Британската армия се подготвя да помага в кризата с гориво, нужни са над 100 хил. шофьори

Британската армия се подготвя да помага в кризата с гориво, нужни са над 100 хил. шофьори

© Associated PressБританската армия е в готовност да се включи в усилията да се реши кризата със снабдяването с горива след четири дни на опашки и затваряне на бензиностанции.


Подготвят се до 150 шофьори на военни танкери да доставят гориво до бензиностанциите, останали без гориво заради паническото зареждане. Това е "предпазна мярка", която ще бъде задействана, "ако е необходимо", и според Би Би Си ще могат да извършват тази услуга след няколко дни обучение.

Много голяма част (по данни от вчера - между 50 и 90% в големите градове) от бензиностанциите в градовете останаха без гориво, въпреки че в рафинериите има достатъчно запаси. Проблемът е в недостига на шофьори - по данни на Би Би Си той вече се оценява на над 100 хил. души.

Засегнат не е само секторът на горивата, но и други индустрии, дори доставките на храни. В някои магазини има недостиг на стоки. Причина стана съчетанието от Брекзит, ограничил чуждата работна сила във Великобритания, и пандемията, но "Даунинг стрийт" обвини британците за "ненужно" презапасяване с гориво. Опозицията обвини кабинета, че кризата е "признание за провала", след като мерки можеха да бъдат взети още в хода на напускането на Великобритания.


Ситуацията повиши и цената на безоловния бензин с над пени за литър за последните дни до осемгодишен рекорд.
Услуги като грижите за възрастни може да бъдат тежко засегнати, тъй като вече има случаи, в които изпълняващите ги засядат за часове в опашки за гориво. Затова приоритет ще получат няколко групи - доктори и други здравни работници, полагащите грижи за възрастни и работещите в затворите.


От миналата седмица Лондон трескаво търси решение - бяха обявени хиляди временни визи за чужди шофьори (но само до Коледа), преустановено бе и действието на антикартелното законодателство в сектора на горивата. Близо 1 млн. шофьори, квалифицирани да управляват камиони със стоки, биват насърчавани да се върнат в бранша, но ще трябва да им бъдат приложени достатъчно добри заплати, а и част от тях вече са пенсионирани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK