София инт Велд, евродепутат: Еврокомисията се страхува да върви срещу правителствата

София инт Велд, евродепутат: Еврокомисията се страхува да върви срещу правителствата

© Юлия ЛазароваЕвропейската комисия е твърде плаха при случаи на корупция и нарушаване на върховенството на закона в държави членки на ЕС. И това е свързано в голям степен с начина, по който е организиран Европейският съюз. Същевременно, ако се прилагат решително вече съществуващите механизми - включително по отношение на България - ситуацията ще се подобри.


Това каза за "Дневник" евродепутатът София инт Велд от групата на партия D66, част от Алианса на либералите и демократите в Европа. Тя бе в София като част от двудневна мисия на делегация от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). С колегите ѝ са обсъждали борбата с корупцията и спазването на върховенството на закона с правителството, представители на гражданския сектор, главния прокурор и други.


"Дневник" разговаря с нея непосредствено след пресконференцията, на която бяха споделени резултатите от посещението.
Г-жо Инт Велд, миналата есен Европейският парламент прие остра резолюция заради корупцията и ситуацията с върховенството на закона в България, внесена именно от вашия комитет. Година по-късно, след двудневното ви посещение, мислите ли, че които и да било от исканията са адресирани от българските власти?


- Изразихме притесненията си и чувствам, че много от тях не са адресирани. Въпреки това виждам силна решимост. Виждам, че хората са мобилизирани. Надявам се всички различни личности и сили, които са толкова решени да направят промяна, че ще се "намерят" и ще успеят да са ефективна сила.


У кого обаче виждате тази решимост - в правителствените среди ли, или по-скоро сред гражданското общество?


- Вижте, говорихме с много различни участници в тези процеси - със служебното правителство, с омбудсмана, с журналисти, с НПО, с главния прокурор. В целия спектър виждам хора, за които чувствам, че може да направят промяна. Има я искрата надежда, макар да признавам, че проблемите са много сериозни.


Преди малко говорихте пред медиите за срещата си с главния прокурор Иван Гешев. А преди това изредихте проблемите пред прокуратурата - правомощията му, липсата на контрол и резултати. Когато повдигнахте темата и пред самия него, как реагира - изрази ли тревога? Даде ли сигнал, че разбира тези проблеми?


- Не.


Нямаше реакция на казаното от вас?


- Той направи изявления, които в общи линии вероятно са верни, но не чувствам, че те отговаряха на притесненията ни. От друга страна, той вероятно не бе правилният човек, на когото да се зададат тези въпроси.


Ако ще говорите за реформи, които ще направят него или поста му отчетен в по-голяма степен, или ако ще питате за инерцията - липсата на пълноценни разследвания и на прозрачност - едва ли той е правилният човек за отговорите. Разбира се, няма да каже: "Абсолютно сте прави."


Беше полезно обаче да предадем посланието. И в крайна сметка реформите на системата са за следващия парламент и следващия кабинет на България. Реформата на прокуратурата е поставена на масата отдавна. Помня и съдебния случай точно за липсата на отчетност през 2008-2009 г. Сега е 2021 г., а проблемът не е решен.


(През 2009 г. България бе осъдена в ЕСПЧ в Страсбург по емблематичното дело Колеви срещу България, по което бе констатирана невъзможност да бъде разследван тогавашният главен прокурор Никола Филчев. С решението съдът задължи България да въведе ефективен механизъм за възможност за независимо разследване на главния прокурор, но повече от 10 г. това не се е случило - бел. ред.)


Сигурна съм и че във всички области, за които говорихме, има стъпки, които могат да се вземат сравнително лесно. Ако направите стъпки, с които прокуратурата да стане много по-ефективна и предприемете мерки, за да укрепите капацитета на разследващата журналистика и плурализма и отчетността на правителствата, нямам съмнение, че бързо ще видите промени в обществата и правителствата.


Заради санкциите по "Магнитски", наложени от САЩ на трима български граждани, LIBE критикува Европейската комисия, че действа твърде бавно срещу случаите на корупция в България. Убеди ли ви комисията в решителността си да се бори с този проблем?


- Категорично не. Комисията е твърде плаха, твърде сдържана, а това е свързано в голям степен с начина, по който е организиран Европейският съюз. ЕС е дълбоко - и все повече - междуправителствен съюз, което означава, че шоуто водят правителствата. Европейската комисия трябва да е независима, трябва да прилага закона, но "танцува" в ритъма на националните правителства.


Ако имате правителство, където се виждат проблеми като корупция, лошо управление или дори по-сериозни като в някои държави, и ако комисията трябва да действа срещу това правителство, но същевременно не иска, защото чувства, че работи за това правителство, виждаме резултата.Стигнахме до момента, в който от Европейския парламент искаме да дадем Комисията на съд, защото не прилага механизма за обвързаност между върховенството на закона и достъпа до средства от бюджета на ЕС, в случая - на Полша и Унгария. Мисля, че комисията трябва да прави повече. Не бива да е съюзник на правителствата, а на гражданите.


Казвате ли, че комисията си затваря очите за ставащото в България?


- "Затваря си очите" може би е твърде силен израз, но комисията се страхува да върви срещу правителствата. Това не се отнася само за България. Европейските средства обикновено се разпределят през националните институции.


Ако в националните институции има корупция, тогава как комисията ще засече това, ако контролът и одитирането от комисията се свеждат до това да се молят националните власти да докладват как се харчат парите и ако същите власти, които са виновни за корупция, след това са попитани "Изхарчихте ли добре парите?", какво мислите, че ще ви кажат? "Разбира се, имаме доказателства и всички документи"? Това не работи.


Ако погледнете CVM например (Механизмът за сътрудничество и проверка, който действа за България и Румъния от присъединяването им към Европейския съюз - бел. ред.) - съжалявам, трябва да заключите, че ако днес, 14 години след влизането на България в ЕС, продължаваме още да говорим за върховенството на закона, корупцията и бедността, то нещо явно не работи. Но със сигурност стореното от Комисията не е достатъчно.


През по-голямата част от тези 14 години, за които говорите, един човек и водените от него правителства доминираха в българската политика. Смятате ли, че връзките на бившия премиер Бойко Борисов и партията му с европейските институции и правителства са сред причините за отношението на ЕС към България?


- Вижте Европейския съвет. Това е абсурдно недемократична структура, която не е отчетна пред никого. Ако говорим за здравето на демокрацията и проверяването и баланса между властите, тогава Европейският съюз има проблем.


Защото Европейският съвет решава много неща, може да взима решения за всички европейски граждани, но не се отчита пред никого. Не можем да свалим с гласуване Европейския съвет. Той е съставен от правителствени ръководители или в някои случаи държавни глави. Но ако тези ръководители са отговорни за корупция и престъпления, а са членове на същата структура, която трябва да вземе мерки, какво очаквате?


На нидерландски казваме: "Това е все едно касапинът сам да си проверява месото." Какво мислите, че ще каже? Това е проблем, защото Европейският съвет се държи като правителство на Европа, взима решения, но не се отчита пред никого.Вижте и членовете - говорихме за Борисов, но други двама са разследвани за измама, лидерите на Австрия и Чехия. Двама - тези на Словакия и Малта, които също (като Борисов - бел. ред.) вече не са на власт, бяха свързани с кръгове, занимаващи се с международни престъпления и дори убийства (на журналистите Дафне Каруана Галиция и Ян Куцяк - бел. ред.). Правителството на Гърция е обвинено в нарушение на човешките права (заради действия срещу мигранти)...


Всички тези хора са част от Европейския съвет. Имаме проблем с демократичното върховенство на закона и в Европа като цяло.


Говорим за проблемите, а какви са решенията? Отново пример с България - бяха ѝ наложени санкции по американския закон "Магнитски", а на европейско ниво все още не е прилаган спрямо нея новият механизъм за спиране на средства заради проблеми с върховенството на закона. Смятате ли, че Европейската комисия трябва да приложи други, нови механизми, които да работят, или да приложи сегашните?


- Комисията трябва да използва съществуващите инструменти. Окуражена съм от това, че Комисията се оказа много по-стриктна за средствата от фонда за възстановяване. Вече са задържани средства от Полша и Унгария с аргумента, че докато не оправят съдебната система и върховенството на закона и не гарантират, че парите няма да се харчат съобразно фундаменталните ценности, няма да получите парите. Много съм критична към Комисията, но в случая това е нещо добро.


Тук България трябва да внимава. Чувствам, че мога да отправя тази критика, защото само две държави не са предали плановете си. Едната е България, другата - моята Нидерландия. И ние нямаме правителство. Но мисля, че "морковите и тоягите" на комисията са нещо добро, а от наша страна, от Европарламента, мониторингът също регистрира случващото се и дава арсенал, за да активираме инструментите на разположение за решаване на такива проблеми.


Можем да оказваме и натиск, като даваме на хората да разберат, че следим ситуацията: на "лошите" - че ги наблюдаваме, а на "добрите" - че сме с тях.


София инт Велд, оглавява групата на партията си в Европарламента от 2004 г., но до 2009 г. на практика е единственият представител в нея. В този първи парламент е член на комисията за икономически и монетарни въпроси между 2009 и 2014 г. - на комисията за правата на жените и половото равенство. Също от 2009 г. е част от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 780 Неутрално

  нормално е левите да са против десните, Дневник и ДБ да са против ГЕРБ и да подкрепят всяка лява гняс

 2. 2 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 982 Любопитно

  Ииии, що така бе?! Ние разчитахме на вас. На кого пак ни оставяте?!
  Май и там сте затънали в страх и посредственост!

 3. 3 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2171 Весело

  Виж ти, соросоиданта другарка инт Велт се страхува? Защо така другарко деди щори не пази ли соросоидчетата? На вълците ли ги е пуснал? Милите те... Муцки

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 4. 4 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Поредни левичарско-либерастко-неомарксистки приказки.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 5. 5 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1145 Неутрално  Ау , Еврокомисията била много плашлива . А тук жълтопаветните умнокрасавци ни на духа главите как Червените Еврокомисари щели да ни " оправят " . Оказа , се че оправят само себе си .

  К ' во става с Генералния Европейски Прокурор ,

 6. 6 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Другарката Лаура Кьовеши също ли се страхува ? 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Ма Еврокомисията за каква се има?
  Явно си мислят, че ЕС е една държава и се управлява от тях.
  Ама не е и няма и да бъде.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  - Той направи изявления, които в общи линии вероятно са верни, но не чувствам, че те отговаряха на притесненията ни.
  ===
  Значи, другарката народен комисар задава въпроси, обаче дали това което казва човека отсреща е истина, нея хич не е интересува. Ма направи си първо труда да разбереш дали "в общи линии нещата вероятно са верни" па после ни споделяй как се чувстваш.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  D66

  😁😅😂😂😂

  Дшшш

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  ДБ и ПП видяха, че няма да управляват и искат да си прокарват интересите чрез евродепутати, с които са на същата верижка. Да, ама не, както казваше покойният Петко Бочаров.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  До коментар [#1] от "Anton Andonov":

  Това да не футболен мач? Става въпрос за управление на държавата и за съдбата на един народ .

 15. 15 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  А бе срещу някои, като Унгария и Полша, хич не се страхувате да вървите .... ама там нали касае любимите ви теми - ЛГБТИК++++ и пълненето на Европа с черни и мюсюлмани ..... па някакви си корупция да милиарди .... това са маловажни теми ...

 16. 16 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Излиза, че другарката се притеснява ,предимно ,защо политбюро все още няма пълен контрол върху националните правителства. Гешев
  е подробност някаква - той и казал нещо, верно било , но тя чувствала друго :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#14] от "Роси":

  Ау, пак ли велики въстания ще има. С Бабикян и Минеков и Хаджигенов, щото и те май са аут.

 18. 18 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 946 Неутрално

  ЕК нама никаква власт на правителствата.
  Обратното е в пълна сила.
  ЕС не е държава, а международна организация! Точка !!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 19. 19 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Значи, бих приел зомбиран админ да си играе с плюс-минусите . Но ако е резултат от усилията на банда активисти - е тогава е трагично :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#19] от "schwimmwagen":

  Много пари има, затова.
  Даже имат два проекта вече - ДБ и ПП.
  Направо се чудят кой да хвалят повече...

 21. 21 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Рейтинг: 59 Неутрално

  А бе срещу някои, като Унгария и Полша, хич не се страхувате да вървите .... ама там нали касае любимите ви теми - ЛГБТИК++++ и пълненето на Европа с черни и мюсюлмани ..... па някакви си корупция да милиарди .... това са маловажни теми ...
  —цитат от коментар 15 на Alex Ivanov


  Различно е. У нас няма как лесно да убедим европейските ни партньори, че страдаме от корупция, докато тъпото и шайката му излизат 1-ви или 2-ри на избори. Европейските ни партноьри не могат да си представят нивото на овчедушие и примиреност с корупцията, на което е нашето общество, затова си мислят, че слуховете сигурно са преувеличени. А с главен като Гешев, разбира се, чисто юридически няма покритие и нещата остават на ниво "тоя каза, оня каза".

  Хомофобските закони от страна на Унгария и Полша, от друга страна, са абсолютно видими директно и там няма две мнения.

  Но ... не очаквам от теб да можеш да направиш разликата.

 22. 22 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ
  Рейтинг: 59 Неутрално

  ДБ и ПП видяха, че няма да управляват и искат да си прокарват интересите чрез евродепутати, с които са на същата верижка. Да, ама не, както казваше покойният Петко Бочаров.
  —цитат от коментар 13 на НеКой


  Като ги говориш тия глупости казваш ли си "ех, колко съм тъп"?

 23. 23 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#21] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ":

  Хората (Homo) са род от семейство Човекоподобни, включващ съвременния човек...

  Не си присвоявайте думи и термини, хомо отдавна означава друго нещо. А в Полша и Унгария определено не мразят хората...

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#22] от "Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ":

  Кой го казва, смех в залата...
  А Трифонов ще ви разкаже играта, това не е Борисов да ви приема безропотно министрите. Гответе се за дълбока опозиция, на резидента или на Учиндолеца.

 26. 26 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#19] от "schwimmwagen":

  Трагично е :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 27. 27 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Софи инт Велд е известна и с филма си Москва Прайд 2006 ;) Сигурен съм, че е от партията на Полина Паунова.

 28. 28 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ogre":

  Явно по тази линия са се намерили с другарката до нея.
  Лошо нема, всеки сам си избира с кого да си ляга, но защо намесват медиите.
  А и се опитват да клатят суверенитета на цели държави.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Софи инт Велд дори отчита като пропуск това, че ЕС не се бърка в работата на правителствата. За какво уважение на суверинетита говорим?

 31. 31 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ogre":

  Друг и говори. В будапещенския университет така ги учат.
  Ако не са го бутнали вече де, сега е май в Австрия.

 32. 32 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ogre":

  И комунистите така говореха, че този строй щял да победи по всичките земни кълбета.
  Вероятно и на Слънцето очакваха да се случи...
  А КПСС пращаше окръжни на всички. Да не се мъчат да мислят.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#32] от "НеКой":

  Сега и тия. ЕС каза така. ЕК каза така. Точка. Все едно са божества.
  Ми нали всеки има право да мисли и да даде мнение.
  За тази група депутати държавите на практика не съществуват, бизнес интересите са важни, затова така пламенно скачат на тези от тях, които проявяват самостоятелност.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Все пак правителствата са избрани от хората, докато еврокомисията не е ясно от кой точно е избрана.

 38. 38 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  Не съм забелязал комисията да се страхува да тъпче Полша и Унгария.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 39. 39 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#1] от "Anton Andonov":
  нормално е левите да са против десните, Дневник и ДБ да са против ГЕРБ и да подкрепят всяка лява гняс

  Колко парадоксално ти подкрепяш десния ужким ГЕРБ и най-десния министър-председател Бойко Борисов!
  Хайде кажи кое му е десното на ГЕРБ и на Борисов!

 40. 40 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":
  Ма Еврокомисията за каква се има?
  Явно си мислят, че ЕС е една държава и се управлява от тях.
  Ама не е и няма и да бъде.

  Видимо харесваш повече евразийския съюз там има един вожд един народ Обединение!
  Като не ти харесва Европейския съюз бегай в евразийския. там положително ще зачетат твоето мнение.

 41. 41 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#39] от "Alexander97":

  Дано не го разбереш,като дойдат баш "десните" от ДБ

 42. 42 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  [quote#21:"Сенсей НАНАЙ Ежко Бежко БАЙ БАЙ"][/quote]

  Европейски партньори ..... искрено ме разсмя. Ние сме партньори с комунистите от Брюксел, колкото бяхме партньори и с тези от Москва. Истината е, че Бойко пуска гей паради, пуска детски книжки с хомосексуална пропаганда (Мравин ...), пуска и ""бежанци"" да нахлуват свободно .... и затова от Политбюро на Централния комитет на Комунистическата Партия на Европейския Съюз се правят на кьорави, че краде като разпран ....

 43. 43 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#41] от "peen40":
  До коментар [#39] от "Alexander97":

  Дано не го разбереш,като дойдат баш "десните" от ДБ

  Отговор 12 години цял народ наблюдава "десния" Борисов.
  Какво повече може да се разбере?!

 44. 44 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Чувствам това, чувствам и онова.... много чувствителна таз депутатка ама... въпросът е има ли нещо или не. Не може така да "чувстваме". Трябва да се говори ясно и конкретно не ...чувствам, усещам.....

 45. 45 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#43] от "Alexander97":

  Дано не видим колко е "десен" Бойкиев.

 46. 46 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#44] от "uq":

  Тая дама просто няма как да получи достоверна информация.Тя явно декламира,казаното от колежката ѝ Йончева(кандидат Станишева)

 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  От къде на къде ЕК ще върви срещу правителствата?!Урсула Фон ДерЛайен някой избирал ли я е?!Гласувал ли е за нея?!Правителствата се излъчват от избрани мнозинства в съптветните държави!

 48. 48 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 708 Весело

  Мадам, а знаете ли колко ни дреме за комисията ви? Боклуци безполезни.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Ленчето ще спре ли да си води любовниците тук, предварително подковани какво да приказват?

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Много плюене по еяродепутате тук. Имайте предвид, че хора са гласували за тях директбо. За нашата прокуратура и Гешев кой е гласувал? Герб, Дпс, Бсп, а бедялко и беновска бяха на улицата в подкрепа - това звучи гордо.

 59. 59 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  До коментар [#58] от "ghristoz":

  Първо, не по евродепутатите, а конкретно по тази
  Второ, нормално е да я плюят хората, защото получават само мрънкане и никаква позиция
  Привържениците на Бойко и Гешев я плюят, защото "чувства" някакви работи негативно.
  Противниците - отново защото не се посочва конкретика, това не е разследвано, за онова не се дава информация, тук има нарушение

 60. 60 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  До коментар [#43] от "Alexander97":

  Отговор 12 години цял народ наблюдава "десния" Борисов.

  И пак гласува за него. Та господине, не говорете от името на цял народ, 350000 не са цял народ. Говорете от ваше име. Например, ние от ДБ, ИТН, мутрите на мая, квото си изберете

 61. 61 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 922 Неутрално

  А, хич не се страхува ЕК да върви срещу правителствата! Я как натиска Орбан за Стамбулската! ЕК върви срещу това, срещу което й заръчат. А историята с корупцията е малко бамбашка. Нашата е на кокошкарско ниво. Има мноого да се учат, докато я докарат до евроатлантическото!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  Тази госпожа на снимката си е позволявала като евродепутат да пуща фалшиви бележки/фактури от нощувки в хотели докато е била евродепутат за да си докара някви допълнителни кинти.
  Далаверата е дребна - за 10-15000 евра, преди да я хванат в крачка счетоводителите.
  Ами обидно е.
  Това чудо ли намериха от ЕП (Европейския Парламент) да пратят да ни говори по тия проблеми.
  Ами, много е обидно, извинявайте!
  По време не посещението й в София НИТО ЕДНА медия в София не я попита за това!
  ЗАЩО!
  Още по ни е кофти.

 65. 65 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  И понеже тази дама от фотото, евродепутат от Нидерландия е доказано крала с фалшиви фактури за нощувки някакви дребни суми и продължават да я избират да евродепутат, можем ли ние да кажем, че нидерландците са крадлив народ?
  Ами не можем.
  Защото нидерландците като цяло са един почтен, протестантски народ, изкарващ си хляба на масата с потчен труд.
  Това, че тази кака се е докопала до евродепутатство (като нашия Бареков) не означава нищо, дори е срамота да я показват на фото когато иде реч за Европейския Парламент.
  Защото там има всякакви хора - ами Парламент е, трябва да има представителност.
  Дори Чочолина беше там.
  Ама все си мисля, че някаква обикновена крадла да я слагат на високи позиция, че и пущат да набива канчетата на нашите местни балкански корумпета.
  Тя си е обикновена крадла и със сигурност ще се сдуши с тях...
  Ама пък от друга страна, ако медийната политика налага да се налага в името на по-висши цели - разбирам ги хората....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK