Да нормализираме болестта - лидерите във ваксинирането в Европа отменят ограниченията

В Швеция, където животът се връща към нормалността, властите може да бяха скептични към локдауна, но не и към ваксините.

© Associated Press

В Швеция, където животът се връща към нормалността, властите може да бяха скептични към локдауна, но не и към ваксините.Докато България се изправя пред нова вълна на COVID-19, а в съседни Сърбия и Гърция и в някогашния лидер Израел ваксинирането се бави и се обмисля (или одобрява) връщане на мерки заради хиляди нови случаи, няколко европейски страни проправят пътя на "новото нормално".


Обявеното от Дания сваляне на мерките вече е тенденция на Скандинавския полуостров, в Белгия, в Португалия и дори в предпазливата по темата, прилагаща предимно мерки на регионално ниво Испания. Държавите, направили такива стъпки, си приличат в едно: те отчитат все по-малко смъртни случаи, но и близо или над три четвърти ваксинирани жители.


Успехът - или провалът - на тази нова политика с падането на температурите в Северното полукълбо ще е първият истински тест за ваксините. Моментът на това изпитание е важен - циркулиращият вариант "Делта" е в десетки пъти по-заразен от уханския, а с продължаването на пандемията в държавите със слаба ваксинация само може да се появяват нови варианти, които да ги заобикалят.


Три различни подхода, един резултат
Тази седмица Швеция, известна с нетрадиционния си (според преобладаващите европейски разбирания) модел за справяне с вируса, премахна почти всички ограничения.


При намаляваща дневна смъртност, едноцифрени числа през септември (след като през изминалата година общата сред заразените достигна стойности в пъти над скандинавските съседи) отпадат ограниченията колко хора могат да ходят на футболни срещи и концерти, сватби и рождени дни. Отменена бе препоръката за дистанционна работа.


Шведските власти (и много шведи) нарекоха локдауните безсмислени миналата година и смаяха света, но никога не са го правили за ваксините. Спрямо цялото население едва две трети са имунизирани. Над 83% от хората над 16-годишна възраст обаче са получили поне една доза, а в същата група над 76% ваксинирани са напълно.


Швеция обаче не е първата, а третата скандинавска страна, която го направи. Миналата седмица Норвегия се отвори с шумни празненства и дори сблъсъци в големите градове. Това стана, след като улици, барове, ресторанти и нощни клубове се напълниха с посрещащи "свободата". При това решението бе обявено неочаквано - няколко дни преди да влезе в сила, от правителството на страната с население 5.3 млн. души. Премиерът Ерна Солберг, която напуска поста си след изборно поражение, обясни, че "най-тежките мерки в Норвегия в мирно време" са в миналото след 561 дни и е дошъл монентът за връщане към "нормалния живот".


Страната се отказа да изисква ваксинационен сертификат или отрицателен резултат от тест за влизане в нощни клубове, барове и ресторанти, при относително по-нисък дял на имунизирани от Швеция. Под 80% в страната са с най-малко една доза, под 70 - напълно ваксинирани.


В Дания се чуха и критики, че правителството всъщност не изпълни целта, която бе обещало - над 90% ваксинирани сред хората над 12 г. Най-близко до тази стойност е процентът на получилите една доза - 86 на сто. Почти същият е делът на напълно ваксинираните (в замяна на това при над 50-годишните покритието е 96%). Въпреки това Дания реши да отмени всички ограничения миналия месец. Здравните власти спряха да определят вируса като "критично опасен" за обществото.


"Това може да се направи само защото стигнахме далеч с ваксинацията, имаме строг епидемичен контрол и защото цялото датско население положи огромни усилия."


Магнус Хойнике,

здравен министър на Дания


Решението не се дължи на пълната победа над вируса - той се разпространява в степен, сходна с тези на големи държави като Испания.


Освен това подходът на трите страни към пандемията силно се различаваше. Посланието, което правителствата в тях искат да предадат на жителите, обаче е недвусмислено - с ваксинирането опасността от COVID-19 не изчезва, но със сигурност намалява. Позицията на Дания например е, че вече е време този коронавирус да бъде "приравнен" с останалите болести.


"Да нормализираме болестта"


Не само скандинавските страни разхлабват въпреки очакването есента и зимата да увеличат риска вирусът да се разпространява в закрити пространства. .


В Белгия, където имунизираните също са над 80%, маските отпаднаха в петък, с няколко изключения - в градския транспорт, в болници или на културни събития с над 500 души на закрито и 75 на открито. Нощните заведения отварят, в Брюксел отпада вечерният час (1 сутринта) за всички


След рязко повишаване на заболеваемостта и смъртността в началото на европейското разпространение на варианта "Делта" Португалия въведе тежки ограничения, сред тях - задължителни маски на улицата. Здравната система почти блокира, наложи се намесата на други държави от ЕС, която Португалия поиска сама. От две седмици обаче португалците не носят маски на улиците; ваксинираните вече са близо 85 на сто. Преди няколко дни "извънредното положение" се превърна в "състояние на тревога". От петък отпаднаха ограниченията за събиране в търговски обекти, няма рестрикции за културни събития, маски се носят само където не може да се осигури 2 метра разстояние. Отварят барове и клубове. В ресторанти и хотели няма да са нужни сертификати. Отпада почти изцяло препоръката за дистанционна работа.


Държавите, решили да отпаднат мерките, са ваксинирали напълно между две трети и три четвърти от населението си.

Държавите, решили да отпаднат мерките, са ваксинирали напълно между две трети и три четвърти от населението си.


Въпреки изключителния успех - като лидер по дял на ваксинирани след 50-те най-големи държави - Испания не бърза с националното разхлабване. Повечето мерки в много автономни области са отпаднали, но решението кога да се разхлабват още (или затягат) се взима от всяка поотделно. Въпреки това най-богатата и населена испанска автономна област, столицата Мадрид, стана в четвъртък първата, премахнала всички ограничения за събиране и на открито, и на закрито. Маски ще се носят само ако не може да се поддържа дистанция (и на открито, и на закрито) от 4 октомври.


Властите в Андалусия, където пандемията е в голяма степен овладяна, смятат в "близките седмици" също да премахнат ограниченият за капацитет и работно време за търговски обекти, заведения и събития. В момент, когато държави и региони в Европа с малко ваксинирани ще се изправят пред избора дали да затворят отново дискотеките, Балеарските острови решиха да ги отворят - на 8 октомври.


Други области (и особено Каталуня) много по-бавно се отказват от ограниченията. Националните власти обаче вече зададоха посоката за бизките месеци. На пресконференция миналия месец отговарящият за координацията в справянето с коронавируса в Испания Фернандо Симон обясни, че жителите ще трябва да започнат да "нормализират" болестта и тя може да стане сезонна, като грипа.

Сравнена с другите големи държави обаче, Испания е изключение. Тя може да си позволи дебата за разхлабване при почти 80% напълно ваксинирани. В Германия напълно ваксинираните са 63% от всички жители, в Италия, Франция и Великобритания - сходен дял. Пред медиите германският вирусолог Кристиан Дростен, който съветва правителството, каза наскоро, че връщането към нормалността тази есен още е немислимо. Проблемът е отчасти свързан с по-голямата заразност на "Делта" и с по-високия праг, който виждат учените, за да се изгради т. нар. колективен имунитет (пресичане на вируса чрез контакт на по-голямата част от жителите с него): поне 80-90% от населението. "Нормализиращите" държави са близо до него. Други, като Германия, предупредиха още в началото на лятото, че "колективният имунитет" всъщност е непостижим.


"С малко по-ниск процент ваксинирани, отколкото в Испания, и много подобна заболеваемост... е изкушение да се мисли, че Дания мже да служи за експеримент и че, ако всичко се получи добре, скоро може да бъде последвана," пише "Ел Паис".


Сравненията между държавите могат да са коварни. Процентът на имунизирани в Германия всъщност не е много под шведския, но двете не са съпоставими. Разликите в населението и гъстотата му, разликата в натиска над здравната система и в подхода към ваксинирането (например кога да се имунизират младите, по-активни хора) също имат значение за начина, по който ще се развие болестта.


Освен това ситуацията постоянно се променя. При някогашните "пионери" на ваксинирането Великобритания (която също премахна повечето си ограничения) и Израел кампанията се забави с времето и заболеваемостта на 100 хил. души надвиши съответно 700 и 1000 към края на септември.


Ако обаче в разхлабващите страни няма рязък ръст на тежко заболели и починали тази есен и зима, то ваксините, правителствата (с кампаниите и стратегиите си) и най-вече жителите ще са си свършили работата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK