Приемането на България в ОИСР може да бъде обсъждано следващата седмица

Матиас Корман, генерален секретар на ОИСР.

© oecd.org

Матиас Корман, генерален секретар на ОИСР.Матиас Корман, новият генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), обсъжда в поверителни разговори със страните членки идеята си следващата седмица формално да предложи включването на още 6 държави, сред които и България. Това най-вероятно още няма да е предложение за членство, а по-скоро за ясен план за постигането му, като някои от критериите вече са покрити от българска страна.


Формулата, която от години била подкрепяна от Европейския съюз, е да се предложи одобрение за членство на 3 източноевропейски и 3 латиноамерикански държави. Това са България, Румъния, Хърватия, Бразилия, Аржентина и Перу. Тази стъпка може да бъде направена на заседание на министерско ниво в централата на организацията в Париж на 5-6 октомври.


Новината разпространи "Ройтерс", позовавайки се на два свои източника, запознати с хода на обсъжданията, но пожелали анонимност.
България от години работи с ОИСР за покриване на изискванията за членство и е обект на десетки доклади, проверки и оценки. Между 1994 и 2018 г. организацията прие всички бивши комунистически страни в балтийския район и Централна Европа. В случая с България и Хърватия се коментира, че членство в т.нар. клуб на богатите икономики на демократични държави би се отразило добре и на репутацията на тези страни за приемането им в еврозоната. Но това не е условие за приемане на еврото, тъй като страни като Унгария, Чехия и Полша не бързат да заменят националните си валути, но са в ОИСР.


Ключово е мнението на САЩ, които според "Ройтерс" не са одобрявали доскоро добавянето на източноевропейски страни. В едно от първите си публични изказвания посланик Херо Мустафа заяви, че ще работи за членство на България в тази организация.


Новината на агенцията идва от Бразилия, която имаше подкрепата на президента Доналд Тръмп, но неодобрение от Франция, основно заради екополитиката на президента Жаир Болсонаро и последиците от нея за джунглата на река Амазонка.


Сега Корман сондирал идеята си за синхронно придвижване към членството на 6 държави, за да не се фокусира несъгласието върху само една държава.


Ако тя бъде приета, това ще е разширяване отвъд само четирите страни от Латинска Америка в ОИСР - Мексико (1994), Чили (2010), Колумбия (2020) и Коста Рика (2021).


Присъединяването става с приемане на Конвенцията за ОИСР от 14 декември 1960 г. Този клуб от 36 държави възниква през 1948 г. като Организация за европейско икономическо сътрудничество и задача да управлява на континента плана "Маршал". Сега в него са и страни като Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия, Турция и Израел.


Подписването на Конвенцията за ОИСР във френското външно министерство през 1960 г

© oecd.org

Подписването на Конвенцията за ОИСР във френското външно министерство през 1960 г

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK