Ще мръзнат ли европейците тази зима

Ще мръзнат ли европейците тази зима


Ще мръзнат ли европейците тази зима? И колко ще трябва да плащат за отопление? В Русия медиите от доста време вече пишат за възникващия дефицит на газ в Европа, разказва "Дойче веле". Но каква е истината? Задава ли се неприятна зима?


Ще мръзнат ли европейците тази зима? И колко ще трябва да плащат за отопление? В Русия, родината на "Газпром", медиите от доста време насам вече пишат за възникващия дефицит на газ в Европа, а в руските социални медии е станал популярен образът на "замръзваща Германия". Но каква е реалната ситуация и наистина ли се задава неприятна зима за домакинствата в ЕС?


Колко газ има Германия? А другите страни?


Да погледнем първо към хранилищата за газ в ЕС. Наистина ли са почти празни в навечерието на зимата? Агенция Франс Прес (АФП) съобщи, позовавайки се на Асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (GIE) в Брюксел, че към 20 септември 2021 газохранилищата в ЕС са запълнени до около 71%. Това е значително по-малко в сравнение с предни години, когато те бяха запълнени до 90 или повече процента, но все пак показва, че някои формулировки в медиите за "празни" или "полупразни" газохранилища все пак не отговарят на истината.
В Германия, която потребява, внася и съхранява най-големите обеми от природен газ в ЕС, хранилищата са запълнени средно до към 64%. Като разликите в съхраняваните обеми са значителни. В Реден - най-голямото газохранилище в Германия и в целия ЕС - са останали налични едва 5% от обичайните обеми. Себастиан Блешке, изпълнителен директор на германската Асоциация на операторите на газохранилища (INES), беше казал, че преди година същото хранилище е било запълнено до 87%.


Газохранилището "Реден" принадлежи на "Газпром" и е свързано с газопровода "Северен Поток" посредством Северногерманския газопровод (NEL), водещ от Лубмин край Балтийско море до Реден в провинция Долна Саксония. Този междинен газопровод с дължина от около 440 километра също е под контрола на руската компания. С други думи подземното хранилище Реден зависи на практика изцяло от руските доставки на газ, а те в момента текат особено бавно.


Всичко това засилва подозрението, че за да изпълни договорните си задължения към европейските клиенти, "Газпром" през цялото лято съвсем целенасочено е разпродавал газ от своите запаси в ЕС, за да създаде през есента изкуствен дефицит, с който да вдигне цените и да окаже натиск над Берлин и Брюксел, за да дадат бързо и безусловно разрешение за експлоатация на "Северен поток 2". А това би влизало в противоречие с изискванията на Третия енергиен пакт на ЕС.


Германия може да усети недостиг на природен газ през януари-февруари 2022 година, но наличните запаси от около 70% вероятно ще стигнат и до края на зимата, освен ако тя не се окаже особено сурова и ледовита. Даже и ако Русия изпълнява договорните си задължения в минимален размер, Норвегия би било в състояние да увеличи подаваните количества. Търсенето в България, Италия и Гърция пък би могло да се задоволява посредством газ от Азербайджан, пристигащ по тръбопровода ТАР. Съществуват и други алтернативни възможности - например за доставки на сгъстен природен газ (СПГ) от САЩ и редица африкански държави.


Цените в Германия растат


Перспективата за недостиг на газ, която засега е само хипотетична, все пак предизвика небивал ръст на цените в редица европейски държави. В Германия средните цени за газ за крайните клиенти вече бяха вдигнати средно с 11% до 13%, по данни на портала Verivox. За едно средностатистическо домакинство това означава увеличение на разходите за отопление средно с около 191 евро на година или 16 евро на месец.


Пак по данни на Verivox, електроенергията в Германия е поскъпнала през последните 12 месеца средно с 5.7%. Все пак домакинствата в Германия имат право свободно да сменят своите доставчици на газ и електроенергия, което създава значително по-висока конкуренция между компаниите и до известна степен задържа ръста на цените в тази сфера. Важно е да се знае и друго: над половината от крайната цена на електроенергията за потребители се състои от различни такси, данъци и отчисления. Така че в евентуална екстремна ситуация правителството на Германия винаги може чрез тези инструменти рязко да понижи цените на тока, отказвайки се временно от определени такси. Подобна мярка бе приложена например в Испания, както и в Берлин в рамките на антикризисните мерки срещу пандемията.

Коментари (213)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  Няма да мръзнат ли европейците тази зима, ама ще си плащат по тройна тарифа..................

  [email protected]
 2. 2 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  Нещастните опити за изнудване и изкуствено увеличение на цените на газта от ГАЗПРОМ, трябва да бъдат голяма тежка чугунена обица на ухото на ЕС.
  ЕС следва да си нарпави изводите и да минимизира доставките на газ от Русия, като разшири възможностите за доставки.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  Ако смятат, че Крим , дали е в Украйна или в Русия е по-важно от тройна сметка за топло и светло, нека да плащат................

  [email protected]
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Ако бяха живели с пенсиите и цените на топлото при бойко щяха да са свикнали на студено и скъпо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Весело

  До коментар [#2] от "Хай Буй":

  Върви например в Раднево, че има по-малко хора и има по-малка вероятност да те бият и им обясни, че трябва да останат без заплати от 1500 лева/ средно/, защото зелената енергия те кефи и имаш излишни пари за 800-900 лев сметка за ток на месец! :)

  [email protected]
 6. 6 Профил на ufm26649506
  ufm26649506
  Рейтинг: 105 Неутрално

  Хем газохранилищата били пълни и било руска пропаганда, че са празни и европейците щели да мръзнат, хем пък и Русия умишлено ги изпразнила за да вдигне цените!? И отгоре на всичко Европа могла да си намери допълнителна газ без никакви проблеми. Разбирам хибридни противоречия с пропагандна цел, но чак пък в една и съща статия? Малко уважение към читателите.

 7. 7 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  Не би трябвало да мръзнат, нали "глобално затопляне" а-у!

 8. 8 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  Важното е Гретето да е доволна, майната и на цената на тока!

 9. 9 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  А с тази цена на газа въобще нямаше да се занимаваме, ако ги нямаше високите цени на въглеродните сертификати. Ама някой решил че трябва да горим руски газ за електричество вместо местни въглища.

 10. 10 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#6] от "ufm26649506":

  Пропаганда сър!

  Колкото повече - толкова повече
 11. 11 Профил на K2doors
  K2doors
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Газ имало колкото искаш,ама цените яко нагоре!!Това на снимката автора ли е...

 12. 12 Профил на ufm26649506
  ufm26649506
  Рейтинг: 105 Любопитно

  Нещастните опити за изнудване и изкуствено увеличение на цените на газта от ГАЗПРОМ
  —цитат от коментар 2 на Хай Буй

  В смисъл? Какво изкуствено увеличение на цените, нали ЕС искаше борсови цени? Ами получи ги. Държавите, които са договорили цени по дългосрочни договори сега се къпят в евтина газ на корем.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  Европейците няма да ги мислиме. Какво ще правят БЪЛГАРИТЕ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Glock
  Glock
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Май не сте ходили в Германия. Там им дават пари, че да ползват електроенергия, държавата им плаща , за да ползват повече ток, защото имат свръхпроизводство на зелена енергия , която за разлика оттук, там е много по-евтина

  “In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.” ― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure: The Book of the Samurai
 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Весело

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Например софиянци първо ще си платите 1 милиард задължения на Топлофикация София.
  Нали[email protected]

 16. 16 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#12] от "ufm26649506":

  Спекуланти е имало винаги и ще има. Когато самият доставчик на газ си играе на спекулант, санкциите трябва да бъдат далеч по-жестоки.
  ГАЗПРОМ трябва да бъде отрязан до размер от 10% от потреблението на ЕС, за да не може да влияе по никакъв начин на пазара.

 17. 17 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  До коментар [#14] от "Glock":

  Не само че съм ходил, но и сметки за ток съм плащал там. Със сигурност всеки месец съм плащал ток, а не са ми плащали за да го ползвам 😉

 18. 18 Профил на Martin Pavlov
  Martin Pavlov
  Рейтинг: 37 Весело

  Всичките свободни кораби карат към Азия, защото там цените са още по- високи.
  Норвегия може да даде допълнително само 2 милиарда куб. метра.
  Ние сме през ужен поток и въобще нямаме проблем с доставките!
  "Особено бавни доставки" :) Въобще, цялата статия е "майка плаче"!

 19. 19 Профил на Glock
  Glock
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Май не сте ходили в Германия. Там им дават пари, че да ползват електроенергия, държавата им плаща , за да ползват повече ток, защото имат свръхпроизводство на зелена енергия , която за разлика оттук, там е много по-евтина
  —цитат от коментар 14 на Glock


  който не ми вярва да чете в линка https://www.quora.com/Why-did-Germany-pay-people-to-use-electricity

  “In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.” ― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure: The Book of the Samurai
 20. 20 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  А европейците мислят ли ние как мръзнем?

 21. 21 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Нещастните опити за изнудване и изкуствено увеличение на цените на газта от ГАЗПРОМ, трябва да бъдат голяма тежка чугунена обица на ухото на ЕС. ЕС следва да си нарпави изводите и да минимизира доставките на газ от Русия, като разшири възможностите за доставки.
  —цитат от коментар 2 на Хай Буй


  Германия позволи ЕС да бъде изнудван. През последните 2-3 американците им казваха "стройте терминали за втечнен газ, а не тръби ". Търговските агенти на Газпром и Кремъл и в бундестага и в ЕП на дигнаха вой "ау, ставаме зависими от САЩ ". Е, сега тъпаците са зависими от Кремъл. При това с грубо,нагло изнудване

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  Кокато герб върнете откраднатото може да излезне и на печалба. МНОГО КРАДЕТЕ БЕ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на Glock
  Glock
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#14] от "Glock":Не само че съм ходил, но и сметки за ток съм плащал там. Със сигурност всеки месец съм плащал ток, а не са ми плащали за да го ползвам 😉
  —цитат от коментар 17 на zxp53317185


  ако си ходил в ГДРто можеееее ахахахахаха, всеки знае , че немците заделиха 200 милиарда за зелена енергия и сега имат излишък, стига сте се правили на софисти :Д :Д

  “In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.” ― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure: The Book of the Samurai
 24. 24 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  Ще мръзнат само в мокрите сънища на русорабите.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Разстроено

  До коментар [#9] от "zxp53317185":

  Баш за местни въглища на Ковачки от нашите данъци се хвърлят 6 / шест / милиарда за вредни емисии....
  И това ти влиза в сметката всеки месец!

  [email protected]
 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Весело

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ааааа.
  Ами вие къде сте дремали.
  Все пак сте собственици на общинското дружество.
  В Габрово що не краде ГЕРБ и всичко се плаща:)
  Така, че събирате 850 лева на калпак и действайте. Ей го и тока е скъп. Когенерацията ще ви помогне:)

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  ЦИТАТ : "Норвегия би било в състояние да увеличи подаваните количества. Търсенето в България, Италия и Гърция пък би могло да се задоволява посредством газ от Азербайджан, пристигащ по тръбопровода ТАР. Съществуват и други алтернативни възможности - например за доставки на сгъстен природен газ (СПГ) от САЩ и редица африкански държави."

  :-) ... и какъв е проблема ?! Вземаме си газ от където си искаме

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  Е нали свободата ( от дългосрочни договори) нямала цена? Ами ето наистина няма

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  До коментар [#25] от "karabastun":

  Не са за вредни емисии, а за въглеродни емисии.
  И да, трябва да се преустанови този климатичен данък, в България и Европа има въглища и няма газ. Въглищата са най - евтиното и удобно гориво за нашия континент.

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Е нали има глобално затопляне как ще мръзнат :)

  В крайна сметка може да вземат пример от братята роми и да горят гуми и други отпадъци :)

 32. 32 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#16] от "Хай Буй":

  Доставчика изпълнява ли си договора? Къде остана мистичния американски втечнен газ дето бил почти без пари?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  До коментар [#30] от "zxp53317185":

  Полша ще направи война с ЕС за тая щуротия.................

  [email protected]
 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#23] от "Glock":

  Затова ли купуват от френски АЕЦ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Европейците няма да ги мислиме. Какво ще правят БЪЛГАРИТЕ???
  —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


  Ще ходят на избори ! За газа кахър да нямаш - Русия няма да ни остави на студа

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#26] от "Да вярваме на истината":

  Казах ти коя е главната причина. Явно вашите са по-умерени.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Весело

  До коментар [#16] от "Хай Буй":Доставчика изпълнява ли си договора? Къде остана мистичния американски втечнен газ дето бил почти без пари?
  —цитат от коментар 32 на дерибеев


  И той е като: "Тате ще ми купи колело ама друг път"😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Весело

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Плюс това пет месеца ГЕРБ не краде. Според тебе и Нормана по милиард на месец. Пет милиарда вече сте събрали. Действайте:)

 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#16] от "Хай Буй":Доставчика изпълнява ли си договора? Къде остана мистичния американски втечнен газ дето бил почти без пари?
  —цитат от коментар 32 на дерибеев


  мистичния газ е в митологията на деснеещите :-) къде другаде ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Ще мръзнат (и ние включително).
  Газ има, но цените на топлото скочиха.

 41. 41 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  До коментар [#30] от "zxp53317185":Полша ще направи война с ЕС за тая щуротия.................
  —цитат от коментар 33 на karabastun


  И с право.
  Връщат ни в средновековието с този климатичен булшит, отделно помпат бюджета и важността на Русия (пряко) и на Китай (непряко).

 42. 42 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1831 Любопитно

  Нещастните опити за изнудване и изкуствено увеличение на цените на газта от ГАЗПРОМ, трябва да бъдат голяма тежка чугунена обица на ухото на ЕС. ЕС следва да си нарпави изводите и да минимизира доставките на газ от Русия, като разшири възможностите за доставки.
  —цитат от коментар 2 на Хай Буй

  Подскажи откъде да дойде този евтин газ и каква е цената му!

 43. 43 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 720 Весело

  “Все пак домакинствата в Германия имат право свободно да сменят своите доставчици на газ и електроенергия“
  Така де, сменят свободно. Такава смяна е като да смениш един наакан памперс с друг такъв. Самата смяна на доставчика ми е по–скъпа после от „новата по–евтина тарифа“. Та за това не сменям.

 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#38] от "Да вярваме на истината":

  Пак глупотевини. Кой управлява СО?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Дневник с такава пропаганда копаете дъното.

  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 46. 46 Профил на Sofia_11
  Sofia_11
  Рейтинг: 178 Неутрално

  До коментар [#16] от "Хай Буй":

  Хубаво е, че хората на запад от Калотина
  Не са глупави като Вас!
  10%?
  Ко?
  Хо-хо-хо

 47. 47 Профил на ufm26649506
  ufm26649506
  Рейтинг: 105 Любопитно

  Ето една преведена руска статия по въпроса, която обяснява нещата в прав текст:

  http://www.focus-news.net/news/2021/09/14/2901109/vzglyad-evropa-mozhe-da-svali-tsenite-na-gaza-v-polza-na-rusiya.html

  Разбира се, подобни мнения нема да намерят место в "либералния" Дневник, за разлика от препечатваната американска и немска държавна пропаганда, бълвана ежедневно от DW, Свободна Европа и пр.

 48. 48 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Разстроено

  До коментар [#36] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами изисквайте. Егати обществото. Май в Топлофикация София всеки краде отдавна.

 49. 49 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#42] от "Virgin":

  EastMed е единия проект, по който вече се работи. До 3-4 години ще е факт.

 50. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  "Германия може да усети недостиг на природен газ през януари-февруари 2022 година, но наличните запаси от около 70% вероятно ще стигнат и до края на зимата, освен ако тя не се окаже особено сурова и ледовита. Даже и ако Русия изпълнява договорните си задължения в минимален размер, Норвегия би било в състояние да увеличи подаваните количества. Търсенето в България, Италия и Гърция пък би могло да се задоволява посредством газ от Азербайджан, пристигащ по тръбопровода ТАР. Съществуват и други алтернативни възможности - например за доставки на сгъстен природен газ (СПГ) от САЩ и редица африкански държави."


  Не виждам да се задава газов апокалипсис на хоризонта, въпреки тенденциозните статии в подобна посока от страна на руските медии, които пък се сещаме кого обслужват с това ! Но е истина, че цените на енергоносителите растат постоянно от доста време насам !

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#48] от "Да вярваме на истината":

  Данните за кражбите са в Прокуратурата. Там е заровено кучето.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Студена и ледена зима???Е бива ли да се задават подобни въпроси при положение,че има глобално затопляне и всеки е наясно,че вече студени зими няма .

 53. 53 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално  Поредният турлу гювеч от " Deutsche Welle " . Напълно противоречащи си тези от началото до края на статията . Норвежците щели да увеличат доставките с 2 милиарда кубически метра газ , Гърция щяла да се захрани с Азърбайджански газ и други подобни измислици . Вие Норвежците и Айзърбайджанците за някакви бавноразвиващи се дебили ли ги имате ? Вярвате , че след като цените на борсите се въртят между $ 800 -$ 1000 те ще продават газта си на алчните Европейци за $ 100 , за да прецакат " Газпром " и Русия . Напротив и те вият от кеф , че могат да си пробутат газта на същите високи цени .

  С тая Естонка завършила история и политология , незнайно защо пъпната за Енергиен комисар на Евроколхоза , на европейците ще им се наложи да плащат . И с тези безумни зелени сертификати и въглеродни данъци нищо добро не очаква нещастните европейци . Зелените екстремисти завзели властта в Брюксел ще докарат Европейската индустрия до пълна катастрофа . 54. 54 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Миналата зима в Тексас мръзнаха,като кучета,защото заради снежна буря останаха без ток и вода 4 дни.Прехвалената им зелена енергия не им помогна зимата,след като бяха спрени ТЕЦ-овете на въглища.

 55. 55 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Весело

  "С други думи подземното хранилище Реден зависи на практика изцяло от руските доставки на газ, а те в момента текат особено бавно.


  Всичко това засилва подозрението, че за да изпълни договорните си задължения към европейските клиенти, "Газпром" през цялото лято съвсем целенасочено е разпродавал газ от своите запаси в ЕС, за да създаде през есента изкуствен дефицит, с който да вдигне цените и да окаже натиск над Берлин и Брюксел, за да дадат бързо и безусловно разрешение за експлоатация на "Северен поток 2". А това би влизало в противоречие с изискванията на Третия енергиен пакт на ЕС."

  Ах, гадната Рассия нарочно бави доставките на газ който е използван като политическо оружие! Но номерът и няма да мине. Добрата Америка пак ще спаси Германия с доставки на безплатен втечнен газ както спаси Западен Берлин от сталинската блакада! Така че Путя дръж си грязният газ за себе си!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 56. 56 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Хем газохранилищата били пълни и било руска пропаганда, че са празни и европейците щели да мръзнат, хем пък и Русия умишлено ги изпразнила за да вдигне цените!? И отгоре на всичко Европа могла да си намери допълнителна газ без никакви проблеми. Разбирам хибридни противоречия с пропагандна цел, но чак пък в една и съща статия? Малко уважение към читателите.
  —цитат от коментар 6 на ufm26649506


  Изпразнено е газохранилището на Газпром! Естествено, че Русия го е изпразнила и не го е напълнила, а не Албания - примермно. Другите газохранилища не са.
  Като четеш не е зле да четеш всичко и да разбираш прочетеното, ако ще го коментираш. Ако не разбираш, само чети!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 57. 57 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Весело

  Нещастните опити за изнудване и изкуствено увеличение на цените на газта от ГАЗПРОМ, трябва да бъдат голяма тежка чугунена обица на ухото на ЕС. ЕС следва да си нарпави изводите и да минимизира доставките на газ от Русия, като разшири възможностите за доставки.
  —цитат от коментар 2 на Хай Буй


  Ами разбира се направо да ги спре и да разчита на безплатен газ от Америка и Катар!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 58. 58 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Заради германските номерца сега цяла Европа ще страда

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 59. 59 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Исках да кажа заради герм. далавери с Газпром

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 60. 60 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Не мислете Ъападна и централна Европа - имаме достатъчно средства и резерви, за да се справим с изнудването от страна на ГАЗПРОМ. Аз съм също на газ - да, поскъпна с около 10%, но това няма дори да го усетя. До сега всяка година ми връщаха от сметките за газ и ток, е, сега ще ми върнат по-малко или нищо. Това и без друго не са пари, с които пресмятам в семейния бюдвет - в смисъл, сметнал съм ги като разходи и не се осланям на тях при връщането им.
  В статията цитират поскъпването на газта за средно германско семейство - 16 евро на месец - при средни заплати над 3800 евро (бруто), не мисля че ще се разплачат. Дори тези с ниските заплати около 1000 евро няма да мръзнат, макар може би да забележат разликите в сметките.
  В общо взето значително по-бедната Чехия средната заплата надмина 38 000 крони (ок 1500 евро), така че повече граждани може и да забелеват нещо. Но да мръзнат - надали.

  E PLVRIBVS VNVM
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1831 Весело

  ...В Габрово що не краде ГЕРБ и всичко се плаща:)...
  —цитат от коментар 26 на Да вярваме на истината


  Да бе, не краде....
  Затова ли хората бягат от Габрово?

 63. 63 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 600 Весело

  До коментар [#17] от "zxp53317185":

  То защото не си знаел т.е. не си чел коментара 14 на "Glock" Сега вече знаеш и няма да плащаш а държавата ще ти плати ,щото пълно с зелена енергия

  ГоШо
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  Двата най-големи газопровода и най-голямото им газохранилище на немците са на 100% зависими от Газпром! Ами, да им е честита на немцине зависимостта от Русия! Нека тогава не мрънкат, че Русия си прави каквото си иска в Германия! И убива хора в берлински парк!

 67. 67 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#56] от "quatro_4x3":

  "Изпразнено е газохранилището на Газпром! Естествено, че Русия го е изпразнила и не го е напълнила, а не Албания - примермно. Другите газохранилища не са.
  Като четеш не е зле да четеш всичко и да разбираш прочетеното, ако ще го коментираш. Ако не разбираш, само чети!"

  Да бе сигурно това не беше политика на Запада да продава газа от хранилищата за да подържа цените ниски и да изнудва Газпром още да свали цените.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 68. 68 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2146 Весело

  До коментар [#63] от "Гошо":

  Мани, знаеш ли как ме хвана яд сега че съм се минал 😄

 69. 69 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Весело

  Няма да мръзнат ли европейците тази зима, ама ще си плащат по тройна тарифа...
  —цитат от коментар 1 на karabastun

  Чак пък тройна.... 30% най-много но това не е тройна тарифа. При високи цени, по-скъпия втечнен газ също влиза в играта.
  "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде"

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 70. 70 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално  Много ми е интересно след като Червените Еврокомисари години наред ни надуваха главите , че Европа е прекалено зависима от Руския природен газ и се бореха с тази зависимост с всички позволени и непозволени средства сега защо мрънкят и подсмърчат , че " Газпром " не им доставял повече газ . Ето сега другари Комисари е момента направо въобще да се откажете от Руската газ . Бойкотирайте " Газпром " .

  На всичкото отгоре твърденията , че " Газпром " била намалила доставките са пълни лъжи и измислици на " Deutsche Welle " . От началото на годината " Газпром " е увеличил доставките на природен газ за Европа със 17 % или 20 , 6 милиарда кубически метра до 138 , 6 милиарда кубически метра природен газ спрямо миналата година , както следва :

  за

  Германия с 35 , 8 %
  Италия с 15 %
  Румъния с 347 , 6 %
  България с 52 , 3 %
  Гърция с 12 , 8 %
  Финландия с 19 %
  Полша с 11 , 4 %
  Турция със 157 , 7 %

 71. 71 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 600 Любопитно

  До коментар [#32] от "дерибеев":

  Там където е и НАБУКО ,ама верно какво стана с шистаците Уж падането на цените им беше проблема сега като се увеличиха ,пак ги няма

  ГоШо
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  Не! Ние софиянците ще поизчакаме стотиците високотехнологични фирми от Габрово вали да платят задълженията на Топлофикация - София! :-)

 74. 74 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#72] от "quatro_4x3":

  АС -> ЕС

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 75. 74 Профил на
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Андрей Гурков, авторът, можеше да прочете сериозните икономически издания преди да прави евтина пропаганда, но тогава можеше да напише нещо смислено и сериозно, което не върви в Дойче Веле.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1831 Весело

  До коментар [#42] от "Virgin":EastMed е единия проект, по който вече се работи. До 3-4 години ще е факт.
  —цитат от коментар 49 на Хай Буй

  Хубаво. На каква цена ще получаваме газ оттам, при положение че ще излезе малко бутиков този газопровод - скъп но с малък капацитет.
  Нали ни обещаваха евтин азерски газ? Нали ни обещаваха евтин втечнен американски газ?
  Сега такива като теб ни обещават "евтин" израелски газ.
  Наслушахме се на обещанията ви за евтин газ. През това време Германия си получава наистина евтин газ в сравнение със свободно търгувания, благодарение на дългосрочните си договори с Русия.

 78. 78 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2001 Любопитно

  Важното е Гретето да е доволна, майната и на цената на тока!
  —цитат от коментар 8 на zxp53317185


  Бих перефразирал:
  Важното е Гретето да е доволна, майната му на Света!

 79. 79 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2001 Любопитно

  Сега, малко равносметка.
  Ние (източноевропейите) не сме се родили научени.
  Поживели сме през социализма, знаем му кривиците.

  Ще се наложи да почакаме и (западно)европейците да поживеят малко социализъм.
  Рано или късно ще им уври главата.
  Никой не е останал ненаучен.

  Един влогър от САЩ наскоро обърна внимание.
  Как така администрацията на Байдън пуска всякакви афгани и мехикани, само кубинци не пуска.
  Ами просто! Ясно им е, че кубинците са "яли" социализъма и с тях няма да им минават номерата. Не биха гласували за тях.

 80. 80 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#56] от "quatro_4x3":"Изпразнено е газохранилището на Газпром! Естествено, че Русия го е изпразнила и не го е напълнила, а не Албания - примермно. Другите газохранилища не са.Като четеш не е зле да четеш всичко и да разбираш прочетеното, ако ще го коментираш. Ако не разбираш, само чети!"Да бе сигурно това не беше политика на Запада да продава газа от хранилищата за да подържа цените ниски и да изнудва Газпром още да свали цените.
  —цитат от коментар 67 на Julian Mall


  Един по един ли трябва да ви пиша да четете, но и да стараете да разберете написаното. Каква политика на запада да продава от хранилищата, като единственото празно хранилище, най-голямото в Европа, Е СОБСТВЕНОСТ НА ГАЗПРОМ и ГАЗПРОМ ПРОДАВА ОТ НЕГО, А НА НЯКОЙ ДРУГ!?!?!?!?!?!? На малоумен ли се правиш?

  Ето от статията: "Газохранилището "Реден" принадлежи на "Газпром" и е свързано с газопровода "Северен Поток" посредством Северногерманския газопровод (NEL), водещ от Лубмин край Балтийско море до Реден в провинция Долна Саксония. Този междинен газопровод с дължина от около 440 километра също е под контрола на руската компания. С други думи подземното хранилище Реден зависи на практика изцяло от руските доставки на газ, а те в момента текат особено бавно."

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 81. 81 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#60] от "PavelCZ":

  Колко плащаш на година за отопление и колко куб.м. отопляваш? Каква температура поддържаш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#49] от "Хай Буй":

  То и по НАБУКО се работи ,особено журналистите що работа му отфърлиха

  ГоШо
 84. 84 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2001 Любопитно

  Аз не знам защо се надига "вой" за едни мижави 10% увеличение на цената.
  Ами то само инфлацията е повече. Всичко поскъпна.
  С това печатане на евра, ясно е, че стойността им пада.

  Колкото и да са ми неприятни, дори омразни руснаците, не мога да се съглася, че се случва някакво чудо.
  А и никой не им е крив на германците, като си го набиха с 200 (и на целия ЕС) с тия "зелени" сделки.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 86. 86 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Рейгън какво каза?
  "Не се хващайте на руските приказки за газта!"
  Бисмарк какво каза?
  "Договорът с Русия струва по-малко, отколкото хартията, на която е написан!"
  (С други думи, НИКОГА НЕ ВЯРВАЙТЕ НА РУСИЯ!)

  Това, че се залага на относително чиста топлинна енергия, не означава, че "мръсната" топлинна енергия е изчезнала!
  Но... ЛЕКОМИСЛЕНОТО ДОВЕРЯВАНЕ НА РУСНАЦИТЕ Е ДОБРЕ ДА ИЗЧЕЗНЕ!

  Fu*k Your Opinion
 87. 87 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 887 Весело

  Май не сте ходили в Германия. Там им дават пари, че да ползват електроенергия, държавата им плаща , за да ползват повече ток, защото имат свръхпроизводство на зелена енергия , която за разлика оттук, там е много по-евтина
  —цитат от коментар 14 на Glock


  Ахахахахаха...

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 88. 88 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално  Апропо , докато Американския Голям Брат пречеше на "Газпром " да си построи " Северен Поток " 2 , а шестици те му Полша , Литва , Латвия и Естония блокираха използуването на пълния капацитет на " Северен Поток " 1 по цял ден тръбеше , че ще ни залее с евтин шистов газ пълен с молекули на свободата и накара Европа да напострои 29 терминала за прием и регазификация на втечнен природен газ , които така и никога не бяха използвани повече от 27 % от капацитета им . Това беше огромна грешна инвестиция от няколко стотин милиарда Евро , която никога няма да се изплати .

  Защо сега САЩ карат собствения си втечнен природен газ на Комунистически Китай и на Комунистически Виетнам , Япония , Южна Корея , Сингапур , Бразилия и Аржентина , но не и в Европа .

  От началото на годината САЩ са намалили доставките на втечнен природен газ еквивалентен на над 17 милиарда кубически метра природен газ . Ако това количество беше доставено в Европа , цената на газовите хъбове никога нямаше да достигне $ 970 за 1000 кубически метра .

  Явно на САЩ му е по - мила икономиката на Комунистически Китай и на Комунистически Виетнам , отколкото икономиките на Европейските страни . 89. 89 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#85] от "quatro_4x3":

  В САЩ върви процедурата за нови санкции срещу режима на Путин, включващо в списъка 35 от най-високопоставените бандити от обкръжението на Путин. Май само той не е включен.
  ________________________________
  Вече незнам колко години ги санкционират и какво? То не бяха радости тука как ударили патока, как рашистите фалирали, а то какво стана накрая?

 90. 90 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#85] от "quatro_4x3":В САЩ върви процедурата за нови санкции срещу режима на Путин, включващо в списъка 35 от най-високопоставените бандити от обкръжението на Путин. Май само той не е включен.________________________________Вече незнам колко години ги санкционират и какво? То не бяха радости тука как ударили патока, как рашистите фалирали, а то какво стана накрая?
  —цитат от коментар 89 на Niko Kostantinov


  Прочети списъка кои ще санкционират! Путин ще го очистят точно неговите ортаци.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 91. 91 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#89] от "Niko Kostantinov":


  До коментар [#85] от "quatro_4x3":В САЩ върви процедурата за нови санкции срещу режима на Путин, включващо в списъка 35 от най-високопоставените бандити от обкръжението на Путин. Май само той не е включен.________________________________Вече незнам колко години ги санкционират и какво? То не бяха радости тука как ударили патока, как рашистите фалирали, а то какво стана накрая?
  —цитат от коментар 89 на Niko Kostantinov


  Какво стана ли ? Ами сега САЩ призовават " Газпром " да увеличи доставките на природен газ . Довчера САЩ ги саботираше , а днес иска увеличение . И на Путин не му е лесно . 92. 92 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Гледам рушлямофилистиците са много въодушевени!
  Успокойте топката, де! До рождения ден на дребното ви божество има още единадесет дни!

  Fu*k Your Opinion
 93. 93 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Апропо , докато Американския Голям Брат пречеше на "Газпром " да си построи " Северен Поток " 2 , а шестици те му Полша , Литва , Латвия и Естония блокираха използуването на пълния капацитет на " Северен Поток " 1 по цял ден тръбеше , че ще ни залее с евтин шистов газ пълен с молекули на свободата и накара Европа да напострои 29 терминала за прием и регазификация на втечнен природен газ , които така и никога не бяха използвани повече от 27 % от капацитета им . Това беше огромна грешна инвестиция от няколко стотин милиарда Евро , която никога няма да се изплати . Защо сега САЩ карат собствения си втечнен природен газ на Комунистически Китай и на Комунистически Виетнам , Япония , Южна Корея , Сингапур , Бразилия и Аржентина , но не и в Европа . От началото на годината САЩ са намалили доставките на втечнен природен газ еквивалентен на над 17 милиарда кубически метра природен газ . Ако това количество беше доставено в Европа , цената на газовите хъбове никога нямаше да достигне $ 970 за 1000 кубически метра . Явно на САЩ му е по - мила икономиката на Комунистически Китай и на Комунистически Виетнам , отколкото икономиките на Европейските страни .
  —цитат от коментар 88 на bxr35608444


  Ами в САЩ вече има нов президент. Тръмп щеше да доставя газ за Европа.

 94. 94 Профил на chychka
  chychka
  Рейтинг: 123 Неутрално

  До коментар [#90] от "quatro_4x3":

  Олигофрен, то и северните потоци нямаше да ни има

 95. 95 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#90] от "quatro_4x3":

  Прочети списъка кои ще санкционират! Путин ще го очистят точно неговите ортаци.
  ________________________________________
  Това е поредната опорка която се ползва вече незнам колко време. Досега са "санкционирали" сумати хора които ги пречисляват към близкия му кръг и какво от това? Виж Пригожин, с какво са му попречили санкциите? Вагнеровци са навсякъде където му трябват на Путин

 96. 96 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Пак по данни на Verivox, електроенергията в Германия е поскъпнала през последните 12 месеца средно с 5.7%. Все пак домакинствата в Германия имат право свободно да сменят своите доставчици на газ и електроенергия, което създава значително по-висока конкуренция
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Аз са пробах да видя - верно има конкуренция. На https://www.stromvergleich.de като хакнеш един пощенски код 10317 за Берлин и избереш примерно Лихтенберг и ти излизат пеесе доставчика на ток от 26 до 36 центи на квч + 6 до 13 евро месечна такса. Кеф ти риба, кеф ти паламуд.


  Къде остана мистичния американски втечнен газ дето бил почти без пари?
  —цитат от коментар 32 на дерибеев


  Там си е. Течен газ за първо тримесечие 2021 г
  САЩ 24%
  Русия 21%
  Катар 18%
  Има и от Тринидад и Тобаго
  https://jpt.spe.org/us-beats-out-russia-to-remain-no-1-in-lng-sales-to-europe

 97. 97 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 972 Любопитно

  А, бе!
  Статията е "Ще мръзнАТ ли ЕВРОПЕЙЦИТЕ..."
  Коментиращите АЗИАТЦИ във Форума много са се нароили!
  Какво става?

  Fu*k Your Opinion
 98. 98 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Промити мирикански болтове, ако не сте разбрали имиджа на САЩ се срутва с всяка изминала година. Този процес се засили последните 10г.Последното е това което стана в Афганистан. Все повече страни търсят партньорство и с другия полюс(Китай, Русия) които се наложиха едните във военния сектор, а другите в икономиката. Страни като Саудитска Арабия най-верния съюзник на САЩ в този район са типичния пример за това

 99. 99 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Ако има проблеми с количествата на СП, това не означава че има проблеми с Турски поток. Интересно как русофила Радев се изока срещу Балканския поток, а то било част от сценария на Путин да наколенчи ЕС.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 100. 100 Профил на ВаняХр
  ВаняХр
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Ние сме си свикнали, за европейците - не знам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK