697604
  Рейтинг: 161 Неутрално

  До коментар [#2] от "gargamel":

  Натискат ни във въображението на фиромци и редакторите на Дневник.

 6. 6 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Между другото каква е позицията на ПППП по отношение на ветото? Подозирам че знам отговора, но все пак е хубаво да го имаме официално.

 7. 7 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Най-критичният въпрос е свързан с кражбата на история, а нещо напоследък се замита здраво под чергата.
  И това е проблем, без формулировка никъде в последно време.
  Само се обсъжда по рзни телевизионни студиа, но опре ли до дипломатическата размяна, изчезва.
  В крайна сметка това е грешния фундамент, върху който е стъпила цялата държавност на РСМ и ако го оставим така, цялата им държава ще продължи да се гради върху една лъжа.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 8. 8 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Не ми се вярва резидента да посмее да вземе някакво решение , което не е угодно на масква. Ще трябва да чакат редовно правителство да реши проблема!

 9. 9 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Отделно, позицията на САЩ ми е много интересна.
  Настояват за разни неща, които са вътрешен проблем и касателство на ЕС, но от друга страна набиха един четвъртит на Франция с подводниците?
  Еми аз пък настоявам да обезщетят ЕС с 50 милиарда, заради изгубената сделка?

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1703 Гневно

  Какви "приемливи за сега отстъпки"...???
  Братята ни , оттатък Вардар май изобщо не разбират за какво става въпрос или много успешно се маскират като неразбиращи...?!

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5014 Неутрално

  До коментар [#8] от "lodkarski":

  Мамин, явно не си чел Конституцията. Хайде малко по-умно!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 897 Любопитно

  ...смята още Ескобар, според когото САЩ биха искали Скопие и Тирана да започнат преговори до края на годината.
  -----

  Ами Щатите като са се загрижили толкова за макетата да си ги присъединят към екстериториалните владения на САЩ (като Коста Рика). Какво се изказват по разширяването на ЕС, което зависи от междусъседски отнешения, които САЩ не разбира?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 13. 13 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  "да изпълни повечето от исканията на България" - македонците си измислят някакви искания от страна на България, но България нищо не иска. Българите искат историята да не се изопачава, за пореден път, за сметка на държавата ни, въпреки "натиска". Македонците каквото и да искат го правят на български език, с характерното ударение на думите, което със сигурност и "засилващите натиска" са разбрали.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5014 Неутрално

  До коментар [#10] от "selqnin":

  Не забравяй, че бойко ти ги е учил да се правят на улави.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на koshev
  koshev
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Има договор. Следва изпълнение. Натиск към България е контрапродуктивен, особено от съюзници. А натиска върху Северна Македония къде е? По-голяма тежест има държава кандидат от държава членка на ЕС? Айде в ЕС малко да се осъзнаят

 16. 16 Профил на koshev
  koshev
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Има договор. Следва изпълнение. Натиск към България е контрапродуктивен, особено от съюзници. А натиска върху Северна Македония къде е? По-голяма тежест има държава кандидат от държава членка на ЕС? Айде в ЕС малко да се осъзнаят

 17. 17 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  "Европа и САЩ увеличиха усилията ..."

  Наистина ли са се занимавали с това? На фона на целия хаос? Протести, нестабилност и за сега полуразпад, а те мислят, че ще се справят и с още ???

 18. 18 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1723 Весело

  Отделно, позицията на САЩ ми е много интересна. Настояват за разни неща, които са вътрешен проблем и касателство на ЕС, но от друга страна набиха един четвъртит на Франция с подводниците? Еми аз пък настоявам да обезщетят ЕС с 50 милиарда, заради изгубената сделка?
  —цитат от коментар 9 на zxp53317185


  Такъв е животът. В обществената баня трябва много да се внимава да не си изпуснеш сапунчето, защото има вероятност да останеш или без сапунче или без чест....
  Та така с франсетата, ..... пък и с нас де....

 19. 19 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#18] от "georgievb":

  Така де, една от идеите на ЕС е дружно да се пазим ако някой изпусне сапунчето да не бъде пронизан от похотлив, надарен чернокож. Така че нека не изпускаме "сапунчето" наречено РСМ.

 20. 20 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 97 Неутрално

  "Еврокомисарят за разширяването Оливер Вархеи с македонския външен министър Светлан Стоев" - текст под горната снимка.
  Икопмедия много са се Посеверномакедончили.

  caterpillar
 21. 21 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Македония и България не могат да разрешат своите недоразумения сами. България е по -силна и винаги ще измисля нови и нови условия. България няма да спре, докато се наричаме македонци и говорим македонски. Тенденцията да отрича нашия език и хора само ще се засили. Ето защо е необходима трета страна като посредник.

  Твърденията, че България подкрепя Северна Македония и че има интерес да се присъедини към ЕС, вече са лицемерни и смешни. Никой вече не вярва в това.

 22. 22 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  А къде е точката за несъществуване на македонски език и това че и в двете страни основен език е българският говорен в Северна Македония с тенденциозно посръбчен диалект.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 23. 23 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  Отделно, позицията на САЩ ми е много интересна. Настояват за разни неща, които са вътрешен проблем и касателство на ЕС, но от друга страна набиха един четвъртит на Франция с подводниците? Еми аз пък настоявам да обезщетят ЕС с 50 милиарда, заради изгубената сделка?
  —цитат от коментар 9 на zxp53317185


  САЩ обичат да си врат гагата навсякъде. Въобще не е тяхна работа дали ФИРОМ ще влезе или не в ЕС.

 24. 24 Профил на Lina 3sbur
  Lina 3sbur
  Рейтинг: 103 Неутрално

  За туй ли Меркел каза на срещата на Западните Балкани, че имат много време докато се присъединят към ЕУ? Да не говорим че никой не одобрява измисления съюз между Сърбия, Албания и Сев. Македония. Заев и Рама си мислеха, че така могат да притиснат ЕУ за тяхното по-бързо приемане, ама както винаги не са познали. Напънала се планината и родила мишка...

 25. 25 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ветото отива към своя НАНАЙ, както и е редно за интресите на България. С радост ще го прибавя към ника си. 😁🇧🇬🇲🇰

 26. 26 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  "премахването на "български" от уроците за "фашисткия окупатор"

  Значи, остава "фашисткия окупатор".
  И на никой няма да му минава през акъла, че става въпрос за
  "българския фашистки окупатор"?!?

 27. 27 Профил на blq171066238
  blq171066238
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Като се замисля, македонският въпрос можеше да решим съвместно с Албания, още преди повече от 20 г. Вместо това Иван Костов им подари повече от стотина танкове и артелерийски системи. Хак да ни е сега.

 28. 28 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Преди 2-3 дена при Дремджиев беше партиен лидер от Македония на партия която е предимно от тамошни Българи. Разказа за чудовищни репресии спрямо тях и изобщо спрямо всички с българско самосъзнание. Ще е добре ако този човек може да се покани на срещата с американеца който е дошъл да "ни дърпа ушите". Нека разкаже от 1-во лице какво е отношението в Македония спрямо нас и след това нека другите преценят на кой трябва да оказват натиск. На нас или на тях......

 29. 29 Профил на zokik
  zokik
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Коментар без отношение към статията по същество, а към журналистическата работа. Погледнете какво е написано под снимката:

  Еврокомисарят за разширяването Оливер Вархеи с македонския външен министър Светлан Стоев.

  Може би не е лошо преди публикации някой да проверява поне за груби грешки в статиите. Напоследък в Дневник е пълно с печатни грешки, повторения на един и същ текст и т.н.

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4243 Любопитно

  Най-критичният въпрос е свързан с кражбата на история, а нещо напоследък се замита здраво под чергата.И това е проблем, без формулировка никъде в последно време.Само се обсъжда по рзни телевизионни студиа, но опре ли до дипломатическата размяна, изчезва.В крайна сметка това е грешния фундамент, върху който е стъпила цялата държавност на РСМ и ако го оставим така, цялата им държава ще продължи да се гради върху една лъжа.
  —цитат от коментар 7 на pariah


  Абсолютно вярно. И аз мисля така. Сега в тази статията четем, че в бъдеще РСМ щяла да промени частично учебниците си по история и да премахване от тях думата "български" от фразата "български фашистки окупатор" в урока касаещ ВСВ. Но това далеч НЕ е достатъчно! Като са почнали да променят учебниците си по история, трябва да променят и частта в която пише, че видиш ли цар Самуил бил македонски цар. Както и разбира се частта, че Гоце Делчев бил някакъв македонски национален герой (за настоящите северни макета Гоце се явява нещо като Васил Левски за нас - най-големия национален герой).

  Освен историческите въпроси, трябва да се запише в конституцията им, че българите също са равноправни граждани на страната (заедно с вече записаните там власи, роми, турци и т.н), че техните права и свободи са гарантирани в страната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално

  Не искаме отстъпки, искаме истината.

 32. 32 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 475 Любопитно

  Току що отпразнувахме Независимостта - с обичайните приповдигнати лозунги и декларации. Много е любопитно как сега политическата класа / и служебна и редовна/ ще отстои тази независимост. Преходът досега показва ,че успешно сме заменили вечната дружба със СССР с друг бащица. Парадоксалното е ,че като член на ЕС имахме куража да наложим логичното вето ,може би защото сме избрали "въздуха и слънцето" за независима България да се внася основно отвъд Атлантика. Иронията ще бъде пълна ,ако се окаже ,че САЩ натисне София да отмени ветото ..............

  Не отговарям на хейтъри.
 33. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4191 Весело

  " Това са почти всички официално обявени искания на София. Очерталият се като най-деликатен от въпросите - формулата за македонския език - по-рядко се споменаваше от външното министерство в последните месеци като част от българските условия."

  Зайо пак бяха по тъч линията и не спомена въпроса за българската история и език, който плагиатстват в Скопие откакто се помним ...........

 34. 34 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Между другото каква е позицията на ПППП по отношение на ветото? Подозирам че знам отговора, но все пак е хубаво да го имаме официално.
  —цитат от коментар 6 на zxp53317185


  А каква е позицията на шкафчо след като намагнитването му се разминв на косъм? Подозирам че знам отговора, но все пак е хубаво да го имаме официално.

 35. 35 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Голямо великодушие на Заю Баев.
  Махнал думата български
  от термина фашистки...
  Да се почерпим с шоколадови бонбони за празника.
  Докога ли ще се подиграват с Договора за добросъдество
  нахалните измекяри.

 36. 36 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5984 Любопитно

  Историчарите им да вземат да намерят поне една книга или писмен извор, отпреди 19 век, където да пише нещо за някакви македонци!
  Ако не - да признаят официално, кога и как се е формирал "идентитетот" им, който ние не отричаме, че сега съществува.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 37. 37 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Сега това "български", което са го махнали, да го сложат там някъде вместо "Самоилова държава" и "македонска държава" в уроците преди 1000 години.

 38. 38 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Извинявам се - "Самоилова држава". Там ъ-то е татаро-бугаро-фашистка буква все пак.

 39. 39 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Заев иска ли, или не иска РСМ да влезе в ЕС? Натискът следва да е върху югославската влада в Скопие. Или са българи по произход, или новоизлюпени югославяни.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 40. 40 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1931 Любопитно

  Ветото отива към своя НАНАЙ, както и е редно за интресите на България. С радост ще го прибавя към ника си. 😁🇧🇬🇲🇰
  —цитат от коментар 25 на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ


  Рупорът на ДБ се изказа!
  Т.е., да очакваме, че като изберем ДБ ще ни сервира това!
  Ами, очаквано от соросоиди и антинационалисти.

 41. 41 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Фокусите на Заю. -
  исторически лобистки филм - родео.
  Или как Заю прави фокуси с талаш на международната сцена.

 42. 42 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#21] от "146":

  "Македония и България не могат да разрешат своите недоразумения сами. България е по -силна и винаги ще измисля нови и нови условия. България няма да спре, докато се наричаме македонци и говорим македонски. Тенденцията да отрича нашия език и хора само ще се засили. Ето защо е необходима трета страна като посредник.

  Твърденията, че България подкрепя Северна Македония и че има интерес да се присъедини към ЕС, вече са лицемерни и смешни. Никой вече не вярва в това."

  Първо изпълнете едно единствено условие : ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ДОКУМЕНТИ ,а не тълкованията им от комуниоидни идиоти! Тогава започни да разсъждаваш колко е по-силна България , как се наричате и какъв език ( и там много хубави документи) говорите! МОга да започна с един въпрос специално за теб, на който никой сърбодонец ( това ви е най-правилното име) никога не желае да ми отговори: КОГА ТАТАРИТЕ СЕ ПОЯВЯВАТ НА ИСТОРИЧЕСКАТА СЦЕНА?

 43. 43 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1931 Любопитно

  [quote#34:"3biri"][/quote]

  Докато шкафчо беше на власт македонците си знаеха мястото.
  Интересно защот сега надават глас, като на власт са слугите на комуниста русо-путофил Радев.

 44. 44 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Петър Колев: Преброителите в РСМ манипулират данните за национална принадлежност

  При преброяването на населението на РС Македония, което се провежда в момента, преброителите пропускат или манипулират данните за националната принадлежност и родния език на преброяващите се граждани. За това сигнализира официалните власти в Скопие Петър Колев, лидер на Граждански демократичен съюз, предаде БГНЕС.


  Колев е изпратил открито писмо до Апостол Симовски, директор на Държавната статистическа служба /ДСС/ на РСМ, в което описва най-честите нарушения, допускани от преброителите.

  „Вече няколко сигнала от граждани потвърждават, че поради прибързаност, неопитност или може би поради друга причина, преброителите пропускат или манипулират данните от изявлението на националната принадлежност и родния език.

  Не бих искал да навлизам в съдържанието и повода на подобни нередности, но съм длъжен да се обърна към вас преди всичко като гражданин, който има желание тази статистическа операция да приключи успешно, демократично, но и прозрачно“, подчертава лидерът на Граждански демократичен съюз.

  Петър Колев настоява за „ясен отговор“ на следните въпроси:

  1. Преброителите, ангажирани от вашата институция, ще потърсят ли отговорност за некоректното и непрофесионално въвеждане на данните на гражданите, ако е посочено, че в процеса на влизане са получили едно изявление, а са влезли в системата в друга информация?

  2. Ще имат ли възможност гражданите след приключване на преброяването да се обърнат към вашата институция по реда на прозрачност, но и да гарантират основните права на човека, правото на самоопределение и да поискат официална информация как личните им данни се въвеждат в системата и дали отговарят на изявлението си, издадено след проучването, проведено от преброителните работници, наети от вашата институция?

  3. Ако е посочено, че има преминаване в изявлението и въведените данни, какво е съдебното производство, с което гражданите ще могат да защитят правото си на самоопределение, което е гарантирано от Конституцията на Република Северна Македония?

  „Предвид времето, но и динамиката на процесите очаквам от вас като първо лице на ДСС ясни и конкретни отговори, което би било ясен сигнал за вашето лично желание, но и професионален ангажимент за едно справедливо, демократично, но и справедливо проведено преброяване.

  Не получаването на отговор на тези въпроси, в мен, а и в много граждани, ще създаде съмнение, т.е. цялата статистическа операция, както и ясен сигнал за евентуално инженерство“, подчертава Петър Колев. /БГНЕС.
  https://bgnes.bg/news/pet-r-kolev-prebroitelite-v-rsm-manipulirat-dannite-za-natcionalna-prinadlezhnost/

 45. 45 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#42] от "SSmart":

  Не се интересувам от татари. Знам, че това е обидно за теб. Същото, ако не ни се обадите со „сърбодонец“, „макета“, „србоман“, „промит мозък“, „цигани“.

  Македонският народ е формиран през 19 век от славянското население на територията на Македония. Тези хора говорят различен език от всички свои съседи. Тъй като нямат собствена държава, хората са подложени на различни влияния от съседите, които се опитват да ги сърбизират, побългарят или гръцкоят. Някои успяха повече, други по -малко. Чрез Егзархията и нейните училища България имаше голям успех в някои периоди.
  Истинското желание на мнозинството се изпълни след Втората световна война, когато им беше дадена възможност да се изразят свободно. Те продължиха да говорят същия език, който се говори сега и който е различен от българския.

  Славянското население приема Екзархията, защото тя им е по -близо от гръцката църква. Те нямаха избор. Факт е, че българският и македонският народ са близки. Политиката на България през последните две години се стреми да възвърне влиянието си върху македонския народ и, ако може, да го побългари. Той прави това, като продава паспорти за 3000 евро. Той използва членството си в ЕС като инструмент за натиск, вместо да подкрепя бедната страна и да бъде наш пример, сега България се превърна в нашата основна спирачка.

 46. 46 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#38] от "Yard":
  За съжаление нито една европейска държава или щатите няма да им каже директно " историческата истина е такава. Приемете го и продължете." Гърците им удариха звучене шамар за присвояването на тяхна история. По чуждите форуми ги правят за смях с тезите им. Ние трябва ясно и гръмогласно да обясним отново това, което ЕС така или иначе знаят. Не бива да допускаме тази арогантна кражба. Ако тези ги оставят, последствията в дългосрочен план ще са ужасяващи, защото не става дума просто за фалшификация на историята, а бетониране основите на бъдещи конфликти.

 47. 47 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 329 Неутрално


  До коментар [#44] от "constatator":

  Колко гласа спечели Колев на последните избори? Всички пари, които България инвестира в него, не му помогнаха. Той имаше възможност да представи програмата си по всички телевизии. Никой не го спря, въпреки че през цялото време плюеше държавата.

  Защо българите не гласуваха за него, ако има такива?

 48. 48 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1653 Весело

  До коментар [#45] от "146":

  Дааа.
  Различен с една и съща граматика.
  Тях да му се невиди:)
  Кога пък откраднахме македонската граматика.

 49. 49 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  До коментар [#47] от "146":Защо българите не гласуваха за него, ако има такива?"" ""

  Вие ми кажете, все пак вие по-добре от мен знаете какво се случва на всеки в Македония който открито е заявил, че е българин?

 50. 50 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#45] от "146":

  Това с татарите не знам точно кого би обидило?
  Татарите идват петстотин години след българите. Имаме един татарски хан - хан Чака, това идва след изгубени битки срещу татарите.

 51. 51 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#47] от "146":Защо българите не гласуваха за него, ако има такива?"" "" Вие ми кажете, все пак вие по-добре от мен знаете какво се случва на всеки в Македония който открито е заявил, че е българин?
  —цитат от коментар 49 на constatator


  Имам съсед българин, имигрирал от Босилеград. Нищо не му липсва. Той обича Македония повече от мен.

 52. 52 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#51] от "146":

  Ми да. Истинските българи обичат Македония!

 53. 53 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#51] от "146":

  Ми да. Истинските българи обичат Македония!

 54. 54 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1482 Любопитно

  До коментар [#45] от "146":

  1. Не виждам нищо обидно в татари или да ме наричат татарин! Просто нещо , което не ме касае няма как да ме засегне! А ти ( понеже ти пишеш на "ти'' , няма проблем) си поредния жител на бановината , който не смее да даде отговор на един елементарен въпрос, с който , обаче, там широко се спекулира.
  2. Твой' цитат "Македонският народ е формиран през 19 век от славянското население на територията на Македония. " -добро начало ,защото пак си стигнал до 19 в. а не тръгваш от античките гръко или македоно( не македонци , а македони) гейове, НО:
  - СЛАВЯНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ПРЕЗ 19 В. НЕ Е БИЛО МАЛОУМНО! ТО МНОГО МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕ СВОЯ ЕТНОС И ЕЗИК И СИ ГО НАРИЧА ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ БЪЛГАРСКИ. То, слявянското , според теб, население започва борбата ( в Скопие) за българска независима църква (ЕКЗАРХИЯТА) и си организира собствени български училища (образование) много преди Екзархията 1870 г.! Пример са т.н. от вас( а в същност от сърбите) преродбеници (Братята Миладиновци имат книга "бЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПЕСНИ", Пърличев други , документи колкото сакаш)), които , обаче , вие не четете в оригинал, а ги изкарвате малоумни и ги унищвате. Същото правите и с комитите , и те малолумни
  Комунизма и Тито вече ги няма, има и интернет! ЗАЩО НЕ ЧЕТЕТЕ?

 55. 55 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  До коментар [#47] от "146":


  А другите осъдени българи в Скопие?
  Евгений Еков

  Официална София ожесточено реагира на решението на съда в Гевгелия по случая на Спаска Митрова.

  Случаят с нашата сънародничка, стана актуален след като миналата година тя влезе в затвора заради обвинение, че отказва да позволи на бащата да вижда детето им, въпреки решението на съда. По-късно Митрова бе помилвана и освободена от затвора "Идризово" двадесетина дни преди изтичането на нейната тримесечна присъда.

  Сега България, възмутена от решението на гевгелийския съд, заплаши, че ще използва случая, за да покаже на ЕС как се провеждат в Македония "съдебните реформи". Нещо повече, София даде ясно да се разбере, че вижда в начина на провеждането на процеса намеса на управляващите среди в Скопие. С други думи, че българската държава смята процеса срещу Спаска Митрова за политически.

  Позицията на България в случая не може да не се приветства, още повече, че става дума не само за открито изявяваща се българка, но и за българска гражданка. Веднага възниква обаче въпросът: "Защо София не реагира така остро при провеждане на други скалъпени процеси срещу изявени българи в Македония?" Особено фрапиращ в това отношение е случаят с Мирослав Ризински. Че процесът срещу него бе политически най-добре говори фактът, че той бе осъден от съдебен състав, председателстван от съпругата на министъра на правосъдието на Македония.

  Роден и израсъл в българско семейство в Скопие Мирослав Ризински има смелостта да обяви ясно своето национално самосъзнание и да поведе политическа борба за него. Опита се да извоюва,заедно с мнозина свои съмишленици, за осъзнатите българи в Македония същите политически права, каквито имат и останалите общности в тази република - власи, албанци, турци и цигани. Права на политическо сдружаване и представителство, право на достъп до печатни и електронни медии, право на свободно и достойно изразяване на собственото си българско национално самосъзнание. За да постигне всичко това Ризински стана и кандидат за депутат от партия ДРУМ на парламентарните избори през 2006 г.

  На 13 януари 2007 г. Мирослав бе един от битите в организирания от привърженици на футболен клуб "Вардар" побой над участниците в отбелязването на годишнината от смъртта на Мара Бунева на брега на р. Вардар в Скопие.

  Ако върнем лентата на събитията назад, ще си припомним, чи при започването на церемонията участниците в нея се събират около плочата на Мара Бунева на брега на реката. Въпреки че органите на реда са уведомени за събитието, на самото място и около него не присъстват служители на МВР на Македония. Внезапно участниците са нападнати в гръб от група от 20 младежи, запалянковци на футболен клуб "Вардар", което се вижда от шалчетата им. Запалянковците първо започват да хвърлят камъни, викайки "Бугари, умрете!" и "Татари!". След това се нахвърлят с дървени пръти върху присъстващите и успяват да нанесат удари на няколко от участниците в честването. Има и сериозно пострадали, сред които е Ризински.

  Въпреки нападението, органите на реда не се намесват. Непосредствено след случилото се служители на реда са уведомени за побоя, но отказват да издирят нападателите с мотива, че няма данни за извършителите. За случая е уведомен и българският консул в Скопие, който по дипломатически път сезира органите на реда, но те отново не предприемат действия на разкриване и задържане на побойниците.

  Като потърпевш Мирослав бе един от основните интервюирани в документалния филм на БиТиВи, посветен на станалото. Точно същият филм, който без какъвто и да е видим повод бе излъчен по македонската телевизия А1 през лятото на 2007 г., даде началото на кампанията против участниците в него.

  През есента на 2007 г. Ризински присъства като официален гост на годишния конгрес на Македонските патриотични организации (МПО) в САЩ и Канада. На конгреса той влиза в остри пререкания със скопския министър Ташкович. Ризински открито го обвинява в непрозрачност при избирането на чуждестранни инвеститори в Македония, като се позовава на данни от носени от него документи.

  За тази смелост просръбската, по същността си власт, в Македония организира срещу Мирослав Ризински класическа полицейска операция в духа на най-ярките титовистки практики. Малко след конгреса на МПО в офиса му в Скопие са подхвърлени от цивилни полицаи няколко хиляди евро, той е арестуван и обвинен за подкуп. Въпреки безспорните доказателства, че това са скалъпени обвинения, безумните разминавания в т.нар. свидетелски показания, безбройните и фрапантни процесуални нарушения от страна на обвинението, всички съдебни инстанции постановяват присъда "виновен". Мирослав Ризински е осъден на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и в момента излежава присъдата си в македонски затвор.

  С разиграния фарс, както посочва в декларацията си създадената през април 2009 г. от участници във Фейсбук група "Справедливост за Мирослав Ризински", македонското правителство постигна няколко цели. На първо място, то се отървава от един неудобен политически противник. На второ, отчита някаква дейност пред Европейския съюз, че уж безкомпромисно се бори с корупцията. И на трето, но не по важност, хвърля петно върху името на един от емблематичните защитници на българщината във Вардарска Македония, а по този начин и върху всички българи там.

  Целта на създадената група бе, на първо място, да окаже натиск върху българските власти да поискат от Р Македония да прехвърли Мирослав Ризински в български затвор за изтърпяване на наказанието, защото в противен случай един изключителен български патриот ще бъде смазан в скопските зандани. На второ място, да даде широка публичност на недопустимото беззаконие и политическите репресии, извършвани от властите в Скопие над хората с българско национално самосъзнание в Македония. ВМРО-БНД също сезира българското Външно министерство за случая с Мирослав Ризински. А Македонските патриотични организации изпратиха официални протестни писма до правителството в Скопие и до Европейския парламент. Случаят получи широк отзвук и във водещи български медии.

  Общественият натиск обаче така и не успя да промени съществено тежката съдба на Мирослав Ризински. Причината бе не само, че македонската държава отказа да върне съдебния процес срещу него за преразглеждане на първа инстанция въз основа на представените от защитата му нови доказателства - без политическа намеса, професионално, обективно и безпристрастно. Не бе назначен независим от изпълнителната власт съдебен състав по процеса. Не бе изпълнено и искането - в процеса да се спазят законите на Македония, като се отхвърлят всички процесуални нарушения и бъдат взети предвид доказателствата и свидетелите на защитата. В крайна сметка, упорството на официалните македонски власти едва ли е изненада.

  Онова, което е абсолютно неприемливо в случая е, че българските държавници останаха глухи към призива ясно да кажат на управляващите в Скопие, че пътят на Македония към Европа минава през зачитане на правата на българите в страната. Те дори не се опитаха да осъществят прехвърляне на българския гражданин Ризински за излежаване на присъдата му в България. Не осигуриха и български адвокати, за да бъде съдена Македония в Страсбург за финансови компенсации в негова полза. За съжаление, България се държа като мащеха не само към Мирослав Ризински, но и към Йован Стояновски, Александър Маркоски, Виктор Канзуров, Драги Каров, Дончо Спасов и други наши сънародници, станали жертва на съдебния терор в Македония. Уви, само преди месец първият - Йован Стояновски -почина на 70 години, след като без каквато и да е подкрепа от българската държава беше излежал присъдата си /също по политическа поръчка/ в скопския затвор. Бог да го прости!

  Затова, крайно време е България да се излекува от "амнезията" си и да заеме и по другите не по-малко драстични случаи същата твърда позиция, каквато зае по случая със Спаска Митрова. Защото сред мъчениците за българщината в Македония фаворизирани не може да има. Техните мъки и страдания са еднакво тежки!
  https://bulgariamakedonia.net/index.php?br=37&stat=511

 56. 56 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#49] от "constatator":

  Никой не може да види за кого сте гласували. Всеки, който иска, може да гласува за Колев и никой няма да знае. Поне ти го разбираш. В България знаете ли кой за кого е гласувал?

 57. 57 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1482 Весело

  До коментар [#56] от "146":

  Напиши избори и години и ке видиш за кого колко са гласували на които избори сакаш! НО кой за кого да видиш е противоконституционно защото вотът е ТАЕН! ОТново трябва да обяснявам елементарни неща!

 58. 58 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#55] от "constatator":


  Тук става въпрос за семейни проблеми. България политизира този случай на сатанизация на македонците. Жената и мъжът съдиха около детето. Нямаше значение дали е българка или марсианка.
  Никой не знаеше, че е българка, докато не я обявите публично. Тя се опита да използва българското гражданство, за да вземе детето. България оказа неоправдан натиск върху съда.
  Мога също да попитам: колко пъти вашата полиция бие македонците на гроба на Сандански?

 59. 59 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#56] от "146":Напиши избори и години и ке видиш за кого колко са гласували на които избори сакаш! НО кой за кого да видиш е противоконституционно защото вотът е ТАЕН! ОТново трябва да обяснявам елементарни неща!
  —цитат от коментар 57 на SSmart


  Защо тогава се страхували да гласуват за Колев?

 60. 60 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1482 Любопитно

  До коментар [#58] от "146":

  А какво правят "македонци" на гроба на българин, ръководител на Народната федеративна партия (Българска секция)? https://bg.wikipedia.org/wiki/Народна_федеративна_партия _(българска_секция)#/media/Файл:Resolutions_of_the_Constituent_Congress_of_the_People's_Federative_Party_(Bulgarian_Section).jpg

 61. 61 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#59] от "146":

  Аз говоря за България! Петар Колев е в СРМ!

 62. 62 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#61] от "SSmart":

  Е, имаме и ние тайно гласуване.

 63. 63 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1482 Весело

  Ей ти го в македонската уикипедия:""Врз основата на написот на насловната страница на „Решенија на конгресот“ Народна федеративна партија (бугарска секција) и текстот од членот еден на Правилникот во кој се вели ; „член може да биде секој Бугарин, отомански граѓанин кој наполнил 20 г...“ итн. Бугарската историографија НФП ја смета за бугарска национална партија „која се залагала за правата и напредокот на бугарскиот народ во Македонија и Отоманското Царство.“.

 64. 64 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#58] от "146": А какво правят "македонци" на гроба на българин, ръководител на Народната федеративна партия (Българска секция)? https://bg.wikipedia.org/wiki/Народна_федеративна_партия _(българска_секция)#/media/Файл:Resolutions_of_the_Constituent_Congress_of_the_People's_Federative_Party_(Bulgarian_Section).jpg
  —цитат от коментар 60 на SSmart


  Те го уважават. Защо полицията ги бие?

 65. 65 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#64] от "146":

  ЗАщото не го уважават , а го унищват ! И , айде, кажи колко пъти и когабългарската полиция е била "македонци" на гроба на Яне? Защо аз редовно ходя там , и на гроба на убития по поръчка на близкия приятел на Сандански Тодор Паница Тодор Александров и нито веднъж не съм бил свидетел на бой на някакви от СРМ (РМ)?

 66. 66 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#65] от "SSmart":

  През 2006 г., след това през 2010 г. Никой вече не смее да отиде.

 67. 67 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Понеже ни батискат да забравим бългаския геноцид в Македония, дай да забравим и еврейския

 68. 68 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1482 Любопитно

  До коментар [#66] от "146":

  1. Ти беше ли там?Защото аз да. Или си чел и гледал медиите на Латас и другите србомани?
  И по-добре да се страхуват защото луде , коишто уништват комитите немат работа на паметниците им!
  2. Нещо за Мара Бунева и плочата и да си чувал?

 69. 69 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#66] от "146":1. Ти беше ли там?Защото аз да. Или си чел и гледал медиите на Латас и другите србомани? И по-добре да се страхуват защото луде , коишто уништват комитите немат работа на паметниците им!2. Нещо за Мара Бунева и плочата и да си чувал?
  —цитат от коментар 68 на SSmart


  Как унищожиха, когато не им беше позволено да се приближат.
  Ето случката за Мара Бунева.
  https://www.mkd.mk/makedonija/politika/mara #1

 70. 70 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#69] от "146":

  1. Е със бой ли не им позволиха? Защото аз не видях такова нещо!
  2. Тази случка е от 2014 г. , а се повтаря сека година и преди и след 2014 г. Само ке те прашам: Кой е собственика на сайта "МКД"? Зошто не са споменати в тази статия мои приятели и познати от Македония , които бяха там? Примерно Драги Каров от Щип ( той е роден во Велес), Йонче Йордановски от Велес и уште поне неколко десетици луде ?
  .... земи да ми отговаряш на въпросите, инако ке спра да те уважавам с мои отговори! КОгато ти питаш аз отговарям, аз като питам ти не на всички!

 71. 71 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#69] от "146":

  УНИЩОЖАВАТ ДЕЛОТО ИМ! ТЕ , комитите , не са се борили за ова що е денес РСМ и т.н. македонски народ!

 72. 72 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Фундаменталният (основополагащият) проблем в отношенията между България и РСМ е насилственото налагане на сърбизма, а след това и на македонизма над българския народ във Вардарска Македония от страна на великосръбския шовинизъм и всички други проблеми (спорни въпроси) в отношенията между България и РСМ са функция на този основен проблем и политически акт - актът на насилственото налагане на т.нар. македонска идентичност над българския народ във Вардарска Македония. Следователно без правно и политическо решаване на този основен проблем не може да има трайно решаване на нито един от произтичащите от него спорни въпроси между България и РСМ. Не става въпрос за отстъпки, а за правна и политическа реабилитция на всички жертви на насилственото налагане на сърбизма, а след това и на македонизма на българския народ във Вардарска Македония след 1913 г.

 73. 73 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#70] от "SSmart":

  Ами никой не се споменава по име.
  Българите не признават македонския народ и македонския език. Те дойдоха в центъра на Скопие и обидиха македонския народ. Какво може да се очаква. Повечето македонци пренебрегват това, но има някои, които реагират по този начин.
  Доколкото знам, паметникът на Мара Бунева все още е на кея.

  https://republika.mk/vesti/skopje/mara-buneva-ostana-nechepnata-na-kejot-na-shilegov/

 74. 74 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#25] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ":

  Ще трябват скоро и други корекции, като Сенсей пак е най-най :)

 75. 75 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#73] от "146":

  1. Българите признават Македония ( първи в света) и македонския народ. Езикът не е въпрос на признаване - вижда се ,че говориш и пишеш на език , който е ясен какъв е, който е езкика на който са говорили и писали Яне, Гоце, Даме, Крсте и сите комити , които са се борили за свбодата на Македония и на всичките народности в нея( македонския народ)!
  2. Браво за линка! Там ,виждаш ли, пише за македонски българи. Само че тази плоча помниш ли колко години наред беше чепвана? КОгато я слагаха първите години беше черна и с повече надписи.
  3. С какво точно обидиха македонския народ? Половината са от македонския народ и се обиждат сами себе си ли? Като окупацията..

 76. 76 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#9] от "zxp53317185":

  "Отделно, позицията на САЩ ми е много интересна.
  Настояват за разни неща, които са вътрешен проблем и касателство на ЕС, но от друга страна набиха един четвъртит на Франция с подводниците?
  Еми аз пък настоявам да обезщетят ЕС с 50 милиарда, заради изгубената сделка?"

  И за допълнителен ефект, след председателството на Словения, което няма авторитет, следва това на Франция. Не само по време на президенстка кампания там, но и при най-ниската точка на отношенията им със САЩ. Та, ако САЩ се застъпват, че им е спешно, това ще има обратен ефект във Франция.

 77. 77 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#55] от "constatator":Тук става въпрос за семейни проблеми. България политизира този случай на сатанизация на македонците. Жената и мъжът съдиха около детето. Нямаше значение дали е българка или марсианка.Никой не знаеше, че е българка, докато не я обявите публично. Тя се опита да използва българското гражданство, за да вземе детето. България оказа неоправдан натиск върху съда. Мога също да попитам: колко пъти вашата полиция бие македонците на гроба на Сандански?
  —цитат от коментар 58 на 146


  Драги ми гражданино на РСМ, това със сатанизирането на народи е ваше изобретение, или по-точно на ваша територия от чужди служби. Защо ви е толкова трудно, да признате, на база реални документи, писма и артефакти както български, така и чуждестранни, че основните фигури във вашата история са се самоопределяли ВИНАГИ като българи, а и документите сочат към това. Толкова ли е унизително за вас, че българи са в основата на вашето освобождение и някои от тях са се борили за независима Македония? Оплакахте ортаклъка с лъжата, че не ви признаваме "идентитетот", а в опитите си да се изкарате автохтонен и най-стар в Европа, генно чист /буахаха/ народ, присвоявате удобни разпокъсани части от историята на близки народи и нагло подменяте националността на вече мъртви хора, които иначе бързо биха запушили устите ви.
  За ваше съжаление обаче, информацията вече е навсякъде и лесно достъпна чрез интернет и тези, които се интересуват лесно откриват. То не е като преди години да ходите по канадски библиотеки, да поставяте тайно по някой документ в архивите и после изненадващо да откривате "доказателства".
  Та не ми обяснявай кой кого сатанизира. Ние ли горяхме ваши знамена, чупихме паметници на починали и др. Стига сте се правили на жертвата.

 78. 78 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#45] от "146":

  А защо татари да е обидно? Татарите са реален народ, с реална история, различна от тази на българите. За разлика от вас, югославяните, които сте пълен фалшификат и титова измислица.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 79. 79 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#75] от "SSmart

  1. Вие първи признахте държавата, но и до днес не признавате македонския народ и език. Пиша на македонски и Google превежда на български. Когато пишех на македонски, модераторите изтриха писането ми, защото било на чужд език.
  2. Сега хората са свикнали с вашите обиди и отричания, така че паметникът не е важен за тях. В миналото споменът за Мара Бунева е бил използван за обида и провокиране на македонците.
  3. Те идват насред Скопие и ни наричат ​​„сърби“ и „измити мозъци“. Който се чувства българин, е негова работа, но не бива да казва, че сме измислена нация или срби.

 80. 80 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Байо защо е брадясал като моджахидин ?

  кратък
 81. 81 Профил на ven11
  ven11
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Колегата 146 да ни обясни защо задаването на въпроси относно преброяването в РСМ от страна на българските организации се счита за провокация:
  https://republika.mk/vesti/makedonija/nova-provokacija-bugarite-vo-makedonija-so-pismo-do-simovski-baraat-da-imaat-uvid-vo-rezultatite-od-popisot/

 82. 82 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Между другото, този въпрос напълно изчезна от дневния ред на Европа след като Владата сама си гласува червени линии за добросъседство.

  Европа ври и кипи заради Афганистан и австралийските подводници. Политико и останалите близки до ЕС издания са концентрирани само в това, понеже проблемът с липсващото доверие към САЩ е огромен. Меркел си отива и то без да направи лична среща със Заев.

  Та как ЕС и САЩ "засилват натиска на решение"... Американският дипломат, цитиран в статията, е казал, че лично не е съгласен, но не виждам да ни държи ултимативен тон.

 83. 83 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#73] от "146":

  Глупости пишеш. Ребублика България беше първата в света държава която призна Македония с нейното конституционно име. Никой политик, общественик и прочее, никога не се изказвал против съществуването на македонски народ. Щото ако го беше направил, това означава директен удар срещу правото на самоопределение. И така, до тук тези две точки отпаднаха. България, в миналото и към този момент, не признава съществуването на Македонски език. Недей бърка език с нация. Пример Австрия, Германия и Швейцария. В трите споменати държави, немският език е официален и говорим, но те са различни нации.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 84. 84 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#75] от "SSmart1. Вие първи признахте държавата, но и до днес не признавате македонския народ и език. Пиша на македонски и Google превежда на български. Когато пишех на македонски, модераторите изтриха писането ми, защото било на чужд език.2. Сега хората са свикнали с вашите обиди и отричания, така че паметникът не е важен за тях. В миналото споменът за Мара Бунева е бил използван за обида и провокиране на македонците.3. Те идват насред Скопие и ни наричат ​​„сърби“ и „измити мозъци“. Който се чувства българин, е негова работа, но не бива да казва, че сме измислена нация или срби.
  —цитат от коментар 79 на 146


  Лъжеш, че е през гугъл преводач. 100% сигурен. Сигурен съм, че и не си обикновен гражданин на РСМ. А за себе си съм убеден, и че си учил в България. Предполагаемо в ЮЗУ и в момента работиш на не висока позиция във вашето "собрание".

 85. 85 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#77] от "truder":

  Не можете да обвинявате цялата нация за действията на хулигани, които изгориха знамето и повредиха паметника на мъртвите. Тези, които изгориха знамето, бяха арестувани и паметникът незабавно беше възстановен. Жалко е, че използвате тези инциденти, станали след вашето вето, за да оплюете страната преди ЕС.

  А какво ще кажете за действията на вашите Каракачанов, Джамбаски или Ковачев. Подобна омраза към нас не е виждана от представители на държавата България.

  Нека историята се решава от историците. Унищожавате бъдещето ни.

 86. 86 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 465 Неутрално

  [quote#84:"truder"][/quote]

  Аз мисля, че 146 е от ОМО "Илинден".

 87. 87 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#85] от "146":

  "Унищожавате бъдещето ни."

  БЪДЕЩЕТО СИ Е ВЪВ ВАШИТЕ РЪЦЕ!!! Разберете това!

 88. 88 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Отделно, позицията на САЩ ми е много интересна. Настояват за разни неща, които са вътрешен проблем и касателство на ЕС, но от друга страна набиха един четвъртит на Франция с подводниците? Еми аз пък настоявам да обезщетят ЕС с 50 милиарда, заради изгубената сделка?
  —цитат от коментар 9 на zxp53317185


  Това и мен ме озадачава , но предполагам Щатите много искат да премахнат изцяло руското влияние на Балканите. И затова вероятно са толкова активни във вътрешни дела на ЕС по отношение на македонското членство.

 89. 89 Профил на rxa16566952
  rxa16566952
  Рейтинг: 38 Неутрално

  До коментар [#42] от "SSmart":Не се интересувам от татари. Знам, че това е обидно за теб. Същото, ако не ни се обадите со „сърбодонец“, „макета“, „србоман“, „промит мозък“, „цигани“. Македонският народ е формиран през 19 век от славянското население на територията на Македония. Тези хора говорят различен език от всички свои съседи. Тъй като нямат собствена държава, хората са подложени на различни влияния от съседите, които се опитват да ги сърбизират, побългарят или гръцкоят. Някои успяха повече, други по -малко. Чрез Егзархията и нейните училища България имаше голям успех в някои периоди.Истинското желание на мнозинството се изпълни след Втората световна война, когато им беше дадена възможност да се изразят свободно. Те продължиха да говорят същия език, който се говори сега и който е различен от българския.Славянското население приема Екзархията, защото тя им е по -близо от гръцката църква. Те нямаха избор. Факт е, че българският и македонският народ са близки. Политиката на България през последните две години се стреми да възвърне влиянието си върху македонския народ и, ако може, да го побългари. Той прави това, като продава паспорти за 3000 евро. Той използва членството си в ЕС като инструмент за натиск, вместо да подкрепя бедната страна и да бъде наш пример, сега България се превърна в нашата основна спирачка.
  —цитат от коментар 45 на 146


  Идиот.

  Не е 19 век, а е 20 век (коминтерна), но нека да е дори 19 век. Обаче, Самоил, наречен цар на македонската държава в учебниците ви по история да не би да е живял в 19 век.

  Като махнете лъжите и си кажете, че сте създадени през 20 век от коминтерна, никои няма да има претенции и да ви прави проблеми.

 90. 90 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#85] от "146":

  Еми оставете ги историците де. Ама не би. Джамбаски и подобни самите българи не одобряват, но речта им е далеч от тази която се е лее при вас. И не омекотявай вашите действия. Не вненявам вина на цял народ, от който произхождам и Аз - македонските българи. Но действията на тези хулгани са точно от сатанизацията на българите. Бъдещето сами си спирате.
  Аз ни искам когато след примерно 10 г. децата ми се засекът в някой световен музей с "македончета" вторите да им скачат на бой, че това което показват не било българско, а "македонско", че Самуил се бил с българите и т.н. Да го наричат "бугарска свиня" когато се засекът в чужда държава и разберат по езика от къде е. Това ми се е случвало нееднократно с "македонци", мнооооого преди ветото.
  Та пак ти казвам езика на омразата е камък изцяло във вашата градина.

 91. 91 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Е и какво като засилват натиска срещу България?Ще ни изгонят от Евросъюза ли,ще ни блокират банковата ситема или ще искат от всеки българин да се подпише,че иска СМ в Евросъюза?
  Ако се подаваха на натиск,нашите деди нямаше да извършат Съединението и да обявят независимост.
  Като много си ги харесват т.нар.„северномакедонци.,ЕС да си ги приеме без нас.
  Ама не можело без наше съгласие.Тогава,като изпълнят всички точки от договора с България, да заповядат.
  Ако не - болина . . .ухото.

 92. 92 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#86] от "Чубрица":

  Е, те са двама трима. Възможно е и това.

 93. 93 Профил на rxa16566952
  rxa16566952
  Рейтинг: 38 Весело

  До коментар [#30] от "Иво":

  За Самуил трябва, ама и езика си трябва да означават както техните добри приятели американците.

  Американски език = English (US)

  Македонски език = Български (РСМ)

 94. 94 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Тази година България ще има около 80 милиарда долара БНП. Сърбия и Македония взети заедно-67 милиарда.
  Бял БВП.
  Да ги изсмучем икономически.
  Нищо, че Вучич все му се привиждат, че заплатите в Сърбия били като българските.

 95. 95 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#92] от "truder":

  Миналия път когато коментирахме под друга статия, един македонец сподели, че им е трудно да признаят, че са били българи заради гордост: "Затоа што тоа ја повредува нашата гордост и суета, разбираш..." и тогава 146 веднага го скастри.

 96. 96 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#95] от "Чубрица":

  За това казвам, че е не е обикновен гражданин. Той пише в много форуми по темата с различни никове. Служебно е. Това, че от срам не казват съм го чувал от много приятели /колеги от университета/ и роднини там. Много от тях никога няма да посмеят да го кажат открито там, защото се приравняват с кучетата. То и 146 има български паспорт ама те.

 97. 97 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1482 Весело

  До коментар [#79] от "146":

  Само едно и също тресиш! А главата използваш ли я за нещо освен за закачалка на шапката?
  ОК, ВЪПРОС : На кой език пишат и говорят Гоце , Даме , Яне и КРсте?
  Ако не знаеш от къде да видиш да ти дам линкове?

 98. 98 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#79] от "146": Само едно и също тресиш! А главата използваш ли я за нещо освен за закачалка на шапката?ОК, ВЪПРОС : На кой език пишат и говорят Гоце , Даме , Яне и КРсте?Ако не знаеш от къде да видиш да ти дам линкове?
  —цитат от коментар 97 на SSmart


  Много добре знае. И за "Български народни песни" знае. Гордостта им пречи. Още не ми е отговорил на моя въпрос от какво се срамуват да признаят, че българи са основните им национални герои.

 99. 99 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  "Превръщат го в многостранен спор, който засяга всички ни," смята още Ескобар, според когото САЩ биха искали Скопие и Тирана да започнат преговори до края на годината.
  _________________________________________________

  САЩ да си гледат в тяхната чиния, ЕС не е НАТО, където те са генерал-губернаторът, а всички останали са техни васали!

  Северна Македония трябва да узрее, за да влезе в ЕС, до тогава ще чакат и подсмърчат на границата!

 100. 100 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1482 Весело

  До коментар [#98] от "truder":

  Е как да признаят като това това означава, че ние не им го признаваме "идентитетот"? Те правят от българи неакви други , а ние не сме им го признавали идентитетот хахахха

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK