Талибаните временно ще ползват конституцията на Кралство Афганистан от 1964 г.

Крал Мохамад Захир Шах и американският президент Джон Кенеди в Белия дом през 1963 г.

© Associated Press

Крал Мохамад Захир Шах и американският президент Джон Кенеди в Белия дом през 1963 г.Талибаните обявиха, че временно ще прилагат в Афганистан конституцията, приета по времето на последния крал Мохамад Захир Шах.


В изявление на правосъдното министерство се обяснява, че мярката ще се прилага само известно време и че на този основен закон ще се направят някои поправки. Освен това няма да се прилага нищо, което е несъвместимо с шариата.


Това решение превръща талибаните във втората власт на Афганистан, използваща тази конституция от 2001 г. насам. След свалянето на талибаните от САЩ и съюзниците и заличаването на първото им "емирство" новата власт черпи вдъхновение от същата конституция от 1994 г. (и използва около 80% от нея), за да претвори държавата. Изборът обаче не се спира върху кралство, а върху ислямска република с важна роля на исляма в публичния живот и със сериозни правомощия на президента във всички власти.
Според министър Абдул Хаким Шари същото се отнася и за "международни норми и инструменти", които не влизат в противоречие с шериата.


Сред експерти по право в Афганистан и по света това изявление поражда множество въпроси. Все още не е известно как точно ще се прилага "на парче" конституцията и какво ще стане с постановеното в нея придържане към парламентарната демокрация. Как съгласно нея ще се избира премиерът и какво ще означава това за върховния водач на талибаните?


Защо талибаните прилагат кралска конституция


Съобщението за приемането на конституцията отпреди 57 години бе направено на среща с китайския посланик в Кабул. Тя обаче е обсъждана и при посещението на талибанска делегация в Техеран още в средата на годината, докато течеше офанзивата на движението в хода на изтеглянето на САЩ. Тогава разговорите са били по въпроса дали талибаните са готови да приемат идеята бившата власт да създаде приобщаващо правителство при условията на тази конституция, което да включва и движението.


Кореспондентът в Кабул на арабския канал на "Ал Джазира", която има множество източници и контакти сред талибаните, обяснява, че движението смята тази конституция за "близка до принципите си и до принципите на ислямския шериат".


За същата телевизия говорител на талибаните обясни вчера, че няма планове върховният водач, Хайбатулла Ахундзада, да бъде крал спрямо тази конституция. Тя същевременно съдържа някои разпоредби, които може да са политически удобни на движението.


Фактор вероятно е и липсата на международна легитимност. Преди няколко седмици, малко след овладяването на Кабул, талибаните представиха временно правителство и отново обявиха Афганистан за "ислямско емирство", но бяха критикувани заради непредставителността на новия кабинет, съставен почти изцяло от талибани и със слабо застъпени други (отвъд пущуните) етнически групи. В тази нова власт няма и жени, чието място в "емирството" също предстои да бъде уточнено. Стъпките на талибаните се наблюдават внимателно от международната общност - нито една държава все още не е признала движението (срещу което САЩ до неотдавна се бориха) за господар на Афганистан, нито новия строй.


За радио "Гласът на Америка" Саид Азам, анализатор в Канада, някога част от афганистанското правителство, обяснява, че основната цел на талибаните е да "получат широка подкрепа от обществото" с избора на конституцията, изготвяна навремето с национален дебат, в хода на процес, продължил две години.


Революция с ограничения


Конституцията, приета през 1964 г., дава възможност на жените да гласуват, създава условия за парламентаризъм (включително за сваляне на правителството от депутатите) и е смятана за прогресивна в "златната ера" на зараждаща се демокрация. Документът е революционен и в постановлението, че придържането към религиозните ритуали и норми не е обвързващо за всички в страната. Намалява се ролята на религията в няколко области, сред които е и съдебната система.


Тя обаче се прилага кратко - едва десетилетие. Кралството (наследило през 20-те години предходна форма на Емирство Афганистан) спира да съществува след преврат през 1973 г., довел до абдикация на крал Мохамад Захир Шах. Следват години на еднопартийна власт, нова революция, съветска интервенция, гражданска война, власт на талибаните и свалянето им от САЩ, преди да се върнат в Кабул през август миналата година.


В текста има и ограничения, утвърждаващи ролята на монарха, които всъщност биха били удобни на талибаните. Парламентът (ако движението в крайна сметка допусне да съществува) може да има възможност да свали правителство, но няма никаква възможност за контрол над краля, нито над негови решения например в съдебната власт.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Любопитно

  За какво ще я ползват ? За тоалетна хартия ?

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Талибаните се изправят пред необходимостта не да режат глави и да убиват на бойното поле, а да управляват - нещо, което те не могат, нито някога са го можели, та нищо изненадващо, че започват да черпят от чуждия опит на режими, които отдавна са били свалени, но и това е бял кахър ! Въпросът е какво правим с финансирането на държава, превърнала се в избушена пустиня, без никакви сериозни данъкоплатци и със замразени авоари в чужбина ..........

 3. 3 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1182 Любопитно

  Хм, борбата между САЩ и Великия червен дракон ще продължи ако се наложи до последния афганистанец...

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Весело

  Ха-ха-хааа!

  Руснаците на срещата на Големите в Бон за Афганистан още през 2001 година предлагат въобще да направят Афганистан Монархия.
  Та предполагам от къде им е дошла на талибетата "идеята" ...

  Без майтап, отначало когато го чух това за монархията и аз си помислих, че руснаците са били или препили - или махмурлии когато са го направили.
  Но ако се замислите - в тази разноплеменна страна и където всеки местен главатар си е на практика почти сам господар - единственото, което може да сработи като "обща шапка" над тях, е нещо подобно на конституционен монарх.
  И ей ви, че "узряха" сами талибетата!
  Разбира се - "с нЕкои уточнения", неизбежно ...

 5. 5 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 397 Неутрално

  требе си констуция, иначе някой може да си помисли, че Афганистан се управлява от терористична група.

 6. 6 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  Брей, всеки ден ни информират напоително какво правят любимците на байГън в Афганистан. Сякаш много ни интересува! Да правят каквото искат, стига да стоят далеч от България!

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Брей, всеки ден ни информират напоително какво правят любимците на байГън в Афганистан. Сякаш много ни интересува! Да правят каквото искат, стига да стоят далеч от България!
  —цитат от коментар 6 на stargate


  Е, анджък, де!
  За да стоят далеч от България трябва да се стабилизира ситуацията там. Поне доколкото е възможно.

  Стига да не се степат пак, когато опре до определяне на емира ...

 8. 8 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  "Съобщението за приемането на конституцията отпреди 57 години бе направено на среща с китайския посланик в Кабул."

  Мда...

 9. 9 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 748 Любопитно

  То станаха много закони, шариат, конституция...

 10. 10 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  А ние, като си имаме конституция какво ?
  Кой охлюв я спазва, в съдебната зала този документ не се използва.
  Нещо като американската харта, някакъв къс хартия за заблуда да народонаселението.

  кратък
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Весело

  То станаха много закони, шариат, конституция...
  —цитат от коментар 9 на ilinko


  Ми не, не са много.

  Законите - това си е шариата.
  А Конституция, както си пише и в статията - та Конституция има само в отделни членове и доколкото не противоречат на шариата.

 12. 12 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Талибаните не са прости,както тукашните арийци презрително си го фантазират. Няма значение , че са мюслими. Утре ще признаят и Израел, бас ловя !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 13. 13 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Талибаните не са прости,както тукашните арийци презрително си го фантазират. Няма значение , че са мюслими. Утре ще признаят и Израел, бас ловя !
  —цитат от коментар 12 на schwimmwagen


  Очаквам скоро да признаят и ролята на жената като съпруга, майка и домакиня.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Сега да си изберат и най-големия главорез за крал.

 15. 15 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Талибаните са си абсолютно същите. Просто този път осъзнават, че не могат да са в пълна изолация и срещу останалия свят. Та затова мимикрират, уж, някакви промени от преди, за да сложат поне едно смокиново листо пред срамотиите на държавите, които ще си сътрудничат с тях. Но това е само на думи. Жените пак са затворени по домовете. От провинцията вече се чува за публични екзекуции и връщане на брадите...

 16. 16 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#13] от "razor":

  А еднополовите бракове кога ?

  caterpillar
 17. 17 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  "Талибаните временно ще ползват конституцията на
  Кралство Афганистан от 1964 г."

  За какво им е тази овехтяла конституция?
  Да вземат на г-н Бойко Борисов конституцията -
  чисто нова е от 2020 г. и е най-съвременната и най-модерната.

 18. 18 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  После за конституция - Корана!
  Ха ха ха

  Комунистите са виновни!
 19. 19 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Талибаните се изправят пред необходимостта не да режат глави и да убиват на бойното поле, а да управляват - нещо, което те не могат, нито някога са го можели, та нищо изненадващо, че започват да черпят от чуждия опит на режими, които отдавна са били свалени, но и това е бял кахър ! Въпросът е какво правим с финансирането на държава, превърнала се в избушена пустиня, без никакви сериозни данъкоплатци и със замразени авоари в чужбина ..........
  —цитат от коментар 2 на samoedin


  Точно,хората искат да са сити,да ползват демократични ценности,а не ислямски глупости като задължаване да се носят бради от мъжете и рязане на глави..Всичко имаха афганистанците дадени им от САЩ,но те не понечиха да си го вземат,а сега хленчат Запада да им помогне...

  shlshlshlshl
 20. 20 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#4] от "xm...":

  Майтапите по темата са просто един исторически оборот. Съветите събориха шаха, за да правят комунизъм и първи се сещат да връщат монархията. Смях!

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 21. 21 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Афганистан и България не очаквайте нищо ново и положително да се случи през следващите 30 години!
  Първата западаше все повече и повече за да стане вече планинска пустиня а втората бавно върви по следите и след още 30 ще я достигне! И в двете цари корупция с която никой не може да пребори така всичко построено се руши и разпада ...
  Както Америка се умори да хвърля пари на вятъра така ще стане и с Европа след като те свършват в джобовете на някои и нищо не се прави. Аз очаквам търпението да свърши както и съмнителното доверие вече се изчерпа при някои водещи европейски правителства

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK