YouTube ще блокира всяко антиваксърско съдържание

YouTube ще блокира всяко антиваксърско съдържание

© ReutersПлатформата за видео YouTube ще блокира всякакво съдържание с неверни твърдения за ваксините. Става дума за внушения като тези, че ваксините причинявали хронични здравословни проблеми или съдържащи дезинформация за съставките на тези продукти, вече одобрени от здравните регулатори.


Това е разширяване обхвата на обявената политика на компанията от групата "Алфабет", част от която е и търсачката "Гугъл". То бе обявено в блога на компанията. Досега действаше забрана за ваксините срещу срещу COVID-19, но сега ще се спира съдържание, внасящо неоснователно недоверие към ваксините и ваксинирането по принцип.


"Вашингтон пост" цитира Мат Халпин, вицепрезидент на YouTube, според когото се забраняват публикации на известни антиваксъри и се закриват популярни в такива среди видео канали. Това са имена като Робърт Ф. Кенеди младши и Джоузеф Меркола, които отдавна са придобили световна известност сред антиваксъри и разпространители на конспиративни теории.
Действията на компанията идват в момент, когато и други технологични гиганти като "Фейсбук" и "Туитър" са критикувани, че не правят достатъчно да спрат безпроблемното разпространяване на опасна за здравето на хората информация по сайтовете си.


От друга страна, Русия днес заплаши, че ще забрани достъпа до YouTube на своя територия, ако не възстанови блокираните канали на германската служба на RT. Забраната влезе в сила след предупреждение, че тази финансирана от руската държава медия разпространява дезинформация за коронавируса и ваксинирането. Москва нарече това "безпрецедентна информационна агресия.


От години изследователи посочват, че YouTube позволява разпространяване на откровени лъжи, засилващи скептицизма към животоспасяващи ваксини в САЩ и по света. Силата на тази платформа е несравнима - всеки ден тя разпространява над 1 милиард часа видео съдържание. Но ръководството ѝ отдавна отговаря, че мониторинг на съдържанието е нещо твърде трудоемко, сложно и скъпо, както и че платформата трябва да бъде открита за свободното слово и критичните мнения.


Мат Халпин казва за "Вашингтон пост", че не са се задействали по-рано, защото са били фокусирани върху съдържанието, засягащо ваксините срещу коронавируса. Новите стъпки били предприети, след като във фирмата се убедили, че недоверието към ковид ваксините всъщност се подхранва от твърдения, сеещи страх от ваксинирането по принцип.


Меркола и Кенеди са казвали в миналото, че не са по принцип срещу всички ваксини, а не смятат, че се заглушава истината за рисковете от тях.


YouTube, Facebook и Twitter забраниха дезинформацията за коронавируса още в началото на пандемията. Преди 7 месеца Facebook направи това за лъжите за всички ваксини, макар че страниците на Меркола и Кенеди не бяха закрити, а профилите им в Twitter все още са активни.


Халпин твърди, че са премахнали над 133 хиляди видео клипа с дезинформация за коронавируса. Но социалните мрежи са толкова тясно обвързани помежду си, че ако YouTube не се намеси, видео от тази платформа се споделя през останалите.


За целта технологичните фирми наемат десетки хиляди служители и използват високотехнологични алгоритми за разпознаване на текст и изображения, с които да следят за дезинформация. Доскоро тяхната работа бе фокусирана върху т.нар. гранични видеа - спорни и все още на платформата, но достъпът до тях е ако ги потърсиш, а не като се промотират сред новините на масовия потребител. Този подход не спря дезинформацията за коронавируса и ваксините.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK