От икономиката до дипломацията - защо трудно ще се състави кабинет в Германия

От икономиката до дипломацията - защо трудно ще се състави кабинет в Германия

© Associated PressКоалиция "преди Коледа": това е целта, поставена от германските политически партии за съставяне на правителство след парламентарните избори в неделя, които не излъчиха категоричен победител.


Трипартийно правителство, ръководено или от социалдемократите (ГСДП), излезли на първо място, или от християндемократите (ХДС), в партньорство със "Зелените" и либералите от Свободната демократическа партия (СвДП), е най-вероятният вариант.


Но във всяка партия има доста силни "програмни залози, които ще създадат проблем", коментира Пол Морис, изследовател във френско-германския Комитет за изследвания на Френския институт за международни отношения IFRI (Institut francais des relations internationales). "Най-големият препъникамък ще бъде несъвместимостта на програмите" на "Зелените" и СвДП, прогнозира той.
Ето кои са темите, които би трябвало да са в центъра на дискусиите.


Бюджет и дълг


Една от главните спънки ще е бюджетният въпрос.


СвДП е яростен защитник на бюджетната праволинейност. Партията твърдо се противопоставя на промяна на конституционното правило за дългова спирачка, която не позволява на държавата годишно да взима назаем повече от 0.35 процента от своя БВП. Тази позиция е защитавана и от ХДС.


Докато "Зелените" напротив, и в по-малка степен ГСДП, са готови за по-вече гъвкавост. Природозащитниците искат чисто и просто тази спирачка да бъде отпусната, за да се финансират скъпите инвестиции в екологическия преход.


Единствената надежда за компромис: "желанието" на СвДП да влезе в правителството, за да се обяви за "коректив" и да противостои на най-левите предложения на "Зелените" и СвДП, смята Пол Морис.


Социални и данъчни въпроси


ГСДП направи увеличаването на минималната работна заплата и пенсиите свое ключово обещание. Олаф Шолц, досегашният умерен министър на финансите, е под значителния натиск на лявото крило в партията си.
В името на намаляване на неравенствата партията се застъпва също за увеличаване на данъците за най-богатите и иска да реформира данъка върху наследството, който е до голяма степен щадящ при прехвърляне на семеен бизнес, гръбнакът на германската икономика.


Това е цел, споделяна от "Зелените".


Тя е трудна за приемане от СвДП, която активно се обявява за големи данъчни облекчения за икономиката и за германските домакинства. "Данъци, социална политика, роля на държавата и на пазара: СвДП и "Зелените" не винаги са били единни по тези теми", изброи вчера съпредседателят на "Зелените" Роберт Хабек.


Социалдемократите, подсилени от изборния си резултат, може "да наложат тези теми" на своите бъдещи коалиционни партньори, но ще трябва да направят "изменения в полза на СвДП", смята от своя страна изследователят.


Външна политика


"Зелените" се обявиха ясно против газопровода "Северен поток", свързващ Германия с Русия, докато ГСДП го подкрепи. Вече завършен, газопроводът още не е влязъл в експлоатация и по време на предизборната кампания кандидатката на "Зелените" потвърди, че е срещу експлоатацията му, като обвини консерваторите и социалдемократите, че "са направили лоша услуга на Германия", подкрепяйки "проект, който е от полза само на Путин".


Освен твърдостта си към Русия, "Зелените" се застъпват също за по-голяма твърдост спрямо Китай, докато другите партии защитават диалога с този важен за Германия търговски партньор. Природозащитната партия освен това се противопоставя яростно на придобиването на бойни дронове от германската армия, докато ГСДП настоява за "задълбочен дебат" по въпроса. СвДП обаче го подкрепя, точно като ХДС/ХСС.


Климат


Ускоряването на енергийния преход е в основата на програмата на "Зелените".


Природозащитната партия иска по-специално отказът от въглища да бъде изтеглен напред до 2030 г., понастоящем определен да се случи до 2038 г. Либералите от СвДП са много по-скептични и дават приоритет на конкурентността на германската промишленост и на иновациите. Те се обявяват за въглеродна неутралност до 2050 г., което е с 5 години повече от предвиденото в последния мандат.


Според "Зелените" този краен срок трябва да бъде изтеглен до 2040 г.


Но либералната партия твърди в програмата си, че ще следва указанията на Европейския съюз, ако неговите институции "решат нещо друго", което също отваря "врата за компромис", измествайки дебата на европейска плоскост, смята Пол Морис./БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  "Природозащитниците искат чисто и просто тази спирачка да бъде отпусната, за да се финансират скъпите инвестиции в екологическия преход."

  Комунистите дори и с новото си име "Зелени" са си същите. Дайте ни повече и повече от вашите пари за една идея която дори не е сигурно, че ще работи.

  "Освен твърдостта си към Русия, "Зелените" се застъпват също за по-голяма твърдост спрямо Китай, докато другите партии защитават диалога с този важен за Германия търговски партньор"

  И какво ще направят? Ще се откажат от на-големият си търговски партньор само, за да угодят на една утопия? Тези ще унищожат икономиката на Германия със своите утопии.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Ми що трябва да се мъчат? Пак ще има съвместно управление на социал- и християтдемократи. Зелените и свободните са боклуци.

 3. 3 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  "Докато "Зелените" напротив, и в по-малка степен ГСДП, са готови за по-вече гъвкавост. Природозащитниците искат чисто и просто тази спирачка да бъде отпусната, за да се финансират скъпите инвестиции в екологическия преход."
  *
  Ха така! Да има парици за лобито. И за тази цел трябва да се изстискат парите от бизнеса с по-високи данъци да не би някой, наследил семейна хлабарница да вземе неприлично да забогатее! Я да плати данък такъв наследство, че да трябва да си продаде бизнеса!
  Окото им все в парите на другита и как могат да вземат повече от тях.

 4. 4 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 561 Весело

  Предстои студена зима, а газохранилищата на Германия още не са адекватно запълнени, цената на газа за 1000 м3 на спот пазара се колебае около $1000, но Германия плаща по договор с Газпром $220 за 1000 м3, защото не се подведоха по глупостите на ЕК да пречат доставките на Газпром.
  Зелената девойка е зелена и в политиката, та не знае, че откровени лъжи след д-р Гьобелсовото време не хващат дикиш във Федералната република, която неясно защо продължава да бъде окупирана от САЩ. В същност зелената шумиха забавя лиценза за СП-2, но не разбира, че работи в полза на Газпром, който продължава да продава на високите спотови цени. Пределно ясно е, че поляците нямат вето в решаване на лиценза за СП-2, само си гарантират шиканиране от страна на Газпром за техния газопровод от Дания (пресича СП-2) и не е ясно как по-точно ще го пуснат след една година. Междувременно от къде и на какви цени ще си доставят газ? Умниците от ЕК също не могат да разберат, как така „невидимата ръка на пазара“ вдигна цената на газа.
  Всички усилия за премахване на енергийната доминация на РФ в доставките за ЕС доведоха до изграждане на крупни мощности в РФ за преработка на въглеводородите и намаляване износа им, а предлагане на продукти от тях с добавена стойност и на конкурентна цена, което неизбежно ще доведе до ликвидация на този сектор от икономиката на Западна Европа. Апропо вече във Малобритания закриха/фалираха 7-8 такива химически предприятия поради високата цена на основната суровина - газа. От много евроатлантизъм Газпром отсвири Малобритания за разклонение на СП-2 до Острова.
  Да, РФ следва примера на КНР, която силно забрани/намали износа на редкоземни елементи за сметка на продукти с добавена стойност от тях. Нищо лично просто бизнес!
  Кошмарният сън на САЩ за икономически съюз между Германия, Русия и Китай не им дава покой и дават мило и драго (финансиране) за възпиране на руската агресия срещу ЕС, те се знаят какво по-точно разбират под това.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 5. 5 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Ми що трябва да се мъчат? Пак ще има съвместно управление на социал- и християтдемократи. Зелените и свободните са боклуци.
  —цитат от коментар 2 на Judjuk


  Това е най-доброто, но явно няма да се случи и социалдемократите ще са опозиция, а зелените ще си веят байрака с християндемократите. Което не е задължително да е нещо лошо, щото за 4 години ще осерат пейзажа и следващите 50 години никой няма да иска да подкрепя нищо зелено.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  И трудно да е , накрая ще се разберат, защото са политически грамотни и отговорни. Ням ада казвам нищо за едни други , много наблизо.

 7. 7 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 694 Неутрално

  На тези избори станаха две хубави неща - левите и фашистите (аз така ги наричам, макар че официално АФД не са фашисти) загубиха в сравнение с предните избори. Левите изглежда дори са под 5%. Тук интересното е, че в провинциите в които ваксинираните против ковид са най-малко гореспоменатите две партии печелят най-много. Това са и районите в които някога в ГДР трудно се ловеше западногерманска телевизия, т.е. чавката на комунизма изпива мозъка на мнозина и последиците са дълготрайни.
  А коалиция ще направят, колкото и да е трудно либералите и зелените да се разберат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK