Срив за християндемократите с 9% на изборите в Германия, следват трудни преговори за коалиция

Срив за християндемократите с 9% на изборите в Германия, следват трудни преговори за коалиция

© ReutersСоциалдемократите водят на изборите в Германия и за пръв път от средата на по-миналото десетилетие, а християндемократите, с тежка загуба, не са първа политическа сила. "Зелените" ги следват с по-слаб резултат от очакваното, крайнодесните и левите претърпяват загуби.


Това сочат първите данни от екзит пол за телевизия ZDF след затварянето на изборните секции. Германски журналисти предупреждават, че резултатите от тях може да не отразяват точно гласуването, защото рекордно много хора са пуснали бюлетина по пощата.


Засега обаче резултатите сочат оспорвана надпревара, в която напрежението няма да спадне, преди официалното броене да е приключило.


Кой ще е канцлер
Според тях Германската социалдемократическа партия взима 26% от гласовете, Християндемократическият съюз - 24 на сто. Зелените взимат едва 14.5 (под очакваните 16-17%). За Свободната демократическа партия са гласували 12 на сто, 10% за "Алтернатива за Германия", 5% или съвсем близо до бариерата - Левите.


При ARD данните изглеждат малко по-различно. Там консерватори и социалдемократи са изравнени с по 25 на сто; следват Зелените с 15%, крайнодесни и либерали са с по 11 на сто. Левите отново са над бариерата с 5%.

Заради малката разлика между двете партии обаче напрежението ще остане до последно, а Германия известно време няма да е напълно сигурна кой е вероятният бъдещ канцлер.


Лидерът на социалдемократите и финансов министър Олаф Шолц все пак изглежда към момента най-вероятният нов канцлер на Германия. Независимо, че прогнозите дават на ГСДП изравнен резултат са ХХДС/ХСС, кандидатът на консерваторите Армин Лашет е в пъти по-непопулярен сред германците и е в незащитима позиция при преговори да се настоява той да наследи Ангела Меркел начело на федералното правителство.

"Това е дълга изборна вечер със сигурност," каза самият Шолц малко след обявяването на резултатите. "Още по-сигурно обаче е, че много граждани са отбелязали ГСДП в бюлетината, тъй като искат да има промяна в правителството. Искат и следващят канцлер да се казва Олаф Шолц."


Според агенция Infratest dimap ако германците можеша да гласуват пряко кой да стане канцлер на мястото на Ангела Меркел, 45% одобряват социалдемократа Шолц.

Според агенция Infratest dimap ако германците можеша да гласуват пряко кой да стане канцлер на мястото на Ангела Меркел, 45% одобряват социалдемократа Шолц.


"Шпигел" определя поведението му като далеч от еуфорията; Шолц освен това предупреди, че нищо не се знае, докато не бъдат обявени официалните изборни резултати, и е нужно търпение.


Проучването на "Инфратест димап" за ARD.

Проучването на "Инфратест димап" за ARD.


"Социалдемократите се завърнаха"


Това е тежка загуба за водещия досега коалиционен партньор, християндемократите, които се свиват с между 8 и 9 пункта. Социалдемократите печелят 5-6 пункта спрямо предходните избори (в зависимост кой екзит пол се гледа).


Слабият резултат на християндемократите се очакваше още с избора на кандидата им за канцлер Армин Лашет. В някои германски медии вече се говори за резултата от изборите като потвърждение, че изборът му е бил "катастрофа" за съюза на ХДС и традиционния им партньор, баварския Християнсоциален съюз. "Не можем да сме доволни от резултата," заяви самият Лашет, но настоя, че все пак трябва да получи шанс да бъде канцлер.


"ГСДП се завърна", заяви веднага след първия екзит пол генералният секретар на социалдемократите Ларс Клингбайл. "Винаги сме знаели, че това е оспорвана надпревара," но е ясно, че германците искат именно ГСДП да състави правителство, продължи той.

Ако резултатите останат сходни с тези в екзит половете, това всъщност стеснява възможностите за сключване на коалиция и може отново да доведе до политическа безизходица, каквато имаше за кратко и през 2017 г. заради неотстъпчивите позиции на партиите.

Радостни реакции след обявяване на резултатите имаше единствено в централата на социалдемократите.

© Reuters

Радостни реакции след обявяване на резултатите имаше единствено в централата на социалдемократите.


Въпроси за бъдещия Бундестаг и тежки преговори


Резултатът предполага, че преговорите за съставяне на правителство може да продължат с месеци. Това ще остави канцлера Ангела Меркел на власт за неопределено време. Меркел, която управлява от 2005 г., не се включи в надпреварата, за да получи пети мандат, и се готви да напусне поста, след като се състави правителство.


За сравнение християндемократите взеха 32.9 на сто на предишните избори. Социалдемократите бяха далеч под тях с 20.5%. Трета бе "Алтернатива за Германия" с 12.6 на сто, след тях - либералите с 10.7%, Левите - с 9.2. Зелените получиха едва 8.9% от гласовете.


Какво беше разпределението на депутатските места в досегашния парламент.

© Reuters

Какво беше разпределението на депутатските места в досегашния парламент.


Зелените бяха фаворит за превръщане в първа политическа сила само допреди няколко месеца, но скандали в партията и неопитността на кандидат-канцлера им Аналена Бербок стопиха преднината. Всъщност това е най-добрият резултат в историята на Зелените, но е далеч от очакванията от пролетта. В изявлението си след прогнозните резултати Бербок, освен че отбеляза рекорда на партията, призна и за "грешки", включително лични, попречили да бъде постигната целта. Зелените обаче имат "мандат за бъдещето", каза Бербок.


Лекото разминаване между двете прогнози допълнително затруднява правенето на точна оценка как ще изглежда бъдещият Бундестаг. Тази на ARD, която е много по-оптимистична за християндемократите, ги посочва като по-голяма партия с 200 депутати при 197 за социалдемократите, 119 за зелените, 87 за крайнодесните и либералите и 39 за Левите.


При ZDF - чийто екзит пол дава преднина на социалдемократите - местата в парламента изглеждат така:


Срив за християндемократите с 9% на изборите в Германия, следват трудни преговори за коалиция


Какво означават резултатите: варианти за коалиции


В очакване на официалните резултати първите данни потвърждават само едно - коалицията, която ще управлява Германия, ще е трипартийна. Това ще е първият подобен съюз на федерално ниво в историята на страната, макар в германските провинции да съществуват такива формати.


Прагът за мнозинство в Бундестага е 378 депутати и според прогнозните резултати от тази вечер три варианта за коалиция имат шанс.


Разочарование сред избирателите на ХДС/ХСС.

© Reuters

Разочарование сред избирателите на ХДС/ХСС.


Единият е социалдемократи, либерали и зелени (известната като "светофар" заради цветовете на всяка партия). Тази коалиция със Свободната демократическа партия може да е по-голям проблем за зелените заради бизнес ориентацията им и липсата на ангажимент към по-мащабна трансформация на енергетиката и индустрията в борба с климатичните промени. "Светофар" би имала 434 депутати.


"Зелените" очакваха по-добро представяне.

© Reuters

"Зелените" очакваха по-добро представяне.


Победа на консерваторите (или запазване на малката дистанция между двете партии) все пак би създала възможност за нов опит за "Ямайка" или зелено-черно-жълта коалиция (консерватори, либерали и зелени), каквато обаче биха желали само две от трите партии. И тук би било трудно убеждаването на зелените, но защото в по-голяма степен гледат на социалдемократите като на естествен партньор. За "Ямайка" имаше преговори и през 2017 г.,, но те пропаднаха - по-скоро заради либералите. "Ямайка" би имала 417 депутати.


Паул Цимяк, генерален секретар на ХДС, заяви пред телевизия ARD, че "данните показват възможност за ориентирана към бъдещето коалиция на ХДС/ХСС, Зелените и либералите" - сценарият, известен като "Ямайка".


Запазването на досегашната "голяма коалиция" - християндемократи и социалдемократи - би означавало мнозинство от 413 души в Бундестага.


Съвсем близо до прага с 376 депутати е и вариантът социалдемократи, зелени и крайнолеви ("червено-зелено-червено"). Подобен формат - широко обсъждан преди изборите - се приема охотно от зелените, но социалдемократите поставят едно условие - ясен ангажимент към евроатлантическите ценности, какъвто крайната левица трудно ще поеме. Той е все по-малко вероятен заради слабия резултат на крайнолевите. Дори те да преминат окончателно петпроцентната бариера, общата подкрепа за трите партии няма да е достатъчна.


При сегашните съотношения обаче - и предвид непопулярността на "голямата коалиция", управляваща от 2013 г., изглежда най-вероятно либералите да са балансьорът в бъдещите преговори, коментират германски наблюдатели. За това свидетелстват и коментарите на лидера им Кристиан Линднер, заявил, че "Свободната демократическа партия получи един от най-добрите си резултати в историята си".


Срив за християндемократите с 9% на изборите в Германия, следват трудни преговори за коалиция

© Reuters


Очаквания за рекордна активност


Предстои да се потвърдят или опровергаят очакванията за рекордна избирателна активност. Към 14 ч. местно (15 ч. българско) време тя бе едва 36.5%, по-малко, отколкото при предишните два избора. Рекордният брой на гласувалите по пощата - вероятно ще са над 40% от всички гласове - обаче е възможно да увеличи активността над 76-те процента от 2017 г.


Традиционно избирателната активност на федералните избори от Втората световна война насам е голяма - над 70%. Този път обаче се очаква рекордна активност по пощата.

Традиционно избирателната активност на федералните избори от Втората световна война насам е голяма - над 70%. Този път обаче се очаква рекордна активност по пощата.


"Франкфуртер алгемайне цайтунг" разказва за големи опашки за гласуване на места като Берлин, където се гласува и за местен сенат и където процесът отнема средно час и мнозина всъщност не са успели да пуснат бюлетина.


Към 19 часа - един час след края на изборния ден, в Берлин на много места имаше опашки от над 100 души.

© Twitter/@rbb24

Към 19 часа - един час след края на изборния ден, в Берлин на много места имаше опашки от над 100 души.

Коментари (167)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на руски трол
  руски трол
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Хитлер, Меркел - тая Германия не можа да случи на управници....

  люта цензура кипи в дневник, прокопи май ще взема властта...
 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Леви и зИлени ще доразкатаят тая иначе хубава държава. :)

 3. 3 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Чудесни новини. Аденауер и Щраус се въртят в гроба си като гледат тая партия.

 4. 4 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Кой го интересува?!

  Winora forever
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  Дами и господа, става дума за гигантско недоразумение! Сашо Гирата, най-големият авторитет в Меден рудник (защото отваря със зъби бирата на всички мъже, дошли да поркат и залагат пред офиса на Еврофутбол и има най-много татуировки), предвеща Меркел да бъде пометена от германския народ заради приема на инфилтрирани терористи, дегизирани като бежанци.

  Сега узнаваме, че управляващата коалиция запазва същия сборен резултат. Не може Сашо да е сбъркал, все пак той е най-умният от нас.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Весело

  Това което прави впечатление е, че Немският парламент е със 709 места за 80 милиона държава...България 240 за 6 милиона....ово е стандарт😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Нер ми е ясен смисъла на тази статия. Едва ли не 30% са гласували по пощата, така че екзит-пол в този случай дава индикации само за гласувалите лично в секциите. След някой и друг часще излязат по-представителни резултати, тогава ще може да се коментира.

 9. 9 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Кой го интересува?!
  —цитат от коментар 4 на _plamen_


  Ако не си забелязал Германия е водещата страна в ЕС, така че всички ни. Като не те интересува, не коментирай, живей си в панелката и си гледай лесни.

 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  Чудно защо не се разглежда вариант правителство от Християндемократи,либерали и Алтернатива за Германия?

 11. 11 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1184 Весело

  Който и да е на власт, Германия ще просперира!

  Защото са трудолюбив народ!

  Deutschland über alles...

  Машини прости, народ неук.
 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2441 Неутрално  Ново правителство от SPD + CDU + FPD

 13. 13 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Чудно защо не се разглежда вариант правителство от Християндемократи,либерали и Алтернатива за Германия?
  —цитат от коментар 10 на Мусаши


  АзГ е твърдо против имигрантите.

 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2441 Неутрално
 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3542 Весело

  Хитлер, Меркел - тая Германия не можа да случи на управници....
  —цитат от коментар 1 на руски трол
  Е,точно когато трябваше да бъде разрушен СССР-а имаха Хелмут Кол.

 16. 16 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Чудно защо не се разглежда вариант правителство от Християндемократи,либерали и Алтернатива за Германия?
  —цитат от коментар 10 на Мусаши


  Защото никой не иска да има нещо общо с "алтернативата". Нещо като нашенските герб/дпс.

 17. 17 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":

  Защото АфД не е либерастка и джендърска партия, а в днешна Германия само такива партии е допустимо да са на власт.

 18. 18 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  "Социалдемократите водят на изборите в Германия и за пръв път от средата на по-миналото десетилетие"...

  Дневник както винаги пределно ясен...

  ДБ=БКП
 19. 19 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Това което прави впечатление е, че Немският парламент е със 709 места за 80 милиона държава...България 240 за 6 милиона....ово е стандарт😂😂😂
  —цитат от коментар 7 на padrino


  Ово си ти! Скрил се в село в скотия, а кисне в бг форуми и се чуди как да се подиграва! Кеси си в Гленротис докато ти изгният кокаяците във влагата

 20. 20 Профил на fcn311077748
  fcn311077748
  Рейтинг: 8 Весело

  СДП+Зелените+ФДП - коалиция мечта.

 21. 21 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Тея там нямат ли си ДБ? БКП? ДпС? Горките, как ли се оправят?

  ДБ=БКП
 22. 22 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Чудно защо не се разглежда вариант правителство от Християндемократи,либерали и Алтернатива за Германия?
  —цитат от коментар 10 на Мусаши


  Защото нити една от другите партии не иска да има за партньор АФД. Единствения вариант математически за голяма коалиция е първите две партии, но това е изключено. Всички други варианти са за трипартийна коалиция. Да видим дали е рот-рот-грюн, Ямайка или светофар, но и при трите случая Зелените са вътре, увеличението от предните им избори е 5-6%. АфД губят 2,6%, но консервативната ХДС наистина е големия губещ.

 23. 23 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Леви и зИлени ще доразкатаят тая иначе хубава държава. :)
  —цитат от коментар 2 на realguru

  Германия беше хубава държава, когато я управляваха Вили Бранд и Хелмут Шмит. Те бяха леви.
  За зелените съм съгласен.

 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Весело

  До коментар [#19] от "Корабов":

  Ти имаш някаква фобия за Гленротис...да не са ти правили нещо там?😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Ново правителство от SPD + CDU + FPD
  —цитат от коментар 12 на Нинов


  Това може би ако ХДС е на първо място. Но и тогава може да си остане само ХДС и СДП. Ако СДП спечели, предполагам че прво ще пробват СДП с Зелени и Леви. Ако не стане, с ХДС.

  Не знам какъв е профила на гласувалите по пощата, та според мен за момента резултатите не са ясни и прогнозите са малко във въздуха.

 26. 26 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  С тия усукани названия така и не разбрах кои са фашагите и кои са комунягите в Германия. Тез Зелени трябва да са еко-талибаните, т.е. чисти филантропци.

  Лошото е, че тука има лица, които пребивават трайно в Германия, но не спускат ясна информация, за да знаем за кой да викаме и кой да освиркваме.

 27. 27 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Чудно защо не се разглежда вариант правителство от Християндемократи,либерали и Алтернатива за Германия?
  —цитат от коментар 10 на Мусаши


  В Германияе прието, че коалиция с Алтернатива за Германия е недопустима.
  Така както в България се наложи подобно отношение към ГЕРБ/ДПС.

 28. 28 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Да беше светът така лесен, както мечтае Дневник, ма не е.

  За Екс-Щази партията например, понесла огромни щети в сравнение с предишните избори, не се знае дали изобщо ще влезе в Бундестага, те вече я спрягат като участник в управляваща коалиция.

  И толкова се радват да видят червените отпред, че цитират ZDF, пък показват графиката на ARD.

  Интересно е, че в червено-червено-зеления Берлин както свободните демократи, така и Алтернатива за Германия се завръщат.

  И т.н.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 29. 29 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Весело

  докато ти изгният кокаяците във влагата
  —цитат от коментар 19 на Корабов

  Само за информация на глупаци като теб...днес при мен беше 23С цял ден, слънцето още грее и в момента е 18С...как е при теб умнико ? 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Германия беше хубава държава, когато я управляваха Вили Бранд и Хелмут Шмит. Те бяха леви.
  —цитат от коментар 23 на Virgin


  Тея леви нямат нищо общо с днешните леви :)

 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  промяна няма да има
  партиите са различни само докато са в опозиция
  после, във властта, в коалиции или самостоятелно, всички управляват еднакво

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 32. 32 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Ще ревете за Меркел ама ...

 33. 33 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2441 Неутрално  Разликата между CDU, SPD и FDP е по-малка от колкото предполагате.
  Все едно между Кока Кола и Пепси или Бъргър Кинг и МакДоналдс.

 34. 34 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  Който и да е на власт, Германия ще просперира!Защото са трудолюбив народ!Deutschland über alles...
  —цитат от коментар 11 на Zizu


  Само че има един проблем - германците в Германия буквално се топят. Така че не разчитай на това. Германия се превръща в интернационален сбирщайн.

 35. 35 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  С тия усукани названия така и не разбрах кои са фашагите и кои са комунягите в Германия. Тез Зелени трябва да са еко-талибаните, т.е. чисти филантропци.Лошото е, че тука има лица, които пребивават трайно в Германия, но не спускат ясна информация, за да знаем за кой да викаме и кой да освиркваме.
  —цитат от коментар 26 на Аскет


  За фашаги минават АфД, за комуняги - Линке, левите. Това се крайните в спектъра.

 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":Защото АфД не е либерастка и джендърска партия, а в днешна Германия само такива партии е допустимо да са на власт.
  —цитат от коментар 17 на ygo11542256


  Понеже виждам, че имаш нужната експертиза в тази област, може ли да разясниш на останалите българи следния парадокс - защо открай време търговията с женска плът върви в посока от България към джендърите, вместо обратното? Всички сме съгласни, две мнения няма, че в България са останали последните истински хетеросексуални мъже в Европа, които хвърлят семе като кофпомпа. Не трябва ли тогава голямото търсене да е при хетеросексуалного болгарского народа, а оттам да ни захранват с русокоси красавици?

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 37. 37 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ганя фурията балканска":

  ХДС консервативна ??! .... с тея левундерсщи политики ??!

 38. 38 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  [quote#30:"realguru"][/quote]
  Днешните са леваци.

 39. 39 Профил на mbs
  mbs
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Бойковистите заминаха

 40. 40 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  Християндемократите не са дясна и християнска партия, както трябва да се очаква. Затова е нормално резултатите им да спадат.

  Еретик
 41. 41 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 108 Неутрално

  [quote#29:"padrino"][/quote]

  Ами след като сме на 30км отстояние, подобно е времето! Много си тъп!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  По последни данни социалдемократите излизат на първо място с 26 % срещу 24 % за християндемократите. За съжаление ключовата партия за създаване на коалиция се оказват зелените.

 44. 44 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  промяна няма да имапартиите са различни само докато са в опозицияпосле, във властта, в коалиции или самостоятелно, всички управляват еднакво
  —цитат от коментар 31 на Николай Теллалов


  И аз тъй мисля...
  Практически всички партии в ЕС са трайно вплетени в мрежите на Филантропа и си дънят една и съща филантропска политика - еко-тероризъм, джендърщина и пр. мракобесия.
  Ако има някакви различия, то е борбата на полит-гюбрето за извоюване на място, по близо до Филантропа-Слънце, затова и от време на време се джафкат и хапят.
  Иначе никаква разлика.

  Голем майта бе у нас преди време, когато проносираният филантропец Станишем бе храчен от филантропската преса - всеки гледаше да се натегне на Господаря за доказване кой е по-верен - така си го обяснявам.

 45. 45 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Тея леви нямат нищо общо с днешните леви :)
  —цитат от коментар 30 на realguru

  То и тогавашните десни нямат нищо общо със сегашните "десни".

 46. 46 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ганя фурията балканска":ХДС консервативна ??! .... с тея левундерсщи политики ??!
  —цитат от коментар 37 на Alex Ivanov


  Такива са, колкото и да не ти харесват политиките им, такава е и програмата им. Предполагам, че ти си доста по-надясно от тях, тъй като определяш политиката им като лява. Но твърдо надясно са само АфД, а те са около 10 процента, вече губят около 2,6% спрямо предните избори. Тоест само 10% от германците споделят мнението ти.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#34] от "Alex Ivanov":

  Е колко да се топят? Турците дето имат право на глас в Германия са 1-2%... То по тая логика какво става с България? Той Бай Т. навремето затова направи "възродителен процес" през 1984-85 г., че след 20 г. турците ставали мнозинство... Е 2004 г. не станаха турците мнозинство и през 2024 г. едва ли ще са мнозинство...

  ДБ=БКП
 49. 49 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2047 Весело

  До коментар [#33] от "Нинов":

  Демек всичките ви партии са леви. Кажи го направо де...

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 50. 50 Профил на Пламен Карапетков
  Пламен Карапетков
  Рейтинг: 188 Неутрално

  До коментар [#21] от "anonimnii":

  Поважно е ,че нямат мутриква за лидер на "партия' и за това ще се оправят.

 51. 51 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#43] от "Virgin":

  Е "зелените" нали са от вашите (ДБ)?

  ДБ=БКП
 52. 52 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Да беше светът така лесен, както мечтае Дневник, ма не е. За Екс-Щази партията например, понесла огромни щети в сравнение с предишните избори, не се знае дали изобщо ще влезе в Бундестага, те вече я спрягат като участник в управляваща коалиция. И толкова се радват да видят червените отпред, че цитират ZDF, пък показват графиката на ARD. Интересно е, че в червено-червено-зеления Берлин както свободните демократи, така и Алтернатива за Германия се завръщат.И т.н.
  —цитат от коментар 28 на Един вампир броди из Европа


  В Берлин Алтернативата е минус 7,7 процента. Не мога да определя това като завръшане.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Тея там нямат ли си ДБ? БКП? ДпС? Горките, как ли се оправят?
  —цитат от коментар 21 на anonimnii


  Всичко си имат, но нямат ДпС и никога няма да допуснат подобна етническа партия. Иначе потенциалния електорат на такава партия в Германия наброява няколко милиона. Само нашите (на комунистическата НРБ) тайни служби замислиха и реализираха, както каза много точно Иван Костов това "проклятие на България"

 55. 55 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  ... Турците дето имат право на глас в Германия са 1-2%... ...
  —цитат от коментар 48 на anonimnii


  В Германия около 25% от населението са от негермански произход (вкл. второ и трето поколение). Не знам колко от тях са граждани и колко имат само постоянно местожителство, но във всички случаи са повече от 1-2%.

 56. 56 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Любопитно

  До коментар [#12] от "Нинов":

  Немските анализатори как са, да не са като наште - всеки свързан с някоя партия?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 57. 57 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1873 Весело

  А зелените талибани тъкмо бяха сложили тигана..Язък!

  Sic transit gloria mundi
 58. 58 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#54] от "dorn":

  Около 20 турчина се очаква да влязат в парламента им. Съпоставено с нас са по-малко, но то там и турците в процентно съотношение са по-малко. А иначе всеки турчин в Германия може да се кандидатира от всяка партия. В България това не е така за жалост и затова ДпС си ги "приватизира" или по-точно българските партии "подаряват" турският електорат на една партия - ДпС... Странно е. Партиите в България сами се отказват от електорат... Но това е модела на БКП, наречен демокрация...

  ДБ=БКП
 59. 59 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  "Резултатът предполага, че преговорите за съставяне на правителство може да продължат с месеци. Това ще остави канцлера Ангела Меркел на власт за неопределено време. "

  Ако в България нямаше служебно правителство, а Борисов оставаше на власт - още през април щеше да има редовно правителство.

 60. 60 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  [quote#46:"Ганя фурията балканска"][/quote]

  И кое им е консервативното на ХДС, не разбрах ??

  Проповядването на хомосексуализма и останалите сексуални отклонения ли е консервативно ??

  Пълненето на Германия с ислямисти, престъпници и търтеи, сочещи социалната й система, ли е консерватизъм ??

  Колкото и да се напъват, не мога да видя нищо консервативно в тях, това са си чисти нео комунисти.

 61. 61 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#49] от "НеНаСтраха Решетников Вирусов":

  Германия е социална държава още от 1871 г. , когато е основан Кайзерайхът.

  Комунистическият манифест завършва с думите: "Пролетарии от всички страни съединявайте се! Сборен пункт: Западна Германия."

 62. 62 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#49] от "НеНаСтраха Решетников Вирусов":

  Германия е социална държава още от 1871 г. , когато е основан Кайзерайхът.

  Комунистическият манифест завършва с думите: "Пролетарии от всички страни съединявайте се! Сборен пункт: Западна Германия."

 63. 63 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#43] от "Virgin":

  Едната агенция дава 26-24, другата 25-25. Няма последни данни.

 64. 64 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Като не те интересува, не коментирай, живей си в панелката и си гледай лесни.
  —цитат от коментар 9 на chepokalipsis


  au contraire, тези от панелките най се интересуват от Швабаристан.  Winora forever
 65. 65 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  А зелените талибани тъкмо бяха сложили тигана..Язък!
  —цитат от коментар 57 на Hristov


  А реално те имат най-голям прираст спрямо предните избори: + 5,6%. Очакваха поне 3-4 повече, но неопитната им лидерка ги стопи последните 3 месеца. Но ако е трипартийна коалиция, те са вътре.

 66. 66 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#17] от "ygo11542256":

  Да ,ама са някакви идиоти с поотпусната каишка , колко там да запълват нишата.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 67. 67 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  До коментар [#49] от "НеНаСтраха Решетников Вирусов":Германия е социална държава още от 1871 г. , когато е основан Кайзерайхът.Комунистическият манифест завършва с думите: "Пролетарии от всички страни съединявайте се! Сборен пункт: Западна Германия."
  —цитат от коментар 62 на Нинов


  Хитлер малко го попромени като наблегна на национал социализма...

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 68. 68 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#55] от "Oleg Iliev":

  Недей така, все още над 85% са германци.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 69. 69 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Пълен провал за КДУ. Навремето взимаха 50% от гласовете.

 70. 70 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#58] от "anonimnii":

  Разбира се, това си е нормално. И в България преди 1944 г. в НС редовно си е имало депутати турци, но представители на една или други национални партии. Нашите комунисти за да не допуснат загуба на първите свободни избори за ВНС измислиха турска партия с мотиви които самите те създадоха( т.н възродителен процес). Никъде няма такива изчадия. И все още има хора които гласуват за БСП.

 71. 71 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Да обобщим дискусията...

  Който и да спечели изборите в Германия това няма да се отрази на германското държавно радио (Дойче Велето), което ще продължи със същото упоение да храчи непрекъснато по България...

 72. 72 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Който и да е на власт, Германия ще просперира!Защото са трудолюбив народ!Deutschland über alles...
  —цитат от коментар 11 на Zizu


  САмо трудолюбието не стига. На вратите на концлагепиете и пишело "Arbeits macht Frei" /Трудът ви прави свободни/. И какъв е бил резултаа от "трудолюбеето" там? Или от трудобюбивите роби в Рим?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 73. 73 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  [quote#46:"Ганя фурията балканска"]
  —цитат от коментар 60 на Alex Ivanov
  И кое им е консервативното на ХДС, не разбрах ??Проповядването на хомосексуализма и останалите сексуални отклонения ли е консервативно ??Пълненето на Германия с ислямисти, престъпници и търтеи, сочещи социалната й система, ли е консерватизъм ??Колкото и да се напъват, не мога да видя нищо консервативно в тях, това са си чисти нео комунисти.[/quote]

  Трите основни принципа на ХДС винаги са били етичните основи на християнството, идеята за социална пазарна икономика и федерализма. Това че не ви се струват достатъчно десни и както казвате - леви, ви праща при АфД. Но за ваше съжаление, те има спад в процентите и в членската си маса последните години. Само около 10% от германците мислят така. Много повече подкрепят и са подкрепяли ХДС.

 74. 74 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#67] от "НеНаСтраха Решетников Вирусов":

  То па същото, като изключим враждебността към определени общности. Дори е набримчил социалната политика на невиждани нива. Зелената идея , дето по света не са я и подозирали, пак в райха е оформена и въведена в действие.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 75. 75 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Промяната на еническият състав ще дава все по-голяма тежест на левите партии, защото комунистическите лъжи лесно виреят при приматите...

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 76. 76 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Каквато и коалиция да се сформира ще води Германия напред, да му мислим ние ноември месец , че нашата ,,кочинка'' оправия няма...

  П.П. Колкото и да ревете убийството на планетата трябва да спре.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 77. 77 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2034 Весело

  До коментар [#10] от "Мусаши":


  Чудно защо не се разглежда вариант правителство от Християндемократи,либерали и Алтернатива за Германия?
  —цитат от коментар 10 на Мусаши  Да, ама горе в статията пише,
  че "крайно-десните" и
  "крайно-левите" са загубили!!!


  Социалдемократите водят на изборите в Германия и за пръв път от средата на по-миналото десетилетие християндемократите, с тежка загуба, не са първа политическа сила. "Зелените" ги следват с по-слаб резултат от
  очакваното, крайнодесните и левите претърпяват загуби.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Ако обикновения човек чете глупостите,
  които се разпространяват от средствата за масова дезинформация
  па взема та да им вярва, няма как да не се "обърка"?!?

 78. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#43] от "Virgin":Е "зелените" нали са от вашите (ДБ)?
  —цитат от коментар 51 на anonimnii


  Те са не само от ДБ. Търсена стока са, я вижте как Харвадските Спасители се опитаха да отмъкнат Екогласност от БСП!

  Разбираемо, "зеленото" е чного печеливш етикет. При тези Стотици Милиарди които се канят от ЕС да изсипят за "Зелената сделка". Одрани от нашият гръб, естествено, ВИНАГИ е така. Само идиотите още не са го разбрали... Някъде към 80% според един ББСП професор. Твърде оптимистична оценка според мен.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 79. 79 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":

  Щото всеки бяга от Алтернативата, все едно в 21 век да правиш коалиция с нацистите на Хитлер, ако още имаха партия.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 80. 80 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  За фашаги минават АфД, за комуняги - Линке, левите. Това се крайните в спектъра.
  —цитат от коментар 35 на Ганя фурията балканска


  Благодаря за инфото!

  -------
  А те имат ли си Киро Канадеца или това е чистак наше полит-изобретение?

 81. 81 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#55] от "Oleg Iliev":Недей така, все още над 85% са германци.
  —цитат от коментар 68 на schwimmwagen


  Не мога да намеря къде четох преди 25%, намерих че преди 4 години са писали за 20%, Цитирам
  "Süddeutsche Zeitung
  1. August 2017, 16:28 Uhr
  Jeder Fünfte in Deutschland hat ausländische Wurzeln"
  Не знам дали това е достоверна информация.

 82. 82 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#75] от "Мощ":

  По-голямата част от имигрантите в Германия са от други европейски държави вкл. и България.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 83. 83 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  [quote#80:"Аскет"][/quote]

  Нямам представа кой е канадец. Можеш да гласуваш само ако си германски гражданин.

 84. 84 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално
  До коментар [#10] от "Мусаши":Щото всеки бяга от Алтернативата, все едно в 21 век да правиш коалиция с нацистите на Хитлер, ако още имаха партия.
  —цитат от коментар 79 на vesolr


  Етикети. Любимият номер на комунистите... и на неокомунистите маскирани като неолиберали.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 85. 85 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  [quote#73:"Ганя фурията балканска"][/quote]

  Да, отколешна добродетел в християнството е хомосексуализмът. Също така и ислямът .... та какво по-консервативно от това ХРИСТИЯНдемократите да следват тези отколешни християнски добродетели - ЛГБТИК+++++ и мюсюлманското ....

 86. 86 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  [quote#73:"Ганя фурията балканска"]
  —цитат от коментар 85 на Alex Ivanov
  Да, отколешна добродетел в християнството е хомосексуализмът. Също така и ислямът .... та какво по-консервативно от това ХРИСТИЯНдемократите да следват тези отколешни християнски добродетели - ЛГБТИК+++++ и мюсюлманското .... [/quote]

  Сред постулатите на християнството е да се помага на човек в нужда. Поправете ме, ако греша. Какво за исляма и хомосексуализма точно има в програмата на ХДС, че не разбрах? Вижте, разбрах мнението ви. На вас не ви харесва, че ХДС, които са консерваторите в Германия, не споделят мнението ви и не са достатъчно “десни“. Както казах, съжалявам - на подобно мнение са само 10% германци, останалите 90% са за ХДС или за партии вляво от тях.

 87. 87 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6424 Неутрално

  До коментар [#1] от "руски трол":

  Конрад Аденауер, Вили Бранд, Хелмуд Шмид.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 88. 88 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2034 Весело

  До коментар [#58] от "anonimnii":


  До коментар [#54] от "dorn":Около 20 турчина се очаква да влязат в парламента им. Съпоставено с нас са по-малко, но то там и турците в процентно съотношение са по-малко. А иначе всеки турчин в Германия може да се кандидатира от всяка партия. В България това не е така за жалост и затова ДпС си ги "приватизира" или по-точно българските партии "подаряват" турският електорат на една партия - ДпС... Странно е. Партиите в България сами се отказват от електорат... Но това е модела на БКП, наречен демокрация...
  —цитат от коментар 58 на anonimnii


  Кой ви ги разказва тия работи?!?
  Във всяка партия у нас, може да се кандидатира
  "български турчин"!
  За мен това е не разбираемо,
  защото "български-турчин",
  ми звучи, като "дървено-желязо"!
  Ама, както и да е!
  Например във ГЕРБ,
  другарят Вежди Рашидов се изявява
  съвсем свободно и "евро-атлантически",
  каквото и да означава това!
  Преди доста време, същият този елемент,
  бе обявен за "мултак-номер едно"!
  На така наречената, "червена- комунистическа номенклатура",
  въобще не и пука, от какъв произход сте!
  Важното е да и вършите работа!

 89. 89 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Принципно няма много голяма разлика за чужденците между цветовете на разните партии в Германия. Дали са черните или червените, и тия и другите имат фашистки методи спрямо чужденците.

  Не съм крал
 90. 90 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 103 Любопитно

  Шрьодер жив ли е?

  Не съм крал
 91. 91 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  По този тертип при нас трябва да бъдат 53.175 депутати. Дано Слави не го прочете! А правителството ще го назначава раев.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 92. 92 Профил на frankfurtski
  frankfurtski
  Рейтинг: 350 Неутрално

  А аз живея в Бавария и още не знам резултатите а тия пиклювци в БЪЛГАРИЯ правят заключения...който е окрал трябва да плаша откраднатото е това разбираме за демокрацията същото се отнася и за вашия собственик и крадец ....е дави икомсомолците трябва да се плаща за кражбите от приватизацията рано или късное

 93. 93 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  До коментар [#86] от "Ганя фурията балканска":

  На мен какво ми харесва, няма значение, просто попитах как може една уж консервативна християнска партия, да промотира хомосексуализъм и ислям ..... естествено, ти не успя да ми отговориш. Някакви локуми разтегна, ама нищо не успя да обясниш.

  Истината е, че ХДС са си чисти левундери, това показват фактите. Пък вие си ги наричайте "консерватори". То и на ГЕРБ мнозина им викат десни ....

 94. 94 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Има още време до крайните резултати. Аз лично се надявам цду и спд да имат сумарно над 50% и да могат да съставят правителство без зелените популисти.
  Е, може да им подхвърлят някое министерско кресло за да не реват, но основното е, че немците явно са прозрели нелепите цели на зелените.
  Иначе да, опазването на околната среда трябва да е сред приоритетите на всички управляващи, но не по начина, предлаган от Бербок и ко.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 95. 95 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Това което прави впечатление е, че Немският парламент е със 709 места за 80 милиона държава...България 240 за 6 милиона....ово е стандарт😂😂😂
  —цитат от коментар 7 на padrino


  E колко места искаш да са?
  6 000 ли?

 96. 96 Профил на frankfurtski
  frankfurtski
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Домусчиев или собственика на медията ви е същия измамник....със същите методи

 97. 97 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Разликата между CDU, SPD и FDP е по-малка от колкото предполагате.Все едно между Кока Кола и Пепси или Бъргър Кинг и МакДоналдс.
  —цитат от коментар 33 на Нинов


  Направо е супер, че FDP са пак в играта. След като Вестервеле почина, отекоха, но сега са пак на линия. Жалко, че те не са сред първенците.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 98. 98 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":


  Леви и зИлени ще доразкатаят тая иначе хубава държава. :)
  —цитат от коментар 2 на realguru


  Ма'ани, ма'ани!
  Няма да има кой да гушка Барба Ганьос от Банкя!
  Осиротя завалията!

  Fu*k Your Opinion
 99. 99 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#86] от "Ганя фурията балканска":На мен какво ми харесва, няма значение, просто попитах как може една уж консервативна християнска партия, да промотира хомосексуализъм и ислям ..... естествено, ти не успя да ми отговориш. Някакви локуми разтегна, ама нищо не успя да обясниш. Истината е, че ХДС са си чисти левундери, това показват фактите. Пък вие си ги наричайте "консерватори". То и на ГЕРБ мнозина им викат десни ....
  —цитат от коментар 93 на Alex Ivanov


  Аз не знам да някоя партия да промотира хомосексуализъм и ислям. Не виждам нормален въпрос, за да отговоря. Виждам едно твърдение, основано на афект и без факти. В Германия ислям изповадвят 5,4% от населението, много по-малко от други страни, в България например е 7,9%. Това показват фактите, не знам кави са вашите факти. А че ХДС са консервативната партия в Германия - също факт. Прочетете където искате. Не знам друга партия да се води консервативна. Ако можете посочете я.

 100. 100 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#88] от "vagabond66":

  Е само Герб се опитва да краде от ДпС, но въпросът е друг. Целенасочено политиката е против турците в България и коментарът ви го доказва. Дали ще се казва български гражданин от турски произход или турчин, български гражданин те много добре са се определили. Те не са дървено желязо.
  И въобще въпросът с това като какво се самоопределят те е съвсем отделен и няма нищо общо с това дали те могат да бъдат избрани от някоя партия. Но при съвременните българи първо се поставят на турчина някакви въпроси от сорта на:
  1. Ако воюват България и Турция ти на чия страна ще си?
  2. Какъв си? Турчин или българин?
  3. Коя държава обичаш повече Турция или България?
  И т. н., и всичко се обезсмисля още в началото, защото турчина се чувства като на разпит и за него много по-лесно е да отиде при ДпС, където такива въпроси няма.

  ДБ=БКП
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK