Защо още повече германци избраха партии без шанс да влязат в парламента

Защо още повече германци избраха партии без шанс да влязат в парламента

© ReutersТози път по-малките партии, които са склонни да остават под прага за влизане в парламента на федералните избори в Германия, се представиха по-добре от обикновено. Те взеха 8.6% от гласовете спрямо 5% през 2017 г.


Най-големият дял от 2.4 на сто бе за Freie Waehler (Свободни избиратели), политическа група, която се фокусира върху местни въпроси и която има най-голямата си база симпатизанти в южната част на страната. Следва ги Партията за защита на животните с 1.5%.


Трета е протестна партия срещу коронавируса, която се нарича "Основата" (1.4 %), сатирична партия, наричаща се просто "Партията", с 1% и Team Todenhofer, която носи името на своя основател, с 0.5%.
Десетки други малки партии си осигуриха може би стотици хиляди гласове.


Защо се гласува за малки партии, въпреки че германската избирателна система е специално проектирана да изключи отцепили се партии и независими от Бундестага? Има изключения, но политическата партия в Германия обикновено трябва да спечели поне 5% от избирателния дял, за да спечели изобщо някакви депутати.


Политологът Юрген Фалтер от Университета в Майнц смята, че феноменът се дължи на отхвърлянето на по-големите партии сред част от електората. Той приписва това на обществена промяна, която е намалила привържениците на десноцентристкия блок и техните колеги от левия център.


Дългосрочните връзки на водещите партии с основните им поддръжници избледняват, каза Фалтер пред ДПА. Това се случва синхронно със съответно увеличение на гласоподавателите.


Волфганг Меркел, който е свързан с център за социални изследвания в Берлин, казва: "Ние сме силно индивидуализирано общество. Това изобщо не беше така преди 30, 40, 50 години." Този фактор е довел до необходимост от индивидуални възможности за гласуване.


Фалтер споделя подобна гледна точка, но отбелязва, че относително високият дял на гласовете на малцинствата се дължи главно на "Свободните избиратели" като единствената малка партия, която има потенциал на федерално ниво. "Другите са наистина малки партии, които нямат и най-малък шанс да прескочат тези 5% препятствие", казва той. На местно ниво тези партии са склонни да изкарват по-добри резултати.


По повод протестната партия срещу коронавируса Фалтер казва: "Новата партия наистина има само един шанс да прескочи прага - ако има кауза, която се споделя от мнозина и има дългосрочна перспектива."


Той посочва как Зелените се развиха и разшириха политическата си програма от 80-те години на миналия век. За разлика от тях "Основата" няма какво да предложи освен идеите си за пандемията.


Меркел не вижда нито една от по-малките партии да прескочат препятствието. Попадналите в Бундестага предлагат доста широк диапазон, който ограничава възможностите за нови партии.


Има едно изключение от правилото за 5-те процента. Асоциацията на избирателите в Южен Шлезвиг, която черпи подкрепата си от датското малцинство в северозападната провинция Шлезвиг-Холщайн, ще изпрати един представител в Бундестага.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK