Гърция може да затвори още през 2025 г. централите си на въглища

Гърция може да затвори още през 2025 г. централите си на въглища

© ReutersГърция изпълнява по-бързо от очакваното плановете си за затваряне на електроцентралите си, работещи на въглища, заяви премиерът Кирякос Мицотакис, цитиран от "Блумбърг". "Казахме, че ще го направим до 2028 г., но аз мисля, че е възможно да приключим до 2025 г.", каза той пред Bloomberg TV.


За веротността срокът за затваряне на последната централа на лигнитн ивъглища да бъде изтеглен напред с 3 години в Атина заявиха още през април. Най-голямата енергийна компания PPC (51% държавен дял) се отказа на 22 април от плановете си да използва до 2028 г. централата Птолемиада 5, която към този момент все още се доизграждаше. Вместо това от 2025 г. централата ще премине на газ.


Ангажиментът на Мицотакис за 2028 г. бе поет през септември 2019 г., когато той заяви, че до 2023 г. ще остане само една електроцентрала на въглища. Част от причините за тези действия е невъзможността правителството да намери купувачи на три лигнитнти електроцентрали на РРС. Компанията губи годишно по близо 1 млрд. евро, основно заради зависимостта от ТЕЦ-овете на въглища.
Мицотакис призова сега партньорите в ЕС да ускорят своите усилия за борба с климатичните промени, след като страната преживя това лято рекордни жеги и поредица от пожари, унищожили гори, ниви и населени места. В момента Европа преминава през бързо повишаване на цените на енергията, заради което някои домакинства и компании няма да могат да си плащат сметките без външна помощ.


"Обещахме да помогнем на използващите ток в Гърция като предоставяме държавни средства, но и като стимулираме производителите да поемат част от повишените цени", цитира думите му агенцията. Според премиера по тоз иначин гърците няма да усетят значително покъпване в следващите 3-6 месеца.


Мицотакиц призова тази седмица за създаване на механизъм, финансиран от ЕС, който да използва приходите от допълнителните продажби на въглеродни емисии, за да се ограничава ценовият ръст на енергията. "Проблемът е реален за Европа и се нуждае от европейска реакция", допълва той.


В четвъртък министерството на развитието и инвестициите в Атина съобщи за одобрение да бъдат използвани за комплекса за природен газ в Александруполис средства от Националната стратегическа референтна рамка за отминалия програмен период 2014-2020 г. Делът на Гърция е 166.7 млн. евро и се очаква компексът да започне работа през декември 2023 г. и да снабдява с природен газ Гърция и Югоиточна Европа, включително България. Александруполис е четвъртият входен пункт за природен газ в страната с капацитет от 8.3 млрд. куб. м годишно.


"Подкрепяме зеления преход на гръцката икономика. Преначертаваче енергийната карта на Гърция и развиваме страната като енергиен хъб за десетилетия напред", коментира министър Адонис Георгиадис.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Не харесвам гърците, но за съжаление очевидно отново ако не по-умни, са поне по-хитри от нас!
  Знаят как да вземат парите на Европа, а вероятно И са разбрали, че без трансформация така или иначе няма да се мине и просто се приготвят, докато ние шмекеруваме на дребно...!

 2. 2 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1105 Любопитно

  Тия пак са надушили някаква далавера.

 3. 3 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Гърците да правят, каквото искат, но у нас ще е катастрофа, ако затворим централите преди 2035-та. Просто няма шанс да сме готови.

 4. 4 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Ми що не - като си свързахме борсите и видяха колко евтино могат да купуват тока от Козлодуй и Марица Изток, докато на нашия бизнес му се предлага крафт-био-веган електричеството от волтаиците на Шефа...

 5. 5 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Не знам каква им е работата на гърците, ама ний без въглищата сме на тъмно

  You don't know what you don't know.
 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Ми що да не ги затворят?! Внасят на воля от нас и Турция. По-интересния въпрос е докога ще я карат на помощи за промишленост и население особено когато цената на квотите стане 200 ейро на тон? Помощите не са трайно решение.

 7. 7 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Абе останалият ЕС е доста "изостанал".
  Тия хора не разбират, че да произвеждаш ел.енергия от лигнитни въглища да речем, си е производство от възобновяеми източници :):) Ето, лигнитните въглища са образувани най-общо казано от разлагаща се растителна маса :)
  И отопляването с дърва е отопление с възобновяеми източници - сечеш дърва, гориш, садиш, пак сечеш и така :)
  Е, малко със саденето е проблем, повечеко на сеч го удряме, ама нищо :)

 8. 8 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  "Мицотакис призова сега партньорите в ЕС да ускорят своите усилия за борба с климатичните промени, след като страната преживя това лято рекордни жеги и поредица от пожари, унищожили гори, ниви и населени места"

  Затоплистките демагози ще ни доразяснят ли плана им докрай - според тях като се върнем в пещерите и ще спрат всички природни бедствия? Това нАуката ли го казва?

 9. 9 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  В момента Европа извършва нещо като ритуално самоубийство.

  В Китай пускат по една нова електроцентрала на въглища всяка седмица, в Европа при неудържимо покачване на цените се надпреварваме да затваряме единствените напълно независими от внос, стабилни и предвидими енергоизточници.

  В същото време "някои домакинства и компании няма да могат да си плащат сметките без външна помощ." и са в подготовка откровено антипазарни мерки.

  Климатичната истерия вече разрушава Европа, като обхвата и размера на пораженията растат непрекъснато. Някой трябва да обуздае Брюкселските идиоти и цялата пасмина от климатични хипохондрици, защото скоро щетите ше са необратими.

 10. 10 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Весело

  Големата зелена далавера започна и ще я плащаме здраво всички... т.е. вече я плащаме.

 11. 11 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Щом Гърция се съгласява на нещо, означава, че е изкрънкала от ЕС повече пари, отколкото ЕС е предвидил за нея.

  кратък
 12. 12 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 999 Неутрално

  У нас енергийният преход го превърнаха, по традиционно-ценностен патриотично-консервативен начин, в обикновен грабеж на публични средства и тричане на всяко отделно домакинство.
  Мутрите, комунистите и депесарите прибират, ние плащаме.
  Заедност.

 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Гръка си го казва-искат да са енергиен хъб.Т.е да се ускори затварянето на тецовете и АЕЦ,а гърците да доят останалите с високи цени на природния газ.

 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  ЕС се държи така все едно всеки континент си има отделен въздух и като в ЕС пазят чисто, въздухът от Азия няма да ни трови... Трябват глобални политики за климата. Така че един континент пазил нищо не е.

  ДБ=БКП
 15. 15 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Да затварят, ама няма да искат ток от нас.

 17. 17 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  ЕС Трябват глобални политики за климата. .
  —цитат от коментар 14 на anonimnii


  Не, не трябват. Климатът си е добре!

 18. 18 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Не знам каква им е работата на гърците, ама ний без въглищата сме на тъмно
  —цитат от коментар 5 на meteowrite


  Ще палим свещи, това лесно, но индустрията какво ще прави? Накрая ще ни докарат буквално до глад, но пък климатът ще е спасен!

 19. 19 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Част от причините за тези действия е невъзможността правителството да намери купувачи на три лигнитнти електроцентрали на РРС. Компанията губи годишно по близо 1 млрд. евро, основно заради зависимостта от ТЕЦ-овете на въглища.
  —цитат от коментар 0 на статията


  То е ясно, че никой няма да си купи фабрика на връх 9-ти септември. При загуби от 1 млрд. годишно от тецовете са задължително за закриване. Впрочем няма да ги закриват а ще сменят въглищата с природен газ.

  Сам съм, други няма...
 20. 20 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Щом Гърция се съгласява на нещо, означава, че е изкрънкала от ЕС повече пари, отколкото ЕС е предвидил за нея.
  —цитат от коментар 11 на Мариана Кълвачева


  Гърция получава над 2 милиарда евро помощ от Европейския съюз за закриване на лигнитните си тецове.

  https://bnr.bg/post/101464438/garcia-zatvori-emblematichna-tec-na-lignitni-vaglishta

  Сам съм, други няма...
 21. 21 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#20] от "MilliVanilli":
  "Работещите в ТЕЦ Козани запазват работните си места. Правителството има програма с нова алтернативна заетост за хората в региона."

  А за работещите в енергийния комплекс "Марица Изток", българското правителство има ли програма с нова алтернативна заетост за хората в региона?!?
  (Без дата за затваряне на ТЕЦ-овете, няма пари от ЕС за алтернативи.)

 22. 22 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Проблемът е дори по - голям от загубата на работа на миньорите и ТЕЦ-те. Около тях са навързани всякакви доставчици и различни бизнеси. Може да се каже, че в мините и ТЕЦ-те е съсредоточена над 50% от икономиката на област Стара Загора... Затварянето им без реална алгернатива за региона ще е страхотен шок, който вероятно ще се пренесе и на национално ниво.

  Истината е, че България в момента няма ясен план как да избегне катастрофата. А този план трябва да включва и твърдост към ЕС, най - малкото за отлагане на затварянето след 2030-та година.

 23. 23 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Неутрално

  Тия са се "залепили" до нас. Ние/Баце/ доброволно подписа за 2025, а гърците го правят по желание

 24. 24 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#14] от "anonimnii":

  ''ЕС се държи така все едно всеки континент си има отделен въздух''
  е същото като със затварянето... когато Италия беше превърната в концлагер, то в Словения и Австрия (обща граница, общо море, въздух...) всикчо беше старото нормално...

  зони за уриниращи и непик...ещи в басейна, сър...

 25. 25 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3012 Весело

  Сега е момента да ги надупваме с тока ...

 26. 26 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Те си правят сметки за ток на газ, което значи, че са договорили да купуват евтин газ от някъде. Това не е особено далновидно, при положение, че ЕС мрази газа повече от кюмюра.

 27. 27 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Гърците са отново през нас, както винаги.

 28. 28 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 464 Неутрално

  За всички много знаещи и крайно специализирани по всеки въпрос в или извън България.
  Гърция има повече от 300 дена слънче, и ветровете на Гръчкото море почети не спират.
  Следователно е МНОГО тъпо да горим каквото и да е, и да плащаме глоби за СО2 ,когато ФВ системи и Ветрогенератори могат да ни покрият повече от 100% (това вече се случва лятото въпреи че хотелите са на пълен капицитет)
  Това което е ОГРОМЕН проблем за Гърция , е липсвата на единна мрежа между континетална страна и островите, и там ше са всички усилия в близките години.
  а колкото за въглища (които не са малко) ще очакват в дълбочините на земята за да се използват за други цели в Бъдеще. Искам да добавя че южната България има също огромен капичет за използване на Слънчева енергия но за съжаление не виждам домашни инсталачии -с други дими позволяват само на големите да спецелят -) * сори за грешките ми на Бг език и позелавам лека и топла зима на всички

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK