"Полекзит" и "Унгзит" са непопулярни, но Орбан и Качински упорито се заиграват с тях

Унгарският премиер Виктор Орбан и лидерът на полските управляващи Лех Качински.

© Associated Press

Унгарският премиер Виктор Орбан и лидерът на полските управляващи Лех Качински.Когато Унгария и Полша се присъединиха към Европейския съюз през 2004 г. след десетилетия на комунистическо управление, гражданите им бяха зажаднели за стандартите на западните демокрации и тяхното благоденствие.


Въпреки това 17 години по-късно, когато ЕС активно се стреми да спре отдалечаване от демократичните стандарти в двете страни, някои от управляващите десни популисти в Унгария и Полша сравняват блока с бившите си съветски потисници и флиртуват с перспективата за излизане от търговския блок. "Брюксел ни изпраща наместници, от които се очаква да вкарат Полша в правия път, да я поставят на колене", заяви този месец Марек Суски, водещ член на управляващата в Полша партия "Право и справедливост", като добави, че Полша "ще се бори срещу брюкселските окупатори", както се е борила преди с нацистките и съветските окупатори.


Не е ясно до каква степен подобни изказвания са израз на искрено желание за напускане на 27-членния блок и доколко са тактика за преговори, за да се избегне извиването на ръце от страна на Брюксел. Двете страни са най-големите нетни бенефициенти на европейски пари и по-голямата част от техните граждани искат да останат в блока.
И въпреки това тази реторика се засили през последните месеци, след като ЕС прибегна към финансови наказания на членове, които не отговарят на неговите стандарти за върховенство на закона и демократично управление.


През декември евродепутатите одобриха разпоредба, обвързваща достъпа до някои европейски средства със зачитането на върховенството на закона в дадена страна. Смята се, че това е насочено срещу Полша и Унгария - близки политически съюзници, често обвинявани в подкопаване на независимостта на съда и свободата на медиите и в ограничаване на правата на малцинствата и мигрантите. Унгарският премиер Виктор Орбан определи


механизма за върховенство на закона като "политическо и идеологическо оръжие",


предназначено да изнудва държави като Унгария, които отхвърлят имиграцията. Неговият полски колега Матеуш Моравецки го нарече "лошо решение, което заплашва да доведе в бъдеще до разпадането на Европа".


Европейската комисията отложи и плащането на възлизащи на десетки милиарди евро средства за възстановяване след пандемията поради опасения, че плановете на двете страни за използването им не включват адекватни мерки за противодействие на корупцията и не гарантират независимостта на съдебната власт.


В интервю за АП в четвъртък унгарският външен министър Петер Сиярто зае предизвикателна позиция, настоявайки, че задържането на европейски средства няма да принуди страната му да смени курса.
"Няма да направим компромис по тези въпроси, защото сме суверенна страна. И никой, дори и Европейската комисия, не бива да ни изнудва във връзка с тези политики", заяви Сиярто. Този месец


ЕК взе мерки да принуди Полша да спазва решенията


на върховния европейски съд, като препоръча налагане на глоби за всеки ден, в който не се изпълнява нейно решение по отдавнашен спор за съдебната система на страната. Това накара Ришард Терлецки, заместник-ръководител на полската управляваща партия, да заяви, че Полша "трябва да обмисли до каква степен можем да сътрудничим" с ЕС и да помисли за "драстични решения".
По-късно Терлецки се отметна от думите си.


Орбан неведнъж е настоявал, че "има живот извън ЕС". Миналия месец мнение, публикувано във всекидневника "Унгарска нация", водещ вестник, съюзник на партията на Орбан "Фидес", заяви, че "е време да говорим за "Унгзит" - унгарска версия на Брекзита, както стана популярно да се нарича излизането на Великобритания от ЕС миналата година.


Тъй като финансовият министър заявява, че Унгария може да е по-добре извън ЕС, опонентите на Орбан се опасяват, че той може наистина да го обмисля. Каталин Чех, либерална унгарска евродепутатка, заяви пред АП, че е "възмутително", че високопоставени политици от "Фидес" и експерти "призовават открито да се обмисли" Унгария да напусне ЕС.


"Те са готови да унищожат най-голямото постижение в новата история на страната ни", подчерта Чех.
Но Даниел Хегедюш, експерт за Централна Европа в германския фонд "Маршал", казва, че унгарските изявления може да са "политически инструмент", който да се използва при евентуална загуба на финансиране от ЕС. "(Те казват) "ако не ни дадете пари, можем да бъдем още по-неудобни за вас", заяви той.
Неотдавнашни проучвания показаха, че над 80 на сто както от поляците, така и от унгарците искат да останат в ЕС.


Това, изглежда, е повлияло и на двете правителства. В радиоинтервю миналата седмица Орбан заяви, че Унгария "ще бъде сред последните останали в ЕС, ако той някога престане да съществува". Най-влиятелният политик в Полша Ярослав Качински


заяви миналата седмица, че бъдещето на страната е в ЕС


и няма да има "никакъв Полекзит". Политическият анализатор Яцек Кухарчик, председател на Института по обществени въпроси, базиран във Варшава мозъчен тръст, заяви пред АП, че макар полската управляваща партия да въодушевява националистическите си поддръжници със сблъсъците с Брюксел, обществената подкрепа за членството в ЕС ограничава опциите ѝ.


"В резултат имаме търсене на известен баланс", заяви Кухарчик. "Силни думи за ЕС и незабавни и категорични отричания, че искат Полша да напусне евросъюза". Но полският опозиционен лидер и бивш висш представител на ЕС Доналд Туск предупреди, че ако се разреши на антиевропейската реторика да излезе извън контрол, процесът може неволно да стане неуправляем.


"Катастрофи като Брекзита или евентуалното излизане на Полша от ЕС много често се случват, не защото някой ги е планирал, а защото някой не знае как да планира тяхна умна алтернатива", заяви Туск.
Предвид че партията на Орбан е изправена пред трудни избори догодина, а в управляващата в Полша коалиция има признаци за вътрешни проблеми, сблъсъците с ЕС може би обслужват чисто вътрешнополитически цели. Унгарските антиевропейски изявления вероятно са "опипване на почвата", целяща да проучи обществената подкрепа докъде може да стигне правителството в конфликтите с блока, както и да увеличи подкрепата за управляващата партия преди изборите, заяви Хегедюш.


"Мисля, че те съвсем съзнателно представят целия този проблем по такъв начин, че хората да започнат да свързват ЕС по-скоро с въпроси, които пораждат полемика и разделят унгарското общество", добави той.
Някои европейски лидери вече са изчерпали търпението си и към двете страни. През юли ЕК започна правни действия срещу Полша и Унгария заради това, което според нея представляват незачитане на правата на ЛГБТ общността. През юни, след като Унгария прие закон, който според критици е насочен против ЛГБТ -общността, нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че Унгария "няма работа" в ЕС, и предложи Орбан да задейства механизма, довел до Брекзит.


Евентуален Унгзит би бил "очевидно против волята на унгарските граждани, които остават категорично проевропейски настроени", заяви евродепутатката Чех. "И ние ще се борим с всички сили за трудно спечеленото място на нашата страна в Европейската общност". /БТ

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Весело

  На техния електорат си им харесва. Ей и тука форумните евразийци ще одобрят.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  смешна статия

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 3. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  смешна статия

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  И двамата ще си платят за това.

 5. 5 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 378 Неутрално

  ЕС е обречен на неславен разпад. Не заради Полша и Унгария а заради бъдещите западноевропейски джамахирии дето ще се появат на картата без да търсат разрешение от някого. Демографията ще си изигра ролята щото още сега най - често име за пеленачета в Западна Европа е Мухамед в разните му вариянти - Мухамед, Мухамад, Мохамат, Мохамад, Махмут, Махмуд, Мехмет, Мехмед, Мохмад, Мемет .... при използвне на латински букви вариянтите се около 30.

 6. 6 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Статията пак е социалистическа Сорос манипулация. Преди дни Орбан каза, че Унгария ще е последната държава, която ще напусне ЕС.

 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Ората у другите държави се борят за чест, достойнство... Тук почти секи се бори за кокала и за помощите от ЕС, да се лапнат, че бая пари...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#4] от "Роси":

  Ще ги бият ли?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 9. 9 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Европейската комисията отложи и плащането на възлизащи на десетки милиарди евро средства за възстановяване след пандемията поради опасения, че плановете на двете страни за използването им не включват адекватни мерки за противодействие на корупцията и не гарантират независимостта на съдебната власт.
  =====
  Ами това демонстрира абсолютното лицемерие на Брюксел.
  Все едно в България има адекватни мерки за противодействие на корупцията и гарантиране независимостта на съдебната власт.
  Но България е послушна, дето му казват на английски ние сме “yes man.”
  Сърбите правилно са дали дефиниция на българската външна политика като “искрена и страстна любов към силния на деня”

 10. 10 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 729 Весело

  Унгзит по водосточната тръба от брюкселски бордей :-)

 11. 11 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 114 Неутрално

  ЕС е обречен на неславен разпад. Не заради Полша и Унгария а заради бъдещите западноевропейски джамахирии дето ще се появат на картата без да търсат разрешение от някого. Демографията ще си изигра ролята щото още сега най - често име за пеленачета в Западна Европа е Мухамед в разните му вариянти - Мухамед, Мухамад, Мохамат, Мохамад, Махмут, Махмуд, Мехмет, Мехмед, Мохмад, Мемет .... при използвне на латински букви вариянтите се около 30.
  —цитат от коментар 5 на novo-star dnevnik-ar


  Ще, ще? Добре, Серьожка. Как е днес в Мосссква?

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на izn31647953
  izn31647953
  Рейтинг: 9 Неутрално

  "Когато Унгария и Полша се присъединиха към Европейския съюз през 2004 г. след десетилетия на комунистическо управление, гражданите им бяха зажаднели за стандартите на западните демокрации"

  Да ама 17 години по-късно разбраха, че ЕС е бетер СССР и всичките им демократични стандарти са голи лозунги.

 14. 14 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 0 Весело

  Евентуален Унгзит би бил "очевидно против волята на унгарските граждани, които остават категорично проевропейски настроени", заяви евродепутатката Чех

  А евентуално да попитат хората на един референдум? Какво мисли по въпроса другарката Чех, че гледам е тръгнала да говори от името на народа :)

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#14] от "terminal velocity":

  Анатема! За неща като ЕС и НАТО няма референдуми, решенията за тях се спускат. Все пак сме демокрация.

 17. 17 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Ами ако станат популярни?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 18 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Брях, тука сичкуту трол налазило... Един нормален юзър няма.

  Как пък ЕС е лош и гаден само на думи, ама пък фондовете са много вкусни? Май всички искат.... и душата в рая...

 19. 19 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#18] от "Mike":

  Правилно, всички помним масовото гласуване на референдума дали да има фондове или не.

 20. 20 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 534 Неутрално

  И двамата бивши комунисти и настоящи консерви с комунистически чип, ще бъдат изритани от демократично мислещите!

 21. 21 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2325 Любопитно

  Двете страни са най-големите нетни бенефициенти на европейски пари и по-голямата част от техните граждани искат да останат в блока.
  ...
  То и Съветският съюз бдаваше много, което обаче не попречи гражданите на Полша и Унгария да напуснат.

  В Русия съм! В Русия съм!
 22. 22 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Когато Унгария и Полша се присъединиха към Европейския съюз през 2004 г. след десетилетия на комунистическо управление, гражданите им бяха зажаднели за стандартите на западните демокрации и тяхното благоденствие.

  Което благоденствие беше обусловено от източването на не-западните демокрации, и не-толкова демокрации чрез политика на нео-колониализъм.

  А за Унгария и Полша се оказа, че ролята, която им е отредена е друга - да са също ресурсен придатък на западните демокрации и бъдат източвани чрез политика на нео-колониализъм. И така западните демокрации да запазват високите си стандарти колкото може по-дълго. До настъпването на някоя благословена глобална капиталистическа криза, предизвикана напримерно от ковид...

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 23. 23 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Двете страни са най-големите нетни бенефициенти на европейски пари и по-голямата част от техните граждани искат да останат в блока....То и Съветският съюз бдаваше много, което обаче не попречи гражданите на Полша и Унгария да напуснат.
  —цитат от коментар 21 на Веселин Дечев


  Това за "нетните бенефициенти" са пълни лъжи. Въпросът е доста сложен и касае не само директните плащания кой какво внесъл и взел. Примерно печалбите на немските вериги, евтината работна ръка и т.н., не влизат в уравнението. Щото накрая може да се окаже, че техният бенефициент е .... Германия.

 24. 24 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#22] от "sablezub":

  Кога последно бяхте в Полша и/или в Унгария...
  В последните два месеца и половина бях два пъти в Унгария и два пъти в Полша - по работа /работя в Централна Европа/. Затова мога да кажа, че пристрастните писания на Дневник по теми за двете страни и Вашите неаргументирани бележки нямат нищо общо с действителността.

 25. 25 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  ЕС да си припомни основополагащите документи, в които ясно и категорично са записани като водещи принципи доброволността и консенсусното вземане на решения.
  Категорично е недопустим какъвто и да било натиск, принуда, натрапването на мнения и решения, а още по-малко са предвидени санкции.
  Поведението на първоначално зарибяване, а след това стягането на примнката е поведение на измамник, който чувства, че губи почва под краката си.

 26. 26 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  След Брекзит всеки последващ екзит ще означава необратим процес на разпад и окончателна имиджова дискредитация на съюза.
  Тъй като "моркова" спря да работи по предишния начин, изваждането на "тоягата" е очевиден признак на слабост.
  Започне ли в едно семейство връзката да се крепи единствено на заплахи, значи разлъката е съвсем близко.

 27. 27 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  И двамата бивши комунисти и настоящи консерви с комунистически чип, ще бъдат изритани от демократично мислещите!
  —цитат от коментар 20 на EU Fighter


  Ми те демократично мислещите по ритниците се познават.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 28. 28 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#4] от "Роси":

  Ами те унгарците вече почнаха да плащат Днес подписаха 15 г договор с Газпром

  ГоШо
 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  Тези популисти се заиграват само и само да откопчат нещо/ някой и друг милиард например/ от Брюксел!Без парите на ЕС , инвестициите и пазара и двете страни рухват мигновено!

 30. 30 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ганя фурията балканска":

  Ами Москва ходили били днес на гости на Будапеща ,договор 15годишен подписвали ,та не са си били в къщи

  ГоШо
 31. 31 Профил на Гошко Мастичката
  Гошко Мастичката
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Двете страни са най-големите нетни бенефициенти на европейски пари и по-голямата част от техните граждани искат да останат в блока....То и Съветският съюз бдаваше много, което обаче не попречи гражданите на Полша и Унгария да напуснат.
  —цитат от коментар 21 на Веселин Дечев


  Колега, любезно ви моля да ограмотите въпиющо неграмотния форум, по кое време Полша и Унгария са били част от СССР и как така са "напуснали" същия този съюз без никой да разбере. Благодаря предварително!

  Ще ви изрием...
 32. 32 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  След Брекзит всеки последващ екзит ще означава необратим процес на разпад и окончателна имиджова дискредитация на съюза.Тъй като "моркова" спря да работи по предишния начин, изваждането на "тоягата" е очевиден признак на слабост.Започне ли в едно семейство връзката да се крепи единствено на заплахи, значи разлъката е съвсем близко.
  —цитат от коментар 26 на Литекс се преименува на ЦСКА минус София


  А заслужава ли си да съществува ЕС в този си вид, където най-важните "ценности" са ЛГБТИК+++ и пълненето на,Европа с черни и мюсюлмани ??!

  Когато влизахме в ЕС (страните от източна Европа), тези неща ги нямаше. Сега направо ти извиват ръцете за въпросните "ценности".

 33. 33 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  [quote#31:"Гошко Мастичката"][/quote]

  Бяха част от СИВ, което беше почти същият деспотизъм. От Москва (там беше централата по "случайност") ти спускаха по същия начин какво да правиш и какво не .... както сега от Брюксел ти нареждат кое е демократично и кое не ...

 34. 34 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#33] от "Alex Ivanov":

  Гаварит Масква!
  Такива тъпи сравнения правят само комунистите!
  Всеки член на ЕС е свободен да напусне когато си пожелае! Обединеното Кралство е категорично доказателство за тази проста истина!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 35. 35 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  До коментар [#34] от "Рим":

  Нищо тъпо няма. И сега от Коминтерна ти се мешат във вътрешните работи и ти казват какво е "правилно" и какво не .... как може да забраняваш на децата да им се промива мозъкът с ЛГБТИК+++ "ценностите" ??! Или пък откъде накъде няма да желаеш да приемеш "малко" черни и ислямистки търтеи, да ги хрантутиш и да им търпиш безобразията ??! ..... по същия начин от Москва навремето ни се спускаше директива кое е социалистическо и кое не .... и, ако не слушкаш, има наказание.

 36. 36 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  върховенство на закона .... на баба ми хвърчилото ...

  Цялата работа е поради нежеланието им да приемат стада от примитивни диваци с цялата съпътстваща ги отвратителна мръсотия, джамии, престъпления и безполезност ....

  Някой полага неимоверни усилия да набълбука цивилизования свят с напълно непригодните за него мюсли. Последиците от това са пагубни, но сякаш всички вкупом са загубили не само ума си, но дори и инстинкта си за самосъхранение. Полша и Унгария са като оазис от нормалност във видиотяващата се Европа - и от заиграване, желанието за екзит може много бързо да се превърне в референдум.
  То и Брекзит беше заиграване в началото ...

 37. 37 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#34] от "Рим":Нищо тъпо няма. И сега от Коминтерна ти се мешат във вътрешните работи и ти казват какво е "правилно" и какво не .... как може да забраняваш на децата да им се промива мозъкът с ЛГБТИК+++ "ценностите" ??! Или пък откъде накъде няма да желаеш да приемеш "малко" черни и ислямистки търтеи, да ги хрантутиш и да им търпиш безобразията ??! ..... по същия начин от Москва навремето ни се спускаше директива кое е социалистическо и кое не .... и, ако не слушкаш, има наказание.
  —цитат от коментар 35 на Alex Ivanov


  Ма напускай ве Альошка, като не ти харесва.

 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  "....някои от управляващите десни популисти в Унгария и Полша сравняват блока с бившите си съветски потисници и флиртуват с перспективата за излизане от търговския блок."

  Няма да излязат Унгария и Полша от ЕС скоро и сами. Щото засега няма къде да идат, а и все още очакват някаква полза от членството. Плашат Брюксел само за да не ги закача и да им пречи. Но тенденцията се запазва.
  И въпросът не е дали а кога? ЕС все повече заслабва и атлантиците все повече дърпат чергата към себе си, за сметка на Изтока. Това е причина за недоволството а не някакви фантасмагорични закононарушения.
  Къде сме ние? Докато за Полша и Унгария далаверата е впечатляваща, то България до момента е получавала половин милиард евра годишно, като не е спаднат членския внос. Това си е просто едно подаяние. То не покрива размера на вредите и щетите от членството. Тъй че ние сме винаги готови за екзит, стига да е по-масов и добре обмислен. Каквото е писано, ще стане.

 39. 39 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  [quote#37:"Ганя фурията балканска"][/quote]

  Къде да напускам, аз съм си в родината ?! Не съм отишъл никъде.

 40. 40 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#5] от "novo-star dnevnik-ar":

  А дали знаете, коя е европейската държава с най-многобройно мюсюлманско население, след Турция? Русия. А като процент в ЕС - Кипър, следван от България. Така че първо гредата в собствения двор вижте...

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 41. 41 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 114 Неутрално

  [quote#37:"Ганя фурията балканска"]
  —цитат от коментар 39 на Alex Ivanov
  Къде да напускам, аз съм си в родината ?! Не съм отишъл никъде.[/quote]

  ЕС напускай, щом толкова не ти харесва.

 42. 42 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  До коментар [#40] от "fpyyh":

  Само че не в България и Кипър има купища кървави атентати от мюсюлмани, нито е ежедневие хора да бъдат ръгани по улиците с ножове .... да сравняваш мюсюлманите в Кипър и България, които от векове са тук и са се очовечили, със стадата от примитивни ислямисти, с които се пълни Европа, е меко казано нелепо ...

 43. 43 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  [quote#41:"Ганя фурията балканска"][/quote]

  Аз живея тук още преди да ни натресат ЕС. Така че не виждам защо аз трябва да се махам.

 44. 44 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 114 Неутрално

  [quote#41:"Ганя фурията балканска"]
  —цитат от коментар 43 на Alex Ivanov
  Аз живея тук още преди да ни натресат ЕС. Така че не виждам защо аз трябва да се махам. [/quote]

  Ами значи си съгласен ЕС да те напусне и да ти пусне бариерата като на русначетата?

 45. 45 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 801 Неутрално

  по-благозвучно и правилно би било да се пишe Plexit и Unexit.
  даже има и бонус смислова натовареност.

 46. 46 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  [quote#44:"Ганя фурията балканска"][/quote]

  Съгласен съм, а и реално българския народ никой не го е питал дали иска ЕС, макар че в онези години ЕС беше основно икономически съюз и реално аз също бях ЗА. Чак по-късно почна да се оказва натиск ЕС да се меша във вътрешните дела на страните и стана предимно политически съюз, чиято основна цел е да налага нео марксистките анти-човешки идеологии на членовете си. Стана разграден двор и всеки си влиза, откъдето пожелае, и когато пожелае, а ти си длъжен да го приемаш и хрантутиш.

 47. 47 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 114 Неутрално

  [quote#44:"Ганя фурията балканска"]
  —цитат от коментар 46 на Alex Ivanov
  Съгласен съм, а и реално българския народ никой не го е питал дали иска ЕС, макар че в онези години ЕС беше основно икономически съюз и реално аз също бях ЗА. Чак по-късно почна да се оказва натиск ЕС да се меша във вътрешните дела на страните и стана предимно политически съюз, чиято основна цел е да налага нео марксистките анти-човешки идеологии на членовете си. Стана разграден двор и всеки си влиза, откъдето пожелае, и когато пожелае, а ти си длъжен да го приемаш и хрантутиш. [/quote]

  Ами ако българският народ иска в ЕС? Що не направиш един референдум да питаш? Ако българският народ поиска да излиза - България започва процедура по излизане. Ако поиска да остане - ти оставаш ли?

 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  "Ами ако българският народ иска в ЕС?"
  До коментар [#47] от "Ганя фурията балканска":

  Ми що не го попитат? Къв е проблема?

 49. 49 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Да си направят един референдум и толкоз, какво има да се умува. Интересно защо тук нямаше референдум за и против като в демократичните страни, и още повече защо тук подобни референдуми са забранени (референдуми по ратифицирани международни договори са забранени в БГ)!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 50. 50 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#48] от "Judjuk":

  проблема е кой ще извади да даде не 50, а 100 лева на всеки глас на циганизиран българин от с. розино и от некоя от безбройните секти, дето се борят с норвежките еврогейове.

  други питания относно мъдростта на суверена да ти се намират?

 51. 51 Профил на Зейфод Бийбълброкс
  Зейфод Бийбълброкс
  Рейтинг: 28 Неутрално

  ЕС е обречен на неславен разпад. Не заради Полша и Унгария а заради бъдещите западноевропейски джамахирии дето ще се появат на картата без да търсат разрешение от някого. Демографията ще си изигра ролята щото още сега най - често име за пеленачета в Западна Европа е Мухамед в разните му вариянти - Мухамед, Мухамад, Мохамат, Мохамад, Махмут, Махмуд, Мехмет, Мехмед, Мохмад, Мемет .... при използвне на латински букви вариянтите се около 30.
  —цитат от коментар 5 на novo-star dnevnik-ar


  Глупости на търкалета - Франция страната с най-голямо мюсюлманско малцинство ето ти имената дадени през 2020 година https://www.journaldesfemmes.fr/prenoms/classement/prenoms/les-plus-donnes
  Я ми кажи на кое място е някое от изброените имена, не по добре ми покажи как е "най-честото" име... или може би искаш да ре-дефинираш какво значи "най-често"?
  Изобщо, дай да го направим по лесно - дай някакво обяснение, каквото и да е, което да покаже че не говориш пълни измишльотини.

  Тъпото е, че за да се решат проблемите с ислямизация, ислямски фундаментализъм и т.н. е нужно да се говори конкретно и да се действа целенасочено; Това което не само не помага ами пречи най-много е такова говорене на "ангро", в стил Сталинска пропаганда... За това са и на това дередже и полския и унгарския премиери, и докато се правят на жертви имплементират едни истински мини (а скоро и не толкова мини) тоталитарни режим-чета, и крадеца вика "дръжте крадеца" като постоянно говорят как ЕУ им извивал ръцете.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK