И стреляха, стреляха, стреляха: касапницата в Бабий Яр

И стреляха, стреляха, стреляха: касапницата в Бабий Яр


Съблякоха до голо полуделите от ужас мъже и жени, доубиваха с приклади невръстни деца, трупаха живите върху купчините мъртви тела и стреляха, стреляха, стреляха: Виктор Ерофеев за "Дойче веле" по повод една от най-потресаващите трагедии.


Библейската притча за избиването на младенците по нареждане на цар Ирод в такава степен е потресла съзнанието на цели поколения, че се е превърнала в сюжет на множество велики картини, на философски тълкувания и в крайна сметка - в символ на абсолютното Зло. Човек би си рекъл, че не е възможно да се измисли нещо по-зловещо. Ала 20 век, който беше бременен с арогантния си научен прогрес и безчовечните си идеологии, стана свидетел на може би най-потресаващата трагедия. Точно преди 80 години, още приживе на нашите бащи и дядовци, десетки хиляди мирни люде бяха избити по безпрецедентен начин заради своята принадлежност. В края на септември 1941 година германските окупатори на Киев започнаха масови разстрели на местни хора. Първо унищожиха психически болните, след което под заплаха с разстрел наредиха на евреите от Киев да се съберат на едно място, откъдето ги подкараха към северозападните покрайнини. Към Бабий Яр.
Непоносимо за човешкия мозък


Тъкмо там на 29 септември 1941, с помощта на украински полицаи, нацистите организираха същинска кървава баня. Съблякоха до голо полуделите от ужас мъже и жени, доубиваха с приклади невръстни деца, трупаха живите върху купчините мъртви тела и стреляха, стреляха, стреляха
Цинизмът и жестокостта на една от най-цивилизованите европейски нации, заразила се с отровата на расовото превъзходство, освен всичко друго ни поразяват и с рекордната бързина, с която част от германското общество изгуби човешки облик. Защото масовите убийства в Бабий Яр бяха извършени само на деветата година от съществуването на хитлеристкия режим. И аз искам да се замислим именно над това страшно, бързотечно преобразяване на човека. Разбира се, то е резултат от определена идеология, но нали от друга страна подобни безумни утопии се коренят в самата човешка природа. Как ли може да се спре мракобесието? Как, по думите на Достоевски, да открием човека в човека и да не допуснем безчовечността да ни превземе?


В Бабий Яр нацистите разстрелваха все нови и нови групи евреи, а заедно с тях - роми и военнопленници. Накрая, преди отстъплението си от Киев, те се опитаха да скрият следите от своето престъпление. Горяха трупове с помощта на осъдени на смърт затворници, а после унищожаваха и тези, които бяха заличили уликите. Но свидетели останаха и абсолютното Зло на 20 век изплува на повърхността. Обаче


Обаче още една страна се отличи с унищожаването на паметта за Бабий Яр. В хода на поредното съветско безумие - борбата срещу космополитизма в края на 40-те години - Бабий Яр се превърна в тема табу. Антисемитизмът на Сталиновата епоха продължи дори след смъртта на "Бащата на народите". На мястото на Бабий Яр съветският режим реши да струпа един стадион. Стадион върху костите на хиляди хора. Този исторически цирей се пукна едва през 1961 година, когато 29-годишният поет Евгений Евтушенко публикува в "Литературная газета" своето най-известно стихотворение - "Бабий Яр". "Няма паметник над Бабий Яр" Тогавашният главен редактор на "Литературная газета" Виталий Косолапов се посъветвал с жена си и накрая решил да пусне стихотворението. А това му струваше поста. Върху Евтушенко се нахвърлиха поетите ксенофоби и дори лично Никита Хрушчов го смъмри заради "политическата му незрялост". Но стихотворението, преведено на 72 езика, извърши своето дело. Бабий Яр стана символ на непоносимото за човешкия мозък страдание. По стиховете на Евтушенко Дмитрий Шостакович написа прочутата си 13-а симфония, а Анатолий Кузнецов издаде документален роман за Бабий Яр. Независимо от това практическата забрана да се говори по темата продължи почти до перестройката.


Защо казвам, че Бабий Яр е наша обща беда


Знаем, че трагедията в Бабий Яр не е единственият случай на масови разстрели през Втората световна война. Самият Съветски съюз също имаше какво да крие - например разстрела на десетки хиляди полски офицери в Катин. Та може би и поради това, в резултат от собствената си ксенофобия, СССР изобщо не бързаше с историческия анализ на германското престъпление. Дълго се опитваха да изтрият дори географското обозначение Бабий Яр, а когато през 1970-те години все пак решиха да издигнат паметник, той беше посветен не на скръбта, а на героите - каквито там не е имало. В Бабий Яр оцеляха само няколко души, които се спасиха или чрез подкупи за нацистките войници, или пък просто не бяха доубити и успяха буквално да изпълзят от пъкъла на общия гроб.


Разбира се, за трагедията в Бабий Яр вина носи войната, която поражда омраза и садизъм, а отговорността за престъпленията носи хитлеристкият режим. Всичко това е така. Но защо казвам, че Бабий Яр е наша обща беда? За мен това е очевидно. Просто ние не сме издигнали непробиваема преграда срещу такива като цар Ирод, Адолф Хитлер и други овластени злодеи. От време на време те се появяват в историята на човечеството, намират си и достатъчно последователи. Ние, хората, не познаваме добре самите себе си, не познаваме системата на собственото си несъвършенство. А още по-лошото е, че и не искаме това познание. На нас ни дай успех и комфорт. Ние мечтаем за щастие, понякога на всяка цена. А Бабий Яр ни казва: Хора, замислете се! Той, Бабий Яр, има право да ни говори така.


Виктор Ерофеев е един от най-известните съвременни руски писатели. Той е още литературовед и телевизионен водещ, кавалер на френския Орден на почетния легион.


Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на "Дойче веле" като цяло.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Самият Съветски съюз също имаше какво да крие - например разстрела на десетки хиляди полски офицери в Катин."И не само.Дано човечеството не позволи никога повече да се върнат тези кървави идеологии- Фашизъм и болшевизъм под формата на някакъв фалшив национал - популизъм облечен в дрехите на патриотизма.

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  " Тъкмо там на 29 септември 1941, с помощта на украински полицаи, нацистите организираха същинска кървава баня. Съблякоха до голо полуделите от ужас мъже и жени, доубиваха с приклади невръстни деца, трупаха живите върху купчините мъртви тела и стреляха, стреляха, стреляха"

  Някои неща никога повече не трябва да се случват в човешката история, но станалото не трябва да се забравя, за да се знае какво става когато множество хора загубят човешкия си облик и се превърнат в зверове, както пише апостол Йоан в своето откровение за днешните времена, в които живеем.........

 3. 3 Профил на kmk35650994
  kmk35650994
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дано човечеството не позволи никога повече да се върнат тези кървави идеологии- Фашизъм и болшевизъм
  —цитат от коментар 1 на chicago514

  Защото пък западният капитализъм нема от какво да се срамува с милионите изтребени африканци, индианци, аборигени, с атомните бомби над японски градове и пр. и пр.? Та значи и капитализмът е кървава и мракобесна идеология?

 4. 4 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Европа уж има древна култура,но се оказа най-дивашкия континент.В Америка такива ужаси е имало,но в пъти по-малко.

 5. 5 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1004 Гневно

  Абсолютното ЗЛО на 20 век е болшевизмът!

  Да не забравяме, ВСВ бе започната от СССР и Националсоциалистическа Германия в СЪЮЗ.

  Без одобрението и помоща на Сталин, нямаше да има Хитлер!

 6. 6 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#3] от "kmk35650994":


  Защото пък западният капитализъм нема от какво да се срамува с милионите изтребени африканци, индианци, аборигени, с атомните бомби над японски градове и пр. и пр.? Та значи и капитализмът е кървава и мракобесна идеология?
  —цитат от коментар 3 на kmk35650994


  Капитализмът не е идеология! Не те ли е срам под подобна статия да показваш увреденото си червено мислене?!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#3] от "kmk35650994":

  Защото пък западният капитализъм нема от какво да се срамува с милионите изтребени африканци, индианци, аборигени, с атомните бомби над японски градове и пр. и пр.?
  =======
  Ами нема....!
  Няма как....понеже той е западен......и високо развит....
  Нещата са тръгнали по този начин....не от вчера....
  Западното зло е най демократичното зло.... И не бива...!
  Още от 1789....това е узаконено и подпечатано.... И който се опълчи против този декрет.....е идеологически враг на всеобщата човешка представа за хуманност и възвишени идеали....
  Ето така ги учат хората....от поколение на поколение.....
  Че всичкото добро е идвало от запада....а от изтока, само зло....!

  Bukalemun
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#3] от "kmk35650994":

  Защото пък западният капитализъм нема от какво да се срамува с милионите изтребени африканци, индианци, аборигени, с атомните бомби над японски градове и пр. и пр.?
  =======
  Ами нема....!
  Няма как....понеже той е западен......и високо развит....
  Нещата са тръгнали по този начин....не от вчера....
  Западното зло е най демократичното зло.... И не бива...!
  Още от 1789....това е узаконено и подпечатано.... И който се опълчи против този декрет.....е идеологически враг на всеобщата човешка представа за хуманност и възвишени идеали....
  Ето така ги учат хората....от поколение на поколение.....
  Че всичкото добро е идвало от запада....а от изтока, само зло....!

  Bukalemun
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#5] от "pinoccio":

  Да не забравяме, ВСВ бе започната от СССР и Националсоциалистическа Германия в СЪЮЗ.
  ======
  ВСВ е нищо друго освен продължение на първата....
  Просто военолюбците са се уморили, но сметките им за парцелиране на света не са приключили....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Европа уж има древна култура,но се оказа най-дивашкия континент.В Америка такива ужаси е имало,но в пъти по-малко.
  —цитат от коментар 4 на Сд


  навсякъде е имало такива ужаси и геноцид - България е една от много малкото страни с почти пълна липса на такива зверства в новата си история - само комунистическите садисти от 1925 до Белена и Скравена са били нещо подобно, но срещу българи, не срещу малцинства.

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  военолюбците са се уморили, но сметките им за парцелиране на света не са приключили....
  =====
  Имало е един огромен свят за завладяване.....
  Свят който е нямал никакви шансове да се съпротивлява...пред алчната англосаксонска философия на експанзията....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  Романът на Анатолий Кузнецов "Бабий Яр" разстройва, но трябва да се прочете от всеки, който желае да научи за невижданото избиване на десетки хиляди граждани. Книгата е стара, издадена е на бълг. език преди половин век.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 14. 14 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Абсолютното ЗЛО на 20 век е болшевизмът!Да не забравяме, ВСВ бе започната от СССР и Националсоциалистическа Германия в СЪЮЗ. Без одобрението и помоща на Сталин, нямаше да има Хитлер!
  —цитат от коментар 5 на pinoccio


  спорно е - причините за възникване на нацизма са подобни на тези за комунизма, но все пак са различни... Обединява ги антихристиянството и омразата към демокрацията. Днешните либерали в това отношение приличат на нацистите и на комунистите.

 15. 15 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 723 Неутрално

  радикалният ислям също споделя основните ценности на сталинизма-комунизма, нацизма и на либерал-болшевизма. Към тези общи черти можем да добавим антисемитизма, макар че либерал-болшевиките още го поприкриват и само се кичат с палестински флагове понякога.

 16. 16 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Как така украински полицаи, сигурно е грешка при превода.

 17. 17 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#7] от "kmk35650994":


  До коментар [#6] от "lz73":И кой твърди, че е идеология бе, тъпчо плиткоумен? Всичко това са политико-икономически системи.
  —цитат от коментар 7 на kmk35650994


  Ми не знам кой го твърди. Т.е. не знам как се казва, но го е постал ето тук:
  "... Та значи и капитализмът е кървава и мракобесна идеология?
  —цитат от коментар 3 на kmk35650994

  Вярно, че е тъпо и плиткоумно!

 18. 18 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#16] от "aleksandarx":

  Украинските националисти/Украиската въстанническа армия-УПА са имали периоди на много тясно сътрудничество с окупационните власти. Главният враг е бил Съветска Русия все пак!

 19. 19 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 873 Неутрално

  ... Дано човечеството не позволи никога повече да се върнат тези кървави идеологии- Фашизъм и болшевизъм под формата на някакъв фалшив национал - популизъм облечен в дрехите на патриотизма.
  —цитат от коментар 1 на chicago514

  Твърде късно - отскоро му викат ваксинизъм. :/

 20. 20 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Местните ги издирват и избиват, нацистите помагат логистично. Що местните така озверели - ми щото може би отъждествяват евреите с болшевиките. Не е оправдание , но като кажеш А трябва и Б да споменеш.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Светът никога повече не трябва да преживява комунизъм и националсоциализъм.

 22. 22 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#11] от "Anton Andonov":

  Прочети Карнегиевите доклади . Бебета на щик и разпрани бременни кореми е стандарт. Турци , гърци и малце нашите юнаци.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 23. 23 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#21] от "Роси":

  Аз не знам да е преживян комунизъм. Той си стоеше като стръв в свтлото бъдеще. В СССР и Райха беше социализъм.

 24. 24 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Между другото и сега е така. Оставете група чалгари да повярват че са абсолютно безнаказани и след 3 години ще е същото.

 25. 25 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сд":

  Ти на кой свет живееш. Ацтеките бичат по 80 жертвоприношения на ден в годината преди конквистадорите да пристигнат. После испанците, като нацистите - само логистиката подсигуряват . Ацтеките са ликвидирани физически от местни племена. За северно американските индианци нема смисъл да пишем - там, като койоти са ги острелвали

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 26 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Всичко е лъжа и измама за която няма нито едно доказателство! Дори от тази снимка не се вижда кой стреля и по кой стреля. Да не говорим че снимки лесно могат да се инсценират, като полската снимка за Баташкото клане, която е абсолютно инсценировка!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 27. 27 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#26] от "ivo":

  Бе по съветските републики наистина е било леш. Евреите, изтерзани по царско време от нескончаеми погроми, с отворени обятия посрещат съветската власт. Много от тях са активни болшевики , мнозинството им просто ги потдържа. Идват чистките и гладът , местните -предимно земеделци , го отнасят геноцидно . Евреите , дали боолшевики, занаятчии , администрация .. естествено са силно мразени . Пристигат челните подразделения на Вермахта намират на площада тълпа евреи и комисари - със все жени деца , наобиколени от украинците с вили и брадви , които само питат "да ги почваме ли?".
  Естествено , в подобни баталии , винаги най невинните го отнасят . Тия дето са вършели мърсотии , обикновено знаят , какво ги чака и са се измъкнали овреме.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 28. 28 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Местните ги издирват и избиват, нацистите помагат логистично. Що местните така озверели - ми щото може би отъждествяват евреите с болшевиките. Не е оправдание , но като кажеш А трябва и Б да споменеш.
  —цитат от коментар 20 на schwimmwagen


  Нее, "местните "в Украйна, Русия и Бесарабия винаги са мразели евреите, още от времето на Царска Русия. Викали са им "жид" на галено. Така е наричал поданиците си от еврейски произход и самият всеруски самодържец Николай Втори- един от най-големите автисемити в човешката история, обявен впоследствие от Руската правоклавна църква за мъченик.
  За този чисто славянски антисемитизъм много малко се говори.
  Апропо, като каза болшевики. В края на 19ти и началото на 20 век евреите в царска Русия не са били зачитани изобщо за хора и са били напрактика обречени на гражданска смърт. Единствено кадетите/т.е либералите, ах пак тези либерали!/ и в интерес на истината и болшевиките са им признавали правото да получат граждански права заедно с другите поданици на империята. Е питам какви тогава да станат евреите освен болшевики...И затова с най- голямо удоволствие са участвали в затриването на тъмната азиатска империя- тюрма на народите. За което ги адмирирам...

 29. 29 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#28] от "Born":

  + 1
  Е кво " неее" , плюс ти цъкнах. Същото пиша. .Царските погроми пък са инсценирани , поради задълженията на двора към определени кръгове.
  Основният проблем у е, че винаги невинните го отнасят .Евреи , турци , българи .. няма значение, на пангара са тия, които наивно се уповават, че те и близките им не са правили лошо. Дядо ми - и той така е отнесъл народен съд с смъртна присъда.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Тук става въпрос конкретно за разстрела на евреи от нацистите и техните помагачи, не четете ли текста. Общите приказки нямат място. А и Катин е коментиран в текста веднага след подзаглавието за Бабий Яр като обща беда.
  Две фрази заслужават внимание, защото и днес се сблъскваме с доста подобни процеси:
  "Цинизмът и жестокостта на една от най-цивилизованите европейски нации, заразила се с отровата на расовото превъзходство, освен всичко друго ни поразяват и с рекордната бързина, с която част от германското общество изгуби човешки облик. "
  и
  "... Бабий Яр е наша обща беда?...Просто ние не сме издигнали непробиваема преграда срещу такива като цар Ирод, Адолф Хитлер и други овластени злодеи. От време на време те се появяват в историята на човечеството, намират си и достатъчно последователи. "

 32. 32 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1038 Весело

  Нее, "местните "в Украйна, Русия и Бесарабия винаги са мразели евреите, още от времето на Царска Русия. Викали са им "жид" на галено. Така е наричал поданиците си от еврейски произход и самият всеруски самодържец Николай Втори- един от най-големите автисемити в човешката история, обявен впоследствие от Руската правоклавна църква за мъченик.
  За този чисто славянски антисемитизъм много малко се говори.
  Апропо, като каза болшевики. В края на 19ти и началото на 20 век евреите в царска Русия не са били зачитани изобщо за хора и са били напрактика обречени на гражданска смърт. Единствено кадетите/т.е либералите, ах пак тези либерали!/ и в интерес на истината и болшевиките са им признавали правото да получат граждански права заедно с другите поданици на империята. Е питам какви тогава да станат евреите освен болшевики...И затова с най- голямо удоволствие са участвали в затриването на тъмната азиатска империя- тюрма на народите. За което ги адмирирам...
  —цитат от коментар 28 на Born


  😃 РЕСПЕКТ за смислениът ти коментар😃 И специално тази част от него: "...Е питам какви тогава да станат евреите освен болшевики..."

  Да добавя към това фразата (приписвана на Чърчил): Ако до 20 не си социалист-значи нямаш сърце, но ако след 40 си останал социалист-значи нямаш акъл😃 Бих добавил за "след 40"-освен ако правиш пари от това да си социалист😃

  П.С. Ритам се (виртуално) по пищялките в подобна тема да пусна коментар с таг "весело", и с емотикони 😃😃😃...От друга страна ние евреЙте ВИНАГИ сме търсели комичната страна в почти всяка ситуация, та...
  До коментар [#28] от "Born":

  ------------------
  До коментар [#28] от "Born":+ 1 Е кво " неее" , плюс ти цъкнах. Същото пиша. .Царските погроми пък са инсценирани , поради задълженията на двора към определени кръгове. Основният проблем у е, че винаги невинните го отнасят .Евреи , турци , българи .. няма значение, на пангара са тия, които наивно се уповават, че те и близките им не са правили лошо. Дядо ми - и той така е отнесъл народен съд с смъртна присъда.
  —цитат от коментар 29 на schwimmwagen


  За дядо ти съжалявам😡Неудобен въпрос (извинявам се са което) : Наистина ли са го ликвидирали физически или...Щото и аз имах (задочна) присъда от 3 г' заа "ИР" ама не я отлежах (бях в Израел), и после бях амнистриран😃

  За другото: В историята за известни не малко примери за "погроми" спрятани от длъжници към тяхните кредитори!

  В един от тях, май най известният: На "черния" Петък 13 , 13.10.1307 един крал и един кардинал се опитват да бастисат тяхните кредитори-тамплиерите, които са били заподозряни за ОГП която не е споделяла богатствата си с "естабилишмента". И почти успяли ама...
  До коментар [#29] от "schwimmwagen":

  -----------


  До коментар [#1] от "chicago514":Тук става въпрос конкретно за разстрела на евреи от нацистите и техните помагачи, не четете ли текста. .. "
  —цитат от коментар 31 на daskal1


  Аве евреЙ...дежурните виновни за 'СИЧКО! КостоФ и Хр. Иванов са ЕВРЕИ, както и Кирчо Канадецът и Кокорчо😃
  До коментар [#31] от "daskal1":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Доста добре са се справили с тамплиерите - страшни мъчения и мор от глад , но Филип 4-ти е наредил да арестуват и 100 хиляди евреи с цел пълнене на хазната, както и в случая с венецианските търговци.

 34. 34 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  Напълно физично. Южна Добруджа, германско хуманитарно образование, румънски затвори , чепат характер , не цепи басма.
  Румънците ,после споделили на нашите галоши : "бе ейй ...ние тоя ,толк'о го мразехме, но не посмяхме, а вие веднага успяхте да го убиете"

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 35. 35 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#33] от "daskal1":

  Оня Едуард , с Ана Болейн и Кромуел , прокарва закон за отлъчване на евреите от кралството. Смисъл два месеца след като глашатая го прочете на площада, като видиш евреи може го заколиш с чиста съвест...и да го обереш ,разбира се. 200 години на Албиона няма жив евреи. Не говорим за евреи , англичани.... а че историята требе се познава поне ммалко , преди да се пробваме да съдим.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Абсолютното ЗЛО на 20 век е болшевизмът!Да не забравяме, ВСВ бе започната от СССР и Националсоциалистическа Германия в СЪЮЗ. Без одобрението и помоща на Сталин, нямаше да има Хитлер!
  —цитат от коментар 5 на pinoccio  До коментар [#5] от "pinoccio":

  Без Версайският договор нямаше да има Хитлер...

 37. 37 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#26] от "ivo":

  Ти у ред ли си бе Иво?
  Спри да гледаш "качествена" история в тубата, че ако все още не си, скоро и в рептилите дето управляват света ни ще вярваш.

 38. 38 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Светът по нищо не се различава,
  сега с тези вируси същото става.

 39. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  Ако нещо е било прикривано в СССР то това е било активното участие на украинците в избиването на евреите. Същото е и при изгарянето на белорусите в Хатын.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 40 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Любопитно

  Всичко е лъжа и измама за която няма нито едно доказателство! Дори от тази снимка не се вижда кой стреля и по кой стреля. Да не говорим че снимки лесно могат да се инсценират, като полската снимка за Баташкото клане, която е абсолютно инсценировка!
  —цитат от коментар 26 на ivo


  Каква инсценировка след като труповете на убитите са факт както и избитите в Батак?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 41. 41 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Европа уж има древна култура,но се оказа най-дивашкия континент.В Америка такива ужаси е имало,но в пъти по-малко.
  —цитат от коментар 4 на Сд


  Да бе, изобщо не е имало !
  При маите масовите човешки жертвоприношения са били част от религиозните церемонии. Става дума за стотици жертви всеки път. Прекратено е при завладяването им от испанските конкистадори, които на свой ред почти са унищожили местното население.
  При движението си на запад американците пък практически са изтребили индианците - от около 15 милиона през 19 век сега са останали няколко стотин хиляди, тотално маргинализирани.

  Човешката природа е една и съща, с малки разлики тук-там. Българите например сме едно добро изключение с факта че при нас никога не е имало сериозен антисемитизъм. Спасяването на евреите ни е следствие от това, но показателно е че у нас и преди това никога не е имало погроми срещу тях.

 42. 42 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2873 Разстроено

  Имах честта да участвам в първото в България изпълнение на споменатата в статията 13 симфония на Шостакович. Беше есента на 1977 г. в Русе.
  Никой от нас не знаеше какво е това Бабий Яр - всичко трябваше да бъде покрито и залято със забрава...
  Чак по-късно разбрахме това, което е описано тук, ужасите на нечовешките фашизъм и комунизъм...

  Над Бабим Яром памятников нет,
  пустой ..... (не си спомням думата, може би "обред"), как грубое надгробье,
  мне страшно, мне сегодня столько лет
  как самому еврейскому народу....

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 43. 43 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Зверствата на Мао и на Японците също не са за подценяване. Особено Мао

 44. 44 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сд":

  Червените Кхмери в Европа ли са вилняли или в Азия?
  Поразтърси се из нета за зверствата които Японците са правели в Китай по време на втората световна война. Поразтърси се за Unit 731.

 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Всичко е лъжа и измама за която няма нито едно доказателство! Дори от тази снимка не се вижда кой стреля и по кой стреля. Да не говорим че снимки лесно могат да се инсценират, като полската снимка за Баташкото клане, която е абсолютно инсценировка!
  —цитат от коментар 26 на ivo


  ... и старозагорското клане ли е инсценировка ?!
  15 000 изклани, 11 000 продадени в робство = ФАКТ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Само в Германия може да има такова сляпо подчинение на идеология и държавана доктрина. Насочена в правилна посока дава удивителни резултати, но ако на държавното кормило е опасен човек, то тогава сляпото подчинение става страшно

  malart.blog.bg
 47. 47 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 473 Неутрално

  на снимката не виждам нито един немски воиник,а тези юнаци са въоръжени с винтовки...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK