"Вече не сме само протестна партия" - крайнодесните отстъпиха в Бундестага, но задържаха Изтока

"Вече не сме само протестна партия" - крайнодесните отстъпиха в Бундестага, но задържаха Изтока

© Associated PressПокрай успехите на социалдемократите, разгрома на християндемократите и неяснотата за бъдещето след ерата на Ангела Меркел крайнодесните в Германия останаха в сянка. Изтъква се, че подкрепата им е намаляла с над два пункта (от 12.6% на 10.3) и че това показва границите на националнопулизма.


В множество избирателни райони в поне две провинции - Саксония и Тюрингия - обаче "Алтернатива за Германия" стана първа политическа сила.


В Саксония "Алтернатива за Германия" отново взе цели 24.6%. Този път дистанцията между нея и следващата партия - социалдемократите - не е 0.1 пункта като през 2017 г., а 7.4 пункта. При това социалдемократите изпревариха християндемократите в провинцията - вероятно по-големият успех на крайнодесните там е за тяхна сметка. В Тюрингия при 24% преднината спрямо социалдемократите не е толкова убедителна, тъй като те получават 23.4 на сто.
Добри са резултатите и в Саксония-Анхалт, но все пак в предишните две провинции са 16 от 20-те най-добри резултата на крайнодесните. Присъствието им е съвсем слабо в Западна Германия.


Как изглежда продължаващият триумф на партия, отхвърляща основни европейски ценности и политики, през очите на германски медии?


Кой гласува за крайнодесните


ZDF нарече крайнодесните, крайнолевите и либералите "специфични сили". Загубилите от подкрепата си партии се фокусират върху конкретни проблеми и за "Алтернатива за Германия" това е миграцията.


AfD привлича хора с особено мнение по теми като мерките срещу коронавируса, чужденците, миграцията или климатичната политика; по тези въпроси партията има специфична комуникационна платформа.


Избирателите ѝ се описват в изборния анализ на обществената медия като мъже на възраст между 30 и 60 години. На изток в групата на мъжете и жените под 60 години това е най-популярната партия.


"Източна лига"


Голяма част от изтока остана вярна на "Алтернатива за Германия", отбелязва агенция ДПА (тук цитирана в сп. "Щерн") . Използвана за илюстрация е разликата между два резултата - в Саксония и в самоуправляващия се Хамбург. "Пет процента от Хамбург, малко под 25% в Саксония: "Алтернатива за Германия" показва, че републиката е разделена," пише "Щерн".


Партията може да е първа само в Саксония и Тюрингия, но освен че спечели в някои окръзи на Саксония-Анхалт, е втора в обграждащата Берлин провинция Бранденбург, както и Мекленбург-Предна Померания. Списанието изтъква, че съпредседателят на партията Йорг Мойтен сам се сравнил с популистката "Северна лига" в Италия в изборната нощ и че явно целта на партията вече ще е да е "толкова успешна на запад, колкото на изток", ако иска да продължи напред; трябвало всички в партията да са наясно. Не може партията да стане "Източната лига" - целта е да може да влияе на политиката в цялата страна.


Според другия съпредседател, Тино Хрупала, ставащото на изток трябва да се пренесе на запад, но като западните организации се "поучат" от провинциите, където "Алтернатива за Германия" продължават да побеждават. По този въпрос - дали крайнодесните да се съсредоточат върху изтока или да търсят пробиви на запад - отдавна има вътрешни разделения.


Други представители изтъкват, че тя вече не е само "протестна партия" и не може действията ѝ да бъдат пренебрегвани с лека ръка.


Действително, смята цитираният от изданието политолог Ханс Форлендер, прогнозирал, че партията ще остане трайно на изток, "Алтернатива за Германия" вече се е "установила организационно" в различни обществени групи. Тя се проявява като играча, който се грижи за проблемите на хората на терен. В символичните избори за непълнолетни, провели се в Германия преди реалния вот, зелените може да спечелиха в редица провинции, но в Саксония и Тюрингия крайнодесните победиха и в тази възрастова група. Партията печели много от разочарованието от демокрацията и икономическото неравенство на изток.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK