Президентът на Тунис избра напълно непозната жена за премиер 2 месеца след като уволни предишния

Президентът на Тунис избра напълно непозната жена за премиер 2 месеца след като уволни предишния

© Associated PressЕдна жена, Наджла Буден, бе натоварена в сряда да състави ново правителство в Тунис - за първи път в историята на страната. Правомощията й обаче ще бъдат ограничени, тъй като президентът Кайс Сайед си е присвоил цялата власт.


Напълно непозната за широката общественост, с образование на научен работник, тази университетска преподавателка и връстница на Сайед (и двамата са на по 63 години) работеше по проект за реформа във висшето образование, дотиран от Световната банка.


Изненадващото й назначение бе обявено два месеца след като на 25 юли премиерът Хишем Мешиши бе уволнен от държавния глава, който същевременно суспендира парламента и сложи ръка на съдебната власт.
Според комюнике от президентската канцелария Сайед е натоварил г-жа Буден да формира правителство "в близките часове или дни". На практика обаче държавният глава ще е човекът, който реално ще контролира изпълнителната власт. Той ще председателства Министерския съвет по силата на указ от 22 септември, предвиждащ "изключителни мерки".
За първи път в историята на Тунис - страна с водещи позиции в арабския свят, що се отнася до правата на жените - ръководството на правителството е поверено на жена.


Откакто при президента Хабиб Бургиба през 1956 г. бе приет специален кодекс, с който бяха забранени многоженството и практиката мъж да прогонва съпругата си и бяха разрешени разводите, Тунис е смятан за най-напредналата от всички държави в Магреба в областта на в еманципацията на жените.


Съмнения


Тунизийската асоциация на демократичните жени приветства избора на президента и увери, че той е изпълнил нейно искане. Авторитетната активистка Бошра Бел Хадж Хмида оцени символичната стойност на жеста, но припомни, че Сайед е известен с негативните си възгледи за равенството между половете. В края на 2019 г. - по време на изборната кампания и след като стана президент - Сайед се обяви срещу всякакви законопроекти, изравняващи правата за наследяване на жените и мъжете.


Назначението на г-жа Буден "е положителен факт, признание за значителната роля на жените в Тунис и за възможностите им да постигат успех във всички сфери", заяви за АФП политологът Слахедин Джурши.
Тя обаче няма достатъчно опит, добави той и изрази съмнения в способността й "да се справи с огромния обем от сложни проблеми", с които трябва да се заеме.


Затънал в дългове и зависим от международните помощи, Тунис преживява дълбока икономическа и социална криза - спад на БВП, висока инфлация, близо 18 процента безработица - изострена от коронавирусната пандемия.


Президентската канцелария разпространи видеозапис, на който държавният глава приема г-жа Буден в своя офис. В разговора Сайед изтъква "историческия характер" на назначението й, което нарича "чест за Тунис" и "израз на почит към тунизийската жена".


"Да се сложи край на хаоса"


Тунизийки ликуваха по улиците след назначаването на жена за министър-председател. Но "това не означава, че ще я подкрепяме, каквото и да стане", подчерта пред АФП една от тях - Ясмин Бенхасен. "Ще следим внимателно какво прави тя", добави 21-годишната студентка.


Според Рауа Гораб, трийсетинагодишна безработна, важното е Буден "да реши проблемите на страната, да подобри положението на трудовия пазар", защото "след пандемията всичко затвори". Основната задача на правителството ще е "да сложи край на корупцията и хаоса, който се шири в редица държавни институции", заяви г-н Сайед пред г-жа Буден, доктор по геология.


Родом от град Кайруан в Централен Тунис, тя не е признат капацитет в икономическата област. Преди да оглави проекта, финансиран от Световната банка, Наджла Буден бе генерален директор в министерството на висшето образование. Президентът Сайед от седмици е подложен на силен натиск да бъде постигнат напредък при формирането на нов кабинет. Неправителствени организации разкритикуваха неговите изключителни мерки като "присвояване на властта".


В сряда германската канцлерка Ангела Меркел разговаря с Кайс Сайед по телефона и заяви, че е "от основно значение" в Тунис "да бъде възстановена парламентарната демокрация". /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK