"Пункт за отрови": атаки срещу имунизационни центрове в цяла Германия

Мобилен пункт за ваксини в Бремен.

Мобилен пункт за ваксини в Бремен.Над 64% от германците са ваксинирани. Но в Германия има и немалко противници на ваксините. Някои изливат гнева си над имунизационните центрове: в почти всички провинции са регистрирани нападения над пунктове за ваксини, разказва "Дойче веле".
В Германия от началото на имунизационната кампания в почти всички федерални провинции са регистрирани нападения срещу ваксинационни центрове или опити за спиране на имунизационни акции. Както показва допитване на агенция epd, направено сред министерства, криминални служби и едно лекарско обединение, в повечето случаи става дума за увреждане на имуществото, най-вече за вандалски надписи по стените. Имало е обаче и заплахи, обиди, физически нападения, а в Саксония - дори и подпалване.


Смъртни заплахи срещу учители


За нападенията срещу имунизационни центрове няма единна статистика. Според допитването в цяла Германия е имало поне 190 релевантни за полицията случая, свързани с имунизацията срещу коронавирус. Единствено от Хамбург съобщават, че нямат сведения за нищо "извънредно" около централния имунизационен център или мобилните ваксинационни акции.


В Шлезвиг-Холщайн обаче два пъти са били отправяни заплахи срещу училищен персонал във връзка с имунизационни акции и сега тези случаи се разследват от прокуратурата: заплаха за насилие срещу учител в общинско училище в Нибюл, както и призиви за убийство, разпространени в една чат група срещу училищното ръководство и преподавателите в основно училище в Алтенхолц, близо до Кил. В Мекленбург-Предна Померания хора, които искали да попречат на една имунизационна акция, отправяли гръмки призиви срещу ваксинирането, докато не се намесила полицията.


Най-тревожно е в Бавария и в Саксония
По време на общонационалната ваксинационна седмица от 13 до 19 септември в редица федерални провинции се е стигнало до опити за възпрепятстване на имунизациите. В Бавария и в Хесен са регистрирани опити за смущения на предложенията за ваксинации в училищата. В Бавария по данни на местното вътрешно министерство от декември миналата година досега е имало 56 престъпления, свързани с имунизационни центрове, в Саксония само тази година са били 54.


Всички федерални провинции съобщават най-вече за вандалщини по стените. В Заарланд надписът "Пункт за имунизации" е бил преправен на "Пункт за отрови". Но това е бил и единственият случай там. И в Бремен е регистриран само един случай. Тези две провинции до момента водят по квоти на имунизираните.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK