Няма хора и за британските складове, заплатите скочиха с 20-30%

Няма хора и за британските складове, заплатите скочиха с 20-30%

© ReutersСобствениците на складове във Великобритания трябва да предлагат с до 30% по-високи заплати, за да намерят служители. Причината е, че хроничният недостиг на желаещи да работят там се изостри след Брекзит и тази част от веригите за доставки се превръща в поредната брънка, създаваща напрежение, когато започва зареждането за Черния петък и Коледа.


Досега за празничния сезон обикновено идваха граждани на страни от ЕС. Но в складовете и центровете за дистрибуция много трудно им намират заместници, разказват пред "Ройтерс" от сдружения на собственици в сектора, както и от агенции за намиране на работа.


Клеър Ботъл, изпълнителен директор на британската Асоциация на складовете, твърди, че според членове на сдружението налага им се да увеличават заплащането с между 20 и 30 процента, за да си намерят служители на базово ниво.
Около 200 хил. души работят в складове и центрове и Ботъл смята, че "проблемът е огромен, бих казала, че не достигат десетки хиляди хора".

Джордан Франсиз, търговски директор на агенцията за работа Prodrive, обслужваща около 35 компании за складове в Южна Англия, допълва, че в момента има около 100 свободни места, които запълва много трудно. Той предлага 25% увеличение на заплатата за стандартна позиция в склада. С такава заплата успява да намери кой да се съгласи да работи, но пък тези служители отказвали да поемат допълнително работно време. "Никога не сме виждали подобно нещо на пазара", коментира той и добавя, че европейците са отишли във Франция или Германия, където не се изисква работна виза.


Напрежението в логистичните мрежи на Великобритания съвпада с рязко поскъпване на цените на природния газ и недостига на шофьори, заради което се оказаха без горива много бензиностанции и медиите твърдят, че правителството може да изкара цистерни на армията.


"Честно казано, не се сещам през последните 20 години британската индустрия да се е изправяла пред подобен проблем", казва високопоставен ръководител на една от големите британски търговски вериги, пожелал анонимност.


Временните служители в складовете са най-острият проблем. От края на септември за срок от 4 седмици до 4 месеца търговците се нуждаят от извънредни служители. Това е периодът на големите отстъпки за Черния петък и голямото пазаруване за Коледа. Миналата година позициите бяха запълнени от пуснатите в неплатен отпуск заради пандемията, които си намериха временна работа. Но тази схема за помощ от правителството изтича в края на септември.

Натискът расте и заради преминаването на значителна част от търговията от реални към онлайн магазини - служители за складове са търсени както никога досега.


Кризата е най-остра в места с концентрация на такива обекти, каквито са Милтън Кейнс и Нортхемптън. Сайтът за работни места Totaljobs предлага хиляди свободни позиции в района. В сравнение с националното минимално почасово заплащане от 8.91 паунда такава работа на начално ниво се предлагаше за 9-13 паунда на час плюс 60 паунда бонус за нощна смяна.


Няма хора и за британските складове, заплатите скочиха с 20-30%

© Reuters


Сега с увеличението на заплащането ще могат да се справят големите търговски вериги и супермаркети - те са с "дълбоки джобове" и по-висока степен на автоматизация. Но за по-малките фирми ще е доста трудно. Високопоставени ръководители казват, че за онлайн покупките стандартният срок за доставка може да се увеличи от 5 на 7 или дори 10 дни. Възможно е и да спре предлагането на доставки на следващия ден, за които се доплаща.


Задълбочаването на проблема може да принуди онлайн търговците да преподредят каталозите си така, че да избутат назад или да се откажат от стоки с ниска стойност, изискващи несъответно много обработка в складовете. "Ако в обекта ти се върши много ръчна обработка и изобщо не си инвестирал в автоматизация, застрашен си от огромни трудности", казва ръководител на фирма. Според него може да се очаква забавяне на доставките, а от началото на ноември - и изчезване на определени стоки за онлайн поръчки, ако ситуацията не се подобри.


Не само във Великобритания се борят с проблема. Amazon.com увеличи началното заплащане в САЩ и планира да наеме още 125 хиляди служители в складовете и транспорта. От FedEx казват, че проблемите с персонала ѝ струват 450 милиона долара годишно увеличение на разходите заради по-високи заплати, обезщетения за извънредно работно време, цените на подизпълнители в превозите и някои проблеми по веригата за доставки.


Във Великобритания фирми в сектора предупреждават, че печалбата им намалява и поскъпването ще трябва да се прехвърли на подизпълнители и крайни клиенти.

Ключови думи към статията:

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1274 Неутрално
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  Директори много, бачкатори малко!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  Така се получава когато нарушиш първия Закон на старите швейцарски часовникари.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Пуснах една сълза. Системата на робовладество към източно-европейците лъсва тотално - не стига, че вдигали заплатите с 30%, за да намерят англичани, ами отгоре на всичко не искали и извънреден труд. Предствяте ли си? Не изкали! Друго си е да наемеш един българин, румънец, полят и т.н. и да ги гърчиш на 12-14 часа и да им плащаш с 30% по-малко отколкото на англичанина. Същата история е в цяла Европа. И на това се крепи успеха на "големите" икономики - убиват малките държави като им изсмукват персонала с по-високи заплати, които са по-ниски от на местните. И така нашите роби работят като гламави година след година, за да пращат пари тук. Отвратителен икономически модел. Аз съм сигурен, че англичаните пак ще му намерят цаката, няма как да оставят тоя социализъм за местните да се срине.

 5. 5 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 328 Весело

  Таз империя, където слънцето не залязваше , май ще бере ядове:))

 6. 6 Профил на izn31647953
  izn31647953
  Рейтинг: 36 Неутрално

  Ами да почнат да ограничават социалните помощи, че създадоха милиони търтеи, на които не им се работи. И проблемите им бързо ще се решат.

 7. 7 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Браво! Сега е момента да се емигрира към Обединеното Кралство!

  Да кажем не на педерастията!
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Весело

  На Фарашшш трябва да му направят паметник.

  В ЦЯЛ РЪСТ.

 9. 9 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  Цитат:
  Джордан Франсиз, търговски директор на агенцията за работа Prodrive, обслужваща около 35 компании за складове в Южна Англия, допълва, че в момента има около 100 свободни места, които запълва много трудно.
  ------

  Ся, значи, тази Южна Англия колко е от цяла Британия - не знам, но да се прави въпрос за 100 работни места е изключително смехотворно, хеле пък да се теглят ИЗВОДИ за цяла Британия...

 10. 10 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  В крайна сметка се стига до там, че заплатите са качват. Какво по-добро за народа от това? Тук плющим как са ни ниски заплатите и не ги вдигали.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Във Великобритания никой ли не иска да работи? Ами спрете им социалните и да ходят да бачкат.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Весело

  На Фарашшш трябва да му направят паметник. В ЦЯЛ РЪСТ.
  —цитат от коментар 8 на 442


  А, не!
  С 20-30% по-голям!

  Даже ако мислят в перспектива - направо да го мащабират по 1,5 ...

 13. 13 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 813 Неутрално

  ДГД! Сами си го предизвикаха!

 14. 14 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  Цитати:
  1) след Брекзит
  ...
  2) Не само във Великобритания се борят с проблема. Amazon.com увеличи началното заплащане в САЩ и планира да наеме още 125 хиляди служители в складовете и транспорта

  -----
  Явно и САЩ са напуснали (след референдум!) ЕС, за да имат проблеми с хамалите...

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Весело

  Досега за празничния сезон обикновено идваха граждани на страни от ЕС. Но в складовете и центровете за дистрибуция много трудно им намират заместници
  =====
  Да си набират кадри от колониите....
  В противен случай....комсомолския дух на незаменимите соц общаци ще залее острова....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Чакай сега, аз да питам, заплатите като се увеличат изкуствено, това не води ли до тежка инфлация ?

 17. 17 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1395 Весело

  До коментар [#4] от "ozd05563707":
  Е, те са намерили "цаката". Свалят Китай на колене и хоп... коледните базари почват от януари. Работна ръка в изобилие...

  От идиоти отговор не чакам
 18. 18 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  13 лири на час + 60 лири за нощна смяна прави ако си нощна за смяната 8х13=104+60=164 лири за смяна. Ако я смятаме лирата равна на еврото (макар че е по-скъпа) това прави 328 лв. за един ден работа... Всеки който е работил в различни складове в България на огромни и малки фирми знае това какво значи... Ако вземем начина на работа в България (редуват се дневни и нощни смени, 1 седмица дневни, 1 седмица нощни) то се получава че за 2 седмици дневна и 2 седмици нощна (5 дневна работна седмица) работникът ще вземе 5360 лв...

  ДБ=БКП
 19. 19 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Англичаните вече са на нож с медиите, понеже държат тези новини да не се съобщават.

  Не вярвам европейците да тръгнат сега. Дори на бизнеса да му трябват хора, ясно е, че трява да се живее в общество, което не иска новопристигащи.

  Складове има и в Германия, Австрия, Ирландия, Швеция и т.н.

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#11] от "Роси":

  Във Великобритания никой ли не иска да работи?
  ====++
  Ех Роси.....!
  Старите бригадирски времена ли си спомни..... :)....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 813 Весело

  13 лири на час + 60 лири за нощна смяна прави ако си нощна за смяната 8х13=104+60=164 лири за смяна. Ако я смятаме лирата равна на еврото (макар че е по-скъпа) това прави 328 лв. за един ден работа... Всеки който е работил в различни складове в България на огромни и малки фирми знае това какво значи... Ако вземем начина на работа в България (редуват се дневни и нощни смени, 1 седмица дневни, 1 седмица нощни) то се получава че за 2 седмици дневна и 2 седмици нощна (5 дневна работна седмица) работникът ще вземе 5360 лв...
  —цитат от коментар 18 на anonimnii
  Как си, склададжия?

 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Бих призовал всички работещи в български складове на минимална заплата веднага да тръгнат за Англия... Ако могат разбира се.

  ДБ=БКП
 23. 23 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Компаниите за онлайн търговия се жалват че не им достигат работници на складовете и в транспорта, и се налага да увеличат заплатите, но скромно премълчават че този недостиг е породен от многократно увеличения интерес към онлайн търговията, и че съответно печалбите им са нараснали съществено.

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Весело

  До коментар [#5] от "димитър димитров":

  " Таз империя, където слънцето не залязваше , май ще бере ядове:))"

  Не останаха вече и берачи на ягоди !

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#22] от "anonimnii":

  Ти си бетер.... Терминал 2....бе човек....
  Ще предизвикаш хипер демографска катастрофа.... :)

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#16] от "skw42563365":

  Не ако преди това са били занижавани изкуствено. А и по принцип вдигане на заплати никога не е причината да има инфлация в пазарна икономика.

 27. 27 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5706 Весело

  Да не ги мислим Ингилизите, ще се оправят някак

 28. 28 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1171 Любопитно

  Хич не ми дреме за старите колонизатори, поискаха независимост от ЕС, имат я, какво реват сега, че нямало бачкатори, видяха ли колко са силни? Европа им е виновна, че ингилизите са супер надменни и мурзеливи, хак да им е...

 29. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Просто статията обяснява научно защо хората бягат от България... Сума ти колеги просто си биха камшика, и разбира се говорим за млади хора. Добре че са отворени границите.

  ДБ=БКП
 30. 30 Профил на zie29558699
  zie29558699
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Нали си поканиха гости ,да ги впрегнат да работят.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Не знам още колко години му трябват на месото за да се свари... Трудно се вари българско месо, вариш, вариш и все сурово... Накрая няма да остане никой в България, а месото все още може да е сурово...

  ДБ=БКП
 33. 33 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Любопитно

  Цитати:1) след Брекзит...2) Не само във Великобритания се борят с проблема. Amazon.com увеличи началното заплащане в САЩ и планира да наеме още 125 хиляди служители в складовете и транспорта-----Явно и САЩ са напуснали (след референдум!) ЕС, за да имат проблеми с хамалите...
  —цитат от коментар 14 на Аскет


  Тази статия е написана по същият начин като другата за шофьорите. Говорят за целият ЕС как имат огромен недостиг на водачи, но като сложат в заглавието Великобритания и форумните експерти налитат като скакалци с коментари. Това ги интересува дневник. Кликвания а не истината. Както си отбелязал проблема е навсякъде дори зад океана, но като напишат нещо за ОК и всички перковци скачат да се радват и плюват независимо, че рботят за по £300.00 а месец в България, пари които тук дори на минимална заплата изкарваш на седмица.
  Но това е трудно да се разбере от ограничени мозъци.😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 34. 34 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 756 Любопитно

  ''Във Великобритания фирми в сектора предупреждават, че печалбата им намалява и поскъпването ще трябва да се прехвърли на подизпълнители и крайни клиенти.''


  печалбата намалява, разбираш ли, не са на загуба, не са на брейкивън, просто вместо компанията да спечели 100 милиона са спечелили 80, щото са вдигнали заплатите с 1 паунд, като разбира се тоя паунд Джон пак ще си го върне през инфлацията....

  изобщо, както винаги - да го д**хат бедните

 35. 35 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  В ЕС защо има бензин по бензиностанциите и стоки бол по складовете, а в Англия няма ? Да не би да е заради Брекзита ?

 36. 36 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#33] от "padrino":

  В България в момента най-голямата фирма за логистика в София в склада си дава 2 лв. на нощ допълнително за нощна смяна... А заплатата е мизерна. Няма да я казвам, че никой няма да повярва. Тея 2 лв... Да не говорим, че в България по складове извънредният труд не се заплаща... България даже не е в Африка...

  ДБ=БКП
 37. 37 Профил на ВОДЕН
  ВОДЕН
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#33] от "padrino":

  А след данъци колко остават?

 38. 38 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До сега - в сивия сектор с експлоатирани източноевропейци, беше им добре :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 39. 39 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#37] от "ВОДЕН":

  80 %.

 40. 40 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Любопитно

  До коментар [#33] от "padrino":А след данъци колко остават?
  —цитат от коментар 37 на ВОДЕН


  Вечната тема за която всички се хващат и просто не могат да разберат как работи системата тук. Тук за разлика от Бг има НЕОБЛАГАЕМ доход в рамките на £12500 на ГОДИНА.
  Ако работиш 40 часа на минимална часова ставка това е £8.91 на час. Това прави £17820 на година. На месец това е: £1485...след ВСИЧКИ удръжки остават ЧИСТО £ 1314.84.
  От тези £17820 на година всичките удръжки са £2041 за цялата година.

  Ето вкарвай си цифри и си смятай:

  https://listentotaxman.com/

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 41. 41 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Любопитно

  В ЕС защо има бензин по бензиностанциите и стоки бол по складовете, а в Англия няма ? Да не би да е заради Брекзита ?
  —цитат от коментар 35 на skw42563365


  Бензин има КОЛКОТО искаш, това са същите идиоти които изкупуваха тоалетната хартия преди година а сега се панират заради бензина. В Шотландия няма опашки на нито една бензиностанция. В рамките на 2 мили от мен има 3 бензиностанция и няма никакви опашки.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#29] от "anonimnii":

  Това е капан.....да знаеш.....

  Bukalemun
 43. 43 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  от кога заплащането на персонала се води "проблеми с персонала"?!? Тези съвсем изнагляха. Трябвало да увеличат заплатите с 30 %! Ти да видиш! Значи има работници, все пак, ама някак не са от харесваните такива, защото искат да им се и плаща!

 44. 44 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#42] от "eti mehter":

  От заминали в чужбина колеги никой не се е върнал...

  ДБ=БКП
 45. 45 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Весело

  Пъдарето ще слюнчи пръсти! 30% горница на надницата ще го направят още по-себевлюбен!
  —цитат от коментар 31 на ВОДЕН


  Падрето отдавна не работи моето момче, такива като теб където живеят под наем му осигуряват живота 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 46. 46 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#26] от "Locke":

  Добре, щом казваш няма да споря. Аз щото се сетих, че първите признаци на тежката инфлация са липсата на бензин и празните рафтове по магазините. За съжаление си спомням от нашата нова история.

 47. 47 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Пуснах една сълза. Системата на робовладество към източно-европейците лъсва тотално - не стига, че вдигали заплатите с 30%, за да намерят англичани, ами отгоре на всичко не искали и извънреден труд. Предствяте ли си? Не изкали! Друго си е да наемеш един българин, румънец, полят и т.н. и да ги гърчиш на 12-14 часа и да им плащаш с 30% по-малко отколкото на англичанина. Същата история е в цяла Европа. И на това се крепи успеха на "големите" икономики - убиват малките държави като им изсмукват персонала с по-високи заплати, които са по-ниски от на местните. И така нашите роби работят като гламави година след година, за да пращат пари тук. Отвратителен икономически модел. Аз съм сигурен, че англичаните пак ще му намерят цаката, няма как да оставят тоя социализъм за местните да се срине.
  —цитат от коментар 4 на ozd05563707  Ами да почнат да ограничават социалните помощи, че създадоха милиони търтеи, на които не им се работи. И проблемите им бързо ще се решат.
  —цитат от коментар 6 на izn31647953


  Те ти го въпроса, те ти го и решението. Трябва да се изстисква пролетариата. Като не може источноевропейският - трябва да се изстисква собственият! Оливър Туист са го писали в Англия, сега ще го препишат, колко му е? Че няма да се слезе от яхтите и мерцедесите, простете - ролс-ройсите я? В никакъв случай. И после пролетариата им виновен, че искал комунизъм. Ми да му се чудиш на простия пролетарски акъл!

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 48. 48 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Коледа е празник на духовността, не панаир на суетата. Ще го карат по-скромно, пък когато дойдат подаръците, тогава. В крайна сметка ако в празника зяпат само в ръцете за подаръци - егати християните, егати празника...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 49. 49 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Като нещете българи и румънци, внесете си пакистанци, индийци и афганистанци. От британската общност са все пак, има шанс да са гледки и крикет.

 50. 50 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  ... Падрето отдавна не работи моето момче, такива като теб където живеят под наем му осигуряват живота 😂😂😂...
  —цитат от коментар 45 на padrino


  Като почвах трудовият си път и имах един ръководител, вече дето се вика на края както на трудовия си, така и на житейският си път. Та той имаше дин лаф - посочваше към работниците/персонала и казваше - "Никога не се повишавай над тези хора и не им се подигравай за положението им. Това са пчеличките, които могат да те вдигнат на върха но и бързо да те вкарат в калта." И беше прав човека, дето се вика , от днеска за утре човек може да се изравни по имотен и социален статус с тях.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 51. 51 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1578 Весело

  Сега да излезне някой местен бизнесмен и да обясни, как производителността на труда за няколко месеца е скочила с 30%. Нали това е мантрата против увеличението на МРЗ и заплатите изобщо. Виждаш ли, били функция на производителността на труда! Като ти свършат хората и 50% отгоре да даваш става трудно…..

 52. 52 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Ами да почнат да ограничават социалните помощи, че създадоха милиони търтеи, на които не им се работи. И проблемите им бързо ще се решат.
  —цитат от коментар 6 на izn31647953


  Абсолютно, това важи за цяла Европа. Напълни се с търтеи от Африка и Азия, само точат социалните системи, а икономиките изнемогват за работна ръка.

  До това води либерастията.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Коледа е празник на духовността, не панаир на суетата. Ще го карат по-скромно, пък когато дойдат подаръците, тогава. В крайна сметка ако в празника зяпат само в ръцете за подаръци - егати християните, егати празника...
  —цитат от коментар 48 на DDR


  Каква духовност.... В цяла Европа и УК, в името на опазването на чувствата на тоя и оня, или на неговото самоопределяне, вече на Кристмас, има Холидейс, има Х-МАС, и каквото още ти дойде на акъла. Часта "Крист" отдавна са я отписали масово. И в това е големият проблем на Европа.

 55. 55 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 953 Весело

  много бачкатори =ниски надници,малко бачкатори ,пак ниски надници но обещания за по големи...толкова народ на социал.... прекалено много измислени професии,и накрая няма кой да бачка...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 56. 56 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Най-после източноевропейците чуха воплите на индусите и пакистанците да не им вземат работните места. Ура другари.

 57. 57 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Като увеличат заплатите достатачно и работници ще се намерят. Нема нужда от крокодилските сълзи на стиснати работодатели :)
  До сега беше лесно, плащай на източноевропейците под минимума за нормален живот и пей сърце, вече не може. Затова гласуваха за излизане от ЕС британците.

 58. 58 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Друга водеща статия е, че поради 1. скока на цените на енергоносителите 2. натиска да се ограничат парникови емисии, в Китай спират електроподаване на производства за износ, за да имат електричество за отопление на домакинства. Това вече няколко месеца се случва, ама започнаха да пишат по световните агенции днес. Демек, няма как да се "напълнят щандовете", като няма произведено с какво.
  Недостигът на лицензирани шофьори за бензиновози на Острова си е отделно. Въпреки че , подобно на китайския внос и там се получава парадокса, където цените на енергоносителите скочиха по-бързо от цените на дребно, и малките рафинерии и вносители на деривати спряха да внасят горива, щот са на загуба да го правят. Демек, даже и да намерят шофьори, докато не вдигнат цените на помпа два-три пъти, няма да има кой да се занимава да продава.

 59. 59 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Преди години казах, че точно простолюдието което чете маломната пропаганда и гласува масово за брекзит, ще страда най-много. Е, сега като се вдигнаха стоките с 50% заради дефицита породен от липса на работна ръка, ще ги питам как с тия помощи ще си плащат сметките :Д Да си проС и тъп винаги си плащаш!

 60. 60 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Преди години казах, че точно простолюдието което чете маломната пропаганда и гласува масово за брекзит, ще страда най-много. Е, сега като се вдигнаха стоките с 50% заради дефицита породен от липса на работна ръка, ще ги питам как с тия помощи ще си плащат сметките :Д Да си проС и тъп винаги си плащаш!
  —цитат от коментар 59 на grigoo


  много просто бе, ще бачкат в складовете, източновропейците вече ги няма да им вземат работните места.

 61. 61 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1215 Весело

  Бе кво ни интересуват мъките на тия, искаха вън от ЕС, на им вън от ЕС. Да се оправят.

 62. 62 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 657 Весело

  Кофти пичове тия мигранти. Така да се изпарят за една нощ и да оставят клетия сър Джон без ягодки сутрин, без бензин за Бентлито, сам да си готви и чисти .... Ужас, ужас, напрао, не ги е срам!

 63. 63 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#60] от "blondofil":

  Е къде ги да бачкат ;Д те не искат да бачкат, искат да седят дома и да пият и друсат по цял ден, бай мангау да бачка, лятото на слънчака и ибиза на евтиния алкохол и коври. Са бизнеса, дето предлага тия заплати по 30-50% отгоре на който се навие нали трее ги избие от някъде, ми ще дига цените и тва е, или ще фалира. А високите цени ще ги платят баш простолюдието дето искаше брекзит :Д

 64. 64 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1215 Весело

  А пръдлиньото като всеки БГ селски бек бил си надвил на масрафа и не трябвало да бачка и той. Ти да видиш, патриот и бизнесмен начи...

 65. 65 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1031 Неутрално


  Брекзит, а? Ковид, а? Така се получава когато политиците правят глупости. Работели докато изтечели мерките за безработица .... хахахаха!!! Още Ковид мерки трябват :)))

  Един Българин
 66. 66 Профил на K2doors
  K2doors
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Тоест хора за работа има,ама трябват да им плащат нормални заплати,мале,мале...

 67. 67 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 657 Весело

  [quote#52:"Alex Ivanov"][/quote]

  А, не с лъжите. Нали Брекзит беше точно да изгони имигрантите? Нали ги изгони? Що рев сега?

 68. 68 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1320 Весело

  До коментар [#33] от "padrino":

  " скачат да се радват и плюват независимо, че рботят за по £300.00 а месец в България, пари които тук дори на минимална заплата изкарваш на седмица.
  Но това е трудно да се разбере от ограничени мозъци."

  Младите българи, ако не са живели под голям камък, през 2021 имат интернет и няма нужда да ходят да пазят (английски) склад за пари. За пазенето на този склад се иска поне английски. Ако ще учат английски, си изкарват след това и един курс (често дори безплатен) по някое по-съвременно умение от пазенето на складове и могат да изкарват и повече от 300 лири на седмица, без да напускат България и без да се натискат в общество, което има недоброжелателно отношение към новопристигащи. По-ниският стандарт у нас ги прави и по-платежоспособни от склададжия с 300 на седмица.

  Реалността, която представяте, освен че издига парите в култ, е някъде от 1985. И именно затова, че тези професии не са търсени от младите дори в нашия регион има проблем, правилно отбелязвате, но в ОК живеете в бъдещето, няколко години напред. В Европа опашки за гориво няма и имаме поне теоретичния шанс да вземем мерки в следващите години и да не стигнем до успехите на глобална Британия (unchained).

  И да, не знам дали казах, Европа опашки за гориво няма.

 69. 69 Профил на ShakaZulu
  ShakaZulu
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#33] от "padrino":

  Абе смешник, стига с тая Европа. Днес пуснаха по LBC не по хоризонт един драйвър от Полша. И го питаха за недостига на шофер и в Полша дето оня брекзитър вчера дрънкаше по скай. И шофера вика има, ама за тролейбусни шофьори. В Полша пишат за недостига на шофери в УК и за опашките по колонките.
  Разбра ли! Гений

 70. 70 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  До коментар [#16] от "skw42563365":

  "Чакай сега, аз да питам, заплатите като се увеличат изкуствено, това не води ли до тежка инфлация ?"
  ==========
  Не е било изкуствено.... Задържане на инфлацията било..

  Еретик
 71. 71 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Бих призовал всички работещи в български складове на минимална заплата веднага да тръгнат за Англия... Ако могат разбира се.
  —цитат от коментар 22 на anonimnii


  Трябва да са ваксинирани. Нататък не е проблем.
  Както и където и да е в Европа на запад от Белград.

 72. 72 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Е, на саксите интелектът никога не им е бил силната страна. Сега лъсва, че и трудолюбието не им е баш хоби. Е, нямате избор, дръжте се за big brother и приятно затъване!

 73. 73 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Най ми е е интрересно що народ ти бичи минуси - все едно не знаем, че всякак дума казана от теб за заплащането е истина. Чудя се що за идиоти са това.
  —цитат от коментар 53 на ozd05563707


  Адепти на капитализма, сър!

  Капитализмът - той е повече из областта на вярата, религията и прочее мракобесие, което владее главите на адептите му. Да започнем с това, че той е вяра в собственната изключителност, удачливост, богоизбраност и страхотен интелект. Всички без изключения адепти на капитализма се виждат успешни, преуспяващи. Но не вярват, че цял живот ще останат експлоатирано нищожество. А в огромното болшинство случаи става именно така, което често води до когнитивен дисонанс, психози, депресии, вместо осъзнаване на своето заблуждение и достигане до рационално разбиране, което дава марксизма

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 74. 74 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Че нали са се запътили пълчища мигранти от Афганистан и Сирия, да им дават престилките и да почват да бачкат, и без това 90% са мъже под 30 години в добро здраве!

 75. 75 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#26] от "Locke":

  Ако изкуственото вдигане на заплати не води до тежка инфлация, то тогава в България отдавна да си бяхме вдигнали заплатите на по 10 000 месечно, що не и 100 000 месечно.

  Ами май води до хиперинфлация. Венецуела е най-пресният такъв случай. Щото имаше много пари само от петрол, Чавес вдигна заплатите изкуствено. Венецуела беше най-богата държава в Латинска Америка по глава от населението. И накрая стигнаха до хиперинфлация и станаха едни от най-бедните.

 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#44] от "anonimnii":

  Поразително е.....с какво хладнокръвие и пасивност възприемаш нещата...

  Bukalemun
 77. 77 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  [quote#52:"Alex Ivanov"]
  —цитат от коментар 67 на Ганя фурията балканска
  А, не с лъжите. Нали Брекзит беше точно да изгони имигрантите? Нали ги изгони? Що рев сега? [/quote]

  Изрично съм посочил търтеите от Азия и Африка. С такива е пълна и Великобритания.

 78. 78 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#75] от "skw42563365":

  Венецуела не е пазарна окономика. Да вдигаш заплати заради липса на работници е точно пазарен принцип и няма нищо изкуствено в него.

 79. 79 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1730 Весело

  "За какво са тия опашки, Джон?"
  "Хората се редят за бензин, сър."
  "А защо няма бензин, Джон?"
  "Липсват 100 000 шофьори на камиони заради Брекзит, сър."
  "А кой гласува "за" Брекзит, Джон?"
  "Тези, които сега се редят на опашки за бензин, сър."

 80. 80 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2498 Неутрално  могу вожд - малку индянец.

 81. 81 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Весело

  Надпис на автобуса на Фараж, с който той обикаляше да агитира как да си поемат контрола сами:
  "Този автобус няма гориво. Но това няма никакво значение, понеже няма и шофьор."

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 82. 82 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#41] от "padrino":

  Презапасяване има само ако пълнят туби (Jerrycans).
  Ако всеки си пълни резервоара догоре - това е нормално потребление. Преди час в Бад Хомбург заредих Смарта догоре (на око). По документи резервоарът му е 35л. , но аз вкарах 40 л. он топ на пеття литра резерва.
  Тоест 10 литра отгоре.

 83. 83 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 578 Весело

  Прави впечатление, че СМдезИ напоследък като щрауси са забили глави и не виждат задаващата енергийна криза. Зелките в ЕК вярвайки в невидимата ръка на пазара, си мислеха, че ще прецакат РФ като промениха начина на определяне цената на газа и въведоха да се определя на борсата. В края на деня днес цената на борсата е вече ХИЛЯДА ДОЛАРА, (ЧЕТИРИ ПЪТИ ПО ВИСОКА). Видите ли Газпром манипулирал цените. А Газпром стриктно спазва количествата предвидени съгласно сключените договори и съответно естествено няма желание да увеличи транзита през Украйна. Много считат, че това се прави, за да се ускори разрешителното за ползване на СП-2, греда дами и господа! Газпром няма аванта от бързо включване на СП-2, защото това ще доведе до падане на цената на газта. С високата цена са на далавера и не се натискат да я свалят, да не са луди?!
  В същото време газохранилищата в Европа са едва наполовина пълни и ако зимата е люта ще има студ в Европа. Алабализмите за газ от САЩ не топлят, защото САЩ продават газа в Далечния Изток, където цените са по-високо от Европа. Просто бизнес и те като Газпром. Унгария обаче е на далавера, защото има дългосрочен договор (не вярва в дългата ръка на пазара) и цената й е под 200 долара.
  А на Обединеното кралство тепърва му започват проблемите. Вече спряха няколко крупни химически предприятия, поради високата цена на газа. От много акъл само и само да пречат на РФ не допуснаха СП-2 да има отклонение до острова, та за това сега ще духат супата! Човек вече не знае да се смее ли да плаче ли. Глупост след глупост от инат само да пречат, сега. В края на деня повече от 60% от енергийните източници Европа внася от РФ! Диверсификация да, с демократичен газ от САЩ. Апропо вносът от САЩ е СЕДЕМ пъти по-малък от този от РФ. Така, че чакайте Катар, матар и сие да ви топли щом спряхте ЮП! Ръждясалата газопреносна система на Украйна не става и за чеп за зеле …
  Нещо не виждам тук филологът-енергетик, философът-икономист и сие Микимойзери да обяснят ситуацията с дългата ръка на пазара, а и немската вълна енергийно се е кротнала, защото федералната република плаща 220 долара за 1000 кубика газ! Нима си мислите, че новият бундесканцлер ще спре СП-2! Lasciate ogni speranza!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 84. 84 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Пуснах една сълза. Системата на робовладество към източно-европейците лъсва тотално - не стига, че вдигали заплатите с 30%, за да намерят англичани, ами отгоре на всичко не искали и извънреден труд. Предствяте ли си? Не изкали! Друго си е да наемеш един българин, румънец, полят и т.н. и да ги гърчиш на 12-14 часа и да им плащаш с 30% по-малко отколкото на англичанина. Същата история е в цяла Европа. И на това се крепи успеха на "големите" икономики - убиват малките държави като им изсмукват персонала с по-високи заплати, които са по-ниски от на местните. И така нашите роби работят като гламави година след година, за да пращат пари тук. Отвратителен икономически модел. Аз съм сигурен, че англичаните пак ще му намерят цаката, няма как да оставят тоя социализъм за местните да се срине.
  —цитат от коментар 4 на ozd05563707


  Абсолютно си прав за съжаление. Само че има малка корекция - на работодателите хич не им пука за националността . В Британия никога не е съществувала социална защита за работниците. / Малко изключение след като влизат в ЕС и за първи път въвеждат поне на хартия понятието платена отпуска и права на работника/ Ако могат да цедят , няма морални задръжки - исторически богат опит с робите Просто английските безработни си получават социалните помощи по цели поколения и гледат отвисоко. А бедните но научени на работа европейци от източна и южна Европа им бяха от бога пратени за експлоатация

 85. 85 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [quote#77:"Alex Ivanov"][/quote]

  Ма нали Брекзит изгони имигрантите, бре? Нали това искахте? Как хем имате Брекзит, хем имате имигранти, хем нямате работници? Нещо тотално не се връзва.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  [quote#77:"Alex Ivanov"]
  —цитат от коментар 85 на Ганя фурията балканска
  Ма нали Брекзит изгони имигрантите, бре? Нали това искахте? Как хем имате Брекзит, хем имате имигранти, хем нямате работници? Нещо тотално не се връзва.[/quote]

  Изгони тези от източна Европа, пълчищата търтеи от Африка и Азия са си там. Цоцат социалка и по цял ден чики-рики. Вашите любимци.

  Плюс това, те от Брекзит не се вълнуват, лодките си пътуват към Ламанша и стоварват всеки ден още търтеи.

 88. 88 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [quote#87:"Alex Ivanov"][/quote]

  Е, как ги отделиха? Само от Източна Европа ли? Тези от Западна или Южна? Нали Брекзит беше против всички мигранти? И обясни, как два някой сенегалец, пляскат го със социала още на брега ли как, а пък българин и румънец му бият шута на границата? Нещо тотално не се връзва.

  Според мен по-простото и логимно обясвнение е, че англичаните изгониха сума ти мигранти и сега не им се работи.

 89. 89 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Весело

  В Шотландия няма опашки на нито една бензиностанция. В рамките на 2 мили от мен има 3 бензиностанция и няма никакви опашки.
  —цитат от коментар 41 на padrino


  Баси, окъсАхте и нЕмате пари за бензин ли? В рамките на 2км от мен, има 6 бензиностанции и на две от тях винаги има опашка... щото по-евтино от другите четири.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 91. 91 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Весело

  До коментар [#41] от "padrino":Презапасяване има само ако пълнят туби (Jerrycans)....
  —цитат от коментар 82 на Нинов


  У българско, хората си накупиха верижни триони, генераторчета, косачки, копачки и всякакви машинки с ДВГ и тубите вече не са меродавен белег за презапасяване. Еле пък сме в сезона на "метровките" (дърва за огрев) и есенното прекопаване, та пълненето на туби си е белег за вървяща работа, а не за презапасяване с гориво... ;)

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 92. 92 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 846 Неутрално

  ... нямало кой да им заколи пуйките за Коледа... или сами с ножа в банята или.. живи във фурната :)

  Колкото повече, толкова повече!
 93. 93 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Не думай! Излиза, че англичаните от пакистански произход не щат да работят като източноевропейци от Украина и Беларус, да не говорим за родата им от България и Румъния?

 94. 94 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  До коментар [#88] от "Ганя фурията балканска":

  Не знам против кои е, ама лодките акостират и до днес .....

 95. 95 Профил на Hristo Beshovski
  Hristo Beshovski
  Рейтинг: 85 Неутрално

  До коментар [#40] от "padrino":

  А нещо по въпроса за разходите. Аз живея в чужбина и съм бил в Англия четири пъти.
  Два пъти в Лондон и два пъти в южна Англия, основно в Борнмът. С тези пари с които се опитвате да ни впечатлите едва изкарват месеца особено ако плащат наеми и трябва да плащат за транспорт. Мойте доходи са много по-високи от тези, които споменавате защото аз съм лекар а не докер, но ми омръзна да чета за докери, които цъфтят и вържат в чужбина, че и стават по-местни от местните. Ако нямате пари запазете поне малко достойнство.

 96. 96 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Борето Джонсън ще научи англичаните да работят и тази работа.

 97. 97 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#4] от "ozd05563707":

  Това беше политиката на подръжка на комунистическите режими в СИВ , да бъде създадена аморфна маса от бедняци с добро образоване ,бели , които да им робуват дълги години ,защото нямат друга алтернатива ,докато тяхното население е осигурено с всички екстри , образование , логистика ,липса на необходимост да работят каквото и да е поради добре финансираната социална система ,така нашите роби , подготвени и ограбени от комунистите по страните си ,хукнаха за пари на запад ,а сега лъсва истината ,че вече желаещи и от източна Европа няма ,хората са и там задоволени с всички екстри и никой вече не му се става роб на друг ,особено от младото поколение -

 98. 98 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 645 Неутрално

  И така нашите роби работят като гламави година след година, за да пращат пари тук.
  —цитат от коментар 4 на ozd05563707


  "Робите" не ходят доброволно на майната си за да правят 5 пъти повече отколкото биха правили като "свободни" хора в собствената си страна. Нека се въздържаме от писане на глупости.

 99. 99 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Любопитно

  До коментар [#98] от "Ехото на Гласът":

  Щом не ходят доброволно защо /робите / е в кавички....?
  Нали човек трябва да е преди всичко свободен....и то в 21 век...!

  Bukalemun
 100. 100 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/imvD4kOankKk/v1/-1x-1.jpg

  Десетки контейнеровози чакат с дни да бъдат разтоварени на пристанищeto Лос Анджелиз/Лонг Бийч, но това не е редакционна грижа. Все пак UK, a не Щатите напуснаха ЕС и следователно опорката "колко е лошо на Острова" трябва да се поддържа свежа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK