Еритрейски, камерунски, иракски, турски корени - новият Бундестаг е по-разнообразен от всякога

Еритрейски, камерунски, иракски, турски корени - новият Бундестаг е по-разнообразен от всякога

© Associated PressХакан Демир широко се усмихваше, докато стоеше пред величествената сграда на германския парламент вчера, първия му официален работен ден като депутат. "Дядо ми изключително много би се гордял с мен, моите родители също се гордеят", каза 36-годишният Демир, спомняйки си за корените на своето семейство в Турция, откъдето в началото на 70-те години дядо му дошъл като неквалифициран "гастарбайтер" ("гост-работник"), за да помага в строежа на пътища и къщи в Германия.


Демир, представител на левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), е един от стотиците хора с имигрантски корени, кандидатирали се за 735-местната долна камара на германския парламент. Броят на спечелилите от тях в неделя направи Бундестага по-разнообразен и по-приобщаващ от всякога.


В камарата сега ще има поне трима депутати от африканско потекло - при един в предишния парламент. След години на застой отново се увеличи и броят на жените, включително с две транссексуални жени. Сред новоизбраните имигранти е и 47-годишната Авет Тесфайесус, първата чернокожа жена в германския парламент. Тесфайесус, която бяга от Еритрея заедно със семейството си, когато е на 4 години, е от Зелените и е избрана да представлява избирателния район Вера-Майснер в Средна Германия.
Сред другите нови депутати от ГСДП са 33-годишният Арман Цорн, който е роден в Камерун и идва в Германия на 12-годишна възраст, и 31-годишната Рим Алабали-Радован, дъщеря на иракски мигранти.
Нов депутат от десноцентристкия Християндемократически съюз на досегашния канцлер Ангела Меркел е


родената в Германия 41-годишна дъщеря на турски имигранти


Серап Гюлер. През последните години тя беше заместник-министър на интеграцията в регионалното правителство на провинция Северен Рейн-Вестфалия.


Преди повече от 60 години Западна Германия започва да набира гастарбайтери от Турция, Италия, Гърция, а по-късно и от Мароко, за да подпомогнат икономическия растеж на страната. Работниците са наемани в строителството, въгледобива, производството на стомана и автомобилната промишленост.


Мнозина, които първоначално идват като временни работници, решават да останат и да доведат и семействата си, давайки на Берлин и други градове в Западна и Югозападна Германия големи имигрантски общности. "Моят дядо е дошъл в Германия просто защото семейството му е било много бедно. Винаги ми е разказвал как като дете не е можел да си купи дори обувки", каза Демир, който 50 години по-късно е избран да представлява берлинския район Нойкьолн, един от най-многообразните имигрантски квартали в страната.
Днес в Германия живеят около 21.3 млн. души с имигрантски корени, или около 26 процента от 83-милионното население.


Тази година за парламента се кандидатираха над 500 души с подобно потекло. Макар и все още да не е ясно колко са избрани, броят им се очаква да бъде по-голям от този във всички досегашни парламенти.
В предишния състав на законодателния орган те бяха 8.2 процента, или 58 от общо 709 депутати, а в по-предишния (2013 - 2017 г.)


те бяха едва 5.9%, или 37 от общо 631 депутати,


според "Медиендинст интеграцион", организация, занимаваща се с темата за имиграцията в Германия. Заради изборните правила във федералната република общият брой на депутатите в Бундестага е променлив; в новия състав на парламента те ще бъдат 735.


Нарастващото многообразие в германската политика отразява исканията на обществото за по-точно представителство на всички, каза политологът от Трирския университет Уве Юн. "Сега има по-голяма отвореност, съществува и схващане, че различните групи в обществото трябва да намерят място в политиката и да бъдат представени пряко, каза той пред "Асошиейтед прес". Това ще промени политиката."


Макар и в новия Бундестаг да има повече жени депутати, те са далеч от постигането на паритет в националния законодателен орган. Над една трета, или 34,7 процента от новите депутати, са жени при 31,4 процента в предишния парламент според германската осведомителна агенция ДПА. В по-предишния 37,3 процента от депутатите бяха жени.


И двете избрани транссексуални жени са от Зелените: Теса Ганзерер, лесничей от баварския град Нюрнберг, на 44 години, и Нике Славик, на 27 години, от западния град Леверкузен, чийто баща е имигрант от Полша.
"Всичко изглежда толкова ново. Сигурно още не мога да осъзная напълно, че съм част от този Бундестаг. Нямам търпение", каза Демир. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK