Наричаха го Робокоп, а той завзе властта в най-успешната арабска демокрация

Кайс Сайед

© Associated Press

Кайс СайедЕдинствената "история на успеха" от Арабската пролет изглежда все по-заплетена. След падането на автократа Зин ел Абидин бен Али през 2011 г. Тунис остана политически нестабилен, но изглеждаше като (несъвършена) демокрация. Политическият живот бе динамичен, макар икономиката не да не успя да намери правилния път и поляризацията да се задълбочаваше. Противопоставянето между "ислямисткия" лагер около "Ан Нахда" и останалите доби геополитически измерения с подкрепата на държави като Турция.


С един подпис неизвестен допреди две години професор по право заличи всичко, поне засега.


"Робокоп" бе популярен прякор за Кайс Сайед, когато тунизийците го забелязаха; това бе и името на и неофициалната му пародийна група във "Фейсбук". Още когато се кандидатира, безизразното му лице, отсеченото му говорене, почти декламативно, но без големи промени в интонацията, направиха впечатление. Въпреки това той спечели президентски избори, белязани от дълбоко огорчение на жителите от политическата класа. А може би точно заради неизвестността и липсата на харизма се превърна в желан избор за протестния вот.
На 25 юли, година и половина след началото на мандата си, той замрази работата на парламента, свали имунитета на депутатите, уволни правителството, назначи свое и на практика овладява съдебната власт; даде си извънредни правомощия поне за месец. Два месеца по-късно започна да управлява с декрети и то безсрочно.


Тунизийците се разделиха: едни приветстваха опита му да "сложи ред", а други го обвиниха в преврат срещу революцията и протестират. Кое е вярното и какво е известо засега за действията и плановете на държавния глава?


Дълбоки различия


Сайед направи последното си съобщение тази седмица през "Туитър", а с него той разшири и изпълнителните си, и съдебните си правомощия. Обясни, че сам ще подбере членовете на комисия, която ще промени приетата през 2014 г. (почти единодушно) конституция, и за новата, осигуряваща по-голяма стабилност, версия ще има референдум. И до днес, почти два месеца след първата интервенция на Сайед, Тунис остава без премиер въпреки на Хишем ел Мешиши, уволнен от него. Президентът многократно е заявявал, че ще назначи нов, но и с последния декрет това не се случи.


Протестът на 18 септември в столицата Тунис

© Associated Press

Протестът на 18 септември в столицата Тунис


Първият декрет през юли последва дни на протести срещу правителството. След тях, макар да имаше стълкновения на привърженици и противници на премиера, нямаше масови безредици. Демонстрациите продължават - имаше ги и вчера в Сфакс, но не и многохилядни, макар на 18 септември в столицата да се събра голямо множество в района на общинския театър. На улицата излязоха и привърженици на Сайед - които запалиха копия на конституцията, която той иска да промени.


Сайед настоява, че е действал срещу статуквото на политическа парализа, икономическа стагнация и коронавирусна криза. Същевременно на практика си избра кои части на конституцията да спазва - онези, които не влизат в противоречие с извънредните му правомощия.


Това раздели партиите. След решението на съюза най-силните играчи в тунизийската политика са "против" действията на Сайед. Водеща в съпротивата срещу президента очаквано е "Ан Нахда", нарекла действията му "безочлив преврат срещу демократичната легитимност". Сред тези партии бе и друга водеща, "Сърцето на Тунис", включила се в инициатива за "общ фронт" срещу Сайед, за да бъде избегнато връщането към "системата на абсолютна автокрация" отпреди 2011 г. "Сърцето на Тунис" не е ислямистка партия, а светска и националистическа (вдъхновена от първия президент Хабиб Бургиба).


Все пак няколко партии, сред които близката до президента "Ашааб", публикуваха друго изявление, с което подкрепиха действията му като израз на "волята на народа"; досегашният парламент обслужвал мафията. Имаше и партии, които го обвиниха в "нарушаване на легитимността и преврат срещу конституцията", но заклеймиха и корупцията и хаоса отпреди 25 юли.


Снимката от пародийния профил на президента илюстрира отношението към него в началото, когато бе абсолютно неизвестен - преди по-малко от две години.

© Associated Press

Снимката от пародийния профил на президента илюстрира отношението към него в началото, когато бе абсолютно неизвестен - преди по-малко от две години.


Недоволството не остана само на терена на политиката, но премина и в профсъюзите. Най-големият синдикат в страната предупреди, че почти абсолютната власт на Кайс Сайед е заплаха за демокрацията. Общият тунизийски работнически съюз - важен играч в тунизийската политика - предупреди, че властта не бива да се съсредоточава повече в ръцете на един човек. Вчера към осъждането на действията му като противоконституционни се присъединиха 18 правозащитни организации.


Армията на думи стои зад закона, но противниците на Сайед твърдят, че стои и зад него. Тя дълго не се месеше в политиката, но не предотврати свалянето на управлявалия 22 години Бен Али. Още в на 26 юли, когато препречваше пътя на депутатите към парламента, се появиха притеснения, че тя е готова не просто да прилага закона, а да говори от името на държавния глава или дори да взема страна в политиката.


Кризата на ислямистите


"Лагерите" в кризата обаче далеч не са отчетливо очертани; в "Ан Нахда", най-голямата партия, разломите са и вътрешни.


Уволнението на Мешиши и правителството вкара "Ан Нахда" в криза. Общо 113 високопоставени членове на партията я напуснаха заради "погрешните" решения на ръководството. Сред тях са депутати и бивши министри. Мнозина в партията искаха оставката на лидера Рашид Гануши заради политиките му от изборите през 2019 г. насам. Гануши бе обвиняван, че изостря и без това поляризираната обстановка в страната с демонстративната си близост с Турция, а и с лидери като бившия либийски премиер на признатото от ООН правителство Файез ас Сарадж (също подкрепян от Анкара).


"Ан Нахда" доминира в тунизийската политика от революцията през 2011 г. Икономическата ситуация, коронавирусната криза и състоянието на публичните услуги обаче отчуждиха мнозина от нея. Вдъхновена отчасти от "Мюсюлманските братя", но по-умерена и търсеща политически диалог, тя бе забранена от Бен Али. Завръщането ѝ даде повод на наблюдателите, които обещаваха, че падането от власт на "светските" автократи е като червен килим за "ислямистите" в арабския свят. Идеите ѝ са спорни за част от политиците и тя се стреми към по-голяма роля на исляма в обществото (на запад с особена тревога се наблюдава враждебното ѝ отношение към хомосексуалността), но подкрепя политическия плурализъм.


Геополитически разделения


САЩ реагираха след новия указ на Сайед. Държавният департамент изрази "безпокойство, че преходните мерки прдължават без ясен край", но отказа да коментира дали е извършен преврат, защото "има по-важни неща от спора как да се нарекат тези събития". Вашингтон е под натиск от представители на конгреса да установи дали действията на Тунис отговарят на критериите, за да продължи да получава военна помощ.


Протестът на 18 септември в столицата Тунис

© Associated Press

Протестът на 18 септември в столицата Тунис


Много по-голям е интересът към Тунис в региона. Турция, която има връзки с "Ан Нахда", е силно критична към Тунис и вижда в действията на Сайед единствено удар за демокрацията. Свидетелство за това е начинът на отразяване в държавните медии; те говорят за риск от преврат и са силно загрижени за посоката на Тунис. Цитират се в голяма степен експертни позиции, за които ставащото е преврат и посегателство срещу демокрацията.


За арабски монархии в Персийския залив като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства действията на Сайед имат поне едно предимство: те силно засягат ислямистка партия, в която Рияд и Абу Даби виждат заплаха от "Мюсюлманските братя". Отразяването на кризата от техните медии, очаквано, е в противоположна светлина. Предвид напрежението между Египет и "Мюсюлманските братя" Кайро също може само да приветства Сайед.


От гледна точка на Катар, който, подобно на Турция, има здрави връзки с "Ан Нахда", ситуацията е сложна. Сайед бе в Доха през зимата и повдигна въпроса за надпревара за влияние върху Тунис (срещу която Сайед не възразява в търсене на икономически възможности) сред богатите страни от Залива и Турция. Същевременно някои поддръжници на Сайед виждат в действията му - решението да бъде разследвано финансирането на партии като "Ан Нахда" - стремеж да бъде изобличена катарската връзка на партията.

Отвъд изявленията за "подкрепа на демокрацията в Тунис" също има приоритети в кризата - стабилност, за да бъде овладявана миграцията през Средиземно море. Планът на блока за това лято (докато не се разгоря кризата в Афганистан) бяха партньорства с всички страни от Южното Средиземноморие, за да се ограничат пристигащите. Това вероятно е сред причините блокът да се въздържа от остри коментари.

А сега - накъде


Сайед настоява, че няма планове да бъде диктатор - не иска власт и не смята да я задържи. Основният недостатък на изявленията му според критиците е, че той не казва нито кога ще я върне, нито как ще го направи.


Засега единственото видимо "разхлабване" бе в коронавирусните мерки; Сайед оотмени вечерния час, два месеца след като на практика пое властта с реч, която говореше и за епидемичната обстановка. Страната преживя истински взрив от COVID, макар смъртността да остава по-ниска от тази в България: над 20 хил. жертви (както и в България) при население от 11 млн. души.


По-предпазливите наблюдатели отчитат, че Сайед е непредсказуем. Каквото и да последва в политиката на Тунис, поне едно постижение ще е неизменна част от наследството на тези неочаквани два месеца еднолична власт: ваксинационната кампания се ускори рязко. От едва 14% с една доза до 25 юли броят им се увеличи с 25 процентни пункта (или почти три пъти) за два месеца.


В политически план обаче бъдещето е неизвестно, още повече докато водещите играчи в Близкия изток и Северна Африка се надпреварват за контрол върху него.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Един народ за да има демократично управление трябва да е изминал определен път в историческото си развитие. Това го няма в този регион.
  САЩ и ЕС не разбраха ли това след станалото в Египет и особено в Либия и Афганистан.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 2. 2 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 450 Весело

  това робокоп досущ като наший ръдев

 3. 3 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1089 Неутрално  НАТО кога ще ги бомбардира , за да им донесе демокрация ? 4. 4 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Като не щът прав им път.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 5. 5 Профил на ufm26649506
  ufm26649506
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Когато суспендирането на демокрацията е единствен начин за отбиване на ислямистите от властта, значи е правилно. Показа го Египет, показва го и Тунис. А световната либерастия да си квичи колкото иска.

 6. 6 Профил на ufm26649506
  ufm26649506
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Нищо не пишете за Мароко, там управляващата ислямистка партия беше напълно разгромена на изборите и от 125 депутата се сви до 12.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  "арабска демокрация" е ОКСИМОРОН!!!

 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  "арабска демокрация" е ОКСИМОРОН!!!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  "Руска демокрация" е същото.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Весело

  До коментар [#1] от "kvasimodo":

  Определение за демокрация. Решенията да се взимат от мнозинството,а не от разума.

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Фашизмът и варварството са естественото състояние на всяко ислямско същество

 12. 12 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1761 Весело

  До коментар [#10] от "deaf":

  Много ми хареса! Не го знаех този лаф.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  Фашизмът и варварството са естественото състояние на всяко ислямско същество
  —цитат от коментар 11 на blondofil


  Комунизмът има по-пряка връзка с естественото състояние на всяко ислямско същество.

 14. 14 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Разбрахме,че ислямизмът е в криза(кога ли не е било така?)..

  shlshlshlshl
 15. 15 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Фашизмът и варварството са естественото състояние на всяко ислямско същество
  —цитат от коментар 11 на blondofil


  Ислямизъм и демокрация да две взаимоизключващи се понятия.Още по-лошото е,че илямизмът води до разруха,смърт,мизерия...Това е закономерност.Ако западният свят не инвестирав тези тъмни ислямски тежими,те даже и петрола не могат да си вадят,а Турция няма и петрол..Живии,-умрели са политически и икономически.

  shlshlshlshl
 16. 16 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  [quote#8:"tacheaux"][/quote]

  И турската също..

  shlshlshlshl
 17. 17 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Нищо не пишете за Мароко, там управляващата ислямистка партия беше напълно разгромена на изборите и от 125 депутата се сви до 12.
  —цитат от коментар 6 на ufm26649506


  Тепърва ще биват разгромени ислямистите.Вижте Турция,Афганиста,Йемен,Ливан,Иран и прочие банкрутирали тотално ислямски режими..Без християнският Запад са кукувича прежда...Хихи...

  shlshlshlshl
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Весело

  До коментар [#17] от "dfjftriktrcdt":

  Би ли посочил например от хилядолетната история на Франция,колко ГОДИНИ тя е била демокрация?!

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Весело

  До коментар [#17] от "dfjftriktrcdt":

  Би ли посочил например от хилядолетната история на Франция,колко ГОДИНИ тя е била демокрация?!

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#19] от "deaf":

  Миналата година, Турция предотврати общо три военни преврата в серерна Африка.....в Алжир и Тунис....
  Ако не беше намесата на турските тайни служби....поне в Тунис....вместо човека на снимката щеше да позира някакво 'сиси' в зелена униформа.
  Затова Макрон хич не е доволен от развоя на събитията....
  За щастие сценария с Руанда не се повтори....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#9] от "Alex Ivanov": Не ги закачат. Имат едно кафене " Дьо Пари" където се появяват на тротоара, обаче, .Но не правят паради. Това не може. Принципът е : всеки разполага със задника си. Това важи и за уличната проституция. Не ги закачат, но люто гонят сутеньорите. Не може да печелиш на чужд задник. За изнасилване лепяг 10 години само по показания на дамата. Спазват законите много по- точно от нас.

 22. 22 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Мюсюлманска демокрация няма!

  Човешката глупост се разпространява по- бързо и от скороста на светлината
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#19] от "deaf":

  Миналата седмица се срещнах с две млади момичета от Руанда.....
  Те казаха че са белгийски граждани, но след един по задълбочен диалог с тях...разбрах коя е първичната им родина.......
  Почнахме да говорим....и ненадейно стигнахме до трагичните събития в Руанда....от 1994 година
  Та.....от тия млади хора научих неща които със сигурност никога няма да бъдат медийно публикувани пред света....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на tjo171066458
  tjo171066458
  Рейтинг: 78 Неутрално

  До коментар [#11] от "blondofil":

  И консервативно европейско като цяло :)

 25. 25 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Фашизмът и варварството са естественото състояние на всяко ислямско същество
  —цитат от коментар 11 на blondofil


  Бъркате понятията ....фашизма е социалистическа доктрина с преобладаващ атеизъм ....а ислямското същество е дълбоко пропито от религиозни догми , датиращи от ранното средновековие............

 26. 26 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#19] от "deaf":Миналата година, Турция предотврати общо три военни преврата в серерна Африка.....в Алжир и Тунис....Ако не беше намесата на турските тайни служби....поне в Тунис....вместо човека на снимката щеше да позира някакво 'сиси' в зелена униформа.Затова Макрон хич не е доволен от развоя на събитията....За щастие сценария с Руанда не се повтори....
  —цитат от коментар 20 на eti mehter


  Не баламосвай бе Мими..Ердоганчо се ороваля навсякъде с измислените му преврати.Турцияже джудже военно и икономически пред Франция..Макрон е световен лидер и ще спечели отново,но Етдоганчо скоро ще му бивт шута в Турция..Светската опозиция ще спечели категорично инлесно,зашото Турция е фалирала изцяло сега...Хихи..Стягай куфарите за на Запад,само това ще ти е спасението,банкрутирал ислямис.т..

  shlshlshlshl
 27. 27 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Мюсюлманска демокрация няма!
  —цитат от коментар 22 на Не вервам


  Има мюсюлмански фашизъм и банкрут..

  shlshlshlshl
 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#25] от "KRAFTWERK":

  Добре де,мама му стара,дайте едно ЯСНО определение на социализъм! Може и две-три определения,но да са ЯСНИ. Един ми даде линк от Уикипедия даващ няколко дефиниции на социализъм. То беше пълна каша и изтезание да се чете...

 29. 29 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  До коментар [#19] от "deaf":Миналата седмица се срещнах с две млади момичета от Руанда.....Те казаха че са белгийски граждани, но след един по задълбочен диалог с тях...разбрах коя е първичната им родина.......Почнахме да говорим....и ненадейно стигнахме до трагичните събития в Руанда....от 1994 година Та.....от тия млади хора научих неща които със сигурност никога няма да бъдат медийно публикувани пред света....
  —цитат от коментар 23 на eti mehter


  А с огромната инфлация в Турция срещна ли се бе кючук ислямис..т..Четеш ли бе ислямски банкрутчия? https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2021/09/26/4257129_inflaciiata_v_turciia_stana_prichina_za_sudebni_sporove/

  shlshlshlshl
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK