Европейският съд отмени споразумения с Мароко заради Западна Сахара

Европейският съд отмени споразумения с Мароко заради Западна Сахара

© Associated PressСъдът на ЕС отсъди в полза на сепаратистите от фронта "Полисарио" за освобождение на Западна Сахара и отмени действието на две споразумения - за търговия и риболов - между съюза и Мароко.


Това решение носи потенциал да създаде напрежение в региона, и то не само заради икономическите загуби. Испания се изправи за кратко пред вълна от мигранти само защото лидерът на "Полисарио" тайно постъпи на лечение в мадридска клиника по-рано тази година. Новата криза се разреши след подновяване на съдебно дело срещу лидера Брахим Гали.


Мароко контролира по-голямата част от Западна Сахара и я смята за част от своята територия след 16 години война с "Полисарио".
Позицията на Съда на ЕС, обявена днес, е, че Европейският съвет, одобрявайки споразуменията, не е отчел позицията на Западна Сахара. Търговското споразумение на практика обхваща и богатия на ресурси регион, който не е признат международно за част от Мароко, а споразумението за устойчивото рибарство засяга в голяма степен води на Западна Сахара, тъй като 90% от регламентирания в текста улов се осъществява там.


Това не отменя автоматично споразуменията с Мароко. "Ел паис" обаче отбелязва, че е малко вероятно обжалването да е успешно предвид сходни становища по дела, завеждани в Люксембург от Западна Сахара (представена от "Полисарио"). Освен това документите ще действат още малко - максимум два месеца, в името на правната сигурност на поетите икономически ангажименти.


"Съветът на ЕС погрешно е заключил", че разполага с нужната информация за факторите и с нужните компетенции, за да вземе решение и да отсъди дали населението на съответната територия действително е изразило съгласието си, смята още съдът. Подобно съгласие се изисква, ако мерките в споразуменията засягат територията му.


Това бе и аргументът, с който "Полисарио" се обърна към съда. Фронтът потърси правата си и за друго, подписано през 2012 г., споразумение между ЕС и Мароко и то бе отменено през 2015-а. С него се даваше възможност на Рабат да търгува със продукти от региона. По-късно се даде възможност споразумението да остане в сила.


В Съвместна декларация, публикувана в Брюксел веднага след решението на съда, ЕС и Мароко се ангажират да продължат търговското си партньорство и да "вземат нужните мерки, за да гарантират приемствеността и стабилността на търговските отношения". Блокът е най-важният търговски партньор на Мароко, а кралството - най-големият за ЕС от Южното Средиземноморие.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK